PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Hat üstü hararet müşürü

Spawn
08-02-2012, 15:52
Selamlar ,

hat üstü hararet müşürü(radyatör borusu üzerinde olan tip) olarak genelde opar (tofaş) öneriliyor. Bende buna istinaden kendi hazırladığım elektrikli fan sistmeinde tofaş kullandım ( üstünde kendi soketi olan 85-91 derece idi yanlış hatırlamıyorsam)

fakat 2 defa problem yşadım bu müşrle ilgil . en son pazar günki antreanda da röleyi eritti müşürün kısa devresinden dolayı .

başka hat üstü hararet müşürü kullanan araç var mıdır acaba kullanabileceğimiz? yada siz neler kulanıyorsunuz?

önemli bir konu benim için. Teşekkürler şimdiden

mmustu
08-02-2012, 15:55
kanku ben e30da 92-87 müşür kullanıyodum oda hat üstüydü ama şeyi hatırlamıyorum benim radyatör e36ydı ne markaydı müşür çözemedim :D

Osman Bahadır
08-02-2012, 15:57
Her türlü müşürü kullanırsın. İlle de hat üstü olacak diye birşey yok. Radyatör hortumuna uygun çapta bir boru bul. Boruya somun kaynat, somuna da müşürü tak. Boruyu da radyatör hortumuna ekle olsun bitsin.

Maxi
sorun nedir?
kısa devre olan müşürmü? anlamadım tam

mmustu
Her türlü müşürü kullanırsın. İlle de hat üstü olacak diye birşey yok. Radyatör hortumuna uygun çapta bir boruya somun kaynat, somuna da müşürü tak. Boruyu da radyatör hortumuna ekle olsun bitsin.

aynen budur :)

Spawn
08-02-2012, 16:03
Her türlü müşürü kullanırsın. İlle de hat üstü olacak diye birşey yok. Radyatör hortumuna uygun çapta bir boru bul. Boruya somun kaynat, somuna da müşürü tak. Boruyu da radyatör hortumuna ekle olsun bitsin.

şu anda öyle kullanyorum zaten , b ah settiğin gibi müşüre uyan somun bulup boruya kaynattım , radyatör hortumunu kesip arasına girdim demir boruyu da . benim problemim orada değil , onu değiştiririm , 90-91 de kontak verecek bir müşür problem .

sorun nedir?
kısa devre olan müşürmü? anlamadım tam

evet abi , neden olduğunu anlamadım , 1 sene içinde 1 defa kendisi eridi müşürün 1 defa da röleyi eritti . tesisatta problem yaratacak hiç bir nokta yok . 6-7 aydır problemsiz çalışıyordu fakat son antremanda problem çıkardı müşür . bende yanan röleyi söküp manuel switch e bağladım fanları , fakat bu sefer de fanların akımı bütün arabanın içinde gezmeye başkladı manuel switch e gelen kablolardan dolayı , bende bunu istemiyorum ..

Kısa devre yaptırtacak hiç birşey de yok , çizeyim ben tesisatı 2 dk ya .

Röle aldım bi tane daha , tesisatını hazırlayacağım baştan , fakat daha sağlam + problem çıkarmayan bir müşür arıyorum .

Spawn
08-02-2012, 16:10
Basit olarak bu şekilde

http://a1202.hizliresim.com/u/8/2jtq4.jpg

Spawn
08-02-2012, 16:25
bu da eriyen röle bobin kontağımız...

http://e1202.hizliresim.com/u/8/2ju52.jpg

Maxi
08-02-2012, 17:02
birincisi şema hatalı, fanlar o şekilde seri bağlanmaz
paralel bağlanır, zaten sende paralel bağlamışsındır.

bu şekilde müşür üzerinden yüksek bir akım geçmeyeceği için
hiç bir şekilde erime - kontak yapışması gibi saçmalıkların olmaması lazım

bence ya senin kablolar sağa sola değdi birşeyler oldu
veya röle kalitesiz.

bence kaliteli bir röle tak, akımıda yüksek olsun (o röle kaç amperlikki öyle ufak)
kalite = bosch falan gibi yani

son birşey daha
2.5mm kabloları daha kalın tak, ince o

tdipower
08-02-2012, 17:04
hella falan tak röleyi ucuzlardan alma fan müşürü olarak eski model hondalarda radyatör üstüne takılan büyük tip müşürler var onlardan al tamamdır :)

Osman Bahadır
08-02-2012, 17:05
Role çok kalitesiz ve eski tip görünüyor.

Spawn
08-02-2012, 17:12
evt abi dalgınlıkla seri çizmişim , paralel bağlı fanlar .

müşür üstünden akım geçmiyor evet , bende anlam vermeiyorum neden böyle olduğuna , izole bir yerde duruyo , kabloların sağa sola deydiğini sanmıyorum , makaronlu her taraf , hatta pabuçlarda bile plastik kılıf var.

Rölenin zayıf kalacağı aklıma geldi fakat pek ona vurmadım sanırım daha önce de müşür problemi yaşadım diye . röle orjinal nissan rölesi abi . akım değeri yazmıyor üzerinde . yedek vard 1 NO röle onu kullandım .

fakat , yanan kızım bobin uçları yani akım geçmeyen yer , kontak uçları sağlam o yüzden röleye pek vermedim problemi . ama yinede değiştireyim dediğin gibi . olmadı termikli birşey koyayım bir dahakine .

4mm2 mü yapayım fan kablolarını . fanlar 2 adet Denso .

Müşür fikirleriniz bekleniyor hala..

Spawn
08-02-2012, 17:15
http://nissannut.com/maintenance/inhibit_relay/relay_top.jpg

dandik olduğunu sanmıyorum , iş için yeterli değil daha doğru olabilir. fakat 1 senedir bu röleyle kulanıyorum :)

ama değiştireceğim tavsiyeleriniz üstüne.

0M42
08-02-2012, 17:36
Yanan röle ile fanlar aracın orjinal parçalarımı ? O röle çok küçük yahu taşımaz o fanların çektiği akımı.Fanların kaç watt olduğunu biliyormusun ? Tofaşların far rölesini kullan hem ucuz hemde 20 - 25 amper akım taşır ama yanan rölene göre biraz daha büyüktür ama rahat edersin.

Aşağıdaki röleyi kullanabilirsin ;

http://www.demirciogluoto.com/?/x/9/1083/far-rolesi-12v.html

Spawn
08-02-2012, 17:37
Yanan röle orjinal , denso(orjinal değil aftermarket) fanlar adam devirecek güçte hava çekiyorlar.

ben yeniden tesisat ahzırlayıp röleyi değiştirip tekrar deneyeceğim . eğer o da yanarsa başka yerleri kontrol edeceğim.

Problemi bulduğum zaman burada paylaşacağım

0M42
09-02-2012, 10:38
Şayet fanlarda bir sıkıntı yoksa başka bir yerde problem olacağını sanmıyorum ben.Fanları sağlam diyoruz o halde sorun kullanılan rölenin çekilen akımı taşıyamamasından kaynaklandığını düşünüyorum.Daha güçlü bir röle ile bir sorun yaşamazsın bence.

Müşür olarak yine tofaşların müşürünü kullanabilirsin röle kullanacağın için müşüre yük binmeyecektir zaten.

Spawn
13-02-2012, 01:24
c.tesi günü giriştim , komple tesisatı baştan çektim ( psikolojikdeli senat a kucak dolusu sevgiler :) ) 2-3 hata buldum sanıyorum sebebi onlar,

1 si röleyi tekrar inceledikten sonra yanan kısmın bobin uçları değil kontak uçları olduğunu farkettim.
2 bağlantı pabuçlarının 2 tanesi zamanla oynaya oynaya dibinden kopmuş sanırım aşırı akıma o sebep oldu .
3 şaseye bağlamalarını elektrikçiyle beraber yapmıştık ben kontrol etmedim o da sağolsun 2 adet şase yapmamış röle çıkışında müşür le fanların şaselerini birbirine bağlayıp öyle şase vermiş .
4 fanların girişine sigorta koymayı akıl edememiştim ilk yaparken .

şimdi sizin de tavsiyelerinizle fan tesisatını komple izole ettim tetik kablolarından , baştan 4mm2 lik kabo ile yeniden çektim. hellanın 30A lik rölesini kullandım , fan beslemesinin girişine de 30 A lik sigorta koydum problem durumunda rölenin kontaklarını korumak için . kabloları da makarondan geçirip daha kuvvetli izolasyonla birlikte daha iyi sabitledim . pabuçların hepsini plastik kılıf içinde bağladım röleye destekleyip.

umarım benzer problemi bir daha yaşamam . çünkü antremanda gözümden kaçtı 1 dk bakmadım saatlere su 130 yağ da 115 derece gördü .

2 gündür testteyim şimdilik bir sıkıntı yok.

0M42
13-02-2012, 01:40
Kontak ucları yanmışsa yanılmamışız fanların çektiği akımı röle taşıyamamış.

Yazdıklarına bakılırsa zaten yapabileceğinin en iyisini yapmışsın bundan ötesi fantezi olurdu.Bir sorun yaşayacağını sanmıyorum geçmiş olsun tam gaz devam.