Orijinalini görmek için tıklayınız : Lpg bakımı (herkez okusun)
http://www.marmaragundem.org/wp-content/uploads/2011/04/lpg_araba_alirken.jpg
Geçenlerde başımdan geçen bir olayı anlatıcam herkeze arabam gaza geçmediği için yolda kalmıştım hatırlıyorsanız sonra 4 kere kesik ötüyordu gittim atiker'in bir bayisine bilgisayara bağladılar hata var silinmiyor gaz ECU'su bozulmuş dediler garanti kağıdınız varsa ve her 10binde bakımını yaptırıyorsanız garanti belgenize işleniyorsa bu bakımlar ücretsiz değiştiririz yoksa 350 tl yeni ECU dediler yaptırdığınız yere gidin bi baksınlar onlar daha kolay yardımcı olur dediler benden önceki sahibini aradım bulamadık garanti kağıtlarını herneyse gazın takıldığı yere gittim beyni bilgisayara bağladılar hata yı sildiler ve kalibrasyon yaptılar
tam o sırada otokoptan bi adam geldi arabasına 8000km önce bakım yaptırmış filtresini değiştirmiş vs. bendeki sorunun aynısı olmuş ondada
aralarında geçen konuşma aynen şöyleydi
A-abicim ben burda filtremi değiştirdim 8bin km önce hata verdi bu yine
-dandik yerlerden gaz almışsınızdır ondan olmuştur
A-abicim sabit bi yerden almıyorum her istasyonmu kötü gaz satıyor??
-ben bilemem abicim
A- 8binde bir ben sana gelirsem aç kalırım şunun süresinide uzatın
-ben bilmiyorum öyle şeyler
A-ben biliyorum ileri alınabiliyor 50 binde 1 bakım yaptırıyor bi arkadaşım
-yok kardeşim kusura bakma bilmiyorum yok öyle birşey :confused:
programdan basınç düşük dediler işte körük değişmesi gerekiyor (körük dedikleri şeye baktım makenik birşey ve görünen görevi sadece gazın enjektörlere dağılmasını sağlıyor) vs bazı parçalar yine size 300-400 ü bulur dediler bende bırakın yapmayın o zaman o kadar param yok şu an dedim
tamam nasıl istersenız dediler ve herşeyi yerli yerine taktılar sonra oradaki usta ''durun belki kurtarabılırız arabanızı filtreyi bi değiştirelim dedi olur deneyelim dedim filtreyi değiştirdik sadece ve düzeldi 70 tl dediler ödeyip çıktım tam çıkarken şöyle bir konuşma geçti aramızda
-10bin km sonra bakıma getir arabanı yine
Ben-tamam ustam olur ufak bi kart mı yazıcaksın km'yi ya unutursam gelmeyi?
-merak etme ötücek o nasıl olsa yine geliceksin(yani yine bozulucak o 10bin km sonra ;) )
Ben-pekı kolay gelsin
10bin km sonra bozulacağını adı gibi biliyor bu sürenin uzatıldığı hakkında başka bir arkadaşımlada konuştum ne kadar doğrudur bilemem ama siz siz olun sorun olduğunda ilk gittiğiniz yerden ayrı olarak başka bi yerede gösterin aracınızı kimden ne kopartabiliriz olayına dönüyor yoksa biraz...
Oraya bir daha sakın ayağını atma diyeceğim ki sen de gitmezsin zaten :)
Ben 25 Bin KM oldu hala değiştirmedim gaz filtresini :D Ne yakıtı arttı ne de ayarı bozuldu.
Bi 10- 15bin km sonra değiştiririm anca. Adapazarı'nda gaz filtresi değişimi 35 Lira.
yunus_kg
28-01-2012, 11:07
öncelikle geçmiş olsun. bizim diğer araçtada atiker sıralı sistem var. 10,000km sonra bozulcaak dedğin şey arıza değil.Bakım süresini 10,000 e ayarlıyorlar zamanı gelince uyarı veriyor her kontak yapışında. benimde 8,000km e ayarlamışlar gittim 50 tl ye filtrem değişti sonra dedim biraz uzatın (filtre tertemiz çıktı). 10,000 yaptılar yani tekrar uyarı vericek
halilcan9455
28-01-2012, 11:25
o arızadan ötmüyor .aynı nasıl aracın 10 bin km bakımına geldiğinde uyarı veriyorsa o da uyarı veriyor.
bizdede atiker varken 10 bin km de bir ötüyüor ve servis te 40 liraya değiştiriyorduk.
isterseniz silebilyiorlar.
o arızadan ötmüyor .aynı nasıl aracın 10 bin km bakımına geldiğinde uyarı veriyorsa o da uyarı veriyor.
bizdede atiker varken 10 bin km de bir ötüyüor ve servis te 40 liraya değiştiriyorduk.
isterseniz silebilyiorlar.
güzel kullanıldıysa ve alınan gaz temizse 10binde bir para harcamanın bir mantığı yok bana göre 20-30bin olsa eyvallahta gazdan kar edicez derken burdan yara alıyoruz bu mantıksız geldi banada süreyi uzattırıcam bende böyle birşey çok saçma çünkü bizde zengin adamlar değilizki hocam:mad:
BthnKrkt
28-01-2012, 12:41
o takılan filtrenın geliş fiyatı 5 lira yok. Klibrasyon kablonuzu alıp kendınız yapın bence.. forumlarda bununla ılgılı bılgıler var. Ben Her 5000 de bir focusun filtresını değiştirip kendım kalibre ediyorum. 70 lira cok cok yuksek bir rakam
Bu gazcılar kadar kolay yoldan para kazanan tamirci yok zaten,iki vida çevirip 10 lira aldıkları çok oldu artık kendim yapıyorum emisyon cihazına bağlayıp.
öyle bir cihaz nerden bulunuyor çokmu pahalı ki?? kalibre etmek için kullanılan cihazdan bahsediyorum?
snan1910
28-01-2012, 13:01
nasıl aracınızın filtresini değiştirip bakım yapıyosanız lpg sistemininde bakımını yaptırmalısınız bence. Atiker için bilmiyorum ama brc de uzun süre filtre değiştirmeyip enjektörlerde sorun yaşayan çok. 30 liradan kaçıp hem araçlarında sorun oluyo hemde garantiden çıktığı için 400 lira enjektör parası veriyorlar.. Buda aracın bakımı sonuçta rutin aralıklarla değiştirilmeli..
BthnKrkt
28-01-2012, 13:04
öyle bir cihaz nerden bulunuyor çokmu pahalı ki?? kalibre etmek için kullanılan cihazdan bahsediyorum?
Sahibindende kalibrasyon kablosu satılıyor ve cd sı yanında gelıyor:) nasıl kullancagınızda forumlarda detaylı anlatımları mevcut. kablo max. 40 50 lıradır..
ben aldıgım yerin pm ını atıyorum sıze...
golfcu0101
28-01-2012, 13:10
vallaha hem golfümde hemde focus umda landirenzo kullaniyorum zamanin bana tek ögrettigi tüpün markasindan cok ilk takilirkendi iscilik kesinlikle.40 bin km oldu 35 binde filitresi degisti gazin sadece ve allaha sükür tik demeden devam sorunsuzca
Sahibindende kalibrasyon kablosu satılıyor ve cd sı yanında gelıyor:) nasıl kullancagınızda forumlarda detaylı anlatımları mevcut. kablo max. 40 50 lıradır..
ben aldıgım yerin pm ını atıyorum sıze...
çok kullanışlı birşey en kısa zamanda alıcam bu aletten bayada işe yarıyor ve aracıma uyumlu daha önce niyetine girmiştim ama şunu söyluyorum her türk vatandaşına 10binde 1 böyle salakça para vermek koyar birdaha allah düşürmesin diyorum :mad:
Haftaya kendi arabamda ayara başlıyorum...eksik olduğum yerleri çözünce isteyene ayar konusunda yardımcı olucam...
BthnKrkt
28-01-2012, 13:35
zaten servislerin yaptıgı genelde otomatık kalibrasyon. Yanı cogumuzun kullandıgı halı bu.
zaten servislerin yaptıgı genelde otomatık kalibrasyon. Yanı cogumuzun kullandıgı halı bu.
evet sadece 1 tuşa bastı bılgısayarda o kadar otomatik kendı kendıne yaptı herşeyi program
BthnKrkt
28-01-2012, 13:38
evet sadece 1 tuşa bastı bılgısayarda o kadar otomatik kendı kendıne yaptı herşeyi program
her 10.000 de bir sanayıden 5-10 lıraya filtre alıp kendınız değiştirip hata varsa silip kalibrasyonu yapıp binmeye devam edin. Zaten km sınırını siz ayarlayabiliyorsunuz bakım uyarısını.
E sizinkiler bildiğin çakalmış
Ben ayar için 5 lira verdiğimi hatırlamıyorum 10k de bir küçük filtre 10 lira 20k da büyük filtre 40 lira veriyorum o kadar
hocam ben de brc var banada demişlerdi 10 binde bir filtreyi değiştirin diye. 2 kez 10 binde değiştirdim . Sonra sanayideki ustam gerek yok her 10 binde değiştirmeye dedi neyse 18 bin filan oldu arabada lpg de iken bi öksürme tekleme stop etme başladı gittim değiştirdiler filtreyi düzeldi. Brc bayiside aynısını söyledi abicim 10 binde bi gelmene gerek yok çekiş düştüğünde teklemeye başladığında gel değiştirelim dedi.
Tartarininin normalde değişim km si 30bin.Türkiyedeki gaz kaliteside ***** 10bindeki filtreyi açınca çapak dolu olduğunu görmek mümkün...15binde bir değiştirin bence...
Tartarininin normalde değişim km si 30bin.Türkiyedeki gaz kaliteside ***** 10bindeki filtreyi açınca çapak dolu olduğunu görmek mümkün...15binde bir değiştirin bence...
bencede 15bin yeterli olucaktır birde kendimiz kalibre edersek lokum olur lokum :)
Low-Rider
28-01-2012, 13:48
Garanti suresi icerisinde belirtilen kmlerde bakimlari yapmazsan en ufak problemi bile garanti disi birakirlar.
Internette kabloda var her marka lpg'nin programlarida var ama nfs de ayar yapmaya benzemez bu is. Bu kadar kolay olsa herkes yapar.
Garanti suresi icerisinde belirtilen kmlerde bakimlari yapmazsan en ufak problemi bile garanti disi birakirlar.
Internette kabloda var her marka lpg'nin programlarida var ama nfs de ayar yapmaya benzemez bu is. Bu kadar kolay olsa herkes yapar.
yapanlar var abi illa bi yolu vardır yada en kötü ihtimal süresi uzatılır 15-20bine
Benım anlamadıgım aracın ztn genel bakımı 10K kmde yapılıyo yada 6-8K km'de ustune ekstradan 40tl -70tl konsa ne kadar fark edıcek kı :S garıp bı hesap bence..neticede bedavaya da taktırmıyosunuz lpg'yı e arabada bedava degıl yakıtta bedava degıl neden bu ufak meblaya takıldınız onu anlayamadım ? He tabiki elden gelıyosa kendınız kalıbre edın bakım yapın vs vs ama garanti ile bir sıkıntı gerceklesırse ne yapıcaksınız ? 70tl-40tl den kacıyım derken (atıyorum) 500liralık bır masrafınız cıkarsa o zmn yakarsınız heralde arabayı :D Garıp geldı kusuruma bakmayın,eet kımse kolay para kazanmıyo etmıyo ama bılmıyorum :S
bencede 15bin yeterli olucaktır birde kendimiz kalibre edersek lokum olur lokum :)
Hacım benim arabam şuanda fakire düşmeden 19-20krş yakıyo arıza ışığım falan yanmıyo zaten ustayla 1-2 saat uğraşarak peşpeşe 3-4 ayarda tutturmuştuk bunu.Ama ben yinede kendim yapmak istiyorum diğer tarafıyla kendim kaşınıyorumda diyebiliriz sanırım.Çok farklı kafada insanlar var birine gidiyosun hiç içinden çıkamıyo diğerine gidiyosun başka bi 1.6 arabaya yaptığı ayardan memnun kalınmışsa direk onu atıyo sana biz anlayan adamız bilmeyen adam yakıtından memnundur ama sağlıklı diyebilirmiyiz ki yani şöyle adam gibi normal benzin map yapar gibi ince ayrıntısına kadar anlayan kişi ne yazık ki 1 elin parmaklarını geçmiyor.En basitinden arabamın mükemmel dediğim ayarı eski 5.0 yani 2007den kalma yazılımla yapılmış üst yazılımlarda evo7 8 diye ayrı olan enjektörlerin seçenekleride var benimki EVO 6 tartarini yeni yazılıma onu koymuşsa bi bildiği vardır diye düşünüyorum varan1 mesela.Cem abi(stlegal) 10 numara yapıyo ama onda tartarini yazılım yok OBK istanbulda değil vs vs böyle gidiyo bu ben haftaya girişiyorum baya araştırdım kendimce bilgi edindim kendi arabamı bundan sonra ben ayarlicam.
Low-Rider
28-01-2012, 14:41
yapanlar var abi illa bi yolu vardır yada en kötü ihtimal süresi uzatılır 15-20bine
Tek problem bakim zamanini uzatmaksa onu yapabilirsin heralde.
Benım anlamadıgım aracın ztn genel bakımı 10K kmde yapılıyo yada 6-8K km'de ustune ekstradan 40tl -70tl konsa ne kadar fark edıcek kı :S garıp bı hesap bence..neticede bedavaya da taktırmıyosunuz lpg'yı e arabada bedava degıl yakıtta bedava degıl neden bu ufak meblaya takıldınız onu anlayamadım ? He tabiki elden gelıyosa kendınız kalıbre edın bakım yapın vs vs ama garanti ile bir sıkıntı gerceklesırse ne yapıcaksınız ? 70tl-40tl den kacıyım derken (atıyorum) 500liralık bır masrafınız cıkarsa o zmn yakarsınız heralde arabayı :D Garıp geldı kusuruma bakmayın,eet kımse kolay para kazanmıyo etmıyo ama bılmıyorum :S
asgari ücretle çalışan çok insan var günlüğü neredeyse 25 tl ye gelen insanlardan bahsediyorum para harcamak çok kolay ama kazanmak için ne bicim insanlara tahammül etme zorunda kalıyoruz şahsen ben bu şekilde olucaksa fazla para vermeyi istemem cünkü 70 tl dediğiniz paraya enaz 2gün çalışıyoruz
asgari ücretle çalışan çok insan var günlüğü neredeyse 25 tl ye gelen insanlardan bahsediyorum para harcamak çok kolay ama kazanmak için ne bicim insanlara tahammül etme zorunda kalıyoruz şahsen ben bu şekilde olucaksa fazla para vermeyi istemem cünkü 70 tl dediğiniz paraya enaz 2gün çalışıyoruz
neden o zaman araba kullanıyosunuz ? Yanlıs anlama dedıgını cok ıyı anladım,anlayabılıyorum ama bu zamana kadar yasantımda mantıgımla ılerledım.O zaman arac bakımı,vergisi,kılı tuyu,ufak kazası.- 'ye dusmek gerekmez mı ?
BthnKrkt
28-01-2012, 15:21
İstanbulda 2 kere ayar yaptırdım cıvıc varken 1 inde araba normal calısmadıgı ıcın ugrastı onun harıcınde 3.5 v6 pajero, focus vb hangi aracımız veya yakınımızın aracıyla farklı lpg cılere gitmiş olsakta hiçbiri detaylı ayar yapmadı filtre değiştirip varsa hata silip otomatik kalibrasyon yaptı. Ki ayar yapanlar afr den zenginden fakirden cok anlayanlar deil, lpg cide calısan elemanlar oluyor. Birde o ayar yapanların birçogu nfs de limitlerde ayar yapamaz:D
Low-Rider
28-01-2012, 15:36
İstanbulda 2 kere ayar yaptırdım cıvıc varken 1 inde araba normal calısmadıgı ıcın ugrastı onun harıcınde 3.5 v6 pajero, focus vb hangi aracımız veya yakınımızın aracıyla farklı lpg cılere gitmiş olsakta hiçbiri detaylı ayar yapmadı filtre değiştirip varsa hata silip otomatik kalibrasyon yaptı. Ki ayar yapanlar afr den zenginden fakirden cok anlayanlar deil, lpg cide calısan elemanlar oluyor. Birde o ayar yapanların birçogu nfs de limitlerde ayar yapamaz:D
Benim bahsettigim otomatik kalibrasyon degil ki:) onu bugun programi indirip bende yaparim. Hakkiyla ayar yapmaktam bahsettim
BthnKrkt
28-01-2012, 15:38
Benim bahsettigim otomatik kalibrasyon degil ki:) onu bugun programi indirip bende yaparim. Hakkiyla ayar yapmaktam bahsettim
bizim alıstıgımız lpg degerlerı ve yakıtta otomatık kalıbrasyon sonucları oldugu ıcın en azından bır bakım parasına kablo alınıp deneyerek ve okuyarak gelıstırılebılır dıye dusunmustum bende.. :)
evelinkamenov
28-01-2012, 15:39
Vay ilginç mesele doğrusu bende aracın eski sahibinden lpg faturasını isteteyim bari. Ne olur ne olmaz.
Benim garajım olsaydı evimde yağ değişimi balata değişimini falande kendim yapardım keşke imkan olsa sırf paralık iş değil hobi meselesi günlüğü 25TL olan insanda akıl vermek gibi olmasın arabaya vermesin rıskını yazıktır...
Ayar mevzuna gelince haftaya wideband la gerekli takım taklavatımı alıyorum inşallah kendim yapıcam ayarımı...
ayari cok kuracaltmadan katkili gaz kullanilirsa 7500km kullanilmassa 10-15bin kmde durumua gore degistirmekte fayda var bence, ben oyle yapiyorum.
gambit49
28-01-2012, 19:59
bu konuda turkiyede ilklerden olan bir ustam arac gaz varken kendi kendine benzine atmaya basladiginda gel degiselim diyodu
benim aracımda da atiker var eski sahibi ben almdan 1 ay önce taktırmıştı hiç memnun değilim araç lpg de kafayı yiyor götürdüm atiker servisine ama hala aynı