Orijinalini görmek için tıklayınız : Arac alimi ve gider islenmesi,
Thracian
04-11-2011, 21:27
Arkadaslar merhaba,
isyerimi 2 kuzen olarak ADİ ORTAKLK seklinde isletiyoruz, bu yilki belirli bir tutar kar yapmisiz, haliyle %15 oraninda vergi cikti. Simdi bildigim kadariyla adi ortlikta karlar bireysel olarak odeniyor, size sormak isteedigim konu Şu 2.el bi scroccoyu ortakliktan ayri kendi adima alsam bu yil icinde araci sahsi giderim olarak gosterebilirmiyim,
Ayrica muhasabeci arkadaslar varsa pm atarsa cok sevinirim
Saygilarimla,
Burak E.
04-11-2011, 21:29
şirket üzerine aldıgınızda vergiden düşebiliyorsunuz faturasıyla fakat bireysel gider olarak hiç duymadım şirket adına alırsanız aracı vergiden düşebilirsiniz muhasebeci olarak bu kadarını biliyorum :)
Thracian
04-11-2011, 22:38
Adi ortaklık pek bilinen ve uygulanan bi muhasebe kayıdı değil, sonuçta ben ortağımdan bagımzsız giderlerim olabilir, vergisini ödediğim şeyleri düşmekte beniim hakkım diye düşünüyorum.
alperkirman
04-11-2011, 23:10
benim bildiğim adi ortaklıklarda sorumluluk büyük ortağındır yani ahmet açmaz ve ortağı şeklindeki adi ortaklıkta bütün sorumluluk ahmet kaçmaza aittir diğer ortağın yasalar önünde hiçbir sorumluluğu yoktur sadece ortaklar kendi aralarında birbirine sorumludur
bu durumda eğer sen ahmet oluyosan :) aldığın roccoyu vergiden düşebilirsin aynı şahıs şirketleri gibi
gokhan07
04-11-2011, 23:16
bildiğim kadarı ile düşemessiniz vergiden düşmeniz için şirket olmanız ve aracı şirket üzerine almanız gerekiyor
Thracian
04-11-2011, 23:20
benim bildiğim adi ortaklıklarda sorumluluk büyük ortağındır yani ahmet açmaz ve ortağı şeklindeki adi ortaklıkta bütün sorumluluk ahmet kaçmaza aittir diğer ortağın yasalar önünde hiçbir sorumluluğu yoktur sadece ortaklar kendi aralarında birbirine sorumludur
bu durumda eğer sen ahmet oluyosan :) aldığın roccoyu vergiden düşebilirsin aynı şahıs şirketleri gibi
Her ilimizde %50 hissedarız, ama senin söylediğin sanırım şirket yönetimi için.
Teşekkürler
bildiğim kadarı ile düşemessiniz vergiden düşmeniz için şirket olmanız ve aracı şirket üzerine almanız gerekiyor
Olmazsa aracı ortaklık üzerine alacağım ama ileride sorun olsun istemiyorum. Bu yıl için gerçek usulde vergim yaklaşık 7.000 tl, acaba şahsıma 55.000 tl bir araç alırsam bu aracın kdv ve ötv gibi vergilerini kar vergimden düşebilirmiyim ?
şahıs firmasının dusmesı lazım
muhasebeyle pek ılgılenmem ama bız dusurduk dıye hatırlıyorum sırket babamın sahıs fırması arac onun ustune alındı fatura kestırdık dusuldu vergıden
gokhan07
04-11-2011, 23:36
muhasebeyle pek ılgılenmem ama bız dusurduk dıye hatırlıyorum sırket babamın sahıs fırması arac onun ustune alındı fatura kestırdık dusuldu vergıden
şahıs işletmelerinde vergi dairelerine .......... plakalı şahsi aracımı ....... isimli işletmem için kullanıyorum diye bir dilekçe verilmesi halinde sadece bakım ve yakıt masraflarını düşebiliyorsun diye biliyorum ama kesin bir bilgi değil yarın detaylı öğrenip yine konuya yazarım
Aracın ticari olması gerekmiyor mu? Bir de benim bilidğim aracın ücretini direkt değil de 5 yıllık dilime bölüp gider olarak gösterebiliyorsunuz.
Thracian
04-11-2011, 23:53
sanırım bu işlem olması lazım, rica etsem detayları öğrenmeniz mümkün mü?
şahıs işletmelerinde vergi dairelerine .......... plakalı şahsi aracımı ....... isimli işletmem için kullanıyorum diye bir dilekçe verilmesi halinde sadece bakım ve yakıt masraflarını düşebiliyorsun diye biliyorum ama kesin bir bilgi değil yarın detaylı öğrenip yine konuya yazarım
Aracımı şirket işleri için kullanmak değil niyetim, ama öğrendiğim çok iyi oldu. :icon_tup:
Aracın ticari olması gerekmiyor mu? Bir de benim bilidğim aracın ücretini direkt değil de 5 yıllık dilime bölüp gider olarak gösterebiliyorsunuz.
Aracı şirket üzerine almak istemiyorum, durum tam tersi.
Normal bir vatandaş (sanırsam) vergi mükellefiyeti doğurmadan araç alıp satıyor. Ben büyük deftere tabi mükellefim (tam anlamını muhasebeci arkadaşlar daha iyi bilir)
gokhan07
04-11-2011, 23:57
sanırım bu işlem olması lazım, rica etsem detayları öğrenmeniz mümkün mü?
Aracımı şirket işleri için kullanmak değil niyetim, ama öğrendiğim çok iyi oldu. :icon_tup:
Aracı şirket üzerine almak istemiyorum, durum tam tersi.
Normal bir vatandaş (sanırsam) vergi mükellefiyeti doğurmadan araç alıp satıyor. Ben büyük deftere tabi mükellefim (tam anlamını muhasebeci arkadaşlar daha iyi bilir)
büyük defter derken 1 sınıf bir işletmemi
Thracian
04-11-2011, 23:59
büyük defter derken 1 sınıf bir işletmemi
evet, ortaklığımız adi ortaklık ama 1.sınıf işletme, açılışta ustalık belgesi sorunu oldu bizde tic odasına kayıt olduk
gokhan07
05-11-2011, 00:05
evet, ortaklığımız adi ortaklık ama 1.sınıf işletme, açılışta ustalık belgesi sorunu oldu bizde tic odasına kayıt olduk
Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı (http://www.avdb.gov.tr/y/mukteza/muktezadetay.asp?id=105034)
kardeşim bunu bi oku bu sana yardımcı olmassa yarın daha detaylı öğrenip konuya yazacam
Thracian
05-11-2011, 00:15
Çok teşekkür ederim , Haber bekliyorum senden :)
Yanlız babana şunu sor lütfen,
bir arkadaşımın bir iş yeri var, kendisi buraya ortak ve ortaklık adi ortaklık (ltd veya a.ş değil) kendisine bu yıl 7.000 TL vergi çıkmış (işyerine toplam 14.000tl),
Bu arkadaş kendisine araç alırsa bu aracı bu seneki vergiden düşebilirmi ?
gokhan07
05-11-2011, 00:19
Çok teşekkür ederim , Haber bekliyorum senden :)
Yanlız babana şunu sor lütfen,
bir arkadaşımın bir iş yeri var, kendisi buraya ortak ve ortaklık adi ortaklık (ltd veya a.ş değil) kendisine bu yıl 7.000 TL vergi çıkmış (işyerine toplam 14.000tl),
Bu arkadaş kendisine araç alırsa bu aracı bu seneki vergiden düşebilirmi ?
ok her detayı soracam birde böyle bişey buldum
ADİ ORTAKLIĞIN ARACI - Ahmet ESEN | MALİYE POSTASI (http://portal.maliyepostasi.com.tr/mp/content/adi-ortakli%C4%9F-araci-ahmet-esen)
Thracian
05-11-2011, 00:26
inceliyorum sağolasnı.
Benim adi ortaklıkla yada ortaklık aracıyla ilişkim yok.
ben ortaklıktan elde ettiğim gelirden doğan vergiden şahsıma araç alarak önümürdeki yıl daha az vergi ödermiyim
amortisman olayı olabilirmi peki
10000 e araba aldık
5 yıl uygulanıcak %20 den
2000 lira her sene vergiden yıpranma payı olarak düşebiliyoduk sanırım
Muhasebeciniz yokmu ? En dogru cevabi guncel kanunlari takip eden muhasebeciniz verecektir ....
Burak E.
05-11-2011, 11:00
benim araç şirket üzerine alınmaydı vergiden cok güzel düşürdüler yakıt ve bakım masraflarınıda düşürdüler limited di şirket
Thracian
05-11-2011, 11:41
Sirket olarak acmadik, zaten bu bir hataydi,
ortakliga istsemde ayni sekilde faydalanabiliyorum, benim icin onemli olan sahsima 2. El tasit almak. Ve bunu gider olarak isletmek
Thracian
05-11-2011, 22:46
aracı ortaklık üzerine de alabilirim ama ilerde ortağımla sorun olsun istemiyorum o yüzden ŞAHSIMA alıp gelir vergimden düşmek istiyorum