Orijinalini görmek için tıklayınız : Farzetki sen öldün
FARZETKİ SEN ÖLDÜN. İstersen gel bir beş dakika ölümü düşünelim… Ama senin ölümünü nasıl mı? Şöyle:
Düşün ki hiç hesapta olmayan, hep ertelediğin, ölüm; sana genç yaşta geldi… Eve haber saldılar; çocuğunuz hakkın rahmetine kavuştu… Aldılar seni sana özel tek kişilik odaya ağırladılar… Morgdasın… Buz gibi bir mekân… Birazdan sevdiklerin başına üşüşüp ağlayacaklar…
Beyaz kefenin başucu en yakının tarafından açılıyor… Seni gören fenalık geçiriyor… Sana can veremiyorlar… Sen morgda bir kişilik yeri işgal ederken boyuna göre küçük yatağın (kabrin) çoktan hazırlanmış… O geceyi tüyleri diken diken eden yerde geçirirken sıcacık yatağın korku salacak evdekilere… Rahmetlinin yatağıydı diyecekler… O odan korku salacak…Ölümün birçok kişiye kısa zamanda unutacakları önemli dersler verir… Ölümünle kimi dul kalacak, kimi yetim… Kimine evlat acısı tattıracaksın, kimine adını koyamadığımız acılar…
Sen hala o soğuk yerdeyken cenazenin kılınacağı camii ve kılınacak namaz vakti belirlenmiş ve kısa bir zaman diliminde yakın çevrene bildirilmiştir… Cepten arayanlara şu ses ne güzel mesaj verirdi:
"Aradığınız kişiye ulaşılamıyor… Lütfen tekrar denemeyiniz. Ona artık ulaşamazsınız… O artık dünyalı değil… Lütfen numarasını silin…''
Numaran anında silinir… Telefonlardaki numaran ölüm kokar… Sen morgdayken ölüm ve ölümün konuşulacak evlerde… Ne kabare programları güldürür ne de savaş görüntüleri üzer… Gündemde sen varsın… Ölümün var…
Şu konuşmalar çok işitildi:
_ Acaba sıra kimde?
_ Senden sonra acaba kimin adı okunacak?
_ Daha dün görüşmüştüm!
_ Hala inanamıyorum!
_ Demek ki ölümün yaşı yok!
_ Bir gün biz de öleceğiz… Ve sabah olur…
Dünyada bir gün bile kalmana razı olmazlar… İlk kez varlığın sıkıntı verir… Sen hala oracıktayken ğasilhane kapısına adın yazılır… Orası ne hamamdır ne de evindeki banyo… Ömürde bir defa yıkanılan bir yerdir orası…
Buz tutmuş bedenin sıcak sular altında çözülürken tenine dokunanlara unutamayacakları bir ürperti verirsin… Ve ölümünden sonra ikinci durağın olan tahtadan yapılmış bir binek kapı önünde seni bekliyor… Ömürde bir defa binilen tek binektir o… Ve iki üç kişinin yardımıyla cansız bedenin tabuta koyulurken kılını dahi kıpırdatamayacaksın…
Yine ömründe ilk ve son kez bineceğin bir araba sana özel kiralanmış… Ve yola koyuluyorsun… Canlılar arasında kıvrıla kıvrıla ölüm dansı yaparak en azından Cuma kıldığın camiye geliyorsun… Daha doğusu getiriyorlar…
O kalabalıkta tek ölü sensin… Ve sana ölü muamelesi yapacaklar… Çünkü sen ölmüşsün… Musalla taşı… Taşların en ürperteni! Taşların en acımasızı! Taşların en soğuğu!
Senin için toplanan kalabalık, öne geçmen için yol açıyor… Ve o taş kim bilir kaçıncı konuğunu ağırlıyor! Ne ölüler geçti o tezgâhtan!
Senin oradaki varlığın bir sünnet namazına vesile… Kılınan namazdan sonra; Rahmetliyi nasıl bilirdiniz? Sorusuna seni tanıyan da tanımayanda iyi bilirdik derler. İşlediğin günahları gözlerinin önüne getirdiğinde iyi ki bilmiyorlar dersin…
Ürperttiysem bana kızma! Bu, senin, dünya hayatına yeni bir bakış açısı yakalaman içindi… Çünkü ölümü düşünmek az hata yapmanı sağlar.....
paylaşım için teşekkürler.. dünya derdiyle uğraşmak bazen ölümü bile unutuyoruz..
Valla ne denir bilemedim,hayatı aktarmışlar kaleme,ölümü demiyorum,,hayatı..
öldüğümüzün farkında olmayacağımız için endişelenmeye gerek yok..
ben varsam ölüm yok, ölüm geldiğinde ben çoktan gitmiş olacağım.. ;)
bunu defalarca dusundum hayat kısa hemde cok mumkun oldugunca artık ne kımseyı kırarım ne uzerım hayat bır kerelık yasamaya mahsus ve kımse ıcın uzulmeye ve uzmeye degmez oncelerı hep su bu olsun yanı dunya malına bakardım asıl mesele ınsanlar huzur olsun kımsenın hakkını yemıyım artık buyuk olcude amacım bu kımsenın vebalı kımsede kalmaz sonucta paylasımın ıcın tesekkurler
Abi Allah razı olsun.Hiç ölmiycekmişiz gibi ne kadar rahat günah işliyoruz oysa hiç akıldan çıkarmamak gerekir.Ne demişler
"Çekme dünyanın nazını kıl beş vakit namazını,yarın kılarım diyenin bugün kıldık namazını"
Bu kadar düşünürsen yaşamdaki manayı kaçırabilirsin ;)
Yaşar köse
Bone-crusheR
22-01-2012, 20:03
kendim için herzaman solerim hayatta cok sanslı bi insan olarak görürüm kendimi ve allah bana ölümün hayırlısını versin derim
KingoAtmo
22-01-2012, 20:04
ölümden sonra yaşam varmı ?
Sen ne düşünüyorsun ?
SekoLive
22-01-2012, 20:06
2gun once asansorde kaldm kımse yok telefonlar cekmyo havaszlık basladı hat geldı aradk bırılerını 20dk ya yakn kaldk alakasz bırı geldı kurtardı bızı o andan once aklıma lan olm asansordemi olcez geldi bumudur yani dedm daha yapıcaklarm vardı bu yasa kadar herseyı asırıya kacmadan olculu dıkkatlı yasamısz... Garıpdı yani,allah herseyı sıralı nasıp etsn olumunde hayırlsını nasıp etsn...
the bomb has been planted!!! :D
2gun once asansorde kaldm kımse yok telefonlar cekmyo havaszlık basladı hat geldı aradk bırılerını 20dk ya yakn kaldk alakasz bırı geldı kurtardı bızı o andan once aklıma lan olm asansordemi olcez geldi bumudur yani dedm daha yapıcaklarm vardı bu yasa kadar herseyı asırıya kacmadan olculu dıkkatlı yasamısz... Garıpdı yani,allah herseyı sıralı nasıp etsn olumunde hayırlsını nasıp etsn...
Amin geçmiş olsun kardeşim ...
Arabayı satıyormusun ? ne zaman ölecğimiz belli degil:D:D:D
Bone-crusheR
22-01-2012, 20:08
olsa bile o nereye kadar sürecek
varsa ben dünyaya supra olarak gelmek istiyorum....
Allah herkese ölümün hayırlısını versin.
geçmiş olsun serkanım.. daha çok gençsin.. bize lazımsın.. :)
KingoAtmo
22-01-2012, 20:10
the bomb has been planted!!! :D
Go go go :D
Soner sen istmesen bile o pamuğu tıkayacaklar :)
ALPER-VNS
22-01-2012, 20:12
konu acaba ölümden sonra yaşam var mı mı yaw.. hadi kavga edelim bence var bence yok diye.. adam bişey paylaşmış yaşamda az hata yapmak adına.. nereye gidicdek bakalım olay..
Kaç canın cansız bedeninin namazını kıldım,omuzlarımda taşıdım,toprağa koydum,toprak attım sayısını kestiremiyorum bile.. ( annem,babam,abim de dahil ) Ölümü düşünmediğim 1 saat bile olmuyor.. Ölen çok çabuk unutuluyor maalesef. Allah kimseyi sevdiklerinden ayırmasın diycem ama bu mümkün değil..
Kendi adıma en çok şunu diliyorum yaradan dan; Evlat acısı göstermeden al canımı Allahım.
Soner sen istmesen bile o pamuğu tıkayacaklar :)
hissetmeyeceksin isterlerse yaksınlar.. ;) hem nereden biliyosun cesedinin sağlam şekilde kalacağını veya cesedinin bulunacağını ;) pamuğa gerek kalmayacak belki de..
kaç canın cansız bedeninin namazını kıldım,omuzlarımda taşıdım,toprağa koydum,toprak attım sayısını kestiremiyorum bile.. ( annem,babam,abim de dahil ) ölümü düşünmediğim 1 saat bile olmuyor.. ölen çok çabuk unutuluyor maalesef. Allah kimseyi sevdiklerinden ayırmasın diycem ama bu mümkün değil..
Kendi adıma en çok şunu diliyorum yaradan dan; evlat acısı göstermeden al canımı allahım.
amiiiiinnnnnnnnnnnnnn
multispace
22-01-2012, 20:16
ölüm her daim var.. aklımızdan cıksa bile.. güzel bir yazı olmuş..
ölüm bir yok oluş değil var oluştur... allah ölümün hayırlısını versin
SekoLive
22-01-2012, 20:16
:)yasar abı saolasn arabayı verym sana 2 tane 106 ckar bunun kaportadan .
Soner abı eyvallah :)
Allah herkeze hayırlı ölum nasıp etsın
Bende yakın zamanda doktor bir arkadaşımı trafik kazasında kaybettim.Hiç beklemediğimiz bir anda aramızdan ayrılıyorlar gerçi bizim içinde geçerli ama insanoğlu çok çabuk unutuyoruz.Mesela hasta olduğum zamanda iğne yapmaya sadece onu çağırırdım.Şimdi şu an yine ateşten yatıyorum yatak döşek ama yok mesela:(
Kısacası konu çok yerinde olmuş teşekkür ederim kendi adıma
hissetmeyeceksin isterlerse yaksınlar.. ;) hem nereden biliyosun cesedinin sağlam şekilde kalacağını veya cesedinin bulunacağını ;) pamuğa gerek kalmayacak belki de..
Ben en iyisini düşünerek söyledim ;)
KingoAtmo
22-01-2012, 20:20
serkan geçmiş olsun. yaşar, sen isimden torpillisin tabi, sonerle dalganı geç :)
Ben en iyisini düşünerek söyledim ;)
hayat bu.. ölümün ne zaman ve nasıl geleceği belli olmaz.. öldükten sonra "iyi insandı" dedirtebiliyorsak ne mutlu bize.. :)
Her şey anlayana işte ;)
Ayrıca ben dünya üzerinde bütün işlerini bitirip evin bir kenarında ölümü bekleyen kimseyi görmedim,herkez hayat mücadelesi verirken hesapda olmadan ansızın ölüyor.
melih tarancı
22-01-2012, 20:23
yaşamak için buradayız hayatlarımızı öyle yaşamalıyız ki ölüm bizi almaya geldiğinde titresin.
Bad-Fast
22-01-2012, 20:24
öldükten sonra bedene olanı hissetmiyceksin ama sonrasını sen düşünmüyorsun belli ki :)
serkan geçmiş olsun. yaşar, sen isimden torpillisin tabi, sonerle dalganı geç :)
Estağfurullah bu konuda dalga geçemem,ismime gelince 3 abim benden önce vefat etmişler ben doğduğumda yaşamama vesile olması için hastanedeki hemşire yaşar olsun demiş ;)
halilkarakas
22-01-2012, 20:29
ölüm tribine girdim iyimi :(
KingoAtmo
22-01-2012, 20:29
Estağfurullah bu konuda dalga geçemem,ismime gelince 3 abim benden önce vefat etmişler ben doğduğumda yaşamama vesile olması için hastanedeki hemşire yaşar olsun demiş ;)
Anladım, başın sağ olsun
ALPER-VNS
22-01-2012, 20:33
yaşamak için buradayız hayatlarımızı öyle yaşamalıyız ki ölüm bizi almaya geldiğinde titresin.
hee titrer.. hatta der ki abi çok pardon müsait bi zamanınızda geliyim ben şimdi sinirlisiniz heralde der :D teallaam
Low-Rider
22-01-2012, 20:36
hee titrer.. hatta der ki abi çok pardon müsait bi zamanınızda geliyim ben şimdi sinirlisiniz heralde der :D teallaam
ahahah şu karikatür geldi aklıma:D:D
http://egitimbilimi.com/wp-content/uploads//2011/11/Azraili-Kand%C4%B1rmak-.jpg
ALLAH razı olsun güzel bir yazı
dünyaya neden geldiğimizin ne için yaratıldığımızın ne için yaşadığımızın farkında olsa insanlar bu kadar rahat olmaz lar
MaNiSaLı
22-01-2012, 20:49
dedem hep der 1 kez düğüne gidersen , 3 kez cenazeye git ki ÖLÜMÜ UNUTMA ! sağol paylasım için .
themehmet
22-01-2012, 20:53
dedem hep der 1 kez düğüne gidersen , 3 kez cenazeye git ki ÖLÜMÜ UNUTMA ! sağol paylasım için .
çok güzel söylemiş valla .gerçektende ölüm unutulacak ertelenecek kadar basit bişey değil.
paylaşım güzel fakat şunu göz ardı etmemek lazım hiç yaşlanmayacakmış gibi yaşıyoruz bu Dünya'da sonra ölüm ü hatırlıyoruz geriye dönüp baktığında insan bazı şeyler için vakit çoktan geçmiş o yüzden yaşadığın zaman içinde herşeyi yap fakat yerine ve kurallarına göre yaşa ölümü unutmamak gibi.
TolgaEsentepe
22-01-2012, 20:58
ölümü özlemeyen aşkı anlayamaz diye bir kitap var aklıma geldi yazayım dedim :)
inanmayan arkadaşlar için espri niteliğinde olabilir konu ama inanan arkaşları Allah kabir azabından korusun.. Amin..
ALLAH cümlemize ölümün bile hayırlısını nasip kısmet eylesin inşALLAH..
lnd_samet
22-01-2012, 21:08
http://www.youtube.com/watch?v=1_Oy24um_zs
dinlemek lazım heeer gün,
bir canım var vereceğim baldan öte baldan ziyade....
yigitblr
22-01-2012, 22:14
hergün yarın son günüymüş gibi yaşamalı insan bu hayatı
emirzukak
22-01-2012, 22:20
Abi Allah razı olsun.Hiç ölmiycekmişiz gibi ne kadar rahat günah işliyoruz oysa hiç akıldan çıkarmamak gerekir.Ne demişler
"Çekme dünyanın nazını kıl beş vakit namazını,yarın kılarım diyenin bugün kıldık namazını"
katılıyorum..
emre yeşil
22-01-2012, 22:27
ALLAH ölümün hayırlısını nasip etsin inşallah.
ALLAH ölümün hayırlısını nasip etsin inşallah.
amin.........
ErenErdem
22-01-2012, 22:28
Sonsuza dek yaşayacakmış gibi düşün, yarın ölecekmiş gibi yaşa...
Allahım hayırlı güzel ölümler nasip etsin hepimize
ölüm tribine girdim iyimi :(
Ya kardeşşşş bu işler lada basmaya benzemez :D hausdha
volume81
22-01-2012, 22:50
+volume81
hayırlı ölüm olsunda nasıl olursa olsun
bir öğretmenim şunu söylemişti
babanıza bakın annenize bakın büyüklerinize bakın kim bilir nelerini gömdüler o toprağa sizin onlara birde evlat acısı göstermeye hakkınız yok hepsini kaldırırlar da evlat acısını kaldıramazlar başa gelmez mi gelir ölüm gelirse arkanızdakilere sabırda gelir ama siz bile bile ölüme gitmeyin onları üzmeyin
her arabaya bindiğimde bunlar geliyor aklıma
Acı cekmeden ölmek en iyisi
otomania
22-01-2012, 23:48
çok güzel bi yazı paylaşım için teşekkürler.
Ferhat_V
22-01-2012, 23:50
çok etkiledi..teşekkürler..
her zaman ölümü 1 sn sonra gelecekmıs gıbı yaşamak lazım hayatı
dragstar
23-01-2012, 01:53
allah sıralı ölüm versin derler ya çook önemli bence
cabrioleter
23-01-2012, 02:08
(Dışarıdan Görünen Ölüm)
Hayır; can, köprücük kemiğine gelip dayandığı zaman, "Son müdahaleyi yapacak kim" denir. Artık gerçekten, kendisi de bir ayrılık olduğunu anlamıştır. (Ölüm korkusundan) Ayaklar birbirine dolaştığında; O gün sevk, yalnızca Rabbinedir. (Kıyamet Suresi, 26-30)
Ölüm anında ruh, bu dünyadaki insanların içinde yaşadıkları boyuttan ayrılırken, geride cansız bedenini bırakır. Deri değiştiren canlılar gibi, bu dünyadaki bedenini geride bırakır ve asıl hayatına doğru ilerler.
Ancak geride kalan bedenin hikayesi de anlamlı ve önemlidir. Özellikle bu bedene hayattayken gereğinden fazla değer verenler için.
Peki öldükten sonra bu bedenin başına neler geleceğini ayrıntılı olarak düşündünüz mü hiç?
Bir gün öleceksiniz. Belki hiç beklenmedik bir şekilde. Ekmek almak için bakkala giderken yolda biraraba tarafından çiğneneceksiniz. Ya da amansız bir hastalık hayatınıza son verecek. Veya bir anda kalbiniz atmaktan vazgeçecek.
Böylece ölümü tatmaya başlayacaksınız.
Bu andan itibaren de, bedeninizle hiçbir ilişkiniz kalmayacak. Hayat boyu "ben" dediğiniz ve sahiplendiğiniz o beden, sıradan bir et parçası haline gelecek. Ölümünüzle birlikte bedeninizi başka insanlar taşımaya başlayacaklar. Etrafta ağlayanlar, "daha dün buradaydı", "dağ gibi adamdı" diyenler olacak. Sonra o bedeni alıp evin bir odasına, belki de morga koyacaklar. Orada bir gece bekleyecek. Ertesi gün gömme işlemleri başlayacak. Cansız bedeni alıp gasilhaneye götürecekler. Görevli, kaskatı kesilmiş olan bedeninizi soğuk suyla yıkayacak. Ancak bu aşamada ölümün izleri de bedende aşikar hale gelecek. Morarmalar başlayacak.
Daha sonra bedeni beyaz bir bezle, kefenle saracaklar. Sonra da tahta tabuta koyup üstüne yeşil bir örtü örtecekler. Cenaze arabası gelecek, tabutu devralacak. Araba mezarlığa doğru ilerlerken, yolda hayat devam edecek. Bazı insanlar cenaze geçiyor diye saygı gösterecek, çoğu kendi işine bakacak. Sonra mezarlığa gelinecek. Tabut, sizi sevenler ya da seviyor gibi görünenler tarafından ellerde taşınacak. Etrafta muhtemelen yine ağlayanlar, sızlananlar olacak. Sonra o kaçınılmaz yere, mezara gelinecek. Üstünde sizin isminiz yazılı... Bedeni tabuttan çıkarıp beyaz kefenle birlikte mezarın içine atacaklar. Dualar okunacak. Ve sonra son iş yapılacak. Ellerine kürek alanlar, beyaz kefenin içindeki bedenin üzerine toprak atmaya başlayacaklar. Kefenin ağzını açıp içine de toprak atacaklar. Ağzınıza, burnunuza, boğazınıza, gözlerinize topraklar dolacak. Topraklar yavaş yavaş kefeni örtecek. Biraz sonra işleri bitecek ve gidecekler. Mezarlık her zamanki derin sessizliğine bürünecek. Gidenler, kendi hayatlarına geri dönecekler, ama gömülen beden için artık hayatın hiçbir anlamı kalmamış olacak. Dünyadaki hiçbir güzellik, hiçbir güzel ev, güzel insan, güzel manzara artık o beden için bir şey ifade etmeyecek. Bedeniniz, hiçbir dostunuzla artık görüşemeyecek. Beden için var olan tek şey, artık yalnızca toprak ve onun içindeki bakteri ve kurtlar olacak.
Öldükten Sonra Ne Hale Geleceğinizi Hiç Düşündünüz mü?
Zaten gömülmenizle birlikte bedeniniz hem içten hem de dıştan gelen etkilerle hızlı bir parçalanma sürecine girecek.
Vücutta oksijen kalmayacağından, bir süre sonra mikroplar faaliyete geçerek bedene yayılacaklar.
Karında toplanan gazlar cesedi şişirecek ve bu şişlik vücudun her tarafına yayılarak, bedeni tanınmaz hale getirecek.
Bundan sonra gazın diyaframa yaptığı basınçtan dolayı ağızdan ve burundan kanlı köpükler gelmeye başlayacak.
Çürüme ilerledikçe kıllar, tırnaklar, avuç içleri ve tabanlar yerlerinden ayrılacaklar.
Bu dış değişmeyle beraber, iç organlarda da (akciğer, kalp ve karaciğerde) çürüme başlayacak.
En korkunç olay ise bu noktada gerçekleşecek; karın bölgesinde toplanan gazlar deriyi zayıf noktasından patlatacaklar ve bedenden tahammül edilmez derecede pis kokular yayılacak. (Ölü insan kokusu, dünyanın en iğrenç kokusudur.)
Bu süre içinde kafadan başlamak üzere, adaleler de yerlerinden ayrılacak.
Cilt ve yumuşak kısımlar tamamen dökülecek ve iskelet gözükmeye başlayacak.
Beyin tamamen çürüyecek ve kil görünümünü alacak, kemikler bağlantılarından ayrılacak ve iskelet dağılmaya başlayacak...
Bu olay, ceset bir toprak ve kemik yığını haline gelene kadar böylece devam edecek.
"Ben" sandığınız bedeniniz böylelikle korkunç ve iğrenç bir şekilde yok olacak. Geride kalanlar sizin için "helva"lar yapıp yerken, topraktaki tüm kurtlar, böcekler ve bakteriler sizin etlerinizi kemirecekler.
Eğer bir kaza sonucunda ölür de, gömülmezseniz, o zaman çok daha feci bir manzara ortaya çıkacak. Bedeniniz, sıcak havada açıkta kalmış bir et gibi, kurtlanacak, birkaç gün içinde bir kurt yumağı haline dönüşecek. Kurtlar, son et parçasını da yiyene kadar iskeletin kıvrımları arasında dolaşacaklar.
Böylece "en güzel bir biçimde" yaratılmış olan insan hayatı, olabilecek en korkunç biçimde sona erecek.
Peki neden?
İnsan vücudunun öldükten sonra bu hale getirilmesi Allah'ın dilemesiyledir. Ve bunun çok büyük bir anlamı vardır. İnsan, kendisinin aslında beden olmadığını, bedeninin yalnızca kendisine giydirilmiş geçici bir kılıf olduğunu, bu korkunç sonu görerek anlamalı, bedenin ötesinde bir varlığı olduğunu hissetmelidir. Kendini "et ve kemikten" ibaret sanan insana, bunun bir aldanış olduğunu kavratmak için böyle çarpıcı ve ibret verici bir son hazırlamıştır.
İnsan, bedeninin ölümüne bakmalı, bu geçici dünyada adeta sonsuza kadar kalacakmış gibi sahiplendiği ve bütün arzularına boyun eğdiği bedeninin akıbeti hakkında düşünmelidir. O beden toprağın altında çürüyecek, kurtlanacak ve iskelete dönüşecektir.
bir de böyle bir şey var.
her zaman ölümü 1 sn sonra gelecekmıs gıbı yaşamak lazım hayatı
hatunlar uzerınde denenmıs bırsey. Anı yaşa.
Oldugu kadar , Olmadıgı Kader.
ilkay325i
23-01-2012, 02:34
Ürperdim valla
bahadı-R
23-01-2012, 08:01
Ölüm bize ne kadar uzak, ölüm bize ne kadar yakın ???
Annemi kaybettiğim günden beri hergün ölmeye hazır gibi yaşıyorum.
Haftada en az 3 defa mezarlığa gidiyorum, ebedi hayatta kavuşacağımızı biliyorum.
vtecburhan
23-01-2012, 08:15
ölen insanın ardından 1 hafta aglanır 3 hafta sonra unutulur bu bir gercekdir ki ( etrafınızdakı ölen yakınlarınızı düşünün en sevdıgınız ınsan ıcın bile kac gun agladınız )
ama ölen insanı unutmayan ve için için her zaman aglayan tek kişi kalır oda annedir...
ALLAH herkeze hayırlı ölüm nasip etsin ...
etkileyici bir yazı bir an sanki öldüm gibi hisettim vallaha iyi cocuktum hos cocuktum delik anlıydım severdim kendimi topragım bol olsun. diyesim geldi kendi kendime
varsa ben dünyaya supra olarak gelmek istiyorum....
Hahhahahaha
Allah tüm din kardeşlerimize hayırlı bir eş hayırlı bir evlat hayırlı bir iş ve hayırlı bir ölüm nasip etsin...Gerçektende ölümü düşünmek az hata yaptırır...
bu anlattıkların daha başlangıç, düşünsenize o kabre girişinizi üstünüze toprak atıp herkesin gitmesi ve yapa yalnız kalmanız vede daha da önemlisi ilk gecemiz, Allah bizi kabir azabından korusun...
Rabbim dünyamızı ve ahiretimizi (kimilerinin tabiri ile öteki dünyayı) hayırlarla güzelliklerle eylesin. Bilip bilmeden işlediğimiz işleyeceğimiz tüm günahlarımızı affetsin. AMİN.
Keşke ölümden sonra herşey bu yazılanlar kadar basit yada bedenin fiziki değişiklikleri ile sınırlı olsa sen acı yarabbim...
öldüğümde kendim için değil de beni kaybetmesi sebebiyle dünya için çok üzülürüm....
not:evet sorunlarım var...:)
poseidon
23-01-2012, 08:57
İnsan bilmediğinden korkar.
Biz de ölümü bilmiyoruz. Ya da -inanıyorsak- biliyoruz ama işimize gelmiyor.
Dünya nimetlerini ahiret nimetlerine tercih ediyoruz.
Kısa süreli zevkleri ebedi huzura tercih ediyoruz.
ama ne diyor Allah C.C.
-Her nefis bir gün ölümü tadacaktır.
dikkat edin ölümü tadacak olan diğer tarafa sevk edilecek olan ruhunuz değil
dünya nimetlerini hırçın ve nankör bir şekilde bitiren nefisniz.
"Tadacaktır" denildiğine göre de bu güzel bir şey olmalı. Kim bilir... ?
ama geride kalanlar için çok acı bir durum hele ki yatakta bir ölüm değilse...
Biz ölümü bırakalım da -inanıyorsanız- vereceğimiz hesap gününü düşünelim.
bir prinç tanesinin bile sorulacağı hesap gününde Allah sırtımıza yükleyip
ahirete götürdüğümüz günahlarımızı affetsin ve tabi daha önemlisi
O'nun huzuruna tertemiz çıkabilecek şekilde ahlaklı ve nefsimizi kurtarmış bir şekilde gidelim.
Reşat Nuri'nin de şu son dörtlüğünü ekleyeyim o zaman. Bir anlamı olsun.
Neylersin ölüm herkesin başında
Uyudun uyanamadın olacak
Kim bilir nerede, nasıl, kaç yaşında
Bir namazlık saltanatın olacak taht misali o musalla taşında...
CinAli_06
23-01-2012, 09:14
Allah herkese sıralı, acısız ve huzurlu bir ölüm getirsin.
"Dünya'da hiç ölmeyecekmiş gibi yaşa, yarın ölecekmiş gibi ibadet et." bu sözün doğruluğuna inanırım.
Allah ölenlerimizin ruhunu şad etsin, kabirde rahat eylesin.
bahadı-R
23-01-2012, 09:16
Her canlı ölümü tadacak, ölüm ALLAH (CC)'IN EMRİ...ölümün bile hayırlısını versin YÜCE RABBİM...
Ne yazılabilir ki... Şu dünyadaki tek gerçek Ölüm... Rabbim herkese hayırlısını ve sıralısını nasip etsin.
Bu kadar düşünürsen yaşamdaki manayı kaçırabilirsin ;)
Yaşar köse
ölüm den sonra hayat yoksa haytın manası da yok
devilboy
23-01-2012, 10:05
Her canlı ölümü tadacak, ölüm ALLAH (CC)'IN EMRİ...ölümün bile hayırlısını versin YÜCE RABBİM...
amin...........................
Çok güzel bir yazı, tüylerim ürperdi okurken.
arkadaşım herşey çok güzeldide şimdi benim dışarı çıkıp 4-5 tane iş koşturmam gerekiyor tırstırdın adamı
poseidon
23-01-2012, 10:27
arkadaşım herşey çok güzeldide şimdi benim dışarı çıkıp 4-5 tane iş koşturmam gerekiyor tırstırdın adamı
Alacak nefesin varsa trenin altına atla belki burnun bile kanamadan kurtulursun.
Ama bu ölümü unut demek değil tabi ki...
Söylediğimi abartı olarak düşünenler alttaki linke tıklasın.
Bebeğin mucize kurtuluşu | Mynet Haber (http://haber.mynet.com/bebegin-mucize-kurtulusu-475414-dunya/)
Annemi kaybettiğim günden beri hergün ölmeye hazır gibi yaşıyorum.
Haftada en az 3 defa mezarlığa gidiyorum, ebedi hayatta kavuşacağımızı biliyorum.
başın sağolsun kardeşim.. :(
anne kaybı çok zor olmalı.. ben de 22 yaşındayken babamı kaybetmiştim ama annenin ölümü daha üzücüdür buna eminim..
Benimle tanıştıktan sonra neler geldi başına doğru söyle.. :D :D
Bu arada gerçekten okurken tüylerim diken diken oldu.. Teşekkürler yazı için..
İnsan ne olursa olsun birşeye başlamadan önce ( İNŞALLAH ) demeli bazı insanları bakıyorum 1-2 ay sonraya plan yapıyorlar yılbaşına 2 hafya kala arkadaşlarım gitti rezervasyon yaptırdı. insanın 1dk sonra çıkacağı belli değil , güzel bir paylaşım anlayana.
demeli bazı insanları bakıyorum 1-2 ay sonraya plan yapıyorlar yılbaşına 2 hafya kala arkadaşlarım gitti rezervasyon yaptırdı.
ne sakıncası var önceden rez. yaptırmanın? :confused:
İnsan ne olursa olsun birşeye başlamadan önce ( İNŞALLAH ) demeli bazı insanları bakıyorum 1-2 ay sonraya plan yapıyorlar yılbaşına 2 hafya kala arkadaşlarım gitti rezervasyon yaptırdı. insanın 1dk sonra çıkacağı belli değil , güzel bir paylaşım anlayana.
mantığı kesss....
“Hiç ölmeyeceğini zanneden biri gibi çalış, yarın ölecek biri gibi de tedbirli ol.” (Câmiu’s-Sagîr, 2/12, Hadis No:1201)
insanın yarına çıkacağı belli değil haftalarca günlerce öncesinin planı yapılıyor. demek istediğimi anlamadınız abi.
insanın yarına çıkacağı belli değil haftalarca günlerce öncesinin planı yapılıyor. demek istediğimi anlamadınız abi.
tamamda sen allah nasip kısmet ederse diye işine başlarsın istersen 10 sene sonranın planını yap.yarına çıkacağımız belli değil diye sadece bugünü mü düşünecez ileriye dönük plan yapamayacakmıyız.
poseidon
23-01-2012, 13:21
tamam da sen allah nasip kısmet ederse diye işine başlarsın istersen 10 sene sonranın planını yap.yarına çıkacağımız belli değil diye sadece bugünü mü düşünecez ileriye dönük plan yapamayacakmıyız.
:icon_tup:
Katılıyorum.
Bir işe başlarken inşallah ile başlamanın mantığı bu zaten.
thedevil
23-01-2012, 13:52
kaç kere öldün ???
İbrahim33
23-01-2012, 14:01
Korkmuyorum ölümden , geleceği varsa buyursun gelsin... Herşey bir nefes kesilmesi değil mi ?
poseidon
23-01-2012, 14:07
Korkmuyorum ölümden , geleceği varsa buyursun gelsin... Herşey bir nefes kesilmesi değil mi ?
Herşey değil.
Nefes kesilmesi sadece herşeyin başlangıcı.
Hikayenin sonrası nasıl yaşadığımıza göre farklılık gösterecek.
Güzel bir yazı olmuş , yaşımızın genç olduğundan dolayı ölümü hep geç gelecekmiş daha çok varmış gibi beklemiyoruz..
Ama zaman sandığımızdan daha hızlı akıyor ve dolu dizgin hepimiz ölüme yaklaşıyoruz..Ama geç ama erken..
"Külli nefsin zâikatü'l-mevt", yani "Her nefis ölümü tadacaktır."
kaç kere öldün ???
sen kaç kere öteki aleme gittin? ;)
poseidon
23-01-2012, 15:21
Arkadaşlar ölüm herkes için kötü bir şey.
Bundan sonrası inançla alakalı.
Kimseye ahirete inan diye dayattıramayız.
İnanmayan zaten ölümle her şeyin bittiğine inanır.
Saygı gösterilmesi lazım.
Allah inananlara o gün Resullullah şefaati nasip etsin.
gerçekten tam anlamıyla iman lı kuran a göre ömrünü yaşıyan etrafındakılere yaşatabilen adamsın demekki helal olsun neden korkacaksın ki sen zaten müjdelenmişsin rabbimizin kuran da açıkça sözü var böylelerine.
poseidon
23-01-2012, 15:27
Arkadaşlar konu kişiselleşmesin bence.
İnanç hür bir seçimdir.
Kimseye inancı için bir şey söyleyemeyiz.
Bırakın iman etmeyi isteyen Turbo'ya bile tapabilir.
veya şanzıman dini diye bir din uydurup ona inanabilir.
Biz sadece Allah rızası için doğru olanı öneririz. Kırmadan. İncitmeden.
İbrahim33
23-01-2012, 15:38
gerçekten tam anlamıyla iman lı kuran a göre ömrünü yaşıyan etrafındakılere yaşatabilen adamsın demekki helal olsun neden korkacaksın ki sen zaten müjdelenmişsin rabbimizin kuran da açıkça sözü var böylelerine.
Yok ben müjdelenmedim :) tam olarakta 4x4 lük mümin olduğumu düşünmüyorum ama , mümkün olduğunca cumaları kaçırmam , Allah korkusu var , kul hakkından korkarım , günaha girmekten korkarım , kimseye kötülük düşünmem vs...bunlara istinaden korkmuyorum ölümden.Neticede herkesin yaşayacağı birşey ölüm.Bundan korkmaya ne gerek var ki?
Yok ben müjdelenmedim :) tam olarakta 4x4 lük mümin olduğumu düşünmüyorum ama , mümkün olduğunca cumaları kaçırmam , Allah korkusu var , kul hakkından korkarım , günaha girmekten korkarım , kimseye kötülük düşünmem vs...bunlara istinaden korkmuyorum ölümden.Neticede herkesin yaşayacağı birşey ölüm.Bundan korkmaya ne gerek var ki?
aha! aynı ben ama teorik olarak yetmiyor bunlar:)
SOMEONESPECIAL
23-01-2012, 15:40
Korksan da korkmasanda günün birinde kapını çalmayacak mı ?
Boşuna dememişler "Korkunun ecele faydası yok" diye...
Allah sıralı ölüm versin. Genç ölümü, Evlat acısı tattırmasın yarabbim...
uçağa binmekten korkuyordun tünay.. naptın uçak olayını? :D
uçağa binmekten korkuyordun tünay.. naptın uçak olayını? :D
bınmedım hala:D ama neler kacırdım neler...amsterdam tayland seyahatlerını yalan ettım:D
poseidon
23-01-2012, 15:45
İnce iman sonra İslam'ın şartları var bunlar yerine gelecek,
sonra sünnetleri yerine getireceksin, sonra Kuran-ı kerimdeki
diğer önerilere uyacaksın ve temiz ahlaklı olacaksın.
Yani önce zorunlu olanları sonra zorunlu olmayanları yapıp
arta kalan zamanda da hata yaptın mı ona bakacaksın.
O zaman bile oturup dua edeceksin günahlarının affolması için.
Yine de bilemezsin yetti mi yetmedi mi...
Çünkü her saat her dakika her an günah işliyoruz.
Günah işlemek çok kolay arkadaşlar.
bınmedım hala:D ama neler kacırdım neler...amsterdam tayland seyahatlerını yalan ettım:D
gül gibi melmeketleri kaçırmışsın be... yazık olmış :D :D
ölüm hayatın gerçeğidir
iman tamamen kişinin özgür iradesindedir
ölümden korkmamak ise şeytanın vesvesesidir. Allah hepimize hayırlı kolay ölüm nasip etsin.
(kucagımda şanzumanla ölmek istemiyorum :D)
İnce iman sonra İslam'ın şartları var bunlar yerine gelecek,
sonra sünnetleri yerine getireceksin, sonra Kuran-ı kerimdeki
diğer önerilere uyacaksın ve temiz ahlaklı olacaksın.
Yani önce zorunlu olanları sonra zorunlu olmayanları yapıp
arta kalan zamanda da hata yaptın mı ona bakacaksın.
O zaman bile oturup dua edeceksin günahlarının affolması için.
Yine de bilemezsin yetti mi yetmedi mi...
Çünkü her saat her dakika her an günah işliyoruz.
Günah işlemek çok kolay arkadaşlar.
bu durumda benim yaptıklarım anca kanaat notu oluyor...
Ben sana özet geçerim Pm'den gitmiş kadar olursun :D
Allah herkese hayırlı ölüm nasip etsin en önemlisi bu
poseidon
23-01-2012, 16:20
bu durumda benim yaptıklarım anca kanaat notu oluyor...
Son cümleme bir ekleme daha yapmak istiyorum.
Günah işlemek çok kolay arkadaşlar ama
Allah-ü Teala da bir o kadar da bağışlayıcıdır.
Gönül ister ki tüm emirlere uyalım ama en önemlisi miktarı ne olursa olsun
ibadeti yürekten yapmak.
ALPER-VNS
23-01-2012, 16:24
cumaları kaçırmam kısmını bold yapmamışsın gardaş :)
cumaları kaçırmam kısmını bold yapmamışsın gardaş :)
hacı ben 15 yıldır cuma'ya gidiyorum ama cuma berberim oluyor...bi sevabı yok malesef:)
GokhanRS
23-01-2012, 16:33
sık sık hatırlamalı çeki düzen vermeli kendine elbet ama takıntı haline getirmemeli bunu. arada tii ye alabilmeli. nasılsa gideceksin nasılsa nolacaksa olacak. insan kendini bilir herkes ne haltlar yediklerini belki yakıştıramazlar pişmandırlar şudur budur. yada umursamazlar. ancak yinede takıntı haline getirmeden hatırlanmalı. şakaya da alınabilmeli. hayatın şaka gibi olduğu gerçek. ölümde şaka gibi gelir ölmeden önce.
CXV3g2L8PgM
Allah herkeze hayırlı bi şekilde ölmeyi nasip etsin.
Özellikle abdestli bi sekilde son nefesimi vermeyi nasip etsin.
Ölüm kimileri için korku olsada,kimileri içinde rabb ine kavusmaktır gercek tat ve
huzuru bulucağı yerdir.Ben öyle görüyorum rabbim beni salih amel işleyen kullarından
eğleyip,sonrasında alsın emanetini inşallah....
Bad-Fast
23-01-2012, 16:53
Makara Yapan Arkadaşlara Üzülüyorum Aslında ALLAH Hidayet Versin ...
Makara Yapan Arkadaşlara Üzülüyorum Aslında ALLAH Hidayet Versin ...
bende bu kadar sığ bakabildiğiniz için, okuduğunuz dahi anlayamadığınız için çok üzülüyorum...benimde dileğim cem yılmaz size biraz espri yeteneği versin...
http://www.hurriyet.com.tr/_np/4373/15584373.jpg
Bad-Fast
23-01-2012, 18:58
olay sadece inanç değil , insana saygı birazda bu konuda düşünceniz yoksa yorum yapmazsınız , benim hristiyan arkadaşlarım bırakın böle şeyleri oruçluyken yanımda bişey yiyip içmezlerdi bile bu saygı , sevgidir . sizin düşünceniz beni ilgilendirmez ama dalga'da geçmem .... dahada yorum yapmıycam hala devam ediyorsanız ;)
m. ali öz
23-01-2012, 19:35
2 gün önce üniversiteden bi arkadaşımı kaybettim. Projesinden geçmek için o kadar uğraşmıştı ki.
Sonra ailesinin evine gitti Tokat' a. İkinci gece uykusunda vefat etmiş.
Uyumadan önce sabah buluşacağı arkadaşına msj atmış, facebook profiline fotoğraf eklemiş, hocam' da düşüncelerini paylaşmış.
Ölüm hayatın her anında ve o kadar yakın ki bize. Önemli olan inandıklarımız doğrultusunda hazır olmak ölüme.
Mekanı cennet olur inş. Handenur'un.
Tokatta niversite rencisi 21 yandaki Hande Nur Akkap evinde uyurken geirdii kalp krizi sonucu ld - 3.SAYFA - Financemoneys.com (http://www.financemoneys.com/3sayfa-tokatta-universite-ogrencisi-21-yasindaki-hande-nur-acikkapi-evinde-uyurken-gecirdigi-kalp-krizi-sonucu-oldu-9060.html)
olay sadece inanç değil , insana saygı birazda bu konuda düşünceniz yoksa yorum yapmazsınız , benim hristiyan arkadaşlarım bırakın böle şeyleri oruçluyken yanımda bişey yiyip içmezlerdi bile bu saygı , sevgidir . sizin düşünceniz beni ilgilendirmez ama dalga'da geçmem .... dahada yorum yapmıycam hala devam ediyorsanız ;)
,Katılıyorum dogru soze ne hacet ........
ALPhan japan
23-01-2012, 19:49
herşeyin hayırlısı tabi..
thedevil
23-01-2012, 20:03
sen kaç kere öteki aleme gittin? ;)
bu tür konuların açılması yasak çünkü ne dediğini bilmeyen çok saygısız insan var burada islam ülkesinde yaşıyoruz bildiğim ve gördüğüm kadarıyla çoğu kişi islam dinine inanıyor....açılsa bile konunun saçma olduğunu düşünenler yazma-malı çünkü tartışma olur falan filan.....
_muhaRRem
23-01-2012, 20:06
Allah kimseye muhtaç etmeden , elden ayaktan düşürmeden , imanlı bir şekilde, son nefesimizi kelimeyi şehadetle vermeyi bizlere nasip eder inşallah..
Dünya bir tarladır ne ekersen onu biçersin...
Asıl hayat öldükten sonra başlıyor. . .
bu tür konuların açılması yasak çünkü ne dediğini bilmeyen çok saygısız insan var burada islam ülkesinde yaşıyoruz bildiğim ve gördüğüm kadarıyla çoğu kişi islam dinine inanıyor....açılsa bile konunun saçma olduğunu düşünenler yazma-malı çünkü tartışma olur falan filan.....
bu konuda sana hak verdim.. ;)
Allah kimseye muhtaç etmeden , elden ayaktan düşürmeden , imanlı bir şekilde, son nefesimizi kelimeyi şehadetle vermeyi bizlere nasip eder inşallah..
Dünya bir tarladır ne ekersen onu biçersin...
Asıl hayat öldükten sonra başlıyor. . .
Amin bunları duymak cok guzel Allah c.c herseyin hayırlısını versin bizlere...
Ehl-i iman için ölüm,hayat külfetinden bir terhistir; hem dünya meydanındaki imtihanda, talim ve talimat olan ubudiyetten bir paydostur; hem öteki âleme gitmiş yüzde doksan dokuz ahbap ve akrabasına kavuşmak için bir vesiledir; hem hakikî vatanına ve ebedî makam-ı saadetine girmeye bir vasıtadır; hem dünya zindanından cennet bahçesine bir davettir; hem Hâlık-ı Rahîminin fazlından, kendi hizmetine mukabil ücret almaya bir nöbettir. Madem ölümün mahiyeti hakikat noktasında budur; ona dehşetli bakmak değil, bilakis rahmet ve saadetin bir mukaddemesi nazarıyla bakmak gerektir
atarktan
23-01-2012, 20:21
Ellerinize sağlık, düşündürdü baya.
Serkan06
23-01-2012, 20:21
güzel paylaşım teşekkürler.
_muhaRRem
23-01-2012, 20:23
Ehl-i iman için ölüm,hayat külfetinden bir terhistir; hem dünya meydanındaki imtihanda, talim ve talimat olan ubudiyetten bir paydostur; hem öteki âleme gitmiş yüzde doksan dokuz ahbap ve akrabasına kavuşmak için bir vesiledir; hem hakikî vatanına ve ebedî makam-ı saadetine girmeye bir vasıtadır; hem dünya zindanından cennet bahçesine bir davettir; hem Hâlık-ı Rahîminin fazlından, kendi hizmetine mukabil ücret almaya bir nöbettir. Madem ölümün mahiyeti hakikat noktasında budur; ona dehşetli bakmak değil, bilakis rahmet ve saadetin bir mukaddemesi nazarıyla bakmak gerektir
+42 psi full boost
+42 psi full boost
Aynen öyle İmanpower :D
Afedersiniz ama ölümün dinle imanla ne alakası var?
Herkes için kaçınılmaz son.. Sonrasını bilen kimse yok! Sonrasını tartışmak gereksiz ( bence )
Afedersiniz ama ölümün dinle imanla ne alakası var?
Herkes için kaçınılmaz son.. Sonrasını bilen kimse yok! Sonrasını tartışmak gereksiz ( bence )
Kacınılmaz son ama bi bakıma baslangıc Kuran-Kerimde acıklanmıs ölum sonrası nolucagı yanlıs bilgi vermemek gerek. (bence)
d.berkay
23-01-2012, 23:02
Benimde sık sık düşündüğüm, düşündükçe içinden çıkamadığım bir konu bu.. Kendi ölümümü düşünmesem de ailemin/yakınlarımın ölümlerini düşündüğümde ağlamaklı oluyorum. Geçen sene babam by-pass ameliyatı oldu bu sene de annem bel fıtığı ameliyatı oldu ama iki ameliyatta çok sıkıntılı geçti. 45dk sürmesi gereken bel fıtığı ameliyatı 5 saat sürdü. Çok kan kaybetti annem. O zaman çok düşündüm kaybetsem ne olur diye. Ama dayanamadım düşüncesine bile.
Allah herkese ölümün de hayırlısını versin.
Az önce bu konudaki mesajları okurken bu şarkı çaldı TV'de valla dayanamadım.. :(
Mekanı cennet olsun..
KAZIM KOYUNCU-İŞTE GİDİYORUM - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=C-sw3ecIDfY)
http://www.youtube.com/watch?v=C-sw3ecIDfY
güzel bir yazı teşekkürler
Burak-Akın
24-01-2012, 00:26
Güzel bi paylaşım olmuş dostum.
ALPER-VNS
24-01-2012, 01:42
Benimde sık sık düşündüğüm, düşündükçe içinden çıkamadığım bir konu bu.. Kendi ölümümü düşünmesem de ailemin/yakınlarımın ölümlerini düşündüğümde ağlamaklı oluyorum. Geçen sene babam by-pass ameliyatı oldu bu sene de annem bel fıtığı ameliyatı oldu ama iki ameliyatta çok sıkıntılı geçti. 45dk sürmesi gereken bel fıtığı ameliyatı 5 saat sürdü. Çok kan kaybetti annem. O zaman çok düşündüm kaybetsem ne olur diye. Ama dayanamadım düşüncesine bile
heh işte benim de asıl derdim bu.. 2 dedem + babannemi kaybettik.. bi annanem kaldı.. hadi 2 sinde küçüktüm çok ayıkamadm ama geçen sene gasilhane de dedeme su dökmek koydu bana (buarada buz gibi su morarma falan yazılmış sıcaktı su bazı yerlerde mi öyle bilmiyorum da sğuk suyu insan yakınına dökmeye çekinir zaten çok saçma bence.. orada yatan sizin için bi ölü olmuyo) psikoloji de bozan bişey.. Allah göstermesin de fırsatınız varsa girmemeye çalışın böyle durumlarda oraya..
ha şimdi Allah göstermesin diyoruz ama bu da laf işte.. illa ki göstericek.. göstermemesi demek sizin herkesten önce ölmeniz demek.. buna razıyım ben ama annem babam dayanabilir mi böyle bişeye, e ben de dayanamıyabilirim..
özet geçiyorum hayat mutlu olmak için geldiğimiz bi yer değil..
ölüm hayatın gerçeğidir
iman tamamen kişinin özgür iradesindedir
ölümden korkmamak ise şeytanın vesvesesidir. Allah hepimize hayırlı kolay ölüm nasip etsin.
(kucagımda şanzumanla ölmek istemiyorum :D)
Olumden korkmamak nasil seytanin vesvesesi oluyor yada nerede yaziyor ? Sizin soyledigibize gire dusunursek mevlanaya da seytan vesvese vermis olurken ki mektup yazmis ailesine bu gun brnim yare kavustugum gundur sakin uzulip agitlar yakmayin sevinin diye cumlelrr kurmus olumden korkmamis hic. korkulacak sey olum olmamali bence olumun ardindaki sorgu sual olmali. olum aslinda aslolana donustur emaneti yani vucudu teslim edip asil yasantiya (tabi kisinin ameline gore degisir) donmektir bence. Tartismak icin yazmiyorum yanlis anlasilmak istemem
Ellezîne izâ esâbethum musîbetun, kâlû innâ lillâhi ve innâ ileyhi râciûn.
ergin bi kaç mesaj geriye de bakarsan hangi insanın ölümden korkmaması gerektiğini yazdım yanlış anlaşılcak bişey yok biraz daha dıkkatlı oku
ergin bi kaç mesaj geriye de bakarsan hangi insanın ölümden korkmaması gerektiğini yazdım yanlış anlaşılcak bişey yok biraz daha dıkkatlı oku
Ok bakiyorum telefondan girdigim icin okuyabildgime cebap yazdim kusura bakmayin
ridwan_1903
30-01-2012, 11:31
gerçekten güzel bi yazı