PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Yaşlılar trafikten çekiliyor

Frid
26-02-2012, 14:48
http://www.aktifhaber.com/images/other/hurda-otomobiliyle-trafige-cikti-DHA-3bfbee16abab02b09345726078cc396f-2-t.jpg

Yaşlı araçlar trafikten çekiliyor

Enerji Verimliliği Strateji Belgesi, Yüksek Planlama Kurulu (YPK) tarafından kabul edildi.

Belgeye göre düşük emisyonlu araçlar teşvik edilecek. Yaşlı araçlar kademeli olarak trafikten çekilecek. Toplu taşımada demiryolu yaygınlaştırılacak. Belge, sanayi kuruluşlarının da enerji verimliliğine yönelik tedbirler almasını öngörüyor.

Enerjinin verimli kullanılması, enerjide arz güvenliğinin sağlanması ve dışa bağımlılığın azaltılmasını öngören Enerji Verimliliği Strateji Belgesi, Yüksek Planlama Kurulu'nca (YPK) onaylandı. Belgede öne çıkan unsur, enerji verimliliği için atılacak adımlara tarih sınırlaması getirilmesi oldu. Belgede, tüketicileri ilgilendiren hususların başında ise düşük emisyonlu araçların teşvik edilmesi ve ekonomik ömrünü tamamlamış araçların kademeli olarak trafikten çekilmesi geliyor. Taşıtlar için çevreci vergilendirme rejimine geçilecek. Ancak bunun için Maliye Bakanlığı'nın düzenlemeleri belirleyici olacak. Maliye, en geç 24 ay içerisinde konuyla ilgili yasal düzenlemeleri yapacak.

Enerji Verimliliği Strateji Belgesi'yle ilgili çalışmaları Zaman, 13 Şubat 2011'de 'Eski araçlara vergi artırımı gündemde' ve 3 Nisan'da 'İkinci el oto piyasası, yaşlı araca yüksek vergiye kilitlendi' başlığıyla duyurmuştu. İlk taslak çalışmalarda, çevreci araçlara vergi kolaylığı ve 15 yaş üstü araçlara kademeli vergi artışı öngörülüyordu. Ancak, Maliye, bu uygulamaya karşı çıkmıştı. Belgenin yürürlüğe konulan haliyle Maliye'nin dediği oldu ve araçların yaş sınırı kaldırılıp yapılacak düzenleme için Maliye yetkilendirildi. Enerji Verimliliği Belgesi'nin uygulamaya konulması, sanayi sektörünü de yakından ilgilendiriyor. Artık sanayi kuruluşlarının makineden aydınlatmaya kadar enerjiyi verimli kullanmaları gerekiyor. Sanayi alt sektörlerinde, tasarruf potansiyelleriyle birlikte enerji verimliliğinde uygulanabilecek önlemler belirlenecek. Bunun için de, Enerji Verimliliği Kanunu'nda değişiklik yapılacak.

Strateji Belgesi, konutları da yakından ilgilendiriyor. Artık yeni yapılacak toplu konut projelerinde bu belge çerçevesindeki uygulamalar dikkate alınacak. Binaların enerji talepleri ve karbon emisyonları azaltılacak, yenilenebilir enerji kaynakları kullanan sürdürülebilir çevre dostu binaları yaygınlaştırılacak. Ayrıca, toplam kullanım alanı 10 bin metrekarenin üzerindeki ticarî ve hizmet binalarının tamamında, yürürlükteki standartları sağlayan ısı yalıtımı ve enerji verimli ısıtma sistemleri bulunacak. Belgeyle lüks konutlar da uygulama kapsamına alınıyor.

Belgede yer alan diğer bazı yenilikler şöyle: 2023 yılına kadar, ülke genelindeki kömürlü termik santrallerin atık ısı geri kazanımı dahil ortalama toplam çevrim verimleri yüzde 45'in üzerine çıkarılacak. Enerji ve güç miktarına göre kademelendirilmiş tarife, çok terimli sayaç ve akıllı şebeke uygulamaları hayata geçirilecek. Motorlu taşıtların birim fosil yakıt tüketimi azaltılacak; yük ve yolcu taşımacılığında demiryollarının ve şehir içinde toplu taşımanın payı artırılacak, şehir içi ulaşımda gereksiz yakıt sarfiyatı önlenecek ve çevreye zararlı emisyonlar düşürülecek.

Şehir ulaşım master planları hazırlanacak ve demiryolu ağırlıklı toplu taşımacılık teşvik edilecek. Belge, enerji verimliliğiyle ilgili atılacak adımlar konusunda her kuruma ayrı ayrı veya ortak görev yükleyip, süre kısıtlaması getiriyor. YPK tarafından kabul edilerek yürürlüğe giren 'Enerji Verimliliği Strateji Belgesi 2012-2023', Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı koordinatörlüğünde kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla hazırlandı.

Belgeyle 'Enerji verimliliği; enerjide arz güvenliğinin sağlanması, dışa bağımlılıktan kaynaklanan risklerin azaltılması, enerji maliyetlerinin sürdürülebilir kılınması, iklim değişikliği ile mücadelenin etkinliğinin artırılması ve çevrenin korunması' hedefleniyor. Belgenin uygulanmaya konulmasıyla, enerji üretimi ve iletiminden nihai tüketime kadarki bütün aşamalarında enerji verimliliği geliştirilecek. Uygulama sonucunda ise, 2023'te Türkiye'nin GSYİH başına tüketilen enerji miktarı (enerji yoğunluğu) 2011 yılı değerine göre en az yüzde 20 azaltılmış olacak.

Kaynak: Yaşlı araçlar trafikten çekiliyor || Samanyolu Haber (http://www.samanyoluhaber.com/ekonomi/Yasli-araclar-trafikten-cekiliyor/735803/#ixzz1nUkN0Ai4)

HondatugraL
26-02-2012, 15:16
91 crx imi elimden almaları için öldürmeleri lazım :)

bLackModeL
26-02-2012, 15:26
:D daha senın crx den once kactane arac vardır :D

Tunç
26-02-2012, 15:32
75 model murat 124 üm var yiyosa çekerler trafikten

başbakanlık önünde soyunrum :D

0M42
26-02-2012, 15:38
Bu sözde kalır hiç bir geçerliliği olmaz bence.

BAŞAR
26-02-2012, 15:49

sizin ki biraz cesaret işi :D

kickbuttowski
26-02-2012, 15:50
Emisyon filan diyip yutturuyorlar millete arastir bak havadaki kirliligin sadece %12si egzoz gazindan kaynakli.. buyuk sirketlerin denizlere doktugu atiklar, gol diplerinde sakladigi kimyasallar, havaya saldigi atik gazlara kimse ses cikaramaz bizim bindigimiz 20 yasindaki araba devlete dert olur.. Illa kola kutusu hacminde motorlu arabaya binlerce lira dokeceksin bir o kadarda vergi vereceksin, o yetmez bir de yillik vergi vereceksin oda yetmez aldigin her litre yakittan %70 vergi vereceksin..
Ve hala birileri cikip cevreci otomobillerden filan bahsediyor..

MaXo
26-02-2012, 15:51
bmw e21 modelleri için geçerlimi? adamların işi gücü yokta basit işlerle uğraşıyorlar çok önemli meseleler varken

bilalMW
26-02-2012, 15:59
24 ayda yasal düzenleme olacakta yürürlüğe girecekte v.s v.s tırt.

GökhanK
26-02-2012, 16:07

:hehe::hehe::hehe:

EMD
26-02-2012, 16:55
Hurda tarzı vs araçlar için geçerli olur heralde.

AşkınS.
26-02-2012, 16:59
89 kartal var,elimden alacak adamın bana bi ferrari vermesi lazım :D

Skyhawk34
26-02-2012, 17:03
öyle birşey olursa vatandaşı mağdur bırakmamaları lazım göreceğiz zamanla :)

Burak-Akın
26-02-2012, 17:18
aracımı elimden alabileceklerini sanmıyorum ;) daha önemli mesele ve olaylar varken bu tür saçma olaylara kafa yormasınlar

ALPhan japan
26-02-2012, 17:19

hahaha :D :D :D :D

Emre İlbi
26-02-2012, 17:21
15 yaşından büyük araçları mı toplayacaklarmış ?
benim araba büyük,
muayeneden tek seferde sorunsuz geçtim,
2007-2008 model 3-4 araç geçememişti,
ağır kusurla kaldılar :)

HondatugraL
26-02-2012, 17:23
:D daha senın crx den once kactane arac vardır :D

onu bilmem ama benımkını alamazlar onu biliyom :D

otomania
yine her zmnki gibi saçma sapan konuların üzerinde ilerliyolar

fatih_selvi
64 model tostos'umu alıcaklarmış he :)) gülüyorum sadece
Saklarım vermem onların eline asla

h.guroglu
26-02-2012, 17:28
bu şekilde bir uygulama yapılır ama nasıl yapılır

sen vatandaşın alım gücünü yükseltirsen yapılır anca

güzel ülkemde açlık sınırı olmuş 1000 küsür tl ama asgari ücret olmuş 701 tl

biraz zor o iş yapamazlar

RSBurak
26-02-2012, 17:35
emisyon değerini gösteririm kalırlar öyle :D yeni model dizel arabalar arkalarından duman ata ata rahatça gidecek benim garibim trafikten çekilecek itirazım var hakim bey :D

atituti
26-02-2012, 17:42
adam harcamış 65 mustang e 100 bin dolar saçları beyazlamış arabayı yapana kadar 1001 tane çile çekmiş 5 senede arabayı bitirmiş, gelicekler onu adamın elinden alacaklar ? öttürürler o almaya çalışanları :)

SONE-R
26-02-2012, 17:49
kimsenin elinden zorla arabasını alamazlar ama vergisiydi, kaskosuydu aşırı pahalanınca mecburen elden çıkartmak zorunda kalırsın.. bu kararı düzgün uygulanması kaydıyla destekliyorum.. dökük arabaların piyasadan çekilmesi şart..

MaXo
26-02-2012, 18:13
Konu dışı olacak ama millet aç susuz sokaklarda sefil sefil yatarken milleti düşünmüyorlarda uğraştıkları şeye bakın.Bence pert hurda belgeli kazalı araçları toplarlar diye düşünüyorum e21rime dokunsunlar çıralarını yakarım

Thexerox
26-02-2012, 18:39
Ne saçma iş adam yemesin içmesin biriktirsin iyi kötü bir araba alsın onuda devlet alsın. Benim arabamı alıcak olursa başbakanlığa motor bloğu fırlatırım. :D

RSBurak
26-02-2012, 18:41
5000 cc makam arabası 0 emisyon zaten o yüzden gelsinler alsınlar aracımı anahtar hazır :)

sinan-s
26-02-2012, 18:58
Saçma sapan bişey...

Frid
26-02-2012, 19:12
niye bukadar celallandiniz anlamadım ki :D

istebilecekleri en iyi normal emisyon değeri aracın üretilmiş oldugu zaman ki değerlerdir verilen hak geri alınamaz, kurtarma payı olarak sınırlarda olur zaten yıpranmışlık vs vs

RSBurak
26-02-2012, 19:22
niye bukadar celallandiniz anlamadım ki :D

istebilecekleri en iyi normal emisyon değeri aracın üretilmiş oldugu zaman ki değerlerdir verilen hak geri alınamaz, kurtarma payı olarak sınırlarda olur zaten yıpranmışlık vs vs

haberin metninden anlayamadım bu nasıl işleyecek 16 yaş ve üstü bütün arabalara vergi yükümü geliyor şimdi :) yoksa emisyon değerlerine göremi ?

Erk@n
26-02-2012, 20:17
Sanırım bunu da AB normlarına taşıyorlar. Eski aracın vergilerini, sigorta ve kasko bedellerini yüksek tutacaklar. Bu da zenginsen nostalji yaşayabilirsin gibi birşey olacak.

Bence asıl en başta trafikte, yaşı belli bir yere gelmiş reflekslerini kaybetmiş, doğru dürüst araç kullanabilme yeteneği olmayan ehliyet sahibi sürücülere el atmaları lazım. Zaman geçtikçe, cep telefonlu araç kullanıp sol şeriti işgal edip 2 işi bir arada yapamayan develerden sonra birde bu tarz kişiler çoğalmaya başladı.

1lker
26-02-2012, 20:45
Resimdeki aracı mutlaka çeksinler trafikten :D

by_vtec
26-02-2012, 21:17
yaptıgım masrafı karsılasın kı dunya kadar para arcadım 20 yasında aracım ama 2010 model arabayı cebınden cıkarır yada versın 2004 typer verem arabamı bana uyar yanı :D

Emir_b16a
26-02-2012, 23:46
parası olan 12 silindirle 8 silindirle havay kirletsin sonra bnm arabamı al yok öyle dünya vermem bağlarım köpeği yanına alsınla sıkıyosa :D

önce ticari gemilere emisyon kuralı getirsinler ... boğazdan geçenler ve çalışan bütün tekneler

Ahmet Saraçoğlu
26-02-2012, 23:50
26 yaşında 5600 cc hacim ile uygulamanın kurdelesini ilk benimkiye kesmek istiyceklerdir herhalde :)

GokhanRS
26-02-2012, 23:52
boşa uğraş. toplu taşıma araçlarının ayda maximum yakabileceği yakıt belli. onlara %5 vergiyle sat yakıtı kota belirleyip. toplu taşımayı aşırı derecede ucuzlat. o zaman salak ve akıllılar belli olsun.

ayrıca otobüs yada metrobüs sayısını iyice yükselt fiyatları indirdiğin kadar. o zaman salak değiliz illa bineriz bizde. 1 liraya gitmek varken 100 lira yakmam. ama git gel hem 20 lira harcıcaksam karşıya. hemde balık istifi gidiceksem paraya kıyarım.

ama nerde bu heriflerde bu zeka. benzine orantılı toplu taşımayada fiyatları geçirip durdukca bunlar trafik yoğun olmaya bizde salak olmaya devam ederiz.

eser
26-02-2012, 23:58

inanırım,kesin yaparsın ki kendine başbakanlıktan bir ödenek bağlatmadan da giyinmezsin ahuahuaa

kerimvtec
27-02-2012, 08:39
saçmalıktan başka bırsey değil ya..ne araclar var modelı düşük ama yenı olan araclara gore kat kat sağlıklı..gundemı farklı yonlere cevırme çabaları kanımca..

Akhelmet
27-02-2012, 08:42
Büyük olay çıkar bence, arabasına bağlı o kadar insan varken

16EC813
27-02-2012, 08:52
güzel bi son fiyat versinler :D

enginetune
27-02-2012, 12:46
böyle salak saçma bişi duymadım ben 15 yaşından büyük araçlara vergi arrtırımı yapıcaklarmış :D bi bu eksikti zaten onu da yapsınlar

ahmetuygur
27-02-2012, 13:01
güzel uygulama !

Parsia
27-02-2012, 13:54
fikir fena değil ancak bunu nasıl destekleyecekler ? ya da destekleyecekler mi ? vatandaşın elindeki 3 -5 kuruşla zar zor biriktirdiği parayı 20 yaşında bir arabaya yatırıp işim görülsün mantığıyla aldığı araca sen 2 katı 3 katı neyse artık vergi dayatırsan, bu gariban yeni arabayı nasıl alsın ? yeni araç alımında kolaylıklar sağlanacaksa eyvallah, güzel fikir. ama hiç sanmıyorum. olan gene vatandaşa olur, zengin gene keyfini sürer. düşük emisyonu destekleme cart curt vs. adı altında bi dünya vergi toplayacaklar gene. hakkaten vatandaşı mağdur etmemek ve dünyayı korumak amacıyla yapılacaksa bu iş, vatandaşa denmeliki kardeşim araban havayı çok fazla kirletiyor, milli değerlerimizi tüketiyor, gel sana yeni bir araba verelim, vergi kolaylığı sağlayalım, düşük taksitlerle uzun vadede öde yeni aracın parasını. bunu da hurdaya yedek parçaya verelim vs. denirse hakikaten çok iyi olur. ama nerde bizim memlekette böyle şeyler ?

by_vtec
27-02-2012, 19:03
15 yasından buyuk aracları vergıden dusurceklerıne vergıyı artırıyorlar:D ALLAH ım nasıl bır memlekette yasıyoruz gor halımızı..

MaXo
27-02-2012, 19:42
fikir fena değil ancak bunu nasıl destekleyecekler ? ya da destekleyecekler mi ? vatandaşın elindeki 3 -5 kuruşla zar zor biriktirdiği parayı 20 yaşında bir arabaya yatırıp işim görülsün mantığıyla aldığı araca sen 2 katı 3 katı neyse artık vergi dayatırsan, bu gariban yeni arabayı nasıl alsın ? yeni araç alımında kolaylıklar sağlanacaksa eyvallah, güzel fikir. ama hiç sanmıyorum. olan gene vatandaşa olur, zengin gene keyfini sürer. düşük emisyonu destekleme cart curt vs. adı altında bi dünya vergi toplayacaklar gene. hakkaten vatandaşı mağdur etmemek ve dünyayı korumak amacıyla yapılacaksa bu iş, vatandaşa denmeliki kardeşim araban havayı çok fazla kirletiyor, milli değerlerimizi tüketiyor, gel sana yeni bir araba verelim, vergi kolaylığı sağlayalım, düşük taksitlerle uzun vadede öde yeni aracın parasını. bunu da hurdaya yedek parçaya verelim vs. denirse hakikaten çok iyi olur. ama nerde bizim memlekette böyle şeyler ?

Ben her yazdığın cümlene tamamen katılıyorum.En son yazdıkların imkansız gibi devlet böyle bir şeyi kesinlikle yapmaz işlerine geliyor tabiki asıl işlerine gelen mesele tonlarca vergi yüklüyorlar fakat paraya doymuyorlar yetmiyor anlaşılan tabi her şeyin bir sonu vardır.Birde bu durum türkiyede böyle uygulanıyorsa diğer ülkelere ne demeli adamlar altıda kaç yıllık araçla geziyor

Maxi
28-02-2012, 15:00
itiraf ediyorum

başlıkta yazan "yaşlılar trafikten çekiliyor" yazısını okuyunca sandımki
bunakların ehliyetlerine el koyacaklar
yaşlılar trafiğe çıkamayınca ortalık rahatlayacak diye sevinmiştim eheueuee :D

AEAlmas
28-02-2012, 15:24
:D anlaşıldı illa iraktan araba aldırtacaklar :D