Orijinalini görmek için tıklayınız : Xenon far silecek motorunu yakarmı ?
BurakYozgat.
11-09-2012, 12:59
Bir arkadaşım 2007 model jettasına xenon far taktırmak istiyor fakat kulağına "dandik marka xenonlar aracın silecek motorunu yakıyor" tarzında söylemler gitmiş. Aslı astarı varmıdır ? Bizden birinin başına geldi mi hiç ? Yada önerdiğiniz bi xenon markası varmı?
407'lerde böyle bir durum var, ama diğer araçlarda var mı bilmiyorum.
bende peugeot modellerinde böyle sorunlar olduğunu duydum
aynen öyle yakar 407 ler gidiyor,a3 ler de gidiyor jettalar hakkında bir bilgim yok ben kendi a3 üme sırf bu sebepten 500 liraya xenon almıstım ıcım rahat olsun dıye.bunun yanısıra twinlerin yeni serileri vardı siyah balast ustunde yesıl yazılı-300-350 lıra fıyatı vardı eskıden belkı sımdı ucuzlamıstır onlarda da sıkıntı yok.space canbus larda uygun fıyatlı ıs gorecek xenonlardan
TolgaEsentepe
11-09-2012, 13:18
Leon larda da ayni sikinti varmis sanirim
Osman Bahadır
11-09-2012, 13:18
Çakma xenonların balastlarının hiçbir manyetik koruma kalkanı olmadığından arabanızın içinde trafo çalıştırmışcasına etrafa yaydığı manyetik dalgalar en iyi ihtimalle silecek motorunu, daha olası ihtimallerde aracın ECU'sunu bozar. Bu yüzden mümkünse oem xenon, oem balast kullanın. Veya ille de çakacağım çakma xenonu diyorsanız monte ettiğiniz yere dikkat edin ve yalıtımını çok iyi yapın.
bu arada bendeki mtec in bilmem ne serisiydi gold flan degıl ondanda usttu.
2011 leonda twin takılı kendı aracımız.dıkkat etıgım bısey leonda xenonlar yanıkken radyo bıraz daha az cekıyor :)
Osman Bahadır
11-09-2012, 13:26
bu arada bendeki mtec in bilmem ne serisiydi gold flan degıl ondanda usttu.
2011 leonda twin takılı kendı aracımız.dıkkat etıgım bısey leonda xenonlar yanıkken radyo bıraz daha az cekıyor :)
En hissedilir etki radyo üstünde olur zaten. Çünkü parazitlenme, manyetik alan ilk radyo dalgalarını bozar.
BurakYozgat.
11-09-2012, 13:34
İlgilenen ve cevaplayan herkese teşekkürler. En mantıklısı işi sağlama alıp tavsiye edilen markalara yönelmek sanırım. Boşa riske girmeye gerek yok :)
Benim bir arkadaşımın bildiğim kadarıyla xenonun ısınması sebebiyle akünün keçe kılıfının yanmasına sebep oldu. Erken fark edip hemen müdahale edilmese araç bile yanabilirmiş. Dikkatli olun derim :) Acaba aynı sıkıntı amerikan park modüllerinde de mevcut mudur?
Ozaman xenonda kanser yapar:D
berkay_aydin
11-09-2012, 14:07
Benim bir arkadaşımın bildiğim kadarıyla xenonun ısınması sebebiyle akünün keçe kılıfının yanmasına sebep oldu. Erken fark edip hemen müdahale edilmese araç bile yanabilirmiş. Dikkatli olun derim :) Acaba aynı sıkıntı amerikan park modüllerinde de mevcut mudur?
Modül sadece direnç ve birkaç devre elemanlarından oluşuyor benim bildiğim, xenon'la alakası yok :) Model sadece ısınır, en fazla dış kabı soyulur :)
EmrahERKAN
11-09-2012, 14:13
VW caddy lerdede aynı sorun oluyor.
Arkadaşımın 2006 A3 ünde öyle bir sorun oluştu xenon yüzünden..
huseyinturk
11-09-2012, 16:08
Balastın yarattığı manyetik alan yüzünden 407lerde yakıyor diye biliyorum bence. Balastın durduğu yerin abs,silecek motoru vs gibi şeylere uzaklığı çok önemli. Zenon iyi yada kötü farketmiyor bu durumlarda bildiğim kadarıyla. Ben alırken 60 liraya aldım zenonları başka bir dükkan 400 lira fiyat çekti yine ne idüğü belirsiz bir marka için, neymiş efendim ucuzlar yakıyomuş beyinleri vs. Ustamı aramıştım o zaman o söylemişti zenonun iyiside yakınsa yakar diye.
Osman Bahadır
11-09-2012, 16:17
Ucuzu pahalısı yok. Oem xenonlar hariç hiçbirinin manyetik koruması yok.
Nedir oem xenon balastları;
Bosch AL Automotive Lighting
Hella
Denso
Osram Xenaelectron
Stanley
Valeo Velarc
Bir iki oem japon markası daha
Bunları harici hiçbirinin aracın elektronik ekipmanlarına zarar vermeyeceğinin garantisi yoktur.
50-100 liralık xenon hep sorun bence. Pejo grubu bu sıkıntının en cok yaşandığı araçlar. Can-bus sistemi dolayısıyla 2006 model üzeri vag grubu araçlarda da var aynı sıkıntı
arkadaşın 407 ye oldu. farlara taktirmistik. silecek motoru gitti.
xenonlari sokup garantiden yaptirmistik :)
SULTANOGLU
11-09-2012, 16:38
Soyle diyim smartimda xenon yuzunden sigorta kutumun far soketleri yanmis. Bir aydinlatma ampulu bu kadar hayatimi karartir.
Osman Bahadır
11-09-2012, 16:43
Soyle diyim smartimda xenon yuzunden sigorta kutumun far soketleri yanmis. Bir aydinlatma ampulu bu kadar hayatimi karartir.
Bu da işin başka bir boyutu. Çoğu hella gen3 kopyası şeklinde olan çakma xenonlar
helle 3.jenerasyon balast;
http://home.comcast.net/~vxcl/legacy/xenon_guide/hella_gen_3.jpg
kalkışta , yani farı ilk açtığınızda yüksek akım çeker ve sigorta kutunuzdaki far rolenizi ve/veya aracın can-bus sistemini bozar. Bazen tesisat hasarlarına kadar gider bu.