Giriş

Orijinalini görmek için tıklayınız : İşte Türkiye'nin ilk yerli otomobili

Vlkn
13-12-2011, 01:17
Yerli otomobil Oscar ElectriCity 2012 yılında trafiğe çıkacak!

Ankara'nın Akyurt İlçesinde faaliyette buluna Oscar Makina, endüstriyel alanda kullanılmak üzere ürettikleri elektrikli araçların ardından, prototip üretimini yaptıkları Oscar City modeliyle 2012 yılında trafiğe çıkacak. Oscar, saatte 90 kilometre hız yapıyor ve 160 kilometre menzili bulunuyor.

Elektrikli otomobil ve yerli otomobil üretimi konusuna Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ) de dahil oldu. Ankara'nın Akyurt ilçesinde faaliyette bulunan Oskar Makine, 90 kilometre hız yapabilen ve 160 kilometre menzili olan elektirikli otomobil Oscar City'nin prototipini üretmeyi başardı.

RENAULT'TAN SONRA BİZ ÜRETTİK
Oskar Makinenin 1974 yılından bu yana inşaat makineleri ürettiğini belirten Genel Müdür Aydın Cömert, 1994 yılında Akyurt fabrikasını kurarak 5 ayrı dalda üretim yaptıklarını ve bunlardan birinin de elektrikli endüstriyel araçlar olduğunu söyledi.

Elektrikli endüstriyel araçlarından Koby modelinden ilk ihracatlarını geçtiğimiz hafta Mısır'a yaptıklarını ifade eden Cömert, hali hazırda alışveriş merkezlerine, hava limanlarına ve savunma sanayine elektrikli araçlar ürettiklerini ve bu deneyimlerini de arkalarına alarak elektrikli otomobil üretmeyi başardıklarını kaydederek, ''Türkiye'de Renault'tan sonra ilk yerli üretim elektrikli otomobili biz yaptık. Bu kadar büyük firmalar içerisinde biz herkesten bir adım daha ilerdeyiz'' dedi.

ANKA'DA ONLARIN İŞİ!
Türkiye'nin gururu ANKA'yı çeken aracı da kendilerinin ürettiğinin altını çizen Cömert, sözlerine şöyle devam etti:

''Hepimizin gurur duyduğu yerli yapım ANKA insansız hava uçağını çeken aracı da yine biz ürettik. Bu da bizim için bir kıvanç kaynağıdır. Altı farklı modelde elektrikli endüstriyel araçlar üretmekteyiz. Biz bunları yaparken elektrikli otomobil de üretmek istedik ve bunun için tüm üretim belgelerimizi aldık. Ayrıca dünyanın her yerinde bizim ürettiğimiz araçların geçerli olabilmesi için üretim lisansımızı da aldık. Şu anda prototip üretimini yaptık, test sürüşlerimiz devam etmektedir. Şase olarak hazır ancak üst kısmının çizimleri bitti ve kalıpları hazırlanıyor. Şu anda sadece çarpışma testi kaldı. O da Türkiye'de yapılamıyor. Bunu biz Ortadoğu Teknik Üniversitesinde sanal ortamda yapacağız. İnşallah 2012 yılında prototipin son halini trafiğe çıkararak piyasaya tanıtacağız.''

Maliyet hesabı yapıldıktan sonra Oscar City modelinin 2012 yılında piyasaya tanıtılacağını kaydeden Cömert, ''Bu tip üretimlerde sipariş usulüyle çalışılmaktadır. Biz 20'li, 50'li gruplar halinde siparişler alarak üretime başlayacağız'' şeklinde konuştu.

İŞTE OTOMOBİLİN ÖZELLİKLERİ
Oscar City modelinin mimarlarından biri olan Can Cüneyt Aşıklar ise, otomobilin saatte 90 kilometre hız yaptığını ve 160 kilometre menzili bulunduğunu söyledi. Hafif olması nedeniyle kaporta kısmının tamamen karbon fiberden olacağını vurgulayan Aşıklar, ''Modelimizin ismi Oscar City ve 72 volt DC motor ile çalışan yaklaşık 160 kilometre menzile sahip bir otomobil. Maksimum hızı 90 kilometreye sabitleyeceğimiz bir model. Tamamen yollarda gördüğümüz otomobillerle aynı sisteme sahiptir. Ev elektriği ile yaklaşık 8 saat şarjla toplam menzili kat edebiliyor. Gerektiği zaman yolda kalma gibi durumlarda da hızlı şarj ünitesiyle yaklaşık 30 dakikada yüzde 80 gibi bir dolulukta şarj edilebiliyor. İlk modelimiz iki kişilik ve konsept bir araç olacak, ilerleyen zamanlarda bunun 4 kişiliğini de düşünmekteyiz'' dedi.

Aşıklar, fiyatın 12 bin ila 15 bin dolar arasında olacağını sözlerine ekledi

[IMG]http://img191.imageshack.us/img191/9500/yerlioto2.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/191/yerlioto2.jpg/)

Kaynak: Mynet haber.

cabriolet
13-12-2011, 01:22
ulan yerli otomobil ürettin iyi güzelde fiyatı niye dolar :D bu ne perhiz bu ne lahana turşusu :D

berkay_aydin
13-12-2011, 01:24
Hiçbir yapılan işi beğenmiyorsunuz diyebilirsiniz ama tasarıma bakarmısınız insan binecek buna

HondatugraL
13-12-2011, 01:27
ulan yerli otomobil ürettin iyi güzelde fiyatı niye dolar :D bu ne perhiz bu ne lahana turşusu :D
bunu bende çok merak ettım yıllardır :D yerlı malları dolarla euro ile satanlara gıcık oluyorum :D

Hiçbir yapılan işi beğenmiyorsunuz diyebilirsiniz ama tasarıma bakarmısınız insan binecek buna

binecekmi oda var. Ben bınmem şahsen.

turci
13-12-2011, 01:29
arabayi gectim elektrikli el arabasi bile yapsalar kafi,yeterki yerli olarak piyasaya ciksin :)

2. imza olmaz umarim.

bilalMW
13-12-2011, 01:30
kötümser olmak istemem ama sırf haberin servisinden bir cacık olmayacak gibi geldi akabinde konsept olarak kalır gibi. Tabiki bunların hiçbirini bende istemem.

berkay_aydin
13-12-2011, 01:30
binecekmi oda var. Ben bınmem şahsen.

Allah korusun :) mamba set ile rolling yapılır :D

KorkuluRuya
13-12-2011, 01:33
90 kilometre hız yapıyor ve 160 kilometre menzil :) yerli olan ne + ?

tata proton bildigim kadarıyla bu işi çözdü 2saatlik Şarjla 1000(bin)km yol yapıyor testler tamam türkiyede 2012 yılının 2. yarısında Proton exora modelini Türkiye pazarında satışa sunacak
Autoshow Online (http://www.autoshow.com.tr/2-saatlik-tek-sarjla-1000-km-yol-gidilecek-HaberDetay/2310.aspx)

turci
13-12-2011, 01:34
kötümser olmak istemem ama sırf haberin servisinden bir cacık olmayacak gibi geldi akabinde konsept olarak kalır gibi. Tabiki bunların hiçbirini bende istemem.

haberin servisinde bir sikinti yok cünkü cok oldu tvlere ve int. gazetelerine düseli.

tv de haberde arkadas 4 tekerlekli bir sey ile sanayi icinde dolasiyordu hatta,arkasinada tabela asmisti test araci diye :)

HondatugraL
13-12-2011, 01:37
Allah korusun :) mamba set ile rolling yapılır :D

lipolarımı yormam bunla ben :D

erkin006
13-12-2011, 01:37
hırs yaptılar illaki yapılacak yerli oto ama el insaf normalini yaptında elektriklisi kaldı:D

focus musty35
13-12-2011, 01:38
otomobil yapcaz die dünya ahirete rezl olcaz he :D

YEY®
13-12-2011, 01:44
Yerli yaptimi 1 adet dizel 1 adet elektrikliyle baslamak iyi olur.Benzinli aracla bu saatten sonra ugrasmaya gerek yok :)

Vlkn
13-12-2011, 01:48
otomobil yapcaz die dünya ahirete rezl olcaz he :D

:))) Bakalım birde 2012 şahin dedikodusu var :)

berkay_aydin
13-12-2011, 01:53
Elektrikli şahin istiyoruz :D