Orijinalini görmek için tıklayınız : Vale Modu
demirsteel
23-03-2012, 19:31
Yurtdisinda bir forumda araclara yazilimla beraber vale modu da uygulandigini gormustum. Arac icinden ya da ayri bir kumanda ile arac vale moduna alinabiliyor, arac vale modunda ornegin maksimum devir 3000 ve maksimum hiz 50 km gibi sinirliyordu. Yine kullanici aracini standart ya da modifiyeli yazilimli hali ile kullanabiliyordu. Turkiye'de bu uygulamayi yapan bir yer var midir?
redbaron
24-03-2012, 20:26
ben bu özelliğin sonradan değil araçta fabrikasyon olarak geldiğini hatırlıyorum, yeni bmwlerde vardı sanırım, biraz araştırıp yazarım.
evolander
24-03-2012, 21:42
Cidden bende merak ettim en az 500 kez bakılmış 1 post atılmış...
silent furious
24-03-2012, 22:59
onu bende duydum bi potansiyometre ile turbonun basıncı ile oynandığını duydum ama görmedim
demirsteel
25-03-2012, 23:10
Nissan GT-R'a da bu mod yapildigini okumustum, aracta nasil yazilim degisiyor, bunu da sanirim yazilimlardan biri olarak ayarliyorlar. Maslak'a cuma ve cumartesi ugradim, yazilimcilardan olumlu cevap alamadim. Cobb Tuning kendi resmi sitesinde GT-R icin bunu uyguluyor "Handing your pride and joy over to a valet for dinner? Switch to the Valet map to limit performance." Bana bazi tuning firmalari boyle bir sey yok dediler, resmi siteyi actim, sustular.
Sadece bu aracima degil ya da sirf performans amacli yazilim yaptiranlar icin de degil, bu konularla ilgilenmeyen bir cok arkadasim da bu tip yazilim iceren uygulamalari (valeye-yikamaya birakmak vs) satin alacaklarini belirtiyorlar koskoca Istanbul'da yok.
tam uygun bir ornek olmiycak ama yeni meganelarda limitor var, istedigin hiza ayarliyinca gaz kesior otomatik, ama bir dugmeyle kapaniyor tabi.
Eray Yümsel
25-03-2012, 23:19
vale on varsa bide vale off vardır merak etmeyin adam gazlicaksa her türlü gazlar :D
VteC_MaNiaC
25-03-2012, 23:25
sanırım sprintbooster tarzı gaz tepkisini değiştiren aletlerde vale modu için bir kumanda var
tam uygun bir ornek olmiycak ama yeni meganelarda limitor var, istedigin hiza ayarliyinca gaz kesior otomatik, ama bir dugmeyle kapaniyor tabi.
Gazı dipteki TIK sesine kadar basınca anında iptal oluyor
hız sınırraycıdan bahsedıosun megan2 lerdede var o olay.
Sercan AKCAN
26-03-2012, 00:29
vallahi bende böyle birşey düşünüyordum.tabiki on varsa off da vardır ama onada bi çözüm bulunur ya valenin akıl edemeyeceği bi yere saklanır yada dijital bi aletle on of olayı sifrelenebilir takipteyim konuyu :)
revo select diye bi alet var bu tarz kullanılabilecek. bunun dışında bir 335 de araç kapalıyken gaza basıp çekme sayısıyla yazılım modu değiştirecek şekilde ayarlandığını duymuştum ancak hangi firma yaptı nasıldı hatırlamıyorum malesef..
revo select diye bi alet var bu tarz kullanılabilecek. bunun dışında bir 335 de araç kapalıyken gaza basıp çekme sayısıyla yazılım modu değiştirecek şekilde ayarlandığını duymuştum ancak hangi firma yaptı nasıldı hatırlamıyorum malesef..
jb den bahsedıosun onda map degısıo yanı parcaya gore map var snn dedıgın tarzda bısey deıl.
Böyle bir video var ;
http://www.youtube.com/watch?v=vYYn-W0fsC4
jb den bahsedıosun onda map degısıo yanı parcaya gore map var snn dedıgın tarzda bısey deıl.
yanlış hatırlıyorum demek ki :) ama map değişebildiğine göre parça değiştirmeden kısık bi map e geçilebilir sanki?
audilover
26-03-2012, 01:32
Audi vw vag grubu araclarda APR bu isi senelerdir yapiyor 4 farkli modu var stock ,93 oktan yazilimli ,100 oktan yazilimli ve vale modu .
Istediginiz modda birakabilyiorsunuz hiz sabitleyici araciligi ile ama diger markalar icin bilmiyorum...
olay ecu yani beyin ile ilgili
beyne farklı haritalar yüklenebiliyor ve seçilebiliyorsa yapılır
yani vale modu diye bir kavram yok aslında
sen haritayı kısıtla, max 2000 devir ve max 40km = ona hüsamettin modu de .
sonradan takılan birçok performans beyinde seçilebilen ana haritalar zaten var
eco modu, performans modu, vale modu diye 3 tane 5 tane komple harita yazabilirsin
standart araçlarda olan hiç duymadım ama olmayacak birşey değil
belki bir süre sonra araçlarda bu özellik fabrika çıkışı olacak ?
olay ecu yani beyin ile ilgili
beyne farklı haritalar yüklenebiliyor ve seçilebiliyorsa yapılır
yani vale modu diye bir kavram yok aslında
sen haritayı kısıtla, max 2000 devir ve max 40km = ona hüsamettin modu de .
sonradan takılan birçok performans beyinde seçilebilen ana haritalar zaten var
eco modu, performans modu, vale modu diye 3 tane 5 tane komple harita yazabilirsin
standart araçlarda olan hiç duymadım ama olmayacak birşey değil
belki bir süre sonra araçlarda bu özellik fabrika çıkışı olacak ?
Abi standart araçlarda harita olarak değil de anahtar olarak var, valet key dedikleri mevzu. Sadece kapıyı açıp motoru çalıştırabiliyor - bagaj torpido vs. açmıyor. Kimi araçta da hızı sınırlayabiliyormuş (Misal Corvette için 35 mph limit diyorlar).
http://i5.photobucket.com/albums/y152/Delmarco/DSCN9971.jpg
Ayrıca bir de GT-R için şöyle bir şeye denk geldim. Videoda yanlış anlamadıysam ecudaki haritadan bağımsız olarak takılıyor - ayarlanıyor gibi bir şey söylüyor.
Introducing EcuTek RaceRom Valet Mode - NAGTROC - The Nissan GT-R Owners Club (http://www.nagtroc.org/forums/index.php?/topic/67223-introducing-ecutek-racerom-valet-mode/page__p__851451)
demek bazı araçlarda varmış bile
pahalı araçlarda diyelim daha doğru olsun
http://resim.donanimhaber.com/thumb.aspx?size=200&imgpath=upfiles/115105/8F2E2FF56FC84E35BBE54BEA3F8AFF76.jpgC4 2006 model dizel aracım da bile bu hız sınırlayıcı var sistem nasıl çalışır bilmem ama ben belirli bir km.ye ayarladıgım zaman onun üstüne aracı ne yaparsam yapayım çıkaramıyorum.
hız sınırlayıcıları porsche,mercedes,renault,range vs. ile hepsinde, gaza sonuna kadar bastıktan sonra bi tık daha gider, yani tamamen sonuna kadar basarsan kalkar.
citroen denemedim fakat onunda farklı olması çok saçma olur.
Ahmet Saraçoğlu
26-03-2012, 08:30
http://resim.donanimhaber.com/thumb.aspx?size=200&imgpath=upfiles/115105/8F2E2FF56FC84E35BBE54BEA3F8AFF76.jpgC4 2006 model dizel aracım da bile bu hız sınırlayıcı var sistem nasıl çalışır bilmem ama ben belirli bir km.ye ayarladıgım zaman onun üstüne aracı ne yaparsam yapayım çıkaramıyorum.
Aynen c4 te bu sistem var.Uzun yolda , sabit radarda , tünelde vss çok işe yarıyor ama vale modu olarak kullanılamaz malesef.Çünkü hızı her ne kadar sınırlasada gaza dipgaz basıldıktan belli bi seviyeden sonra tıpkı otomatik araçların roket switch i gibi bi switch var pedal altında.O seviyeye bikaç saniye basıldıktan sorna devre dışı oluyor o mod(misal yanlışlıkla o moda girildi , arkadan hızlı bi araç geliyor , yada sollamak gerekiyor vss, onun için sanırım)
Ken_Block
27-05-2012, 15:31
mercedes c180 de görmüştüm bende bizim tayfa ona sarhoş modu diyordu:)
Gunes G.
02-07-2012, 22:15
Evolari standart beyinle vale mod ekleyip calistirabiliyorum, sadece vale mod da degil, launch control, alternate map, no lift to shift ve hatta beyinin fazla basinc okuyup benzin kesmesinide engelleyebiliyorum.
Seviyorum lan evolari :)
M_PROJECT
02-07-2012, 22:20
subarum varken cobb kullaniyordum , valet mode vardi , real time reflash yapiyordunuz 45 saniyede valet mode mapi yukluyordu . icindeki limitleri kendiniz belirleyebiliyordunuz. subarunun kendinden gelen valet anahtarida mevcuttu ama hiz siniri oldugunu sanmiyorum .
darkmoon
02-07-2012, 22:25
hız sınırlıyıcı hızı hafızada tutmak benim sonatada var.. misal hızı sabite alın yani cruise a sonra o hızı hafızaya alın cruisedan çıkın isterseniz 500 km gidin tekrar hafıza tuşuna basın en son hafızaya aldığınız hız neyse araba kendi kendine o hıza çıkıyor..
birde panic mode var onu tam çözemedim :D :D
vale isterse aracın istediğiniz yerine saklayın bulur on/off modunu.. :)
DetailEF
03-07-2012, 02:53
Valeye araba vermemek en mantıklısı galiba :D
yavuz364
03-07-2012, 08:57
Audi de 97 senesinden beri var ancak yeni modellerde opsiyon olabilir :D ondan emin değilim çünkü yeni audi sahipleri bu anahtları soruyor hep...
1 tanesi vale anahtarı , 1 tanesi de servis anahtarı... 2 tane de yedek..
http://www.mindovermood.com/TT/images/2000_TT_067_keys.jpg
kelalper
03-07-2012, 10:12
Megane 2 lerde var sınırlayıcı. Bende valeye vereceksem max 40 a ayarlayıp veriyorum. Sonra arabayı geri alırken abi senin arabada bişey var yürümüyor diyolar. Arızalı diyorum.
http://www.iamaudi.com/img/I-Pod-Adapter-Port.jpg
yeni üst sınıf audilerin coğunda var. hemde tam sorduğunuz gibi.
darkmoon
03-07-2012, 10:26
iyide bunu vale bilmiycekmi adamların hayatları sabahdan akşama kadar arabaların içinde geçiyor.. kaldıki böyle forumlara kadar düşdüyse bu mevzu onlarda illa internete bu tip forumlara girip okuyorlardır.. :)
yani ne anlamı kaldı vale özelliğinin o zaman.. zaten elit kaliteli yerler artık valelerini özellikle eğitimli bilinçli insanlardan alıyorlar.. çünkü er yada geç araca bir şey olursa olay müessenin başına patlıyor onlarda bunu bildikleri için çoğu yerler artık valeleri seçerek alıyor..
Cliosportve
03-07-2012, 10:32
Bakırköy İncirlideki ***** cafelere kesinlikle valeye teslim etmeyin araçlarınızı
Anasını belliyorlar
Çukurlardan tapa gaz mı geçmiyorlar
Tozu dumana katıyorlar arka sokaklarda
Kaç defa sikayet etmemize rağmen belediyeye kimse ilgilenmiyor
Kesinlikle Bahçe büfenin karşısındaki cafelere arabanızı teslim etmeyin
İnanmayana arka sokakta büyük keyifle arabalarının parçalanmasını izletirim :)
Bilinmesinde yarar oldugunu düşünerek yazdım
Saygılar
darkmoon
03-07-2012, 10:40
bende görüyorum bazen bilhassa sahilde ufak yerlerin çakma valeleri oluyor onlar stype s500 ler bmw 7 kasalar falan affetmiyorlar yanlaya yanlaya bebek yokuşunu çıkıyorlar arabayı etilerin oralarda bir yerlere koyuyorlar sanırsam..
revo yazılımlı araclarda revo sps modül var ondada vale modu ayarlanabiliyor ...arac m maksimum 4000 devir gecmior bu daha az veya daha çok şeklinde ayarlanabiliyor farklı bi harita ile..
Megane 2 lerde var sınırlayıcı. Bende valeye vereceksem max 40 a ayarlayıp veriyorum. Sonra arabayı geri alırken abi senin arabada bişey var yürümüyor diyolar. Arızalı diyorum.
:D:D:D iyi bi mevzu gerçekten :D
iyide bunu vale bilmiycekmi adamların hayatları sabahdan akşama kadar arabaların içinde geçiyor.. kaldıki böyle forumlara kadar düşdüyse bu mevzu onlarda illa internete bu tip forumlara girip okuyorlardır.. :)
yani ne anlamı kaldı vale özelliğinin o zaman.. zaten elit kaliteli yerler artık valelerini özellikle eğitimli bilinçli insanlardan alıyorlar.. çünkü er yada geç araca bir şey olursa olay müessenin başına patlıyor onlarda bunu bildikleri için çoğu yerler artık valeleri seçerek alıyor..
Arac sahibinin MMI ' dan atadığı pin kodunuda mı biliyorlar? :)
toyotalarda tvis sisteminin elektriği bir anahtarla devre dışı bırakılabiliyor, araç aşırı derecede yavaşlıyor şehir içinde 70-80 km hızlara bile zorla çıkıyor tabi uzuuuun bir düzlük bulunursa bu hız artabilir.
parça şu
http://store03.prostores.com/mmccul3797/media/0b/a20791912a72a08a6dcafd_m.JPG
bir çok vw modelinde ve diğer markalarda mevcut, toyotada güzel tarafı arıza ışığı geçici yanıyor iptalken yanıyor elektirk gelince arıza ışığı sönüyor.
araç bu şekildeyken açıkçası hızlanmak için uğraşacak insan çok çok azdır.... ya bunda sorun var diyip düşük süratlere ve aşırı sakin kullanıma razı olmak zorunda kalınabilir :)
mmged_jan
03-07-2012, 13:08
vale modu yıkamacı modu kardeş modu kayınço modu artık sizin ihtiyacınız hangisi ise bunu bir elektirikçide rahat rahat yaptırabilirsiniz araç belirli bir hızı geçtiğinde sistem alttan alttan elektirik verecek bak bakalı 60 ı geçebiliyorlar mı :D
darkmoon
03-07-2012, 16:54
genede bana mantıksız geliyor vale modu olsun araç 40 ı geçmesin kafayı takmışsa senin arabana vale gezmek istedikden sonra 40 ile 50 ile gene gezer maksat işin özü zaten valenin arabanı senden izinsiz kullanması değilmi gezen gene gezer vuran gene vurur çizilirse gene çizilir bana o yüzden mantıksız geliyor..
altı üstü 10 saniye valeyi vericeksin girilen ızdıraba değmez bence vale modu falan :) arkadaşın dediği doğru o zaman her kez için ayrı bir mod yapsın fabrikalar yıkamacı modu kardeş modu (bu modda abs ve esp her daim devrede olmalı) bayan modu (bakın bu şart bu moddada ara sıra dörtlüler devre girmeli ve her 10 saniyede bir korno bir defa çalmalı ) :)
sanki zorla yaptırın denilmişcesine karşı çıklması neden acaba,istemeyen yaptırmaz malımız kıymetli yaptırmak istiyoruz sakıncası yoksa da araştırıyoruz yapılabilirliğini..
darkmoon
03-07-2012, 17:11
olay yaptırıp yaptırmama değilki olay valeye verdiğin an kıymetli malını kıymeti kalmaz o aracı istersen 40 km hıza ayarla o vale gezmek isterse gene gezer yanlamak isterse 40 ile bile yanlamaya çalışır..
malınız kıymetli ise vermiyceksiniz valeye benim arkadaşımda 2006 slk var kuruçeşmeyede insek başka yerlerede gitsek valeye vermiyor bana yer göster diyor ben koyarım valede şuraya alın efendim o zaman diyor oraya çekiyor..
midpointte sıkıntı oluyor ordada isparkın yerine koyuyoruz aracı yani aracın değerli ise vermiycen valeye kısaca olay sadece gazlamak arabanın kullanılmasıda değil bizim arkadaş x5 inde ömrü boyu sigara içirmemiş kendide kullanmaz araç bir geldi leş gibi içi sigara kokuyordu herifler bariz oturmuş arabanın içinde 4 yıldır adamın gözü gibi bakdığı anasına babasına sigara içirtmediği arabada püfür püfür sigara içmişler kıyamet kopardı arkadaş valeler falan geldi işletmenin sahibi geldi özürler falan arabanın masrafı neyse biz ödiycez falan dendi olay sadece yanlama gazlama olayıda değil kıymetli malını başkasına emanet edersen hiç bir mod kurtarmaz sevgili kardeşim..
bende normal şartlarda vermem zaten benim en karşı olduğum nokta onun park ettiği yere ben zaten park ederim aracımı çok şükür bir engelim yok,bunun bir lüks olduğunu da düşünmüyorum.. ancak öyle bir an geliyor ki vermek zorunda kalıyor insan yapıcak başka şans olmuyor o tarz durumlarda da adamın göz göre göre dip gaz gezmesi hoşuma gitmiyor açıkcası,dediğinize katılıyorum en doğrusu vermemek ve elimden geldiğince vermiyorum vale male ama işte bazen an geliyor mecbur kalınıyor..
Daha önce yazıldığı gibi ecu birden fazla haritayı kabul ediyorsa vale modu eklenebilir. Bazı otomobiller Türkiye'ye gelirken içinde özel nakliye programıyla gelir. Otomobil distribütör tarafından teslim öncesi bakım işlemi yapılırken, diyagnoz ve programlama cihazı vasıtasıyla nakliye modundan çıkarılır ve normal moda çevrilir. Araba nakliye modundayken 50 km. sürati ve 2000 devri geçmiyor. Ayrıca siz gaz pedelına ne kadar sert basarsanız basın gazı sanki çok yumuşakça basmışsınız gibi algılıyor.