PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : ABS İdda Yorumları esirgemeyin.

HondatugraL
19-04-2012, 04:19
Şuan gece gece çok feci iddaya giriştik arkadaşla bir türlü anlatamadım. Yanlış biliyorsam şuanda doğrusunu öğrenmiş olucam ama arkadaş ABS li aracın ABS siz araca gore çok daha kısa mesafede durduğunu bana 500 lirasına ıddaya gırerek kanıtlamaya çalısıyor hatta o kaybederse crx ını verıcekmıs ben kaybedersem 500 lira :D

benım savunduğum abs nin arabayı durdurmak için bi sistem olmadığı
ani frende direksiyon hakimiyetini kaybetmemek için rahatça sağ sol yapmanı sağlaması yanı kısaca dıreksıyon tepkılerıne cevap vermesıdır.

Arkadaşınki ise çok kısa mesafede durmasını sağlamaktır.

Ya ben yanlışım ya arkadaş şunun doğrusunu detaylı açıklamayla yazarmısınız. Birçok şey anlattım ama şehir efsanesi diye geçiştirdi :D

ProdriveSTI
19-04-2012, 04:23
Face'den de yazdım zaten,fren mesafesini kısaltmaya yaramaz.

Ani frende aracın kaymamasını,direksiyon kontrolünü kaybetmemeni,manevra yapabilmeni sağlar.

Yanlışım varsa düzeltin ben böyle biliyorum.

Kakus
19-04-2012, 04:24
Şöyle bir yarım yamalak bilgim var. ABS'siz araç frene basıp basılı tutulduğunda, kızaklıyor ve bundan ötürü kayıyor. ABS'li araçsa frene basıp çektiği için, daha kısa mesafede, daha çabuk duruyor.

Safak
19-04-2012, 04:28
Evet... ABS fren mesafesini kısaltmak amaçlı bir sistem değil
Frenlerin tekerleklerin dönüşünü komple bloke ederek sapsız olta gibi yön almadan kaymanızı engelleyen bir sistemdir.

Gerek gevşek ve kaygan gerekse kuru zeminlerde fren mesafesini uzatır. Kuru zeminde bu çok yüksek değerde değildir ama gevşek ve kaygan zeminde oldukça uzatır.

Bosch'ta aksini iddia etmez zaten.

HondatugraL
19-04-2012, 04:29
hayır arkadaşın altından arabasını almak ıstemıyorum ama şu durumda doğruyu savunuyormusum sanırım demi ?

Safak
19-04-2012, 04:32
hayır arkadaşın altından arabasını almak ıstemıyorum ama şu durumda doğruyu savunuyormusum sanırım demi ?

Burada 1000 tane adam sana kısalmaz dese, arakadaşın genede inanmaz, inansa sana arabasını vermez. Ne yapalım yani arabaya atlayıp video mu çekelim? :D yerlere çizgiler koyup vs.

Kendiside araştırabilir bunu. ABS ile ilgili 1000 lerce makale var internette hatta bosch un bile bulabilirsiniz.

Yoksa burada anca kafanız karışır.

ProdriveSTI
19-04-2012, 04:34
Güzel örnek olabilir :D

http://carhumor.net/wp-content/uploads/2012/01/car-humor-joke-funny-traffic-abs-brake-braking-brakes.jpg

Berk7767
19-04-2012, 04:35

http://carhumor.net/wp-content/uploads/2012/01/car-humor-joke-funny-traffic-abs-brake-braking-brakes.jpg

ahah örnek net olmuş:D:D

HondatugraL
19-04-2012, 04:37
Burada 1000 tane adam sana kısalmaz dese, arakadaşın genede inanmaz, inansa sana arabasını vermez. Ne yapalım yani arabaya atlayıp video mu çekelim? :D yerlere çizgiler koyup vs.

Kendiside araştırabilir bunu. ABS ile ilgili 1000 lerce makale var internette hatta bosch un bile bulabilirsiniz.

Yoksa burada anca kafanız karışır.

notere gidipte ımza atsak ıddalarımızın altına ısterse vermesın bak nasıl alıyorum :D

c20let
19-04-2012, 04:40
ABS vs. No ABS - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=hnjszE3NS9E&feature=related)

FK.Sub
19-04-2012, 04:41
ABS siz araç dümdüz kayar hiç bir direksiyon hakimiyeti veremezsin(direk kitlenir)

ABS li araç hakimiyet verirsin direksiyonu sağ'a çevirdiğinde sağa doğru gidebilirsin ama lastiğin zayıf ise(Kabak) abs olmayan araçtan daha fazla fren mesafesi olabilir.Yani ABS bi halta yaramayabilir :)

Safak
19-04-2012, 04:41
notere gidipte ımza atsak ıddalarımızın altına ısterse vermesın bak nasıl alıyorum :D

Arkadaşın birşey iddia etmiş... Burada iddia falan yok, teknik bir doğruluktan bahsediyoruz.

İddia : 1.2 Palio ile 320km/s hıza çıktık. ABS ile 100km/s hızla frene bastım 4m de durdum, iç kanamadan ölüyorum.

Ekledim: gerçi sende arkadaşına 500 lira vermekistemeyebilirsin :D Normal şeyler bunlar.

ABS lerin versiyoları vs leri var... Jenerasyonlara göre sistemlerde büyük farklılıklarda oluyor. Benim de yazdığım şey değişkenlik gösterebilir.
Şimdi düşününce belki senin 500 vermen lazım :D

Safak
19-04-2012, 04:45
ABS siz araç dümdüz kayar hiç bir direksiyon hakimiyeti veremezsin(direk kitlenir)

ABS li araç hakimiyet verirsin direksiyonu sağ'a çevirdiğinde sağa doğru gidebilirsin ama lastiğin zayıf ise(Kabak) abs olmayan araçtan daha fazla fren mesafesi olabilir.Yani ABS bi halta yaramayabilir :)

Lastik, amortisör önemli evet.

HondatugraL
19-04-2012, 04:51

bunuda anlattım çevirdiğinde dıreksıyonu o yone doner dedım donmez dedı ben denedım olmadı gel bınelım denıyelım dedı :D

Arkadaşın birşey iddia etmiş... Burada iddia falan yok, teknik bir doğruluktan bahsediyoruz.

İddia : 1.2 Palio ile 320km/s hıza çıktık. ABS ile 100km/s hızla frene bastım 4m de durdum, iç kanamadan ölüyorum.

Ekledim: gerçi sende arkadaşına 500 lira vermekistemeyebilirsin :D Normal şeyler bunlar.

ABS lerin versiyoları vs leri var... Jenerasyonlara göre sistemlerde büyük farklılıklarda oluyor. Benim de yazdığım şey değişkenlik gösterebilir.
Şimdi düşününce belki senin 500 vermen lazım :D
hayır ama ıddaya gırelım teklıfını eden o ben ona doğrusunu anlatmaya çalıştım 500 liran varsa koy ortaya yoksa boş muhabbete donuyo dedı :D ben genede gırmedım ıddaya lınkını atıcam okusun amaaaan :D

Safak
19-04-2012, 05:00
ABS fren sistemi sürüş güvenliği açısından ne sağlamaz? - UZMANTV (http://www.uzmantv.com/abs-fren-sistemi-surus-guvenligi-acisindan-ne-saglamaz)
bu kaygan zeminler için anlatım...

HondatugraL
19-04-2012, 05:16
ben anlatamadım arkadaşa Peygamber falan olsa belkı ınanır :D

_Burak_
19-04-2012, 06:02
daha önce bir dergide testi vardı abs siz araç daha kısa mesaede duruyordu ama sürekli blokeye kaçıuyordu:)

abs daha kısa durmaya yaramaz hatta fren mesafesini uzatabilir ama
dengeli ven yön vererek durmayı sağlar
freni bloke etmez

Maxi
19-04-2012, 07:05
bu iddayı kazanan olmaz çünkü ikinizin dediğide doğru aslında
şartlara göre değişen durumlar farklıdır

Fren mesafesi kısalırmı?
lastiklerin durumu mükemmel, fren sistemi kuvvetli ve taş gibi, aracın sağ-sol fren dengesi mükemmel, fren dozajlama kontrolünüz rallici gibi mükemmel, çelik gibi sinirlere sahip olan, önüne çocuk bile atlayınca panik yapmayan ve eğer kızaklamadan durabiliyorsanız,
evet fren mesafen kısalabilir.

Peki pratikte bu şartların hepsi aynı anda sağlanabilirmi? cevap hayır...
ABS o yüzden var
en ideal şartı yakamak imkansız o yüzden frene basınca aracın yönünü kontrol edebilmek, birkaç metre geç durmaktan çok daha önemlidir.

ABS de uzun fren esnasında hem araç yavaşlıyor hemde direksiyonu sağ sol yaparsanız araç o yöne dönüyor, diğer türlü bir tuğladan farkınız yoktur.

Birde olayın hızla da bağlantısı var yukarıda yazmadım
yani 40km ile giderken panik fren ile 160km ile giderkenki panik fren aynı değil

siz hiç 160km de abs olmayan araçta panik fren yaptınızmı?
ben yaptım, sağ tarafımda aracın arka plakasını okuyordum.

TünayK
19-04-2012, 07:56

Fren mesafesi kısalırmı?
lastiklerin durumu mükemmel, fren sistemi kuvvetli ve taş gibi, aracın sağ-sol fren dengesi mükemmel, fren dozajlama kontrolünüz rallici gibi mükemmel, çelik gibi sinirlere sahip olan, önüne çocuk bile atlayınca panik yapmayan ve eğer kızaklamadan durabiliyorsanız,

ABS o yüzden var
en ideal şartı yakamak imkansız o yüzden frene basınca aracın yönünü kontrol edebilmek, birkaç metre geç durmaktan çok daha önemlidir.

ABS de uzun fren esnasında hem araç yavaşlıyor hemde direksiyonu sağ sol yaparsanız araç o yöne dönüyor, diğer türlü bir tuğladan farkınız yoktur.

yani 40km ile giderken panik fren ile 160km ile giderkenki panik fren aynı değil

konu kitlenebilir....:) olayın özü budur....

Trance-R
19-04-2012, 08:03
kuru havada ABS etki etmeyebilir fakat , ıslzk zemin , kar , kırağı ( don ) , buz gibi değişik koşullarda ABS daha avantajlı olacaktır.
ABS'siz araç bu koşullarda ne kadar güvenli , orasını da düşünün ... fren mesafesi sadece avantaj olarak kuru havada sağlar yada sağlamaz bence ama ...

1lker
19-04-2012, 08:19

Fren mesafesi kısalırmı?

ABS o yüzden var

Hakan abi gayet net aciklamis yukarida arkadaslarda mantigini anlatmis evet mesafe mantiken uzar ve araca yon verme etkeni saglanir ama yeni sistemler icin ve ust segment araclar icin ne kadar gecerli , surucu nasil bir etken cevap Hakan abiden gelmis zaten :)

Ranthor
19-04-2012, 08:27
limit fren disinda kizaklarken `her zaman` (kuru islak farketmez), her zaman diyorum bakin.
abs daha kisa mesafede durur. Bununla ilgili universitelerde filan makaleler var. ABS her zaman daha kisa mesafede duruyor.

Cok basit bir sebebi var, dogada statik surtunem katsayisi dinamik surtunme katsayisindan fazladir.

Abs in fren mesafesinin uzattigi tek kosul micir, micirda sistem sapitiyor cunku

CLIORS
19-04-2012, 08:52
ABS nin tek avantajı şudur,

Tehlike anında ortalama bir sürücünün frene tamamen asılarak aracı kontrolsuz hale getirmesini onlemek.

Yetenekli isen ABS li fren mesafesinden daha kısa mesafelerde durabilirsin. Fakat tehlike anında o yetenekleri kullanmaya fırsatın olmayabilir. Burada konunu özü ortalama sürücüler için güvenliği arttırmak.

mr.korhan
19-04-2012, 08:53
limit fren disinda kizaklarken `her zaman` (kuru islak farketmez), her zaman diyorum bakin.
abs daha kisa mesafede durur. Bununla ilgili universitelerde filan makaleler var. ABS her zaman daha kisa mesafede duruyor.

Cok basit bir sebebi var, dogada statik surtunem katsayisi dinamik surtunme katsayisindan fazladir.

Abs in fren mesafesinin uzattigi tek kosul micir, micirda sistem sapitiyor cunku

Kesinlikle katılıyorum , bende bir arkadaşımla aynı yolda bildiğimiz sokak arası asfalt kalitesinde, 70 ile giderken bendeki suzuki alto (2005) arkadaşdaki abssiz palio , modelini hatırlamıyorum frenaja girdik abs daha erken durdu, he bunda araba hafiftir ağırdır mevzusunada tutuştuk fakat yinede abs GENEL MANADA bakılırsa, yani yol şöyle olursa yok lastik böyle olursa farklarına filan diye irdeleyip %10 luk bir pay çıkarmaya çalışmazsanız GENEL MANADA abs daha erken durur.

metinmb407
19-04-2012, 09:54
Her ikiside doğru. Hem direksiyon hakimiyetini kaybetmemek hem de daha kısa mesafede durmak için. İki standart araç var elimizde. Lastikleri herşeyi aynı olsun. Şöyle düşünün yola tutunma önemlidir. Patinaj çeken araç mı daha etkin kalkar yoksa çekmeyen araç mı? Patinaj çeken araçta kayma mevcut ve yola tutunma zayıf çünkü kayıyor. Aynı şekilde frende de kayma olduğundan mesafe uzar araç kaymaya devam eder ama kızaklamayan araç daha kısa sürede durur yola tutunuyor çünkü. Hemde kızaklama esnasında tek bir nokta yola bastığı için o noktadaki ısınma yol tutuşunu da etkiler.

Ha ekstrem durumlar vardır örneğin kumsalda ABS li araç ABS olmayana göre daha uzun sürede durur çünkü kızaklayan aracın tekerlerinin önünde kum birikir ve onu daha erken durdurur.

slowmotion
19-04-2012, 10:29
sadece fren mesafesi olarak düşünmeyin, 2000 yılında aracımızda abs olsa kaza yapmayacaktık... bazen ansızın, frene aniden basıyoruz reflex icabı 1-2sn olan şeyler. fren dipleniyor doğal olarak.

abs şart. bence abs li araç daha erken durur. diğeri fren dozajını ayarlıyacakta, kitlemeyi önlicekte :D

aniL43
19-04-2012, 10:42
abs fren mesafesini daha da uzatır diye biliyorum

cemsultan
19-04-2012, 13:10
Ha ekstrem durumlar vardır örneğin kumsalda ABS li araç ABS olmayana göre daha uzun sürede durur çünkü kızaklayan aracın tekerlerinin önünde kum birikir ve onu daha erken durdurur.

Aynı durum yumuşak karlı zeminlerde de geçerlidir. Abs olmayan araç yumuşak karda daha çabuk duruyor.

cemsultan
19-04-2012, 13:13

Aynı şekilde buz üzerinde de sapıtıyor ve bir süre sonra gösterge de ABS ışığını yakıp devre dışı kalıyor çoğu araçta.

Gerçi buz üzerinde abs olmuş olmamış aşırı dikkatli davranmak dışında yapılacak çok fazla bir şey de yok.

fsunnetci
19-04-2012, 13:15
100km süratte giderken fren yaptığında 34metrede durabilen kaçtane ABS'siz araç vark'i :rolleyes:
ABS olmayan araçta fren mesafesi kısalmaz .ABS'siz kamyon bile üretilmiyor artık neyin davası görülüyor ;)

HondatugraL
19-04-2012, 16:21
detaylı açıklamalar ıcın teşekkurler :D para bende araba onda kaldı ozaman :D

by_vtec
19-04-2012, 22:10
benım bıldıgım abs,dıreksıyon kontrolunu sana verır ve kısa mesafede yanı kacma sansın yoksa kotudur ama uzun mesafede yuksek hızda frene bastıgında senın kada kısa bır surde kontrollu sekılde durdurur,son olarak arac abs ye gecınce yanı pedal vurmaya baslayında fren pedalına daha cok hatta koparıcakmıs gıbı basılır tabı anı frenler ıcın bu..

Ome_RS
19-04-2012, 22:40
olay acıklanmıs zaten :)
arkadasın crx e abs taktırsın belki daha iyi durur :D

Schumi
20-04-2012, 00:40
Kuru dahi olsa yeni asfalt döküldükten sonra kamyon geçince felan oluşan dalgalı asfaltta ABS fren mesafesini çok uzatır. Çünkü sistemin kafası karışır. Ön ile arka tekerler aynı anda o dalgalanmalara vurmadığından ufakta olsa kitlenir gibi olur ABS devreye girmek ister bu sırada diğer noktaralara vurmaya başlarsınız. Araba frene basmıyorsunuz gibi akıp gider. Hemde birinci viteste bile. Özellikle ince yanaklı lastik ve kısa süspansiyona sahip araçlarda olur bu durum. :)

GokhanRS
20-04-2012, 00:55
bahsettiğiniz şeyleri megane rs de hiç yaşamadım. ıslak kuru karlı havalar dahil. frene bastımmı her zaman bir çok araçtan çok daha iyi ve kısa sürede durdu.

aracım rs olduğu ve rs in kendi segmentinde nerdeyse en iyi denebilcek seviyede fren sistemi olduğunu düşünürsek. hemen hemen aynı kilolarda aynı lastiklerle kara düzen abs olmayan bir araçla istediğimiz kadar deneyelim daha kısa mesafede durabileceğine ben inanmıyorum.

ve üstüne basarak söylüyorum 2 yılda 75k+ yol yaptım megane rs ile. abs daha tek 1 kere dezavantaja dönüşmedi ıslak kuru kar don hiç farketmeden. lastikleriniz iyi olduğu sürece absli rs gayet ok gibi hiç şaşmadan işlemini yapıyor. nazar deymesin.

Gunes G.
20-04-2012, 01:27
limit fren > abs > kizak

En kisa mesafede duran limit frendir.

ABS limit freni etkin olarak kullanamayan *(hemen hemen trafikteki butun suruculer) suruculer icin idealdir, fren mesafesi limit frene gore daha uzundur, ama panik aninda bile yon verilebilir olmasi avantajina sahiptir.

Kizak genelde en uzun mesafede duran frenajdir, ustelik yon veremiyor olmanizda cabasi. Bakiniz statik vs dinamik surtunme.

ruudvan
20-04-2012, 01:29
gorkem olm sen hayat bılgısındekı arifmisin de herkesle iddaa ya giriosun.
babam merso dedı bn vtec dedım ne olur yok bı abımız abs dedı bn abs ye hayır dedım ne olur .yawe bırak ınsanları kendı bıldıklerı dorularla yasasınlar alla alla arabamda abs var ama kullanmak nasıp olmadı gereksız buluorum adam gıbı araba kullanırsan abs ye ıhtıyacın olmaz bnm fren mesafeme bı etkısı yok bırak mılletle ıddaa ya gırmeyı de baykus yuzugunun fotosunu cekte goster abılerıne :D

Eray Yümsel
20-04-2012, 01:36
bura yorum esirgeme kurumumu lennnnnn

bilalMW
20-04-2012, 01:55
sizin iddaa yine iyimiş babam abs olmayan arabamızda abs var diyor. Aksini iddaa ve kanıtlamama rğmen bunu yediremiyor bana kızıyor. ben napim şimdi ?

ukku
20-04-2012, 02:06
seviyorsan git konuş bence

ruudvan
20-04-2012, 02:26
bura yorum esirgeme kurumumu lennnnnn

biri beğen butonunu çalmış ...:icon_tup:

S.Özeren
20-04-2012, 03:17
ABS daha kısa mesafede durur bu videodada gösteriyo zaten aynı araçlarla

Safe braking with ABS by Bosch - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=mKiTAcXK6M4&feature=related)

HondatugraL
20-04-2012, 05:21
gorkem olm sen hayat bılgısındekı arifmisin de herkesle iddaa ya giriosun.
babam merso dedı bn vtec dedım ne olur yok bı abımız abs dedı bn abs ye hayır dedım ne olur .yawe bırak ınsanları kendı bıldıklerı dorularla yasasınlar alla alla arabamda abs var ama kullanmak nasıp olmadı gereksız buluorum adam gıbı araba kullanırsan abs ye ıhtıyacın olmaz bnm fren mesafeme bı etkısı yok bırak mılletle ıddaa ya gırmeyı de baykus yuzugunun fotosunu cekte goster abılerıne :D

ben gırmedım yahu :D o benle gırdı :D iddadan para kırmaya bakıom ben hızlı bırıkır crx alırım :hahaha::hahaha:

poseidon
20-04-2012, 08:18
Şöyle de bir durum var abs arabayı kızaklatmadığı için belli bir mesafede kontrollü bir şekilde durur
ama eğer aynı fren mesafesini abs siz araçta yakalamak isterseniz kızaklatmadan ama frene kuvvetli bir şekilde basarak durdurmanız lazım.
abs siz araç kızakladığı anda abs li araçtan daha uzun mesafede durur.

Bir de araçların birebir aynı araç olması lazım ki aradaki farkı anlayasınız.
Disklerin durumu bile mesafeyi etkiler.

powERS
20-04-2012, 09:03
yauu sen 500 vermıcen o arabayı vermıcek he de gec o bıldıgı gıbı devam etsın sen bıldıgın gıbı devam et.. :D mutlu olun :D

aLperTunga
20-04-2012, 09:08

bu çok iyiymişyavf :D

boreas
20-04-2012, 22:29
ZP40PoAPDOM&NR

bu videoda baya detaylı bir şekilde abs'li ve abs'siz aracın farkı gösteriliyor. abs çok net daha çabuk duruyor. (dakika: 1.30'da)

GokhanRS
20-04-2012, 22:32
500 vericenmi arkadaşına üstüne mi yatıcan?

Zorbey
20-04-2012, 22:37
Megane 2 1.5 dci 35 km hızla ani fren yaptık abs devreye girdi gidip öndekine vurduk :D
Uzun yolda hayat kurtarıyor ona hiç bir şey söyleyemem :)