Orijinalini görmek için tıklayınız : EV kirası zam oranı yardım
mutlaka evi olan kiraya veren yada kiracı olan birsürü kişi vardır forumda
bu ay benim zam ayı (kiracıyım)
sormak istiyorum resmi olarak % kaç zam yapmam lazım sizce ?
bu tüfe falan oranlarına göremi yapılır?
bu güne kadar hep aramızda hallettik, bu sene resmi oran ne ise onu uygulamak istiyorum
selamlar
Burak K.
27-06-2012, 19:12
Abime yeni ev kiraladık. Kiralarken o imzaladığımız zımbırtı da yazıyodu artış miktarı. Tam miktarı hatırlamıyorum ama örn; %10 gibi her sene kiranın %10u kadar artış yapılacak kiraya.
BlackEmperor
27-06-2012, 19:14
%10 ev kiarası için fazla bir oran bencegenelde %5-8 gibi artırılır en azından biz öyle yapıyoruz.
Enflasyon oranında arttırılıyor. %8 - %10
Kira kontratosunda ekstra bi madde yoksa tefe tüfe oranına göre artırım yapılır.
Ferhat_V
27-06-2012, 19:16
500 ödüyosan 550 600 arası bişey olur %10 gibi bir oran..
%10 idealdir diye düşünüyorum
ek madde eklenmemişse tefe tüfe oranı neyse ondan yapılır zam, kira kontratına ek madde eklenmişse o geçerlidir diye biliyorum.
yanlış olmasın biz ya %5 ya %10 yapıyoruz heryıl. Zaten tefe-tüfe oranına genelde yakın oluyor.
Blackbird
27-06-2012, 19:28
Kira arttıkça oran bir miktar daha düşsede genel olarak %5-10 arası değişiyor.
Enflasyon oranında arttırılıyor. %8 - %10
Evet enflasyon oranına göre ayarlanıyor resmiyette.
kontratta zam oranı yazılmamışsa tüfeden olarak yaparsın
kontrata zam oranı %5 yada %10 olarak yazıldıysa yazanı uygularsın
kontrattaki zam oranı yasal olarak ev sahibi isterse %25 e kadar zam yapma hakkı var
düzgün kiranızı ödediyseniz açıkçası pek bi önemi olmaz zam oranının karşınızdaki neticede insan çatır çatır pazarlık yapın :)
darkmoon
27-06-2012, 19:30
tefe tüfe oranına göre yapılır zam ama bu zam her semtte değişir.. bazı semtlerde %5 falan olur bazı semtlerde %8 bazılarında %10 semtten semte fark eder..
Tefe tufe oranına göre ayarlaniyor Hakan.Bu sene oran %8.1 ...
Kira artis orani, kira kontratinda ek bir madde ekelenmemis ise yillik Tufe degil, ufe yuzdesini gecemez.
Kira artis orani, kira kontratinda ek bir madde ekelenmemis ise yillik Tufe degil, ufe yuzdesini gecemez.
ortalama baz alınır
Trance-R
27-06-2012, 19:52
Tefe ve Tüfe'ye göre artır .
abi baktın ki çok garip bir fiyat çıkıyor küsüratlı gibi ,
üst değere yuvarla gitsin ... .25-.50-.75 tl gibi.
Tuncer M.
27-06-2012, 19:59
Arkadaşlarımın imzaladığı sözleşmede max. %8 diye bir ibare var. Ev sahibi fırsatçı her sene dip gaz kitliyor %8i :D Bir sene 7 yapmadı :D :D
2011 Sonunda % 11 küsürlü birşeydi Enflasyon oranı...
benim bildiğim kadarıyla %7 olması lazım
onursumer
27-06-2012, 20:33
bizim kiraya verdiğimiz ev çok işlek değerli bir bolgede
bizim kiracı her sene biz solemeden %10 yapıyor zaten daha fazlasıda biraz acımasızca diye düşünüyorum
Hakan Girginer
27-06-2012, 20:45
Ben zam yapmıyorum.
Eve girerken "istediğin kirayı veririm, ama yükseltme" dedim.
Kontrattaki kira artışı maddesini çizip iptal ettik.
Bu yıl 5. yılımız ve yükseltmiyoruz.
Durduk yerde evin tuğlasına, fayansına zam gelmiyor ki..
Bu alınıp satılan bir mal de dağil, her ay yenisini alıp rafa koymuyor..
Eee, zam ne iş o zaman?
darkmoon
27-06-2012, 21:45
hayat pahalı ekmeğe elektriğe suya zam geliyor kiralarda o oranda zamlanıyor ama ev almakdansa kirada kalmak aslında daha mantıklı bir arkadaşımın dediği gibi bir evde ömürümü çürütüceğime bütün evler bana ait adam ibr sene modada oturdu bir sene mecidiyeköyde bir sene bahçeşehirde şimdi modaya geri döndü tamamen maksat farklı ortamlarda yaşamak emekliliğinice bodrumda yapıcak sanırım :)
Hakan Girginer
27-06-2012, 21:49
hayat pahalı ekmeğe elektriğe suya zam geliyor kiralarda o oranda zamlanıyor
Bir binanın nesine zam geliyor?
Değeri artıyor ise, satsın.
Ben evi tüketmiyorum ki..
luckdove
27-06-2012, 21:50
Ben zam yapmıyorum.
Eve girerken "istediğin kirayı veririm, ama yükseltme" dedim.
Kontrattaki kira artışı maddesini çizip iptal ettik.
Bu yıl 5. yılımız ve yükseltmiyoruz.
Durduk yerde evin tuğlasına, fayansına zam gelmiyor ki..
Bu alınıp satılan bir mal de dağil, her ay yenisini alıp rafa koymuyor..
Eee, zam ne iş o zaman?
5 yıldır aynı kira mı? Keşke ben de böyle bir ev sahibi bulsam keşke kıymetini bilin :)
Siz evi meta olarak görüyorsunuz ama kanun pek evin kendisiyle ilgilenmiyor. Kirayı evin sahibinin geliri olarak görüyor. Tefe, Tüfe oranında zam gelmesinin nedeni de kirayı alan kişinin enflasyon karşısında ezilmeyip alım gücünün aynı kalması. Bu kanunların yorumu bu arada dediğim gibi. Yani kiranın kanunlar önündeki bakış açısı bu.
Bu arada sevgili Maxi,
İlk sene için eğer kontratta bir kira artık bedeli yazılmış ise ev sahibi o bedeli isteyebilir. Bir bakın bakalım kontrata. Ama birşey yazmamışsa da bu anlaşalım diye boş bıraktım anlamındadır. İlk seneden sonra Tefe, Tüfe ye göre oluyor. Zaten ilk seneden sonra kontrat yenilenmez. İkinci sene sonunda devam edecekseniz bankaya yatırdığınız kirayı zamlı olarak yatıtırsınız. Ev sahibi bankadan parayı çekti ise ki bankanızdan bunu öğrenebilirsiniz zammı kabul etmiş demektir. Ama yok parayı çekmediyse bu zammı kabul etmediği anlamına gelir. O zaman görüşmeniz gerekir ama legal zam oranını yaptıktan sonra kanunlar karşısında siz güçlü olursunuz.
Bu arada dünya hali ne olur ne olmaz; kiranızı günü gelmeden veya tam gününde ödeyin. Kesinlikle bir gün dahi olsa geç ödemeyin. Ve bütün ödemelerinizin yazılı belgesini bir dosyada biriktirin.
5 yıldır aynı kira mı? Keşke ben de böyle bir ev sahibi bulsam keşke kıymetini bilin :)
ben 6 senedir kira artışı yapmıyorum ama kiralardada oyle aman aman bi yükselme yok sonuçta piyasası var
RafetAraç
27-06-2012, 22:10
50tl standart bizm buralarda. her sene 50 tl arttırıyoruz kira oranını. örneğin 600 ise 650 oluyor.
cagri-35
27-06-2012, 23:02
Yasada güncel olanı bildiğim kadarıyla ÜFE + TÜFE / 2 şeklinde
. Ama tabi kendi aranızda diyalog ilede çözebilirsiniz.
Kira kontratında kira artırımı ile ilgili bölüm doldurulmadıysa tefe tüfe oranına göre kira artırımı yapılır.
darkmoon
28-06-2012, 01:59
binayla evle ne alakası var sadece kira ile geçinen insanlar var bu ülkede kadının yada adamın tek geliri kirası belki birde emekli maaşı tabiki onun elektriğine suyuna ekmeğine zam gelirse bunu bir şekilde oda kendi gelirlerine yansıtıcak ki zarar etmesin.. sizin mantığınızda o zaman kiraya ne gerek varki devlet bianalar yapsınmillet evede para vermesin devlet insalara bedava evler hibe etsin neticede çimento beton ne olucakki devlete masrafı..
Sercan AKCAN
28-06-2012, 02:10
valla kira oranını bilmemde bizim kiracımız 4 yıldır oturuyor.toplasanız 100 lira falan toplamda zam yapılmıştı o da 4 yılın toplamı :) kiracımızında durumu çok iyi olmadığı için zorlamanında anlamı yok hemde verdiği parada gözü kalmasın diye kendisine bırakıyoruz hep o da güzel güzel anlatıyo durumu zam yapılmadı yani bu zamana kadar totalde 100 liradan başka.Ama o da eve doğru düzgün bakıyor.Karşılıklı ilişki daha önemli bence kontrattan vs den.
Hakan Girginer
28-06-2012, 02:41
binayla evle ne alakası var sadece kira ile geçinen insanlar var bu ülkede kadının yada adamın tek geliri kirası belki birde emekli maaşı tabiki onun elektriğine suyuna ekmeğine zam gelirse bunu bir şekilde oda kendi gelirlerine yansıtıcak ki zarar etmesin.. sizin mantığınızda o zaman kiraya ne gerek varki devlet bianalar yapsınmillet evede para vermesin devlet insalara bedava evler hibe etsin neticede çimento beton ne olucakki devlete masrafı..
Sevgili karamehtap, sen git bir sakinleş, çay filan iç, birşeyler yap..
Ben mal sahibi ile aramda olan bir anlaşmadan bahsediyorum.
Adam emekli değil. Kira gelirine muhtaç değil.
Ben kendi argümanımı masaya koydum, makul bulundu ve el sıkıştık.
Ayrıca, ne boyutta olursa olsun hiç bir tamir, bakım, vs. masrafını mal sahibine yansıtmam.
Mutfağı baştan yaptım (ben yaptım). Elektrik sistemini elden geçirdim, tüm cepheye tente yaptım, kırk türlü sabit dolap vs yaptım/yaptırdım. Bunlar artı değer.
Ben para vermeyeyim dedim mi?
Sen benim ne kadar kira verdiğimi biliyor musun?
Neden gelip efelik yapıyorsun akşam akşam, anlamadım.
Hakan Girginer
28-06-2012, 02:47
Bu arada, ben konut satın almaya karşıyım. Bu benim tasarrufum.
Ama, kiralayacak ev ararken çok ilginç ev sahiplerine de rastladım.
Adamın biri bana "ver o köpeği birine gitsin" dedi!
Koca memeli bir teyze bana ve eşime "bu tuvalete sadece çiş yapabilirsiniz" buyurdu!
Şark kurnazı bir "beyefendi" benden 20.000 Euro "depozit" istedi!
Şu anda dünyanın en huzurlu köşesinde üç köpeğimiz ve bir adet kaplumbağamız ile tatlı tatlı yaşıyoruz.
Ev sahibi yan evde. Balkondan "çay var mı?" diye sesleniyorum, çay koyuyorlar.
Sonra da çıkıp beraber iş yapıyoruz bahçede.
Huzur dediğin bakkaldan alınmıyor.
hakan abi senin misafirin olduk yiğitle sohbete gelmiştik o yerde insan yaşlanmaz ne güzel kendi zevkine göre yapıyorsun yaşıyorsun orda, ne ev sahipleri var belli değil bence samimiyetiniz çok iyi ev sahibiyle oda diğer ev sahipleri gibi değil tam insanmış
bu arada enflasyon oranına göre zam yapılır ev sahibi ister her sene yapar yada 2 yılda bir yapar yada hiç yapmaz o ona kalmış birşey benimki maşallah her sene arttırıyor:D
orhan_guney
28-06-2012, 03:56
yüzde 7 ile yüzde 10 max.
Bu arada, ben konut satın almaya karşıyım. Bu benim tasarrufum.
Ama, kiralayacak ev ararken çok ilginç ev sahiplerine de rastladım.
Adamın biri bana "ver o köpeği birine gitsin" dedi!
Koca memeli bir teyze bana ve eşime "bu tuvalete sadece çiş yapabilirsiniz" buyurdu!
Şark kurnazı bir "beyefendi" benden 20.000 Euro "depozit" istedi!
Şu anda dünyanın en huzurlu köşesinde üç köpeğimiz ve bir adet kaplumbağamız ile tatlı tatlı yaşıyoruz.
Ev sahibi yan evde. Balkondan "çay var mı?" diye sesleniyorum, çay koyuyorlar.
Sonra da çıkıp beraber iş yapıyoruz bahçede.
Huzur dediğin bakkaldan alınmıyor.
hakan abi o sana özel bir uygulama/şans/anlaşma
bize öyle ev sahibi hiç düşmedi valla
belki senin yerinde ben olsaydım o ev sahibi ile senin gibi anlaşamayacaktım ?
demekki adam sana inanmış güvenmiş parayı çok dert etmemiş, ne güzel
ama geriye kalan biz, yani 20 milyon kadar kiracı :)
her sene kirayı arttırmak durumundayız
çünkü paranın değeri düşüyor, kaçınılmaz son.
5 sene kadar önce aldığın motor yağı fiyatı aynı değildi değilmi ?
yada ekmek ? yada ayakkabı ? iett bileti ? benzin ?
edit:
imla hataları
yeni borçlar hukuku yasaı geçince zam artışı maksimum üfe oranında olucak ama şu an için enflasyon yüzde 10 u geçmediği sürece yüzde 10 dur
bizim kiracılarla tefe tufe oranına gore gıdıyor. sozlesmede de farklı bısey varsa tabı ona gore gıder. ama sanırım yok aranızda halledıyormussunuz. bu durumda tefe tufe dersın..
darkmoon
28-06-2012, 12:52
Sevgili karamehtap, sen git bir sakinleş, çay filan iç, birşeyler yap..
Ben mal sahibi ile aramda olan bir anlaşmadan bahsediyorum.
Adam emekli değil. Kira gelirine muhtaç değil.
Ben kendi argümanımı masaya koydum, makul bulundu ve el sıkıştık.
Ayrıca, ne boyutta olursa olsun hiç bir tamir, bakım, vs. masrafını mal sahibine yansıtmam.
Mutfağı baştan yaptım (ben yaptım). Elektrik sistemini elden geçirdim, tüm cepheye tente yaptım, kırk türlü sabit dolap vs yaptım/yaptırdım. Bunlar artı değer.
Ben para vermeyeyim dedim mi?
Sen benim ne kadar kira verdiğimi biliyor musun?
Neden gelip efelik yapıyorsun akşam akşam, anlamadım.
ben gayet sakinim gayette sakin yazdım efelikle işim olmaz efelikde böyle nette yapılmaz.. algılamalarımız farklı demek ki siz her yazılanı böyle algılıyorsanız yani sana karşı kızgın öfkeli yada efelik yapan tarzda oda sizin probleminiz.. halbuki ben gayet sakin yazdım yazımı..
ben şahsınıza direk özel hayatınıza yönelik bir şeyde yazmadım olayı hemen kişiselleştirmişsiniz siz betona çimentoya zam mı geliyor yazmışınız bende genel olarak ceap verdim şahsınıza direk özel hayatınıza sizin ev sahibinizle olan diyaloğunuza yönelik bir cevap vermedim türkiye genelinde genelde neden zam yapıldığına dair bir cevap yazdım.. olayı kişiselleştirmeninde bir mantığı manası yok. :) ev sahibinizle aranız iyiyse ne mutlu size :) ortak olduğumuz bir fikir varsa bencede ev almak mantıksız yukardada yazdım millet gidiyor 300 bin 500 bin tl ye 1 trilyona ev alıyor o evin parasını 20 yılda ödüyor ömründen gidiyor keyfinden gezmesinden lüksünden kesiyor bir ev için peki ömründne geriye kaç yıl kalıyor bu ev satın alma kültürü bizlerde var halbuki kirada bütün evler senin sıkılırsın deniz kenarınad oturursun sıkılırsın dağ manzarasında oturursun sıkılırsın şehrin göbeğinde oturursun... bu arada sakinim bunuda şimdi öfkeli sinirli efelik yapıyor diye falan algılamayın hatta sizin tabirinizle şu anda elimde ibr bardak çay var keyfimde yerinde :D
aynurkimal
24-11-2016, 13:55
Tefe tüfeye göre zam kiracılar için en mantıklı olanı bence.Yıllık artış oranlarını paylaşıyorum.İnceleyince söylemek istediği mi daha net anlayabilirsiniz.Bu adreste oranlar sürekli olarak güncelleniyor bilginiz olsun arkadaşlar.
Tefe Tüfe Oranları
Ay 12 Aylık Ortalama Değişim Oranı (%) Bir Önceki Yılın Aynı Ayına Göre Değişim Oranı (%)
Ocak 5,50 5,94
Şubat 5,61 4,47
Mart 5,64 3,80
Nisan 5,47 2,87
Mayıs 5,19 3,25
Haziran 4,91 3,41
Temmuz 4,77 3,96
Ağustos 4,51 3,03
Eylül 4,07 1,78
Ekim 3,83 2,84
Kasım
Aralık
KAYNAK
TEFE ve TUFE Oranları - 17 Kasım 2016 - emlakajanda.com (http://emlakajanda.com/TEFE-ve-TUFE-Oranlari_503)
Rockford
24-11-2016, 14:11
ev sahibim hiç böle küsüratlara bulaştırmıyor beni net olarak %10 zammı kitliyor geçiyor. Hayat istanbulda evi olana güzel :)
dasemert
24-11-2016, 14:16
Konudan alakasız olacak ama bir sorum olacaktı.
Öğrenciyim,6 ay peşin kira verdik daha 2.ayımız ve ev satıldı.Emlakçı sizlik sorun yok diyor ama çıkarma gibi durumları olabilir mi içeride paramız var sonuçta?Yapılan kontrat 1 yıllık bu arada.
Kiracılarımızla olan iletişimimiz çok güzel ve net.
Kontrata elektrik- su vb. abonmanlıkları kira kontratının ardından en fazla 20 iş günü içerisinde üzerine alması, almaması halinde depozito bedeli ev sahibinde kalacak şekilde evi boşaltması şeklinde madde ekleyip notere tasdik ettiriyorum.
%Tefe-Tüfe kapsamında zam yapılacağından bilgilendirip en fazla %10'u geçmeyecek şekilde anlaşıyoruz. Kira kontratının bitmesine 6 ay kala resmi yazı gönderiyorum tefe-tüfe kadar zam yapılmasına müteakip olmamamız halinde daireyi yasal sürede boşaltmanız gerekmektedir diye. Hepsiyle de anlaşıyoruz. Genelde %9 ve %10'a yakın bir değer çıkıyor Tefe-Tüfe.
Hiç bir problem yaşamadım; hepsiyle resmi yollarla, banka ve karşılıklı noterde imzalı anlaşmalar yaptığımız için ne kira geciktirenler ne de eve,daireye zarar veren kiracımız çıkmıyor.
Vergi vermemek için elden kira alan, resmi anlaşma yapmayan, 3ün 5 in hesabını yapan ev sahiplerinin başına hep bir sıkıntı geliyor.
Genç yaşta oturduğu evin sahibi birisi olarak; Allah gerçekten kira verenlere sabır versin. Bana çok koyardı mesela başkasının evinde oturup kira vermek.
Sadık Özyer
24-11-2016, 14:24
Valla benim babam üniversite okumadı ama çok akıllı adammış , geçen mühendislik ekonomisindeyiz doları konuşuyoruz dolar 3.17 bir sonraki ders 3.40
tl nin faizinin yüksek dolarınkinin düşük olmasının sebebi sonra düşündüm ki babam haklıymış vay be.
Babam konutların dahi kiralarını € üzerinden alır hiçde zam yapmaz.
yıldırımbyzt
24-11-2016, 15:01
Konudan alakasız olacak ama bir sorum olacaktı.
Öğrenciyim,6 ay peşin kira verdik daha 2.ayımız ve ev satıldı.Emlakçı sizlik sorun yok diyor ama çıkarma gibi durumları olabilir mi içeride paramız var sonuçta?Yapılan kontrat 1 yıllık bu arada.
Kanunen kontrat yaptığınız için sizi çıkarma hakkı bulunmuyor yinede sözleşme yapılırken şart olarak belirtilmeli bu herhangi bi soru varsa aklinda sorabilirsin abi pm den bende sertifikalı danismanim :D
dasemert
24-11-2016, 19:10
Kanunen kontrat yaptığınız için sizi çıkarma hakkı bulunmuyor yinede sözleşme yapılırken şart olarak belirtilmeli bu herhangi bi soru varsa aklinda sorabilirsin abi pm den bende sertifikalı danismanim :D
Sağolasın şimdilik yok inşallah olmazda.Bizim kiracımız varken aylardır kira ödemediği halde çıkaramamıştık ama bizdeki şans işte ister istemez gerildik :D
yıldırımbyzt
24-11-2016, 19:50
Sağolasın şimdilik yok inşallah olmazda.Bizim kiracımız varken aylardır kira ödemediği halde çıkaramamıştık ama bizdeki şans işte ister istemez gerildik :D
İnşallah ihtiyaç duymazsınız :D kiracı çok üstün kanunlarda ev sahibi olmak daha zor :D