Orijinalini görmek için tıklayınız : 206 gösterge sorunu ?
Splendour
10-03-2012, 17:38
aracı aldıgımdan beri yaklaşık olarak 1.5 senedir benzin göstergem bozuk.bu bende pek sıkıntı yaratmadı ve yaptırma gereği duymadım.ama şuan aracımı satmaya karar verdim ve yaptırmak istiyorum.servisime gittim bunu göstergeci mi kilometrecimi ne yapar dedi.gittim buldum 1 tane adam diyor bu benzin pompasından.servis diyor göstergeden.:beuj: ne yapacagımı şaşırdım.sorun şu gösterge yarıdayken yolda kalıyoruz.yani tahminime göre benzin var ama pompa çekmiyor.yolda kaldıgımız birgün.depoda 30 litre benzin varmış serviste ortaya çıktı ama araç benzin koymadan çalışmadı.yani sorun benzin pompasımıdır,yoksa şamandramı.yoksa göstergemi.tecrübeliler yardım ederse çok sevinirim :( şimdiden teşekkürler.
Osman Bahadır
10-03-2012, 18:19
Şamandırayı sök. Sokete bir multimetre bağla. Şamandıra seviyesi değiştikçe değeri takip et. Değer seviyeyi takip ederek değişiyorsa şamandırada sorun yoktur. Depo tam doluyken gösterge boş gösteriyorsa göstergede veya şamandıra sensörü-gösterge bağlantısı arasında sorun vardır. Gösterge de şamandıra da düzgün çalışıyor ama yarım depo altında araç çalışmıyorsa, ki bu çok düşük bir ihtimal, pompada veya pompanın içine oturduğu tasta sorun vardır.
Splendour
10-03-2012, 18:28
aynen öle usta,yarım deponun altında araç çalışmıyor.pompada 180 lira dedi servis uçukmu fiyat nasıl :S
benzer bir sorunda benim gündelik kullandığım 206da başıma geldi. yaklaşık 4 aydır benzin almadım ama hala gidiyor. işin garibi araba durduk yerde fullüyor ve normal sanki benzinde çalışarak yakıyormuş gibi yarı depoya kadar tüketiyor benzin almıyorum sabah bi bakıyorum yine fullemiş kendini :)
Özet; konuyu takipteyim yardımcı olabilecek varsa bende yukarda açıkladım başka konu açıp kirletmeyelim ortalığı :p
edit : tabiki araç lpgli :)
Osman Bahadır
10-03-2012, 19:49
benzer bir sorunda benim gündelik kullandığım 206da başıma geldi. yaklaşık 4 aydır benzin almadım ama hala gidiyor. işin garibi araba durduk yerde fullüyor ve normal sanki benzinde çalışarak yakıyormuş gibi yarı depoya kadar tüketiyor benzin almıyorum sabah bi bakıyorum yine fullemiş kendini :)
Özet; konuyu takipteyim yardımcı olabilecek varsa bende yukarda açıkladım başka konu açıp kirletmeyelim ortalığı :p
edit : tabiki araç lpgli :)
Sizdeki durum farklı.
PSA grubu ve Renault, yani kısaca fransız araçlarda yakıt seviyesi sadece kontak açıldığında okunur. Sonrasında ECU'nun benzin enjektörlerine gönderdiği sinyaller üzerinden tüketilmiş olması gereken yakıtı hesaplar ve göstergede de bu seviye düşülür. Yani sürekli gerçek zamanlı ölçüm yapmaz bu gibi sistemler.
Sizin deponuz zaten dolu. LPG sisteminizde PSA modülü takılmamış ki LPG'de kullanırken araç hala benzinde gittiğini düşünerek ortalama tüketime göre tüketilmiş olması gereken yakıtı seviyeden düşüyor. Kontak kapatıp bir süre bekledikten sonra ise sabah kontağı açtığınızda yine güncel yakıt seviyesini okuyor ve olan seviyeyi doğru olarak gösteriyor.
Yani sizin aracınızda bir problem yok. Bu sorun oluşmasın istiyorsanız PSA modülü diye geçen aparatı veya benzer işlev gören değerdeki direnci depo içindeki seviye sensörü soketine bağlamanız gerekiyor.
Splendour
10-03-2012, 19:54
yani şuan ilk olay pompayı değiştirmek benim için hrlde.ve bir sorum daha olacak üstad.hararette sapıttı bu aralar.araç çalışınca 70 lerde gösteriyor sonra fırlıyor 120 lere.ve sonra birden tık diye tekrar aşşağı iniyor 70 lere ama yarım saniye içinde.sonra tekrar canlanıyor :) arabanın hararet yaptığı falan yok.keyfe keder oynuyor.acaba bunu km cimi yapar yoksa bunu ölçen birşeylerdemi arıza olabilir.çok bunalttım ama bari çıksın aradan :)
Osman Bahadır
10-03-2012, 20:02
yani şuan ilk olay pompayı değiştirmek benim için hrlde.ve bir sorum daha olacak üstad.hararette sapıttı bu aralar.araç çalışınca 70 lerde gösteriyor sonra fırlıyor 120 lere.ve sonra birden tık diye tekrar aşşağı iniyor 70 lere ama yarım saniye içinde.sonra tekrar canlanıyor :) arabanın hararet yaptığı falan yok.keyfe keder oynuyor.acaba bunu km cimi yapar yoksa bunu ölçen birşeylerdemi arıza olabilir.çok bunalttım ama bari çıksın aradan :)
206'da OBD var diye biliyorum. Soketten bağlanıp ECU'nun gördüğü değer okunabilir. Böylece sensörde mi göstergede mi sorun var anlaşılır. Aynı şekilde yakıt seviyesi de OBD dataları arasında görülür. Oradan da göstergede sorun olup olmadığını teşhis edebilirsin. Sıradan evrensel bir OBD cihazı bile iş görür.
Pompada pek sorun olacağını sanmam. Eğer gerçekten depoda yakıt varsa ve araç bu yakıtı çekmiyorsa o zaman şamandıra da sökülür, komple sistem kontrol edilir. Eğer böyle bir durum varsa ben pompadan ziyade mekanik bir hata arardım. Pompada sorun olsaydı bunu depo doluyken de hissettirirdi.
Splendour
10-03-2012, 20:48
anladım hocam bakalım en kısa zamanda değerlendircem dediklerinizi.çok teşekkürler.