Orijinalini görmek için tıklayınız : Rx8-Yağ Sorunu
Çok yakın bir arkadaşımın sahip olduğu Rx-8'de bir yağ sorunu yaşıyoruz.
Arkadaşım yağ seviyesini kontrol etmek için yağ çubuğunu çıkardığında, çubukda tam olarak köpürme diyemeyceğim, köpükden çok böyle kalın nasıl diyim böyle krem şanti kıvamında :) değişik bir şeyle karşılaşıyor. Bunun üzerine dün servise gidiyor, hiç bi şekilde su eksiltme yok, motorun çalışmasında herhangi bir sorun yok. Sonuç olarak yağı değiştiriyorlar ve 500 km sonra geri gelmesini istiyolar. Çıkan yağ ise arkadaşımın deyimiyle sütlü nescafe renginde.
Ve biz bugun tekrardan açtık baktık gene yağ çubuğu aynı şekilde beyaz garip bi hal almış. Gene herhangi bir su eksiltme yok. Ama yağın hiç bi akışkanlığı yok, resmen yoğun bir halde.
Bunun sebebi acaba ne olabilir ? Şimdiden teşekkürler...
Nippon Piston Ring şirketi ve Nippon Oil Seal ile Mazda ortak çalışmaları sonucu zamanında ozel bir yag geliştirip bu yağı wankel araclarda kullanmaktalarmış .Serviste koydukları yagın ozelliğinden dolayı olabilir bence ... ayrıca eyer bole bişi deil ise biyerlerde sıvılar yag ile karısıyor gibi gorunuyor anlattıkların ....
araç yetkili servise gidiyor ve orda yağ olarak castrol performance A1 kullanıyorlar. bildiğim kadarıyla rx8de tam sentetik yağ kullanılmıyor, A1de yarı sentetik ve uygun diye biliyorum, bilmiyorum bundan kaynaklanıyor olabilir mi? Sıvı ile yağın karışması içinde eksiltme olması gerekmez mi ? Napcaz bilemedik başka neyi kontrol etmemiz gerekir acaba :)
araç yetkili servise gidiyor ve orda yağ olarak castrol performance A1 kullanıyorlar. bildiğim kadarıyla rx8de tam sentetik yağ kullanılmıyor, A1de yarı sentetik ve uygun diye biliyorum, bilmiyorum bundan kaynaklanıyor olabilir mi? Sıvı ile yağın karışması içinde eksiltme olması gerekmez mi ? Napcaz bilemedik başka neyi kontrol etmemiz gerekir acaba :)
Tam sentetik kullanılıyo ama serwisten ucuz yağ koyuyolar yaani yağ deiğişiminde 4 litresine 60 ytl weriyosunuz..(yrn tam sentetikte hangisini kullanmak gerektiğine bakar söylerim)
Castrolün sitesinden bi alıntı:
2002 modelden itibaren, Mazda 6’nın piyasaya sürülmesi ile birlikte, tüm benzinli, dizel ve döner motorlar için: maksimum yağ değiştirme aralıkları için, kendi markası Dexelia Ultra veya eşdeğeri, (A1B1/SJCF 5W-30) sentetik teknoloji kullanılmalıdır. Minimum değiştirme aralıkları için alternatifler: Castrol TXT 505.01 sentetik veya GTX MAGNATEC 10W-40, kısmen sentetik
normalde o arabada kapak olmadığından az bi olasılık var yağ soğutucularının su ile yanyana geçtiiği bir bölge var o çatlamış olabilir yada rotorlarında hararet sonucu minik bi çatlama olmuş olabilir onları baya bi kontrol etmen gherekiyor.
gece arfabasını park etsin sabah Radyator kapağını açsın suda yağ varmı yada eksilme varmı baksın ona göre bizi yeniden haberdar edersen yardımcı olurus elimizden geldiği kadar
Not: yağ aşırı şekilde ısınıyor 2 tane soğutusucu olmasına ragmen
Tam sentetik kullanılıyo ama serwisten ucuz yağ koyuyolar yaani yağ deiğişiminde 4 litresine 60 ytl weriyosunuz..(yrn tam sentetikte hangisini kullanmak gerektiğine bakar söylerim)
Dün gece biraz bakındım rx8 forumlarına ordada yarı sentetik 5w-30 kullanıyorlar genelde, dediğin gibi yağ değişimi benim arabamınkinden bile ucuza geliyor, ama sebebini bilmiyorum açıkcası :)
normalde o arabada kapak olmadığından az bi olasılık var yağ soğutucularının su ile yanyana geçtiiği bir bölge var o çatlamış olabilir yada rotorlarında hararet sonucu minik bi çatlama olmuş olabilir onları baya bi kontrol etmen gherekiyor.
gece arfabasını park etsin sabah Radyator kapağını açsın suda yağ varmı yada eksilme varmı baksın ona göre bizi yeniden haberdar edersen yardımcı olurus elimizden geldiği kadar
Not: yağ aşırı şekilde ısınıyor 2 tane soğutusucu olmasına ragmen
tamam abi, o zaman biz bu gece deneyelim dediğini, yarın sabah bakar arkadaşım, o bakdıkdan sonra ben yazarım sonucu buraya.
Tekrardan çok teşekkürler :)
Dün gece biraz bakındım rx8 forumlarına ordada yarı sentetik 5w-30 kullanıyorlar genelde, dediğin gibi yağ değişimi benim arabamınkinden bile ucuza geliyor, ama sebebini bilmiyorum açıkcası :)
tamam abi, o zaman biz bu gece deneyelim dediğini, yarın sabah bakar arkadaşım, o bakdıkdan sonra ben yazarım sonucu buraya.
Tekrardan çok teşekkürler :)
Ama serviste sarı koymuyolar normalde işte yeşil kutudakini koyuyolar hatta bp yağı koyabiliyolarda...Şimdi bende yağ bakımına serwise gidicem soriyim sorunu bakalım ne diycek onlarda merak ettim(pek bişi bilmediği için serwisler...)
Bide şöyle bişi war:http://www.wankelmotor.net/
Sahibinde gezerken görmüştüm burayı nuralarıda:
WANKEL SERVİCE:Cevat Sağlam-Volkan Oktay
TEL: 0212 5490003
GSM:0535 3218840
0535 7612558
En eski we tek wankel servisi olduğunu söylüyolar...
arkadaşım bugun bakamamış ne yazıkki, yarında yurtdışına çıkıyor, haftaya bakabilicez artık tekrardan, bakar bakmaz yazıcaz gelişmeleri...
Benim aracımda yağı soğutan bir sandwich plaka var. Su ile soğuyor. İğnenin ucu kadar bir delik olmuştu ve çok az su yağa karışmıştı. Aynen sütlü nescafe kıvamında olmuştu. Sizin durum da bu olabilir.
tahin pekmez gibim bişey:) olur yag bu saorunnu carsa 1.3lerde cok yapıyor yagfiltresinin üstünde bi parça su hortumları fln giriyor içinde birbirine karıştıryor aynı conta yakmış gibi oluyor
arkadaşım döndükden sonra araca haftaiçi bakma şansımız oldu, soğutma suyunda eksilme ya da yağa benzen en ufak birşey yok. bu açıdan kafamız rahat etti ama yağ çubuğunda yine enteresanlıklar vardı :)
bu arada arkadaşım mazda'nın servis bültenlerinde bu sorunun var olduğunu görmüş. bültende motor içindeki nemin buna sebep olduğun ve bu sorunu çözmek için bir ventilation kit satıldığı söyleniyor.
bülten budur
http://www.finishlineperformance.com/pdf/rx8/bulletin/01-050-06-1664.pdf
sorun bu gibi gözüküyor, umarız başka birşey çıkmaz, tekrardan herkese çok çok teşekkürler...
Canblock
13-01-2013, 19:16
Arkadaşlar bu konu hakkında bir gelişme var mı acaba nedenini net olark çözen aynı problem bizimde basımızda . Yaşadığımız sehir son zamanlarda -11 lere kadar düştü. Aynı problemi yaşayan rx8ler var yakın arkadslarımızda bizi aydınlatabilecek bi arkadsımız varsa seviniriz. Şimdiden teşekkürler