Giriş

Orijinalini görmek için tıklayınız : Çekme Belgesi

Sert@ç
25-01-2012, 00:37
Son zamanlarda çevreden ve bugünde galerici bi tanıdığımdan aldığım bilgiye göre arabaya çekme belgesi alıp mtv ödenmiyor sonrasında çekme belgesini iptal edip yola devam ediliyormuş merak ediyorum prosedürü nedir var mıdır böyle bi olay ?

exca-
25-01-2012, 00:39
m5 mi alcan sertaç çekme belgesiyle :)

Sert@ç
25-01-2012, 00:41
Bugün ercanlarda duydum merak ettim varmı acaba böyle bi olay

ErenErdem
25-01-2012, 00:51
yanlış hatırlamıyorsam tekrar trafiğe çıkartırken aracın muayeneye girmesi gerekiyor. (Şimdi baktım doğruymuş)

Konuyla ilgili bir yazıyı alıntı yapayım:

A-Trafikten Çekilen Araçlarda MTV Uygulaması

Karayolları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği 05.07.2003 tarihinden itibaren trafikten çekme belgesi alınan araçların tescil kayıtlarının silinmesi ve tescil kayıtlarının silindiğinin trafik tescil kuruluşlarınca ilgili vergi dairelerine bildirilmesi halinde; tescil kaydının silindiği tarihi takip eden dönemin başından itibaren Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun 8 inci maddesi hükmü gereğince, bu araçlardan dolayı motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyetleri bulunan kişilerin mükellefiyetleri sona erdirilecektir.

Yapılan düzenlemeye göre; örneğin ekonomik ömrünü doldurma, kaza, yanma, tahrip edilme ve benzeri durumlar nedeniyle veya araç sahibinin kendi isteği üzerine 17.10.2003 tarihi itibariyle bir taşıt aracının trafikten çekildiğinin ilgili tescil kuruluşunca motorlu taşıtlar vergi dairesine bildirilmesi durumunda 1 Ocak 2004 tarihi itibariyle trafikten çekilen araç dolaysıyla araç sahibi adına var olan mükellefiyete son verilecektir. Tescil kaydı yılın ikinci yarısında (Temmuz-Aralık) silindiğinden araç sahibi ödemiş olduğu birinci taksit yanında 2003 yılı ikinci taksit MTV’ni de ödemekle mükellef olacaktır. Sicil kaydının 10.03.2004 tarihinde silindiğini örnek olarak alırsak bu durumda taşıt sahibi adına olan MTV mükellefiyeti 1 Temmuz 2004 tarihi itibariyle sona erdirilecektir. Ancak, sicil kaydının silinmesi yılın ilk yarısında(Ocak-Haziran) gerçekleştiğinden 2004 yılının ilk taksit MTV’nin taşıt sahibi tarafından ödenmesi gerekmektedir.

B-Trafikten Çekilip Yeniden Trafiğe Çıkan Araçlarda MTV Uygulaması

Trafikten çekme belgesine sahip olan araçların yeniden trafiğe çıkarılması halinde ise bu araçların tescil kaydının yapıldığının trafik tescil kuruluşu tarafından ilgili vergi dairesine bildirilmesi halinde; tescil kaydının yapıldığı tarihten itibaren motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyeti yeniden başlatılacaktır. Örneğin, 24.11.2003 tarihinde trafikten çekilen bir aracın 16.05.2005 tarihinde trafiğe yeniden çıkarıldığının trafik tescil kuruluşu tarafından ilgili vergi dairesine bildirilmesi halinde araç sahibi adına 1 Ocak 2005 tarihi itibariyle MTV mükellefiyeti açılacaktır.

Trafikten çekme belgesine sahip olan araçların yeniden trafiğe çıkarılması durumunda mükellefiyetin sona erdiği tarih ile mükellefiyetin başladığı tarih arasında geçen dönemler için motorlu taşıtlar vergisi tahakkuku yapılmayacaktır.