Orijinalini görmek için tıklayınız : PCMCIA to R232 MSDOS ortamında çalışır mı?
metinmb407
15-04-2012, 11:18
Selam arkadaşlar. Bir işim için R232 portlu notebook kullanmam gerekiyor. Bilenler vardır bu sistem biraz eski. Masaüstü bilgisayarlar iş görür demeyin bana laptop lazım :D R232 port notebook bulamadığımdan dolayı PCMCIA to R232 port dönüştürücünün günümüz laptoplarında MSDOS ortamında çalışıp çalışmadığı konusunda bilgilerinize ihtiyacım var. Yardımcı olan olmayan herkese teşekkürler.
Seri portlu notebook alirsan calisir.
Sata diski olmayan p3 notebooklar isini gorur.
Toshiba tecra ve satellite
Hp omnibook
Datron p4 serisi
Gibi
metinmb407
15-04-2012, 11:34
Seri portlu notebook alirsan calisir.
Sata diski olmayan p3 notebooklar isini gorur.
Toshiba tecra ve satellite
Hp omnibook
Datron p4 serisi
Gibi
Peki kullandığım laptopun seri port olup olmadığını nasıl anlayabilirim? Marka modeli söylesem bilir misiniz? HP Pavilion DV6 1235ET :) Cevap için teşekkürler.
Senin notebookunda yok.
Soyle bir portu arayacaksin. Genellikle turkuaz renkli olur :
File:Serial port.jpg - Wikipedia, the free encyclopedia (http://en.wikipedia.org/wiki/File:Serial_port.jpg)
metinmb407
15-04-2012, 12:01
Senin notebookunda yok.
Soyle bir portu arayacaksin. Genellikle turkuaz renkli olur :
File:Serial port.jpg - Wikipedia, the free encyclopedia (http://en.wikipedia.org/wiki/File:Serial_port.jpg)
Zaten serial port laptop bulsam işim görülecek :D O yüzden PCMCIA falan uğraşmayacağım. Benim kastettiğim olay bu linkteki (http://www.ebay.com/itm/New-PCMCIA-RS232-RS-232-Serial-I-O-Card-Adapter-Notebook-P-/110825360608?_trksid=p4340.m185&_trkparms=algo%3DSIC.NPJS%26its%3DI%252BC%26itu%3D UA%26otn%3D5%26pmod%3D270955320049%26ps%3D63%26clk id%3D7734573723485310481) ürünü kullanırsam işimi görecek mi?
Laptop'un direkt kendinin RS232'si varsa gerçek MS-DOS'ta(Windows içinde olmayan) çalışır.
PCMCIA dönüştürücü ile kullanılacaksa DOS sürücülerinin olması lazım. Ve bu sürücülerin Config.sys ve autoexec.bat üzerinden tanıtılması gerekiyor. Bunlar yapıldıktan sonra yine çalışır.
Windows bünyesindeki DOS'tan bahsediyorken, Windows sürücüleriyle de çalışır.
metinmb407
15-04-2012, 12:29
Laptop'un direkt kendinin RS232'si varsa gerçek MS-DOS'ta(Windows içinde olmayan) çalışır.
PCMCIA dönüştürücü ile kullanılacaksa DOS sürücülerinin olması lazım. Ve bu sürücülerin Config.sys ve autoexec.bat üzerinden tanıtılması gerekiyor. Bunlar yapıldıktan sonra yine çalışır.
Windows bünyesindeki DOS'tan bahsediyorken, Windows sürücüleriyle de çalışır.
Laptopumun portu yok o yüzden dönüştürücü adaptör kullanacağım yada port bilgisayar bulacağım. Yalnız şimdi kafam karıştı. İşletim sistemim Windows 7. MSDOS un işletim sistemi ve booth menu ye benzer iki şekilde çalışma mantığının olduğunu mu söylüyorsunuz? Olaya yeni bir boyut kazandırdınız beni bir nebze olsun ümitlendirdiniz ama bunu nasıl başaracağım :D Yapan kişiye sorayım windows üzerinden mi yaptı yoksa gerçek MSDOS tan mı. Teşekkür ederim.
metinmb407
15-04-2012, 12:33
Bu arada yapacağım çalışmayı anlatayım. Aracımın camlarını kumandadan açmak ve kapamak üzere kodlayacağız. Vagcom tabanı üzerinden olmuyor. Bu yüzden port bilgisayar lazım. Olmadığı için çevirici adaptör ile serial port kablo ile araca bağlanıp camları kodlamak istiyoruz. O yüzden bu adaptör ile çalışıp çalışmayacağını araştırıyorum.
yavuz364
15-04-2012, 13:05
Araç kaç model ???
Audilerde var, VW lerde de bu özelliğin olduğunu sanıyordum :S Sadece Vagcom ile ayar yapmanız yeterli oluyor..
Bu arada yapacağım çalışmayı anlatayım. Aracımın camlarını kumandadan açmak ve kapamak üzere kodlayacağız. Vagcom tabanı üzerinden olmuyor. Bu yüzden port bilgisayar lazım. Olmadığı için çevirici adaptör ile serial port kablo ile araca bağlanıp camları kodlamak istiyoruz. O yüzden bu adaptör ile çalışıp çalışmayacağını araştırıyorum.
metinmb407
15-04-2012, 13:20
Araç kaç model ???
Audilerde var, VW lerde de bu özelliğin olduğunu sanıyordum :S Sadece Vagcom ile ayar yapmanız yeterli oluyor..
2004 model Bora :) MKIV lerden sonra bu özellik fabrika çıkışından mevcut. Fakat benim aracıma vag-com dan ayarlama olmuyor denedim. Başka bir yazılım var ona da serial port bilgisayar ve uygun kablo ile bağlanıp gerekli kodlamaları yapmak istiyorum :)
yavuz364
15-04-2012, 15:23
Bence sizin denediğiniz vag-com kablosu aracınıza uymamıştır..
2004 model Bora :) MKIV lerden sonra bu özellik fabrika çıkışından mevcut. Fakat benim aracıma vag-com dan ayarlama olmuyor denedim. Başka bir yazılım var ona da serial port bilgisayar ve uygun kablo ile bağlanıp gerekli kodlamaları yapmak istiyorum :)
Laptopumun portu yok o yüzden dönüştürücü adaptör kullanacağım yada port bilgisayar bulacağım. Yalnız şimdi kafam karıştı. İşletim sistemim Windows 7. MSDOS un işletim sistemi ve booth menu ye benzer iki şekilde çalışma mantığının olduğunu mu söylüyorsunuz? Olaya yeni bir boyut kazandırdınız beni bir nebze olsun ümitlendirdiniz ama bunu nasıl başaracağım :D Yapan kişiye sorayım windows üzerinden mi yaptı yoksa gerçek MSDOS tan mı. Teşekkür ederim.
Tabiri caizse 2 farklı şekilde DOS komut satırına düşünülür.
1.'si windows 7 altında başlat/çalıştıra cmd yazılıp entera basıldığında komut satırı açılır. Windows sürücülerinin bu şekilde açılan komut satırında çalışır olacağını düşünüyorum.
2.'si windows açılmadan F5 ile komut satırına düşmek. Bu düşüşte bilgisayar autoexec.bat içerisinden veri okur. Buradan okuduğu veriler ile gerekli donanımları (eskiden dos altında çalışan NC veya DN için mouse gerekirdi bu sebeple mouse tanıtımı, cd-rom tanıtımı için gerekli pathleri yazardık autoexec.bat'a ) yükler ve komut satırına düşürür seni.. Bu şekilde açılacak komut satırında windows sürücülerinin çalışmayacağını düşünüyorum. Donanımı çalıştırmak için gerekli dos driverlarını yüklemek gerekir.
metinmb407
15-04-2012, 16:01
Bence sizin denediğiniz vag-com kablosu aracınıza uymamıştır..
Kablo usb girişli ve aracıma uygun. Vag 10.6 gerekli adaptasyonları falan bu kablodan yapabiliyorum ama araçta daha fazlasını yapamıyorum sınırlı kalıyorum. Örneğin kumandadan tek seferde tüm kapıların açılması, 20 km hıza ulaşında kapıların kilitlenmesi, yol bilgisayarı dilinin ingilizceye çevrilmesi gibi bunları yaptım. Ayrıca Tiguan araçta dönüş farları, kısık sinyal, sis-selektör senkronu gibi kodlamalarıda mevcut kablodan gerçekleştirdim. Fakat Tiguan da gerçekleştirilen kodlamalar Bora da olmuyor :D Sis farımda var, sinyalimde var ama bahsedilen kodlamalar uymuyor.
Tabiri caizse 2 farklı şekilde DOS komut satırına düşünülür.
1.'si windows 7 altında başlat/çalıştıra cmd yazılıp entera basıldığında komut satırı açılır. Windows sürücülerinin bu şekilde açılan komut satırında çalışır olacağını düşünüyorum.
2.'si windows açılmadan F5 ile komut satırına düşmek. Bu düşüşte bilgisayar autoexec.bat içerisinden veri okur. Buradan okuduğu veriler ile gerekli donanımları (eskiden dos altında çalışan NC veya DN için mouse gerekirdi bu sebeple mouse tanıtımı, cd-rom tanıtımı için gerekli pathleri yazardık autoexec.bat'a ) yükler ve komut satırına düşürür seni.. Bu şekilde açılacak komut satırında windows sürücülerinin çalışmayacağını düşünüyorum. Donanımı çalıştırmak için gerekli dos driverlarını yüklemek gerekir.
Peki bahsettiğim çevirici adaptör işimi görecek mi acaba? Sanırım bahsettiğim çalışma windows açılmadan ki MSDOS tan yapılmış. Fakat çalışma port bilgisayardan gerçekleştirilmiş. Araca porttan ve port kablodan bağlanmam gerekiyor. Bilgisayarımda da port olmadığından çevirici adaptör işimi görecekse onu kullanmak istiyorum. Bilgi için teşekkür ederim.
Kablo usb girişli ve aracıma uygun. Vag 10.6 gerekli adaptasyonları falan bu kablodan yapabiliyorum ama araçta daha fazlasını yapamıyorum sınırlı kalıyorum. Örneğin kumandadan tek seferde tüm kapıların açılması, 20 km hıza ulaşında kapıların kilitlenmesi, yol bilgisayarı dilinin ingilizceye çevrilmesi gibi. Yani anlayacağınız üzere kablo her işimi görüyor. Ayrıca Tiguan araçta dönüş farları, kısık sinyal, sis-selektör senkronu gibi kodlamalarıda mevcut kablodan gerçekleştirdim.
Peki bahsettiğim çevirici adaptör işimi görecek mi acaba? Sanırım bahsettiğim çalışma windows açılmadan ki MSDOS tan yapılmış. Fakat çalışma port bilgisayardan gerçekleştirilmiş. Araca porttan ve port kablodan bağlanmam gerekiyor. Bilgisayarımda da port olmadığından çevirici adaptör işimi görecekse onu kullanmak istiyorum. Bilgi için teşekkür ederim.
Eğer ki çeviriciyi Dos'a tanıtabilirsen ve yazılım/kablo/araç uyumluluğu sorunsuzsa görmesi gerekir. Daha önce denemediğim bir şey olduğu için kesin yorum yapamıyorum..
metinmb407
15-04-2012, 16:09
Eğer ki çeviriciyi Dos'a tanıtabilirsen ve yazılım/kablo/araç uyumluluğu sorunsuzsa görmesi gerekir. Daha önce denemediğim bir şey olduğu için kesin yorum yapamıyorum..
Çalışmayı özel mesajla yolladım :) İletişim kopukluğu olmaması için. Teşekkür ederim.
metinmb407
16-04-2012, 12:27
Başka bilgisi olan :)