Orijinalini görmek için tıklayınız : Otomatik araca park halinde çarpınca ne olur?
Dün gece saat 23:00 civarında aşağıdan büyük bir patırtı sesi duydum ve dün sabah satın aldığım ix20 hyundai aracımın polis ölçümlerine göre 22 metre sürüklendiğini gördüm.Allahtan araba yola filan savrulmamış arka tampon bagaj kapağı ve arka stop kırılmıp dağılmış,arabama vuran gençler alkollü ve yaralılardı.Herneyse polis işlemleri yaptı,bende şikayetçi oldum.
Ix20 gerçekten sağlam bi arabaymış,22 metre sürüklenip bu kadar az hasar alması hepimizi çok şaşırttı.
Aracın otomatik olması ve P de durmasından dolayı hemen şüpheye düşüp aracı çalıştırdım,gayet güzel hiçbir sorun yok,sadece D den P'ye geçerken çok ufak bir vuruntu yapıyor oda soğukken belki normaldir ama kuruntu işte.Bugün servise çektik özellikle şanzımana baktırdım test cihazıylada baktılar hiçbir sorun göremediler,ancak birçok arkadaşım şanzımandaki sorunun ileride meydana çıkacağına neredeyse garanti verdiler,şimdi ben ne yapmalıyım?
P halinde el freni çekilmemiş ve sürüklenmiş bir aracın 4 ileri otomatiği ileride başıma sorun açarmı?
Nightfish
07-07-2012, 15:19
Ciddi bi sorun çıkaracağını sanmıyorum ama değer kaybı davası açar ve bu durumu mahkemede anlatırsanız şanzımanın parasını rahatlıkla alırsınız.
Ben zaten şikayetçi oldum,expertiz şanzımanda sorun görmez ise...ki şimdilik öyle bir durum yok,ileriki zamanda arızalansa bile kimseye bi ispatta bulunamam.
Bu arada değer kaybı için ne gibi bir prosedür çalışıyor,kaybı kim belirliyor?
p deiken sadece bir kilit pimi vardir. bu kilitte suruklenmek zarar vrmemistir araca
en fazla kilit pimi sorunu çıkar o zaman doğrumu?
Otomatik bir aracı düz bir zeminde N konumunda el freni çekili vaziyette bırakmak daha mantıklı olmaz mı ?
Mnatıklısı P ve elfreni cekılı bırakmak.. N de tutan hıcbısey yok P de en azından tutan bısey var ustune + el frenı yanı kısacası..
Emrecan-R
07-07-2012, 18:05
geçmiş olsun
kickbuttowski
07-07-2012, 18:07
Manuel aracı viteste bırakınca ve sürüklenirse vitesten mi atıyor?
abi yokusta park ederken bile once el frenine bindirip sonra P'ye atmak, direk P'ye atip freni birakmamak lazim diye biliyorum ki aradaki farki rahatlikla hissedebiliyosunuz gozle bakinca da. sanzimana yuk binmiyor mu hic P'de zorlayinca??
İyiki elfrenini çekmemişim,yoksa hasar çok daha büyük olurdu diye düşünüyorum.
Otomatiktede herseferinde N de bırakmak zor oluyor genelde P refleks gibi atıp bırakıyoruz,ne bilelim böyle magandaların o suratle vuracağını.
İyiki elfrenini çekmemişim,yoksa hasar çok daha büyük olurdu diye düşünüyorum.
Otomatiktede herseferinde N de bırakmak zor oluyor genelde P refleks gibi atıp bırakıyoruz,ne bilelim böyle magandaların o suratle vuracağını.
vurmayla alakasi yok bende aliskanlik oldu artik arabaya hic yuk bindirmemek icin once elfrenini cekip freni birakip P'ye geciyorum otomatik araclarda
Ayrica el freni cekili olsa arka tekerler frenleyerek surukleme mesafesini azaltabilirdi belki ama bu pek bir ise yaramazdi sanirim sanzimanla alakali kisimda
kickbuttowski
07-07-2012, 18:39
vurmayla alakasi yok bende aliskanlik oldu artik arabaya hic yuk bindirmemek icin once elfrenini cekip freni birakip P'ye geciyorum otomatik araclarda
Ayrica el freni cekili olsa arka tekerler frenleyerek surukleme mesafesini azaltabilirdi belki ama bu pek bir ise yaramazdi sanirim sanzimanla alakali kisimda
İyide P zaten park durumu el freni çekmekten bir farkı yok şanzımana yük binmesi gibi bir durum söz konusu değil.
Bende hiç bir zaman park elfreni çekmiyorum,önce el freni sonra park en mantiklisi özellikle yokuşlarda sanzuman zor değiştiriyor gibi...
darkmoon
07-07-2012, 18:59
şanzımanına neden bir şey olsun onu anlamadım..
timucintt
07-07-2012, 19:36
otomatik araçta neden el freni çekilmez ? P yi el freni olarak görmeyin sadece şanzımanı bir nevi kilitler bir pimle... o pimi güçlü zannetmeyin 4 5 kişiyle arabayı itsen arkadan sağlam şekilde P konumunda o pimi direkt kırarsın... park ederken herzaman El frenini çekip P ye almak en mantıklısı ve daha güvenlisi....
kendi kullandıgım araç otomatik vites ve her seferinde zemin düz yada yokuş olsun araç park ederken önce N ye alır (bu arada frene basılır) el fireni çekilip bırakılır ardından P'ye alıp bırakırım ben bu şekilde biliyorum
timuçin38
08-07-2012, 16:20
ciddi bir hasar olacağını sanmıyorum. acemi otomatik vites sürücüleri teker tam durmadan P ye alır ve o kilit sistemi belirli bir direnmeden sonra diş atar. tak tak tak diye o sesi duyarım hep.dişlide yıpranma söz konusu olabilir yani direnme kapasitesi düşmüş olabilir. en mantıklısı el frenini çekip P ye almak. p ye alıp yükü bindirdikten sonra el freninin pek bir anlamı kalmaz.geçmiş olsun bu arada.
kkursat01
21-07-2012, 09:01
otomatik araçta neden el freni çekilmez ? P yi el freni olarak görmeyin sadece şanzımanı bir nevi kilitler bir pimle... o pimi güçlü zannetmeyin 4 5 kişiyle arabayı itsen arkadan sağlam şekilde P konumunda o pimi direkt kırarsın... park ederken herzaman El frenini çekip P ye almak en mantıklısı ve daha güvenlisi....
Aynen katılıyorum zaten elfreni çekilmeden aracı park halinde bırakıp gitmek çok sakat herşey olabilir..
Öncelikle geçmiş olsun.
Araç P`de iken ilerleyince mandal gibi bir kilit var, ve esnek yapısından dolayı kırılması zordur.
Araç P`de iken zaten araç boştadır, sadece o esnek plastik kilit (aracı tutar) aracı tuttuğu için çarpılmada araçınızın şanzımanına zarar vermez.
Kısacası motor bakımından rahat olabilirsiniz. (Aracı tutan o mandal bakımındanda rahat olun kolay kolay onada birşey olmaz)
referance
28-07-2012, 12:36
Sıkıntı çıkacağını sanmıyorum ama pimi kontrol ettirmende fayda var,ayrıca senin arabada garanti 5 yıl değilmi eğer aracın daha yeniyse garantiden devam eder gidersin.
samedaydogan
01-08-2012, 12:56
Bende cıddı bir sorun olacagını sanmıyorum. Ama otomatık sanzuman herzaman sıkıntı bence..
leader_T
01-08-2012, 13:20
Bende cıddı bir sorun olacagını sanmıyorum. Ama otomatık sanzuman herzaman sıkıntı bence..
Bakımı düzenli yapıldığı ve biraz hassas davranıldığında hiçte sıkıntılı değil.
Bu arada arkadaşlar N'de bırakıp el frenini çekin demiş ancak bazı araçlar P'ye almadan kontak kapatmıyor. Bunu da hatırlatmak isterim.
Bende tik oldu boşa alıp yükü el frenine bırakıp öyle parka alıyorum aracı.. Direk parka almak bana pek mantıklı gelmiyor..
Inşallah aracınıza zarar vermemiştir, geçmiş olsun..
Burak Mehmet
01-08-2012, 16:20
Ben zaten şikayetçi oldum,expertiz şanzımanda sorun görmez ise...ki şimdilik öyle bir durum yok,ileriki zamanda arızalansa bile kimseye bi ispatta bulunamam.
Bu arada değer kaybı için ne gibi bir prosedür çalışıyor,kaybı kim belirliyor?
merhaba,
Değer kaybı konusunda işlem yapan eksper büroları vardır.Bulunduğunuz şehir yazmıyor eğer Ankara daysanız ben yardımcı olabilirim.
Bizim yazdığımız bir rapor ile avukatınızın karşı taraf sürücüsüne ilamsız takip ile göndereceği bir ihtar karşılığında kazada oluşmuş hasarın aracınızın gün değerindeki kaybı kadar ücret talep edilebilir ve alınır.
Eğer karşı taraf sürücüsü alkollü olmasaydı bu sefer zararınızı onun trafik sigortası karşılardı...
Sıkıntı çıkacağını sanmıyorum ama pimi kontrol ettirmende fayda var,ayrıca senin arabada garanti 5 yıl değilmi eğer aracın daha yeniyse garantiden devam eder gidersin.
Duran arabaya gelsin vursun birisi, şanzımanda sorun çıksın, sonra git servise de ki "bunun 5 yıl garantisi var, garantiden tamir edin/değiştirin."
Hıhım, oldu..
Senin başına böyle bir şey gelirse sakın gidip de bunu uygulama.. Güldürme kendine..