Orijinalini görmek için tıklayınız : Trafikte Yeni Dönem...
SOMEONESPECIAL
09-05-2012, 11:32
Bu uygulama araç sahiplerine yeni bir yükümlülük getiriyor. Artık aracı olan herkes bunu yapmak zorunda
Türkiye trafikte yeni bir döneme giriyor. Kış lastiği uygulaması zorunlu hale gelecek. Muayenesi olmayan araçların satışına izin verilmeyecek.
Araçların demiryoluna düşmesi sonucu yaşanan ölümlü-yaralamalı kazaların önüne geçmek amacıyla karayolu kenarlarına çelik bariyerler konulacak.
Emniyet Genel Müdür Yardımcısı İsmail Baş'ın başkanlığında toplanan Karayolu Trafik Güvenliği Kurulu'nun 124'üncü toplantısında önemli kararlar alındı. Kurulda 2011-2012 yıllarının ilk üç aylık dönemlerinde meydana gelen trafik kazaları değerlendirildi. Bu yılın ilk üç ayında yaşanan kazalarda 551 vatandaş hayatını kaybetti.
Sabah Gazetesi'nden Alper Sancar'ın haberine göre; 2011'e göre kazalarda yüzde 10.3 artış görülürken, ölümlerde yüzde -9.5 azalma, yaralamalarda ise yüzde 12.3 artış yaşandı. Kurulda kış mevsiminde kar ve buzdan kaynaklanan ölümlü ve yaralamalı kazaların nasıl önlenebileceği konusu masaya yatırıldı. Bazı ülkelerde 'zorunlu' bazı ülkelerde ise 'tercihli' olarak kurallaştırılan kış lastiği kullanımının Türkiye'de zorunlu hale getirilmesi konusunda prensip kararı alındı.
onursumer
09-05-2012, 11:36
kış lastiği çok yerinde bir uygulama olmuş
SOMEONESPECIAL
09-05-2012, 11:39
kış lastiği çok yerinde bir uygulama olmuş
Sanırım dönemsel tarihler ve coğrafya ya bağlı olacak ?
Yoksa Antalya daki adama da
takma zorunluluğu gelirse bakalım o zaman ne olacak ?
Cliosportve
09-05-2012, 11:40
Karadüzen sistemi yıkamıycaklar kolay kolay bence
kış lastıgı uygulaması guzel karar..
MaNiSaLı
09-05-2012, 11:42
ben takmam :) ses yapıyor :) burda hava 2-3 dereceyi geçmiyor :) ne gerek :D
bora1311
09-05-2012, 11:44
eger dogru uygulanabilirse kiş lastigi zorunlulugu cok iyi bi karar olmuş...
ağırlıklı olarak istanbul kuralları
ozaman 4 mevsim lastikleri satıştan kaldırsınlar sadece kışlık ve yazlık lastikler olsun nekadar saçma....
fatihtemizer
09-05-2012, 11:53
kışın kış lastiği yazın yaz lastiği kullanırım.böyle olması hem emniyet için hemde araçtan ve lastikten en iyi performansı almak için en idealidir..
Yiğit Ş.
09-05-2012, 12:00
4 mevsim lastiklerin fiyatları uçar şimdi :D
onursumer
09-05-2012, 12:01
Sanırım dönemsel tarihler ve coğrafya ya bağlı olacak ?
Yoksa Antalya daki adama da
takma zorunluluğu gelirse bakalım o zaman ne olacak ?
büyük ihtimalle o şekilde düzenlenmiştir yani umuyorum :D
Emir_b16a
09-05-2012, 12:02
ben takmam :) ses yapıyor :) burda hava 2-3 dereceyi geçmiyor :) ne gerek :D
7 derecenin altındaki sıcaklıklarda kış lastiği takmak şart :)
Isıtıp ısıtıp veriyolar aynı haberleri
http://www.techturkey.com/forum/sohbet/114395-kis-lastigi-zorunlu-hale-geliyor.html
ykavcioglu
09-05-2012, 12:12
uygulama güzel ben ztn değiştirerek kullanıyorum, çokta faydasını görüyorum.
kar ve buzda hiç sıkıntı yaşamadım..
SOMEONESPECIAL
09-05-2012, 12:15
Isıtıp ısıtıp veriyolar aynı haberleri
http://www.techturkey.com/forum/sohbet/114395-kis-lastigi-zorunlu-hale-geliyor.html
Ben bugün okudum. Senin için bir mahsuru yoktur umarım.
Arabası olanlara kötü haber! | Son Dakika Finans ve Ekonomi Haberleri | Bigpara.com (http://bigpara.com/haber-detay/gundem/arabas-olanlara-kt-haber/809449/)
bir lastiğin kış lastiği olup olmadığına kim karar verecek..
envai çeşit marka model var, her senede yenileri ekleniyor, polis bunların listesiyle mi dolaşacak..
bir diğer mevzu, kış lastiği var, ama dişi yok, kış lastiği var 10 sene olmuş.. bunlarda kontrol edilecek mi?
CeM öZeR
09-05-2012, 12:20
boş işlerle uğraşmaktan bıkmadılar. Herhalde içlerinden biri lastik yatırımı işine giriyor.
131mirafiori
09-05-2012, 12:38
boş işlerle uğraşmaktan bıkmadılar. Herhalde içlerinden biri lastik yatırımı işine giriyor.
:icon_tup::icon_tup:
Bu muayenesi olmayan araç satılamayacaktır da saçma. Sizene yani adam ister satar ister saksı yapar.
tigerland
09-05-2012, 12:43
İyimiş bide kış lastiği alcaz yine masraf :)
timucintt
09-05-2012, 12:45
trafiktekilere kış lastiğini nasıl anlıyacaklar?.. bazı kış lastiklerinden kış lastiği çizikleri yok yaz lastiğine benziyor ama M+S ibaresi mevcut onu nasıl anlıyacaklar.... bende kışlık var sıkıntı yok, ama yazın yazlık lastik ile 0.5 lastik kalınlıyla gezen adamı almaz bunlar şimdi... Ama lastik uygulamasına kesinlikle katılıyorum yapılması gerek.. elin adamı kış olmuş kışlık lastikle gezerken kabak yazlık lastikle gelip sana arkadan çakıyorsa bir nevi adam yaralamaya girmeli bu çünkü arkadaş önlemini almamış oluyor... almanyada bu sistem güzel yürüyor mesela kaza yapan araçların lastik deirnliklerinden M+S mi yazlıkmı diye bakıyorlar ona göre sigorta ödemeyi yapar yada yapmıyor :) ama saçma bulduğum muayenesiz aracın satışı olmaması.. zaten faiziyle alıyorsunuz muayene ücretini neyin derdindesiniz... muayenesiz yakalanca zaten çakıyorsunuz cezayı ve çektiriyosunuz aracı...
darkmoon
09-05-2012, 13:14
antalyada bodrumda fethiyede izmirde oturan adam kış lastiğini ne yapıcaklar adamlar en son lapa lapa ciddi bir kar yağışını yani kış lastiği gerektiricek ciddiyette bir yağışı en son ne zaman görmüşlerdir acaba 50 yıl öncemi 60 yıl öncemi.. :))
coğrafyaya göre yaparlarsa o güzel ama doğudakilerle baş edemezler doğuda elektriği yıllardır kaçak kullanıpda göz göre göre izin veren bir ülke kış lastiğini nasıl taktırtıcak o insanlara.. gelire oranla kış lastiğide pahalı bir şey neticede..
her şey paraya gelire bakar bir ülkenin %90 ı dar gelirli alt gelirli ise sadece %10 u zenginse sen ne yapsan o %90 dan geri döner çünkü yapıcağın her şey para demekdir maliyet demekdir zaten hayat savaşı veren ekmeğini deposunu zor dolduran insanlar sen bir de bu insanların üstüne ek yük bindiremessin bindirirsen sadece yasada kalır kimse uygulamaz eski kara düzen devam eder.. ama lafda yapıyoruz bakın yasalarda var derler...
bana gore saçmalık herşey bıle bıle yapılıyor.
benzine para yetiştirmekten fırsat bulursam bir takım kar lastiği alırım :)
Valla yerinde bi uygulama cografı sartlara gore degıl genel olarak ulkeyı kapsarsa cok daha ıyı olur.
millet ydısında 30cm kar ustunde kaza yapmadan trafık olmadan gıder turkıyede kı akıllı soforlerde ben usta soforeuum yeeaa yapıp yaz lastıgıyle arkadan ıtıs arabayla yokus cıkmaya calısır.Peh yerinde uygulama ınsallah uygulamada aksklık olmaz. bu arada bır dıpnot daha kalıtelı kıs lastıgı ses yapmaz.
TuGaY_TaN
09-05-2012, 14:51
bu kış lastiği uygulaması bızım buralarda da gecerlı olmaz bodruma en son kar 82 yılında yagmıs(Etkili sekilde)
antalyada bodrumda fethiyede izmirde oturan adam kış lastiğini ne yapıcaklar adamlar en son lapa lapa ciddi bir kar yağışını yani kış lastiği gerektiricek ciddiyette bir yağışı en son ne zaman görmüşlerdir acaba 50 yıl öncemi 60 yıl öncemi.. :))
coğrafyaya göre yaparlarsa o güzel ama doğudakilerle baş edemezler doğuda elektriği yıllardır kaçak kullanıpda göz göre göre izin veren bir ülke kış lastiğini nasıl taktırtıcak o insanlara.. gelire oranla kış lastiğide pahalı bir şey neticede..
her şey paraya gelire bakar bir ülkenin %90 ı dar gelirli alt gelirli ise sadece %10 u zenginse sen ne yapsan o %90 dan geri döner çünkü yapıcağın her şey para demekdir maliyet demekdir zaten hayat savaşı veren ekmeğini deposunu zor dolduran insanlar sen bir de bu insanların üstüne ek yük bindiremessin bindirirsen sadece yasada kalır kimse uygulamaz eski kara düzen devam eder.. ama lafda yapıyoruz bakın yasalarda var derler...
o yuzden benzin fiyatları mazot fiyatları 4-5 lira iken istanbulda halen deli gibi trafik var dimi :) ehlikeyiffe herkes amenna iş kış lastiğine gelince %90 dar gelirli :) Dogru demıssın aslında bı adam vardı tv de benzın fıyatlarıyla ılgılı yorum yapmıstı ben hep 50liralık alıyorum abi beni etkilemiyo diye :hehe:
lucky Jackal
09-05-2012, 15:29
benzine para yetiştirmekten fırsat bulursam bir takım kar lastiği alırım :)koptum yemin ederim yaa:bravo::bravo:
golfcu0101
09-05-2012, 15:31
karın yoğun olduğu yerlerde tam yerinde bir karar bencede
FatihKahveci
09-05-2012, 15:42
vergiye 700 lira trafik sigortası 450 lira kasko 650 lira kusura bakmasınlarda bu kadar girmişken bide kış lastiği alıp devletin yanında lastikci zengin edemem.
sweatcaptain
09-05-2012, 16:11
kesınlıkle uygulanması bır hareket zaten ıstanbul trafıgınde yazlık lastıkle dolasan cok sonra her frende arkandan tıklarlar ıyı oldu ıyı saolun paylasım ıcın...
ıyı hos olmusta uygulaması bıraz sıkıntılı..
ticari araç değilim aracımı sürekli kullanmıyorum lastik saklayacak yerim yok yada atıp her sene,sezon lastik alacak gücüm yok vs vs gider
haberin kaynagı nerdedir acaba ? araç değiştirmek için müdüre göstericemde :)
darkmoon
09-05-2012, 22:53
o yuzden benzin fiyatları mazot fiyatları 4-5 lira iken istanbulda halen deli gibi trafik var dimi :) ehlikeyiffe herkes amenna iş kış lastiğine gelince %90 dar gelirli :) Dogru demıssın aslında bı adam vardı tv de benzın fıyatlarıyla ılgılı yorum yapmıstı ben hep 50liralık alıyorum abi beni etkilemiyo diye :hehe:
arkadaşım senin istanbulun nüfüsundan haberin varmı 20 milyona dayandı
peki senin istanbul cadde ve sokakların kaldırabiliceği araç sayısından haberin varmı sadece 30 bin araç caddelerin ve sokakların çoğu 70 li 80 li yıllardan kalma eski semtler olduğu için artık müdahele genişleme yapılamıyor ..
peki istanbuldaki araç sayısından haberin varmı 2 milyon 906 bin araç var Tüik verilerine göre..
peki senin her gün istanbul trafiğine giren araç sayısından haberin varmı ortalama 421 araç .. bu verilerde büyük şehir belediyesinin verileridir
her gün günlük başka şehirlerden giriş çıkış yapanda yüzlerce araç var..
Rakamlar yukarda hesap kitap yap..
sen bile o rakamları biraz hesap etsen istanbuldaki trafiğin ehli keyiflikden değil gayet normal olduğunu anlarsın..
Biraz vicdanlı mantıklı olun bu insanların sadece çeyreği iş amaçlı mecburiyette trafikde olsa zaten sizin o dediğiniz trafik oluşuyor.. kimse ehlikeyif gezmiyor ehli keyif gezenler o %10 tuzu kurular.. parası olanda gezsin lafım yok..
zaten alt gelirli adam çalışmak zorunda nerden gezmeye o lükse vakdi olucak millet saat 8 de iş başı yapıyor akşam 6 -7 de işi bırakıyor nerde ne zaman gezicek eve gidiyor yorgun argın.. diyorumya biraz vicdan..
araba alıpda hafta içi iş güç yapan adam kusura bakma ama haftasonu çoluk çoçuğunu hanımı alıpda yada arkadaşını alıpda bir gezmeyide hak eder o kadarda değil.. ama kimse senin dediğin gibi keyfinden zevk için gezmiyor insanlar mecburiyetten o pahalı dizeli yada benzini alıyor...
Trance-R
09-05-2012, 22:59
ben kış lastiği alayım en iyisi :) yatırım olsun
alınan kararlar iyi ve yerinde olmuş ... tebrik ederim....
hddsheriff
09-05-2012, 23:18
bölgesel olsa ne olur ki , adam antalyadan istanbula arabasıyla gelecek diye kış lastiği mi alacak yani ?
ali_utku
09-05-2012, 23:43
Coğrafi konum goz önüne alınarak kış lastiği kontrolünün yapılması gerektiğini düşünüyorum.kış aylarında bırak kar lastiğini,kabak 4 mevsimlik lastikle trafikte terör estirenler var.kış lastiğinin sadece kar yağan yerlerde değil, kış aylarını 7 derecenin altında geçiren her yerde kullanılması gerektiğini hala öğrenemedik.
cagri-35
09-05-2012, 23:48
izmir gibi memlekette kar lastiği saçmalık olur :)
yerinde bir uygulama evet ama uygulanir ise.
bazi arkadaslara azda olsa hak vermek ile birlikte aslinda isin maddi kisminin arkasina saklanmayida dogru bulmuyorum.
trafikte herkes sadece kendi canindan ve malindan sorumlu degildir, bu yüzden diger katilimcilarinda canini malini tehlikeye atmamak anlaminda sorumluluklar yerine getirilmelidir.
nedir mesela,alim gücü olmayan insan araci ile trafige cikmayabilir.
lastik olayi sadece devede kulak,avrupa ile kiyaslayinca gercekten asilmasi gereken cok sular var.
mesela almanyada kislik lastik mecburi, para ve ceza puani var.
kazaya karisildiginda tutanakta yazili ise sigorta hadi ordan der.
yazlik lastikte profil siniri 1,6 mm. - kislik lastikte 4 mm. dir.
uygunsuz durumda tüv alamazsiniz, tüv olmayan aracla trafige cikamazsiniz.
tüv olmayan araci actiramazsiniz ama satabilirsiniz.
muaynesi olmayan aracın satılmasına izin vermemek saçma belki muayene yaptıracak durum yok ben borcu harcı olmayan hacizli olmayan malımı satamayacakmıyım muayene ücretine satıldıktan sonra el koy ama satılmasına engel olma resmen kalleşlik bu maddi durumu kötüye gidip işin içinden çıkamayan insanlar oluyor bunların çıkar yollarını ellerinden alıyorlar
Lastik isi bence yerinde bir karar. Fakat sira ona gelene kadar neler var neler
Satis muayene iliskisi sacma. Bari satisi olur ama ruhsat cikmaz de birseye benzesin
bızler ıcın onemlı bı karar bence..
bolgesel olarak uygulandı mı tamamdır.
Aranel Ciryatan
10-05-2012, 21:05
istanbul'da kış lastiği çok gereksiz. zaten yılda 1 kez 1 hafta max kar yağıyor. o zamanda mümkünse çıkartmasın millet arabaları :) şahsen ben öyle yapıyorum.
onursumer
10-05-2012, 21:10
ben istanbulda her sezon kış lastiği kullanıyorum
sadece kar için gerekli değilki hava sıcaklığı duşuk olan her şartta gerekli yağmur vs
ciddi fark ediyor ayrıca 3-4 gün olsada kar yağdığnda yaz lastiğiyle trafiğe çıkanlar yüzünden defalarca gidiceğim yere rahat gidemediğim oldu aynı gün içerisinde
AhmetYılmaz
10-05-2012, 21:12
Çevirip kar lastiğin yok diye ceza kesceğini düşünmüyorum ama olası kazada suçlu bulunur direkt kar lastiği takmayan...
Aranel Ciryatan
10-05-2012, 21:21
ben istanbulda her sezon kış lastiği kullanıyorum
sadece kar için gerekli değilki hava sıcaklığı duşuk olan her şartta gerekli yağmur vs
ciddi fark ediyor ayrıca 3-4 gün olsada kar yağdığnda yaz lastiğiyle trafiğe çıkanlar yüzünden defalarca gidiceğim yere rahat gidemediğim oldu aynı gün içerisinde
dostum sorun şu zaten işte "3-4 gün olsada kar yağdığnda yaz lastiğiyle trafiğe çıkanlar yüzünden" benim gibi yapıp o kişilerin çıkmaması lazım. gerçekten devamlı araba kullanma ihtiyacı olan insanında evet kış lastiği alması lazım. ama ben şimdi sadece hafta sonu araba kullanan biri olarak kış ayında bana kış lastiği kullanacaksın zorunluluğu gelirse ben buna isyan ederim. Devlet bunu zorunlu yapıyorsa o zaman benim lastik saklama ücretimi ve lastik ücretimi karşılasın. Saçma sapan şeylerle uğraşıyorlar. + zaten bunu ayırt edebilecek teknik bilgisi olan memur arkadaş yok ve adam hangi lastiğin markasını modelini aklında tutucak tek tek onlarımı ezberleyecekler.
Çivili lastik ile çıkıyoruz kışın yola memur arkadaş bize neden zincir yok diyor :D çivili lastik var diyoruz olsun zincir takacaksın diyor. Tabiki tüm arkadaşlar için bu geçerli değil ama bunuda bizzat tecrübe ettik yani :hahaha:
para cezası olucakda nasıl olucak bu uygulama?Polis her yoldan geçen arabayı kontrol mu edicek? Anca muayne zamanları ondana kışı takıp çıkarırsın veya araç kaza yaptığı sırada belki farkedilebilir.Bunun bi kontrolunun olması imkansız
Henüz yürürlüğe girmemiş sanırım di mi bu yenilikler?