Orijinalini görmek için tıklayınız : LPGli Araba Kışın Nasıl Çalışır ?
Araba 2 gündür çalışmıyordu bugün tek marşta çalıştı 100-200m gitti bayıra geldiğimde tekleyip durdu tüp regülatörüne elim yapışacak gibi çok soğuktu kaynar su döktüm ama arkadan gelen lpg soğuttu tekrar dondu regülatör.arabada gram benzin yok olsada karbüratörde sorun olduğu için çalışmıyor benzinde. bu lpgli arabayı kışın nasıl çalışıtırabilirz ?
SekoLive
01-02-2012, 10:54
işin zor burak acil degilse cok zorlama .
lpgciye gidip gaz bastır 10-20 liralk dicem ama bilmiyorm oluru varmı.
gaz dondugundan geçen yıl şahin varken marş motorunu kırmıstım :) inat edip sen bu hataya düşme .
Osman Bahadır
01-02-2012, 10:55
Regülatör ısınmıyorsa su bağlantısında sorun vardır. Termostattan sonra bağlamışlardır muhtemelen. Veya hava vardır.
eski sistemdir muhtemelen ici donuyor borularin motrun sicak suyu beyine giremiyor sabahlari beyine sicak su dokmelisiniz motor suyu isininca problem kalkmasi lazim ortadan
işin zor burak acil degilse cok zorlama .
lpgciye gidip gaz bastır 10-20 liralk dicem ama bilmiyorm oluru varmı.
gaz dondugundan geçen yıl şahin varken marş motorunu kırmıstım :) inat edip sen bu hataya düşme .
bende bugün çok zorladım her yer lpg koktu ama yolun ortasında kalınca mecburiyetten yaptım bir ara çalıştı hareket ettirdim sonra yine durdu havaların ısınmasını beklicez anlaşılan :)
Regülatör ısınmıyorsa su bağlantısında sorun vardır. Termostattan sonra bağlamışlardır muhtemelen. Veya hava vardır.
motor soğuk olduğu için regülatör ısınmıyor sanki keşke çalıştırsaymışım arabayı 2 gün :(
Araç ne marka?
subaru legacy karbüratörlü 1800cc
eski sistemdir muhtemelen ici donuyor borularin motrun sicak suyu beyine giremiyor sabahlari beyine sicak su dokmelisiniz motor suyu isininca problem kalkmasi lazim ortadan
evet eski sistem sıcak su döküyorum çalışıyor ancak gelen gaz soğuk olduğu için tekrar donuyor ve motor duruyor
aklıma regülatörün üstüne sıcak su torbası koyup çalıştırmak geliyor ama ne kadar etkili olur bilmiyorum zaten arabayla işim halloldu şu an aciliyeti kalmadı beklerim cumaya kadar ısınsın hava :)
Germanian
01-02-2012, 11:21
bende bu dertten muzdaribim taunus un kafa hergün donuyor termostat yeni devirdaim yeni su hattında problem yok ama donuyor antifriz koysam ne derece etkili olur acaba bide bi yerleri patlatırmı acep
timucintt
01-02-2012, 11:25
istediğiniz kadar antifriz koyun su dökün donmuşsa bir kere çözülmesi zaman alıyor regulatörün... ama en iyisi yine sıcak suyla inmek biri içerden marş verirken biride sürekli regulatörün üstüne kaynar su dökmeli...
istediğiniz kadar antifriz koyun su dökün donmuşsa bir kere çözülmesi zaman alıyor regulatörün... ama en iyisi yine sıcak suyla inmek biri içerden marş verirken biride sürekli regulatörün üstüne kaynar su dökmeli...
bunu yapacaktım adam bulamadım çektim kenara yatıyor şimdi peki bunu ne kadar sürdüreceğiz kısa kısa çalışıyor araba ama hareket etmeye geldimi duruyor baya uzun bir süre sıcak su dökmek lazım galiba
timucintt
01-02-2012, 11:42
bunu yapacaktım adam bulamadım çektim kenara yatıyor şimdi peki bunu ne kadar sürdüreceğiz kısa kısa çalışıyor araba ama hareket etmeye geldimi duruyor baya uzun bir süre sıcak su dökmek lazım galiba
Motorun iyice soğutma suyu ısınaması lazım.... bekle 5-10 dakika... hararet yarıya gelsin mutlaka hareket ettirme aracı yoksa motorun tekrar soğumaya başlar.... havalarda sert geçiyor zaten gene donar beyin hemen...
Motorun iyice soğutma suyu ısınaması lazım.... bekle 5-10 dakika... hararet yarıya gelsin mutlaka hareket ettirme aracı yoksa motorun tekrar soğumaya başlar.... havalarda sert geçiyor zaten gene donar beyin hemen...
evet o hatayı yaptım çalışır çalışmaz yürüdüm hanzo gibi.bir daha tecrübe oldu en az 5 dk ısıtıcam sağolun.
Osman Bahadır
01-02-2012, 11:48
Su bağlantısı doğru yapılmış, antifrizi tam bir arabada regülatör donmaz. Ama motor suyu -25 lere dayanamıyorsa, yani donuyorsa, yani antifrizi yoksa ilk olarak regülatör donar.
Donduktan sonra yapılabilecekleri timuçin arkadaşımız güzelce anlatmış.
Su bağlantısı doğru yapılmış, antifrizi tam bir arabada regülatör donmaz. Ama motor suyu -25 lere dayanamıyorsa, yani donuyorsa, yani antifrizi yoksa ilk olarak regülatör donar.
antifriz yok malesef bu yüzden dondu herhalde. teşekkürler
timucintt
01-02-2012, 12:00
-25 e gerek yok :) aracın suyu bile eksik olsun hava sıcaklığı 30 derece olsun direkt donar beyin :) sonuçta beyin soğutma suyu yüzünden değil LPG nin basınç altındaki soğuk gazından dolayı donuyor :) geçiş ısısına(35 - 45derece) ulaşmadığı sürecede donmaya mahkumdur beyinler... :D
imparatoR
01-02-2012, 12:08
yerinde olsam benzinle çalışmasına engel sorunu hallederim akşamları motor stop etmeden önce benzine alırım sabah ısınınca gaza çekip devam....
Emre Akçay
01-02-2012, 12:13
Arkadaşlar yeni konu açmayayım dedim. Babamın Doğan SLX inin aldım. Gül gibi Accent'i bıraktım evde. Neyse P.tesi sabahı tek marşta çalışıp, işe gittim. Fakat salı ve bugün naptımsa çalışmıyor. Marş basıyorum gır gır ses başka birşey yok. Marş motoru ile aküyü de bitirmek istemedim. Benzin de var arabada. Benzine alıyorum onda da tepki yok. Napalım buna itelim mi? Mübarek soğuklarda nelerle uğraşıyoz ya :D
yerinde olsam benzinle çalışmasına engel sorunu hallederim akşamları motor stop etmeden önce benzine alırım sabah ısınınca gaza çekip devam....
benzinde çalışınca siyah duman atıyor ve ayağımı gazdan çektiğim zaman stop ediyor gitmiyor sanırım karbüratörde var bir sıkıntı.
Osman Bahadır
01-02-2012, 12:14
-25 e gerek yok :) aracın suyu bile eksik olsun hava sıcaklığı 30 derece olsun direkt donar beyin :) sonuçta beyin soğutma suyu yüzünden değil LPG nin basınç altındaki soğuk gazından dolayı donuyor :) geçiş ısısına(35 - 45derece) ulaşmadığı sürecede donmaya mahkumdur beyinler... :D
Dikkat edersen "-25'e dayanacak antifriz" demişim. -25 hava sıcaklığı değil normal şartlarda LPG'nin regülatöre giriş sıcaklığıdır. Eğer bu sıcaklığa dayanacak antifrizli su varsa motorda, regülatör donmaz.
Su eksikse hava var demektir zaten. O konuya girmiyorum bile...
imparatoR
01-02-2012, 12:23
benzinde çalışınca siyah duman atıyor ve ayağımı gazdan çektiğim zaman stop ediyor gitmiyor sanırım karbüratörde var bir sıkıntı.
5-6 yıl doğan kullandım karşılaştığım bi durum değil karbüratörü en son ne zaman temizlettiğini hatırlıyormusun,belki haklısındır?
5-6 yıl doğan kullandım karşılaştığım bi durum değil karbüratörü en son ne zaman temizlettiğini hatırlıyormusun,belki haklısındır?
15 sene hiç açılmadığından eminim sadece.
bi çaydanlık sıcak su ile hallettik işimizi çok şükür :) yalnız anlamadığım lpg şalteri (adı ne bilmiyorum) lpg tarafındayken araba çalışmıyordu ortaya aldığımda hafif çalışıp duruyordu bende tuş ortadayken çalıştırdım hemen lpg tarafına çevirdim öyle çalıştı niye bunu yaptı anlamadım acaba araba boğuldumu ?
Burak biraz ilgiye ihtiyacı var Subi'nin farkındasın di mi .. :)
Hem suçlusun da ... Antifrizi yaz kış kullanmalısın..
bende de ef sedan var hiç benzinde kullanamıyorum karbüratör sorunlu,
istanbulun halini biliyorsun 3 gündür yatıyodu kapının önünde araç,aksam 7 gbi işten gelince lpg de bastım tek marsta calıstı masallah,2 dakıka calıssa yeter regülatöre su gitsin yeterki,antrifiz koymayı ihmal etme
kırmızı antifreeze (çakma değil g12) kullanın sorununuz çözülecektir -18 de tek marş denedim ww servislerinden parçacılarından bulabilirsiniz :icon_tup:
Burak biraz ilgiye ihtiyacı var Subi'nin farkındasın di mi .. :)
Hem suçlusun da ... Antifrizi yaz kış kullanmalısın..
başka bir araba olsa bu kadar ilgisiz çoktan hurdaya çıkardı herhalde :) ben yine ilgi gösteriyorum eskiden yağsız çalıştığını hatırlıyorum yağcı şok olmuştu nasıl geldiniz buraya kadar diye :D 7-8 sene peugeot amortisörleri vardı arabanın altı vuruktan dalga dalga olmuş çok eziyet çekti garibim yaza İnşallah toparlanır biraz :)
bende de ef sedan var hiç benzinde kullanamıyorum karbüratör sorunlu,
istanbulun halini biliyorsun 3 gündür yatıyodu kapının önünde araç,aksam 7 gbi işten gelince lpg de bastım tek marsta calıstı masallah,2 dakıka calıssa yeter regülatöre su gitsin yeterki,antrifiz koymayı ihmal etme
maşallah :) bende artık havalar ısınana kadar motoru 4-5 dk çalıştırırım
bugün aracı çalıştırdım yola çıktım 10 km yol yaptım, 10 km boyunca lpg ye geçmedi lanet şey, hava -10derece idi eskişehirde, lpg ye geçmeyince hemen bi benzinliğe çektim, radyatör adam gibi ısınmamış bile, kapağını açtım azbişey su taştı ama su el yakacak sıcaklığa gelmemiş....
kırmızı antifriz alıp ekledim, antifiriz ciden azdı suyun, sonra intecooler ın üstünüde kartonla kapattım... intercoler ı kapamam okadar farkettiki araç bildiğin 5 kuruş daha az yalmaya başladı :D:D:D
antifrizini mutlaka ekle mümkünse kırmızı olanından, bide radyatörün bir kısmını kartonla ört kışın aracını daha çok seveceksin :)
bugün aracı çalıştırdım yola çıktım 10 km yol yaptım, 10 km boyunca lpg ye geçmedi lanet şey, hava -10derece idi eskişehirde, lpg ye geçmeyince hemen bi benzinliğe çektim, radyatör adam gibi ısınmamış bile, kapağını açtım azbişey su taştı ama su el yakacak sıcaklığa gelmemiş....
kırmızı antifriz alıp ekledim, antifiriz ciden azdı suyun, sonra intecooler ın üstünüde kartonla kapattım... intercoler ı kapamam okadar farkettiki araç bildiğin 5 kuruş daha az yalmaya başladı :D:D:D
antifrizini mutlaka ekle mümkünse kırmızı olanından, bide radyatörün bir kısmını kartonla ört kışın aracını daha çok seveceksin :)
bugün radyatöre karton koydum ve ısıtana kadar hafif hafif gezdim araç öksürerek çalışmaya başladı geldim eve kaputu açtım sol arka bujinin ordan tıssss diye ses geliyordu buji kablosunu söktüm baktım ucu ıslanmış bezle kurulayıp taktım yine bi test edeyim dedim bu sefer öksürme yapmadı.sekmanlarmı gitmiş acaba buji kablosunun ucundaki sıvı yağ gibi değildi ama.. sanki su dökülmüş gibiydi kışın arabanın motorunu söküp evde saklamak gerekiyor herhalde :D
BurakYozgat.
09-02-2012, 12:24
dün akşam benimde çalıştırana kadar anam ağladı. araba bi gün yattı nası olduysa bi türlü çalıştıramadım radyatörüde yeni değiştirdim lpg beynine sıcak suyu döktüm ettim yok banamısın demedi. antifrizi c.tesiye kadar koyamıyorum değişmesi gereken bi boru var şuan aracın radyatörüne koyduğum su damla damla araçtan geri boşalıyo. c.tesiye kadar idare etmeye çalışıyorum ama bakalım. dün çalıştıramayınca yedek depodaki ve radyatördeki suyu olduğu gibi boşalttım benim araçta benzinde çalışmıyo varmı önerisi olan :)
h.guroglu
09-02-2012, 12:56
medem yaptıramıcaksın şimdilik suyu boşaltman iyi olmuş hiç değilse aracın donmaz ama çalıştırmadan önce ılık su koyman lazım yoksa işin iş
yada bir su şişesine benzin koyup ucunada bir hortum boru bişey bağla eğer (karbüratörün sağlamsa) otomatiğe direk o boruyu bağla çalıştır
dün akşam benimde çalıştırana kadar anam ağladı. araba bi gün yattı nası olduysa bi türlü çalıştıramadım radyatörüde yeni değiştirdim lpg beynine sıcak suyu döktüm ettim yok banamısın demedi. antifrizi c.tesiye kadar koyamıyorum değişmesi gereken bi boru var şuan aracın radyatörüne koyduğum su damla damla araçtan geri boşalıyo. c.tesiye kadar idare etmeye çalışıyorum ama bakalım. dün çalıştıramayınca yedek depodaki ve radyatördeki suyu olduğu gibi boşalttım benim araçta benzinde çalışmıyo varmı önerisi olan :)
lpg tuşunu ortaya getirin ne benzin nede lpg tarafı açık olsun öyle basın marşa çalışştığı zaman hemen lpgye geçirin ben öyle yaptım çalıştı lpgde çalışmıyordu benzine zaten çalışmıyor ortaya getirip bastım marşa çalıştı stop etti tekrar denedim bu sefer hemen lpgye aldım çalıştı 5 dakika ısıttım şöyle kendine geldi :)
BurakYozgat.
09-02-2012, 20:34
arabayı emanet edebilicegim kimse yok olsa bırakacaktım ama mecbur c.tesiyi bekliyorum bakalım bugün radyatörün oraya kartonuda koydum soğuğu kessin diye c.tesi sabaha kadar beklicem mecbur.. c.tesi dediklerini deneyeceğim teşekkürler :)
tuncay enis
11-02-2012, 09:43
benzınle calıstır beyın gaz beynı donmustur bır kac yuz metre benzınlı gıt daha sonra lpg ye al derım
Öncelikle geçmiş olsun kışın tüple çalıştıracaksan kontagı aç bekle ben dizel araba gibi 1 dk kontak açık bekliyorum basıyorum marşa 2 turda aldı aldı almadı bırakıyorum tekrar bi 30 sn bekle bas marşa bu iş bu kadar ne marş motorun üzülsün nede akün bide yağ olarak 10/40 öneririm daha kolay çeviriyor soguklarda
bujı olarakta 3 tırnak wosvagen bujısı kullandım depondaki gazıda mümkün oldugunca kırmızı da bırakma daha kolay çalışıyor
BurakYozgat.
16-02-2012, 09:02
Öncelikle geçmiş olsun kışın tüple çalıştıracaksan kontagı aç bekle ben dizel araba gibi 1 dk kontak açık bekliyorum basıyorum marşa 2 turda aldı aldı almadı bırakıyorum tekrar bi 30 sn bekle bas marşa bu iş bu kadar ne marş motorun üzülsün nede akün bide yağ olarak 10/40 öneririm daha kolay çeviriyor soguklarda
bujı olarakta 3 tırnak wosvagen bujısı kullandım depondaki gazıda mümkün oldugunca kırmızı da bırakma daha kolay çalışıyor
çok teşekkürler ;)
sıralı sistemse önce benzinde çaışır sonra lpg'ye geçer :D
Bu LPG regülatöründe neden elektrikle ısıtan sistem yok, neden motor suyu ile ısınması gerekir?
heartness
16-02-2012, 11:36
Bu LPG regülatöründe neden elektrikle ısıtan sistem yok, neden motor suyu ile ısınması gerekir?
hocam naptın havayamı ucurcaksın bızı :D
hocam naptın havayamı ucurcaksın bızı :D
tehlikeden dolayımı? ama arabanın her tarafından elektrik var sonuçta, su yerine ufak dirençli bir ısıtıcı sistem kullanılamaz mı?
Osman Bahadır
16-02-2012, 13:44
Rezistansın doğrudan LPG'yi ısıtarak buharlaştırdığı bir sistem yok. Pek de makul, mantıklı ve güvenli değil. Ayrıca şimdiki gaz fazı LPG sistemlerinin tamamı LPG'yi su ile buharlaştıracak bir regülatörle çalışıyor. Doğrudan rezistansın LPG'yi buharlaştırdığı bir sistem, LPG sisteminde komple bir değişiklik gerektirir.
Daha makul bir çözüm olarak halıhazırda LPG sisteminde LPG'yi buharlaştıran suyu ısıtmak var. Regülatörün su girişine bir rezistans yerleştirilip, veya su girişinden hemen önce bir ısıtma kabı konulup orada su ısıtılarak özellikle soğuk motorda hızla LPG'ye geçiş sağlanabilir.
Ama her halükarda ilave elektrik yükü ve düşük verim böyle sistemlerin hayata geçmesini zorlaştırıyor. Motor ısındıktan sonra hiçbir güç ve yakıt kaybına sebep olmayan su ile buharlaştırma varken ilave elektrik harcamak gereksiz görülüyor.
Rezistansın doğrudan LPG'yi ısıtarak buharlaştırdığı bir sistem yok. Pek de makul, mantıklı ve güvenli değil. Ayrıca şimdiki gaz fazı LPG sistemlerinin tamamı LPG'yi su ile buharlaştıracak bir regülatörle çalışıyor. Doğrudan rezistansın LPG'yi buharlaştırdığı bir sistem, LPG sisteminde komple bir değişiklik gerektirir.
Daha makul bir çözüm olarak halıhazırda LPG sisteminde LPG'yi buharlaştıran suyu ısıtmak var. Regülatörün su girişine bir rezistans yerleştirilip, veya su girişinden hemen önce bir ısıtma kabı konulup orada su ısıtılarak özellikle soğuk motorda hızla LPG'ye geçiş sağlanabilir.
Ama her halükarda ilave elektrik yükü ve düşük verim böyle sistemlerin hayata geçmesini zorlaştırıyor. Motor ısındıktan sonra hiçbir güç ve yakıt kaybına sebep olmayan su ile buharlaştırma varken ilave elektrik harcamak gereksiz görülüyor.
doğru aslında teorik olarak hazır ısınan motor suyunu kullanmak daha ekonomik, sadece zor durumlar için dediğin gibi suyu ısıtmaya yardımcı sistem kurulabilir.
Yorum için teşekkürler
enginetune
18-02-2012, 09:59
Araba 2 gündür çalışmıyordu bugün tek marşta çalıştı 100-200m gitti bayıra geldiğimde tekleyip durdu tüp regülatörüne elim yapışacak gibi çok soğuktu kaynar su döktüm ama arkadan gelen lpg soğuttu tekrar dondu regülatör.arabada gram benzin yok olsada karbüratörde sorun olduğu için çalışmıyor benzinde. bu lpgli arabayı kışın nasıl çalışıtırabilirz ?
bu sorunu bu sene bende yaşadım LPG ile geçirdiğim ilk kış genelde gece sıcaklık -2 lerin altına düştüğü zaman bu skıntı oluyor. İlk seferinde aküyü bitirene kadar uğraşmıştım sonra sanayide lpg işiyle uğraşan bi arkadaşım söyledi lpg beyninin üstüne sıcak su döktüğünde tek marşta çalışıyor :) enjeksiyonlularda böle bir sorun yok ama karbiratörlüler gece benzinde bırakmadığın zaman kışın sabah çalıştırmak sıkıntı oluyor
Hava soğutmalı motorlarda lpg beyni egsoz gazı ile ısıtılır.Aslında böyle bir şey yapılabilir.
1.3 protonum var lpg li kışın lpg de çalışmıyor mecbur benzinde çalışması gerekiyor