PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Otomatik park eden araçlar ile ilgili bilgi (:

Dodoo
21-03-2012, 20:13
Umarım konu yanlış yerde değildir. Okulla ilgili bir proje ödevim var da, üniversite hazırlıktayım, bu sistem ile alakalı bilgi vereceğim kısacası.

Bu sistemle ilgili bildiğiniz ufak tefek ne varsa paylaşırsanız çok memnun olurum, konu tutmayacak gibime geliyor fena derecede ama bi şansımızı deneyelim bakalım,

belki eşine dostuna kardeşine bu özelliğe sahip araç almak isteyenler olmuştur aramızda :)

dragstar
21-03-2012, 20:14
hangi bölümdesin ona göre yazı yazıcamda :D

Dodoo
21-03-2012, 20:19
İngilizce benim olay, hazırlıktayım henüz :D

Birde ek olarak belki şu anahtarsız kapı açma olayına girebilirim :)

EREN34
21-03-2012, 20:24
Yeni focus tecrube ettim.

On tampon 4 sensorden 2 tanesi direk yan tarafa bakiyor. arac iyice yavasladiginda akilli park sisteminin tusuna basiyorsunuz. ekranda etkin park devrede diyor. Siz ilerledikce ekranda park yeri araniyor yaziyor. Sensor yandaki arabalari algiladikca park yeri olmadigini anliyor ecu. Ne zaman arac boyunun 1.3 kati kadar birsey algilamaz o zaman park yeri bulundu uyarisi veriyor. Dolayisiyla etkin park sisteminde arac hiz datasinida kullaniyor ecu. Bu arada sistem belli bir hiz ustu direk devre disi kaliyor. Park yeri buldugunda duruyorsunuz. Durunca vitesi geriye takin diyor. Geriye takip gaza bastiginizda direksiyon otomatik olarak park icin hareket ediyor. Park esnasinda tum sensorler aktif ve arka sensorler uyari amacli otuyor yaklastikca. Tek celsede park ediyor. Kaldirimla arac arasi yaklasik 25 cm bosluk kaliyor. Geriye taktiktan sonra normal degilde cok hizli kullanirsaniz sistem hiziniza yetisemiyor:) Arabanin popoyi iceri sokuyor ama toplamakta gec kaliyor:)

Dodoo
21-03-2012, 20:31
@dragstar
Bekliyorum senden de :)

@EREN34
Çok teşekkür ederim çok sağol, açıklayıcı olmuş :icon_tup:

İlk toyota bulmuş bu olayı sanırım, Lexus araçta denenmiş.. Vw Tiguan, Hyundai ix35 gibi araçlarda uygulanmaya başlanmış sanırım..

Park sistemine ek olarak, anahtarsız araçlar hakkında da bilgi alabilirim :)

EREN34
21-03-2012, 20:34
Su anki sirket aracimda anahtarsiz calismada var gel sokelim bakalim ne var ne yok:)

Saka bir yana anlatilacak bir durumdan ziyade anca arastirma ile bilgi edilebilecek bir durum anahtarsiz calistirma

Dodoo
21-03-2012, 20:39
Ona daha detaylı şekilde bakarım o zaman, güvenlik olayıyla ilgili birşeyler bulup anlatabilirim, hoca yabancı ve araba meraklısı, diyo bunlar madem anahtarsız hırsızlara karşı nasıl önlem alınıyo demişti :)

Sizin arabalarda da her teknoloji mevcutmuş he :p

EREN34
21-03-2012, 20:43
Ee arac uretiyoruz normaldir:)

_AS_
21-03-2012, 21:12
Annemin aracında var oto park asistanı (ix35).
Sırf olsun diye aldık o özelliği kabul:D fazla önemsemedim ama araç geldikten sonra denedim ve beklediğimden iyi çıktı.
Basit şekilde anlatıyım;
Bu zımbırtı sadece paralel park ediyor kafadan veya geri geri diklemesine giremiyor.
Misal yolda gidiyorsunuz 20 30km hızla ve ilerde park yeri gördünüz ama araç girer mi girmez mi anlayamıyorsunuz.
Vitesin önünde park pilot düğmesi var bir kere basıyorsunuz yol bilgisayarında sağ tarafa park etme özelliği açılıyor ve araç hareket ederken sağ tarafı taramaya başlıyor. Eğer bir defa daha basarsanız aynı işlemi sol tarafa park için yapıyor.
Neyse siz bastınız yavaş yavaş hareket etmeye başladınız. Tahmini park yerinin önünden araçla yavaş bir şekilde geçin dibinde durmayın "lan bu giremiyor" diye çünkü park alanının sonunu aracın poposunun geçmesi gerekiyor. Park alanı geçince alan müsaitse sesli bir uyarı ile yol bilgisayarında "R ye takın ve direksiyonu ellemeyin" diyor. Takıyorsunuz ve yavaşça hareket etmeye başlanıyor direksiyon dönüyor park sensörü normal bir şekilde çalışıyor ve yüksek bir dııııtt sesi duyulunca yol bilgisayarında "1. vitese takın" diyor. Takıp yine hareket ediyorsunuz. (Bunları gayet seri bir şekilde yapabilirsiniz direksiyon çok hızlı dönüyor). Yine keskin bir dıııtt sesi geliyor ve araç komple yanaştıysa "park tamamlandı" diyor. Veya manevra ya devam ediyor ileri geri.
Bu şekilde önde ve arkada bir karış mesafe kalana kadar girebiliyor her yere:)
Kaldırıma nasıl çıkmıyor nasıl hesaplıyor derseniz diğer araçların parklarını referans alıyor serseri:)
Bu arada park yerinde önde ve arkada mutlaka araç olması lazım yani arada bir park yeri olması lazım. Çünkü sistem ilk aracı geçtikten sonra aradaki boşluğu hesaplamak için ikinci park etmiş aracı arıyor ve yoksa bulamayıp kendini kapatıyor belirli bir süreden sonra.

Aynı aracımızda anahtarsız giriş çalıştırmada var.
Anahtar yanınızdayken araç anahtarı 1 metre mesafeden görüyor ama kapıları açmıyor. Yanına gidiyorsunuz ve kapı kolunun üzerinde küçük siyah bir tuş var anahtar cepteyken ona basıyorsunuz ve tüm kapılar açılıyor. İçeri giriyorsunuz. Debriyajla birlikte düğmeye basıp motoru çalıştırıyorsunuz. Peki motoru çalıştırmadan kontak nasıl açılıyor derseniz onuda debriyaja basmadan ilk düğmeye basmada radyo açılıyor ikinci basmada da kontak on konumuna geliyor.
Motoru çalıştırdınız anahtarla birlikte araçtan inmeye kalktınız. O zamanda araçta keskin bir biiipppp sesi ile (araç dışında da çok net duyuluyor) ile uyarıyor ve yol bilgisayarında "anahtar araçta" değil diyor.
Ama siz inatla anahtarla indiniz ve araca başkası bindi motor çalışır halde o zaman istediği yere motoru stop etmediği sürece gidebilir:)
Bunun dışında bagajı anahtar cebinizdeyken direk açabilirsiniz kapattığınızda ve uzaklaştığınızda otomatik kitlenir.
Açma kolundan düğmeye basmak yerine kumandadan da kapıları açabilirsiniz.
Aracın anaharı sizde ise ve kapı kolundan açmak istiyorsanız aracın dibinde dahi olsanız sadece sizin kapı kolunuzda ki düğmeden açılır araç. Karşı tarafta ki yolcu düğmeye bassa dahi araç açılmaz. Hangi kapıya anahtar ile yakınsanız o kapı açılır.
Kumandanın içinde cücük kadarda bir anahtar var gizlenmiş şekilde kumanda bozulduğunda kapı kolunda ki yuvadan anahtar açılır.
Peki pili zayıflarsa araç nasıl çalışır. O zamanda yol bilgisayarında pil zayıf diyor ve kol dayamanın içinde ki kart yuvasına kumanda yerleştiriliyor araç bunu görüyor düğmeye basılıp çalıştırılıyor ve aynı zamanda da pili şarj ediyor.:)
Ve kumanda bırakın aracın içinde olmamasını yan aynaların üstüne koyup çalıştırmayı deneseniz yine motor çalışmıyor anahtar yok diyor. Çok hassas yapmışlar bu konuda çalınmalara karşı.
İşine yarar umarım.

Dodoo
21-03-2012, 21:18
@ _AS_

Çok teşekkür ederim gerçekten çok faydalı oldu :icon_tup: İkinci kısım da bonus olmuş sağolasın :p :)

_AS_
21-03-2012, 21:27
@ _AS_

Çok teşekkür ederim gerçekten çok faydalı oldu :icon_tup: İkinci kısım da bonus olmuş sağolasın :p :)

Rica ederim varsa sormak istediğin ekstra birşey cevaplarım:)
Banada çok söylüyorlar çünkü hırsızlar çalarlar lan bunu diye:D

BthnKrkt
21-03-2012, 21:30
konuyla alakasız ama hangi üni:D bizi niye bulmadı hazrlıkta böyle hocalar:)

Dodoo
21-03-2012, 21:31
Işık Şile kampüsünde okuyorum, sen okanda mısın :p :)

BthnKrkt
21-03-2012, 21:37
Işık Şile kampüsünde okuyorum, sen okanda mısın :p :)

Aynen .. :)

Spawn
21-03-2012, 21:40
Zamanında CNY70 çok kullandık okulda ama arabada işe yarar mı bilemiyorum :D

ne için lazım onu söylersen daha detaylı bilgi çıkar konudan ..essey mi yazıcan proje mi var, nedir?

Dodoo
21-03-2012, 22:17
Proje ödevi var Efe abi, speaking dersinin %30-40 gibi yüksek bir oranda etkileyecek..

7-7.5 dk lık bir sunum/slayt hazırlayacağım, slaytta yazıdan çok görsellik ön planda olacak ve benim bu süre boyunca bunlar ile ilgili birşeylerden bahsetmem gerekiyor :)

Dodoo
22-03-2012, 05:44
Günaydın millet günceli :)

Dodoo
22-03-2012, 17:18
Eve geldik günceli :)

orhan_guney
22-03-2012, 17:23
bak güzel kardeşim. yarın çık gel ümraniyede yim sıfır skoda satışındayım burda superb var ondan otomatık park sıstemı mevcut gelip inceliyebilirsin birazda anlatırım sende resim çekersin bol bol shoowromda ok.

Dodoo
22-03-2012, 17:30
bak güzel kardeşim. yarın çık gel ümraniyede yim sıfır skoda satışındayım burda superb var ondan otomatık park sıstemı mevcut gelip inceliyebilirsin birazda anlatırım sende resim çekersin bol bol shoowromda ok.

Tüh be, dün görseydin konuyu mükemmel olurdu, ödev yarına.. Ama yine de düşünmen yeterli, teşekkür ederim :icon_tup:

Gerçi az çok bitime de yaklaştım, şimdi bu özelliğe sahip araçları yazıyorum netten :)

orhan_guney
22-03-2012, 17:32
dün gördümde üşendim ne yalan diyim yazmaya ginede bişey lazım olursa iletişeme geçersin.
Tüh be, dün görseydin konuyu mükemmel olurdu, ödev yarına.. Ama yine de düşünmen yeterli, teşekkür ederim :icon_tup:

Gerçi az çok bitime de yaklaştım, şimdi bu özelliğe sahip araçları yazıyorum netten :)

erhanarici18
22-03-2012, 18:03
bu sistemi hep gereksiz ve boş bi iş olarak görmüşümdür
arabayı park etmeyi bilmiyosa kullanmasın abicim

Dodoo
22-03-2012, 19:34
Bu teknolojinin kullanıldığı az sayıda mı araç var yoksa ben mi bulamıyorum ?

Toyota-lexus-bmw-hyundai-vw haricinde bulamadım, var mı başka acaba ?

Birde bu anahtar olayı hangi markalarda var acaba :o

_AS_
22-03-2012, 19:39
anahtarsız giriş ve çalıştırma hemen hemen her markanın son model üst donanım araçlarında var neredeyse artık.
Bunlar dışında birde ford ta var park özelliği başka bende bilmiyorum.

Dodoo
22-03-2012, 19:42
Doğru, bende ilk ford ile görmüştüm zaten, tekrar teşekkür ettim :)

darkmoon
22-03-2012, 19:44
vw de tecrübe ettim. gerekli gereksizliği tartışılır ama kapalı yoğun şehir trafiğinde 1 saniyenin bile ve 1 cm nin bile önemli olduğu yoğun trafikde kullanılması imkansız tamamen atıl bir şekilde durucak bir sistem.. nerde işe yarar daha sayfiye yerinde tarfiğin olmadığı park yerlerinin geniş ferah bol olduğu yerlerde zamnınızda çoksa çok işe yarar gerçekden hayatı kolaylaştırır ama bunun dışında istanbul gibi yoğun istanbul trafiğinde hiç bir işe yaramaz..

anahtarsız giriş keyless go çoğu markalarda var sonradanda yaptırılabiliyor.

Dodoo
22-03-2012, 20:54
Bu zımbırtı sadece paralel park ediyor kafadan veya geri geri diklemesine giremiyor.

İnternetteki bmw 7 serisi ve toyota prius videolarında, prius 2 aracın arasına park edebiliyor, bmw de ise sürücü araçtan inip düğmeye bastığında araç kendiliğinden garaja giriyor.

:) Dedim vay anasını..