Orijinalini görmek için tıklayınız : Soru
Burak K.
08-11-2011, 12:02
Biz arkadaşla iddaya falan girmedik,facebookta gördüm kafam karıştı çözemedim yardım. :D Daha önceden bi yerde çözülmüştü hatırlıyorum ama techturkeyde mi çözülmüştü onu hatırlamıyorm. :soru:
3 kişi Para birleştirip bir radyo almaya gidiyorlar. Radyo 30 lira. Hepsi 10'ar lira koyup radyoyu alıp gidiyor. Fakat sonra tezgâhtar radyonun indirime girdiğini ve 25 liraya düştüğünü Hatırlıyor ve Çırağına 5 lira verip gidip para üstünü iade etmesini istiyor. Çırak 5 lirayı 3 kişiye bölüştüremeyeceğini düşünüp 2 lirayı cebine atıyor ve 3 lirayı 3 kişi arasında bölüştürüyor. Böylece radyoyu 9'ar liraya almış oluyorlar. Şimdi: 9 x 3 = 27 Çırak da cebine 2 lira attı 27 + 2 = 29 Peki geri kalan 1 liraya ne oldu.?
-komsu komsu
-hu hu
-oglun geldi mi
-geldi
-ne getirdi
-inci boncuk
-kime kime
-sana bana
-baska kime
-kara kediye
-kara kedi nerde
-agaca cikti
-agac nerde
-balta kesti
-balta nerde
-suya dustu
-su nerde
-inek icti
-inek nerde
-daga kacti
-dag nerde
-yandi bitti kul oldu
Ortada kaybolan 1 lira yok. Tamamen yönlendirme sorusu. bastan 30 lira verdiler.
Sonra 5 lira geri geldi.3 lirayı paylastılar. 2 lirayı cırak aldı.
sonuçta herbiri 9 lira vermiş oldu.
3x9=27 Toplam verilen para
27-25=2 çıragın aldıgı 2 lira
25= kitapcının aldıgı para.
matematiğin aciz kaldığı soru tersten gidince cevabı yok diye hatırlıyorum
-tophaneli insan gibi degil hayvan gibi sevismeni istiyorum, hayvan gibi
-her zaman aaabi
-mavi donun varmi?
-var abi
-tamam yaz donunu kendi getircek
-filmin adiiii darbeli matkap
DetailEF
08-11-2011, 12:07
25 Lira olursa eğer, 3 Lira çırak bunlara pay ediyorsa 28 olur. Cebine 2 Lira attığına göre = 30 :) 9.3 liraya alırlar eğer bölersen 28'i 3 e 1 kişiye düşen miktar 9.3 olduğuna göre toplama aldığında 28 lira eder 2 lirada çırak çipinin cebinde hırkızın işte 30 sana :) Ortada kayıp 1 lira yok :D
Ortada kaybolan 1 lira yok. Tamamen yönlendirme sorusu. bastan 30 lira verdiler.
Sonra 5 lira geri geldi.3 lirayı paylastılar. 2 lirayı cırak aldı.
sonuçta herbiri 9 lira vermiş oldu.
3x9=27 Toplam verilen para
27-25=2 çıragın aldıgı 2 lira
25= kitapcının aldıgı para.
baştaki 30 liraya tamamla şimdi soruyu
25 Lira olursa eğer, 3 Lira çırak bunlara pay ediyorsa 28 olur. Cebine 2 Lira attığına göre = 30 :) 9.3 liraya alırlar eğer bölersen 28'i 3 e 1 kişiye düşen miktar 9.3 olduğuna göre toplama aldığında 28 lira eder 2 lirada çırak çipinin cebinde hırkızın işte 30 sana :) Ortada kayıp 1 lira yok :D
10 lira verdiler 1 lira aldılar nasıl 9,3 liraya geldi?
25 mal fiyat + geri iade 3 + 2 çepci çırak = 30 :D
geyik yapmıyorsanız eğer,
yanlış şeylerle yanlış şeyleri topluyorsunuz nedeni o
DetailEF
08-11-2011, 12:16
Zaten normalde ne 25'i ne 28'i küsüratsız bölemezsin aklınız karışıyo sizin bak baştan anlatıyorum. 30 lira veriliyor değil mi dükkan sahibi diyorki 25 liraya düştü, çırağa veriyor 5 lirayı fitne fesat şerefsiz çırakta 2 lirayı hiç ediyo bunlara 1 er lira veriyor. Normalde 25 liraya alsalar kişi başı 8.3 liraya almış olurlar. 28 liraya alırlarsa 9.3 liraya almış olurlar kişi başı. Siz sayıları tam düşündüğünüz için kafa karışıyor, fiyatı kişi başına böldüğünde küsüratlı çıkıyor ama kimseden küsüratlı para çıkmıyor işin aslı, 3 lira geri verip 2 lirada kendi cebine atarsa 5 eder. Bunlardan 25 lira çıkmıştı 25 + 3 = 28, 2 lirada çırağın cebinde 30 tl.
ben bunu evde paralarla yapmıstım para aynı 30 tl ortada duruyo ama toplayıp cıkarınca bi mantıksızlık oluyo :D
baştaki 30 liraya tamamla şimdi soruyu
Sağlama yaparken 30'a göre gidersen 1 lira nerde diye ararsın sabah kadar. 25'e göre gidersen bulursun.
ŞÖyle ki;
Radyo 25 lira;
Çocuklar toplamda 3x9 = 27 lira para ödediler..
bu 27'nin için çırağın cebindeki 2 lira da mevcut. 27-2 = 25
Yani;
ilk durumda 3x10 = 30 lira ödemişlerdi 30 lıralık radyo için.
İkinci durumda 3x9= 27 lira ödediler geri iade aldıkları parayla beraber 25 liralık radyo için. 27 ile 25 arasındaki 2 lira fazlalıkta çırağın cebinde.
2. durumun hesabını ilk duruma göre yapmayacaksın burada. Tamamen mantık ve yönlendirme sorusu.
tubitak:
http://i54.tinypic.com/b5mhbt.jpg
http://www.techturkey.com/forum/sohbet/77640-ben-bunu-cozemedim-quotmatematigin-sustugu-anquot.html