sıfır fiatları artınca 2. elde artacak tabiki siz nasıl olmasını bekliyorsunuz ki?
Printable View
sıfır fiatları artınca 2. elde artacak tabiki siz nasıl olmasını bekliyorsunuz ki?
Neden artacak sen o fiyattan mı aldın ? 2011 model arabanın piyasası bellidir alınan fiyat bellidir. Zam gelen 2013 ve sonrası ise 2013 model ve sonrasının ikinci el fiyatı yükselir.
Böle olması gerekiyor o yüzden böle olmasını bekliyoruz. Çakal çukal yada aklı selim memleket insanı cebine 2 kuruş koymanın derdin de halbuki farkında değil alacağı zaman cebinden 15-20 gideceğinin.
serbest piyasada arz talep eğrisi vardır
talep artarsa arz sabit kalırsa fiyat artar
talep azalır arz sabit kalırsa fiyat düşer
talep sabit kalıp arz artarsa fiyat düşer
talep sabit kalıp arz azalırsa fiyat artar
iktisatın en basit ilkesidir bu şu an da ülkede olanda talebin artması arzın sabit kalması ve dolayısıyla fiyatın artması
talebin artmasının sebebi ise 0 araç fiyatlarının yükselmesi
ocaktan önce 53 bine alınan arabalar şu an 61-62 bintlye satılıyor vergi zammından dolayı
sende 50bine 0 araba alabilecekken paran yetmediği için 2. ele yöneliyorsun talebi arttırıyorsun
bunda ayıplanacak bir durum yok serbest piyasa ekonomisinde bu gayet reel bir durum
tam tersi olsa 0 araca vergi indirimi yapılsa kimse 2. el almaz 2. eller elde kalır ve fiyatlar zararına düşer yapabilecek bir şey yok
Üretilen ürünün maliyeti artar 10 senelik arabanın maliyeti artmaz arfz taleple bunun alakası yok fırsatçılıkla alakası var.
Sen talep var diye 2.elde 10-15 senelik arabanın fiyatını yükseltmezsen piyasa olarak ve ikinci elin ucuz kalırsa, sıfır araç fiyatları çoşamaz, çoşunca satılmaz, satılmazsa piyasa kırılır fiyatı düşer.
Bu düzenin bozulmaması için de fiyatlar hep dengede kalır. Bakınız Avrupa, Amerika.
Tutturulmuş bir arz talep bu işin kılıfı olmuş durumda... Yok öle dünya.
Connecting site...
Bu aracın beyaz renkli olanını 43.000 tl ye alıyordum typer almadan önce, typer aldıktan 1-2 ay sonra arabanın fiyatı 53.000 tl oldu . Çok yakın olmasa da tanıdığım bir galerici abim ne kadara satarsın dedim 53 diyince çok şaşırdım .
Nasıl olurda piyasa birden 10 lira civarı artıyor gerçekten çok komik .
İyi de güzel abim zaten sorun burada.
Evinize buzdolabı almışsınızdır elbet.
Hiç 2 sene kullanıp da aldığınız fiyatın üstüne sattığınız oldu mu ?
MEsela 250 liraya ütü alıp da , şimdi ütüler 400 lira o zaman benimki 350 eder dediniz mi ?
Otomobil de bir makinedir , üründür. Satın alınıp kullanılan ürün değer kaybeder. Kar etmek bizim halkımıza mahsus bir olgu.
Sadece 0 alan da değil , arkadaşımın babası bu işi özetler ;
bir 156 aldılar 21.5 tl ye. 2 lira masraf yaptılar. araç 23.5 a mal oldu.
6 ay binildi. Şimdi 26 27 ye satarım öyle piyasa altında zarar ederim diyor.
Bu nasıl mantık demeyin ülkenin özeti işte. Fakirleşmenin ucu bucağı olmadığı için , yarısının yediğimiz ekmeği bakkala 80 kuruştan geri satacak hale gelmişiz farkında olan yok.
Sıfır araçlar piyasası,ÖTV, kalan temiz araç sayısı, zincirleme giden fiyatlandırma politikası ve de arz talep sonucunda bu durum yaşanıyor.
sıfır seat leon bakıyorum sitesinde 1.4 TSI 140 HP S&S FR baz fiyat 63.000 tl. Aynı araba sahibinden de ayrıca 20k 40k km arasında kmleri var adam 67 68 bin tl yazmış?! Neyin kafası bu? Neyin arz talebi bu? Anlatsın biride anlayalım?!
komik savunmalar yapıyorsunuz arkadaşlar
eskiler bilirler eskiden ülkede sürekli bir develüasyon olduğu için 0 aldığın arabadan kar edip satardın
çünkü arabanın sıfırı sürekli zamlanırdı
yani 20 binlik arabayı 23 bine satınca kar etmiyorsunuz ki
yine gidip 23 binlik araba alacaksınız ve o arabada sizin araba 20 binken 20 bin di
yani sürekli zam develüasyona sebep oluyor
bir çoğumuz ilk defa bu faizleri bu tefe tüfeleri görüyoruz o yüzden şaşırıyoruz
Ya bunlara ne demeli :)
Connecting site...
Connecting site...
Piyasanin nereye gittigini bilmem ama buradaki fiyatlari gorunce Turkiyede tenekelere verilen paralara acidim dogrusu...
Bir noktada aynı düşünüyoruz. Yani kabul ediyorum bakış açınızı.
2013 de 0 araç aldım. 55 liraya.
2014 de satıp yine 0 almayı düşünüyorum. Aynı aracın 0 ı 63 lira olmuş. o zaman benim 30k kmdeki aracım 58 59 lira eder. Neticede 55 e aldım , eskidi değeri 50 bine düştü diyerek satarsam çok zarar ederim.
Ama bu mantık ekonomik çöküşte bile etken. Bu kadar yeni araçları değiştirmek çok yanlış. Hele ki gelişmekte bile olamayan bir ekonomi adına. Lafta milliyetçiyiz hep. Para harcarken yok düşünce.
Bu araçların ekonomik ömürleri var , bu kadar kısa zamanda sürekli değiştirilmeleri yanlış.
Benim eleştirdiğim piyasadaki bu kesim zaten. 20 binde 30 binde bir değiştirmeyin şu arabaları.
Ve piyasanın diğer eleştirilen yanı , 1 yasında 2 yasında araçlar değil. 8 9 yaşında araç sahipleri. Siz ne alakasınız fiyat artırımında ?
2013te sıfır araç almak için kendi aracımı 25 e satıp üstüne 30 eklemem gerekiyor diyelim.
2014 te zamlarla eklemem gereken para 38 lira oluyor. Ben ne yapıyorum , aracım 32 lira oldu diyorum. Böyle bir dünya yok , 2. el piyasası içinde kalınsa ; kimse bu politikalar ile bu fiyatlar ve vergiler iile araç almayız dese sonuçlar bambaşka olacak.
Devlet vergiyi araç sahibinden değil , zenginden ; kazanıp kazanıp kaçırandan , doktordan , dişçiden , vergi matrahı komik olan herkesten almak zorunda kalacak.
Dişçinize gidince bakın vergi matrahına geçen yıl kaç lira ödemiş.
Sorsanız yazlık almıştır bir tane daha , ama aylık 2 lira kalmıyordur cebine kağıt üstünde.
o kaçırsın , sen kaçır , şu kaçırsın .... Nereden toplanacak bu vergi ? Nerede kaçırılamıyorsa orada alınacak.
:icon_wack
10 liraya alıp 15 lira yazarsa herkes nereye gidecegini kimse tahmin bile edemez. Adam akıllı arabaya bineyim desen 40 liradan asagı yok.
10 milyara temiz şahin bile bulamıyosun.
arkadaşım dod'dan a1 aldı 1.6 tdi stronic boşline 2013 5binde 58.500'e- oto klima falan var sadece.şuan 60bine geldi araç. ikinci elde bir senedeki attıgı fiyata bakın.
Connecting site...
Sıfırna gecen esenyurt dogusta bakma gafletinde bulundum üstteki linkteki aracın aynı donanımday olanı a1 100bin di
Babamı takdir ederim o konuda , araba alırız kullanırız , 2 lira aşağı satar. E kullandık üstüne kar mı koyacağız saçmalamayın der. Keşke sayısı artsa bu mantığın. Ama her geçen gün fakirleştikçe insanlar yeni girişimlere imkan olmadıkça , Her hükümet destekleri yandaşına verdikçe ne olacak ?
İnsanlar 2 sene binip , arada kaza bile yaptığı araca daha çok para ister hale gelecek.
Temel SORUN , enflasyon manipule ediliyor. Gerçek enflasyon açıklanmıyor. %20 % 30 artış var her üründe. %10 zam alan bin şükür diyor. Aradaki farkla satın alma gücü düşecek bundan daha doğal bir şey yok. Ekonomi yazarlarını bile popstar konuşur hale getirdiler .
Hoş gerçekleri yazsan ya uzaylısın ya kafir. Hop işsiz kalıyorsun.
Ülkenin borcu değil bakın vatandaşın kredi kartlarına , bankalara olan borcu son 10 yılda 30 katına çıktı. Hangi ekonomi iyiye gidiyor ?