Orijinalini görmek için tıklayınız : Şirket devri hk. yardım?
Arkadaşlar merhaba,
zamanında babam nakliye şirketi kurup amcamla beraber çalışıyorlardı.şirket annemin üstüne.kamyonlarda annemin üstüne.babam kamyonu sattı bu işi bıraktı.ama amcam hala devam ediyor.amcamın kullandığı kamyonda annemin üstüne.muhasebeden sık sık annemi arıyorlar vergi borçlarından ve muhasebe borçlarından dolayı.bu durumdan oldukça rahatsız olmaya başladım.babam bu konuda pasif kalıp amcama bişey söyleyemiyor tatsızlık olmasın diye.kamyonu ve şirketi amcamın üstüne yaptırmak istiyorum.kamyonun vergi borcu var bu şekilde noter satışı yapılıp amcamın üstüne geçirebilir miyiz?ve şirket adınada muhasebe borçları var.şirketi nasıl amcama devredebiliriz?nasıl bi yol izlememiz, ne yapmamız gerekir?bilgisi olan arkadaşlar varsa yardımlarını bekliyorum..:confused:
Cliosportve
27-01-2012, 21:57
Şırketın tanımı nedır tam olarak ?
LTD mi ?
Anonim mi ?
Adi Şirket mi?
halilkarakas
27-01-2012, 21:58
ilk önce vergi borçları ödenmesi lazım sonra gidip noterden devir işlemi yapılıyor...ama ilk şirketin ve araçların vergileri ödenmesi lazım :(
mert nakliyat ltd. diye geçiyor yanlış hatırlamıyosam..annem amcama vekalet verdi en son bi af çıktığında amcam vergi borçlarını taksitlendirmişti ama ne durumda ödüyor mu bilmem :S
1.8 turbo
27-01-2012, 22:20
Anneniz sirkette mudur olarak atanmissa (limited oldugunu var sayiyorum) sirketi devretse bile borclardan sorumlulugu devam ediyor. Mali musavire danisin burdan kulaktan dolma bilgiler daha cok aklinizi karistirir.
Serkan06
27-01-2012, 22:23
şirketi tüm borç ve alacağıyla amcanıza devredebilirsiniz, genel kurul ypmanız gerekli...
UmutRıza
27-01-2012, 22:26
vergileri ödemenize gerek yok ben daha 1 ay önce alacağı ve vereceği ile devir ettim sadece ortaklarla karar alıp devir edeceksiniz.
RaiTheRe
27-01-2012, 22:34
diğer ortak kim peki? amcan a hisse devri yaparak devreder ama burdan söylenecek her cümle olayı etraflıca bilinmediğimiz için havada kalacaktır en iyisi muhasebecinle görüşmek bence
Öncelikle şirket LTD mi A.Ş. mi Gerçek kişi mi... ?
Araç annemin üzerine diyorsunuz, Şirket üzerine alınan araçlar şahıs ismine olmaz, şirketin aktifine kaydedilir...
Şirketinizi LTD olarak düşünürsek, bir karar alıp annenizin müdürlüğünü sona erdirip aynı zamanda ortaklıktan çıkarmalısınız,
Tabi bunu yaparken müdürlük birine devredilmeli, ortaklık sayısı 2 nin altına düşmemelidir...
Şirketin kaç ortağı var diğer ortak kim, yeni ortak bulunabilir mi... ?
Olayı tam açıklarsanız yardımcı olmaya çalışırım...
Anneniz sirkette mudur olarak atanmissa (limited oldugunu var sayiyorum) sirketi devretse bile borclardan sorumlulugu devam ediyor. Mali musavire danisin burdan kulaktan dolma bilgiler daha cok aklinizi karistirir.
tam olarak neyin ne olduğunu bilmiyorum işte sadece annemin üzerine olduğunu biliyorum ortak falan yok :beuj:
şirketi tüm borç ve alacağıyla amcanıza devredebilirsiniz, genel kurul ypmanız gerekli...
noter huzurunda falan mı oluyo?
vergileri ödemenize gerek yok ben daha 1 ay önce alacağı ve vereceği ile devir ettim sadece ortaklarla karar alıp devir edeceksiniz.
izlememz gereken yol nedir peki ilk olarak ne yapmalıyız nasıl devam etmeliyiz?gerçi ortak falanda yok ama :o
diğer ortak kim peki? amcan a hisse devri yaparak devreder ama burdan söylenecek her cümle olayı etraflıca bilinmediğimiz için havada kalacaktır en iyisi muhasebecinle görüşmek bence
durum baya karışık gibi duruyor.en iyisi muhasebecimizle bi görüşmem gerek..
Öncelikle şirket LTD mi A.Ş. mi Gerçek kişi mi... ?
Araç annemin üzerine diyorsunuz, Şirket üzerine alınan araçlar şahıs ismine olmaz, şirketin aktifine kaydedilir...
Şirketinizi LTD olarak düşünürsek, bir karar alıp annenizin müdürlüğünü sona erdirip aynı zamanda ortaklıktan çıkarmalısınız,
Tabi bunu yaparken müdürlük birine devredilmeli, ortaklık sayısı 2 nin altına düşmemelidir...
Şirketin kaç ortağı var diğer ortak kim, yeni ortak bulunabilir mi... ?
Olayı tam açıklarsanız yardımcı olmaya çalışırım...
abi şirket üzerine alınmadı araç annemin üzerine işte.ortakda yok sadece annemin adının geçtiğini biliyorum.muhasebeci zırt pırt arıyor.anneme sordum şimdi o da bilmiyor.babamda yurtdışında.iyice bi öğrenip yazıcam buraya.
ilginiz için teşekkürler..
Sadece annenin adı geçiyorsa eğer şahıs açılışı yapılmıştır bu mükellefler arasında şahıs şirketi diye geçer ama bir şirket türü değil, Mükellefiyettir...
Yani tüm vergi dairesi ve varsa SGK daki borçlardan anneniz sorumlu ve borçları kapatana kadarda kurtulamaz malesef...
Ancak şu yapılabilir, anneniz en yakın zamanda vergi dairesinden kapanışını yapar, sonra vergi dairesinin müdürü ile görüşülüp teminat gösterilip taksitlendirme istenebilir...
Bu şekilde borçlardan kurtulabilirsiniz...
Ama eğer şirket kurulmuşsa o zaman işler daha değişik olur...
Thracian
28-01-2012, 10:40
Öncelikle geçmiş olsun,
Muhasebecinize gidip borçlu kim? ortada bir şirket varmı? şirket ortakları kim ? bunları öğrenin.
Araç ruhsatlarında kimin adı var? Annenizin mi ? Amcanızın mı? şirketin mi ?
Önce Maliye den Annenizin TC Kimlik, babanızın tc kimlik, şirket vergi nosuyla borç sorgulatın.
Ardından SGK ya gidip aynı işlemi yapın (şirkette olsa şahısta olsa mükellef olduğu için bagkur ludur.)
, belediye, ticaret odası (şirketse), esnaf sanatkar (şahıs üstüneyse), bunlarda borçun çıkabileceği yerler.
Önce ailenle oturup konuşun, durumu açıklığa kavuşturun. Daha sonra amcanızla konuşun, durumu izah edin. Size getirdiği tüm avantajalara ragmen rahatsız olduğunuzu söyleyin. iyilikle ikna etmeye çalışın, tüm borçlar ödenince araç satışlarını yapın. İş çözülmez hale gelirse, kamyonların yerini tespit edip polis eşliğinde el koyup, satıp borçlarınızı kapatın.