Orijinalini görmek için tıklayınız : Bu minibüslere binen yandı!
Yolcuya 216 lira ceza!..
13 Haziran 2012 Çarşamba, 09:34:32
Belediyeler 7 Temmuz'a kadar engelli rampası yaptırmayan minibüslere 'korsan taşımacılıktan' para cezası kesecek. Minibüsteki yolculara da 216 lira ceza kesilecek.
Tekrarı halinde ruhsat iptali gündeme gelecek. 7 yıl süre tanınmasına rağmen önlem almayan Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu 'ciddi mağduriyet oluşturur' diyerek düzenlemeye karşı çıkıyor.
Toplu taşıma hizmetlerinin özürlülerin erişimine uygun hale getirilmesi için tanınan yedi yıllık süre 7 Temmuz'da doluyor.
İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Zekeriye Şarbak imzası ile tüm belediyelere "toplu taşıma hizmetleri" konusunda genelge yayınlandı.
Genelgeye göre, 2005 yılında yürürlüğe giren 5378 sayılı kanunun geçici 3'üncü maddesine göre araçlarına 7 Temmuz 2012'ye kadar özürlü rampası veya asansör yapmayan minibüslerin çalışma ruhsatları iptal edilebilecek.
YOLCUYA DA CEZA
Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, kanunun 3'üncü maddesinin değiştirilmesini isteyerek, "Bu madde suçu günahı olmayan minibüsçü esnafının ciddi şekilde mağduriyetine yol açacak" dedi.
Minibüslere özürlülerin yararlanabilecekleri tertibatların ilave edilmesinin teknik açıdan mümkün olmadığını savunan Apaydın "Konu ile ilgili olarak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nde yapılan toplantılara katılan Türkiye Standartları Enstitüsü Başkanlığı uzmanları, Otomotiv Sanayicileri Derneği temsilcileri ile Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yetkilileri huzurunda minibüs türü araçlarda, özürlülerin binip inebilecekleri tertibatın montajının veya ilavesinin yapılmasının teknik açıdan mümkün olmadığını açıkta belirtmişlerdir" dedi.
Son düzenleme ile çalışma ruhsatı iptal edilecek minibüslere polis "korsan taşımacılıktan" bin 950 lira para cezası kesecek ve aracı 60 gün trafikten men edecek. Minibüsteki yolculara da 216 lira ceza kesilecek.
OTOBÜSLER HAZIR MI?
Kanuna göre, belediye ve özel halk otobüsleri ve dolmuşların özürlülerin erişebileceği duruma getirilmesi gerekiyor. Yasanın uygulanıp-uygulanmayacağı tartışma konusu oldu. Zira birçok belediye otobüsünde bile özürlüler için rampa bulunmuyor.
Minibüslerin çalışma ruhsatlarını ise belediyeler veriyor. Belediyeler, 7 Temmuz'dan sonra özürlü rampası olmayan minibüslerin çalışma ruhsatını iptal edebilecek.
Ancak, aynı durumdaki kendi toplu taşım otobüslerine bir yaptırımları sözkonusu olmayacak. Bu durumun "çifte" standarda neden olacağı ve dava konusu yapılacağı ifade ediliyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, geçen yıl engelli rampası bulunan 172 otobüs satın almıştı. Belediye manuel özürlü rampası bulunan erguvan renkli otobüslerin sayısını arttırmayı amaçlıyor.
Ancak, belediye sınırları içinde toplu taşıma hizmeti veren otobüs ve minibüslerin yüzde 98'inde engelli rampası bulunmadığı iddia edildi.
(Bugün)
DetailEF
14-06-2012, 12:22
Nereden yardıracaklarını şaşırdı bunlarda
yucelebeci
14-06-2012, 12:24
arac sahipleri tamam da yolculara ceza kesmek neden
(nerden geçirceklerini şaşırdılar artık bune ya )
Hahahaha:D
Sadece gülüyorum, :D
Yolculara ceza kesecekler haaa...
Akıl var mantık var magirus minibüsü düşün o kapı genişliğinden engelli sandalyesi sığar mı? sığsa içerde yer kalır mı ? hadi geçtim hangi engellinin kolları kendini o eğimde bir yere çıkaracak kadar güçlü ?
Bana kesemezler arkadaş iner topuklarım
Low-Rider
14-06-2012, 12:35
arac sahipleri tamam da yolculara ceza kesmek neden
Araç sahibi aracını uygun hale getirmezse , ceza yememek için kimse binmez.
Yolcu alamayan araç sahibide seve seve aracını uygun hale getirir.
Low-Rider
14-06-2012, 12:36
Hahahaha:D
Sadece gülüyorum, :D
Yolculara ceza kesecekler haaa...
Korsan taksiye , içinde ki yolcu sayısı kadar kişi başı 216TL kesiyorlar.
Minibüslerde uyguluyabilirler mi yaşayıp görücez.
yucelebeci
14-06-2012, 12:39
Araç sahibi aracını uygun hale getirmezse , ceza yememek için kimse binmez.
Yolcu alamayan araç sahibide seve seve aracını uygun hale getirir.
iyi güzel yazmışsında bunu istanbulda kim uygular?
şuan konustuğumuz konuyu bilmeyen milyonlarca insan vardır ayrıca bilen ama bu kuralı uygulamıyacak da milyonlarca insan olacaktır ne yazık ki burası Türkiye
bu erıksonun sosyal sözlşme donemını hatrlattı bana:D
Tamam çok güzel bişey de zonguldakta ilk önce minibüslerin kalkması gerekiyor,araba yolda gitsem mi gitmesem mi modunda giderken bide rampa mı yaptıracaklar..imkansız,gider belediyeye binerim daha iyi..
Low-Rider
14-06-2012, 12:56
iyi güzel yazmışsında bunu istanbulda kim uygular?
şuan konustuğumuz konuyu bilmeyen milyonlarca insan vardır ayrıca bilen ama bu kuralı uygulamıyacak da milyonlarca insan olacaktır ne yazık ki burası Türkiye
Minibüslere bilgi vericek el ilanları vs dağıtılabilir.
Banane kardeşim ben binmem diyen kişi zaten bir kere 216TL ceza yerse birdaha binerken düşünür herhalde
Ferhat_V
14-06-2012, 13:43
minibüsçüler onada bir çare bulurlar..burda ellerinde telefon telsiz ilerde çevirme varsa birbirlerine haber veriyorlar yolcuların yarısı neolduğunu anlamadan aşağı iniyor :D 50 metre ilerden köprü üstüne çıkıp ordan tekrar aynı minibüse biniliyor :D
Bu rampadan önce engelliler için iç mekanı elverişli araç dizayn edip o araçları zorunlu kılsalar nasıl olur? bu rampayı yaptırdı diyelim iç mekanı ne kadar elverişli o minibüsün? m2000 diye geçen magiruslara koysan bir tane engelli arabası koridor tamamen kapanır zaten. m2010 diye geçenler bi nebze daha elverişli diye hatırlıyorum.
Ayrıca halkın büyük bi kısmı bihaber olacak bu kuraldan, olsa da bizim millet kıyameti koparır.Şuan ayakta yolcu almak yasak mesela, bu kural uygulanıyor mu? sabahları görüyorum bazen e5 üzeri kadıköy, harem-gebze minibüslerine kesiyorlar ayakta yolcu aldı diye, olan halka oluyor yine. tüm yolcular minibüsten iniyo boş minibüs bekliyor. sabahın iş saatinde bulabilrsen bul boş minibüs. bundan nasibini alan şöförler de durmuyor artık, hizmet yapıyorsunuz madem önce bi altyapıyı düzeltin, bi dünya altyapının sıfır olduğu hizmet sayılabilir böyle.
minibüsçüler onada bir çare bulurlar..burda ellerinde telefon telsiz ilerde çevirme varsa birbirlerine haber veriyorlar yolcuların yarısı neolduğunu anlamadan aşağı iniyor :D 50 metre ilerden köprü üstüne çıkıp ordan tekrar aynı minibüse biniliyor :D
Kartalda pratikere gelmeden olan altgeçitte aynı durumu haftada en az 1 kere yaşıyoruz inip tekrar biniyoruz ne varki adaletsiz dünya yanımızdan iettler vs full çakılı geçiyor onlara karışan yok :D
punto_multijet
14-06-2012, 14:25
engelli vatandaslarımız için bişeyler yapılmaya calısılması gayet guzel ancak dolmusların %90ı donusturulemez zaten kapı kısmı daracık. magirus olsun karsan olsun bmc olsun hepsinde durum aynı. bu şekilde yol izlencegine direk engelli vatandaslarımızın rahat bineceği modellere yönlendirilse daha ii olur bence
Ferhat_V
14-06-2012, 14:27
Kartalda pratikere gelmeden olan altgeçitte aynı durumu haftada en az 1 kere yaşıyoruz inip tekrar biniyoruz ne varki adaletsiz dünya yanımızdan iettler vs full çakılı geçiyor onlara karışan yok :D
hahahaha aynı yerden bahsediyorum :D tam ünlüer etin önünde inip kartal köprüsü üstünden geri biniyoruz :D
timucintt
14-06-2012, 14:35
7 yıldır neredeymiş peki bu minibüslercüler üreticiler vs ?
darkmoon
14-06-2012, 15:00
yeni magiruslarda sanırım bu var yeni magiruslar süper ben çok beğendim içide ferah geniş ayrıca klima sistemi kuvvetli ve eski magiruslar kadar gürültülü çalışmıyor..
bütçe açığı var kesın ondandır.
yeni magiruslarda sanırım bu var yeni magiruslar süper ben çok beğendim içide ferah geniş ayrıca klima sistemi kuvvetli ve eski magiruslar kadar gürültülü çalışmıyor..
Fiyatlarıda iyi maalesef.105bin tl olması lazım en son hatırladığım.
ykavcioglu
14-06-2012, 15:19
sene sonunda belki uygulanır, yolcuya yapamazlar bizim polisimizde o yürek yok:D:D:D
hahahaha aynı yerden bahsediyorum :D tam ünlüer etin önünde inip kartal köprüsü üstünden geri biniyoruz :D
ahaha bi keresinde şöför yolcuları indiremeyince 95 puanım var ceza keserse ehliyetimi alırlar sen geçermisin direksiyona demişti ya :D çok yaratıcılar :D
Muharrem C.80
14-06-2012, 16:19
sene sonunda belki uygulanır, yolcuya yapamazlar bizim polisimizde o yürek yok:D:D:D
poliste yürek olsada, yolcusundan hemcins şöförüne o polise cezayı yazdırmamak için saldırırlar poliste kalabalığı dağıtır uygulamayı yapar sonra haberlerde izleriz polis aşırı güç kullandı, gaz sıktı, havaya sıktı diye...
daha geçen gün haberlerde izledim otobüs şöförüne ceza yazmak isteyince olayın son hali linçten havaya sıkarak kurtulan polis.. ardındanda cezayı protesto eden lavuk şöförler yolu trafiğe kapatmışlar.
Korsan taksiye , içinde ki yolcu sayısı kadar kişi başı 216TL kesiyorlar.
Minibüslerde uyguluyabilirler mi yaşayıp görücez.
Korsan takside yolcularında bir amacının olduğunu düşünüyorum, Orda ceza kesilmesinin en azından mantıklı açıklaması olabilir ki bence mantıklıdırda...
Fakat burda adam işinden çıkmış evine gidiyor 1.40 indi bindi vermiş, sırf minibüs sahibinin pintiliğinden yada uyması gereken kurallara uymamasından ötürü yolcunun ceza yemesi pek mantıklı değil... :)
Madem ceza vereceklerse minibüsü bağlasınlar yada minibüsteki yolcu adedi kadar minibüsçüye ceza kessinler,
Çok insanın bu değişimlerin zorunlu olduğundan haberi olmayabilir bile... :)
Dediğin gibi yaşayıp görücez...
Aranel Ciryatan
14-06-2012, 16:58
Korsan takside yolcularında bir amacının olduğunu düşünüyorum, Orda ceza kesilmesinin en azından mantıklı açıklaması olabilir ki bence mantıklıdırda...
Fakat burda adam işinden çıkmış evine gidiyor 1.40 indi bindi vermiş, sırf minibüs sahibinin pintiliğinden yada uyması gereken kurallara uymamasından ötürü yolcunun ceza yemesi pek mantıklı değil... :)
Madem ceza vereceklerse minibüsü bağlasınlar yada minibüsteki yolcu adedi kadar minibüsçüye ceza kessinler,
Çok insanın bu değişimlerin zorunlu olduğundan haberi olmayabilir bile... :)
Dediğin gibi yaşayıp görücez...
kesinlikle minibüste yolcuya yaptırım saçma. bence uygun hale getirilmemiş olan minibüsler trafikten men edilsin ve hat üzerinde çalışma ruhsatları iptal edilsin.
GokhanRS
14-06-2012, 17:02
105bin tl sıkıntı mı ki minibüs hattı sahiplerine? yani kazanamıyorlarmı diye merakımdan soruyorum.
bizim burda hat sahibi arkadaşlarımızdan fakir pek yokta.
istanbuldaki en kötü minibüs hat fiyatı ne kadar peki ?
darkmoon
14-06-2012, 18:14
birde şu yeni yeni türedi renaultlardan yapmışlar minübüs oda bir rezalet.. araba minübüscülük için tasarlanmamış içine 5 kişi bir biniyor nefes alamıyorsun tıkış pıkış daracık kolidoru falan..
poseidon
14-06-2012, 18:39
ya kokunden kaziyin minibuscu denilen trafik teroristlerini bakin problem kaliyor mu!
yolcu kapma yarisinda ezdikleri insan sayisi tavan yapti tumden kalkmasi lazim
Tuncer M.
14-06-2012, 19:01
Baskonuşla hallederler onu. :D Bizim insanımız günü kurtarmayı sever, trafik kontrolünün olduğu yere yaklaşınca yolcuları indirip, arkadaki boş araba bindirdikleri gibi.
Denetim mekanizmasının olmadığının en çarpıcı örneği.. Kayıtlı kaç minibüs var kaçının kontrolleri var ne durumda bilinmediği, bilinemeyeceği için böyle bir yönteme baş vuruyorlar..
'Siz binmeyin' diye bir düzen mi var ya' Minibüsler değişmedikçe formalite olarak kalır kapıda sörf yapıyor amk millet.. Minibüsçü de o engelli vatandaşı görmezden gelir o da binmez zaten almayacağını bildiğinden..
dragstar
14-06-2012, 19:26
minibüse kessinde, götümde plaka yok :D nereye kesiyor cezayı
poseidon
14-06-2012, 21:33
Arkadaşlar engellilere destek olalım ama bu minibüsçü denilen tipler hayvan gibi gidip
kaza yapıyor ya da kazaya sebebiyet veriyorlar.
Ben 2 sene üsküdar ümraniye minibüslerine bindim ve neredeyse her gün bir vukaatla karşılaştım. Hiçbiri insanlıktan nasibini alamamış. Hoşgörü ne demek lügatında olmayan adamı direksiyona geçiriyorsunuz. Delinin eline G3 vermek gibi bir şey.
Sonra kalabalığa ve sıcağa inat otobüse bindim.
Gözümün önünde yarışan 2 minibüsçü masum bir vatandaşın arabasına çarptılar ve adamı neredeyse dövüyorlardı.
Maalesef insanlar minibüs kazalarında sakat kalıyor ve böyle çözümler arıyoruz.
Minibüs konusu özellikle İsanbulda kanayan bir yaradır
bu tip önlemlerle bir sonuca varılmaz. Şöför koltuğunda oturan zihniyetin değişmesi lazım.
Arkadaşlar engellilere yönelik yasa 2005'te yürürlüğe girdi ve 7 yıllık bir süre içinde bütün yaşam alanlarının engellilerin hayatlarını kolaylaştırmaya yönelik olması öngörülüyordu. Şimdi bu 7 yıl içinde kimse sesini çıkarmadı, uygulanabilirliğini tartışmadı, sorunlar için alternatif düşünmedi, şimdi bu 7 yıılık süreç bitince yani yumurta kapıya dayanınca birşeyler tartışılmaya başlanıyor. Çünkü yaptırım var, oysa ki bu yaptırımların olacağı 7 yıl öncesinde belli idi, herkesin aklı bu süreçte neredeydi ???
Güncel;
2005 yılında çıkarılan Özürlüler Yasası doğrultusunda belediyeler başta olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarına, yaya geçitleri, resmi yapılar, yeşil ve spor alanları gibi alt yapıların engellilerin erişilebilirliğine uyumu için verilen 7 yıllık sürenin dolmasına günler kala, 3 yıl uzatma geldi. Buna göre 7 Temmuz 2012 tarihinde dolacak süre 7 Temmuz 2015’e uzatılacak. Bu uzatmanın gerekçesi, “gerekli tedbirlerin alınabilmesi amacıyla” şeklinde açıklandı.
Ak Parti Adana Milletvekili Mehmet Şükrü Erdinç ve Amasya Milletvekili Avni Erdemir’in verdiği kanun teklifi, kamu kurum ve kuruluşları ve belediyelerin, yaya geçitleri, resmi yapılar, yeşil ve spor alanları gibi alt yapıların engellilerin erişilebilirliğine uyumu için verilen ve dolmak üzere olan 7 yıllık süreyi 3 yıl daha uzatıyor. Değişikliğe göre, 7 Temmuz 2012 tarihinde dolacak 7 yıllık süre, kamu kurumları ve belediyelerin üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirmediği için 3 yıl daha uzatılacak. Teklife göre, hazırlıkların tamamlanması için 7 Temmuz 2012 olarak belirlenen son süre 7 Temmuz 2015 olarak değiştirilecek. Teklifte süre uzatımının gerekçesi ise, “gerekli tedbirlerin alınabilmesi amacıyla” şeklinde açıklandı.
Engellilerden büyük tepki
Engelliler Konfederasyonu Başkanı Turhan İçli, Milliyet’e şu değerlendirmede bulundu:
“2005’teki yasada engellilere yönelik hazırlıklar için 7 yıl süre verildi. ‘Hadi öyle olsun bekleriz’ dedik. Ama bu uzatmayı hiç beklemiyorduk. Ne adaletle ne hakla ne hukukla bağdaşır. Belediyeler 7 yıl uyudular bıçak kemiğe dayandığında ‘vay biz ne yapacağız’ diyerek telaşa düştüler. Belediyeler 7 yılda basit önlemleri bile almadılar. Hergün açılan çukurlara düşüyoruz. Ama paralı işlerle göstermelik fantezi işleri daha çok sevdiler. Kınıyorum, bunu yapacaklarını düşünmemiştim. Olan yine engellilere olacak.”
Neleri yapmadılar?
7 Temmuz 2005 yılında Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 5378 Sayılı Özürlüler Yasası’na rağmen kamu kurumları ve belediyelerin yapmadıkları düzenlemeler şöyle:
“Kamu kurum ve kuruluşlarına ait mevcut resmi yapılar, tüm yollar, kaldırımlar, yaya geçitleri, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel alt yapı alanları ile umuma açık her türlü özel yapılar özürlülerin erişebileceği uygun duruma getirilmedi. Büyükşehir belediyeleri ve belediyeler, şehir içi hizmetleri ile toplu taşım araçlarını özürlülerin erişebilirliğine hazırhale getirmedi.
Kaynak: Milliyet.
Daha çok ertelenir bizdeki bu kafalarla...
erhanarici18
20-06-2012, 22:12
minibüstekiler o cezayı kesen memuru YIKARLAR....
Yiğit Ş.
20-06-2012, 22:23
aynen ertelediler 3 sene. kanunlar nasıl işlerine geliyorsa o şekilde değiştirilmeye devam. durmak yok yola devam !
Tuning055
20-06-2012, 23:01
İlla bizide öpecekler:D:D Araba kullanmak için iyi bir bahane daha:D
Sabah haberlerinde (hangi kanal hatirlamiyorum) 2017 senesine kadar ertelendigini soylemislerdi.