Orijinalini görmek için tıklayınız : Yurtdışı Telefonlarına Kayıt Yasağı Geldi
Geçtiğimiz günlerde haberini yaptığımız ve meclisten geçerek yasalaşan yurtdışı telefonlarına 100 TL harç uygulaması ile ilgili yeni detaylar belli oldu. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu BTK, yaptığı yazılı bir açıklama ile 100 TL'lik harç uygulaması devreye alınanan kadar yurtdışı telefonların pasaportlara kayıt ettirilmesi uygulamasının durdurulduğunu belirtti.
İşte BTK'nın resmi açıklaması:
15.06.2012 tarihli ve 28324 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 20 nci maddesi ve Kanunun Yürürlük maddesi uyarınca Maliye Bakanlığı’nca bugünden itibaren yurtdışından getirilen cihazların elektronik kimlik bilgisinin (IMEI) kayıt altına alınması işleminden önce 100 TL harç bedeli yatırılması ve kayıt işlemi sırasında bu belgenin aranması ve harç ödenmeden kayıt işlemi yapılamayacağı hükme bağlanmıştır.
Bu kapsamda 15.06.2012 tarihi itibariyle yurt dışından yolcu beraberinde getirilen cihazların kayıt işlemi için başvuruda bulunulmadan önce pasaport sahibi olan kişiler tarafından 100 TL harç bedeli yatırılması ve abone kayıt merkezlerine pasaportun yanı sıra harç ödendiğini gösterir belgenin aslı ile birlikte başvuruda bulunulması gerekmektedir.
Abone kayıt merkezleri tarafından yapılan ve Kurumumuzca onaylanan elektronik kimlik bilgisine (IMEI) haiz cihazların kayıt işlemi, Maliye Bakanlığı tarafından harç işleminin yatırılmasına ilişkin Tebliğ yayımlanıncaya kadar durdurulmuştur.
Kamuoyuna saygı ile duyurulur.
Sebebi Maliye Bakanlığı
Kayıt işleminin durdurulmasının sebebi ise Maliye Bakanlığı'nın konuyla ilgili tebliğ yayınlamamış olması. Tebliğ yayınlanıp bu 100 TL ek harcın nasıl ve ne şekilde alınacağı belirlendiğinde kayıt işlemleri tekrar başlayacak.
Fiyat avantajı vardı
Yurdışından telefon satın alıp Türkiye'de kullanmak özellikle fiyat yüksek olan üst seviye modellerde 600-700 liraya kadar avantaj sağlıyordu. Bugüne kadarki sistemde yurtdışından getirilen telefonlar 10 TL gibi bir ücretle pasaporta kayıt ettirirebiliyordu. Ancak bu kayıt işlemi yapacak pasaportun sahibinin en fazla 1 ay içinde Türkiye'ye giriş yapması ve 2 yıl boyunca başka bir telefon kaydı yaptırmamış olması gerekiyordu.
Ne zaman yürürlüğe girer?
Maliye Bakanlığı'nın ilgili tebliği yayınlanıp, harç ödemesi ile ilgili düzenleme şekli belirlendiğinde uygulamanın yürürlüğe girmesi bekleniyor. Muhtemelen 1 hafta 10 gün içinde tebliğin yayınlanması ve hayata geçmesi bekleniyor.
yani??
ben simdi telefonumu kayit yaptiramayacak miyim?
yarin hazirkart alayim diyordum,kullanamayacak miyim?
20 30 liraya telefoncular imei kaydı yapıyolar sımdı onlardamı yapamıcak :D
onursumer
17-06-2012, 13:30
100tl harcın nasıl yatırılıcağı açıklığa kavuşana kadar kayıt işlemi durdurulmuş :D
20 30 liraya telefoncular imei kaydı yapıyolar sımdı onlardamı yapamıcak :D
imei kaydı değilde imei çakmak sanırım o :D onun önüne zor geçerler
imei klonlama'nın önü iyice açılmış oldu yani
valla bızımburdakı telefoncular yurtdısından gelen ıphonelere felan eskı nokıa 3310ların felan kodunu gırıp acıyolar
yavuz364
17-06-2012, 13:41
Bana kalırsa IMEI çakmak yasal bir işlem gibi.. Örneğin eski bi telefonum var onun IMEIsi bana ait ve onu kullanmak için yeni telefonuma aktarıyorum...
Tekrar IMEI parası vermek istemiyorum... Dava açılsa kazanılabilecekmiş gibi duruyor :D
imei kaydı değilde imei çakmak sanırım o :D onun önüne zor geçerler
Arasts61
17-06-2012, 13:48
Geçtiğimiz günlerde haberini yaptığımız ve meclisten geçerek yasalaşan yurtdışı telefonlarına 100 TL harç uygulaması ile ilgili yeni detaylar belli oldu. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu BTK, yaptığı yazılı bir açıklama ile 100 TL'lik harç uygulaması devreye alınanan kadar yurtdışı telefonların pasaportlara kayıt ettirilmesi uygulamasının durdurulduğunu belirtti.
İşte BTK'nın resmi açıklaması:
15.06.2012 tarihli ve 28324 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 20 nci maddesi ve Kanunun Yürürlük maddesi uyarınca Maliye Bakanlığı’nca bugünden itibaren yurtdışından getirilen cihazların elektronik kimlik bilgisinin (IMEI) kayıt altına alınması işleminden önce 100 TL harç bedeli yatırılması ve kayıt işlemi sırasında bu belgenin aranması ve harç ödenmeden kayıt işlemi yapılamayacağı hükme bağlanmıştır.
Bu kapsamda 15.06.2012 tarihi itibariyle yurt dışından yolcu beraberinde getirilen cihazların kayıt işlemi için başvuruda bulunulmadan önce pasaport sahibi olan kişiler tarafından 100 TL harç bedeli yatırılması ve abone kayıt merkezlerine pasaportun yanı sıra harç ödendiğini gösterir belgenin aslı ile birlikte başvuruda bulunulması gerekmektedir.
Abone kayıt merkezleri tarafından yapılan ve Kurumumuzca onaylanan elektronik kimlik bilgisine (IMEI) haiz cihazların kayıt işlemi, Maliye Bakanlığı tarafından harç işleminin yatırılmasına ilişkin Tebliğ yayımlanıncaya kadar durdurulmuştur.
Kamuoyuna saygı ile duyurulur.
Sebebi Maliye Bakanlığı
Kayıt işleminin durdurulmasının sebebi ise Maliye Bakanlığı'nın konuyla ilgili tebliğ yayınlamamış olması. Tebliğ yayınlanıp bu 100 TL ek harcın nasıl ve ne şekilde alınacağı belirlendiğinde kayıt işlemleri tekrar başlayacak.
Fiyat avantajı vardı
Yurdışından telefon satın alıp Türkiye'de kullanmak özellikle fiyat yüksek olan üst seviye modellerde 600-700 liraya kadar avantaj sağlıyordu. Bugüne kadarki sistemde yurtdışından getirilen telefonlar 10 TL gibi bir ücretle pasaporta kayıt ettirirebiliyordu. Ancak bu kayıt işlemi yapacak pasaportun sahibinin en fazla 1 ay içinde Türkiye'ye giriş yapması ve 2 yıl boyunca başka bir telefon kaydı yaptırmamış olması gerekiyordu.
Ne zaman yürürlüğe girer?
Maliye Bakanlığı'nın ilgili tebliği yayınlanıp, harç ödemesi ile ilgili düzenleme şekli belirlendiğinde uygulamanın yürürlüğe girmesi bekleniyor. Muhtemelen 1 hafta 10 gün içinde tebliğin yayınlanması ve hayata geçmesi bekleniyor.
bu durumda 2 yıl pasaport sınırlaması olmadan istediğimiz kadar telefon getirip 100 tl karşılığı adımıza kaydettirebiliyoruz heralde..??
bu ne dengesizliktir, başına buyrukluktur diyeceğim ama ülkenin bulunduğu durumda normal karşılamak gerek.
ne zaman bur haltı doğru yapacaklar merak ediyorum, kardesim yurtdışından gelen herkes telefon tüccarı mı?
mesela ben 4 hafta ne yapacagım? tlf.u kullanamiyorsun, isletip hat takamiyorsun eeeee dönünce kol gibi fatura ode..
herkesi potansiyel kaçakçı görüp vatandaşı mağdur etmek neyin nesi?
küfür edeceğim simdi kendini teknoloji kurumunda adam sayanlara..
slowmotion
17-06-2012, 14:05
şimdi hem 100tl verip hem pasaportu olan 1 ay içerisinde gir çık yapmış olanmı gerekiyor? yoksa 100tl veren herkes yaptırcakmı?
Bu durumda simdi her 100 tl veren istedigi kadar telefonmu getirmis olcak?bide bu durumun sebebi bizim millet bokunu cikardi adamlarinda isine geldi baktilar gecirelim:D
değişmeyen tek şey değişimin kendisi olmaya devam ediyor :D
Yiğit Ş.
17-06-2012, 14:13
Devlet kazandığı parayı telefonculara kazandırmak istiyor sanırım :D bi yakınları telefoncu açmış olabilir. :)
matthardy
17-06-2012, 17:44
Android tel getirin ;) imei caktirirsiniz.gecen bi yerde 3gli telefonun imeisini cakmak gerektirini okudum.oda yalan , ben kiz arkadasima galaxy note aldim imeisi panasonic gd 90 :)
Hadi ya dünde galaxy sII almıştım yurtdışından şimdi 100 lira daha mı vericez.
Bu 100 lirayı nereye vercez bşka yolu yokmudur :D
evett hem havaalanında hemde ıstınyeparkta sordum ve kayıt yapmıyorlar..
ve bu arada hazırkart 50 tl olmus.
almadım yaptırmadım,dönünce 4 katı fatura öderim ama yinede bu soygunculara 5 kurus para vermem.
milleti donuna kadar soymayı kafalarına koymuslar..
Kayıt yaptırmak için 100 lira vermemiz yetiyor mu ? Ben Dereköy sınır kapısından giriyorum telefonu getirirken mi kayıt ettircem 100 lira bayılcam yoksa gelince havaalanına mı gidicem ?
İsin b..ku ciktigi icin devlette onlemini aldi arkadaslar.madem disardan aldin tr ye gelince 100 lira kayit parasi verebiliyosun dio sn onu bana ver dio ama pasaport gercek olsun oyle imein patlamasin benimde isimi kolaylastir diyo.
Size olacaklari soyleyim kayitli telefonlarin piyasa degeri articak eskiden 100 liraya yaptirdiginiz fason imei kayitlarina artik 250 milyon istiycek telefoncular olay bu.
mesela xperia s , iphone lar vb bazı telefonlar çakma imei ile çalışmıyo ama geneli telefoncularda açılabiliyo yani telefonların %90 ı bu işleme gerek kalmadan açılabilir diğer telefonalr için pasaport kaydı olmayanlarda telefoncularda zaten 100 liraya kayıt yaptırıyolardı diğer yollarda olan kaçak telefon satıcılarına oldu değişen fazla bişi yok yani
Kayıt yaptırmak için 100 lira vermemiz yetiyor mu ? Ben Dereköy sınır kapısından giriyorum telefonu getirirken mi kayıt ettircem 100 lira bayılcam yoksa gelince havaalanına mı gidicem ?
Turkıye ye geldiğinde pasaportunu ve telefonunu en yakın turkcell bayısıne götür 10 liraya kayıt yapıyolar ama bu yururluge girdiyse onuda turkcell de sana yönlendirirler zaten
yukarida dedigim gibi, 2 gundur kayit yapmiyorlarmis Turkcellde.
isin b.ku çıkmış olabilir ama benim demek istediğim bu kadar amatör bir uygulama yapan beyin kapasitesi düşük insanlar neden herkesin potansiyel kaçakçı olmadıgını göz önüne almıyor?
her zamanki gibi kuru yanında yas yakma olayidir bu.
tamam kaçağın önüne gecmek için istiyorsan 500 tl yap eyvallah ama satıcı olmayan kullanıcıları mağdur etmeyeceksin.
ornek vereyim,
pasaport ile gittiğimde bana bir numara verecek ve telefonu sadece bu numara ile kullanabileceğim ve başka kart taktığımda çalışmayacak aynı yabancı pasaportlara uygulanan bir işlem, bu bu kadar zor olmamalı. satıcı adam ayiklasin pirincin tasını kullanıcı değil.
Şuan kayıt yapmıyorlarmış mesela ben haftasonu gidip gelicem o 30 gün içinde yapamazsa ben nasıl kaydettircem ki bidahaki gitmemi bekliycem sırf onlar kayıt yapmıyor diye.
Bakalım daha neler çıkıcak
pek derine inmedim kayıttan vazgeçtiğim için ama hatırladığım kadarı ile bir hafta süre sonra başlanacakmış. 100 tl yatırıldı makbuzu ile tcell servislrinde yaptirilabilecekmiş..
alper_pug
19-06-2012, 00:07
hayde şimdi ben yarın öbürsü gün dönecektim İstanbul'a , nasıl yapıcaz kayıt işini :beuj:
Metni okumadim bastan soyleyeyim, benimde tel 17 sinde kapatilacak diye mesaj geldi hala kapanan mapanan yok.. İnternette vergi dairesine yatirilacagi belirtilmisti en son o sekilde okumustum..
Nereden soyacaklarini sasirdilar ya..neyse ki telefon ucuza geldi 530€ ya galaxy s3 misss varsin olsun 100 lira da devlete basimin gozumun sadakasi der veririm memura :D
300 € s2 ye verdim 100 daha vercez mecburen umarım kayıt ücreti artmaz.
darkmoon
19-06-2012, 00:28
çakma imei kaydında şöyle bir şey var.. misal 3110 telin imesini gittiniz iphone 4s e çakdınız.. iphone ile internete girdiğiniz an sistem o telefonu 3110 olarak algıladığı için ve 3110 un internete 3g ye girme desteği olmadığı için direk imenizin çakma olduğunu sistem algılıyor ve imesini iptal ediyor.. 3110 u örnek verdim bu internet 3g desteği olmayan her tel için geçerli..
Son durum nedir hala kayıt yapılmıyor mu ? Kıbrıs'tan aldığım telefona az önce mesaj geldi 30 hazirana kadar telefonu kayıt ettirmem gerekiyor.
Low-Rider
25-06-2012, 19:54
pek derine inmedim kayıttan vazgeçtiğim için ama hatırladığım kadarı ile bir hafta süre sonra başlanacakmış. 100 tl yatırıldı makbuzu ile tcell servislrinde yaptirilabilecekmiş..
Pasaport olmadan 100TL versek kayıt oluyor mu?
çakma imei kaydında şöyle bir şey var.. misal 3110 telin imesini gittiniz iphone 4s e çakdınız.. iphone ile internete girdiğiniz an sistem o telefonu 3110 olarak algıladığı için ve 3110 un internete 3g ye girme desteği olmadığı için direk imenizin çakma olduğunu sistem algılıyor ve imesini iptal ediyor.. 3110 u örnek verdim bu internet 3g desteği olmayan her tel için geçerli..
Kaynak var mı bu sistemle ilgili?