PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : İstifa Dilekçesi, Yardım beyler

BaybuRtlu69
28-03-2012, 20:27
Arkadaşlar merhaba, netten biraz araştırdımda farklı bilgilerle karşılaştım net bilgi almak için, aranızdan bilgisi olanlardan bilgi almak istiyorm

Konu şu ; Kız arkadaşım Geçen Hafta Bir Giyim Mağazasında İşe başlamıştı, Öncesinde evraklarını falan işyerinin muhasebesine götürmüştük ve o gün sigortyı başlatmışlardı, kız arkadaşım 2 gün çalıştıktan sonra beğenmedi yapamadı bir takım sebeplerden dolayı, işten çıktı..

3-4 Gündür sürekli mağazadan arıyorlar, İstifa dilekçesi vermeniz gerek yoksa başka bi işe giremezsiniz sigortanız bizde gözükür falan bişeyler diyorlarmış..

Mağazanın muhasebesi ise bize nerdyse 2 saat uzaklıkta, bu günlerde yoğunluktan fırsat bulup gidemiyoruz.. Hiç gitmesek, bize bir zararı olur mu ? yasal işlem vs. bir takım birşeyler varmı ?

İllede istifa dilekçesi vermek zorundamıyız

BaybuRtlu69
28-03-2012, 20:51
acil bilgii arkadaşlar

teşekkürler şimdiden

kv661
28-03-2012, 20:57
acil bilgii arkadaşlar

teşekkürler şimdiden

Arkadaşlara selamımı söyle. Girişte sigortasını yapmışlar mı diye?

İsimlik falan verdilerse kargoyla yollarsınız.

Canını cıkma bi halt yapamazlar. Yapmaya kalkısırlarsa bana haber et.

Bu arada 2.5 senedir İnsan Kaynaklarında çalışıyorum.

BaybuRtlu69
28-03-2012, 21:01
Arkadaşlara selamımı söyle. Girişte sigortasını yapmışlar mı diye?

İsimlik falan verdilerse kargoyla yollarsınız.

Canını cıkma bi halt yapamazlar. Yapmaya kalkısırlarsa bana haber et.

Bu arada 2.5 senedir İnsan Kaynaklarında çalışıyorum.

eyw müdür :) Girişinden 1 gün önce işlemleri yapıldı ve sigorta girişi hemen işten 1 gün önce akşam yapıldı. Bu yüzden mi acaba böyle üzerine düşüyorlar ?

İşe girişte bir takım imzalar filan atıldı ama önemli birşeyler yoktu. Deneme süresi içinde çıkılırsa ücret alınmaz falan filan. zaten 2 gün çalışıldı, bizimde bi ücret beklentimiz yok haliyle zaten, fakat böyle sürekli aramalara artık can sıkmaya başladı...

Sırf bi dilekçe vermek içinde şu ara 2 saatlik yolu gözüm almıyor, ama telefonda yasal işlem filan denilmiş.. böyle birşey yapılabilir mi ki?

kv661
28-03-2012, 21:02
Adamların bordro'da yapacagı sey ise aşağıdaki gibidir.

Çalışma günü: 2
Hafta Tatili: 0
Genel Tatil:0
Mazeret İzni:0
Ücretsiz İzin:0
İşe başlama: 26/3/12
İşten ayrılmaz:28/3/12
Neden: 4857/15 (Deneme süresinde işçi tarafından fesih)

İllede sizden istemelerinin sebebi Bakanlık bu ara heryeri denetliyor. Evrak eksiği falan çıkarsa diye tırsıyorlardır. Açıkları vardır. Ekstra bu sebepten gol yemeyelim diyedir.

Çok lazımsa istifa dilekçesinide kargoyla gönder adrese aşağıda yazacağım gibi.

XXXXX ŞİRKETİ İNSAN KAYNAKLARI MÜDÜRLÜĞÜNE;

26/03/2012 tarihinde başlamış olduğum XXXXX şirketinde ki XXXX görevimden kendi isteğimle ayrılmak istiyorum. Gereğinin yapılmasını arz ederim.

ad soyad
imza

kadioglu
28-03-2012, 21:04
Sanırım işveren, sigortayı durdurmak için istiyor dilekçeyi.

mechanic
28-03-2012, 21:04
3 ay içindeydi sanırım karşılıklı fesh etme hakkı var.
ayrıca işe mazeretsiz 3 gün gelmezsen senin iş akdini feshederler.
hiç bişey vermene gerek yok.
keyfine bak

kv661
28-03-2012, 21:06
eyw müdür :) Girişinden 1 gün önce işlemleri yapıldı ve sigorta girişi hemen işten 1 gün önce akşam yapıldı. Bu yüzden mi acaba böyle üzerine düşüyorlar ?

İşe girişte bir takım imzalar filan atıldı ama önemli birşeyler yoktu. Deneme süresi içinde çıkılırsa ücret alınmaz falan filan. zaten 2 gün çalışıldı, bizimde bi ücret beklentimiz yok haliyle zaten, fakat böyle sürekli aramalara artık can sıkmaya başladı...

Sırf bi dilekçe vermek içinde şu ara 2 saatlik yolu gözüm almıyor, ama telefonda yasal işlem filan denilmiş.. böyle birşey yapılabilir mi ki?

Ya sigorta girişini artık netten yapıyorsun ve evrak tarihi işe başlama tarihinden bir gün önce olmak zorunda.

Yani sen diyelim ki bende yarın işe başlıcaksan ben bugün sigorta girişin yarın olacak şekilde yapmam lazım aksi halde sisitem kabul etmiyor.(evrak tarihi ile işe başlama aynı gün olamaz.)

İşe girişini yapptıkları için aynı takdirde işten çıkışını da yapmaları lazım ve size 2 günlük para ödeyip bunun da 2 günlük sigortasını yatırmaları ve bordro'ya işlemeleri gerekiyor.

***** ayın sonu olduğundan bordro'yu bugün yarın bitirip SGK'ya primlerini ödemeleri gerekiyor.

Ve sistemde de SGK işten çıkış bildirgesini yapmaları gerekir. Buna ek olarak işten çıkış bildirgesi de diyelim ki sen bugün ayrıldın 10 gün içinde yapması gerekiyor.

Kısacası adamlar işten kaçıyor ve onlar ola ki kız arkadaşını günde 7,5 saatten fazla çalıştırdıysa ve sizden fazla mesai için onay almadıysa ve bunun parasınıda size ödemek istemyyorsa ileride başım ağrır dava açarsa filan diye korkuyor.

Yani çok uzun burda yazmakla bitmez işin yasal tarafları sen kız arkdaşına söyle düz beyaz kağıda el yazısı ile dediğim gibi yazsın dilekçeyi.

Adrese kargolayın. sıkıntı kalmaz. Sizi oraya istemelerinin sebebi fırçalayacaklardır. Bizi niye uğraştırıyorsun falan filan diye.

kv661
28-03-2012, 21:09
3 ay içindeydi sanırım karşılıklı fesh etme hakkı var.
ayrıca işe mazeretsiz 3 gün gelmezsen senin iş akdini feshederler.
hiç bişey vermene gerek yok.
keyfine bak

Kanunda 4857'ye 15 madde(deneme süresi) 2 ay'dır. Ancak çalışılan işyeri (devlet hariç) sendikalı ise Toplu İş Sözleşmesine göre maksimum 4 aya kadar uzatılır ve bu 4 ay - 2 ay farketmez her ikisinde de SGK girişi yapılması zorunludur. Aksi halde her gün için rakamı tam hatırlamıyorum ama 5,200TL küsur bir cezası var SGK yapmamanın.

Şayet ortaya çıkarsa işyerinin SGK'sız çalıştırdığı adamı hoplatırlar :)

BaybuRtlu69
28-03-2012, 21:12
Sağolasın bilgi için müdür.

Yarın aradıklarında dediğinizz gibi kargo işini söylicem, yok ille gelin filan ayakları yaparlarsa hadi by by diyip kapatırız madem bi skıntı olmayacaksa..

Bi1ReD
28-03-2012, 21:24
Bende bir şey sormak istiyorum.
İşten ayrılırken veya çıkartılırken 15 gün çalışma süresi iş veren tarafındanmi veriliyor. Yoksa işçimi 15 çalışma hakkı oluyor. Yani işten attılar bugun 15 daha çalışma hakkımızmı var yoksa iş verinin çalıştırma hakkımı var?

kv661
28-03-2012, 21:32
İşten ayrılırken veya çıkartılırken 15 gün çalışma süresi iş veren tarafındanmi veriliyor. Yoksa işçimi 15 çalışma hakkı oluyor. Yani işten attılar bugun 15 daha çalışma hakkımızmı var yoksa iş verinin çalıştırma hakkımı var?

Bahsettiğin şey ihbar öneli. İşe yeni girdin yani 2 aylık deneme süresini dolduran ve ayrılmaz isteyen ya da işten çıkartılan işçilere uygulanır. ihaber önelleri çalışma sürelerine istinaden 2,4,6 ve 8 hafta kadar uygulanabilir.

İşçi tarafından yapılan fesihlerde de, işveren tarafından yapılan fesihlerde de uygulanır ancak işveren tarafından yapılan fesihlerde ya parası ödenir(ihbar öneli ne kadar ise) ya da senin başına gelen gibi çalıştırılır.

Bu arada yasal olarka günde 2 saat iş arama iznin var. Madem işten çıkardılar İK müdürlüğü'ne yazılı dilekçe ile başvur sana vermek zorundalar.

Ya günde 2 saat erken çıkarsın ya da geç gelirsin ya da 2 haftalık ihbar öneline istinaden sana toplu olarak veririler. Aşağıaki hesaplamadan ne kadar erken ayrılabilieceğini bulabilirsin.(parası ödenmek kaydı ile)

Günde 2 saat iş arama iznin, 15 gün ihbar önelin 15*2=30 saat. 30 saat/7,5saat(gündelik çalışma süren)= 4 gün.

Yani ben sana bugün işten ayrılıyorsun ancak 15 gün ihbar önelini kullanıcan desem sende yazılı talepte bulunsan ya günde 2 saat erken çıkarsın ya da 11. gününde ilişiğin kesilir.

Hakkımız diye sormussun bu arada. Bu 2 tarafında yasal olarka güvencesi. Sen istifa etsen işveren yerine birini bulana kadar 2 hafta süresi var ve devir teslim yapman gerekebilir yeni gelene.

Ya da böyle işten çıkartmalarda (4857/17) senin için iyi olur. her türlü paranı alırsın falan filan.

2 hafta ihbar önelin olduğu için malesef kıdem tazminatı alamazsın. Anladığım kadarı ile 6 ay ya da daha azdır calısıosun orada.

sanctuary35
28-03-2012, 21:34
iş sözleşmesi yapmışmı? yaptıysa bile 2 ay içinde taraflar tazminatsız şekilde sözleşmeyi fes edebilir. İllede istifa dilekçesi istemelerinin sebebi işe iş gelmediğini noterden onaylı zabıt tutmakla uğraşmamak için. İstifa dilekçesi vermedi diye sgksını ödeyecek halleri yok öderlerse ne ala. Ama sorarsanız bir dilekçe yazıp vermekte fayda var işverene saygı karşılıklı hoşgörü açısından. ama vermezsenizde hiçbir şey olmaz.
not: iş güvenliği uzmanıyım

kv661
28-03-2012, 21:37
iş sözleşmesi yapmışmı? yaptıysa bile 2 ay içinde taraflar tazminatsız şekilde sözleşmeyi fes edebilir. İllede istifa dilekçesi istemelerinin sebebi işe iş gelmediğini noterden onaylı zabıt tutmakla uğraşmamak için. İstifa dilekçesi vermedi diye sgksını ödeyecek halleri yok öderlerse ne ala. Ama sorarsanız bir dilekçe yazıp vermekte fayda var işverene saygı karşılıklı hoşgörü açısından. ama vermezsenizde hiçbir şey olmaz.
not: iş güvenliği uzmanıyım

Hocam SGK girişi yapıldığı zaman 2 günde olsa 1 günde olsa bildiğim kadarı ile prim ödenmek zorunda.

Zira konu ile ilgili başıma birkaç kez geldide oradan söyledim.

sanctuary35
28-03-2012, 21:39

iş kanunu 17.madde ihbar sürelerini düzenler. 6 ay çalıştıysan 2 hafta ihbar süresi vardır. iş veren ya seni o kadar çalıştırır ve maaşını öder yada maaşını peşinen verip direk çıkartır. eğer çalıştırırsa günlük 2 saat iş arama iznin olur. istersen biriktirir kullanırsın istersen günlük kullanırsın. aynısı sen işten istifa ettiğinde de geçerlidir.

kıdem tazminatına gelincede ufak bir rakamda olsa bir tazminatın olması lazım muhasebecinize bir sorun.

sanctuary35
28-03-2012, 21:43
Hocam SGK girişi yapıldığı zaman 2 günde olsa 1 günde olsa bildiğim kadarı ile prim ödenmek zorunda.

Zira konu ile ilgili başıma birkaç kez geldide oradan söyledim.

tabiki ödemek zorunda ama primler ay sonunda ödeniyor. sen işten çıktın 2 gün sora ay sonunda 2 günlük primi öder.

siz işe gitmediğiniz için işveren tutanak tutup onuda noterden onaylatmak zorunda. bunu yapmak istemedikleri için size gelip dilekçe verin diyorlar. (bu işlem 3 iş günü olması lazım bu saatte kanunda arayamadım)

sanctuary35
28-03-2012, 21:47
25.madde g bendi 2 iş gününden daha fazla işçi işe gelmezse sözleşmesi fesih olur. yani sıkıntı yok sizin açınızdan