PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : İnşaat müh. yardım istiyorum

huseyinturk
09-05-2012, 02:28
Biliyorum burası bu konu ile alakasız bir forum ama alakalı ne kadar forum varsa hepsi faaliyetini yitirmiş nedense..

Yardım istediğim konu bitirme tezim.Hocam sağolsun verdi konuyu o gün bu gün bir yardımı dokunmadı ve yavaş yavaş teslim tarihi yaklaşıyor

konu şu: Tünel kalıp ile tasarlanmış bir proje bulacam (3 yada 4 katlı) aynı projeyi çerçeve sistem ile çözüp maaliyet karşılaştırıcam. Söylerken çok kolay gibi ama hiç bir ilerleme kat edemedim.. sta4cadı kurcaladım az biraz öğrendim sadece. Tünel kalıp ile tasarlanmış bir proje buldum çok katlı son 3 katını aldım hocamın tavsiyesi üzerine ama bazı sorunlar var

1-çerçeve sistemde çözücem aynı yapıyı ama kolon boyutu vs mimarın düşünmesi gereken şeyler değilmi?? Ben bunları neye göre ayarlayacam

2-kolon yerlerini neye göre atayacam?

3-Döşeme tasarımında neleri dikkate alıcam?

okuyupta yardımcı olan olamayan herkese çok teşekkürler sağolun varolun...

FaBeRgE
09-05-2012, 03:41
sırasıyla cevaplıyorum :)

1- kolon boyutunu sen hesaplayacaksın, kullanacağın beton ve çeliğe göre değişir. Örnek verecek olursak c25 s420 gibi, Bu tarz projelerde c30 betonu daha çok kullanılır, aklımda değil ama bu malzemelerin m başına düşen mukavemetlerini hesaplayıp o şekilde kullanman gerekiyor, ben idecadde çizdiğim için hesaplama yapmıyorum ama bu tarz tezlerde mutlaka hesaplamasını ister.

2- kolon yerleri aksların kesişme noktasına göre belirlenir, evet bunu mimar belirler :) Bulduğun projenin mimari uygulamasını da bulsan iyi olur.

3- Döşeme tasarımında ise dikkat edeceğin tek şey, kolonlar ve kirişler arası yük dağılımı olacaktır. Atıyorum balkon yapacaksan buradaki kullanacağın döşeme 13cm değilde min 15cm olmak zorunda.

emre yeşil
09-05-2012, 08:14
Beylikdüzüne yakınsan gel innovia şantiyesine ödevini bitirir çıkarsın.

ceco
09-05-2012, 08:17

:hahaha:

adam daha ne yapsın :)

CRX
09-05-2012, 08:27

off teklife bak benim oraya gelesim geldi yemin ederim :)

fangio
09-05-2012, 09:08
Arkadaşım ben tünel kalıp işinde değilim. Ancak yine de sana yardım etmek isterim.

Öncelikle Binanın son 3 katını alacağın için perdelerdeki üst demirler bodrum, zemin veya 1. kattan farklı olacak yani eksilecektir. 2. olarak tünel kalıp sistemi kalıp maliyetlerinden dolayı 3 veya 4 katlı bir bina yapımında pek tercih edilecek bir sistem değildir. O yüzden de hocanın iki sistem arasında maliyetleri karşılaştır demesi de biraz tuhaf geldi ama neyse...

Çerçeve çözeceksen sap2000 kullan derim. düğüm noktalarında çıkacak eksenel, kesme kuvveti ve moment doğrultusunda boyut analizi yapar kolonların ve kirişlerin boyutlarını belirlersin.

Uzun süredir kullanmadım ama ben olsam bu işlemler için probina kullanırım ve zaten 2007 deprem yönetmeliğine göre beton sınıfından tut da, min döşeme kalınlıklarına kadar her türlü şeyde seni yönlendirecektir. Geçmek istediğin açıklıkta verdiğin kirişin boyutları ve içindeki donatıya kadar seni yönlendiriyor.

Son olarak; Emre'nin teklifini kaçırma derim. Proje bürosunda zaten sana yapılacak her şeyi izah ederler. Sende mutlu, mesut evine gidersin. ;)

BosphorusBoys
09-05-2012, 09:18

Olayı Bitirmiş.

rebelh
09-05-2012, 09:28

:D güzel cevap olmuş.

emre yeşil
09-05-2012, 11:49
bir mühendise okutturdum şimdi yaklaşık 5 saat sürer uğraşmak gerekli dedi sta4cad ile yapılabilirmiş

huseyinturk
09-05-2012, 12:29

şimdi çorludayım ama yarın eve geçicem yakınım beylikdüzüne mimarobada oturuyorum zaten.Uygun olursanız cuma pazartesi arası her hangi bir gün seve seve rahatsız ederim sizi :D Çok sağolun şimdiden.

yol gösterse yeterli 5 saat meşgul etmek istemem kimseyi :) Az çok öğrendim sta4cad'i kendim binada tasarladım ama var olan bir binayı farklı sistemde çözmek karışık geldi bana.Programa hakim biri yol gösterse fazlası ile yeterli olacaktır.
ilginiz için çok çok teşekkür ederim ayrıca

sırasıyla cevaplıyorum :)

1- kolon boyutunu sen hesaplayacaksın, kullanacağın beton ve çeliğe göre değişir. Örnek verecek olursak c25 s420 gibi, Bu tarz projelerde c30 betonu daha çok kullanılır, aklımda değil ama bu malzemelerin m başına düşen mukavemetlerini hesaplayıp o şekilde kullanman gerekiyor, ben idecadde çizdiğim için hesaplama yapmıyorum ama bu tarz tezlerde mutlaka hesaplamasını ister.

2- kolon yerleri aksların kesişme noktasına göre belirlenir, evet bunu mimar belirler :) Bulduğun projenin mimari uygulamasını da bulsan iyi olur.

3- Döşeme tasarımında ise dikkat edeceğin tek şey, kolonlar ve kirişler arası yük dağılımı olacaktır. Atıyorum balkon yapacaksan buradaki kullanacağın döşeme 13cm değilde min 15cm olmak zorunda.

Teşekkürler,Bulduğum projenin mimarisi belli ama perde kolonlar ile tasarlarnmış.Sıfırdan kendim belirlemem lazım yani kolon yerlerini.

Arkadaşım ben tünel kalıp işinde değilim. Ancak yine de sana yardım etmek isterim.

Öncelikle Binanın son 3 katını alacağın için perdelerdeki üst demirler bodrum, zemin veya 1. kattan farklı olacak yani eksilecektir. 2. olarak tünel kalıp sistemi kalıp maliyetlerinden dolayı 3 veya 4 katlı bir bina yapımında pek tercih edilecek bir sistem değildir. O yüzden de hocanın iki sistem arasında maliyetleri karşılaştır demesi de biraz tuhaf geldi ama neyse...

Çerçeve çözeceksen sap2000 kullan derim. düğüm noktalarında çıkacak eksenel, kesme kuvveti ve moment doğrultusunda boyut analizi yapar kolonların ve kirişlerin boyutlarını belirlersin.

Uzun süredir kullanmadım ama ben olsam bu işlemler için probina kullanırım ve zaten 2007 deprem yönetmeliğine göre beton sınıfından tut da, min döşeme kalınlıklarına kadar her türlü şeyde seni yönlendirecektir. Geçmek istediğin açıklıkta verdiğin kirişin boyutları ve içindeki donatıya kadar seni yönlendiriyor.

Son olarak; Emre'nin teklifini kaçırma derim. Proje bürosunda zaten sana yapılacak her şeyi izah ederler. Sende mutlu, mesut evine gidersin. ;)

Teşekkürler :)

Banada çok garip geldi ama hocam sağolsun.Diğer hocalardan alan arkadaşları hocaları haftada bir iki gün sürekli yanına çağarıyor, ne yaptın ne ettin diye ben kendim gidiyorum ve her gidişim de sen yaparsın sen halledersin diyerek yollanıyorum.Hocaya göre çok basit verdiği konu, 'zaten çerçeve sistem ucuz çıkacak biliyorsun' diyor sürekli.Uydurma bir şeyler yapsam da geçerim ama emek vermişken hem birşeyler öğrenmek hemde kaydadeğer bir şey yapmak istiyorum.Kendisine de uyarsa 'Emre' nin teklifi kaçırmayacam tabiki :)

huseyinturk
09-05-2012, 20:13
güncelll :)

FaruKsvs
10-05-2012, 18:11
Statik programlardan birini kullanabilen bir mühendis çok iyi şekilde yardımcı olabilir. Zaten programlar işi artık çok basitleştirdi. Eğer yapıda bir kolona taşıyamayacak kadar yük biniyorsa bunu kendisi belirtiyor. Kolon boyutlarında ona göre geliştirme yapmanı istiyor. Aynı şekilde kirişlerde öyle. Sta4cad güzel bir program ;)

huseyinturk
12-05-2012, 00:43
Statik programlardan birini kullanabilen bir mühendis çok iyi şekilde yardımcı olabilir. Zaten programlar işi artık çok basitleştirdi. Eğer yapıda bir kolona taşıyamayacak kadar yük biniyorsa bunu kendisi belirtiyor. Kolon boyutlarında ona göre geliştirme yapmanı istiyor. Aynı şekilde kirişlerde öyle. Sta4cad güzel bir program ;)

Teşekkürler yorum için. En ekonomik boyutları / sayıyı belirlemek mesele zaten.Aslında hocam yardımcı olsa zor bir ödev değil.Tabiri caitse ne yapıcağımı bilmeden bir şeyler yapmaya çalışıyorum.Bu durumun bana tek artısı sta4cad'i hiç bilmememe rağmen az çok kullanabilir seviyeye gelmiş olmam yaptığım araştırmalar ile :)

FaruKsvs
12-05-2012, 01:20
Ödevi verdikten sonra, iyiki böyle bir ödev almışım da sta4cad'i öğrenmişim diyeceksiniz ;) Size yardımcı olacak en hızlı çözüm bir inşaat mühendisinin yanına uğramak. Biraz program hakkında destek alsanız biraz da çözüm yolu hakkında destek alsanız kendiniz de yapabilirsiniz. Bunun için yukarda yapılmış bir açık davet var. Bu fırsatı kaçırmamanızı tavsiye ediyorum.

huseyinturk
12-05-2012, 01:44
Ödevi verdikten sonra, iyiki böyle bir ödev almışım da sta4cad'i öğrenmişim diyeceksiniz ;) Size yardımcı olacak en hızlı çözüm bir inşaat mühendisinin yanına uğramak. Biraz program hakkında destek alsanız biraz da çözüm yolu hakkında destek alsanız kendiniz de yapabilirsiniz. Bunun için yukarda yapılmış bir açık davet var. Bu fırsatı kaçırmamanızı tavsiye ediyorum.

Davete icap ettik ama haber gelmedi malesef görmedi tekrar sanırım kendisi.Pazar günü dönüyorum okula / çorluya.Kısmet diyelim artık.İnş öğrenirim bu sene sonuna kadar iyice şu ödevi teslim ederim alnımın akıyla.Seneye bir dönem uzadı zaten okul ikinci dönemde uzatmak istemiyorum

sanctuary35
12-05-2012, 09:16
sadece tünel kısmını okumuşum 10dk düşündüm tünelde ne katı ne kolunu diye :)

huseyinturk
13-05-2012, 16:35
sadece tünel kısmını okumuşum 10dk düşündüm tünelde ne katı ne kolunu diye :)

:) iyi güldüm :D

Ronin_
18-06-2012, 17:03
Arkadaşlar, konuya hortingen yapıyorum ama..

benzer bir durumdan bende müzdaripim..

Çelik yapılar büt sınavımız var çarşamba gününe yapamadığımız sorular var (neredeyse sınıfça) dersi alttan alabiliyoruz.. en azından yardımcı olabilicek birileri varsa çok makbule geçer..

http://i50.tinypic.com/2wpqtc0.jpg

http://i50.tinypic.com/2wpqtc0.jpg

sorular bunlar..