PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : İşyerinden İstifa Ettikten Sonraki süreç ?



EmrahERKAN
21-12-2011, 14:58
Arkadaşlar Merhaba iş yerinden istifa edicem iş yeri ile problemlerimiz var 1 yılımı doldurdum 2 aydırda maaşımı alamıyorum. İstifa edicem ama işyerinden de tazminatımı almak istiyorum Tazminatım ne kadar cıkar 14 aydır calısıyorum iş yerinde. Şöyle bir şey duydum maaşımı geç verdiği için işten cıkıyorum diyip şikayet edip Tazminatımı alabiliyor musum. Bilgili abilerimiz arkadaşlarımız vardır diye ilk buraya sormak istedim.

Yardımlarınızı Bekliyorum Çok Teşekkür ederim.

Brs_eg
21-12-2011, 15:08
kidem ve ihbarını burdan ortalama olarak hesaplayablirsin.

Kıdem ve İhbar Tazminatı Hesaplaması (http://ynb.datassist.com.tr/tazminat1.jsp)

XoR
21-12-2011, 15:10
Arkadaşlar Merhaba iş yerinden istifa edicem iş yeri ile problemlerimiz var 1 yılımı doldurdum 2 aydırda maaşımı alamıyorum. İstifa edicem ama işyerinden de tazminatımı almak istiyorum Tazminatım ne kadar cıkar 14 aydır calısıyorum iş yerinde. Şöyle bir şey duydum maaşımı geç verdiği için işten cıkıyorum diyip şikayet edip Tazminatımı alabiliyor musum. Bilgili abilerimiz arkadaşlarımız vardır diye ilk buraya sormak istedim.

Yardımlarınızı Bekliyorum Çok Teşekkür ederim.

Maaşın geç yattığını belgeleyip dava açman gerekiyor. Mahkeme sonuçlandıktan sonra geçen zaman faizi ile birlikte tazminat alırsın ama ülkemiz şartlarında malesef bu süreç uzun olacaktır.

Yukarıda yazılı olanlar tamamen kendi mantığımdır yanlış olabilir :) çalıştığım departman lav edildiğinde çalıştığım her sene için devletin belirlediği miktarda maaş X çalıştığım yıl sayısı olarak tazminat almıştım. Arabanın motorunu forged yapmıştım gelen parayla :D

Tunacan
21-12-2011, 15:16
İş yerindeki bordrolara imza atıyor musun?
Maaşın bankaya mı yatıyor du?

Bir avukata git. Protesto çektir. Tıkır tıkır alırsın paranı sonra. Zaten sen protestoyu çektikten sonra senin de kovarlar tıpış tıpış da tazminatlarını verirler.

ToNy
21-12-2011, 15:17
İşçi işyerinden kendi isteğiyle ayrılırsa kıdem tazminatı alamaz,
Fakat sen İşten ayrılırken çıkış nedenine 2 aydır maaşını alamadığını sebep göstererek yapmalısın... Ve herhangi bir ibraname yada ona benzer hiçbir kağıt imzalamamalısın...
Eğerki alamadığın son 2 ayın maaşı için bordro ve hesap pusulasıda imzalamadıysan, daha sonra sigorta müfettişlerine başvurarak alamadığın ayların maaşını ve kıdem tazminatını almayı dene onlar seni oradan yönlendireceklerdir...

poseidon
21-12-2011, 15:22
Muhtemelen sana bir kağıt imzalattırmaya çalışacaklardır.
Tazminat izin ve maaş paralarını aldığına dair.
almadıysan sakın ola ki imzalama tüm haklarını kaybedersin.

Yukarda bahsettiğim gibi kullanmadığın izinlerin paraları da o kadar gün çalışmış gibi brüt ücret üzerinden sana ödenmesi gerek.

Normalde istifa tazminata hak kazandırmaz ama sana tavsiyem iş yerine maaşın ve kullanmadığın izinlerinin paraları için yazılı bir talepte bulun eğer vermezlerse
bu yazışmayı mahkemede delil olarak kullanabilirsin.

Fakat şöyle bir durum var mahkemeyi işten ayrılmadan önce mi açacaksın yoksa işten herhangi bir evrak imzalamadan ayrılıp mı orası ince konu.
Sen en iyisi bir avukata danış. ve istifa dilekçesi verme.

mechanic
21-12-2011, 15:31
herkesin dediği gibi.
1. avukata git.
2. verdiğin ve aldığın tüm belgeler dilekçeleri 2 nüsha yap. yani onlar veriyorsa bir onlarda bir sende olmalı. sen onlara veriyorsan aynı şekilde.
3. maaşını yatırmamaları tazminat alıp ayrılmana hak kazandırır.
4. maaşını bankaya yatırmak zorundalar. ordan belgeleyebilirsin.
5. tatil hakını geriye dönük alabilirsin, imzaladığın bir kağıt yoksa yani şu kadar izin tatil kullandım gibisinden.
6. herşeye tarih atarak imzala.
7. tazminatını , alamadığın maaşını, tatil ve mesai (kanıtlayabildiklerini) ücretlerini kesin olarak alacaksın ama 1 sene sürer.
8. yaklaşık avukat masrafın YENİ DÜZENLENEN KANUN ile 500-600 tl dir. eskiden 2 ay önce 100 tl idi.
9. benzer emsal davaları yargıtaydan kolay bulabilirsin, idari mahkeme bu emsal kararları görür görmez karar verecektir.

önemli nokta: vermek istediğin bir belgeyi imzalamak , almak istemezler büyük ihtimalle onun için "tazmınatlı haklı nedenle fesh yazını" noter ile gönder. ptt ile gönderme. noter daha garanti.

sana vermek istemedikleri mesela 2000 tl için, avukat masrafı ve faizleriyle 5-6000 tl ödemek zorunda kalacaklarını da söyle :)

baykara
21-12-2011, 15:43
bildirimli fesih ile ayrılacağını bildirmelisin (iş kanunu m.l7) bu bildirim yazılı yapılmalı 1.5 yıl kadar çalışan işçi bildirimden sonra 4 hafta daha çalışır bu çalışma sırasında işveren günde 2 saat iş arama izni vermek zorundadır. bu izni vermez ise çalıştığın süreyi %100 zamlı ödemek zorundadır.

KIDEM TAZMİNATI= ÇALIŞMA SÜRESİ (yıl olarak)xGÜNLÜK ÜCRETx30

yaşar
21-12-2011, 16:01
Alamadıgını belgelesen ne olur gerizekalı süreç tam 2 yıl sürüyor alacağın parada 2.500 tl olsa 2 yıl sonra en baba 3 tl alırsın oda en babası onun haricinde avukat vekaleti+bir takım ıvır zıvır içinde para istiyor avukat, git gel sonuç ne oldu vs vs vs vs o süre boyunca sövüp duruyorsun.ben 4 yıl çalıştıgım firmadan alacagım olan 11 000 tl parayı 2 yıl sonra 10.400 olarak aldım nedeni ise avukat ben anlaşmam dedi benimde ihtiyacım var anlaşalım dedim,cebimden avukata para verdim.O süreci yaşatanında o süreçde zorluk çıkaranında 7 sülalesini heman kovalasın zürüyetine parmak sürdüklerim.

Hakkını ara 2-3 yıl içinde bulursun emin ol kaldiki ben 2 yıl sonra 2 yıl önceki alacağım paramı eksi ile kapadımı,birde İDAŞ yatak firması ile davalıktım dandik dundik bir yer olsa kapanış gösterir birde öyle ugraş.

En mantıklısı nedir biliyormusun bak bu konuda ciddiyim şimdiki aklım olsa düşünürsem adiyim.benim paramı vermeyecek adamın şu fabrikandan yada iş yerinden çıktıkdan sonra .................................................. .. tehdit et insan kaynakları müdürüne söyle git aynen bagır çagır vurum m.g sizinde yemin ederim alırsın paranı .

Çok dertliyim dostlarım bu mevzuatdan bildiginiz gibi değil :(

EmrahERKAN
21-12-2011, 16:25
Arkadaşlar Aktardığınız bilgiler için cok teşekkür ederim. Söylediklerinizi dikkate alıp hareket edicem. Bana hiç bir şekilde bordro felan imzalatmadılar bugune kadar görmedim yani. Her ay maaşlarımız bankaya yatıyor geçen ay yatmadı ondan önceki ay ise ayın 20 si gibi yattı normalde 1 inde yatması gerekirken Şu haliyle ben bir hak elde etmiş oluyormuyum gec yatmasından ötürü ? hiç bir şey yapamazsam ben şirkette bilgi işlem olarak calısıyorum artık görevimi iyiye değilde onlara karsı kotuye kullanıcam en son akLıma bu geliyor onLar bana bu konuda bir yaptırımda bulunabilirler mi acaba ?

kelalper
21-12-2011, 17:43
Muhakkak server üzerinde uzaktan erişim vardır. Git bi net cafeye oradan ne varsa sil gitsin.

EmrahERKAN
21-12-2011, 18:21
Hersey benim elimde zaten su anda :) Kimsede bilmio şifre vs bişi :)

cMg
21-12-2011, 18:29
Hersey benim elimde zaten su anda :) Kimsede bilmio şifre vs bişi :)

Bu işlere girme bence ekmeğini yemişsin adamların sonuçta, tazminatını almaya çalış zarar vermeye çalışırsan ibre sana dönebilir.

MKT
21-12-2011, 18:35
hergün işe git ama iş yapma.onların seni işten atmalarını sağla.mesela iş içn seni bir yere gönderdiklerinde git ama gelme geç gel bu gibi şeyler ile yıldırma taktiği uygula. 20 iş günü rapor alma hakkın var daha sonrasında en az 15 gün maazeretli izin hakkın var. bunların hepsini arka arkaya kullan. bak nasıl ödüyorlar yada çıkartacak verecekler tazminatını kanka

EmrahERKAN
21-12-2011, 19:07
kanka işi iyice yokusa sürmeye basladılar komple işten istifa edicez şirketten epeyce bir kişi cıkacak 6 7 kişi felan o zaman elbetteki görücek anyayı konyayı hesabı Bende Gerekirse siler giderim herseyi hiç bişi hak iddaa edemez ben ondan ekmek yedim dogrudur ama 2 aydır da ekmek wermio buna ne demeli acaba

Schumi
21-12-2011, 22:42
1 ay maaş geç 1 ayda yatmadı diye hiçbir hak talep edemezsin. Ücretsiz olarak danışıp gene ücretsiz dava açtırabileceğin avukatlar var. Masraflarını işverenden yada aldıkları tazminat veyahut ekstralardan (faizlerden) vs.vs. yüzde olarak alan avukatlar var. Onlardan birisini bul.

Ome_RS
21-12-2011, 22:55
iş kura kaydını yaptır mazeretli sebeple cıktıgın için işsizlik maasını alırsın

EmrahERKAN
21-12-2011, 22:57
İşkura kaydımı yaptırdığımda mazeretli sebeple ne olursa olsun daha önce mesala son 3 yılda 600 gün ssk kaydının olması gerektiğini felan söliyorlardı o kurala gerek kalmıyor mu ?

JDMazda_GTR
21-12-2011, 23:59
Aynen söyle bir dilekçeyi noter kanadı ile iş yerinde gönderiyorsun
........tarihinden itibaren .......isimli şirketinizde .........pozisyonda ..........maaş ile çalışmaktayım.Tarafıma bugüne kadar ödemesini yapmadığınız (fazla mesai,extra yol ücretleri,varsa konaklama parası vs iş yerinin ödemesi gereken ödenmeyen herşeyi ayrıntılı yaz) tarafıma en geç 3 iş günü içerisinde yatırılmasını yatırılmadığı takdirde iş akdimi tek taraflı fesh edeceğimi,çalışma sosyal güvenlik bakanlığı ve ilgili mahkemeler kanalı ile tazmin davası açacağımı beyan ederim.

Bu zaman zarfında yanı 3 iş günü çalışıcaksın.Akıllı bir iş yeri sahibi ise bunları yapar aksi takdirde açılan davada bakanlığın vereceği ceza ciddi anlamda yüksek meblalardır ve birçok şirket bu paralar yüzünden batmıştır.Ödemezlerse iş akdi feshini yazıyorsun ve gerekli mercilere aktarıp davanı açıyorsun.Bu süreç ortlama 2 yıl kadar sürer fakat bu süre zarfının telafisini alacağın dolgun tazminat telafi eder.Bu kadar yapacakların.

JDMazda_GTR
22-12-2011, 00:03
Ayrıca iş akdi fesh şirket tarafından olursa işkur sana para öder aksi takdirde işsizlik maaşı alamazsın.Yeni düzenlenen yasada 1250tl'ye kadar maaş alabiliyorsun.Bu her ay düzenli olarak düşer ve işkurun ayarladığı kurslara katılmak zorunludur.İşkur tarafından ayarlanan yanılmıyorsam 3 işi kabul etmezsen ve 6 ay içinde işe girmezsen maaş da kesiliyor.

streetracer_nos
22-12-2011, 01:23
Maaşın geç yattığını belgeleyip dava açman gerekiyor. Mahkeme sonuçlandıktan sonra geçen zaman faizi ile birlikte tazminat alırsın ama ülkemiz şartlarında malesef bu süreç uzun olacaktır.

Yukarıda yazılı olanlar tamamen kendi mantığımdır yanlış olabilir :) çalıştığım departman lav edildiğinde çalıştığım her sene için devletin belirlediği miktarda maaş X çalıştığım yıl sayısı olarak tazminat almıştım. Arabanın motorunu forged yapmıştım gelen parayla :D

tazminat için herhangi bi hukuki yola başvurdunuz mu yoksa şirket kendisimi ödedi?

Asimos
22-12-2011, 08:12
Geçmiş olsun.Aynı olay 2yıl önce benim başıma geldi , tam ben çıkacaktım onlar beni çıkarttılar.Mahkeme hala sürüyo.Aslında mahkemenin hala sürmesinin nedeni iş mahkemesinin yer değiştirmesinden kaynaklandı.
İşten ayrılmadan önce mutlaka işin uzmanı bi avukatla görüş seni doğru bişekilde yönlendirecektir.

akbaba78
22-12-2011, 10:52
Herne sekilde olursa olsun istifa ettigin surece yani kendi isteginle ayrildiginda egerki sirketle daha onceden bir anlasma yapip haklarimin tarafima odenmesi halinde istifa etmeyi kabul ediyorum gibi bir dilekce yazmadiysan ve karsilikli fesih yapilmadiysa sirket tazminat odemez.ayrica issizlik sigortasindan da faydalanamassin..Benim sahsi kanaatim biraz kaba tabirle isyerinden bi sekilde kendini attirmandir ancak o zaman tazminat,senelik izin tutari ve issizlik sigortasi odenegi alabilirsin.bunun icinde bolca izin veya rapor alip bi sekilde ise gitme zaten sirket senin is performansinin duseceginden mecburen seni cikarmak zorunda kalacaktir.Mahkeme kismina gelecek olursak yine eger kendi isteginle cikiyorsan (istifa) ordada pek sansin olmuyor..