Giriş

Orijinalini görmek için tıklayınız : 'Çakma xenon' farlar trafiğe çıkamayacak

_Emre_
11-02-2012, 10:51
Lüks otomobillerde kullanılan ve kısa sürede taklitleri çıkan xenon far sistemlerine TÜVTÜRK dur dedi. Otomatik ayar sistemi olmadığı için diğer sürücülerin görüşünü tehlikeye atan sözde sistemler, denetimden geçemediği için trafiğe çıkamayacak.

Daha iyi aydınlatma sağlayan xenon far sistemleri, lüks otomobillerde dahi, 3 bin Euro ekstra ödemeyle satın alınabildiği için kısa sürede taklitleri çıktı.

Akşam gazetesinin haberine göre, çoğunluğu sadece renk olarak orijinallerine benzeyen, Uzak Doğu üretimi sistemler, set olarak 300 TL'den başlayan fiyatlarla satılıyor.

Orijinal sistemdeki gibi, karşıdan gelen sürücülere rahatsızlık vermemesi için otomatik ayarlama düzeneği bulunmayan 'çakma' sistemler, trafikte de sürüş güvenliğini tehlikeye atıyor.

TÜVTURK yetkilisi Koray Özcan 'Bu tip araçlar ağır kusurlu kabul edilip muayeneden geçemeyecek, trafiğe de çıkamayacak' dedi.

tdipower
11-02-2012, 10:54
çok sevindim

Tunacan
11-02-2012, 10:54
http://www.techturkey.com/forum/sohbet/109012-xenon-far-artik-muayeneden-gecmiyor.html

yearone
11-02-2012, 10:55
İsabet olmuş.

onat
11-02-2012, 10:58
allah razı olsun sonunda... 7497949817419817461310 kelvin xenonla çok yakışıklı bi arabası olduğuna inanan kişiler için isabet olmuş .

BAŞAR
11-02-2012, 10:58
hayırlısı olsun.

otomania
11-02-2012, 11:00
bi bu eksikti zaten yakında trafiğe çıkmak bile suç olacak.

Almanci Tane-R
11-02-2012, 11:02
sök tak yaparlar :)

Dragger
11-02-2012, 11:02
İnanmış mal.

Muayene sonrası xenonları sanki geri takamayacak adam, 2 senede bir söker normal ampul takar muayeneden yine geçer...

Yok trafige cıkamayacak falan, ne zannediyorlarsa kendilerini...

Çingeneye yetki vermişsin babasını kesmiş hesabı.

emre_
11-02-2012, 11:04
Hemen 206 ma 3000 € verip bixenon aliyim :D

Falmor
11-02-2012, 11:05
Umarım trafik polisleride başlar bu uygulamaya.Cam filmi gibi olsun ikinci yakalanmada direk bağlasınlar aracı.

rebelh
11-02-2012, 11:09
İnanmış mal.

Muayene sonrası xenonları sanki geri takamayacak adam, 2 senede bir söker normal ampul takar muayeneden yine geçer...

:D:D:D ben memnunum xenondan ya kimsenin gözünüde almıyo şıkta duruyo ne yani apaçimiyiz şimdi

tegci_09
11-02-2012, 11:13
sorun değil iki dakkada orjinal ampülleri takıp geçip gelio millet caydırıcı olması için trafiktede kontrol yapılması lazım.

|| CaNeR ||
11-02-2012, 11:16
İyide normal halojen far kullanan araç sahipleri, far ayarınızı yaptırmadıktan sonra inanın xenon kullanıcısından bi farkınız yok :)

rebelh
11-02-2012, 11:21
aga ben anlamadım bi çoğumuzun aracı ztn tüv kurallarına aykırı buna nie sevinioruz ki yaptırım olsun falan die kaç kişinin aracı basık değil ya da egzoz yok? ne güzel ayarları yapılmış şık xenonlarımızda var bi çoğumuzda eee:icon_wack

darkmoon
11-02-2012, 11:28
şu konu 5 defa açıldı şu forumda....

bu yasa çıkdıkdan sonra normal halojen ampüllerini takıp gene sonradan takma xenon farlı araçlar muayeneden geçiyor kimse ego tatmini yapmasın geçemiyor kalıyor falan diye..
xenon ampülü çıkartıp yerine normal halojen ampül takmak en işi bilmeyen arabadan anlamayan adamın 15 dakkasını alır işi bilen adamın 5 dakkasını alır.. çok basit bir şey..

Tüv sadece xenon farlı araçları başından savmış bana normal farlarınla gelde dışarda nasıl geziyorsan gez demeye getirmiş.. xenon zaten tüv ilk geldiğindede ağır kusurdu sonradan hafife çevirdiler şimdi tekrar ağır yapmışlar yani yeni bir şey değil..

bu öyle ne xenon satışını yavaşlatır nede kullanımını engeller..

turkerrr
11-02-2012, 11:29
o uçak egzos mudur nedir bi o bide göz alan xenonlar polis kontrolünden de geçmesin

yearone
11-02-2012, 11:30
Valla istedikleri kadar kurnazlık yapsınlar. Benim gözümü alan xenon ve arka sislere basıyorum küfürü.

DeNNis
11-02-2012, 11:30
iş yapıyoz desinler diye saçmalamaya başladı hıyar herifler, far ayarı düzgün olduktan sonra neden göz alsın ya ( halojene takılan xenonlar hariç )

turkerrr
11-02-2012, 11:31
xenonun merceksiz fara takılması uygun değil bence ... heleki kuş serisinin farları geçici körlük yapıyor ...

darkmoon
11-02-2012, 11:35
xenonlu araç sahibi tüvde kuyrukda sırasını beklerken bile 5 dakkada xenon ampülleri çıkartıp yerlerine halojenleri takar girer mauyenesine geçer çıkışda sağa çeker tekrar halojenleri çıkartır xenon ampülü takar yoluna bakar ne büyütüyorsunuz..

drummer582
11-02-2012, 11:37
xenonun merceksiz fara takılması uygun değil bence ... heleki kuş serisinin farları geçici körlük yapıyor ...

Kesinlikle inanilmaz goz aliyor,nekadar ayarli olsada yokuslarda,kasislerde ozellikle cok rahatsiz ediyor.ama bole tuv yasaklamis falan hikaye yani bole gecemezler hicbiseyin onune duyarli olmasi lazim arac sahiplerinin

darkmoon
11-02-2012, 11:40
ben geçen konudada uzun uzun yazdım..

tüv samimi olsa bu konuda far yükseklik ayarı gibi gereksiz bir şeyden yasak yapmaz tam aksine mercekli fardan ve lümen ayarından yasak koyardı o zaman araçlarında insanlar iyileştirmeyelere gidip araçlarına uygun mercekli farı alıp yada yaptırıp doğru lümen değerinde orjinal ampülleri takıp 4300k en azından araçlardaki xenonları insanları rahatsız etmiycek sürülebilir bir standarta getirebilirdi..

şu anda yapdığı başından savmak olmuş başka bir şey değil bu bir yasak değil başdan savma.. kardeşim ben görmiyimde sen nasıl biniyorsan bin bana böyle gelme demeye getirmiş tüv..

excalibur
11-02-2012, 11:41
o zaman yeni bir pazar doğar bence. tuv onaylı xenon satışları fln.. forumda yeni konularda bu tuv meselesi gündemde. yazılımda, xenonda vs.vs. yakında don lastikleri bile tuv onaylı olcakmış, haberiniz olsun.

erhanarici18
11-02-2012, 12:24
az önce radyo da duydum spikerin dediği lafda aynen böyleydi
"çakma xenon lu araçlar artık trafikte rahatça gezemeyecek"

hmtcn
11-02-2012, 12:28
o zaman yeni bir pazar doğar bence. tuv onaylı xenon satışları fln.. forumda yeni konularda bu tuv meselesi gündemde. yazılımda, xenonda vs.vs. yakında don lastikleri bile tuv onaylı olcakmış, haberiniz olsun.

:icon_tup::icon_tup:

efe_
11-02-2012, 12:29
harika haber lakin 15 dkka sonra dewam yine:D

erhanarici18
11-02-2012, 20:58
bugün muayeneye girdim sök gel dedi şimdi tekrar taktım nolcak yani bu iş böyle
bence bu devletin adam akıllı bi sistem getirmesi lazım
arabaya veriyorum 30 bin TL her yıl vergi öde gazdan benzinden yoldan sudan ottan boktan vergi al ama ben arabama istediğim gibi binemiyim
bi xenon sistemi içinde servise 1500-2000 TL gibi rakamı herkez veremez
bazı kişiler çok şikayetçi ama ben hiç değilim valla karşımdan gelenden de arkamdan gelenden de

GC8 GT
11-02-2012, 20:59
Bnde aracımdaki xenonları verdim gide. sarı orjinal far gibisi yok.

B.Koçer
11-02-2012, 21:01
Xenon fiyatları dip :D

_AS_
11-02-2012, 21:08
Tamam bende sevmiyorum merceksiz xenonları karşıda ki sürücüyü tavşana çeviriyor da....

La bunlar sınırdan resmi olarak geçmiyor mu? kdv si ötv si cartı curtu ödenmiyor mu tüm modifiye parçalarında olduğu gibi. Ödeniyor.
Devlet alıyor vergisini herşey yasal ama alıp kullanınca yok efendim niye kullandın sök at istemem ben böyle şeyler vs vs.
Madem bir uygulama yapıcaksın sokmayacaksın sınırdan yasak olan şeyleri türkiyede satışını yasaklayacaksın kimse ulaşamayacak.
Hem vergisini al hem kullandıktan sonra yasak de... oldu...

Subi-Emre
11-02-2012, 21:13
Far yönü hatalı hafif kusur apartmanin 5. Katını aydınlat hafif kusur xenon ampül ağır kusur ben böyle düzene rahmet okurum :/

Bone-crusheR
11-02-2012, 21:16
biz yeni geçtik xenondan arac kalmıstı trafoları sokmeden 2 ampul taktık tmm dır

131mirafiori
11-02-2012, 21:16
xenon far kadar berbat bir şey yok (orjınaller hariç) trafiktede kontrolleri uzun zamandır yapılıyor zaten bir çok arkadaşım ceza yedi bu yüzden ;) Doğuş otonun servisinde takılmış olması falanda değiştirmiyor bunu amcam mercedes bmw olmadımı yapıştırır cezayı :D :D

Ufuk
11-02-2012, 21:30
aga ben anlamadım bi çoğumuzun aracı ztn tüv kurallarına aykırı buna nie sevinioruz ki yaptırım olsun falan die kaç kişinin aracı basık değil ya da egzoz yok? ne güzel ayarları yapılmış şık xenonlarımızda var bi çoğumuzda eee:icon_wack

basıklık veya egzoz trafiği tehlikeye atmıyor ama merceksiz xenonlar atıyor.Karşıdan gelenin gözünü alıyor.Bende biliyorum 4300k ds2 leri merceksiz takıp birde ayarını tam yükseğe ayarlayıp göz kör etme ayarında kullanmayı.Ama kullanmıyorum var evde.
Ayarlı xenon almıyor zannediyorsanız yanılıyorsunuz.Oda gözü alıyor.

GokhanRS
11-02-2012, 21:33
merceksiz ve otomatik kısma özelliği olmadığı zaman gerçekten küfür yiyen çok var.

ben rs i ilk aldığımda niye yükseklik ayarını karşıdan gelene göre kendi yapıyor filan diye uyuz oluyordum. sonradan baktımki olması gereken buymuş zaten.

yani kafama göre yükseltemiyorum ben fardan yükseltiyorum o motordan indiriyor aşağıya :D ancak hiç bi şekilde küfür yemiyorum en azından.

alone
11-02-2012, 21:34
Xenon fiyatları dip :D

aynen 45 tl :D:D

Frid
11-02-2012, 21:39
sonradan yapılan herşeye karşıyım :D :D

Emir-Sb3R
11-02-2012, 21:43
Bende otomatik yükseklik ayarı var , mercek de var , ama yıkama yok geçermiyim acaba

Frid
11-02-2012, 21:47
Bende otomatik yükseklik ayarı var , mercek de var , ama yıkama yok geçermiyim acaba

otomatik ayarlayıcın varsa geçersin Emir.

Emir-Sb3R
11-02-2012, 21:47
otomatik ayarlayıcın varsa geçersin Emir.

iyi o zaman yoksa sökücektik bir ton , saolun :)

Frid
11-02-2012, 21:50
iyi o zaman yoksa sökücektik bir ton , saolun :)

orj birsistemse neden sökeceksin ( sonradan takılmış otomatik ayarlayıcısı olan bir sistemse tadilata tabi onuda belirteyim )

levent
11-02-2012, 21:51
İnanmış mal.

Aynen abi 30dk lık iş toplasan sök-tak-sök-tak..

Emir-Sb3R
11-02-2012, 21:54
orj birsistemse neden sökeceksin ( sonradan takılmış otomatik ayarlayıcısı olan bir sistemse tadilata tabi onuda belirteyim )

nasıl bir tadilat :D

bora1311
11-02-2012, 21:54
benim kendi aracimda orjinal bi-xenon far var (4300k) içerden yukseklik ayari yapabiliyorum (manuel) mecburen gidip halojen farları takıp muayeneye giricem...

Frid
11-02-2012, 22:02
nasıl bir tadilat :D

bir mühndis bulacaksın bir firma bu sistemin araca onaylı şekilde uygun standartlar çerçevesinde montajının uygun olduguna dair hesaplar kitaplar projeler tse onayları hazırlacak ve muayneye öyle gelinecek zanırım ruhsata işlenecek daha hiç karşılaşmadık ki çok zor karşılaşacagız gibi 15 lık sök tak işlemi yüzünden :D

RSBurak
11-02-2012, 22:30
normal araçtakiler abartmadıkça çok rahatsız etmiyor ama gidip sprinter'a crafter'a transporter gibi araçlara takanlara çok pis beddua ediyorum haberleri olsun :D bu kuralda güzel olmuş onlar senede bi gitmek zorunda oldukları için çok uğraşmazlar umarım

kadirsa
11-02-2012, 22:54
ayarsız xenon kadar illet birşey yok, diğer araçlardaki kişiler için bahsediyorum. insanı çıldırtan bir rahatsızlık veriyor göze.

fastchild
11-02-2012, 23:03
bizde kısa sis mercek+xenon muayene çokta etkilemez 2 yılda 15dk ne için uğraşmıyoruz :D

YEY®
11-02-2012, 23:21
Xenon takmak 2 dakka
Kat takmak 5 dakka
Arabayi basmak yarim saat

E napalim bari yasak koymayalim o zaman.Zihniyete bak yahu.Illegal olmak kolaysa hirsizlik yapmakta kolay alin teriyle kazanmaya oranla.Nedir yani mantik ?

Gunde en az 3-4 araba merceksiz fabrikasyon olmayan xenonlariyla gozumu aliyor kardesim. Elimde olsa plakalarini toplar polise sikayet ederim. Birakin isin kanuni yonunu hak hukuk soz konusu. Eger ki benim gozumu adliysaniz canimi malimi tehlikeye attiysaniz bunun faturasi obur tarafada cikar. Hic birine hakkimi helal etmiyorum. 3 dakkada xenon takip sokenlerede basarilarinin devamini diliyorum cok akillilar onlar cidden. Sokmek kolay diye yasak cikarmak aptallikmis :) Acaba kim aptal oluyor 2 dakika durup mantikli dusunmek lazim.

benim kendi aracimda orjinal bi-xenon far var (4300k) içerden yukseklik ayari yapabiliyorum (manuel) mecburen gidip halojen farları takıp muayeneye giricem...

Isin teknik boyutunu bilen birisi olduguna inaniyorum Bora. Aracinin fabrika cikisli bi xenon far olan versiyonda on akslarda yukseklik sensoru mevcuttur. Ve arac yuk,egim durumuna gore farlarini anlik olarak asagi yukari ceker. Dolayisiyla burda konu sadece mercek degil. Sadece yukseklik degil. Her ikisi birden. Aracinda fabrikasyon xenon olanlar iyi bilir yer alti otoparkina vesaire girerken bile hemen arac farlarini yukari kaldirir yokus cikarken aninda asagi indirir.Bunlar insanin takip edemeyecegi kadar sik oluyor yolculuk esnasinda.Dolayisiyla teknik olarak aracinda oem mercekli far var diye kusursuz bir xenon sahip olmus olmuyorsun :)

golfcu0101
11-02-2012, 23:22
benim kısalarda 8000 lik var ve ayarını yaptırdım bugüne kadarda kimse karşımdan selektör yapmadı 10 tl veriyorsun far ayarını yapıyorlar:D

AtmoSpheriC
12-02-2012, 00:09
kendilerini uyanık sanıyolar!.. sök tak ne kadar zor ya pff trafikten men olcaz nolcak şmdi :D
peki xenon la birlikte mercek modifiyesi yapmışsak ?

kelalper
12-02-2012, 06:58
Mantık dışı bir uygulama. Ben Volvomda yağmurlu akşamlarda yolu göremediğim için Clear lens far ve Xenon far aldım. Sorunu giderdim.Far ayarımda tam. Şimdi diyecekler ki sök yolu görmeden sürmeye devam et. İlk önce patates tarlası gibi olan yolları düzeltsinler sonra ben sökerim xenonları.

TuGaY_TaN
12-02-2012, 07:14
Ancak Trafık cevırmelerınde arac baglama cezası olursa bi nebze onune gecılebılır.Ama muayneden Ağır kusur yapıp Aracı Geçirmemeyi Düşünenlerin Aklını S..(eveyim) Diğer arkadaslarında dedıgı gıbı 5 dakkaya 20 lıraya sokup takıyorlar :)

darkmoon
12-02-2012, 11:48
demin arkadaşım geçdi kısalarında xenon vardı ne yapdın dedim çıkardım ampülleri dedi muayeneye girmeden halojenleri takdım dedi ... muayeneden sonrada çekmiş aracı köşeye gene xenonları takıp yola devam şu kadar kafayı yorduğunuza değmez .. olay bu kadar basit..

akgnemre
13-02-2012, 23:53
8000K xenon taktırdım 2 aydır kullanıyorum far ayarımıı kendim yapıyorum kimseninde gözünü almıyorum farını ayarlatmaya erinenlerle derdiniz arkadaşlar zenon a laf yok haa :D bu arada 180 liraya taktırdım taklit maklit fark etmez köpek gibi aydınlatıoo o yeter :D

suprolla
14-02-2012, 00:02
xenon yasak olsa nolcak halojen farlı olup gökyüzünü aydınlatan aciipler varken.....

16EC813
14-02-2012, 08:08
niye !!!
ben insan degilmiyem :D

golfcu0101
14-02-2012, 08:16
orjinal kullanıp içerden far ayarını en yukarı kaldıranlara ne demeli:D

Ö.öztüRk
14-02-2012, 08:27
polis ceza yazıp sorun çıkarmadıkdan sonra önemli değil 5 dakkada değiş tak orjinleri devam, polis durdurup ceza yazmaya kalkarsa çarşı karışırr:D

darkmoon
14-02-2012, 10:09
polis nasıl anlıycak şu anda mercek farlı olup pek çok aracın üst versiyonlarında orjinalden xenon olupda giriş sınıfı versiyonlarında xenon yok olmayabiliyor polis o farkı nerden anlıycak.. misal astra misal golf hatta passat c.c lerde bile yok giriş sınıfı insignialardada bildiğim kadarı ile yok..
yani kabaca boş paket dediğimiz versiyonlarında yok polis o aracın boşmu dolumu olduğunu aradaki farkı nerden anlıycak.. o ayrıntılara girerse polis artık polis olmakdan çıkar tüv memuru gibi teknik bir eleman olur çıkar :)

alperkirman
14-02-2012, 10:14
anlar polis anlar yetkiyi versinler polisede aynı cam filmi falan gibi bak nasıl anlıyolar zaten tüv falan yasakladıysa polis kesin çevirir bundan sonra
çok güzel bi haber

Quantum
14-02-2012, 10:16
Honda civic fd6 makyajlı kasalarda Dream modellerde halojen, premium ve elegance modellerde xenon var fabrika çıkış olarak.

Farlarda mercek yok, aynı farlar her 3ünün de, sadece xenon tesisatı yok birisinde.. (ampul + balast + sensör)

Dream sahibi jantlara premium jantı koysa farlara da xenon ampul koysa, polis nasıl anlayacak orjinal olup olmadığını? Göz alıyor mu? Almıyor. Duvara yansıttığında çizgi oluyor mu? Oluyor.. Ama yükseklik sensörü yok.

Napacak polis? Hiç bir şey..

Mr.K
14-02-2012, 10:20
Honda civic fd6 makyajlı kasalarda Dream modellerde halojen, premium ve elegance modellerde xenon var fabrika çıkış olarak.

Farlarda mercek yok, aynı farlar her 3ünün de, sadece xenon tesisatı yok birisinde.. (ampul + balast + sensör)

Dream sahibi jantlara premium jantı koysa farlara da xenon ampul koysa, polis nasıl anlayacak orjinal olup olmadığını? Göz alıyor mu? Almıyor. Duvara yansıttığında çizgi oluyor mu? Oluyor.. Ama yükseklik sensörü yok.

Napacak polis? Hiç bir şey..

Katalog taşısa her araç sahibi olmaz mı ki acep ? :)

Quantum
14-02-2012, 10:24
Katalog taşısa her araç sahibi olmaz mı ki acep ? :)

dream sahibi zaten sonradan takıyor xenonları niye katalog taşısın :D

Mr.K
14-02-2012, 10:25
dream sahibi zaten sonradan takıyor xenonları niye katalog taşısın :D

opsiyn listesinde var bak abi bende parasını verdim aldım gibisine :D

blow07
14-02-2012, 10:27
Umarım trafik polisleride başlar bu uygulamaya.Cam filmi gibi olsun ikinci yakalanmada direk bağlasınlar aracı.

Etkili olabilir.

bora1311
14-02-2012, 10:33
Isin teknik boyutunu bilen birisi olduguna inaniyorum Bora. Aracinin fabrika cikisli bi xenon far olan versiyonda on akslarda yukseklik sensoru mevcuttur. Ve arac yuk,egim durumuna gore farlarini anlik olarak asagi yukari ceker. Dolayisiyla burda konu sadece mercek degil. Sadece yukseklik degil. Her ikisi birden. Aracinda fabrikasyon xenon olanlar iyi bilir yer alti otoparkina vesaire girerken bile hemen arac farlarini yukari kaldirir yokus cikarken aninda asagi indirir.Bunlar insanin takip edemeyecegi kadar sik oluyor yolculuk esnasinda.Dolayisiyla teknik olarak aracinda oem mercekli far var diye kusursuz bir xenon sahip olmus olmuyorsun :)

bende durumun farkindayim zaten yunus emre, orjinal xenon cıkıslı degil focusum ama suan bi-xenon kullanıyorum. mumkun oldugunca far ayarina dikkat ediyorum, özellikle bagajdaki yuk durumuna gore...

merruse
14-02-2012, 10:45
AB normlarına göre xenon olan araçta otomatik far yükseklik ayarı ve far yıkama zorunlu. Polisin anlaması için tampona bakıp far yıkamanın olup olmadığını kontrol etmesi yeterli. Kaldı ki far anahtarına bakması da yeterli.
Biri yetki versinler demiş, polis in zaten yetkisi var. Sonuçta aracın orjinalinden değişiklik yapılıyor. İsterse çatır çatır bağlar.

darkmoon
14-02-2012, 11:26
1- Far yıkama hafif kusur tüvde yani olmasa olur

2- bazı araçların fabrika çıkışı xenonları manuel yükseklik ayarlı hatta merceksiz olanlar bile var misal xc90 lar ilk çıkanları merceksiz xenondu..

3- Garanti kapsamında pek çok resmi servis opel vw audi v.b halojen farlı araçlara xenon kit takıyor.. hatta arkadaşım golfüne resmi servisde takdırdı space marka 800tl ye..

4- polis bu teknik mevzuların içine çekilirse bu işde art niyet vardır.. ve işin içinden çıkılmaz bir sarmala dönüşür tüv polis servisler araç sahipleri arasında.. bu iş mahkemelere kadar kavgalara kadar uzar..

5- Diyelim ki polis orjinalden xenonlu fabikasyon ama otomatik yükseklik ayarı olmayan bir aracı durdurdu ve xenonları sök dedi.. ne olucak??? yada fabrikasyon arkadaşın dediği gibi civic tarzı halojen xenonlar var polis fabrikasyon xenonumu sök diyicek.. bunu biraz eğitim görmüş bir insanın mantığı algılaya bilirmi..

polis işin tekniğini ince ayarını hangi araçda ne var hangi modelde ne var hangi yıllarda hangi araçlarda ne donanımlar eklenmiş nerden bilicek.. adam aracında binlerce araba kataloglarıylamı gezicek.. adam trafik polisi tüv de çalışan adam bile bilemiyor sık sık sisteme girip araçların bilgilerine bakıyorlar..
bir sene çıkan aracın donanımda olan bir şey bir sonraki sene olmaya biliyor yada tam tersi olabiliyor..

bu cam filmi değilki cam filmi bildiğin yasak lamı cimi yok.. yani bazı insanlarda bunu cam filmine benzetiyorlarya xenonu pes diyorum.. siz hiç fabrikasyon cam filmli araç gördünüzmü renkli camlılar vardır o başka cam filmi gibi koyu yada kop koyu zifiri siyah camlı araçlar varmı yok opsiyon pakette varmı yok.. o zaman cam filmi gibi en başda zaten komple yasak şeyi xenonla bir tutup kıyaslamak neden.. diyorumya bazı arkadaşlarda art niyet var.. yani olay xenon kitin tivden geçmemesi değil başka onlar için.. artık bilmiyorum hırsmı intikimamı alıyorlar yazarak nedir :D :D
xenon far ama arabalarda olan bir şey ve pek çok aracın opsiyon listesindede var cam filmi gidip xenon farla kıyaslamakda hangi zihniyetin işiyse artık.. :)

ProdriveSTI
14-02-2012, 11:53
İnanmış mal.

+ 555 :icon_tup:

Hery
14-02-2012, 12:56
Mevzu muayeneden geçememek ya da polisten ceza yemek değil. Sonradan takılan özellikle merceksiz farlar karşıdan geleni çok rahatsız ediyor, bir de sisleri de xenon yapıp far+sis gitme modası çıktı şimdi.
Ayarsız farlar ve 55w alpulleri çıkarıp yerine 100w ampul takanlar da sonradan takılan xenon kadar zararlı.

Osman Bahadır
14-02-2012, 13:12
Fabrikasyon xenonda mercek olmayabilir. Örneğin D2R ampul xenon reflektörüyle kullanılmıştır. Civic, laguna ve buna benzer birkaç araçta bu şekilde üretim oldu. Ama bu onu halojen fara takılan çakma xenonla eşit yapmaz. Onun reflektörü de ampulü de özeldir. Misal D2S ampul bile kullanılmaz, D2R kullanılır.

Yasak olan veya çakma olan birşeyi yetkili servis takınca bunun adı yasaya uygunluk değil, 100 liralık xenonu 800 liraya takarak müşteriyi ucuz yoldan söğüşlemek olur. Yani yetkili servis taktı diye birşey değişmez. Yetkili servisin yaptığı ayet değildir. Fabrikasyon xenon değilse, halojen reflektörüne takılan xenon yasaktır, göz alır, yansıma yapar, beşinci kattı aydınlatır vs...

Fabrikasyon xenon ister mercekli, ister xenon reflektörlü, özel ampullü tip olsun, hepsinde aks üzerinde sensör vardır ve otomatik seviye ayarlıdır. Ayrıca yüksek tazyikli far yıkama da vardır. Yani hem polis, hem de TÜV için xenonun orjinal mi çakma mı olduğunu ayırt etmek çok ama çok basittir.

H ile başlayan, yani H1, H4, H7 vs... kodlu ampul tiplerinde orjinal xenon olmaz. Hepsi çakmadır. H halojen demektir zaten. Halojen reflektöre xenon ampul olmaz. Xenon ya xenon mercekli ve uygun tipte xenon ampulüyle kullanılır, ya da xenon reflektörlü ve uygun tipte xenon ampulü ile kullanılır.

Ben seviyemi ayarlatıyorum diyen kendini kandırıyor. Seviyeyi istediği kadar ayarlatsın, hatta yerin dibine soksun farın seviyesini. Çıksın evinin balkonuna, gözünü almıyorsa beri gelsin. Bunun seviye ile alakası yok. Aydınlatma karakteristiği, reflektör yapısı, şiddeti çok farklı. Ve hiçbir şekilde savunulacak bir tarafı yok.

Tek üzüldüğüm nokta ise bir dünya para harcayıp aracının orjinalinde opsiyon olarak satılan mercekli xenon farını alıp arabasına takan duyarlı şoförlerin de bu işten zararlı çıkmasıdır.

1- Far yıkama hafif kusur tüvde yani olmasa olur

2- bazı araçların fabrika çıkışı xenonları manuel yükseklik ayarlı hatta merceksiz olanlar bile var misal xc90 lar ilk çıkanları merceksiz xenondu..

3- Garanti kapsamında pek çok resmi servis opel vw audi v.b halojen farlı araçlara xenon kit takıyor.. hatta arkadaşım golfüne resmi servisde takdırdı space marka 800tl ye..

4- polis bu teknik mevzuların içine çekilirse bu işde art niyet vardır.. ve işin içinden çıkılmaz bir sarmala dönüşür tüv polis servisler araç sahipleri arasında.. bu iş mahkemelere kadar kavgalara kadar uzar..

5- Diyelim ki polis orjinalden xenonlu fabikasyon ama otomatik yükseklik ayarı olmayan bir aracı durdurdu ve xenonları sök dedi.. ne olucak??? yada fabrikasyon arkadaşın dediği gibi civic tarzı halojen xenonlar var polis fabrikasyon xenonumu sök diyicek.. bunu biraz eğitim görmüş bir insanın mantığı algılaya bilirmi..

polis işin tekniğini ince ayarını hangi araçda ne var hangi modelde ne var hangi yıllarda hangi araçlarda ne donanımlar eklenmiş nerden bilicek.. adam aracında binlerce araba kataloglarıylamı gezicek.. adam trafik polisi tüv de çalışan adam bile bilemiyor sık sık sisteme girip araçların bilgilerine bakıyorlar..
bir sene çıkan aracın donanımda olan bir şey bir sonraki sene olmaya biliyor yada tam tersi olabiliyor..

bu cam filmi değilki cam filmi bildiğin yasak lamı cimi yok.. yani bazı insanlarda bunu cam filmine benzetiyorlarya xenonu pes diyorum.. siz hiç fabrikasyon cam filmli araç gördünüzmü renkli camlılar vardır o başka cam filmi gibi koyu yada kop koyu zifiri siyah camlı araçlar varmı yok opsiyon pakette varmı yok.. o zaman cam filmi gibi en başda zaten komple yasak şeyi xenonla bir tutup kıyaslamak neden.. diyorumya bazı arkadaşlarda art niyet var.. yani olay xenon kitin tivden geçmemesi değil başka onlar için.. artık bilmiyorum hırsmı intikimamı alıyorlar yazarak nedir :D :D
xenon far ama arabalarda olan bir şey ve pek çok aracın opsiyon listesindede var cam filmi gidip xenon farla kıyaslamakda hangi zihniyetin işiyse artık.. :)

BARR
14-02-2012, 13:16
Orjinal Bi-xenonları alıcam, tamponuda GTI yaptığımda far yıkama kapakları var görüntüde sıkıntı yok ama far yıkama ekipmanı 400-500tl+ montaj sıkıntı olabilir o açıdan bana. :(

nokian
14-02-2012, 13:17
şundan 5 sene öncesinde olsa yahu arkadaş ne karışıyorsun benim xenon'a sis farıma egzostuma der sayar durudum ..şimdi ise en güzeli orjinali diyorum ve öyle kullanıyorum
:)

Osman Bahadır
14-02-2012, 13:18
şundan 5 sene öncesinde olsa yahu arkadaş ne karışıyorsun benim xenon'a sis farıma egzostuma der sayar durudum ..şimdi ise en güzeli orjinali diyorum ve öyle kullanıyorum
:)

Yaş kemâle ermeye görsün :)

emre yeşil
14-02-2012, 13:21
Çok şükür sonunda

Kaan
14-02-2012, 13:23
çok iyi olmuş kör oluyoruz yollarda ya

darkmoon
14-02-2012, 18:19
Fabrikasyon xenonda mercek olmayabilir. Örneğin D2R ampul xenon reflektörüyle kullanılmıştır. Civic, laguna ve buna benzer birkaç araçta bu şekilde üretim oldu. Ama bu onu halojen fara takılan çakma xenonla eşit yapmaz. Onun reflektörü de ampulü de özeldir. Misal D2S ampul bile kullanılmaz, D2R kullanılır.

Yasak olan veya çakma olan birşeyi yetkili servis takınca bunun adı yasaya uygunluk değil, 100 liralık xenonu 800 liraya takarak müşteriyi ucuz yoldan söğüşlemek olur. Yani yetkili servis taktı diye birşey değişmez. Yetkili servisin yaptığı ayet değildir. Fabrikasyon xenon değilse, halojen reflektörüne takılan xenon yasaktır, göz alır, yansıma yapar, beşinci kattı aydınlatır vs...

Fabrikasyon xenon ister mercekli, ister xenon reflektörlü, özel ampullü tip olsun, hepsinde aks üzerinde sensör vardır ve otomatik seviye ayarlıdır. Ayrıca yüksek tazyikli far yıkama da vardır. Yani hem polis, hem de TÜV için xenonun orjinal mi çakma mı olduğunu ayırt etmek çok ama çok basittir.

H ile başlayan, yani H1, H4, H7 vs... kodlu ampul tiplerinde orjinal xenon olmaz. Hepsi çakmadır. H halojen demektir zaten. Halojen reflektöre xenon ampul olmaz. Xenon ya xenon mercekli ve uygun tipte xenon ampulüyle kullanılır, ya da xenon reflektörlü ve uygun tipte xenon ampulü ile kullanılır.

Ben seviyemi ayarlatıyorum diyen kendini kandırıyor. Seviyeyi istediği kadar ayarlatsın, hatta yerin dibine soksun farın seviyesini. Çıksın evinin balkonuna, gözünü almıyorsa beri gelsin. Bunun seviye ile alakası yok. Aydınlatma karakteristiği, reflektör yapısı, şiddeti çok farklı. Ve hiçbir şekilde savunulacak bir tarafı yok.

Tek üzüldüğüm nokta ise bir dünya para harcayıp aracının orjinalinde opsiyon olarak satılan mercekli xenon farını alıp arabasına takan duyarlı şoförlerin de bu işten zararlı çıkmasıdır.

benim için bir şey değişmez benim üç aracımdada bixenon far var..

ama bixenon far vardiyede gidip xenon takmış adamı hor görmem tukaka yapmam yerin dibine sokmam çakma demem çukma demem kısaca gerçekden çok paralar harcayarak sonradan halojen fara takılan xenondan karşı tarafı rahatsızlık vermeden kullanan insanlar var tanıyorum .. adam orjinal mercekli farınıda alıyor servisinede yaptırıyor..

servis hususunu anlayamamışsınız servisin yapdığı servis yapdıkdan sonra doğrudur.. bu kadar açık söyliyim neden doğrudur dedim madem avrupada falancalı filancalı aracı sokağa çıkartmıyorlar o zaman sorarlar adama ordaki ülkelerdeki vw opel v.b servisler araçlarına xenon takıyorlarmı takmıyorlardır %99 ihtimal..
anlatabiliyormuyum balık başdan kokmuşsa kimse gidip son kullanıcıyı şikayet edemez.. adam 800 tl ye servisde xenon kit takıyorsa bu resmi servis ana distiribütöre bağlı ve onun yetkisi bilgisi dahilinde bu işi yapıyorsa doğrudur o..

bu xenon kitleri getirten satan takan (elektrikçisi servisiçisi) hiçmi suçu yok bunu taktıran vatandaşınmı suçu var sadece .. bende yanlış yapılan xenona karşıyım ama xenona gelene kadar akşam olur bu gün xenonu yasak etsinler ithalatçılar hemen o boşluğu görücekler bu sefer xenon gazlı halojen ampüllerden yada o tip şeylerden ithal edicekler netice gene aynı olucak bir şey değişmiycek.. etrafda gene disco topu gibi gezen araçlar olucak..

tüv onuda belki 2-3 sene sonra yasak edicek o zaman ithalatçılar başka bir şey getirticek yani en başdada dediğim gibi balık başdan kokmuşsa kimse son kullanıcıya niye alıyorsun diye laf edemez..

xenon yapıpda karşı tarafı gram rahatsız etmeyen çok uygulamalar biliyorum.. haa xenonu kaldırsınlar peki performans ampüllerini ne yapıcaklar yada saçma sapan mor renkli mavi renkli halogen ampüller çokmu iyi esas onlar gözü mahvediyor.. geçen sanayide bir a3 gördüm servisde çalışan çocuğun aracı gözleri mahvediyor öyle böyle değil xenon yanında mum kalır.. ne takdın buna dedim abi özel dedi kuvvetlendirinmiş ampül aldım takdım rusyadan getirttim dedi demek istediğim mevzu xenon mevzusu değil sizin tabirinizle çakmada olsa adam kitabına uygun takmışsa o kiti karşı tarafa rahatsızlık verimiyorsa tamam yükseklik ayarı otomatik değildir en fazla bir tümsekde 3 saniye göz alır.. ama adam kitabına uygun iş yapmışdır birazda takdiri hakeder.. sen o adamıda diğer şahinci misali xenon takan adamla bir tutarsan o olmaz bunun bir sonucu neticesi olmaz..

daha dün gece evimin sokağında durmuş yeni range dörtlüleri yakmış birini bekliyor farları taaa sokağın başından gözlerimi mahvetti bu aracın xenonları orjinal değilmi bildiğin kör oldum bende uzunları yakdım anladıki farlarını kapattı yanından geçerkende pis pis suratına bakdım geçdim.. yani çakmalar bir yana orjianalleri ne yapıcaz..

size garanti veriyorum diyelimki xenon yasak edilsin insanlar xenonu mumla arar.. bu sefer fırsatçı rantçı pek çok ithalatçı gözü kör edicek hiç bir standart değeri olmayan çinden garip garip ampüller getirir.. zaten xenonların piyasaları çok düşdü belliki satışlar çok düşdü.. komple xenonu trafikde yasak etsinler buna en çok ithalatçılar sevinir çünkü yeni ürünle gene satış patlaması yaşarlar..

merruse
14-02-2012, 19:48
Siz yazdığınız bilerekmi yazıyorsunuz yoksa cehalettenmi böyle oluyor. "ayet" kelimesini böyle saçma sapan şeyler için kullanmayın.

Orjinalinde xenon olanlarda far yıkama var zaten. İster reflektörlü olsun isterse mercekli. OEM xenon olanların tümünde far yıkama var. TUVTURK te bu hafif kusur olabilir belki ama arabanın xenonlarının orjinal olup olmadığını anlamanın en kolay yolu budur. Çünkü kimse bununla uğraşmaz. Uğraşmıyor.

Dünya para harcayan adam birazcık daha harcasın otomatik far yüksekliği ve yıkama için gerekli ekipmanı da alsın.