Orijinalini görmek için tıklayınız : Elektronikten anlayan arkadaşlar (notebook sorunu)
MSI VR330X kullanıcısıyım.Zaman zaman bilgisayarı açmak istediğimde ışıkları vs. yanıyor fan çalışıyor ancak görüntü gelmiyor (siyah ekran) son zamanlarda bunu daha çok yapmaya başladı.Bende araştırmaya koyuldum.Öğrendiğim kadarıyla bu laptopınların kronik olarak kuzey köprülerinde soğutma problemi varmış mevcut soğutma sistemi hem işlemciyi hemde kuzey köprüsünü soğutması için tasarlanmış.Ancak pek yeterli gelmediğinden bu cihazlarda bahsettiğim problem kronik olmuş.Bende her program ile kontrol ettiğimde boşta 66 derece ısısı olduğunu film izlerken oyun vs. oynarken 74 derecelere çıktığını görüyordum ki bunu bir çok kişide dile getirmiş.
Cihazın açılmadığı zamanlarda kullanıcılar geçici olarak şöyle bir alternatif üretmişler.Saç kurutma makinası ile kuzey köprüsünü 30 - 40 sn ısıtarak tekrar görüntü gelmesini sağlıyorlarmış fakat kalıcı bir çözüm değil bilgisayar kapandığında ve tekrar açmak istediğinde yine aynı problem ile karşıkarşıya kalınıyor.
Aşağıda ısıtılan bölge sarı ok ile gösterilmiş (sarı nokta) bende bir zamandır bu tekniği uyguluyordum ama bir zaman sonra buda işe yaramamaya başladı.Bende soğutucuyu sökerek direk kuzey köprüsü işlemcisini daha yakından uzunca ısıtıp soğutucuların montajını yaptım ve cihaz çalıştı.
http://d1201.hizliresim.com/t/3/1kf2v.jpg
Ve bir şey dikkatimi çekti aynı bölgeyi hiç bir ısıtma vs. yapmadan parmağınızla kuvvetlice bastırarak cihazı çalıştırdığınız takdirde cihaz açılıyor !
Bu neyin nesidir arkadaşlar ? Benim aklıma şöyle bir şey geliyor yeterince soğutulamayan kuzey köprüsü işlemcisi sürekli haddinden fazla ısınarak anakarta sabitlendiği lehimlerinde bozulmalar çatlamalar yapıyor.Dışarıdan ısıtıldığında genleşerek bir süre iletkenlik sağlanıyor sonra cihaz kapanınca soğuyor ve aynı sorun tekrarlanıyor.Parmağımla bastırdığımda da aynı mantık oluyor gibi çatlaklar birbiri ile yapışıyor iletkenlik sağlanıyor ama bu mantık ta bastırmayı bıraktığımızda cihazın tekrar sorun çıkarması gerekiyor herhalde ama bir sorun görünmüyor.
Bilmiyorum belki çok mantıksız bir şey söylüyorum.Sizce problem nedir ve bunun kalıcı olarak üstesinden nasıl gelebilirim ne yapmam yaptırmam gerekiyor ?
Şimdi kısaca, çipi ısıttığında sen zaten çipin ayaklarındaki lehimi eritmiş ve yuvalarına tutturmuş oluyorsun :) Cihaz ısındıktan sonra o tuttuğu noktalardan atıyor ve tekrar açmayı denediğinde yada kullanım esnasında görüntü kayboluyor. Ne yazıkki pekte garantili bir işlem değil, 7 ay önce Acer 5520 G makinamda çipi değiştirdim. Değiştirdikten 5 ay sonra tekrar aynı problemi yaşadım. Şirkette ısıttım iyi bir şekilde, şuan hala çalışıyor. Tek çözüm anakart değişimi yada yeni bir makina :D
Saç kurutma makinasının lehimi eritebilecek kadar ısıtabileceğini sanmıyorum ben ama ? Aslında ikinci el sorunsuz olduğu söylenilen bir anakart buldum ama zamanla aynı sorunu yaşamiyacağım meçhul.
2 - 3 mm. kalınlığında bakır plaka alıp kendi soğutucusuna eklemeler yapmayı düşünüyorum belki kuzey köprüsü ısısını biraz aşağıya çekeriz işe yarayabilir sanki.
parmağınla bastırdığın yere kalın bir parça koyup kapağı üstüne geri vidalamayı neden düşünmedin? böylece o koyacağın parça sürekli olarak bastırdığın parmağının görevini yapmış olur :D
birde o sağutma sistemini söküp temizleme kitiyle iyice temizleyip termal pastayla tekrardan monte et, ısı düşüşüne faydası olacaktır....
Kurutma makinasıyla ısıttığında çalışan yerin parmakla bastırıldığında da çalışması ilginç.. VR330X'lerde kuzey köprüsüyle ilgili kronik bir sorun olduğu doğru ancak o parçanın olduğu yerde soğuk lehim felan olmasın ? çünkü bastırıncada çalışıyormuş.
Ayrıca adaptör girişinde herhangi bir temassızlık veya lehim çatlağı tarzı birşey oluncada bu arızanın aynısı oluyor haberin olsun. Bende S430x var başıma geldi pil takılı değildi adaptörle çalıştrmak istedim makina çalışıyor ışıkları yanıyor ancak ekran gelmedi. Pili taktım makina çalıştı.
parmağınla bastırdığın yere kalın bir parça koyup kapağı üstüne geri vidalamayı neden düşünmedin? böylece o koyacağın parça sürekli olarak bastırdığın parmağının görevini yapmış olur :D
birde o sağutma sistemini söküp temizleme kitiyle iyice temizleyip termal pastayla tekrardan monte et, ısı düşüşüne faydası olacaktır....
Toz kir vs. yokki tertemiz termal macunu eksik etmem zaten asla.Alt kapağı incecik alüminyüm malzemeden yapılmış o baskıyı sağlabileceğini sanmıyorum yamulur.
Kurutma makinasıyla ısıttığında çalışan yerin parmakla bastırıldığında da çalışması ilginç.. VR330X'lerde kuzey köprüsüyle ilgili kronik bir sorun olduğu doğru ancak o parçanın olduğu yerde soğuk lehim felan olmasın ? çünkü bastırıncada çalışıyormuş.
Ayrıca adaptör girişinde herhangi bir temassızlık veya lehim çatlağı tarzı birşey oluncada bu arızanın aynısı oluyor haberin olsun. Bende S430x var başıma geldi pil takılı değildi adaptörle çalıştrmak istedim makina çalışıyor ışıkları yanıyor ancak ekran gelmedi. Pili taktım makina çalıştı.
İşte benim düşüncem de bu soğuk lehim olayı olabilir sonuçta bu tür işlemcilerin altlarında onlarda lehimlenmiş ayaklar oluyor bir tanesinin lehiminde sorun oluşsa bile bu sorun mantık kazanır.
Pili sürekli üzerine takılı cihazın ama bir daha bu sorunu yaptığında dediğini denerim adaptör girişini kurcalarım.
chıpı ısıtmak gecıcı bır cozum her defasında ısıttıgınız ıcın chıp bırazdaha zarar goruyor .
chıpı degıstırıp anakartın uzerındekı lehım topları kursunsuz ıse kursunsuz bır lehım topu kullnarak tekrar takılmalı aksı takdırde arıza tekrar yenılıycektır
kursunsuz lehım topunu aldıgınız sıfır chıplerın uzerınde genelde teknık servısler temızleyıp kursunlu ıle degıstıryorlar cunkı montajı bırazdaha zordur kursunsuz lehım topunun.ısın basıtıne kacıldıgı ıcın ve bazı pcb kartlar ınce oldugu ıcın lehım gec erıdıgınden dolayı kartın uzerınde hafıf derece yamulmalar oluyor o yuzden kursunsuz topları kulanmıyorlar zaten bga cıhazlarında genelde kursunsuz kullanıyor cogu teknık servıs belkıde bıhaberlerdır profıle dosyalarından.
notebooklarda kronık sorundur chıp arızası sogutma sıstemının yeterlı olmayısı ve fan kanallarınnın tıkanması sonucu kacınılmaz bır son.
soguk lehım varsa bıle chıpın altında tekrar reball yapmanız gerekır.
flux dokup soguk lehımı gıderdıgınız zaman o arıza tekrarlıycaktır.
asmisinsan
04-01-2012, 08:46
msı notebook bildigim kadarı ile onların üzerinde mcp61v ile devam eden bi çip var bi kere o hatayı verdiyse çip degişse bile çogu zaman ayar tutmuyor
chıpı ısıtmak gecıcı bır cozum her defasında ısıttıgınız ıcın chıp bırazdaha zarar goruyor .
chıpı degıstırıp anakartın uzerındekı lehım topları kursunsuz ıse kursunsuz bır lehım topu kullnarak tekrar takılmalı aksı takdırde arıza tekrar yenılıycektır
kursunsuz lehım topunu aldıgınız sıfır chıplerın uzerınde genelde teknık servısler temızleyıp kursunlu ıle degıstıryorlar cunkı montajı bırazdaha zordur kursunsuz lehım topunun.ısın basıtıne kacıldıgı ıcın ve bazı pcb kartlar ınce oldugu ıcın lehım gec erıdıgınden dolayı kartın uzerınde hafıf derece yamulmalar oluyor o yuzden kursunsuz topları kulanmıyorlar zaten bga cıhazlarında genelde kursunsuz kullanıyor cogu teknık servıs belkıde bıhaberlerdır profıle dosyalarından.
notebooklarda kronık sorundur chıp arızası sogutma sıstemının yeterlı olmayısı ve fan kanallarınnın tıkanması sonucu kacınılmaz bır son.
soguk lehım varsa bıle chıpın altında tekrar reball yapmanız gerekır.
flux dokup soguk lehımı gıderdıgınız zaman o arıza tekrarlıycaktır.
Yani o çip sökülüp alttaki lehimleri yenilenip tekrar montajımı yapılması gerekiyor ?
msı notebook bildigim kadarı ile onların üzerinde mcp61v ile devam eden bi çip var bi kere o hatayı verdiyse çip degişse bile çogu zaman ayar tutmuyor
O hatayı verip vermediğini nasıl anlarız peki ? Bir de nasıl bir çiptir bu google dan araştırdım ama bir şey bulamadım.
O hatayı verip vermediğini nasıl anlarız peki ? Bir de nasıl bir çiptir bu google dan araştırdım ama bir şey bulamadım.
"MCP61V" Anakartın çipi zaten.
NVIDIA NF6100-400 Chipset (MCP61V). Diye geçiyor olması lazım..
şöyle birşey..
http://image.tianjimedia.com/imagelist/06/42/5959bhbx95bhs.jpg
onursumer
04-01-2012, 10:58
duzgun bir rma labaratuvarı sorununu çozer aslında
istanbulda çizgi elektronik ile itribata geç mail olur telefon olur problemi soyle
sana bir ücret çıkarırlar kargo ile gonderirsin ürününü
benim bildiğim en sağlam cihazlara sahip labaratuvar
ben cpu soketi dahil değiştirdiklerini gordum :)
Yani o çip sökülüp alttaki lehimleri yenilenip tekrar montajımı yapılması gerekiyor ?
chıpın sokulup altındakı lehım toplarının yenıden dızılmesı gerekıyor.
2001 den beri rma labratuvarlarında çalıstım duzen tutmaz dıyen arkdaslar .öle bır konu soz konusu degıldır.
suandada kendı dukkanımda rma işiyle ugrasıyorum ve turkıyenın bır cok yerıne chıp ve bga malzemesı satıyorum.bugune kadar bır sorun yasamadık
Usta sen bu işin tamirini yapıyorsan sana göndereyim cihazı ?
"MCP61V" Anakartın çipi zaten.
NVIDIA NF6100-400 Chipset (MCP61V). Diye geçiyor olması lazım..
şöyle birşey..
http://image.tianjimedia.com/imagelist/06/42/5959bhbx95bhs.jpg
Evet bendeki sorunlu çipte bunun aynısı gibi fakat GeForce Go 6100 diye geçiyor.
duzgun bir rma labaratuvarı sorununu çozer aslında
istanbulda çizgi elektronik ile itribata geç mail olur telefon olur problemi soyle
sana bir ücret çıkarırlar kargo ile gonderirsin ürününü
benim bildiğim en sağlam cihazlara sahip labaratuvar
ben cpu soketi dahil değiştirdiklerini gordum :)
Teşekkür ederim :icon_tup:
Usta sen bu işin tamirini yapıyorsan sana göndereyim cihazı ?
yollayın yardımcı olayım