Giriş

Orijinalini görmek için tıklayınız : crossover lar tek olarak satılıyor mu?

cXe
23-02-2012, 09:16
merhaba arkdaşlar arabamda başlangıç seviyesinde müzik sistemi kurdum fakat kapı içindeki hoparlörler bası seslerini kaldırmadığı için fader ayarını 2R yapmak zorunda kalıyor böyle oluncada ses kısılıyor :D

ilerde hoparlörler değişecek ama daha vakti var bu nedenle crossover ile bas seslerini kesmek çözüm olabilir diye düşündün. bu crossoverlar tek olarak satılıyor mu? fiyatları ne civarda?

yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim

fsunnetci
23-02-2012, 22:24
var evet satılıyor bende DLS markanın var çifti 50TL

cXe
24-02-2012, 00:25
daha uygun fiyatlı başka markalar var mıdır acaba :D

poseidon
24-02-2012, 07:56
Alttaki linkte satılıyordu. Bir sor istersen.

http://www.techturkey.com/forum/off-topic-satiliklar/110200-bit-pazari.html

cXe
24-02-2012, 09:53
30 lira fiyat çekmiş :D aslında fena fiyat değil gibi. 6-7 liraya bas yok ediciler varmış duydunuz mu öyle bir şey?

kv661
24-02-2012, 10:45
Ucuz etin yahnisi yavan olur. Bulabilirsen düzgün mar bul derim

cXe
24-02-2012, 11:24
en mantıklısı biraz daha idare edip yeni hoparlör almak.

peki sizce 16 cm comp mu yoksa oval mı daha iyi olur?

alfonso4474
26-02-2012, 10:53
companent te anfiden çalıştırırsan iyi yüksek ses alırsın ama bass çok iyi vermez ama oval alır anfiden beslersen bass seslerini daha net alırsın tercih meselesi yani

cXe
26-02-2012, 11:10
ovallerinde ses kalitesi fena değildir sanırım, en son lise yıllarımda kullanmıştım oval hoparlör :D üstünden 5 sene geçmiş :D

cXe
27-02-2012, 09:35
müzik sesini video ya çekmiştik yeni youtube çıkardım. bas sesleri bundan dahada fazla şuan bufırı sıfır aldım kullandıkça açılıyor sanırım, iyice ezildi gitti hoparlör sesleri

pioneer ts-w309d4 xetec 600.1(07d0837-kütahya) - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=JfkrcFEaAss&context=C3d2a75eADOEgsToPDskJGle7jPpTNdcNBUqh75yOH )

phantom
27-02-2012, 11:33
ilerde hoparlörler değişecek ama daha vakti var bu nedenle crossover ile bas seslerini kesmek çözüm olabilir diye düşündün. bu crossoverlar tek olarak satılıyor mu? fiyatları ne civarda?

bence bu şekilde bir uygulamaya gitme. bi yerden uydurduğun crossover hangi frekansta kesecek? elindeki hoparlörü en güzel şekilde çalacak şekilde ayarlamak için crossover devresine müdahale etmek gerekebilir ki elektronik bilgisi gerektirir.

bunu yapsan bile bas frekansları arkadaki component ya da coaxial hoparlörlerine göndereceksin. sonuç olarak çorba gibi bişey olacak.

paranı üzerinde crossover olan 4-ch. bir anfi ile subwoofer almaya harca. 2 kanalıyla ön hoparlörlerini sürersin. diğer 2 kanalıyla sub'ı sürersin. anfi üstündeki crossover ile ön hoparlörlere giden alt frekansı kesersin. arka hoparlörlerini teypten sürmeye devam edersin, full range çalar.

başka türlü uğraşıp uğraşıp dengeli güzel çalan bir sistem kuramama ihtimalin yüksek. paranı harcadığın da cabası...

cXe
27-02-2012, 18:47
valla şuan aklımdan geçen sistemde tam olarak bu şekilde ama daha şimdi ses sisteminin taksitleri bitmediğinden biraz beklemek zorundayım :D taksitler bitene kadar idare etmek için oval mı alsam mid mi alsam ona karar veremedim

phantom
27-02-2012, 19:31
oval başka şey, mid başka şey.

ovalden kastın coaxial hoparlör, değil mi? yani full range, bütün frekansları çalabiliyor, crossover birimi üzerinde, woofer+tweeter'ı var.

mid dediğin woofer hoparlör. subwoofer değil.

bir hoparlörden en yüksek ses kalitesini alıp zırtlama cırtlama yapmasını engellemek istersen crossover ile hoparlörün çalışması istenilen frekansları göndermen gerekir. mevcut hoparlörlerin bas frekanslarını yüksek ses seviyesinde çalabilecek hoparlörler değil ki, sesi açınca patlama yapıyor.

düzgün bir crossover devresi olan coaxial hoparlör var mı? ben şimdiye kadar görmedim.

arabanın modelini de söyleki yerleşimi kafamızda canlandıralım.

kafandaki yukarıda bahsettiğimiz setup ise ara çözümlerle paranı çarçur etmene değmez.

cXe
27-02-2012, 19:45
arabam opel corsa, tek kapılı. arkada hoparlör koycak yer yok.

oval alırsam şimdi teypten çalacağım için baslar çok kuvvetli gelmez kaldırır diye düşünmüştüm, amfiye bağlayıncada amfi üzerindeki hpf lpf ayarlarını kullanmak çözüm olur diye düşünmüştüm

phantom
27-02-2012, 21:54
arabam opel corsa, tek kapılı. arkada hoparlör koycak yer yok.

oval alırsam şimdi teypten çalacağım için baslar çok kuvvetli gelmez kaldırır diye düşünmüştüm, amfiye bağlayıncada amfi üzerindeki hpf lpf ayarlarını kullanmak çözüm olur diye düşünmüştüm

ovallikle gücün hiçbir alakası yok. oval olması sadece şekliyle ilgili. zayıf bir hoparlöre anfiden yüksek sinyal seviyesi gönderirsen, ya da çalabileceği frekansların haricinde sinyal gönderirsen (tweeter'a alt frekans göndermek gibi); hoparlör anında sapıtır. daha da ileri gidersen fiziksel zarar verirsin, titreşen bölümlerde yırtılma olur.

bu arada corsa'nın önlerine oval yapıda hoparlör sığmayabilir, kontrol ettin mi?

1. aşamada sadece x-over'lı bir komponent kit tak, anfi kullanma, full range çalsın (yani teypten hoparlörlere direkt simyal gitsin).
2. aşamada 4-ch. anfi ve subwoofer al. hoparlör-sub arasındaki frekans filtrelemeyi anfi üstündeki x-over yapsın.

aklıma daha mantıklı ve uzun vadeli bir çözüm gelmiyor. kaliteyi ya da ses seviyesini yükseltmek için 2. aşamadan sonra daha ileriye de gidebilirsin...

cXe
27-02-2012, 22:15
ovallerin rms değerleri genelde daha yüksek olduğu için ovallere yönelmiştim ama kalitede önemli tabi, o nedenle dediğiniz gibi mid lere yöneleceğim

kapı içini sökme vaktim olmadı daha ama forumda 16 cm olduğunu söylediler

phantom
27-02-2012, 22:41
RMS falan hiç önemli değil, inan. hoparlörler o kadar gelişti ki, anormal ses seviyeleri hedeflemiyorsan (sound pressure level-SPL) bir sürü hoparlör kiti yüksek ses seviyelerine ulaşıyor artık.

ancak,

aynı zamanda çin üretimleri, MP3 müzik dinleme vs. gibi değişimlerden dolayı çok fazla kalitesiz & ucuz hoparlör kiti + anfi satılıyor. bunlar özetle kof ürünler; güzel çalmayan, full range çalışmayan, bir sürü frekans eksiği olan ürünler.

ortalama seviyede bir komponent kit alırsan (tweeter + mid/woofer) olayın temelini elde edersin. kalitesini arttırırsan ses kalitesinde daha iyiye doğru gidersin. ama benim tecrübem; özellikle basların yoğun olduğu müziklerde komponentleri full range çalıp (subwoofer vs. olmadan) sesi açarsan eninde sonunda kötüleşme başlıyor.

bir çözüm 2-way yerine 3-way komponent almak. 3-way olunca tweeter+midrange+woofer olarak tasarlanmış 3 farklı hoparlörün olur. dikkat ettiysen bu sistemde subwoofer hala yok. ancak 3-way olanların fiyatı daha yüksektir. bir başka problemse pek çok arabada 3-way takmak için yer olmayışı.

sırf midrange hoparlör almanı da tavsiye etmem, component kitler tweeter+midrange ve bunlara gidecek sinyalleri kesecek pasif x-over birimleri ile bir bütün halinde tasarlanır. tweeter ordan midrange burdan şeklinde karışık salata yaparsan gene biraz uydurmasyon bir sisteme doğru gidebilirsin.

çok masrafa girmeden işini götürmek istediğin görülüyor; bence 2. el kaliteli & tamir görmemiş component kit al. Focal, DLS gibi markaları tercih et. kaliteleri hem güzeldir, hem de ileride elinden çıkarabilirsin.

son olarak; sisteminde bitrate'leri düşük MP3'ler çalma. MP3 çalıyorsan mümkünse en yüksek bitrate ile oluşturulmuşları dinle. güzel bir sistem kurup 192Kbps MP3 çaldıktan sonra o parayı vermenin hiçbir anlamı yok.

cXe
28-02-2012, 09:35
bitrate konusunda çok haklısın kardeşim ama kolay bulunmuyor 320kbps müzikler, geçende kullanıcının biri link yolladı LMFAO-Sexy and I Know It şarkısını indirdim. laptodan dinledim ses aynı hiç bir fark yok fakat arabada açınca baslar ortalığı yıktı :D

mid takımı olarak kicker yada jbl gibi 150 tl civarında ürünler düşünmüştüm, eğer işimi görmeyecekse aklımdan çıkarayım

phantom
28-02-2012, 09:51
ben MP3 bile değil, Apple Lossless Audio Codec (ALAC) formatındaki müzikleri oluşturmaya çalışıyorum. ALAC'da frekans kaybı yok.

ama MP3 bir standart olduğu için kaçış yok, mümkün olan en yüksek bitrate'i tercih etmek en doğrusu.

kalite & marka işi de gayet önemli. bilgisine güvendiğim, bu işle profesynel olarak uğraşan ve hoparlör & amfi imal eden bir tanıdığım var. seçenekler TR'de sınırlı olduğundan her markayı bulmak mümkün değil, ancak onun tavsiyesi (TR'de de bulunduğundan dolayı) DLS. nadiren ScanSpeak markası da oluyor. son olarak Focal var.

ScanSpeak fiyatlarını araştırırsan ne kadar pahalı olduğunu görürsün. genelde fiyatı ne kadar yüksek ise ses kalitesi aynı oranda iyileşiyor. dediğim gibi ikinci elleri fiyatta daha mantıklı olur.

şahsen bu tip şeyleri alacağım zaman en iyisini almaya çalışıyorum. ancak zırt pırt satma değiştirme gibi bir olayım yok. bir kere aldıktan sonra yıllarca kullanmaya çalışıyorum, araba satılırken söküyorum. o yüzden zarar etmiyorum. zaten iyi bir hoparlör kiti habire değiştirilecek birşey değil. bence yatırımı en baştan en iyisine yapmak uzun vadede en mantıklı çözüm.

ama teyp ve bazen anfi böyle değil, özellikle teypler zaman içinde ileriye doğru gidiyor.

poseidon
28-02-2012, 10:04
Bir sorum olacak.
Alttaki teypte 70 watt direkt subwoofer çıkışı diye bir şeyden bahsetmiş
PİONEER DEH-140UB Mp3/ Cd / Usb / Aux Çalar - Oto Aksesuar - Hepsiburada.com (http://www.hepsiburada.com/Liste/pioneer-deh-140ub-mp3-cd-usb-aux-calar/productDetails.aspx?productId=otaytdeh-140ub&categoryId=26080)

Bu 70 watt rms midir yani mini mini bir bası anfisiz besleyebilir miyiz?
Bir de ısınma olur mu nedir ne değildir?
kolpa mıdır?

phantom
28-02-2012, 10:21
böyle şeyler için her zaman kullanıcı kılavuzunu referans alın. bazen dış kaynaklı bilgiler dediğin gibi kolpa çıkar :). burada kullanım kılavuzu (http://docs.pioneer.eu/Manuals/DEH_140UB_MAN_DEH_14_TU_manual/) mevcut.

ingilizcesini hızlı bir şekilde araştırdım, satıcının dediği özelliği göremedim. mantıken saçma birşey değil, teybin builtin anfisinden ön ve arka olmak üzere 4-ch. çıkış var. arka için 2-ch. çıkışı köprüleyip subwoofer sürebilecek hale getiren, aynı zamanda LPF çalıştırarak bu kanallara alt frekansları gönderen bir x-over dahil edilmiş olabilir. ancak bu uygulamayı kullanım kılavuzunda bulamadım, sen de bir kontrol et.

bu modelin amp peak gücü 4x50W. ancak RMS 4x22W, aklında bulunsun.

son olarak, daha ucuz olsun, pratik olsun diye teybe direkt sub bağlamayı tercih ediyorsun ama bu çözümlerde kalite ve/veya güç hiçbir zaman iyi olmuyor. çünkü teybin asıl amacı müzik çalmak, amfilik yapmak, güç üretmek vs. değil. evladiyelik sistemlerde amplifikasyon işi için anfi kullanmak şart.

nerden biliyosun dersen ben de zamanında bu şekilde çözmeye çalıştım, sonra bir gün bir amfi bağladık, kalite & ses seviyesi havalara uçtu.

cXe
28-02-2012, 10:53
70 watt yüksek ihtimalle max dır zaten 70 rms olsa bile o bas sesinin seni doyuracağını sanmıyorum

cXe
28-02-2012, 10:57
peki bu ilandaki ana ünite benim sisteme nasıl olur? bu modelde frakans kesimleri yapıkamıyor sanırım

phantom
28-02-2012, 20:55
senin teyp de mi yok? ya da değiştirecek misin?

poseidon
28-02-2012, 22:11
Yeni seri pioneer ler hoşuma gitmiyor açıkçası
6850 ye dönüş yapacağım sanırım.
Bilgiler için teşekkür.

cXe
28-02-2012, 22:11
jameson 6900 diye bir ana ünite kullanıyorum şuan, biraz idare edip onuda değiştirmeye planlıyorum baya yapılacak iş var anlayacağın :D

phantom
28-02-2012, 22:29
önemli değil. adım adım yaparsın. ben ta 2008'de subwoofer'lı sistemimi arabadan çıkarttım.

4 yıl sonra ilk defa bugün subwoofer'lı şekilde tekrar müzik dinliyorum. ama aradan geçen onca zaman sub olmadığı için şimdi sevindirik durumdayım :) .

para biriktir, 2. el bul vs. ama teybi de muhakkak kalite bişey al. preamp çıkışlarının yüksek olmasına (3V ve daha fazla), subwoofer için LPF olmasına dikkat et. sistemin bir birimini diğerlerine göre uyduruk seçtin mi kalite komple düşer...

cXe
28-02-2012, 23:12
mid takım
oval takım
tablet pc
ana ünite
4 kanal amfi, bunlar şimdilik görünen alınacak listesi ama hiç acelem yok şuan ki ses de hiç fena değil aslında o nedenle önce tablet işini halledeceğim sanırım :D

tolgasena
03-03-2012, 12:29
yorumların tamamını okumadım, şunu söylemeliyim..
arkadaşım kendi aracında aktif bağladığı midlerini sonradan başka bir marka crossla pasife çekmek istedi.. aldığı frekans, midlere yetersiz gelince ses alamamaya başladı..
ya aktif devam yada başka bir mid takımı..

phantom
03-03-2012, 14:24
arkadaşım kendi aracında aktif bağladığı midlerini sonradan başka bir marka crossla pasife çekmek istedi.. aldığı frekans, midlere yetersiz gelince ses alamamaya başladı..

yukarıda söylediklerime birebir örnek olmuş...

cXe
03-03-2012, 23:05
yukarıda söylediklerime birebir örnek olmuş...

şimdilik hoparlörlerle devam edeceğim crossover falan almayacağım, ana ünite değişince hpf lpf frekans kesimi olan bir model almayı düşünüyorum, bu şekilde bir süre daha devam eder ondan da sıkılınca oval yada mid takıma yöneleceğim