Giriş

Orijinalini görmek için tıklayınız : back pressure efsanesi

mechanic
21-12-2011, 13:20
ilk egzosumu yaptırırken bana kesinlikle ortada susturucu olmalı diyenlere sorum "NEDEN?" idi. atmosferik arabada egzosta sıkıştırma olması lazım dediler "NEDEN?" dedim...
teorik ve pratik denklemlerin hiçbiri egzos subaplarından öteye geçmez,
çıkan gaz ne kadar hızlı ve tam çıkarsa o kadar iyidir.
yani egzos manifoldu olmasa daha iyidir...
egzos subaplarının yeri en fazla gazı dışarı atacak şekilde konuçlandırılıyor, açık kalma süresi (otomotiv üreticileri için) en güvenli ve olabilecek en fazla süre açık kalması üzerine dizayn ediliyor.

"yapılan egzos ile sorunu biz yaratıyor, yine ölçüleri ile oynayıp yarattığımız sorunu çözüyoruz, ama hiçbir zaman maximum boşaltmayı sağlayamıyoruz çünkü egzos borumuz var"

olmaması en iyi sonucu verir.

bu konuyu da artık bu konu netleştirilsin diye açtım...

"alt devirler" kimse demesin çünkü aramızda 1000-2000-3000 devirler ile ilgilenen kimse olduğunu sanmıyorum.
8000-9000 .... da vites atıp 5000-6000 d/d da üst vitesi karşılıyoruz.

LÜTFEN birbirimize saygılı davranalım, eleştiriyi biraz düşünerek yapalım. kavgasız gürültüsüz bir konu olsun.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/dc/4StrokeEngine_Ortho_3D_Small.gif

RCkid
21-12-2011, 13:36
tam olarak neden back pressure istendiğini biliyor musunuz? 4 zamanın hangi aşamasında ne amaçla isteniyor, neden gerekli?

Maxiboost
21-12-2011, 13:38
Egsoz manifoldu olmasa daha iyi demissin, back pressure konusunda haklisin terim yanlis. Madem atarli basladin o zaman senden scavenging effect ile ilgili bilgi alalim :)

GökhanO
21-12-2011, 13:39
egsoz gazları pulse halinde degilde surekli bir sekilde cıksaydı dedigin dogru olabilirdi

Talih.b16
21-12-2011, 13:40
zaman 1.4 litre na bi araca 80 mmlik bi eksoz borusu yaptığımızda sorun olmazmı yani?

Asimos
21-12-2011, 13:42
Ohaaa çok güzel bi konu tartışma sonucunda çoğu kişi aydınlanacak bence.Takipteyim.

Safak
21-12-2011, 13:56
Overlap... önemsiz birşey zaten :D

SONE-R
21-12-2011, 13:57
turbo motorlar için no-exhaust diye biliyorum...

gokhan035
21-12-2011, 14:05
alt devirler neden demiyelim, ilgilenmeyelim? Eğer alt devirlerden stabil ve düzenli bir şekilde başlarsa tork eğrin üstlerde de daha güzel bir güç yakalarsın zaten, bunu dyno eğrilerinde de görebilirsin..

Bu kadar egsoz üreticisi var hepsinin araçlarda kullandıkları boru çapları vs aracın hacmine motor gücüne göre farklı, o zaman hepsi araçların ihtiyaç duyduğu şekilde değilde en sessiz konforlu olacak şekilde sabit ölçüler de yapılsaydı neden yapılmadı??

BMW nin çoğu modelinde arkaya doğru uzanan yanyana çift egsoz borusunda geri basınç yaratsın diye neden BMW mühendisleri X pipe kullanmışlar peki?

Ya da başka bir soru headers denen olay neden var? neden tipleri birleşim yerleri farklı modelleri var? vs bunlar gibi daha çok soru sorulabilir back pressure u güzelce açıklamak için ama konu biraz hava da kalmış gibi herşey ortada çünkü..

Herşeyin fazlası zarar prensibiyle şunu söyleyebiliriz ki, back pressure unda fazlası zarar, ama uygun oranda tutulabildiği vakit motora ve güce faydası yatsınamaz..

flexamin
21-12-2011, 14:21

turbo olup da stock yani filtre dahi olmayan aracta komple düz yaramıyor.
kısacası her zaman no exshaust olayı geçerli değil.

yavuz364
21-12-2011, 14:21
Evet kesinlikle doğru söylemişsiniz.. Ancak standart arabalar için geçerli değil...
Eğer egzantriklerinizle oynayıp açık kalma sürelerinizi azaltıp , egzozu iptal ederseniz o zaman üst devirleri ciddi anlamda güzelleştirirsiniz...
Zaten Rally arabalarının çoğunda da bu şekilde yapılır ;)
Standart arabalarda genelde egzantriklerle oynanmadığı için de egzozu komple iptal etmenin bir anlamı olmaz..
Ayrıca Arkadaşın dediği gibi egzoz gazının pulse olarak gelmesinden dolayı da her kapak ve egzoz yapısı için ayrı ayrı tartışılabilir bu konu...

SONE-R
21-12-2011, 14:25
turbo olup da stock yani filtre dahi olmayan aracta komple düz yaramıyor.
kısacası her zaman no exshaust olayı geçerli değil.

niye panpa? mesela STi'da sanırım 2 veya 3 tane susturucu var. hep demiyorlar mı "STi'da sadece egzozla bile 30 hp alınıyor" diye.. ;)

flexamin
21-12-2011, 14:29
niye panpa? mesela STi'da sanırım 2 veya 3 tane susturucu var. hep demiyorlar mı "STi'da sadece egzozla bile 30 hp alınıyor" diye.. ;)

ben genel olarak söylüyorum sti ın yapılış amacı ve motor dizaynı ile sen bir tane passat 1.8 T veya muadili bir arabayla aynı mı ?

yazılım vs vs olmadan gerekenden daha hızlı bir şekilde gazı nie dışarı atasın?

herşeyin fazlası zarardır.

Örnek verirsek bende 1.8t varken aracımda flitre + n75 + dv ve dp warken ortayı söktüm sona kadar düz boru oldu araba 2-3 boy geriledi .canlı şahitlerim var :) orjinal sisteme döndüm araba kendine geldi misal.

SONE-R
21-12-2011, 14:31
Örnek verirsek bende 1.8t varken aracımda flitre + n75 + dv ve dp warken ortayı söktüm sona kadar düz boru oldu araba 2-3 boy geriledi .canlı şahitlerim var :) orjinal sisteme döndüm araba kendine geldi misal.

havada durdum şahitlerim var diyorsan sözüm yok :D :D

TaGo
21-12-2011, 14:32
Bana soruyorsanız, Ben Horozum....

pureal
21-12-2011, 14:50
zaman 1.4 litre na bi araca 80 mmlik bi eksoz borusu yaptığımızda sorun olmazmı yani?

http://www.techturkey.com/forum/genel/42001-d16-icin.html

eskiden neymişim beya :heyoo: civa gibiymişim :D

ArMy
21-12-2011, 14:59
Headers değiştirdğim gün egzoz yaptırmak için şaşmazdan başkente geçerken egzoz borusuz şekilde geçtim.Sadece headers vardı.Bi basayım dedim araç 5bin deviri geçmedi bile saçma sapan şekilde takıldı.Tabi çift oksijen sensörü de boşta durumda idi ama hiç egzoz olmasa sanmıyorum ki allah ne verdiyse gitsin.

Fiat grubu mesela back pressure ile yürüyor.Sahiplerinin söyledikleri hep bu yönde :)

punto_multijet
21-12-2011, 15:22
Headers değiştirdğim gün egzoz yaptırmak için şaşmazdan başkente geçerken egzoz borusuz şekilde geçtim.Sadece headers vardı.Bi basayım dedim araç 5bin deviri geçmedi bile saçma sapan şekilde takıldı.Tabi çift oksijen sensörü de boşta durumda idi ama hiç egzoz olmasa sanmıyorum ki allah ne verdiyse gitsin.

Fiat grubu mesela back pressure ile yürüyor.Sahiplerinin söyledikleri hep bu yönde :)

HGT lerde mesela egzosu duz buyuk cap yap en az -2 boy olarak sana geri doner

gökberk
21-12-2011, 17:37
STi'larda bu işle uğraşanlar daha iyi bilirler ama egsozla oynandığında yazılımsız olduğundan daha da az güç çıkıyor diye biliyorum..

fatih(fb)
21-12-2011, 17:52
akış pulse halde olduğu için yanlış:) tüm zamanı sıfıra indirip sübap sürekli açık kalsa olabilir:)

dragon07
21-12-2011, 17:56
TURBO araçlarda back pressure olmaz...
fakat yeni nesil turbo araçlarda vdüz boru aracı geriye götürebilior
atmosferik araçlarda ise içerdeki yanmayı güçlendirmek şiddetlendirmek için sıkıştırma istenilir.
bu yüzden düz boru atmo larda geriye götürürür.

BlackEmperor
21-12-2011, 18:01
back presure egzoz zamanlasında sonra pistonu aşağı itmeye faydası olduğu düşünülen geri kuvvet değil mi ? peki bu geri kuvvetin büyük bir çoğunluğu nereydeyse tamamanına yakını diğer pistonda gerçekleşen patlama sayesinde aşağı hareketi ile sağlanmıyormu ? sorulara cevabnız evet ise ben varsın piston aşağıya biraz daha yavaş gitsin desem bunun yerine geri basınçla yanma odasının kirlenmesini istemiyorum desem daha çok performans elde etmez miyim?

edit: ilk mesajdaki giften biri bana backpresure nerde faydalı olmaya başlaıyor bi gösterebilir mi ?

kickboxer
21-12-2011, 18:35
STi'larda bu işle uğraşanlar daha iyi bilirler ama egsozla oynandığında yazılımsız olduğundan daha da az güç çıkıyor diye biliyorum..

Bu dedigini nerden duydun acaba

brutal
21-12-2011, 19:14
back presure egzoz zamanlasında sonra pistonu aşağı itmeye faydası olduğu düşünülen geri kuvvet değil mi ? peki bu geri kuvvetin büyük bir çoğunluğu nereydeyse tamamanına yakını diğer pistonda gerçekleşen patlama sayesinde aşağı hareketi ile sağlanmıyormu ? sorulara cevabnız evet ise ben varsın piston aşağıya biraz daha yavaş gitsin desem bunun yerine geri basınçla yanma odasının kirlenmesini istemiyorum desem daha çok performans elde etmez miyim?

edit: ilk mesajdaki giften biri bana backpresure nerde faydalı olmaya başlaıyor bi gösterebilir mi ?

Tamamiyle yanlış :) o animasyon tam değil eksik. iki satırla anlatılacak yada anlaşılacak bir şey değil. öğrenmek için alim olmaya gerek yok fakat biraz okumak lazım.

BlackEmperor
21-12-2011, 19:21
Tamamiyle yanlış :) o animasyon tam değil eksik. iki satırla anlatılacak yada anlaşılacak bir şey değil. öğrenmek için alim olmaya gerek yok fakat biraz okumak lazım.

tamamiyle yanlış ise doğrusunu paylaşabilirmisiniz? Yok ben yol gösteririm dersenizde saygı duyarım Allahtan google var :)

SONE-R
21-12-2011, 19:34

orjinal 51lik SS ara borulu bir vtec'le stok vtec'i bir dene istersen.. ;)

mechanic
21-12-2011, 19:37
egsoz gazları pulse halinde degilde surekli bir sekilde cıksaydı dedigin dogru olabilirdi
akış yüksek devirlerde pulse şeklinden laminar veya karışık tiplere (lam+türb) vs.. geçer, rölantideki gibi pulse şeklinde düşünmeyin.

aynen öyle:icon_tup:

TURBO araçlarda back pressure olmaz...
fakat yeni nesil turbo araçlarda vdüz boru aracı geriye götürebilior
atmosferik araçlarda ise içerdeki yanmayı güçlendirmek şiddetlendirmek için sıkıştırma istenilir.
içerdeki yanmayı güçlendiren bir atmosferik otto motoru egzos sistemi icat edilmedi. yanma bittikten sonra egzoz gazı oluşur. piston her seferinde egzosu itmek için enerji=güç harcar. ne kadar az harcarsa kayıp o kadar az olur.

dostum senin mesaja birşey diyemiyorum. :beuj:
o animasyon otto 4 cycle çalışma animasyonu , yanlış birşey yok.

tekrardan başa dönmek istiyorum, otomotiv üreticilerinin uzun süre sorunsuz olmak üzere yarattıkları seri üretim araçlar konunun dışında kalıyor. performansı arttırılmış, geliştirilmiş, kısaca yüklenmiş motorlardaki kayıpları azaltmak asıl konu. konunun da önemli bir kısmı egzos.
üretilen güçten mimimum kayıpla tekerleğe iletmek..

tam specleri belli olmayan motorlarla yaşanmış deneyimler konuyu gerçekten bulandırıyor.
konuda bilgisi olan arkadaşlardan da yorum bekliyoruz.

BlackEmperor
21-12-2011, 19:48
bende tam anlamıyla back presure nerde ne işe yarıyor gerçekten bilmiyorum ama mantık olarak geri basıncın faydasınıda ne olduğunu bildiğim kadarıyla yorumlayınca pek bi faydası olan bişeymiş gibi gelmiyor. Şimdi akışkanlar mekanığından aklımda kalanlarla egzoz capı büyüdükce hız azalıyor dolayısıyla lineer akışa ulaşması için belirli bir hıza ihtiyaç var buda devir arttıkça oluşuyor. lineer akış hızına ulaşınca,yani boru capının tamamaında hız aynı olduğunda gazla daha kolay tahliye edilmeye başlanıyor. misal siz katı iptal ettiniz dümdüz boru cektiniz. hatta ihtiyactan daha büyük bi boru cekildi en yuksek devirde bile lineer akışa ulaşamayacağı için faydadan cok zararı olabilir. detaya indikçe toplam gaz cıkışı ve ihtiyaç duyulan boru capına göre performansı optimize etmek gerekiyor.

Başa dönersek Tekrar soruyorum back presure nerde işe yaramaya başlıyor. ?

mechanic
21-12-2011, 19:57
Backpressure araç rolantide çalışırken rahat çalışmasını rolantisini sapıtmamasını hatta stop etmemesini ayarlıyor diyebiliriz bu sayede egsoz gazı daha çabuk tahliye ediliyor. +:icon_tup:

v6 v8 vs motorlarda düşük devir çalışma düzenlemesi için 2 tarafın egzosları ortada bir yerde birleşip tekrar ayrılır. motoru korumak için dizayn edilmiş bir sistem.
yüksek devirlere çıkarsak kayıp olarak döner...

brutal
21-12-2011, 20:26
Şimdi çok fazla bp iyi değil fakat optimum düzeyde bp içeriye daha fazla yakıt/hava girmesini sağlar, kaba tabir ile turbo etkisi yapar. yani burda bp nin yaptığı kayıp bir yandan daha fazla getiriye sabep olur. bu tüm devir bandına faydalı olmaz, belirli bir devir bandında optimum etki sağlar. Bmw nin yarış arabalarında birkaç psi boost sağlandığı ile ilgili çok güzel yazılar vardı. google amca gösterir belkim.

Ayrıca hangi devirde olursanız olun lineer bir akışa yaklaşmak imkansız. egsoz subapları 720 derecede sadece 200 küsür derece açık kalıyor, bu da lineer olmaktan çok uzak

yanma bittikten sonra egzoz gazı oluşur. piston her seferinde egzosu itmek için enerji=güç harcar. ne kadar az harcarsa kayıp o kadar az olur.

İşte o pulse lar pistona yardımcı olur ve overlap de içerdeki vakumu arttırıp hava/yakıt karışımını çekmeye yardımcı olur. malesef emme-egsoz sistemleri sabit uzunlukta olduğu için bu pulse lar belirli devirlerde verimli olur. tabi bazı araçlar değişken uzunluklu emme kullanılıyor. iş rölanti yada yüksek devir işi değil, öyle olsa 20.000 çeviren motorlarda headers kullanılmazdı.

tamamiyle yanlış ise doğrusunu paylaşabilirmisiniz? Yok ben yol gösteririm dersenizde saygı duyarım Allahtan google var :)

Orda atılan egsoz gazı, egsozdaki Y den pulse olarak geri döner subap a çarpar ve sonra yine Y ye doğru gider. Bu pulse lar subapa çarpıp yansıdıktan X zaman sonra subap açılır ve vakum etkisi yaratır. Bu emme tarafında şöyle gerçekleşir, subap kapanır ve vakum esnasında hareket eden hava pulse olarak geri teper, manifold içinde yansıyıp tekrar subapa gelir, pulse subap a geri çarpmadan az önce subap açılır ve içeriye basınç uygular, mesela emme tarafında bu pulse lar 2. turda en etkili oluyor, bazı tunerlar 4. tur a göre de hesap yapıyor, en kabalama böyle :)

Ben kendi araştırmalarımla denediğim egsoz sistemimde bunu gördüm mesela Rx-8'lerin air flowu fazladır yani 65mm olarakta 76mm olarakta kullanılabilir boru çapları mevcut.Boru genişledikçe alt devir ölüp üstdevirlerin canlanması sözkonusu.Tabi alt devirlerin ölme sebebide sıkıştırmanın az olması geniş boru çapında sıkıştırma olmaz bu nedenle egsoz gazı birikerek tahliye olmaktadır buda tork kaybı demek ne kadar geniş çap o kadar az tork fakat beygir kazancınız devirlenme kazancınız iyi oluyor bunuda eklemek doğru olur.

Boru çapı değiştikçe pulse ların hızı değişiyor, bu da verim sağladığı devir aralığını değiştiriyor. belki boru çağı büyüyünce performansın artmasının hepsi buna ait değil fakat bu da gücü etkiliyor.

XSi
21-12-2011, 20:39
yamaha race motorlarda "exup" isminde bir sistem var. Fonksiyonu düşük devirlerde egzos borusu çapını kısıtlayarak alt devir torkunu optimum seviyede tutmak, üst devirlerde valf tamamen açılarak eksoz borusunun tam geçirgen hale gelmesini dolayısıyla maksimum performans sağlıyor.

Burdan yola çıkarak backpressure ın atmoferik ve yüksek performans/hacim oranına sahip motorlarda alt devir torkunu yüksek tutmak için faydalı olduğu söylenebilir.

Fakat üst devirlerde yüksek performans için istenen de düşük backpressure olduğu aşikar.

volume81
21-12-2011, 20:57
yamaha race motorlarda "exup" isminde bir sistem var. Fonksiyonu düşük devirlerde egzos borusu çapını kısıtlayarak alt devir torkunu optimum seviyede tutmak, üst devirlerde valf tamamen açılarak eksoz borusunun tam geçirgen hale gelmesini dolayısıyla maksimum performans sağlıyor.

Burdan yola çıkarak backpressure ın atmoferik ve yüksek performans/hacim oranına sahip motorlarda alt devir torkunu yüksek tutmak için faydalı olduğu söylenebilir.

Fakat üst devirlerde yüksek performans için istenen de düşük backpressure olduğu aşikar.

yanılmıyorsam eski kasa 1000RR'da da aynı sistem mevcut :)

erdem325
22-12-2011, 00:20

Vayy guzel bilgi ;)
Bende uzun zamandir dusunuyordum, acaba eksoza gaz kelebegi tarzi bir sistem yapmak fayda saglayabilirmi diye, hatta defalarca konu acmaya niyetlendim ama acaba gozden kacirdigim bi yer mi var yada foruma konusu olurmuyum diye acamadim birturu :)
Racinglerdeki sistemi bi incelemek lazim, bence bunu otomobillere uydurmak lazim,,

mechanic
22-12-2011, 06:48
Vayy guzel bilgi ;)
Bende uzun zamandir dusunuyordum, acaba eksoza gaz kelebegi tarzi bir sistem yapmak fayda saglayabilirmi diye, hatta defalarca konu acmaya niyetlendim ama acaba gozden kacirdigim bi yer mi var yada foruma konusu olurmuyum diye acamadim birturu :)
Racinglerdeki sistemi bi incelemek lazim, bence bunu otomobillere uydurmak lazim,,

yemin ediyorum yenilikçi bir fikir otomobiller için. hiç duymadım.

ya ama neden herkes binek arabalar üzerine fikir yürütüyor?
devir çeviriyoruz, drag yapacağız..!!
valflerimiz 300ün üzerinde açık kalacak.
asvalt yakacağız . ama atmosferik :D

erdem325
22-12-2011, 07:37

ya ama neden herkes binek arabalar üzerine fikir yürütüyor?
devir çeviriyoruz, drag yapacağız..!!
valflerimiz 300ün üzerinde açık kalacak.
asvalt yakacağız . ama atmosferik :D

Drag makinesi icinde olur binek makine icinde olur :)
Neden olmasin diye halen dusunuyorum sahsen..

Time-R
22-12-2011, 08:03
Bende uzun zamandir orta susturucu taksam mi takmasam mi karar veremedim, bazilari son susturucun orjinale don daha iyi yurursun diyor, bu sefer alt devirlerim iyi olsa bile bu sefer ust devirlerde skma yapacak :S

JumboAli
22-12-2011, 08:22
cok anlamam terımlerden ama benımde kendımce bı egsoz deneme yanılma testlerım oldu. sadece manıfollda kullandım sadece orta ya kadarda kullandım komple sustucusuz boruda kullandım.

susturucular ıptal katalızor ustunde kullandım katalızoru ıptal edıp orta susturucuyu ıptal edıp orj boru capınıda kullandım.

aracım cok guclu bı araba degıl normal 1.6cıvıc benım aracım fazla rahatlamaya gelmıyo onu anladım.
Sızın teorınız bence her arabada ıs gormez. Bıraz sıkılık lazım alt devırlerı toplasn oyle bı rahatlama yapman lazım kı ust devırler rahat donsun (fazla demıorum ayarında)

bence sızın komple sokme teorınız yerıne rahatlatma daha cok ıs gorur en azından atmosferık araclarda.

nedır bu orj boru capını genısletrsn sustucuları falan ıptal edersın yada duz boru koyup orta susturucu eklersın.

zaten mantıgı atmosfreık aracın su degılmıdır en ıyı havayı cekıp gazı atmasyla yurur kaba olarak.

mısal typer'ım olsaydı tek susturuculu duz boru kullanrdm ben.

SifirinciMurat
22-12-2011, 08:36

o fikir eskidi bile

AutoZine Technical School (http://www.autozine.org/technical_school/engine/Intake_exhaust.html#Variable-exhaust)

Time-R
22-12-2011, 08:42
cok anlamam terımlerden ama benımde kendımce bı egsoz deneme yanılma testlerım oldu. sadece manıfollda kullandım sadece orta ya kadarda kullandım komple sustucusuz boruda kullandım.

susturucular ıptal katalızor ustunde kullandım katalızoru ıptal edıp orta susturucuyu ıptal edıp orj boru capınıda kullandım.

aracım cok guclu bı araba degıl normal 1.6cıvıc benım aracım fazla rahatlamaya gelmıyo onu anladım.
Sızın teorınız bence her arabada ıs gormez. Bıraz sıkılık lazım alt devırlerı toplasn oyle bı rahatlama yapman lazım kı ust devırler rahat donsun (fazla demıorum ayarında)

bence sızın komple sokme teorınız yerıne rahatlatma daha cok ıs gorur en azından atmosferık araclarda.

nedır bu orj boru capını genısletrsn sustucuları falan ıptal edersın yada duz boru koyup orta susturucu eklersın.

zaten mantıgı atmosfreık aracın su degılmıdır en ıyı havayı cekıp gazı atmasyla yurur kaba olarak.

Nasil yani? Suan bende headers duz boru son susturucu var, ortada mi koyman lazim diyorsun?

poseidon
22-12-2011, 09:06
gazın serbest çıkışı düz mantık olarak aracı rahatlatır ama bu söylediğiniz standart sıkıştırmalı düşük ccli araçlarda çok işe yaramaz o kadar rahatlatır ki oksijen+benzin+ateşleme karışımına müdahale etmezseniz araç bezgin bekir gibi salar gaza tepkisi yavaş olur.

egzozun back pressure konusu oksijen+benzin yüklemesi ve atşeleme ile birbir alakalı ve orantılı bence. Aç bütün çıkışları araç daha performanslı olsun olmaz.

sleep_r
22-12-2011, 09:45
Atmosferik araçlarda geri basıncın scavenging'e (silindir içerisindeki gaz sirkülasyonu-tam çevirisi yok sanırsam) olumlu etkisi olduğunu biliyorum. Ancak egzoz sistemini verim olarak diğer bileşenleri gözardı edip incelemek doğru olmayabilir.Yanma sonucu oluşan gazlar bir sonraki döngüye etki eder, fazlası da zarardır, bu sefer overscavengin denilen olay başlar. Aslında biraz komplike bi olay, egzos sistemini bağlayan birçok faktör var.

mechanic
22-12-2011, 09:57
o fayda %1 mi. veya 1000 de 1. neden diyorum, zaten iç basınç 800-900 C hava için tam bulamadım şimdi ama 50 atm basınç 1 atm basınca doğru zaten koşarak gidecek, vakum yapsa ne olur yapmasa ne olur. sayısal bir değer için deney lazım resmen.
ama şu kesin ki itme yapan pistonun yüzeyinde direnç oluyor, onu azaltmak için çıkışı rahatlatmak şart.
"lütfen aile arabası ve 1 litrelik vs.. araçlar için düşünmeyin..."

lucky Jackal
22-12-2011, 10:20

Vayy guzel bilgi ;)
Bmw 3.30 larda standart egzos siteminde var bu bahsettiğiniz valf,resmini çeker koyarım bugün,çift çıkış egzos sistemi içerisinde çift borulardan birinin içinde valf var.ama sesi azaltmak için mi Bp için mi onu bilmiyorum
Resimler
http://img812.imageshack.us/img812/4277/img0989r.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/812/img0989r.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
http://img171.imageshack.us/img171/8141/img0988b.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/171/img0988b.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

despe
22-12-2011, 10:53
bütün bu değerler

manifolt basıncına sıkıştırmaya avansa vs göre değişir, bunun N/A araçta net bir kuralı yoktur.

eğer stock internal bi N/A araca sahipsen abartı olan egzoz çapları geriye düşürür. bunuda deneme yanılma yöntemiyle bulabilirsiniz. misal vtec2 de 51 mm çap ile 60 mm çap arasında 1,5-2 boy oynuyor. 51 mm daha iyi sonuç veriyor.

open headers olan k20 ler k24 ler var yurt dışında, bunların sıkıştırma değerlerine bir bakın derim :D

JumboAli
22-12-2011, 10:54
Nasil yani? Suan bende headers duz boru son susturucu var, ortada mi koyman lazim diyorsun?

51lık boru varsa gerek yok borunun kuculmemesı gerekıo ben senın yerınde olsam mugen twinloop gıbı bı son susturucu koyarım borun 60lıksa eger.

51lıkse 51lık freeflow bı son susturucu ısını gorur. altlar cok bossa bıtanede 51lık ufacık tup attırabılırsın borunun en baslarına

DENON
22-12-2011, 10:57
bütün bu değerler

manifolt basıncına sıkıştırmaya avansa vs göre değişir, bunun N/A araçta net bir kuralı yoktur.

eğer stock internal bi N/A araca sahipsen abartı olan egzoz çapları geriye düşürür. bunuda deneme yanılma yöntemiyle bulabilirsiniz. misal vtec2 de 51 mm çap ile 60 mm çap arasında 1,5-2 boy oynuyor. 51 mm daha iyi sonuç veriyor.

open headers olan k20 ler k24 ler var yurt dışında, bunların sıkıştırma değerlerine bir bakın derim :Dbı tek 48 denemedık bırcet onuda ben denıcem bakalım ne olacak , bence 51 bıle sohc motor için büyük bir çap

E0041
22-12-2011, 10:59
bu egsoz konusu gerçekten karmaşık bir durum ve işinde olup profesyonel anlamda bu böyledir diyen adamda yok malesef buradaki yorumların %99 u internetten araştırma öğrenme bu yüzden kesin bir sonuç çıkmaz :)

çok egsoz ve emme kombinasyonu denedim bunlarda benim gördüğüm kimseye bu böyledir demiyorum benim gördüğüm anladığım yararını gördüğüm şudurki egsozu sıkmakmış geri basınc oluşması lazımmış yok arkadaş ben bunu görmedim ne zaman egsoz borularını motorun çıkaracağı hava miktarına göre diziyorsan o zaman değişim oluyor

örnek
1. b16a2 motor stock 46 lık ara boru çift orta oem son = altlar gavur gibi dolu üstler boş devir dönmüyor (içerden çıkan hava miktarı az iken borular bu çapta en iyi hızlanmayı yapıyor üst devirlerde motordan çıkan havanın debisini karşılamadığı için üst devirlerde havayı vakumlamayıp boşa dönüyor )

2 b16a2 motor stock 46 lık düz ara boru oem son = altlar ortalar çok canlı vtec üstü yığılıyor (bir öncekine göre altlar biraz daha kötü ama çok değil ve ortalarda araç çok canlı orta susturucular çıkınca borulardaki hızlanma değişti bu sefer motorun orta devirlerinde çıkan egsoz gazı debisi en iyi orta devirlerde karşılayarak havayı en hızlı hale getiriyor ortalar çok güzel vtec üstü debiyi karşılayamayıp motorun içine geri tepiyor bir öncekinden biraz daha iyi üst devirler)

3. b16a2 motor stock 51 lik düz boru otto son = altlar güzel ortalar canlı üst devir mükemmel (alt lar 2 ci örnekten biraz daha kötü ama ölü değil ortalar güzel üst devir tüm kombinasyonlardan daha iyi max güç devri 8000 civarı (stock motor) burdada 51 mm çapındaki boru stock b16 tıyı en iyi şekilde yakaladı üst devirlerde hava çıkışı rahat motorun içine geri tepmiyor motor içinden çıkan hava en hızlı bu örnekte sağlandı 4000 8200 devir arası en iyi vakumu bu egsoz yaptı )

4. b16a2 motor stock 63 lük düz boru otto son = altlar ölü ortalar normal üstler sıkıntılı ( burda altlar öldü egsoz boruları çok geniş alt devirlerde motordan çıkan hava çok boşta kalıyor bu yüzden bir sonraki patlamayı vakumlayamıyor ortalar normal fakat istekli değil burdada havayı yeterli hıza çıkaramadık bir sonraki patlamayı çekemiyor üstler sıkıntılı devirlenmede zorluk var çokta kötü değil ama sıkıntılı borudaki vakumlamayı sağlayamadık egsoz bir sonraki patlamayı içerden iyi çekemedi

şimdi yukarda denediklerim ben burdan en iyi 51 lik düz boru ile verim aldım neden ? geri basınç oluştuğu içinmi ? yoksa motor içinden çıkan havanın egsoz borusunda yeterli hıza ulaşıp bir sonraki patlamada çıkan gazı bir önceki patlamadaki egsoz gazının çıkış hızının etkisiyle daha iyi vakumlağıdı içinmi ?? burası göreceli bir durum bana kalırsa geri basınc değil egsoz gazını rahatlakmakta değil egsoz gazını boru içinde en hızlı duruma getirip bir sonraki patlamayı daha iyi vakumlayabilmesini sağlamak verimi arttırıyor.

bmw alltta çift boru kullanıyor diye belirtmiş bir arkadaş orda geri basınç oluşsun diyemi kullanılmış yoksa büyük olan hava debisi 2 dar borudan geçerek havanın çıkış hızımı arttırılmış

egsoz borularını büyütüp komple rahatlatayım daha iyi olsun değil boruları sıkayım geri basınç oluşsun değil egsoz gazını motoru sıkmadan en fazla ne kadar hızlandırırsanız o kadar güç alırsınız ben bunu gördüm

bir başka örnek hepimiz cai olsun short ram olsun bir şekilde filtre kiti kullanıyoruz ve bircoğumuzda simota big tube var güzel ses veriyor harbiden fakat bi simota big tubeyi takıp dyno yapın arkasından gaz kelebeğinizin ölçüsü ne ise aynı ölçüde boru takıp ucuna filtre takın dyno egrilerini bir karşılaştırın

simota o geniş kazanı ilemi daha verimli olacak yoksa gaz kelebeği ölçüsündeki borumu daha verimli olacak dyno yaptığınızda göreceksinizki gaz kelebeği ölçüsünde olan boru çok daha verimli çıkacak sonrada diyeceksiniz nasıl oldu bu iş birisinde gaz kelebeği ile aynı çap diğerinde büyük bir kazan büyük kazandan havayı daha rahat çekmesi gerekir hepimiz uğraşmıyoruzmu havayı daha rahat çekmek için uğraşıyoruz tabikide en ufak iğne tötü kadar çapağı alıp parlatıyoruz hava daha rahat geçsin diye daha rahat vakumlasın diye ee nasıl olduda gaz kelebeğindeki boru daha verimli oldu ? buda egsozdaki durum gibi havanın hızı arttı çünkü simotada 5 hızla giden hava gaz kelebeği ölçüsündeki boruda 10 hızla gitti bunun gibi ben bunları dyno üzerinde karşılaştırdım

yukarıda yazdımlarım tamamen kendi fikrimdir görerek mantığını oturtarak kendi düşünecelerimdir kimseye bu böyledir demiyorum kimsenin görüşünüde yanlıştır demiyorum yazacağınız yorumlar buna göre olsun lütfen

TheAce
22-12-2011, 13:22
patlamadan sonra pistondan dışarıya çıkan gazın boşaltımı devirlere yayılarak doğrusal oranda değişmiyor sıkıntı burdan kaynaklanıyor, misal çıkışı yapan subap 1000 devirde x saniye 2000 devirde 2x saniyede açılık kapanıyor fakat gazın farklı basınçlarda ve ısılarda dışarı akışı aynı doğrusal denklemle çözülmüyor o yüzden ne kadar geniş boru o kadar yüksek devir yada ne kadar dar boru o kadar düşük devir canlanması iptal oluyor zaten otomobil üretirken adamlar bunu maksimum optimizasyonla çıkarmaya çalışıyor ekonomik anlamda, modifiye işinde arkadaşlar farklı motorlarda farklı çaplarda farklı değerler elde etmiş onların sebebide gazların basınç değerlerinde anlık akışlarının farklı tepkilerde olması

merruse
22-12-2011, 14:15
Yanmanın ne olduğunu ve nasıl geliştiğini ve sonuçlarının gerek torka gerekse güce nasıl etki ettiğini bilmeden back-pressure nedir ne değildir gibi bir konuda derinlemesine yaptığınızı sandığınız yorumlar daima havada kalır. Önce gidin akışkanlar dinamiğine giriş isimli bir kitap buşlun onu okuyun, sonra flow un ne olduğunu ve içten yanmalı motorlardaki sonuçlarını öğrenin ondan sonra backpressure gereklimi gereksizmi tartışırsınız. Dünyanın geri kalan kısmı kendisini ve etkilerini kabul ederken şehirefsanesi deyip hafife almak ancak cehaletle açıklanabilir.

mechanic
22-12-2011, 15:42
Yanmanın ne olduğunu ve nasıl geliştiğini ve sonuçlarının gerek torka gerekse güce nasıl etki ettiğini bilmeden back-pressure nedir ne değildir gibi bir konuda derinlemesine yaptığınızı sandığınız yorumlar daima havada kalır. Önce gidin akışkanlar dinamiğine giriş isimli bir kitap buşlun onu okuyun, sonra flow un ne olduğunu ve içten yanmalı motorlardaki sonuçlarını öğrenin ondan sonra backpressure gereklimi gereksizmi tartışırsınız. Dünyanın geri kalan kısmı kendisini ve etkilerini kabul ederken şehirefsanesi deyip hafife almak ancak cehaletle açıklanabilir.

biliyorsan açıkla birader. konunun amacı o.

zaten hakaret etmeden veya aşşağılamaya çalışmadan ne kadar dayanacaksınız diye merak ediyordum. fazla da sürmedi. sen ve senin gibi sağa sola laf atıp, konu hakkında da HİÇBİRŞEY söylemeden , düşüncesizce yazan birsürü insan var. yazan herkese de cahil demişsin, havada konuşanlar demişsin.. ahkam kesmişsin, terbiyesizlik diyoruz biz buna..
ne yapalım siz varsınız. varsınız yani...
aslında senin gibileri sallamayıp biz öğrenmeye devam edeceğiz.. :icon_tup:

DENON
22-12-2011, 15:52
Yanmanın ne olduğunu ve nasıl geliştiğini ve sonuçlarının gerek torka gerekse güce nasıl etki ettiğini bilmeden back-pressure nedir ne değildir gibi bir konuda derinlemesine yaptığınızı sandığınız yorumlar daima havada kalır. Önce gidin akışkanlar dinamiğine giriş isimli bir kitap buşlun onu okuyun, sonra flow un ne olduğunu ve içten yanmalı motorlardaki sonuçlarını öğrenin ondan sonra backpressure gereklimi gereksizmi tartışırsınız. Dünyanın geri kalan kısmı kendisini ve etkilerini kabul ederken şehirefsanesi deyip hafife almak ancak cehaletle açıklanabilir.muhtemelen sende bılmıyorsun !!!!

yok bılıyosan paylaşmak yerıne başkalarının yazdıklarına neden tepki gösteriyorsun , başkaları yanlış şeyler yazmışsa ve sen doğrusunu bılıyosan paylaş havada kalan düşünceler yere insin ;)

RCkid
22-12-2011, 16:02
tüm dünyanın kabul ettiği birşeyi hiçbir bilimsel açıklama olmadan inkar ediyorsunuz, sonra bunun bilimselliği var diyeni suçlu çıkarıyorsunuz

mechanic
22-12-2011, 18:40
konu genel, tüm arabalar için geçerli değil arkadaşım. özel durumları olan , önceki sayfalarda değinilen bazı şeyleri göz ardı ediyorsunuz.
daha 2. satırda teorik ve pratik denklemlerden tut da, gaz çıkış basıncı vs.. gibi BİLİMSEL bir çok terimi kullanarak birşeylere ulaşmaya çalıştım. sen onları okumadın.
sen de bir katkı yap ulaşalım biryerlere, taraf olmayı bırak objektif bak,
birbirimize yardımcı olalım.

Cliosportve
22-12-2011, 18:44
RS lerdn bahsediyim herşeyi denedik
Clio Rs ler üzerine hangi boru çapı nedir ne değil muammasını ben çözdüm
Headırstan sonra boruyu kesersen araba yıgılıyor O2 sensöründen dolayı
Dümdüz 51mm boru (Salçasız - Susturucusuz) ile SS RS i denemiştik benimle adam 1 boya yakın iyileşme sağlamıştı
Hani GERİ BASINÇ yarıyordu demezlermi adama arkadaş ...
Bende 71mm düz boru 63 lük Otto kullanıyorum ve çok çok memnunum
Ne alt devirler denedim hepsi geride kaldılar Ne üst devirler denedim geride kaldılar
Bu işler Clio Rs lerde ancak ara hızlanmalarda bi işe yarıyor oda anlık
Diğer arabaların yorumunu bilemem :)

mechanic
22-12-2011, 18:54
cadde kullanımı için illaki herkesin bulduğu iyi bir sonuç mutlaka var.
herkese katılıyorum, vti için 106lar rs'ler vs... illaki iyileşmeler var.
ama konu egzos takıp sorunu çözmekten ziyade hiç takmadığımızda elde edeceğimiz kazanç üzerine.
şu an manifolddan sonra qtp yapmayı düşünüyorum :D sensör için doğru bir okuma alanı bıraktıktan sonra tabi..

Cliosportve
22-12-2011, 18:56
cadde kullanımı için illaki herkesin bulduğu iyi bir sonuç mutlaka var.
herkese katılıyorum, vti için 106lar rs'ler vs... illaki iyileşmeler var.
ama konu egzos takıp sorunu çözmekten ziyade hiç takmadığımızda elde edeceğimiz kazanç üzerine.
şu an manifolddan sonra qtp yapmayı düşünüyorum :D sensör için doğru bir okuma alanı bıraktıktan sonra tabi..

Ben O2 sensöründen 10 cm kadar sonrasından flanştan komple aldırdım bir ara eksoztu
Araba zor çalıştı
Dışarının ölçümünüde sanırım dahil etti arabayı boğdu :)
Gaza basınca patırdamalar yaptı
Dediğim gibi dümdüz bir boru yapsan arka koltukların altına kadar RS lerde hiç susturucusuz şekilde miss gibi olur
Hatta zamanında bir RS üzerinde 90 lık çekmişlerdi arka tampona kadar yazılım atılmıştı çıtırdanda port polish
Bu şekilde araç 198 hp vermişti ...

GokhanRS
22-12-2011, 19:02
RS lerdn bahsediyim herşeyi denedik
Clio Rs ler üzerine hangi boru çapı nedir ne değil muammasını ben çözdüm
Headırstan sonra boruyu kesersen araba yıgılıyor O2 sensöründen dolayı
Dümdüz 51mm boru (Salçasız - Susturucusuz) ile SS RS i denemiştik benimle adam 1 boya yakın iyileşme sağlamıştı
Hani GERİ BASINÇ yarıyordu demezlermi adama arkadaş ...
Bende 71mm düz boru 63 lük Otto kullanıyorum ve çok çok memnunum
Ne alt devirler denedim hepsi geride kaldılar Ne üst devirler denedim geride kaldılar
Bu işler Clio Rs lerde ancak ara hızlanmalarda bi işe yarıyor oda anlık
Diğer arabaların yorumunu bilemem :)

senle ss denediğinizde alt devir basarsanız ss öne çıkıyordu üst devire gelince sen yanına geliyordun.

üst devir basarsanız hiç öne çıkamıyordu. yani demekki 71mm alt devire zarar veriyor. ama üst devirde daha iyi oluyor bence 70lik borunun cliorse bir zararı yok.

VSO
22-12-2011, 19:54
Konuyu açan arkadaş güzel bir mevzuya değinmiş. Fakat bu konu çok karmaşık. Kimi arkadaşlar açın akışkan mekaniğini felan okuyun demiş. İronik geldi bana ne bileyim. Bildiğin varsa konuşmak lazım herkes öğrensin. (Merdol abi anlat :D )

Şimdi evvela kimsenin değinmediği sıcaklık konusu var..

Odanın çıkışının kaç mm olduğunu yazmaya gerek yok..

Dar çap için konuşalım, akışkanın hızı arttığı için bu sıcak egzos gazları, dar çaplarda çok daha kolay ve hızlı şekilde atılırlar. Bu da yanma odası civarındaki lokal sıcaklığı daha iyi optimize edebilmemizi sağlar. Fakat dar çapta geri tepme nispeten daha yüksek olduğu için egzos gazının daha da basınçlı olduğu noktalarda yani üst devirlerde karışımda problemler meydana gelir. Aslında çok az bir miktar egzos subabının üstündeki basınç yanma odasındaki gazların geriye çok daha çabuk şekilde atılmasını sağlar. (negatif basınç yaratıyor subab açıldığı zaman vakum gibi düşünebiliriz ) Bkz. Subabın overlap yaptığı nokta. Bütün problem zaten burada. Bu subabın üstündeki basıncı ideal seviyelerde tutmak isteriz.

Ayrıca termodinamik ideal verim için sıcaklığı da optimum seviyelerde tutmak zorundayız.

Geniş çapta ise tersi. Yüksek EGTler, alt devirde düşük basınçla gazlar hızla atılamadığından yaşanan canlılık problemleri - negatif basınç - buna karşın yüksek devirde gazların sıkı bir şekilde atılması.

Şunu bilicez bir kere..

Motor ömrünü nasıl geçirecek yüksek devirler mi dönecek habire yoksa alt devirlerde sakin sakin mi takılacak.

Evet trafikte araba kullanmıyorsanız alt devrin hiçbir önemi yok. Fakat şahsi fikrim alt devirsiz bir otomobil memeleri olmayan bi kadına benzer.

Neyse aslında bu geri basıncı biz boru çaplarıyla ve susturucularla oynayarak çok küçük değerlerde değiştiririz. Olay manifoldda biter. Manifold doğru kıvrımlarda olmadan bir netlik alamazsınız. Manifold olmadan Otto çevrimli makina hiç öyle çok rahatım aman şimdi beni kim tutar falan demez. Egzos gazını doğru şekilde yönlendirmeniz gerekir. Atmosferik makinadan çok net olarak hem alt, hem üst devirde doğru tasarlanmış bir egzos manifoldu ile alabilirsiniz. Bunu binek otomobillerde yapmak öyle kolay bir iş değildir. Keza yeriniz, alanınız yoktur vs. Atmosferik için gerisi yalandır istediğiniz kadar susturucularla ve çaplarıyla oynayın asla ideal verimi alamazsınız. Çünkü zaten gaz yanma odasından hayli uzaklaşmıştır. Siz aşk kırıntılarıyla mutlu olmaya çalışırsınız yani boru çapıyla susturucuyla vs..

Özeten herşey biraz makinanın tasarımıyla alakalı. Boy hesabıyla doğru yol bulunmaz.

Doğal olarak..

çıkan gaz ne kadar hızlı ve tam çıkarsa o kadar iyidir.
yani egzos manifoldu olmasa daha iyidir...

Hipotezi de çürür.

Sevgiler.

mechanic
22-12-2011, 20:10
subabın açıldığındaki basınç 1 atm . en optimum basınç. extra vakum için aparat gerekir.
üst devirler yani 5000+ da basınç değişmez, yanma sonucu çıkan basınç dip gazda üst devirlerde alıınan hava ile azalsa da fazla fark yoktur, grafik eğrisi belirli bir oranda değişmez yani (BİLİMSEL)
Güzel bir anlatım. ancak.
ideal verim için ideal sıcaklı değişmez olan dış sıcaklık manfold olmadan sabittir.
motor ömrü drag vs.. yarışlar için kabul edilebilir derecede kısadır. max verimde tek yarış çıkarsa yeter. süreklilik otomotiv sektörünü bağlıyor.
hacim yüksek yani 2.0 litre+ olduğundan ve araç binek olarak kullanılmayacağından yola çıkarak hala egzosun olmaması gerktiğini savunuyorum...

VSO
22-12-2011, 20:22
subabın açıldığındaki basınç 1 atm . en optimum basınç. extra vakum için aparat gerekir.
üst devirler yani 5000+ da basınç değişmez, yanma sonucu çıkan basınç dip gazda üst devirlerde alıınan hava ile azalsa da fazla fark yoktur, grafik eğrisi belirli bir oranda değişmez yani (BİLİMSEL)
Güzel bir anlatım. ancak.
ideal verim için ideal sıcaklı değişmez olan dış sıcaklık manfold olmadan sabittir.
motor ömrü drag vs.. yarışlar için kabul edilebilir derecede kısadır. max verimde tek yarış çıkarsa yeter. süreklilik otomotiv sektörünü bağlıyor.
hacim yüksek yani 2.0 litre+ olduğundan ve araç binek olarak kullanılmayacağından yola çıkarak hala egzosun olmaması gerktiğini savunuyorum...

=) Hayırlı akşamlar.

VSO
22-12-2011, 20:44
Yazmayım dedim de duramadım. Gazı su gibi düşünmeyin. Egzos gazı frekansla çıkan bir gazdır. Başta arkadaşlar yazmış pulse diye. Manifold olmadan verim elde edemezsiniz. Gazı muhakkak hızla uzaklaştırmanız için manifolda ihtiyacınız vardır. Manifold olmadan gazı hızla uzaklaştıramazsınız. Mangal da mı yapmadınız hiç merak ettim.

Şayet manifold olmadan bir şeyler olsaydı o zaman F1'deki makinalara manifold koymazlardı. Bu kadar açıklamama rağmen yine savunduğunuz için söylüyorum bunu.

Bkz:

http://www.newsfilter.gr/wp-content/uploads/2009/07/ferrari-f1-engine.jpg

Talih.b16
22-12-2011, 20:57
ben bunu makina mühendisi bir arkadaşım la konuştum baya bilgilidir kendisi akışkanlar mekaniğini iyi bilir.headers vacum etkisi yapar dedi anlıycağım dilde şöyle anlattı:varile hortumu sok suyu bir kere cek daha sonra hiç güç harcamadan suyu kendisi cekecektir dedi.çap için ise uygun ölçüde boruyu nasıl yaparsın bilemem ama kıvırmadan bükmeden cıkarmaktır dedi hatta cok iyi kaynaklanmalı içeri çapak almamalı dedi.aynı şey filtre içinde geçerli dedi nekar cabuk kısa ve eksiz püksüz olursa okadar verimli olur dedi.yarışıcaksan kaputu kes kelebekten en yakın yerden cıkardedi.collectorden bahsetti cok önemli dedi ama ne dedi hatırlamıyorum yannış bişi sölemiyim:)artı araban japonsa bilindik bi markanın cat back sistemini al yada taklit et dedi ben elin japon mühendisinden iyi bilemem onlar arge yapıp dynoya sokar bakarlar iş riske atmaz dedi:)

tyMu
22-12-2011, 21:03
ben bunu makina mühendisi bir arkadaşım la konuştum baya bilgilidir kendisi akışkanlar mekaniğini iyi bilir.headers vacum etkisi yapar dedi anlıycağım dilde şöyle anlattı:varile hortumu sok suyu bir kere cek daha sonra hiç güç harcamadan suyu kendisi cekecektir dedi.çap için ise uygun ölçüde boruyu nasıl yaparsın bilemem ama kıvırmadan bükmeden cıkarmaktır dedi hatta cok iyi kaynaklanmalı içeri çapak almamalı dedi.aynı şey filtre içinde geçerli dedi nekar cabuk kısa ve eksiz püksüz olursa okadar verimli olur dedi.yarışıcaksan kaputu kes kelebekten en yakın yerden cıkardedi.collectorden bahsetti cok önemli dedi ama ne dedi hatırlamıyorum yannış bişi sölemiyim:)artı araban japonsa bilindik bi markanın cat back sistemini al yada taklit et dedi ben elin japon mühendisinden iyi bilemem onlar arge yapıp dynoya sokar bakarlar iş riske atmaz dedi:)

Egsoz manifoldu olmasa daha iyi demissin, back pressure konusunda haklisin terim yanlis. Madem atarli basladin o zaman senden scavenging effect ile ilgili bilgi alalim :)
yazılanları güzel gösterenbir video :)
pDQXsfeZGwk

http://www.youtube.com/watch?v=pDQXsfeZGwk

poseidon
22-12-2011, 23:15
Yazmayım dedim de duramadım. Gazı su gibi düşünmeyin. Egzos gazı frekansla çıkan bir gazdır. Başta arkadaşlar yazmış pulse diye. Manifold olmadan verim elde edemezsiniz. Gazı muhakkak hızla uzaklaştırmanız için manifolda ihtiyacınız vardır. Manifold olmadan gazı hızla uzaklaştıramazsınız. Mangal da mı yapmadınız hiç merak ettim.

Şayet manifold olmadan bir şeyler olsaydı o zaman F1'deki makinalara manifold koymazlardı. Bu kadar açıklamama rağmen yine savunduğunuz için söylüyorum bunu.

Bkz:

http://www.newsfilter.gr/wp-content/uploads/2009/07/ferrari-f1-engine.jpg

Katılıyorum ve ekliyorum. Gaz hızlı bir şekilde atılmazsa zaten motoru boğarsınız.
Dolayısıyla mangala koyulan baca komik ama çok net bir yakıştırma olmuş. Ama manifolt ve egoz sisteminin çapını çok daraltıp gazın dışarı atılmasını yavaşlatmak ve yine motoru boğmak da söz konusu.

Dolayısıyla optimal boru çapı ve manifolt dizaynı önemli.

Bulut Y.
22-12-2011, 23:23
@vso işin içine memeyi mangalı soktu beni ikna etti adam. :D

mechanic
23-12-2011, 07:26
ısıyı uzaklaştırmak için bir manifoldun olması gerektiğine inanıyorum, o sebeple kendimi egzos manifoldunun ucundan dışarıya gazı atacak şekilde bir dizayn yapmaya ikna ettim.

ama videodaki faydanın yüksek devirlerde işe yarayan birşey olup olmadığını merak ediyorum.
bildiğiniz alçak basınç yüksek basınç davranışı. suyun hortumdan akması aynı şey.
yanma sonucu pistondaki basınç ta atmosfer basıncından çok fazla zaten kendi akımını da yaratıyor ama fayda hangi devirlerde ne kadar acaba.
neyse ben bi toplantıya gidim gelicem :D

Evrenoz
23-12-2011, 08:25
BP kaybının ne kadar önemli olduğunu ufak bir örnekle açıklayayım..

4-1 Headers, kat iptali ve magnaflow cat back egsos sistemi mevcut aracımda. Headers'ımın üzerinde 1 adet sensör ve 1 adet de kör tıpa mevcut. Bir gün düştü o kör tıpa.

3-5 cm'lık bir delik.. Ne kadar önemli olabilir ki?

Değil işte öyle, aracın gidişi tıpa düşer düşmez saçmaladı. Buradan yola çıkarak manifold dahil egsos sistemi namına herşeyi çöpe atmanın olumlu değil, olumsuz olduğu görülebilir

despe
23-12-2011, 08:29
konunun özeti,

neymiş backpressure efsane değilmiş.

merruse
23-12-2011, 10:02
biliyorsan açıkla birader. konunun amacı o.

zaten hakaret etmeden veya aşşağılamaya çalışmadan ne kadar dayanacaksınız diye merak ediyordum. fazla da sürmedi. sen ve senin gibi sağa sola laf atıp, konu hakkında da HİÇBİRŞEY söylemeden , düşüncesizce yazan birsürü insan var. yazan herkese de cahil demişsin, havada konuşanlar demişsin.. ahkam kesmişsin, terbiyesizlik diyoruz biz buna..
ne yapalım siz varsınız. varsınız yani...
aslında senin gibileri sallamayıp biz öğrenmeye devam edeceğiz.. :icon_tup:

Öncelikle bilader değiliz. Sen benim kardeşimden küçüksün. O konuyu bi rahatlatalım.
Okuduğumuzu anlamak için çaba sarfetmemiz lazım. Neresinde sana ya da bir başkasına hakaret ya da aşağılama var onu bir belirt ondan sonra o konuda eleştirirsin. Ondan sonra terbiyesizlikle itham edersin. Havada konuşanlar falan yazmadım. Yazılanlar havada kalır yani mesnetsiz olur, boşa yazıp çizersin yazdım ama sen bunu istediğin gibi algılamayı tercih etmişsin. Benim yazdıklarımı umursayıp umursamamak senin kendi bileceğin iş.

muhtemelen sende bılmıyorsun !!!!

yok bılıyosan paylaşmak yerıne başkalarının yazdıklarına neden tepki gösteriyorsun , başkaları yanlış şeyler yazmışsa ve sen doğrusunu bılıyosan paylaş havada kalan düşünceler yere insin ;)

Yukarıda yazdıklarımı anlayabilmek için insanlar makine mühendisliği okuyup üzerine akademik kariyer yapoıyorlar. Siz bunları böyle iki satırda anlatılabilecek şey sanıp hafife aldığınız için zaten yazdıklarınız temelsiz ve havada kalıyor. Ben sana şimdi bırak bir iki mesajı bir iki kitapla bile akışkanlar dinamiğini anlatamayacakken burada atıp tutmamı mı bekliyorsunuz? E bu realiteden ziyadesi ile uazk zaten..

DENON
23-12-2011, 10:08
Yukarıda yazdıklarımı anlayabilmek için insanlar makine mühendisliği okuyup üzerine akademik kariyer yapoıyorlar. Siz bunları böyle iki satırda anlatılabilecek şey sanıp hafife aldığınız için zaten yazdıklarınız temelsiz ve havada kalıyor. Ben sana şimdi bırak bir iki mesajı bir iki kitapla bile akışkanlar dinamiğini anlatamayacakken burada atıp tutmamı mı bekliyorsunuz? E bu realiteden ziyadesi ile uazk zaten..akışkanlar mekanıgı umrumda bıle değil , ben egsoz kombınasyonlarını denerım dyno ya ve yola cıkarım hangısınden daha ıyı tepkı aldıysam onu kullanırım , bu sitede akışkanlar mekanıgıne göre egsoz yapan varmıdır bılmemm, ben bp hesabını akışkanlar mekanıgı kullanarak yapana kadar gider egsozcuya 48-51-60mm leri dener dogruyu bulurum ;)

SONE-R
23-12-2011, 10:12
bu sitede akışkanlar mekanıgıne göre egsoz yapan varmıdır bılmemm, )

bunu ancak otomobil üreticileri yapar.. egzozcuda bunu hesaplayacak mühendislik bilgisi yoktur.. ;)

DENON
23-12-2011, 10:16
bunu ancak otomobil üreticileri yapar.. egzozcuda bunu hesaplayacak mühendislik bilgisi yoktur.. ;)onlarda doğru bılmıo soner abı onların yaptıgı egsoz sistemıyle araba yürümüyo :D

SONE-R
23-12-2011, 10:18
onlarda doğru bılmıo soner abı onların yaptıgı egsoz sistemıyle araba yürümüyo :D

Len mühendislerin amacı, ahmetin arabasına 2 boy çakman değil ki :D :D

despe
23-12-2011, 10:20
onlarda doğru bılmıo soner abı onların yaptıgı egsoz sistemıyle araba yürümüyo :D

:hahaha::hahaha::hahaha::hahaha:

DENON
23-12-2011, 10:20
Len mühendislerin amacı, ahmetin arabasına 2 boy çakman değil ki :D :Dbenım amacım o ama , zaten emısyon değerleri yuzunden 170 hp güç cıkarabılecek bır motoru 120-130 hp lerde bırakıyolar , sonra ugraş dur araba yürütcem diye :D

mechanic
23-12-2011, 10:21
Öncelikle bilader değiliz. Sen benim kardeşimden küçüksün. O konuyu bi rahatlatalım.

ben 16 yaşındayım. çocuğum ben bebeyim sen büyüksün 1500 yaşındasın aferin sana.

evet ne anlattın bize. gene birşey anlatmadın.
yok bu olmadan anlamazsınız yok öle yapılmaz vs vs....
nasıl yapılacağını biliyorsan anlat bilmiyorsan ben de bilmiyorum de.
laf kalabalığına ihtiyacımız yok.
akışkanlar diyip duruyon varsa hesapla koy, yoksa ikidebir laf atıp durma rica ederim.

mechanic
23-12-2011, 10:25
BP kaybının ne kadar önemli olduğunu ufak bir örnekle açıklayayım..

4-1 Headers, kat iptali ve magnaflow cat back egsos sistemi mevcut aracımda. Headers'ımın üzerinde 1 adet sensör ve 1 adet de kör tıpa mevcut. Bir gün düştü o kör tıpa.

3-5 cm'lık bir delik.. Ne kadar önemli olabilir ki?

Değil işte öyle, aracın gidişi tıpa düşer düşmez saçmaladı. Buradan yola çıkarak manifold dahil egsos sistemi namına herşeyi çöpe atmanın olumlu değil, olumsuz olduğu görülebilir

güzel bir örnek verdin.
kurduğun sistem, anlattığın küçük değişiklikle beraber motorunu sıkıştırmış.
ama işte ben o sistemin komple olmaması durumunda daha fazla güç elde edecek miyiz sorusunu biraz da varsa "BİLİMSEL:hahaha:" yoksa denemeler sonucu çıkan sonuçlar yardımıyla ne olacağını görmek istiyorum...

despe
23-12-2011, 10:46
mechanic back pressure olayı yok diye başladın konuya

ilk postunda egzoz borusunun olmaması daha iyi biz boru koyarak sorunu büyütüyoruz vs. yazdın, yani back pressure olayını yok saydın, şimdide test mest diyorsun.

bak yukarıda bir arkadaş süper bir örnek vermiş, mangal üzerine konan baca.

N/A araçlar havayı emer ve yine pistonun harekeyitle emmiş ve yakmış olduğu gazı dışarı atar, atmosfer basıncı altında çalışırlar, yani ne emersen onu yakarsın.

ama turbo araçlarda olay farklıdır, atmosfer basıncı üzerine çıkılır, yani içeride kapağın kendi emdiğinden fazla hava vardır içeride ve egzoz gazı boşaltımı yine daha fazla ve hızlı olur, bu yüzden no exhaust best exhaust denilir T. araçlarda. ama tabikide buda kesin bir kural değildir,

bütün bunlar kapağın flowuna, sıkıştırma oranına avnsa vs. e göre değişir.

burda zannetmiyorum kimse oturup, şu specte şu basınçta şu sıkıştırmada en iyi egzoz çapı budur diye hesaplayıp uygulasın, herkez deneme yanılma yöntemiyle birşeyleri oturtmaya çalışıyor.

kasacam buna excellde bi formul yazcam herkez rahatlıcak :hahaha:

merruse
23-12-2011, 10:49
Mangal borusu güzel bir örnek. Konunun farklı bir noktası..

Tork nedir güç nedir bilmeden bunları sadece sabit bir çarpanla devirin çarpını şeklinde sanıp bundan hareketle fikir yürütürseniz elbette bu iş böyle havada kalır. Olay sadece matematik değil. Teoride ve pratikte motorun VE si (volumetric effiency= hacimsel verimlilik) değiştikce o çarpan değişir zaten. O bilmemne rakamına bölme hikayesi motorun VE sinin %100 olduğu durum öngörülerek kısa hesaptır.

1- Tork elde edebilmeniz için yanma süresinin uzun olması lazım. Yani pistonun tepesine anlık değil uzun süreli itme gücü uygulamalısınız.
2- Güç elde edebilmeniz içinse giren havanın flowunun yani akışının yüksek olması gerekir. Bunu sağlayabileceğiniz tek şey ise havanın hızını arttırmaktır. İster port polish yaptırıp emişin hızını arttırın, isterseniz headers takıp egzostun hızını arttırın. İkisini yapmanız akılcı olandır.

Bu iki realiteden yola çıkınca zaten sonuç ortada. Motorun içine giren havayı nasıl daha uzun süre silindirin içinde tutup benzinin yanma süresini (şiddetini değil süresini) uzatırsınız? Silindirin çıkışındaki flowu düşürerek. Yani hava mümkün olduğunca hızlı bir şekilde silindirin içine girmeli ve mümkün olduğunca içeride kalıp yanma süresi uzamalı. Girişin hızını arttırıp çıkışın hızını düşürmelisiniz. Eğer egzosttan hızlıca tahliye etmeyip yanma süresini uzatırsanız hava yakıt karışımı silindirin içinde daha uzun süre ile yanacak ve motordan aldığınız tork yükselecektir.

Tork ile güç arasındaki ilişki kiremit karateci ilişkisine benzer.
Tork; kiremiti bir yerden alıp yerden kaldırmaktır.
Güç ise kiremite ani olarak tokadı çakıp fırlatmaktır.
İkiside aynı elle yapılır ancak biri kısa sürer ve etkisi anidir, diğeri ise uzun ömürlü olur ve yaptığı iş ön plandadır..
Eğer amacınız kiremit kırmaksa ona güç uygulayabilmekiçin en kısa zamanda en yüksek gücü uygulamanız gerekir. Ama amacınız o kiremiti taşımaksa o kadar kısa zamanda gücü uygularsanız o kiremiti taşıyacak takatiniz kalmaz. Ya da kiremitin kırılmasına neden olursunuz. (Karate-kid Cilala parlat. :) )

Back pressure konusuna geri dönersek, eğer back pressure u sıfırlarsanız, motorun flow u artar. Dolayısı ile düşük devir bandını kaybedersiniz ve o devirlerde yüksek tork alamazsınız. Yeterli torku üretemezseniz o ağırlıktaki nesneyi hareket ettiremezsiniz.. Dolayısı ile kötümser ihtimal motoru kırarsınız, iyimser ihtimal debriyaj balatanızı yakarsınız.
Headers takıldığında flow un artmasının sebebi ise boş alana hava pompalamakla kapalı bir alana hava pompalamak arasındaki fark gibidir.
Elinize bir bisiklet pompası alın, boştayken ne kadar rahat haraket ettiğini göreceksiniz. Boştayken çok hızlı ittirebilirsiniz pompanın kolunu. Dolayısı ile taşıdığınız havanın hızıda miktarıda artar.
Aynı bisiklet pombasını bir süpapa bağlayıp lastiğe hava vermeyi deneyin. Başlarda yumuşakken hava dolup lastik basıncı arttıkca sertleşecektir. Ve siz daha fazla "tork" uygulamak zorunda kalacaksınız.

Aynı şey egzost içinde geçerli. Eğer back pressure olmazsa motorunuz çok daha rahat çalışır, çok daha rahat ve hızlı devir çevirir ve bu nedenle de üst devirlerde güç alırsınız.
Ama havanın tahliye hızını düşürürseniz, yani egzost flowunu düşürürseniz hava motorun içinde daha uzun süreli kalacağından yanma süresi uzar, ve dolayısı ile düşük devirde de daha yüksek tork alırsınız.

Eğer bahsi geçen motor 100 kg lık bir scooterda falan takılı değilse düşük devirde torka ihtiyacınız var. Zira sürekli 6-7 bin devirde çalışıp bunu aktarma organlarına aktarabilecek herhangibir teknoloji henüz yok. Handle edebilecek sürücüde yok. 1000-1500 kg lık bir kütleden bahsediyorsak o durumda kullanılabilir bir güce ve torka ihtiyacınız olduğunu kabul etmeniz gerekir. Bunuda ancak çeşitli devirlerde elde edeceğiniz tork/güç ile elde edebilirsiniz.

Ancak bahsi geçen şey 100 kg lık bir scooter ise o durumda bu tip sorunlarınız olmadığı için torku pas geçip güç ile ilgilenebilirsiniz. Zatne onun motoru ömrünün büyük çoğunluğunu 8-10 bin devir civarında geçireceğinden düşük devirdeki torkun bir önemi ve anlamı yoktur. Ya da bilmem kaç tonluk jet motorlu bir uçaktan bahsediyorsanız o durumda da tork ile değil güç ile ilgilenmek zorundasınız. Ama uyduruk 4 tekerlekli bir otomobilden ya da kamyon tır otobüsten bahsediyorsak o durumda her devirde mümkün olduğunca homojen tork ve motor devrine uyumlu bir güç ile ancak kullanılabilir hale gelir.

Yok eğer benim motorum sürekli üst devirde çalışacak, ve/veya ben son sürat denemesi yapacağım veyahut aslında benimki araba değil bendeki scooter zaten ve benim için önemli olan üst devirdeki alabileceğim maksimum güç derseniz; O zaman düşük devirde alacağınız torkun bir önemi kalmaz. O durumda üst devirde ne kazandığınızdır önemli olan.

En basit hali ile bir cahilin bile anlayabileceği bir şekilde ancak bu kadar anlatabiliyorum. Kusuruma bakmayın.

Kısacası Backpressure efsane falan değil. Bisiklet pompası ile boş alana hava basmak ile dolu lastiğe hava basmak ne kadar efsane ise back pressure da o kadar efsane.. Bunun aksini bilerek ve isteyerek iddia edende cahildir. Tekrar yazayımda akılda kalsın. Cahil kelimesinin anlamını TDK dan araştırın. Ona da üşenirsiniz onu da aşağıya ekleyeyim. Onu okuduktan sonra "cahil" kelimesinin hakaret olup olmadığına kendiniz karar verirsiniz. Ve ancak ondan sonra insan kelimesinin altını çizersiniz. Bilmediğiniz konularda kesin hükümler verirseniz yazdıklarınız havada kalır.

cahil Ar. c¥hil

sf. (ca:hil)
1. Öğrenim görmemiş, okumamış:
2. Belli bir konuda yeterli bilgisi olmayan:
3. hlk. Deneysiz, genç, toy (delikanlı veya kız):

.:: Trk Dil Kurumu - Byk Trke Szlk ::. (http://tdkterim.gov.tr/bts/arama/?kategori=verilst&kelime=cahil&ayn=tam)

DENON
23-12-2011, 10:49
kasacam buna excellde bi formul yazcam herkez rahatlıcak :hahaha:aman sakın yapma ööle bişey uğraşamam senın gaz formülünü yapmaya exel de falan :D

merruse
23-12-2011, 10:52
akışkanlar mekanıgı umrumda bıle değil , ben egsoz kombınasyonlarını denerım dyno ya ve yola cıkarım hangısınden daha ıyı tepkı aldıysam onu kullanırım , bu sitede akışkanlar mekanıgıne göre egsoz yapan varmıdır bılmemm, ben bp hesabını akışkanlar mekanıgı kullanarak yapana kadar gider egsozcuya 48-51-60mm leri dener dogruyu bulurum ;)

Zaten herkes öğrensin demedik. Ama bu konuda iddialı bir şekilde Backpressure efsanedir gibi bir hüküm koymayı düşünen bilsin.

O yazdıkların binlerce kez denenmiş test edilmiş ve yaklaşık hükümler sonuçları ile ortaya çıkılmış şeyler. 1.6 motor için 51 mm 2.0 motor içinse 60 mm zaten ortalama egzost değerleri. İllede test edecekseniz buyrun edin. Ama ben test ettim bu kesin böyledir back pressure yoktur derseniz o zaman biri geliip kral çıplak diyebilir. O durumda da bozulmayacaksınız.

merruse
23-12-2011, 10:54
ben 16 yaşındayım. çocuğum ben bebeyim sen büyüksün 1500 yaşındasın aferin sana.

evet ne anlattın bize. gene birşey anlatmadın.
yok bu olmadan anlamazsınız yok öle yapılmaz vs vs....
nasıl yapılacağını biliyorsan anlat bilmiyorsan ben de bilmiyorum de.
laf kalabalığına ihtiyacımız yok.
akışkanlar diyip duruyon varsa hesapla koy, yoksa ikidebir laf atıp durma rica ederim.
Hitabet önemlidir. Bilader diye başlamadan önce karşındakinin yaşını biliyor olman lazım. Ben sana bebe muamelesi yapmadım dikkat edersen.

Beklemiş olsan ne yazdığımı görüdün.

DENON
23-12-2011, 10:57
Zaten herkes öğrensin demedik. Ama bu konuda iddialı bir şekilde Backpressure efsanedir gibi bir hüküm koymayı düşünen bilsin.

O yazdıkların binlerce kez denenmiş test edilmiş ve yaklaşık hükümler sonuçları ile ortaya çıkılmış şeyler. 1.6 motor için 51 mm 2.0 motor içinse 60 mm zaten ortalama egzost değerleri. İllede test edecekseniz buyrun edin. Ama ben test ettim bu kesin böyledir back pressure yoktur derseniz o zaman biri geliip kral çıplak diyebilir. O durumda da bozulmayacaksınız.

valla ben kralın cıplak olmasına bozulmam , herkes ıstediğini dener, benım mantıgıma görede en ıyı egsoz yapısı konık boru şeklınde olmalıdır(benım fıkrım bu en azından) atıyorum headerstan sonra hiç susturucu kullanmadan 70mm çapından başlayan bır boru düşünün ve en son gaz cıkışının 38 den cıktıgını düşünün , bence en verımlısı yapılabılse bu şekilde bır sıstem olurdu ;)

merruse
23-12-2011, 10:59
Sonuçta o egzost gazı 38 mm ye sıkışacaksa öncesinin kaç olduğunun dramatik bir önemi yok. İster 4 tane boruyu getir teke indir istersen huni yap onu 38 mm ye indir.. "Field effect" (=Alan efekti) dışında hiçbir kazanımın olmaz.

TaGo
23-12-2011, 11:05
70mm den 38 e konik düşmek eksoz gazını turbule eder, ama 70 den bir anda 38 e anında düşmek gazın çıkışına negatif yönde etki oluşturur.

DENON
23-12-2011, 11:06
Sonuçta o egzost gazı 38 mm ye sıkışacaksa öncesinin kaç olduğunun dramatik bir önemi yok. İster 4 tane boruyu getir teke indir istersen huni yap onu 38 mm ye indir.. "Field effect" (=Alan efekti) dışında hiçbir kazanımın olmaz.dikkatını çekerim hiç susturucu kullanmadan yazdım oraya , eger yaılabırlıgı olsa bunuda aracımda deneyıp görmek ısterdım ama 70 lıge 60 lık sonra 51 lık falan falan kaynatarak degil direk konık borudan , ama böyle bır boru olmadıgından ve olsa bıle kıvrılamayacagından dolayı hevesım gursagımda kalıyor , bunu deneyebılsem dynoda düz 51 lıge göre fark nedır cok merak edıyorum dogrusu, yada akışkanlar mekanıgı ıle hesaplama şansın varsa bır hesaplayıver en azından ne oldugu cıkar belkı pıyasaya ;)

merruse
23-12-2011, 11:10
Çok zekisin değilmi?

DENON
23-12-2011, 11:11
Çok zekisin değilmi?
evet öyle oldugumu söylerler , bunu farkettiğine göre sende zekisin bence :icon_tup:

TaGo
23-12-2011, 11:14
Kanka ozamanda header ilk başta tek parça olurdu borulardan oluşmaz 4 delikte bir koca eliptik kanala girerddi (süpürge makinası ucu gibi) ordanda git gide düşerdi. Ancak gaz serbest dolanımı çok sever, olduğu alanı direkt kaplar. Hatta sıcak gaz bunu dahada çabuk yapar. Gazı bu nedenle yönlendirmek gerek. Bence serbest dolanıma izin vermeyecek derecede akışı sağlayacak değerlerde zaman içinde elde edilen boru çaplarıdır zaten. Yoksa koy en geniş boruyu geçsin gitsin. :D

E0041
23-12-2011, 11:15
eee şimdi back pressure neymiş dünya üzerinde kullanılan bir terim elbetteki vardır ama nedir ?

back pressure = ? ( motor patlar gaz cıkar şu olur bu olur teper gider vs buna back pressure denir bu böyle oldugundan şöyle olduğundan bu gereklidir eğer bunu böyle yaparsak şöyle olur şöyle yaparsak böyle olur diye açıklayacak kimse yokmu)

ben back pressure ile ilgilenmiyorum uzunca yazı yazdım hava ne zaman en verimli hızlanıyorsa orda en güzel değerleri elde ettim hava sıkışmayacak çokta boşta kalmayacak ikisinin ortasını tutturunca altlarda ortalarda üstlerde güzel oluyor torkta çok daha stabil oluyor

birde dikkat ettim sitede maşallahlar terimler havada uçuşuyor ama hala yurtdışı araçları kopyalıyoruz acaba cidden bu terimleri hakkıyla biliyormu yazanlar yoksa internet spec okuyup ahkammı kesiyorlar kafam karıştı

TaGo
23-12-2011, 11:17
Her bilgi sahibinin proje arabası varmı peki? :D yada varsada ona ayıracak bir işi vakti varmı?

DENON
23-12-2011, 11:19
Her bilgi sahibinin proje arabası varmı peki? :D yada varsada ona ayıracak bir işi vakti varmı?valla kanka ben aile aracımı deneme tahtasına çevirdim ne proje arabası, benımlemı yaşıcak namussuz araba kırılırsa kırılsın dıyorum yapmadıgımı bırakmıyorum :D

despe
23-12-2011, 11:34
back pressure vardır, efsane değildir :D

TaGo
23-12-2011, 11:36
Bende Horozum :D

E0041
23-12-2011, 11:37
back pressure vardır, efsane değildir :D

ben diyordum kesin birileri biliyordur diye helal olsun emre :D

despe
23-12-2011, 11:39
Bende Horozum :D

hacı ozaman sen bunu bilirsin,

tavuk mu yumurtadan, yumurtamı tavuktan, yoksa ben sadece horozum işime mi bakarım diyosun :D

E0041
23-12-2011, 11:40
hacı ozaman sen bunu bilirsin,

tavuk mu yumurtadan, yumurtamı tavuktan, yoksa ben sadece horozum işime mi bakarım diyosun :D

BİLİMSEL olarak :D:D Horozu bağlayan yoktur.

VSO
23-12-2011, 11:43
birde dikkat ettim sitede maşallahlar terimler havada uçuşuyor ama hala yurtdışı araçları kopyalıyoruz acaba cidden bu terimleri hakkıyla biliyormu yazanlar yoksa internet spec okuyup ahkammı kesiyorlar kafam karıştı

Baaa mı didin :D

DENON
23-12-2011, 11:49
arkadaşlar tech bölümündesiniz geyik yapıyosunuz, konun cılkını cıkarmayın lütfen , burada bilgi paylaşıyoruz çok rica ederim

merruse
23-12-2011, 12:07
Her bilgi sahibinin proje arabası varmı peki? :D yada varsada ona ayıracak bir işi vakti varmı?
Bilgisi olan adamlar bilgi ve tecrübelerini, parası ve vakti olanlara satarlar.

E0041
23-12-2011, 12:08
Baaa mı didin :D

cidden dikkat etmedim kimin yazdığına terimleri görünce estirdim öyle :D

mechanic
23-12-2011, 12:14
.......

Back pressure konusuna geri dönersek, eğer back pressure u sıfırlarsanız, motorun flow u artar....

....Aynı şey egzost içinde geçerli. Eğer back pressure olmazsa motorunuz çok daha rahat çalışır, çok daha rahat ve hızlı devir çevirir ve bu nedenle de üst devirlerde güç alırsınız. ....

....Yok eğer benim motorum sürekli üst devirde çalışacak, ve/veya ben son sürat denemesi yapacağım.... O zaman düşük devirde alacağınız torkun bir önemi kalmaz. O durumda üst devirde ne kazandığınızdır önemli olan. ......

Kısacası Backpressure efsane falan değil. ....

bak ne güzel aynı fikirdeyiz...:icon_tup:
konu başlığı zaten EFSANEDİR değil oraya takılmışsın. otomotiv için gereklidir zaten ona da kimsenin bişe dediği yok.
ne diyorum ben daha ilk sayfa ilk mesaj?? alt devirlerle ilgilenmiyoruz diyorum. üst devirlerde ihtiyacımız yok diyorum...

Hitabet önemlidir. Bilader diye başlamadan önce karşındakinin yaşını biliyor olman lazım. Ben sana bebe muamelesi yapmadım dikkat edersen. Beklemiş olsan ne yazdığımı görüdün.

size amca diyebilir miyim benim amcam hiç olmadı :(

VSO
23-12-2011, 12:17
Evet gençler. Ben son noktayı koyayım madem. Backpressure candır. Alt devir candır. - şahsı fikrim - Hesap kitap için değişken sayısı oldukça fazla, burada bir adama hesapla da görelim diyemezsiniz keza öyle kolay mevzular değil uzun zaman gerekmekte. Doğru çaplar en temelinden motor hacimleriyle doğru orantılı. Ben burada bu konuyu birisi aratır, doğru çapları bulmak ister diye, faydalansın vatandaş; şu linki buldum :

Pipe Sizing Calculator (http://dairally.net/daihard/chas/MiscCalculators/DaiPipes.htm)

Umarım birilerinin işine yarar.

erdem325
24-12-2011, 01:10
Mangal borusu güzel bir örnek. Konunun farklı bir noktası..

Tork nedir güç nedir bilmeden bunları sadece sabit bir çarpanla devirin çarpını şeklinde sanıp bundan hareketle fikir yürütürseniz elbette bu iş böyle havada kalır. Olay sadece matematik değil. Teoride ve pratikte motorun VE si (volumetric effiency= hacimsel verimlilik) değiştikce o çarpan değişir zaten. O bilmemne rakamına bölme hikayesi motorun VE sinin %100 olduğu durum öngörülerek kısa hesaptır.

1- Tork elde edebilmeniz için yanma süresinin uzun olması lazım. Yani pistonun tepesine anlık değil uzun süreli itme gücü uygulamalısınız.
2- Güç elde edebilmeniz içinse giren havanın flowunun yani akışının yüksek olması gerekir. Bunu sağlayabileceğiniz tek şey ise havanın hızını arttırmaktır. İster port polish yaptırıp emişin hızını arttırın, isterseniz headers takıp egzostun hızını arttırın. İkisini yapmanız akılcı olandır.

Bu iki realiteden yola çıkınca zaten sonuç ortada. Motorun içine giren havayı nasıl daha uzun süre silindirin içinde tutup benzinin yanma süresini (şiddetini değil süresini) uzatırsınız? Silindirin çıkışındaki flowu düşürerek. Yani hava mümkün olduğunca hızlı bir şekilde silindirin içine girmeli ve mümkün olduğunca içeride kalıp yanma süresi uzamalı. Girişin hızını arttırıp çıkışın hızını düşürmelisiniz. Eğer egzosttan hızlıca tahliye etmeyip yanma süresini uzatırsanız hava yakıt karışımı silindirin içinde daha uzun süre ile yanacak ve motordan aldığınız tork yükselecektir.

Tork ile güç arasındaki ilişki kiremit karateci ilişkisine benzer.
Tork; kiremiti bir yerden alıp yerden kaldırmaktır.
Güç ise kiremite ani olarak tokadı çakıp fırlatmaktır.
İkiside aynı elle yapılır ancak biri kısa sürer ve etkisi anidir, diğeri ise uzun ömürlü olur ve yaptığı iş ön plandadır..
Eğer amacınız kiremit kırmaksa ona güç uygulayabilmekiçin en kısa zamanda en yüksek gücü uygulamanız gerekir. Ama amacınız o kiremiti taşımaksa o kadar kısa zamanda gücü uygularsanız o kiremiti taşıyacak takatiniz kalmaz. Ya da kiremitin kırılmasına neden olursunuz. (Karate-kid Cilala parlat. :) )

Back pressure konusuna geri dönersek, eğer back pressure u sıfırlarsanız, motorun flow u artar. Dolayısı ile düşük devir bandını kaybedersiniz ve o devirlerde yüksek tork alamazsınız. Yeterli torku üretemezseniz o ağırlıktaki nesneyi hareket ettiremezsiniz.. Dolayısı ile kötümser ihtimal motoru kırarsınız, iyimser ihtimal debriyaj balatanızı yakarsınız.
Headers takıldığında flow un artmasının sebebi ise boş alana hava pompalamakla kapalı bir alana hava pompalamak arasındaki fark gibidir.
Elinize bir bisiklet pompası alın, boştayken ne kadar rahat haraket ettiğini göreceksiniz. Boştayken çok hızlı ittirebilirsiniz pompanın kolunu. Dolayısı ile taşıdığınız havanın hızıda miktarıda artar.
Aynı bisiklet pombasını bir süpapa bağlayıp lastiğe hava vermeyi deneyin. Başlarda yumuşakken hava dolup lastik basıncı arttıkca sertleşecektir. Ve siz daha fazla "tork" uygulamak zorunda kalacaksınız.

Aynı şey egzost içinde geçerli. Eğer back pressure olmazsa motorunuz çok daha rahat çalışır, çok daha rahat ve hızlı devir çevirir ve bu nedenle de üst devirlerde güç alırsınız.
Ama havanın tahliye hızını düşürürseniz, yani egzost flowunu düşürürseniz hava motorun içinde daha uzun süreli kalacağından yanma süresi uzar, ve dolayısı ile düşük devirde de daha yüksek tork alırsınız.

Eğer bahsi geçen motor 100 kg lık bir scooterda falan takılı değilse düşük devirde torka ihtiyacınız var. Zira sürekli 6-7 bin devirde çalışıp bunu aktarma organlarına aktarabilecek herhangibir teknoloji henüz yok. Handle edebilecek sürücüde yok. 1000-1500 kg lık bir kütleden bahsediyorsak o durumda kullanılabilir bir güce ve torka ihtiyacınız olduğunu kabul etmeniz gerekir. Bunuda ancak çeşitli devirlerde elde edeceğiniz tork/güç ile elde edebilirsiniz.

Ancak bahsi geçen şey 100 kg lık bir scooter ise o durumda bu tip sorunlarınız olmadığı için torku pas geçip güç ile ilgilenebilirsiniz. Zatne onun motoru ömrünün büyük çoğunluğunu 8-10 bin devir civarında geçireceğinden düşük devirdeki torkun bir önemi ve anlamı yoktur. Ya da bilmem kaç tonluk jet motorlu bir uçaktan bahsediyorsanız o durumda da tork ile değil güç ile ilgilenmek zorundasınız. Ama uyduruk 4 tekerlekli bir otomobilden ya da kamyon tır otobüsten bahsediyorsak o durumda her devirde mümkün olduğunca homojen tork ve motor devrine uyumlu bir güç ile ancak kullanılabilir hale gelir.

Yok eğer benim motorum sürekli üst devirde çalışacak, ve/veya ben son sürat denemesi yapacağım veyahut aslında benimki araba değil bendeki scooter zaten ve benim için önemli olan üst devirdeki alabileceğim maksimum güç derseniz; O zaman düşük devirde alacağınız torkun bir önemi kalmaz. O durumda üst devirde ne kazandığınızdır önemli olan.

En basit hali ile bir cahilin bile anlayabileceği bir şekilde ancak bu kadar anlatabiliyorum. Kusuruma bakmayın.

Kısacası Backpressure efsane falan değil. Bisiklet pompası ile boş alana hava basmak ile dolu lastiğe hava basmak ne kadar efsane ise back pressure da o kadar efsane.. Bunun aksini bilerek ve isteyerek iddia edende cahildir. Tekrar yazayımda akılda kalsın. Cahil kelimesinin anlamını TDK dan araştırın. Ona da üşenirsiniz onu da aşağıya ekleyeyim. Onu okuduktan sonra "cahil" kelimesinin hakaret olup olmadığına kendiniz karar verirsiniz. Ve ancak ondan sonra insan kelimesinin altını çizersiniz. Bilmediğiniz konularda kesin hükümler verirseniz yazdıklarınız havada kalır.

.:: Trk Dil Kurumu - Byk Trke Szlk ::. (http://tdkterim.gov.tr/bts/arama/?kategori=verilst&kelime=cahil&ayn=tam)

bu açıklama cidden kafamdaki bir çok düşüncenin olgunlaşmasına sebep oldu..
bu konu hakkında benim okuduğum anlaşılabilirliği en iyi açıklama bu..
cidden teşekkür ediyorum..
yanma süresinin uzatılmasının torka etkisi ince ama can alıcı bir nokta olmuş..

murat_ileri
27-12-2011, 05:53
öncelikle yazdıklarımın yanlış anlaşılması istemem. ama durumu açıklamak adına şu şekilde yazmam açıklayıcı olur düşüncesindeyim.

turbo ve atmosferik araçlar karşılaştırıldığında ikisinin emme sistemi zannedersem çocuk benzetmesi olabilir. atmosferikte ye çocuğum diye kaşıkla peşinde koşarsınız, turboda ise zorla ağzına tepersiniz. bu durumda emme turbo araçlarda çok daha yüksek olduğu için egzos gazların ona oranla dışarı hızla atılması gereklidir. atmosferik araçlarda ise emme daha zayıf olduğundan dolayı buna paralel doğrultuda egzos gazının atılması daha geç olmalıdır.

amacın yüksek yada düşük devir olmasından ziyade durum aslında aracın ilk hareketini kazanması ile ilgili olarak düşündüğümüzde zaten konu açıklığa kavuşacaktır. yeterli derecede tork üretemediğinden dolayı istenilen devir bandına çıkana kadar zaten zaman kaybınız var + veterli ivme ile doruk noktasına çıkılmadığı için ise total zamanda yine negatif değerler söz konusu olacak.

"İsmet bey, isterseniz bu konu hakkında bir ara yüz yüze sohbet etmek isterim, tabi sizin içinde sakıncası yoksa"

SAYGILARIMLA

mechanic
27-12-2011, 09:07
ekleyim ben de bişeler.
dışarı atmak =iş. yani;
yanma sonucu üretilen enerji pistonu iterek gücü kranka aktarırken bazı kayıplar var bunlar kabaca
.diğer pistonların sürtünmesi
.krank kol vs.. yataklardaki sürtünmeler
.diğer pistondaki havanın sıkıştırılması
.genleşmesi tamamlanan gözdeki egzos gazının itilerek dışarı atılması

animasyondaki 4. durum.
benim de rahatlatılması gerektiğini düşündüğüm aksine bir kanıt bulamadığım olay.
söyleme gereği nedense hep hissediyorum çünkü sürekli düşük devirlerden bahsediliyor,
babamın arabasına düşünmüyorum ki bunu , sorum zaten 5000-10000 d/d bandında çalışacak motor için.

mechanic
27-12-2011, 09:08
......

"İsmet bey, isterseniz bu konu hakkında bir ara yüz yüze sohbet etmek isterim, tabi sizin içinde sakıncası yoksa"

SAYGILARIMLA

eyv. ortak arkadaşlarımız illaki vardır, rollinglere yıkamalarda, buluşmalarda felan grşrz...

Rabbit33
01-02-2012, 23:06
sadece yazılımlı bir polo gtı ın aracın sadece orta susturucusunu soksek duz boru yapsak.alt devirler ölüyor performans hafıf dusuyor mu? tam anlamış değilim ortayı sökecektim 60lık duz boru dusunuyodum kafam karıs tı :) bu konuyu okuuyumca :))

mechanic
07-02-2012, 14:59
sadece yazılımlı bir polo gtı ın aracın sadece orta susturucusunu soksek duz boru yapsak.alt devirler ölüyor performans hafıf dusuyor mu? tam anlamış değilim ortayı sökecektim 60lık duz boru dusunuyodum kafam karıs tı :) bu konuyu okuuyumca :))

1.4 tsi mı

RSBurak
10-02-2012, 21:27
önceden aracımda orta susturucu,performans son susturucu vardu beylikdüzü tüyapın ordaki bayırı 3 tane kilolu insanla 5.viteste çıktım muayene dolayısıyla oem susturucu taktım en ufak bayırda vites değiştirmek zorunda kalıyorum 5000 devirden aşağı inemiyorum..

şimdi..orta susturucum 6 yıllık ve ömrünü çoktan tamamlamış orta susturucuyu çıkarıp düz boruyla gelip performans egzoz koymayı planlıyorum zaten arabanın manifolt çıkışı headers gibi 2li 2li çıkıyor boxer olmasından dolayı

kat iptali zaten var + komple düz boru normal ölçülerde+ çıkıştada ufak kazanlı performans egzoz.bence 3000 devirden sonra farkedilir bi güç artışı olacak.kaça kadar gider bilmiyorum..deneyip göreceğim.olmazsa eski sistemdeki gibi bir orta susturucu takarım. :)

mechanic
10-02-2012, 22:45
önceden aracımda orta susturucu,performans son susturucu vardu beylikdüzü tüyapın ordaki bayırı 3 tane kilolu insanla 5.viteste çıktım muayene dolayısıyla oem susturucu taktım en ufak bayırda vites değiştirmek zorunda kalıyorum 5000 devirden aşağı inemiyorum..

şimdi..orta susturucum 6 yıllık ve ömrünü çoktan tamamlamış orta susturucuyu çıkarıp düz boruyla gelip performans egzoz koymayı planlıyorum zaten arabanın manifolt çıkışı headers gibi 2li 2li çıkıyor boxer olmasından dolayı

kat iptali zaten var + komple düz boru normal ölçülerde+ çıkıştada ufak kazanlı performans egzoz.bence 3000 devirden sonra farkedilir bi güç artışı olacak.kaça kadar gider bilmiyorum..deneyip göreceğim.olmazsa eski sistemdeki gibi bir orta susturucu takarım. :)

manifolddan sonra direk dışarı ver egzosu. ama önce dp yaptır güzelce. farkı hissedeceksin... boxer ı bilirim az çok

RSBurak
10-02-2012, 22:55
manifolddan sonra direk dışarı ver egzosu. ama önce dp yaptır güzelce. farkı hissedeceksin... boxer ı bilirim az çok

yani orta susturucuya gerek yok diyorsunuz..dp nedir downpipe'mı ?

BlackEmperor
10-02-2012, 23:04
evet dp=downpipe arkdaşın dedği cut out, manfolddan sonra vanalı bi sistemle direk dışarı veriyorsun egzosu

RSBurak
10-02-2012, 23:12
evet dp=downpipe arkdaşın dedği cut out, manfolddan sonra vanalı bi sistemle direk dışarı veriyorsun egzosu

teşekkürler..o kadar detaylı bi sistem şu an için yapamam sanırım :) dediğim gibi manifolttan düz boruyla gelip son susturucuyla deneyip olmazsa orta susturucu eklemeyi düşünüyorum galiba bu egzoz işi her araçta farklı sonuçlar veriyor.

rebel
13-02-2012, 21:46
bu konudan önce 'iskender egzoz' konusuna yazmıştım ve birşey sormuştum. bilgi eksikiğiyle kafamdaki sorulara cevap ararken burda bütün cevapları buldum.

konuyu baştan sona okudum çok güzel bilgiler var .

düşüncem şu ki emmeyi arttırmadan egzozda iyileştirme boşa tırmalamak.

manifold/kelebek flowunu arttırmak için polish ve kapak için portların genişletilmesi ve güzel bi flitre kiti .

Oem boru çapı bırakılarak;katalizörün iptal edilip , çoklu orta susturucu varsa teke düşürülüp tüp/spor şeklinde ortayla desteklenmesi.
son susturucu olarak flowu yüksek, oem boru çapının bi boy büyük çapı, egzoz takılması.
örnek: ara borular 55 ama son susturucu girişi 60 yada max 63)
ve son olarak ta flow değerleri yüksek bir headersla desteklenmesi ....

bu konudan okuduğum ve bildiğim kadarıyla düşündüğüm mantık doğrumudur ? bu kombinasyonda işlevsellik ne düzeyde olur ?

MTZ
15-02-2012, 01:48
bu konudan önce 'iskender egzoz' konusuna yazmıştım ve birşey sormuştum. bilgi eksikiğiyle kafamdaki sorulara cevap ararken burda bütün cevapları buldum.

konuyu baştan sona okudum çok güzel bilgiler var .

düşüncem şu ki emmeyi arttırmadan egzozda iyileştirme boşa tırmalamak.

manifold/kelebek flowunu arttırmak için polish ve kapak için portların genişletilmesi ve güzel bi flitre kiti .

Oem boru çapı bırakılarak;katalizörün iptal edilip , çoklu orta susturucu varsa teke düşürülüp tüp/spor şeklinde ortayla desteklenmesi.
son susturucu olarak flowu yüksek, oem boru çapının bi boy büyük çapı, egzoz takılması.
örnek: ara borular 55 ama son susturucu girişi 60 yada max 63)
ve son olarak ta flow değerleri yüksek bir headersla desteklenmesi ....

bu konudan okuduğum ve bildiğim kadarıyla düşündüğüm mantık doğrumudur ? bu kombinasyonda işlevsellik ne düzeyde olur ?

Konuya aşırı hakim değilim ancak dediğiniz belli oranda doğru.Ama Egzos emme genişletilmesede araca katkı sağlar aslında ama emme desteklenirse tadından yenmez :) Sonuçta içeri ne kadar fazla hava girerse yanma o kadar verimli olur, verimli yanma sonucunda daha cok gaz olacağı için tahliye önemli bir hale gelir. Aslında motordan motora değişen bir durum. Atmosferik motorlarda boru capı cok genis tutulunca altlar çok ölüyor. Ama mesela atmosferik wankel lerde tahliye çok önemli o yüzden orjinalden cok daha büyük borular kullanılabiliyor. Chargerlı motorlarda altlar daha dolu olacağı için belki boru capı konusunda daha cömert davranılabilir vs. Gerçi isteğe görede değişen bir durum. Mesela aracın üstte iyi gitmesi istenirse örneğin 10k rpm dönen bir araçtır free flow önemli olur ki zaten High Power exhaustlar bu amaca yönelik diye biliyorum. Bahsettiğiniz kombinasyon ne tür bir araç için ?

ALPER-VNS
15-02-2012, 02:17

bmw lerde de varmış bu e46 325te belli bir devirden sonra 2. çıkış açılıyo.. ses de bariz değişiyo zaten.. altta bi zımbırtısı var istersen hep açık da dolaşabiliyosun.. çok şaşırmıştım gördüğümde.. saygı duymuştum :)

XSi
15-02-2012, 07:36
bmw lerde de varmış bu e46 325te belli bir devirden sonra 2. çıkış açılıyo.. ses de bariz değişiyo zaten.. altta bi zımbırtısı var istersen hep açık da dolaşabiliyosun.. çok şaşırmıştım gördüğümde.. saygı duymuştum :)

bmw diyince şöle bi geri çekilip bakmak lazım zaten :)

APO
15-02-2012, 08:08
2 tane aynı speclerde 306 gti deniyoruz ..kafa burun gidiyoruz...birinin son susturucusu orjinali ile değişiyor...basar basmaz 2 boy öne çıkıyor..bir üst vitesin üst devirlerinden itibaren diğer 306 geçmeye başlıyor sonra aça aça gidiyor...
burdan çıkan sonuca göre ben eksoz sistemine bir vana yapıp çapı 50 tutup basra basmazda vanayı açıp altta 50 daha sonrada çap 60 ile gitmeyi düşünmüştüm..hayata geçirmek için çalışırken araba satıldı...:)
umarım tecrübemi ve düşüncemi izah edebilmişimdir...

mechanic
18-02-2012, 18:21
rolling için alt devirlerin hiç bir önemi yoktur. ama günlük binecekseniiz piyasanın söylediğini yapın...

onur_S
03-04-2012, 17:07
rolling için gayet önemi var.ben 2 50-2-60 basıyorum.2 60 basarsam 4000 rpm e denk geliyor.araba büyük boru çekince üstlerde fena bi fark olmuyor,elbet bi üst vitese attığında 4500 devirlere iniyorsun.70 lik boru takınca araba üstlerde vtec açar gibi gitmiyor sonuçta.o zaman 70 lik neden çekiliyor direk en büyüğü neyse ondan yaptırmak lazım.back pressure her türlü gerekli demekki.turbo araçtada bp gereksiz deniliyor ama hep belirli bi boru çapı verilir ör:aracın sti sa 76 yaptır gibi.niye madem bp gereksiz adam 90-100 mm çeksin varsa.
max üst vitesler max 6 rpm -2-3 6200 rpm dönüyorum vitesine göre.
merruse un yazdığı güç tork olayı bende şöyle oldu katalizörü iptal ettiğimde evet anlık güçlü gidiyorduk peak.ama nefesi çabuk bitiyordu.sanırım geri basınç gereğinden fazla düştü.şu an catback var.back pressure düştü vites aralarında belli ediyor kendi anlık basınç ama katalizörsüz kadar değil.eskisi gibi bitmiyor ama
kime söylediysem turbo araba olmaz diyor ama ben böyle tecrübe ettim.fındık turbolu bi araç turbolu ama.

Schumi
03-04-2012, 23:55
2 tane aynı speclerde 306 gti deniyoruz ..kafa burun gidiyoruz...birinin son susturucusu orjinali ile değişiyor...basar basmaz 2 boy öne çıkıyor..bir üst vitesin üst devirlerinden itibaren diğer 306 geçmeye başlıyor sonra aça aça gidiyor...
burdan çıkan sonuca göre ben eksoz sistemine bir vana yapıp çapı 50 tutup basra basmazda vanayı açıp altta 50 daha sonrada çap 60 ile gitmeyi düşünmüştüm..hayata geçirmek için çalışırken araba satıldı...:)
umarım tecrübemi ve düşüncemi izah edebilmişimdir...

Varex alıcaksın. Devir saatine bağlıycaksın. 4000 deviri geçtimi açıcak 4000 altına düştümü kapatıcak. Bizimde çok aklımızda vardı öyle şeylerde Varex pahalı.

murat_ileri
04-04-2012, 00:45
Varex alıcaksın. Devir saatine bağlıycaksın. 4000 deviri geçtimi açıcak 4000 altına düştümü kapatıcak. Bizimde çok aklımızda vardı öyle şeylerde Varex pahalı.

düşündüğün sistemi önce qtp ile deneyebilrsin sonuçta qtp varex kadar pahalı bir malzeme değil

coder
04-04-2012, 01:37
Benım farklı düşüncelerim vardı, ortada boru genişleyecekti ve orada bir pervane sistemi yani turbulans oluşturulacaktı, sonra alt devir ve üst devir bilgileri alınarak dönüş hızı ayarlanacak ve boşaltım daha kolay olacak.Tabi geliştirlebilir.

Dou
04-04-2012, 01:44

o vana sistemini rölantide açıp kapamak daha sağlıklı

yük altında açıp kapattığında bozulabiliyor

varex değilde genel olarak vana sistemi için durum böyle

BoraRS
08-04-2012, 13:05
Walla back pressure mi bilemem ama dun gece birkac s2000 arkadasla ciktik denedik. Herzaman kafa burun gittigim s2000 lerle 4 sonuna kadar yanyanayken 5 e atinca direk 2-3 boy one ciktilar. Once biraz moralim bozuldu ama sonradan farkettim ki Varexi yarim acmisim. Yani kelebegi tam acmamisim. Sonra gecenin ilerleyen saatlerine dogru gruptan ayrilip Engin kardesimle tekrar Varex tam acikken denedigimizde kafa burun gittik.

Evet altlarda back pressure dan dolayi guzel yuruyor ama ustlerde resmen geberiyor. O nedenle ben back pressura pek takilmiyorum. Ozellikle s2000 gibi bir arabada ustler cok daha onemli.

murat_ileri
08-04-2012, 13:10
back pressure önemini 6000 dd civarı çeviren araçlarda çok aşırı derecede hissettiriyor, sizinki 9k devir çeviren araçlarda zaten bp sistemler "-" sonuç veriyor. genel itibari ile her aracın motor özelliklerine modifikasyonuna bağlı olarak egzos sistemininde farklı olması doğaldır.

mechanic
08-04-2012, 19:26
o vana sistemini rölantide açıp kapamak daha sağlıklı

yük altında açıp kapattığında bozulabiliyor

varex değilde genel olarak vana sistemi için durum böyle

öhöm öhöm. arkadaş size çok önemli bir bilgi vermiş ben biraz daha ileriye taşıyayım.
o vanalı sistemler yüksek devirdeyken yayından, dandik olmasından , sanayi malı olmasından vs.. kapanıp açılma yapabiliyor bu da tüm basınç geri motora dönüyor demek oluyor, şanslıysanız contalarınız, şanssızsanız kapak patlar...

murat_ileri
09-04-2012, 05:11
öhöm öhöm. arkadaş size çok önemli bir bilgi vermiş ben biraz daha ileriye taşıyayım.
o vanalı sistemler yüksek devirdeyken yayından, dandik olmasından , sanayi malı olmasından vs.. kapanıp açılma yapabiliyor bu da tüm basınç geri motora dönüyor demek oluyor, şanslıysanız contalarınız, şanssızsanız kapak patlar...

bu sorunu yaşayan araçların detayları varmı elinde? resimlerini paylaşırmısın.

dnr1
28-05-2012, 19:31
Arkadaşlar yardımınıza eskişehirden ihtiyaç duymaktayım.katalitik iptali yapıldı,yerine susturucu Komşu..sonada Cherry. Bomb. Takıldı.back pressure kaybım oldu veüst devirlerdede canlanma göremedim. .araç alfa 156 2.0 geri basıncı nasıl kurtarabilirim.Cherry. Bomb u takma gayem alt devirler ölmesin ses çıkmasın dedim.fakat basaramadım

mechanic
28-05-2012, 21:15
bu sorunu yaşayan araçların detayları varmı elinde? resimlerini paylaşırmısın.

detay biliyoruz ki söylüyoruz . ucu ticarete dayandığı için bana şu bu demek düşmez, millet düşman oluyor sonra.

mechanic
28-05-2012, 21:18
Arkadaşlar yardımınıza eskişehirden ihtiyaç duymaktayım.katalitik iptali yapıldı,yerine susturucu Komşu..sonada Cherry. Bomb. Takıldı.back pressure kaybım oldu veüst devirlerdede canlanma göremedim. .araç alfa 156 2.0 geri basıncı nasıl kurtarabilirim.Cherry. Bomb u takma gayem alt devirler ölmesin ses çıkmasın dedim.fakat basaramadım

üst devirlerde canlanma göremedin, hissel birşey mi ölçüm yaptın mı_? önce sonra ölçümü gibi..?
benim anladığım yaptığın şey rahatlatma sağlamamış galiba.
,yanlız ne istediğinizi iyi bilmeniz gerekiyor, hem alt devir hem üst devir şimdilik olmuyor, belki ilerde sağlanır. gazlayacaksan alt devire ihtiyacın yok. gazlamayacaksan üst devire ihtiyacın yok. seçim senin.. kolay gelsin

Wota-RR
28-05-2012, 21:25
üst devirlerde canlanma göremedin, hissel birşey mi ölçüm yaptın mı_? önce sonra ölçümü gibi..?
,yanlız ne istediğinizi iyi bilmeniz gerekiyor, hem alt devir hem üst devir şimdilik olmuyor, belki ilerde sağlanır. gazlayacaksan alt devire ihtiyacın yok. gazlamayacaksan üst devire ihtiyacın yok. seçim senin.. kolay gelsin

Katılıyorum

onur_S
28-05-2012, 23:03

her zaman düşük bp üst devirde iyidir diye birşey yok bence
back pressure u yüksek ve aynı zamanda uzunda daha iyi giden araç olamazmı mesela :)
yada şöyle söyleyim
2 tane aynı marka model araç var birinde stok egzoz sistemi ötekinde de düz boru yada daha rahat bi sistem var.
alt üst stock olan geçemez mi?

OmerBLN
28-05-2012, 23:51
Ben tüm susturucuları söktüm ve borularımı 60 lık yaptım.Son susturucumda aynı şekilde daha deneme fırsatım olmadı kimseyle ama yakın zamanda otobana çıkıp görücem.Bakalım nasıl =) Oldu psikolojik olarak üstler güzel ama reelde nasıl anlamanın tek yolu dyno aslında.Fırsat bulabilirsem onuda yapıcam bakalım Fiatta nasıl bir olayı var BP nin =)

murat_ileri
29-05-2012, 01:26
detay biliyoruz ki söylüyoruz . ucu ticarete dayandığı için bana şu bu demek düşmez, millet düşman oluyor sonra.

kimsenin kimseden korkacak durumu yok, egzos yüzünden conta kapak patlatan araçları merak ettim. esnaf arkadaşlar yaptığı işin arkasında durmuyorlarsada bırak küssünler, bizde sapla samanı ayırt etmiş olur bu sayede:cool:

dnr1
29-05-2012, 10:24
Kenan iyi sistem bencede orjinal sistem..klima açıkken kalkışım çok zayıfladı..gaz yiyecek diye bekler oldum..eski susturucumu oem olanı takıcam..zararım 200 tl..eskişehirdeki ustalarla aracı modlamak imkansız..internetten ögrendigimizlede olmadı..mıctım...:-(

murat_ileri
30-05-2012, 00:50
Ben tüm susturucuları söktüm ve borularımı 60 lık yaptım.Son susturucumda aynı şekilde daha deneme fırsatım olmadı kimseyle ama yakın zamanda otobana çıkıp görücem.Bakalım nasıl =) Oldu psikolojik olarak üstler güzel ama reelde nasıl anlamanın tek yolu dyno aslında.Fırsat bulabilirsem onuda yapıcam bakalım Fiatta nasıl bir olayı var BP nin =)

fiatlar genel olarak sıkıştırmayı sever, ama bugüne kadar hiç punto hgt ile tecrübem olmadı. sadece yorum yapabilirim, onun içinde aracın orjinalini bilmek ve yaptırdığınız sistemin detaylarını incelemek gerekir.
kendi açınızdan yorumlamak için şunu değerlendirebilirsiniz. yolda giderken eğer devir çevirmesi hızlandıysa üst devirlerde başarıyı yakalamışsınız, yokuş yukarı çıkarken arabayı yığılıyorsa alt devirleri öldürmüşsünüz demektir.

2jzgte
30-05-2012, 02:35
ben çoğunu denedim hata silenceri olan arkadaşlar varsa bi silenceri takıp denesinler bide bide silencersiz anlarlar zaten neyin ne olduğunu ben atmosferik de eksozu komple bastan yaptırım borular vs vs ama komple sökmem turbo olsa düz boruyu koyarım keyfime bakarım ;)

OmerBLN
31-05-2012, 16:48
fiatlar genel olarak sıkıştırmayı sever, ama bugüne kadar hiç punto hgt ile tecrübem olmadı. sadece yorum yapabilirim, onun içinde aracın orjinalini bilmek ve yaptırdığınız sistemin detaylarını incelemek gerekir.
kendi açınızdan yorumlamak için şunu değerlendirebilirsiniz. yolda giderken eğer devir çevirmesi hızlandıysa üst devirlerde başarıyı yakalamışsınız, yokuş yukarı çıkarken arabayı yığılıyorsa alt devirleri öldürmüşsünüz demektir.

Üst devirler benim hoşuma gitti şu an sıkıntı yok ama bunda VFD sisteminin faydası var sanırım.Motor olarak Alfa Romeo 156 motoruna benzer yapıda diyebilirim ama kapak tipi daha farklı.Ama sestenmidir bilmiyorum üstlerde heyecan arttı gibi.Aracın orjinalinde egzoz manifoldu ikiye ayrıldıktan sonra katlar ve birleştikten sonrada kat vardı.Ciddi sıkıntıydı.

GokhanRS
31-05-2012, 16:52
rs tuner ile cat out testi yaptık. 6 kere denedik. cat out u açınca 6-7 kw yüksek çıkıyor araç. kapatınca stok susturucuya dönünce direk güç düşüyor. psikolojiktir diyordum ama aynı yol aynı mesafe aynı vites aynı test modunda 6 defa filan test ettik. her seferinde yani 3 seferde cat out açık araç güçlü çıktı. 3 sefer cat out kapalı bastık düşük çıktı.

farkda az değil. rs tunerde 7 kw 10beygirden fazla yapıyor.

edit: bu arada cat out um orta susturucunun 10 cm önünde takılı. cat outu açınca hiç susturucu olmuyor direk boşaltım. kapatınca 1 düz geçiş birde orjinal son susturucu devreye giriyor sessiz spec.

canozcan
25-09-2012, 20:46
http://www.techturkey.com/forum/atmosferik-besleme/133801-headers.html#post6239254

Mehmetmert
03-01-2014, 22:30
Konu Cort arkadaşlar...
Herkes diyor susturucu sökersen back pressure düşer araba geriye düşer.Dinlemedim etmedim kara düzen düşündüm ve iptal ettirdim.(Hafif tok bir ses gelsin diye)
Şu anda aracım stock 1.6 tdı Golf7...
Susturucu sökmeden önce Adana Fourtuning'de Dynoya çıktım
Dyno verisi budur...

http://imageshack.us/a/img809/5667/3p1t.png

Kaliteli link http://imageshack.us/photo/my-images/801/e8x3.png/
Buda Son susturucu iptal hali...

http://imageshack.us/a/img716/2258/sjql.png

Kaliteli link: http://imageshack.us/photo/my-images/802/6opu.png/

Aynı dyno,aynı araç,aynı vites...
Hatta 109 hp verdiğinde dışarısı 28 derece idi,bugun denediğimizde ise 15 derece.Yani daha soğuki,yani daha fazla Oksijen ve daha fazla yanma ama sonuç kocaman bir -9hp...
Bu saatten sonra kimse bana inandıramaz back pressure denen birley olmadığını...
Buda susturucu iptal dyno.(Mail alınca daha ayrıntılısını koyarım...)

Sonuç olarak yarın susturucumu geri taktırıyorum :) Hava ne kadar kolay çıkarsa o kadar iyi olur olmadı:) En azından benim aracımda böyle...Yazılım çıktığında DPF'yi direk iptal ettiricem ama susturucuma dokunmuycam :)

Birde arkadaşlar egzosun ortasında böyle birşey var.Bu nedir? Back pressure yaratsın diye konulan birşeymi?
Bu benim çektiğim fotoğraf
http://imageshack.us/a/img36/8351/k0c9.jpg

Buda internette bulduğum
http://imageshack.us/a/img23/8759/2e6h.jpg

http://imageshack.us/a/img268/7609/7mmy.jpg

Araç dediğim gibi stock 1.6 TDI Golf7
Eski golf6 aracımda böyle birşey yoktu...

Onur Fatih
03-01-2014, 23:26
tek ölçüme mi bağlı kalıyosun aldığın yakıt aynımıydı 9 hp az bi değer değil

Mehmetmert
03-01-2014, 23:32
tek ölçüme mi bağlı kalıyosun aldığın yakıt aynımıydı 9 hp az bi değer değil

Aracım 8000km'de
Bu konuda takıntılıyımdır,aynı istasyon aynı pompa alırım ve hiçbir şekilde fişlerini atmam...
Aracı aldım alalı Adana Turgut Özel Shell Nitro+ aldım...
2 gün öncede servisten kirli olmadığı halde de Hava filtremi değiştirdim...
Sonuç olarak yarın susturucu takıldıktan sonra fourtuning Mansur abi benden bıkmamışsa son kez havalar aynı iken,içinde aynı mazot var iken dynoya çıkıcam :)

Junkie05
03-01-2014, 23:50
Çok şey yazılmış çizilmiş. 2 sayfa okudum daha sonra işin rengi belli oldu deyip bıraktım. Sadece nacizene fikrimi beyan etmek isterimki atmosferik koşan adam sıkıştırmaya ihtiyaç duyan adamdır. egsoz borusunun uzunluğuna kadar etki eder. ha belki torkdan çalar beygir verir, belki beygirden çalar tork verir ayrı mevzu. Ama komple düz boru denilen sistem benim için ütopik bi sistemdir eğer atmosferik kullanıyorsak. Turbo üflemediği sürece 61 lik 71lik boruları gti larda vti larda gördükçe gülüp geçiyorum.

tecrübeyle sabit komple düz boru bir 106 gti'ı ölçüm yaptığımız süre, boruyu kısaltıp son susturucuyu geriye çekip ( 80 cm kadar ) kaynatarak aldığımız süre, egsoz motora yaklaşırken araya orta kazanı koyduğumuz süre hepsi birbirinden farklı değerler vermektedir. prensipte sadece gaz çıkışı sağlamak ise mevzu komple söküp atalım egsozları bakalım gazlayabiliyormuyuz ? Turbo'da ise mevzu lag da kalmamak olduğu için blow vs.. derken hissettirmiyor. polish yaptığını sanıp beygir yiyen tatlı su ustalarını gördü bu sanayi erbabı. fazla yormamak lazım.

dnr1
04-01-2014, 13:13
Egsozumu sokup orjinale dondukten sonra arabanin gidisi oyle boyle degil acaip degisti 200 e kadar koek gibi asiliyor..en iyisi bencede orjinali..gecen benzinciye koca egsozlu saxo vts geldi oralarda iki gazladi falan kesiciye sokmak icin nasil ugrasiyo,arabada gitmiycem diyo bende guldum gectim

Mehmetmert
04-01-2014, 20:31
Stock arabalarda,hatta yazılımlı stock turbolu arabalarda bile son susturucu iptal edilmemeli bence...

yasindemir
04-01-2014, 23:53
Kat sonrası orta ve son susturucu spor susturucu ile değiştirilse de güç kaybı olur mu dersiniz?

Schumi
05-01-2014, 19:33
Pulse Tuning diye aratın Google'da anlarınız. Susturucuyu koyduğunuz yer bile önemli. Yani silindir kapağından kaç cm borudan sonra koyduğunuz bile fark ediyor aracın performansında. İşin içinde gereğinden fazla parametre ve hesap var. Düz boru en iyisi demek herzaman tutan bir reçete değil.

OmerBLN
05-01-2014, 23:36
Pulse Tuning diye aratın Google'da anlarınız. Susturucuyu koyduğunuz yer bile önemli. Yani silindir kapağından kaç cm borudan sonra koyduğunuz bile fark ediyor aracın performansında. İşin içinde gereğinden fazla parametre ve hesap var. Düz boru en iyisi demek herzaman tutan bir reçete değil.

Hocam mesela 106 gti için ss headers ve ss magnum son susturucu kullandığım takdirde ara boruları kaç cm yapmalıyım,orta susturucu kullanmalımıyım?

Not:Araçta şu an sadece 13-59 ve Peugeot Sport yazılım var ileriye dönük alt yapıyı hazırlamak istiyorum.

Schumi
06-01-2014, 00:21
Makinanın içi stock ile o header hiçbir işe yaramayacak maalesef. :(

mad_max1978
06-01-2014, 01:06
Makinanın içi stock ile o header hiçbir işe yaramayacak maalesef. :(

Ss headersin görüntüsü de çok güzel ama yaw:S

brkkksln
06-01-2014, 08:35
Hocam mesela 106 gti için ss headers ve ss magnum son susturucu kullandığım takdirde ara boruları kaç cm yapmalıyım,orta susturucu kullanmalımıyım?

Not:Araçta şu an sadece 13-59 ve Peugeot Sport yazılım var ileriye dönük alt yapıyı hazırlamak istiyorum.

Ara boruların 48 olmalı.headers shumi ninde dediği gibi bir işine yaramayacak.ama ileride motor içine gireceksen al koy.yatırım olur.

iynn-RS
06-01-2014, 08:35
rs tuner ile cat out testi yaptık. 6 kere denedik. cat out u açınca 6-7 kw yüksek çıkıyor araç. kapatınca stok susturucuya dönünce direk güç düşüyor. psikolojiktir diyordum ama aynı yol aynı mesafe aynı vites aynı test modunda 6 defa filan test ettik. her seferinde yani 3 seferde cat out açık araç güçlü çıktı. 3 sefer cat out kapalı bastık düşük çıktı.

farkda az değil. rs tunerde 7 kw 10beygirden fazla yapıyor.

edit: bu arada cat out um orta susturucunun 10 cm önünde takılı. cat outu açınca hiç susturucu olmuyor direk boşaltım. kapatınca 1 düz geçiş birde orjinal son susturucu devreye giriyor sessiz spec.

stage 2+ cupra da dyno ustunde denedik.

egzoz sıstemı su sekılde:76 down pıpe-76 ara borular-cut out-63 mm supersprint son susturucu

cutout açık ve kapalı hali arasında 30 HP -50 NM fark var :)

OmerBLN
06-01-2014, 19:48
Ara boruların 48 olmalı.headers shumi ninde dediği gibi bir işine yaramayacak.ama ileride motor içine gireceksen al koy.yatırım olur.

Bende o yüzden diyorum ileriye dönük yatırım olsun stockken iş yaramadığını bende çok duymuştum.Ama denemedim geri de düşürmez sanırım.İleride piston pt 52 emme yaptığımda asıl faydasını görürüm diye düşünüyorum bende.

Maxi
06-01-2014, 20:20
stage 2+ cupra da dyno ustunde denedik.

egzoz sıstemı su sekılde:76 down pıpe-76 ara borular-cut out-63 mm supersprint son susturucu

cutout açık ve kapalı hali arasında 30 HP -50 NM fark var :)

tablonun bütününü görebiliyormuyuz?
30hp fark nerede var? en üst devirde
birde 2500-3500 arası devire bakalım yani normal kullanım modundaki fark ne acaba?

Ranthor
06-01-2014, 21:09
czt de komple 76 mm ile orjinal (katlar sokuk sadece ara boru ve dp farki var) 50 mm yi ardarda ayni gun dynoya cikardim, 2 hp filan farketti.

cunku czt in turbosu kucuk, remapsiz genis egzoz 10 hp filan kaybediyor alt devirde.

motor hacmine ve turboya gore degisiyor sonuclar.
.

bad cat
06-01-2014, 22:33
Standart araçlarda durum nedir acaba? Aracım da 48 lik düz boru ve orjinal son susturucu var. Supercharger projem motor kırdığım için yarım kaldı ve tekrar standarta döndüm. Ortaya spor tip susturucu koyarsak ufakta olsa bir +sı olur mu? Bu arada araç 1.4 vvti

iynn-RS
07-01-2014, 16:35
tablonun bütününü görebiliyormuyuz?
30hp fark nerede var? en üst devirde
birde 2500-3500 arası devire bakalım yani normal kullanım modundaki fark ne acaba?

dyno da alt devırlerdede fark yoktu dıye hatırlıyorum.

soyle bı deneyımım daha var.

araç clıo rs(fılıtre egzoz vs.) 63 luk duz boru var. orta susturucu yok. sonda 76 lık varex egzoz.

3. vites alttan basarak aynı araçla deniyorum. varex açıkken yan yana , varex ı kapatınca 2 boy gerıde kalıyorum :)

araç hem atmosferik hemde alt devırden basıyoruz yınede acık egzoz daha guclu oluyor.

backpressure ın ıse yaramadığını düşünmüyorum tabıkı etkısı var ama bence cok ınce bı nokta ve o noktayı yakalamkta cok kolay degıl gıbı. cıddı cıddı kafa yorulması gereken bır konu.

ortaya bı susturucu koy gerı basınç artsın olsun bıtsın denilecek kadar basıt bı konu degıl bence.

yada turboda egzoza gerek yok sal boşa gitsin gıbı basıt degıl olay.

Octane
11-01-2014, 05:26
Back pressure - Wikipedia, the free encyclopedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Back_pressure)

Back pressure in automotive (four-stroke engine) exhaust[edit]

Back pressure caused by the exhaust system (consisting of the exhaust manifold, catalytic converter, muffler and connecting pipes) of an automotive four-stroke engine has a negative effect on engine efficiency resulting in a decrease of power output that must be compensated by increasing fuel consumption.

Demiş ki 4 zamanlı bir motorda backpressure olması verim ve güç kaybı yaratır, ve tek çözümü yakıt miktarını artırmaktır.

Tahminim yakıt miktarını artırarak daha büyük ölçekli bir patlama gerçekleştirip daha büyük bir basınçla egzoz gazlarının dışarı daha kolay atılabileceğini söylüyor.

Fakat şu durumlar da doğru, iyi tasarlanmış bir headers ve boru sistemi vakum etkisi de yaratacaktır. (scavenging effect- http://en.wikipedia.org/wiki/Scavenging_(automotive) ). Benzin bitince babanın arabasından hortumla benzin çekmek gibi. Bir kaç yudum yuttuktan sonra kendisi gelir borudan, siz hiç bir şey yapmazsınız.

Benim test ettiğim, biraz yüklü bir vtecte ( bp175 ) biz aldığımızda üzerinde 1.4 egzoz sistemi vardı, muayeneden geçsin diye. Biz onunla daha yavaş hızlanmıştık. Fakat alırken bize sağolsunlar 55lik düz boru da vermişlerdi, ankarada onu takınca resmen inanılmaz farklar oluştu.

Eser arkadaşın dn plakalı manyak bir kadetti vardı, 300+egzantrikli. Bir gün aldım gazlarken inanılmaz bir ses geldi, ve küçük çaplı düz borusu tam eğim yerinden koptu. Egzoz kopar kopmaz, bir anda +40 hp falan gelmiştir, koltuğa yapıştım çünkü. Sonrasında öyle kullandık, inanılmazdı.

Kendi mazdam standart 1.5 motorluyken üçgenimsi bir flanşı var, manifoldun egzoz borusuna bağlanan yeri. Egzoz borusunu vurunca burası eğildi, ve aradan egzoz gazı kaçmaya başladı, araç inanılmaz yavaşladı. Devir bile çeviremez duruma geldi.

Standart motorlu renault 19 1.6 araç, egzozu bir yere vurup yırtıldığı için gidemedi.

Yine standart motorlu bir megane II aracımız, benzinli, arkadaşıma tüm ısrarlarıma rağmen arkadaşım düz boru + son susturucu kombini kullandığında inanılmaz yavaşladı.

Sonuç ortada bence :)

Yıllardır söylüyorum, YÜKSEK DEVİRLERE KISA SÜREDE ÇIKABİLEN, YANİ ÇOK HIZLI TAHLİYE YETENEĞİ OLAN atmosferik motorlarda, manifold + düz boru, üst devirleri inanılmaz güzelleştirecek, fakat rölantinin 1000 devirin falan altında kalamamasını sağlayacak kadar alt devirleri öldürecektir. Ki böyle motorlar sürekli devirli kullanılırlar. Böyle motorlar manifoldsuz kullanılırlarsa performans ve verimleri düşecektir.

Backpressure ihtiyacını, standart, düşük güçlü ve düşük devirli motorlar hisseder. Az devir çeviren, hacimine göre verimi düşük motorlar. Örneğin C63 AMG, manifoldlarından sonra direk düz boruya sahip olursa güçsüzleşir. Fakat aynı gücü veren Ferrari 360'ın manifolddan sonra ufacık bir düz borusu ( tubi exhaust) vardır. Çünkü ferrari 3 küsür litre v8den 8000 küsür devir çevirerek, mercedes 6.2 litre v8den 6000 devir çevirerek güç alır.
Bunları kullanırken hissedebilirsiniz, kısa süreli olsa da C63 kullanırken ben migrosa falan gidiyordum mesela. Aynı benzinli bir honda civic gibi kullanılabiliyor. Yine debriyajsız, otomatik bir ferrari 360'ı sıkışık trafikte önünüzdeki araçla mesafe bırakmadan bir miktar ileri almaya çalışın bakalım, adamın tamponuna giriyor musunuz girmiyor musunuz :) Bunun nedeni ferrari'nin sırf bu çalışma prensibi yüzünden 1000 küsür devirlerle kalkacak gücü bile elde edemeyip sonrasında da bir anda kavramayı gerçekleştirmesidir. Halbuki merc o sırada 200 küsür nm tork üretir :) Şimdi tabi akıllandılar, kavramayı kademeli bırakıyorlar yeni nesil şanzımanlar bilmemne, her şey *** oldu ama sonuç bu yani.

En son sonuç: Clio RS, Vtec, tayyar, rx8 gibi küçük hacimden büyük güçlü yüksek devirli makinalara güzel bir headers ve tadında bir düz boruyla vakum etkisini vererek binin, civic 1.6 ies olsun mazda 3 olsun megane olsun bu gibi hacimden küçük güç elde eden makinalara üretici hesabından farklı bir iş yapmayın, eğer standartlarsa.

Saygılarımla.

Octane
11-01-2014, 06:02
https://www.youtube.com/watch?v=bMMlkTcRMG8

aşırı besleme mevzusunda emsal teşkil etmez, fakat içeri basınçlı hava girmesi ve egzozlarda her hangi bir şeyin olmaması, bu supercırcırlı aracın çalışma prensibini çok yüklü atmosferik bir araca çok benzetiyor. Daha iyisi yani.

dikkat çekeceğim nokta, gündüz vakti hızlanırken tam 3000 devirdeki ses değişimiyle alakalı. ZR1 lerde butterfly exhaust denilen, varex gibi, gaz kelebeği gibi, egzoz çıkışında açılıp kapanan malzemeler bulunur, ve 3000 devir altı kapalı konumda iken tam gaz + 3000 deviri geçerseniz bunlar açılırlar. Açıldıkları konum, orijinal aracın son susturucusu ve katalitikleri olmasına rağmen flowu inanılmaz artırır, back pressure'ı düşürür. İçeri basınçlı girdiği için ve kısa devir bitirdiği için iş yapar. Basınç var tabii, tam öyle güzel bir atmosferik gibi yüksek devir çevirmiyor ama anlatmaya çalıştığımı anlamışsınızdır.

ZR1 de ne yürüyormuş arkadaş... :)

levent
11-01-2014, 06:43
@ octane , bilgiler için teşekkürler, örnekler çok güzel olmuş :icon_tup:

Toyota'nın F uzantılı ve G uzantılı motorları da güzel örnek olabilir buna, Eser de bilir :)

4age atlantic 4.1 + 55mm kullanıyordu ki 55mm sadece türbülans etkisi yaratıp devirlenmeyi hızlandırmaya yarar orta devirlerde, ***** 10k rpm dönebiliyor o meret.

4afe de ise , 4.2.1 headers + komple düz + susturucudan ise, ortada ufak bi susturuculu hali daha iyi gidiyor açık ve net olarak :)

Standart araçlarda durum nedir acaba? Aracım da 48 lik düz boru ve orjinal son susturucu var. Supercharger projem motor kırdığım için yarım kaldı ve tekrar standarta döndüm. Ortaya spor tip susturucu koyarsak ufakta olsa bir +sı olur mu? Bu arada araç 1.4 vvti

ortaya aynı iç çapa sahip bir küçük susturucu ile daha iyi hale gelir, üstlerde kayıp yaşamadan altları bi tık canlandırırsın. aynı motorun 1.6 versiyonu üzerinde tecrübe ile sabittir.

komple düz + oem
komple düz + ss replika
düz + orta + ss replika şeklinde kullandık. :)

tavsiyem, bulursan 2zzge emmesini alıp uydur. 1.4 > 1.8 stroke yapan bi eleman var, o dyno üzerinde 8hp aldı emme ile.
hatta sendeki sc Avensis'ten çıkan greddy ise Erdem'in arabasıydı bahsettiğim araba direk olarak.

Boldenon
30-06-2014, 02:44
bütün konuyu okudum, anlamadım :D

aracım 1.6 tdi motor; yazılım, 60 lık dp sonrasında oem borular ve oem susturucu var. spor susturucu taktım. sesten dolayı hızlandım gibi oldu. deneyince geri düştüğümü anladım ve oem susturucuyu taktım.

aklım dp ye takıldı. kavanoz büyüklüğünde spor katalizörler var. dp ye turboya en yakın kısıma bu katalizörlerden eklersem fayda olur mu. yazılımı da gerekirse değiştiririz. bir fikrimde spor kat takılı 60 lık dp, ortaya 60 lık spor susturucu ve gerisi 60 lık düz boru. hard yazılımla bana fayda mı sağlar yoksa zararmı. yada komple 60 lık düz yaparsam ne olur ? aracımın şu anki gidişinden çok memnunum ama daha verimli nasıl olur diye düşünüyorum. hava filtremde var kn marka ama çıkardım. oem den devam. 3000 de bir yeniliyorum. 6000 de en geç yağımı değişiyorum. arabama zarar verecek birşey yapmak istemem.

DVR_VTS
30-06-2014, 08:08

C4 vts aracım var 180 ps ( 2.0 ) ( 206 Rc ile aynı motora sahip )

Kat iptali
Orta susturucu iptali ,
Düz borular 50 iken orginalinde , 60 lık yaptım
Son susturucu Remus taktım ,

bu işlemler sonrasında alt devir düştü üst devirlerde de hafif haretlenmeler var bu konuda performance için ne önerirsiniz ? acaba orginal susturucuyumu geri taksam ? :soru::soru::soru::soru::soru:

Orta susturucu sökmedim öncesinde ses alamadım alt devirlerde düşüş yaşamadım ,
Orta susturucu söktüm ses arttı hoşuma gitti ama bizim araçlarda 1-2-3 vites aralıklarında daha güzel hareket ediyor :/

Şu konuda bir adam akıllı bilgi alamadım tam olarak ne yapmam lazım diye :beuj::beuj:

Amazing
30-06-2014, 09:09
1.7 dti corsada. soft yazılımlı bir şekilde . perf acısından nasıl bir egzos uygulanır. komple düz borumu yoksa sona egzos şartmı. Boru çapı ne olmalı

Boldenon
30-06-2014, 10:50
yok mu yardımcı olacak bilen bi abi :) 1.6 tdi da hard yazılımda en iyi sonucu ne veriyor.

CatCams
30-06-2014, 15:18
atmosferik turbo bilmem ama
ben atmosferik aracımda direk headerstan egzos gazını dışarı verdim araç clio rs sırf denemek için ne düz boru ne back pruss bilmem ne alayı boş iş araç 2 boy aldı tecrübeyle sabit headerstan sonrasını sökecen atacan ama işte o sestende duramassın :)

DVR_VTS
30-06-2014, 15:54
atmosferik turbo bilmem ama
ben atmosferik aracımda direk headerstan egzos gazını dışarı verdim araç clio rs sırf denemek için ne düz boru ne back pruss bilmem ne alayı boş iş araç 2 boy aldı tecrübeyle sabit headerstan sonrasını sökecen atacan ama işte o sestende duramassın :)

Polis cevirmese katlanılır o sese :D

63owen63
30-06-2014, 16:29
bütün konuyu okudum, anlamadım :D

aracım 1.6 tdi motor; yazılım, 60 lık dp sonrasında oem borular ve oem susturucu var. spor susturucu taktım. sesten dolayı hızlandım gibi oldu. deneyince geri düştüğümü anladım ve oem susturucuyu taktım.

aklım dp ye takıldı. kavanoz büyüklüğünde spor katalizörler var. dp ye turboya en yakın kısıma bu katalizörlerden eklersem fayda olur mu. yazılımı da gerekirse değiştiririz. bir fikrimde spor kat takılı 60 lık dp, ortaya 60 lık spor susturucu ve gerisi 60 lık düz boru. hard yazılımla bana fayda mı sağlar yoksa zararmı. yada komple 60 lık düz yaparsam ne olur ? aracımın şu anki gidişinden çok memnunum ama daha verimli nasıl olur diye düşünüyorum. hava filtremde var kn marka ama çıkardım. oem den devam. 3000 de bir yeniliyorum. 6000 de en geç yağımı değişiyorum. arabama zarar verecek birşey yapmak istemem.

Son susturucu oem daha başarılı olur 1.6 tdi da yazılım + dp üzerine.

F.Soyhan
23-07-2014, 02:59
Ben de Palio Sporting aracıma yaklaşık 1 hafta önce ; Kat iptali + 48'lik krom düz boru yaptım. Sonda ise orjinal egzozunu bıraktım. Hissettiğim kadarıyla aracın devirlenmesi baya bir hızlandı o kesin, alt devirlerden de üst devirlerden de memnunum şuanda fakat merak ettiğim birşey var.. Yapılanlara ek olarak son susturucumu performans tipte egzoz ile değiştirsem ne gibi bir farklılık olur? Alt devir , üst devir , son hız?

Dookan
23-07-2014, 08:34
denemen görmen lazım burdan kim ne dese yalan söylemiş olur.

slimx
30-07-2014, 02:04
Acikcasi herseyi okumadimda, herkez technical dilli konustu, bende kolay yapiyim herkez icin.

Arka basinc sudur:
SU HORTUMU az actiginda, ucunu sikip suyun basincini yukseltebiliyorsunuz. Ama suyu cok acinca, bu arka basinc lazim degil, hatta hortum tikaliysa zarar verir hortuma ve yeterikadar su cikamaz.

Bu nedenle, Back Pressure sadece basdaki devirlere lazim, belli bir devirden sonra ne kadar nefes alabiliyorsa okadar da iyidir :)

==
KUCUK MOTORDA YAZILIMSIZ dyno'da FARK goremessin. YAZILIMla tabiki gorursun.
Buyuk V8'da gorursun.

16EC813
30-07-2014, 02:34
Acikcasi herseyi okumadimda, herkez technical dilli konustu, bende kolay yapiyim herkez icin.

Arka basinc sudur:
SU HORTUMU az actiginda, ucunu sikip suyun basincini yukseltebiliyorsunuz. Ama suyu cok acinca, bu arka basinc lazim degil, hatta hortum tikaliysa zarar verir hortuma ve yeterikadar su cikamaz.

Bu nedenle, Back Pressure sadece basdaki devirlere lazim, belli bir devirden sonra ne kadar nefes alabiliyorsa okadar da iyidir :)

==
KUCUK MOTORDA YAZILIMSIZ dyno'da FARK goremessin. YAZILIMla tabiki gorursun.
Buyuk V8'da gorursun.

faydalı bilgiler için teşekkürler :icon_tup: