PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : 2. el otomobil alırken bu hataya düşmeyin

Frid
18-12-2011, 13:34
http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTX7ew9fhrvHGO9lLJNLr5qEKEuccc99 W0SPlZuT2bemu24KA6lJfp_diNv

Nitelikli dolandırıcılık suçu olan "kilometre düşürme" bazı kişiler tarafından 50 liraya bile yapılıyor.

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Hasan Kahyaoğlu, ikinci el araç satışlarında belli kontrol mekanizması olmadığı için herkes tarafından rahatlıkla ikinci el araç alım satımı yapıldığına dikkati çekerek, ''Kilometre düşürme olayının çok sık yaşanması üzerine Federasyon olarak İçişleri Bakanlığına bu konuda çalışma yapılması talebinde bulunduk'' dedi.

Kahyaoğlu, yaptığı açıklamada, ikinci el araç satışlarının kontrolsüz olarak herkes tarafından yapıldığını belirterek, ''İkinci el araç satışlarında belli kontrol mekanizması olmadığı için herkes ikinci el araç alım satımı yapıyor. Bu durum da bazı dolandırıcılık olaylarına davetiye çıkarıyor. Çünkü herkes iyi niyetli değil'' dedi.

İkinci el araçların satışında yapılan kilometre düşürme, pert kaydını değiştirme ve kapora yöntemiyle dolandırıcılık yöntemlerinden en yaygın olarak kullanılanının kilometre düşürme olduğunu ifade eden Kahyaoğlu, nitelikli dolandırıcılık suçu olan kilometre düşürmenin bazı kişiler tarafından 50 liraya yapıldığını söyledi.

Kahyaoğlu, ''İkinci el araç alan kişi, aracı test merkezlerine götürüp motor ve kaportasına baktırıyor. Bu raporlar tabii ki önemli ama mutlaka bir servise gidip aracın gerçek kilometresinin öğrenilmesi lazım'' diye konuştu.

Aldığı aracın kilometresinin düşürüldüğünü satım işlemi sonrasında öğrenen kişilerin genellikle bu durumu sineye çektiklerini aktaran Kahyaoğlu, ''Halbuki bu nitelikli dolandırıcılık. Bu durumla karşılaşan kişiler, ya aracı iade etsinler ya da mahkemeye başvursunlar'' dedi.

Kilometre düşürme olayının çok sık yaşanması üzerine Federasyon olarak İçişleri Bakanlığına bu konuda çalışma yapılması talebinde bulunduklarını belirten Kahyaoğlu, ''Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Daire Başkanlığı ikinci el araçların satışları sırasında araçların gerçek kilometrelerinin bir belgeyle ortaya konulması için çalışma yapmalarını istiyoruz. Ancak yapılacak böyle bir çalışmayla kilometre düşürme ile yapılan dolandırıcılığın önüne geçektir'' diye konuştu.

2 ila 7 yıl arasında hapis cezasının söz konusu

Yetkili otomobil servis sahibi Mustafa Akpınar da yapılan bazı testlerin ardından bir otomobilin kilometresinin düşürülüp düşürülmediğinin kolaylıkla anlaşılabildiğini vurgulayarak, satıcıların bu yola satmakta zorlandıkları otomobilleri cazip kılmak için başvurduğunu dile getirdi.

Avukat Çiğdem Erman ise ticari bir faaliyet kapsamında yapılan dolandırıcılıkların ''nitelikli dolandırıcılık'' kapsamında değerlendirdiğini belirterek, ikinci el otomobilleri kilometrelerinin düşürülmesinin de bu kapsamda değerlendirildiğini söyledi.

Türk Ceza Kanunu'na göre dolandırıcılığın 1 ila 5 yıl arasında hapis cezası gerektirirken, nitelikli dolandırıcılık için 2 ila 7 yıl arasında hapis cezasının söz konusu olduğunu aktaran Erman, aldıkları otomobillerin kilometresi düşürülen vatandaşlara vakit kaybetmeden savcılığa suç duyurusunda bulunmaları gerektiği önerisinde bulundu.

samanyoluhaber

Kadyr
18-12-2011, 13:47
İki araba birlestirilen bir ulkede adamlar rahatca dolasiyosa bisi demiyorum ben.iyice araca baktirilmali oyle alinmali

hasan çağri
18-12-2011, 13:49
O değil fotoğraftaki araba ne acaba:D devrinde kadranın da dibine vurmuş :)

Cliosportve
18-12-2011, 13:51
Son yılların modası haline geldi
150 bin KM üzerinde neredeyse hiç araba kalmadı :)

SEÇKİN172
18-12-2011, 13:56
son yılların modası haline geldi
150 bin km üzerinde neredeyse hiç araba kalmadı :)

:) :) :) :)

Mutu
18-12-2011, 13:57

Kmler genelde 90 civarına çekiliyor. Neden acaba :confused:

Mutu
18-12-2011, 13:58
.................

Kadyr
18-12-2011, 13:58
Aynen ole az km hep araclar bazilarida abartmis bokunu cikarmis 1 yasinda araba sanki hic durmamis
Bro 100 binden sonra arizalar cikiyorya ondan:D

131mirafiori
18-12-2011, 14:09
Genelde yetkili servisinde en son bakım yapıldığı km den 10 - 20 bin fazlasına çekiyorlar :D İpn.lik paraylamı evet bu konuda parayla 50 tl yi ver ipn. oldun :) Tabi daha farklı sıfatlarda yakıştırılabilir :D ama bildiğim kadarıyla araç uyumlu bilgisayara bağlandığında bir program sayesinde km görülebiliyor...

gambit49
18-12-2011, 14:18
psikolojik km sınırlarina bölüyolar

Trance-R
18-12-2011, 14:22
allah iyi insanlarla karşılaştırsın.
km düşürme gerçekten etik bir konu.yazık ki ; etrafta düzgün insan kalmadı ve ticaretini yapan insanlarında ticaret ahlakını sorgulamak en doğrusu .. bu yüzden bir gerçek yaptırımın olması çok iyi bence...ama , baktırmadan almamak lazım.

Cliosportve
18-12-2011, 14:23
Kmler genelde 90 civarına çekiliyor. Neden acaba :confused:

Psikolojik sınır o çünkü
Türkiye şartlarında 60 bin KM ve 90 bin KM arası genelde ağır bakıma girer
Yani bu ;
90 bin KM demek trigerdi ağır bakımları yapılmış bir araba demek
Alan masrafsız olduğunu düşünür o sayede :)

DOHC
18-12-2011, 14:37
Fenni muayene bakım km'lerinin artık ruhsata yazılması gibi bir çalışma var galiba....... Ha adam km'yi düşürür TÜV'e gider orasını bilemem......

onurdestan
18-12-2011, 17:17
bu konuda bmw de hertürlü çıkıyor düzgün bi serviste orjinal km si modicten çıkıyo ondan çıkmasa biyerden çıkıyo anahtardan çıkıyo illa çıkıyo 3 kere şahit oldum :)

onurdestan
18-12-2011, 17:19
ruhsata yazma olursa harika olur en azından 100 binde girdiyse bidahakin 90 binde giremez 150 binde girer yarı yarıya düşer km düşürme olayı gibime geliyo

S.Mert
18-12-2011, 17:20
bmwde check moduleden hiçbir türlü orjinal kilometreyi silemezler :) read-only :)

R.I.P
18-12-2011, 18:54
daha geçen hafta denizlide bir özel ford servisinden satılık corsa için konuştum. araca kendi servislerinde baktırdıklarını değişeni olmadığını ve kmsininde orjinal 92binde olduğunu zaten km düşürme gibi bişey olsa aracın sağından solundan anlaşılacağını söyledi. yetkili servis kayıtlarına baktırdık geçen sene 147 binde bakıma girmiş kaput davlumbazlar ve tampon değişik çıktı :)

burakN
18-12-2011, 19:16
kilometre düşürmek moda oldu bende ilk sahibinden bir laguna 2 1.9dci privilage almıştım 295.000km de servis bakımlı kaza boya hata falan yoktu 2005 de şirket adına almış hep yurtdışı işleri için kullanmış kendi sattığımda 305.000km deydi ama aracın kaporta ve iç durumu 90.000km yi aratmıcak kadar temizdi yıpranma bile yoktu geçen arkadaşımın dükkanına gelmiş arızadan dolayı tanımışlar çağırdılar beni gittiğimde eski aracımı 108.000km de gördüm :( o şekilde satmışlar alıcı arkadaş heralde sadece computeste sokmuş arkadaşa renault mais den servis kayıtlarını verdim ve yanında arayıp en son kaç tarihinde bakıma girdiğini ve kaç km de olduğunu dinlettim adam şok oldu :(

VWci
18-12-2011, 19:48
O değil fotoğraftaki araba ne acaba:D devrinde kadranın da dibine vurmuş :)

Honda Integra Type-R

asot
18-12-2011, 21:11
güzel bilgilendirme teşekkürler..

yalnız ben bu savcılığa verme olayını anlamadım, sahte para muhabbeti gibi mi olacak? asıl sorumlu nasıl anlaşılacak, satan adam da bilmiyodum der.

geçen bir ilanda vardı eleman 87 şahine 80.000 km.de yazmış.. kendini inandırmış, sanırsın müzelik araba satıyor, bir bilseki o araba ona gelene kadar kaç kere reset yedi :)

Frid
19-12-2011, 00:06
şahin dogan 100 binden sonra sıfırlıyor zaten :D :D

Eyüp
19-12-2011, 00:09
1-2lira fazlasına satmak için insanlar neler yapıyor..

2008 model dizel corolla sattık mayısta 280bin kmde , değerinin 1-2lira altına gitti..(ama araç boyasızdı :D)

myredline
19-12-2011, 09:03

160000 temiz:icon_tup:

Emre Ekrem
19-12-2011, 10:23

aynen abi yaşa, söyleyince de kötü oluyoruz, 99-00 model araba 150k olan yok daha.

Erdem K.
19-12-2011, 12:10
bir aracın kmsini düşürüp alan adama düşük km die satanların vicdanları nasıl rahat ediyor ki !!! resmen haram ...

AcA_1988
19-12-2011, 12:24
Kimileri piskolojikmen rahatsız oldugundan düşürüyor

YEY®
19-12-2011, 12:29
Galericileri arkadaslarimin yakindigi kadariyla bazilari boyasiz temiz 150-200 binde araci piyasasinin altina alip km yi 80-90 bine cekiyorlar ve piyasa fiyatina boyasiz olarak satisa sunuyorlar..Dolayisiyla helal ekmek yiyecek galericinin is yapma ihtimali oldukca dusuyor.

Bence insanlarin arac satin alirken TUVTURK e gidip oradanda rapor alabilmeleri gerekiyor.Cunku bir arac yetkili servise girmezsede mutlaka TUV e girmek zorunda.Onumuzdeki 4-5 yil icinde belki TUVden once km dusurulmus araclar tespit edilemecek fakat 10 yil sonra TUV e girmemis arac kalmayacagi icin km tespiti rahatlikla yapilabilecek..

Tunç
19-12-2011, 12:35
çok zor bunu anlamaları :) Türk milleti zekidir :D

SOMEONESPECIAL
19-12-2011, 12:43
Ya araç garanti bitiminden sonra servise gitmemişse hiç ???

KA®ANLIK
19-12-2011, 12:50
Arkadaşlar, TüvTürk'ün database'inde araçların KM si tutuluyor.
ordan sorgulama şansınız olursa güzel olur...

Bizde pederin arabayı sıfır almak için bayiye verdik,
170.000km de...

araç 2 gün sonra sahibinden de 130,000km de idi. dedim neyse insaflı davranmışlar abartmamışlar. ki isteseler döşemeleri falan ip gibiydi. 80.000 yaparlardı :D

Tunç
19-12-2011, 12:56
cok sacma tuv dıyosnuzda adam en son gırdıgı km den 5 bın km yukarı ceker tuvden gecer

GokhanRS
19-12-2011, 13:03
bazı insanlar aşırı karaktersiz. 3 kuruş fazla para için kilometrede düşürürler yalanda söylerler.

allaha şükür bu güne kadar hiç böle şeyler yapmadım. her zaman aracın kusurlarını önce artılarını sonra söyledim. daha uygun sattım ama küfür yemedim beddua almadım bu sayede.

teneke parçasına bu kadar aşırı değer veren başka ülke varmı acaba. 2nci el kullanmışsın bokunu cıkarmışsın neyi kaça satıyorsun arkadaş. noldu 3 lira fazlaya satınca ne kâr ettin başka yerden çıkmadımı? çocuğun hastalanmadı mı anana babana hiç bela gelmedi mi?

ama insanların aklına gelmez ben bu boku yedimde ondan cocugum kaza geçirdi babam kanser oldu diyemezler kendilerine şerefsizliği yakıştıramaz böyle insanlar.

mmged_jan
19-12-2011, 15:29
bostancı sanayiide var km düşürenler birde chip çi diyorlar kendilerine :D

Cimmeria
19-12-2011, 15:34
vti sorgulamalarında herkes normal karşılıyordu km düşürmeyi nerde şimdi onlar :)

km düşürmek bildiğin sahtekarlıktır başka da bir şey değildir, en garantisi yetkili servis bakımlı olmayan arabayı almamak gibi oldu artık bizim memlekette

pENdor
19-12-2011, 17:56

207000 KM ;)

şahin dogan 100 binden sonra sıfırlıyor zaten :D :D

Pederin 92 Şahin de geçen ay kendinden sıfırladı... :D:D

AcA_1988
19-12-2011, 18:11
Birde km düşürüp yag bakım kartlarını sinyal kolunda unutanları unutmamak lazım :D

silent furious
19-12-2011, 21:02
Birde km düşürüp yag bakım kartlarını sinyal kolunda unutanları unutmamak lazım :D

bu güzelmiş :D :D

dragon
19-12-2011, 21:42
Son 10 gündür düşük km de araç satmanın ne kadar zor olduğunu anladım. 2000 model 40.000km de Corsa almıştım ( satmak için ) kimseyi inandıramadım :) Hemde aracın sıfırdan beri tüm servis kayıtları durduğu halde :(

Neyse ki bugün yetkili servisten ekspertiz yaptırıp aldılar arabayı..

Şimdi daha büyük bir sorun var; 97 model 13 bin km de başka bir Opel in peşindeyim :D:D