Orijinalini görmek için tıklayınız : Araba Hafifletme
alkara06
06-03-2008, 23:02
arkadaslar clio rs aracımı draglara hazırlıyorum.aracımı hafifletmek istiyorum.neleryapmalıyım?klimayı sökmenin ne gibi bi artıları olur?arka koltuklar ort kac kliodur?hafif volant kac kg hafifletir?baska yapmam gerekenler neler?yardımlarınızı bekliyorum.saygılar...
Draglarda hafifletme faktörüne bakıyorlar ulusal kesinde mahallide emin değilim.
Yıllar önce bir focus sporttrend vardı tüm camları orjinal gibi plastikti bakalit koltuk ne vr ne yok sökük olarak özel bir organizasyonda kalktı.
alkara06
06-03-2008, 23:10
mahalliye gircem sorun olmaz?evt cvpları bekliyorum :)
VeNoM_35
06-03-2008, 23:22
Karbon kaput olabilir? Yada direk kaputsuz:)
17kg = 1hp yapıyor, ona göre bi çalışma yap işte...
alkara06
06-03-2008, 23:23
kaputsuza izin vermezler bekli ince bi polyester kaput olabilir ama bu sene izin vercekler mi bakalım
Juggernaut
06-03-2008, 23:27
2002 ye kadar olan phase1 rs lerin kaputu zaten hafif.Kaputu dahada hafiletmeye çalışmak gereksiz masraf olur..Klima,koltuklar,airbag sökülebilir..
alkara06
06-03-2008, 23:43
evt fikirlerrr
Ne tür hafifletme? biraz daha bilgi verebilirmisin.
yani aracın toplam kütlesini azaltmaya yönelik mi yoksa makine dinamiğine yöneli dönen ve hareketli parçaların momentumlarını azaltmaya yönelik mi? ilk şık çok daha kolaydır. ikincisi ise biraz mühendislik gerektirir ve daha maliyetli.
arka koltuklar ve sağ koltuk iptali komple döşeme iptali ve klima kabaca bunlar. rs ler ztn yeterince hafif :) stepneyide atablirsin :)
alkara06
06-03-2008, 23:58
abi benimki kütleyi azaltmaya yönelik cok prof olmucak hafifletmeler.hafif volnat 1.5 kg hafifletio ama performansa bi katkısı var mı bilmiyom.
Karbon kaput olabilir? Yada direk kaputsuz:)
bi hızdan sonra kaputun airodinamice yararı olduğunu duymuştum :)
İzmirde Stepne ve koltuklar ikisi bir arada sökülemiyor mahallide.
VeNoM_35
07-03-2008, 00:11
bi hızdan sonra kaputun airodinamice yararı olduğunu duymuştum :)
tabiki ama seninde dediğin gibi belli bir hızdan sonra. 200 metre pistte zannetmem:)
alkara06
07-03-2008, 00:17
evt fikirleri alalım kafamızdaki soru işaretleri aydınlansın
emreekin
07-03-2008, 01:37
hafifletme işi miniklerden sorulur.....
alkara06
07-03-2008, 02:45
miniks insallah bu konuda bize yardım eder
emreekin
07-03-2008, 04:52
bugün yrn görürler konuyu...yazarlar buraya....
Burak Kasim
07-03-2008, 05:37
Arka koltuk, yan yolcu koltugu, yedek lastigin.
Bunlar en kolay 3 senin icin para harcamadan yapabilecegin.
yanlıs bılgı var yukarda
1hp = 6kg-7kg dir.
kaputun hafif zaten carbon gerek yok.
klima motoru
klima radyatoru
evapator
kalorifer sistemi
iç bakalitler
tavan (varsa sunroof)
bagaj + amortısorlerı (tabı agırlıga bakmak lazım orjınal 15kg ve asagı ıse gerek yok)
araç altı izolasyon malzemeleri
akü
sanzuman kulagı
gereksız vıraj denge cubukları
koltuklar
surucu koltugu spor koltuk ıle degıstırilmeli
on konsol komple sokulmelı
on konsol ıcı gereksız barlar
sag - sol kapı cam krıkoları cam motorları
sag - sol kapı ıcını kesme
sag - sol cam mıka
arka kelebek camları mıka
arka yolcu tarafı sag - sol ıc demrılerı kesme
bagaj orjınal hafıf ıse ıcını kesme
stepne cukur var ıse kesıp duz sac kaynatma (ruzgarı tutmaması ıcın)
emnıyet kemer ve sargı motorları (sadece surucuye yarıs kemerı)
bu sekılde aracın ıcınde sadece vıtes el frenı ve dıreksıyon bırakırsın. yaklasık 200-300kg atarsın. aractan araca degısır. yanlız bu sekılde bır hafıfletme yapıcaksan mutlaka araca roll - cage yap.
not: aracın ıc sacını cok muntazam kesmen lazım kı bakalıtlerını takabılesın.
ulasstoprak
07-03-2008, 09:21
direksiyon motorunuda sökebilrisin 106 ve saxoalrda yanlış hatırlamıyosm 15 kg kadar geliodu rs te nasıl bir sistem var bilmiyorum ...
birde bende 17 kg - +1 hp die biliyorum ...
dragon07
07-03-2008, 09:43
orjinale sadık kalarak hafifletcekseniz clioyu en fazla 40-50 arası zayıflatırsınız:Dama izmirde gördügüm yarsı olmayan 106lardan sonra bayagı zayıflatırsın. galiba hersey serbest.ama stepne kilma koltuklar.iç bakalitler.arka camdaki silecek motorun sökersin yeterli gelir kanımca
arka pandizot
stepne
kriko
teyp
kolonlar
kapı döşemeleri
paspaslar
arka koltuk
ön-arka tampon içinde rollar sökülebilir.
çok ayrıntıya girmeden kısaca sökülebilecekleri yazdım :)
bence hafifletme olarak yarışana kadar sarj dinamosunun fişini çıkarın kreanga az yük biner zaten akün dolu dUR 400mt rede aküy hemen boşaLTMAZ yarış bittginde geri takarsın
alkara06
07-03-2008, 15:07
minikse cok tesekkurler.sizde saolun arkadaslar.yanlız 7kg mı 1 hp yoksa 17 mi
alkara06
07-03-2008, 15:07
bnde 7 biliyom ama
valla bende 9 kg diye biliyodum eskiden:confused:
x = Ağırlık / Güç Beygir başına düşen kilogram
İlk araba 1000 kilogram 200 beygir. Güç ağırlık oranı 5
İkinci araba 2000 kilogram 400 beygir. Gene 5
İki arabayıda 200 kilogram hafifletelim. 4 ve 4.5 oranlar
200 kilo hafifletmek yerine aynı oranı modifiye ile yakalamak istersen :
250 beygir lazım ilk araba için. +50 beygir 200 kiloya eşit oldu. 1 beygir 4 kilogram
444 beygir lazım ikinci araba için. +44 beygir 200 kiloya eşit. 1 beygir 4.5 kilogram
Hafif kasada arabayı hafifletmenin etkileri ağır kasaya göre daha fazla.
BlackEmperor
11-11-2009, 10:19
up
bu konu bu aralar ilgimi çekiyor. stepne+kriko+pandizot arka koltuk kafalıkları( 3 adet ) torpidoda ne varsa :D yaklaşık bi 20 kg hafifletir herhalde bu durumda 1260 kg olan araç 1240 olacak koltuklar dısında ne kaldı bütünlüğü bozmadan ? hedef bi 60 kg için aklınıza gelen ne var söküp takması kolay olan?
ulasstoprak
11-11-2009, 11:17
daha dün bi arkadaşım eg söktü arka tarafını komple 25 kg çıktı tartıda ölçtük... Silecek motorlarını kapı içlerini (cam motorları dahil) direksiyon pompasını klima ve kalorifer tertibatını ve koltukları sökersen saç jant takarsan o kilolara yaklaşmış olursun
yavuz364
11-11-2009, 11:37
bu da iyi bir fikir..
birde yurtdışında marş motoru söküyorlar ve volanı daha da hafifletebiliyorlar.. arabayı dışarıdan starter ile başlatıyorlar :)
bence hafifletme olarak yarışana kadar sarj dinamosunun fişini çıkarın kreanga az yük biner zaten akün dolu dUR 400mt rede aküy hemen boşaLTMAZ yarış bittginde geri takarsın
fsunnetci
11-11-2009, 11:41
Hafif volanın performansa etkisi olmazmı yaa ani kalkışlarda birebir bir uygulama.hafif volan 1.5 değil en az 7 kg fark ettirir.Benim integranın volanı ile Fidanza hafif volan arasında 7kg fark vardı :) Benzin deposunun koruyucusu ve karter koruyucusu gibi şeyler varsa o gün için sökebilirsin.manifold soğutucusu ve paspaslar koltuklar akünü değiştir küçük akü taktır 45amper felan :) abarttım sanırım.
Sefa_vts
11-11-2009, 12:11
Hafif volanın performansa etkisi olmazmı yaa ani kalkışlarda birebir bir uygulama.hafif volan 1.5 değil en az 7 kg fark ettirir.Benim integranın volanı ile Fidanza hafif volan arasında 7kg fark vardı :) Benzin deposunun koruyucusu ve karter koruyucusu gibi şeyler varsa o gün için sökebilirsin.manifold soğutucusu ve paspaslar koltuklar akünü değiştir küçük akü taktır 45amper felan :) abarttım sanırım.
Haklısın hafif volan konusunda ama devir dönücem diye tork kaybetmek bilmiyorum ne derece doğru.. :)
benim volanım 2-2.5 kg hafif sadece
BlackEmperor
11-11-2009, 14:30
Koltukları sök :)
deniycem bi ara :)
bayagıı bı fark oluyor o zaman :) sokulunce
tampon altı demirleride sökebilirsin
CallMeInsane
11-11-2009, 15:32
vida ve çıtçıtla takılmış herşeyi sökişte :D
roverdal
13-11-2009, 20:10
Stepne olabilir, kapı döşemeleri ayrıntı tabii ama fark edermi clio'da bilmiyorum
207KITCAR
14-11-2009, 17:49
kapı içleri,klima,koltuklar ve koltuk rayları ;),stepne ve iç döşeme saca kadar in bence ;) teker davlumbazları olabilir ama arabaya cadede hiç binmiceksen ;) jantları mutlaka hafif bi markayla değiştirmelisin bence ;) aküyü küçültebilirsin belki..
Önceliikle Başarılar Dilerim.:)
Sen Bu Araca Ne Yönden Bakıcaksın O Önemli Sadece Draglardamı Kullanıcaksın Yoksa Günlükdemi Biniceksin?
Sadece Draglarda Kullanıcaksan "Miniks"lerin Dedikleri Çok Doğru Araçda Direksiyon Elfreni Vites Ve Kendine Koltuk Yapıcaksın Bu Sana Baya Faydalı Olur.
Eğer Hem Drag Hem Günlük Hayatta Kullanıyım Diyosan Arka Koltukların,Döşemeler(Tavan-Taban vs) Kartel Muhafazası Varsa(sonradan takılan) O Sökülmeli Müzik Sistem(varsa) Herşeyi Sökülmeli,Ön İki Koltuk Son Derece Hafif Spor Koltuklar Kullanılmalı,Stepne,Kriko Bence Son Derece Gereksiz Böyle Bir Otomobilde:) Airbagli Direksiyonun Varsa Spor Direksiyon Yapabilirsin...Aklıma Bunlar Geldi Umarım Yardımcı Olurum..:)
yanlismi dusunuyorum bilmiyorum ama klimayi soktugunuzde sirf klima kayisini cikardiginiz icin bile motor kaybettigi bir miktar beygiri geri kazanir. bu durumda hafif kasnaklar hafif volan gibi motor uygulamalari daha etkili hafifletme yolu olabilr
RealBilgin
09-04-2013, 11:03
Klima sisteminin komple sökülmesi yaklaşık olarak kaç kg eder ?
sansar34
09-04-2013, 12:30
radtatorle bırlıkte 20kg fln eder heralde dıye dusuuyorum