PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : evde oto amfisi (parazit sorunu?)

cXe
11-09-2012, 16:11
merhaba arkadaşlar

bu sabah bilgisayar güç kaynağı kullanarak arabada ki ses sistemi evde çalıştırmaya uğraştım. sistem çalıştı ama subwoofer da aşırı şekilde parazit sesi var, bu neden kaynaklanır ve çözüm yolu nedir?

Not1: rca kabloların kötü olma ihtimali yok, arabamda sıfır parazit ile kullandığım bir sistemdi

Not2: mono amfi bağlandığı için amfiye sadece bas bağlı, teybe bağlı hoparlörlerde parazit yok

Not3: psu um 8 amperlik, gücün düşük gelmesiyle parazitin alakası yoktur sanırım...

berkay_aydin
11-09-2012, 16:55
teyibe mi bağladınız ? bende eski bilgisayarmdan çıkan güç kaynağını bağladım sorunsuz mp3 çalar veya telefon bağlayarak dinliyorum... Bir ucu rca, bir ucu stereo kablo alıp deneyin bence ...

d16y4
11-09-2012, 16:58
eksi yi bi saksı da topraga göm devam :D

Germanian
11-09-2012, 17:01
Rca uclarinin dis kisimlarina ince bir kablo sarip teybin sasesine dis govdesine sasile ben bu sekilde kurtulmustum

HkN
11-09-2012, 17:24
Acaba PSU'nun üzerinde fan varda onun içinmi yapıyor ?

cXe
11-09-2012, 17:42
teyibe mi bağladınız ? bende eski bilgisayarmdan çıkan güç kaynağını bağladım sorunsuz mp3 çalar veya telefon bağlayarak dinliyorum... Bir ucu rca, bir ucu stereo kablo alıp deneyin bence ...

evet teybe bağlı o nedenle rca-rca şeklinde kablo kullandım

cXe
11-09-2012, 17:43
eksi yi bi saksı da topraga göm devam :D

dalga geçmiyorsun demi sonra denerim bak bana belli olmaz :D

cXe
11-09-2012, 17:44
Rca uclarinin dis kisimlarina ince bir kablo sarip teybin sasesine dis govdesine sasile ben bu sekilde kurtulmustum

bu çözüm yolu olabilir, çünkü teybin dış kasasına dokunduğum zaman parazitte azalma oluyordu...

cXe
11-09-2012, 17:45
Acaba PSU'nun üzerinde fan varda onun içinmi yapıyor ?

evet psu' mda fan var. normal pc güç kaynağını kullandım

murat_ileri
11-09-2012, 17:47
nasıl bir parazit tarif edebilirmisin koni sürekli atımmı yapıyor yoksa dip gürültüsü vs gibi seslermi geliyor.

cXe
11-09-2012, 17:52
nasıl bir parazit tarif edebilirmisin koni sürekli atımmı yapıyor yoksa dip gürültüsü vs gibi seslermi geliyor.

uğuldama şeklinde bir parazit sesi

berkay_aydin
11-09-2012, 17:59
Fanla alakası yok bence bende'de fan var, Teybin verdiği ses ile alakalı bir sorun olması lazım, teyibin
dış kısmını - kutbuna bağlamayı denemek lazım :)

cXe
11-09-2012, 18:22
Fanla alakası yok bence bende'de fan var, Teybin verdiği ses ile alakalı bir sorun olması lazım, teyibin
dış kısmını - kutbuna bağlamayı denemek lazım :)

işin garip yanı bu sistemi arabada kullanırken hiç böyle bir durum başıma gelmemişti?

cXe
11-09-2012, 18:25

ince kabloyu teyp yada amfi girişinde ki rca nın dışına sarmam fark etmez değil mi?

hakan876
11-09-2012, 20:10
besleme arzası guc kayanaga.degıscek

hakan876
11-09-2012, 20:13
bırde kablo kalıtelı degılse ondan yapar gercı genede guc kaynaga degıscek

berkay_aydin
11-09-2012, 20:18
anfi korumaya almıyorsa kendini, güç kaynağıyla alakalı ne sorun olabilir ki ?

hakan876
11-09-2012, 20:31
ıyı bı soru hemen cevaplıyım...araba anfılerı cok buyuk amper ıster oyle bılgısayar beslemesı ılle olmaz trafo beslemelı olucak ve.. kullandıgın anfı sıgortasına bak bakalım kac amper yazıyoo.. mono bas anfı sı en az 30 amper ceker calısma voltajına bak bı de ona gore adaptor yaptırmanlazım pıyasa malı adaptorler tam regulelı olmadıgı ıcın ozel tam regulelı devre bulucaksın sonra ıyı bı trafo ılee adaptor yapcaksın.. aksı taktırde..gocme yapar..zaten ıyı bı araba teybı 7 ılla 10 ceker..:)) tek basına..

hakan876
11-09-2012, 20:37
watt\volt=amper ??

berkay_aydin
11-09-2012, 20:42
ıyı bı soru hemen cevaplıyım...araba anfılerı cok buyuk amper ıster oyle bılgısayar beslemesı ılle olmaz trafo beslemelı olucak ve.. kullandıgın anfı sıgortasına bak bakalım kac amper yazıyoo.. mono bas anfı sı en az 30 amper ceker calısma voltajına bak bı de ona gore adaptor yaptırmanlazım pıyasa malı adaptorler tam regulelı olmadıgı ıcın ozel tam regulelı devre bulucaksın sonra ıyı bı trafo ılee adaptor yapcaksın.. aksı taktırde..gocme yapar..zaten ıyı bı araba teybı 7 ılla 10 ceker..:)) tek basına..

Ben harika şekilde dinliyorum sorunsuz :D son seste açsam korumaya almıyor... Şimdi baktım psu 600w - 28A .... Sadece anfi çalıştırıyorum teyp yok mp3 çalar veya laptop ile çalıyorum... Eğer direk fiştem çekersem anfi korumaya alıyor kendini onun için anahtar bağladım, sorunsuz kapatıyorum... Bilgisayar beslemesi ile oluyormuş yani :)

Jl1200 bass ile birkaçtane mid bağlı şuan :) denemeleri evde yaptım arabaya geçirmeyi düşünüyorum...

Germanian
11-09-2012, 20:47
ince kabloyu teyp yada amfi girişinde ki rca nın dışına sarmam fark etmez değil mi?

Yok fark etmez

hakan876
11-09-2012, 21:22
berkay bana yalancımı dıyosun ??

ruudvan
11-09-2012, 21:31
dalga geçmiyorsun demi sonra denerim bak bana belli olmaz :D

bu çözüm yolu olabilir, çünkü teybin dış kasasına dokunduğum zaman parazitte azalma oluyordu...

ikiside aynı seyı tarıf etmıs deneyebılırsın ama gucle alakalı bı sıkıntı oldugu kesın.bı frekans uyusmazlıgı var .

hakan876
11-09-2012, 21:45
konuyu acan arkadas az cok neyın ne oldgunu bılıyoo bu iş 60 70 rms lık anfı beslemeye benzemez.. bılgısayar beslemesı ılle de olcak iş degıl. guclu anfı guclu besleme ıster.. bunu unutmayın..

berkay_aydin
11-09-2012, 21:49
berkay bana yalancımı dıyosun ??

Yok abi ne yalancısı, Sadece deneme amaçlı güzelce çalıştırır, siz direk olmaz demişsiniz...

cXe
11-09-2012, 22:32
bırde kablo kalıtelı degılse ondan yapar gercı genede guc kaynaga degıscek

kullandığım psu nun gücü çok az onun farkındayım :D planım şimdi 8a lik akım bana yeter mi yetmez mi diye bakıp yetmeyecek olursa çıkma 2. psu yu bu sisteme paralel bağlamaktı... ama güç yetersiz geldiği için parazit yapacağını düşünmemiştim

öbür yandan tam regüleli trafolu besleme ile maddi durumlardan dolayı hiç uğraşasım gelmiyor :D

cXe
11-09-2012, 22:35
ikiside aynı seyı tarıf etmıs deneyebılırsın ama gucle alakalı bı sıkıntı oldugu kesın.bı frekans uyusmazlıgı var .

rca ların dışından ince kablo çekip teybin şaseye vermekle eksi besleme kablosunu toprağa bağlamak aynı şey mi peki?

cXe
11-09-2012, 22:38
konuyu acan arkadas az cok neyın ne oldgunu bılıyoo bu iş 60 70 rms lık anfı beslemeye benzemez.. bılgısayar beslemesı ılle de olcak iş degıl. guclu anfı guclu besleme ıster.. bunu unutmayın..

bu konuda sonuna kadar haklısınız ama benim amacım evde yüksek güçlere çıkmak olmadığı için 30 amperlik psu nun bana fazla bile geleceğini düşünmekteyim

planım ilk önce 8 amperlik bir kaynakla başlayıp yetersiz gelmesi durumunda 2. psu yu sisteme paralel bağlayıp 23-30 amper civarı bir güç almaktı

ruudvan
11-09-2012, 22:43
rca ların dışından ince kablo çekip teybin şaseye vermekle eksi besleme kablosunu toprağa bağlamak aynı şey mi peki?

biri şaseleme dieri topraklama bana gore ıkısıde aynı ısı gorur :D

cXe
11-09-2012, 22:52
biri şaseleme dieri topraklama bana gore ıkısıde aynı ısı gorur :D

o zaman yarın önce şase sonra saksı olmadı en son bahçeye toprak hattı çeker sonucunuda burdan paylaşırım :D

ruudvan
11-09-2012, 23:07
o zaman yarın önce şase sonra saksı olmadı en son bahçeye toprak hattı çeker sonucunuda burdan paylaşırım :D

:D kolay gelsın

cXe
11-09-2012, 23:17
konuyu biraz daha araştırdım. başka bir forum sitesinde kullanıcı ''amfiyi bağladığımda hoparlörlerden fan çalışır gibi ses geliyor'' yazmış. çözüm olarak ise şu yanıtlar gelmiş;

''fişini normal prize taktığımda ampli ve mixer falan açıkken acayip bir dipses vardı dediğiniz gibi. Sonra oradaki teknisyen geldi laptopun fişini o 3 delikli prizlere taktı (Sanıyorum bunlarda 2 faz 1 nötr var.) ve dipses kesildi. Yani topraklamadan olabilir. Çözüm yolu nedir bilmiyorum ama teknisyen bu şekilde çözmüştü.''

''1: seninde bahsettiğin gibi evin topraklamasından yapar. onu ilk önce amfiyi başka bir evde deniyerek anlarsın, amfinin bağlı olduğu prizden değil, evin tüm prizlerine bakman lazım topraklama evin herhangi bir bölgesinde zayıfsa o paraziti yapar. mesela mutfak; buzdolabın çalışırken ses paraziti yapıyorsa gibi.

2:amfinde sorun olabilir; amfinin ses girişleri Audio in ; RCA kablolarını bağladığın yere, amfinin dışından bir kablo ile şase ver. varsa paraziti keser.

3: 2 faz bir nötre gelelim; 2 faz yani çift faz genellikle yeni elektrik tesisatı çekilen evlerde bulunur. bizzat elektrikçi arkadaşımla beraber montaja gittiğimden biliyorum. artık elektrikte eskisi gibi tek saatten 2 veya 3 kişi kullanma olayı yok yeni bağlatan herkesin evine çift faz olarak bağlanıyor. onun amacı ise direkteki hatlara, tek faz üzerinden fazla yüklenmemesi. yani kısaca sadede geliyim; senin evinde 2 fazda olsa 1 fazda olsa topraklaman yoksa o paraziti yapar. faz ile bir ilgisi yok.faz düşük gelirse zaten evin ışıkları gidip gelir veya bilgisayarın fişte iken kapanır. düşük voltajdan parazit olmaz. bence ve en yüksek ihtimal topraklama, sonrasında amfine bakarsın sorunun çözülür. ''

BİRAZ UZUN BİR YAZI OLDU SANIRIM AMA İÇİNDE ÖNEMLİ BİLGİLER VAR. AMFİMİ ARABAMDA KULLANIRKEN BU PARAZİT OLMADIĞINA GÖRE SORUN AMFİDE DEĞİL EV TOPRAKLAMA HATTINDA GİBİ GELDİ BANA.

melihyilmaz
11-09-2012, 23:36

bende dede oldu aynı sorun bende boyle şekilde kurtuldum umarım en kısa sürede bulursunuz

murat_ileri
12-09-2012, 07:51
adaptör ile ilgili sıkıntı var, yetersiz akım nedeniyle parazit oluşuyor gibi görünüyor, psu'larda ne yazıkki paralel bağlama şansınız olmuyor değerler bire bir aynı olmadığı için korumaya geçiyor. en mantıklısı güzel bir adaptör alman olacak.

cXe
12-09-2012, 09:01
adaptör ile ilgili sıkıntı var, yetersiz akım nedeniyle parazit oluşuyor gibi görünüyor, psu'larda ne yazıkki paralel bağlama şansınız olmuyor değerler bire bir aynı olmadığı için korumaya geçiyor. en mantıklısı güzel bir adaptör alman olacak.

hadi ya işin bu boyutunu düşünmemiştim. dediğim gibi planım bilgisayarcıdan çıkma 15 amper civarlarında psu alıp bu sisteme paralel bağlayarak 15+8 amper güç elde etmekti

birazdan şase ve topraklama yöntemlerini deneyeceğim, bakalım parazit belki kabul edilebilir bir seviyeye iner

cXe
12-09-2012, 10:08
rca ların dışana kablo sararak teybin şasesine deydirdim ama sonuç aynı hatta hiç fark etmiyor, şu saksı işini deneyeceğim şimdi de. saksı küçük ama sorun olmaz sanırım

cXe
12-09-2012, 10:29
melesef eksiyi saksıya gömmekte çözüm olmadı, geriye güç kaynağının yetersiz gelmesi kalıyor ona da şimdilik para vermeyeceğim için amfisiz olarak takılacağım :D

hakan876
12-09-2012, 11:28
uc yerden yapar bu olayı 1 toprak oncelıkle chızaları calıstırcak .olan pirizi. ac bakalım toprak varmı yoksa.toprak ıcın bahcede. bır cukur kaz 70cm lık bakır kbalo al uzunca ustunu soy dıkey olarak topraga gom cıplak tarafını. dıger ucunuda ıcerı getırır bagalarsın..2 kullanmıs oldugun anfı ses kablosu. tam ıletmıyoo ıse sase yı ondan yapar..buda kalıtelı bı kablo ıle anca cozulur..3 besleme kaynaga burda regule tam akımı dogurultamadıgı ıcın bır dıp gurultusu olusa bılır ayrıca adaptor. amp az gelır ıse ses acmaya baslıyınca da. patırdama vınlama seslerı duyulması olur...

cXe
12-09-2012, 12:02
uc yerden yapar bu olayı 1 toprak oncelıkle chızaları calıstırcak .olan pirizi. ac bakalım toprak varmı yoksa.toprak ıcın bahcede. bır cukur kaz 70cm lık bakır kbalo al uzunca ustunu soy dıkey olarak topraga gom cıplak tarafını. dıger ucunuda ıcerı getırır bagalarsın..2 kullanmıs oldugun anfı ses kablosu. tam ıletmıyoo ıse sase yı ondan yapar..buda kalıtelı bı kablo ıle anca cozulur..3 besleme kaynaga burda regule tam akımı dogurultamadıgı ıcın bır dıp gurultusu olusa bılır ayrıca adaptor. amp az gelır ıse ses acmaya baslıyınca da. patırdama vınlama seslerı duyulması olur...

ses kablomda sorun olduğunu düşünmüyorum, çok kaliteli marka bir kablo değil ama arabamda parazit sıfırdı.

adaptörümde çok kaliteli değil ayrıca gücüde az ama sizin bahsettiğiniz gibi sesi yükseltince parazit sesi yükselmiyor. amfi çalışmaya başlayınca volumden bağımsız sabit seviyede bir ses (mute de bile var).

saksıdan toprak almayı denedim ama saksı ufacık birşeydi yeterli gelmemiş olması yüksek ihtimal...

murat_ileri
12-09-2012, 19:12

hakan abi sorun elektrik kaynaklı değil, arkadaşın bahsettiği psuları şimdi hatırladım. aşırı derece kalitesiz ve zayıflar. kullanılan malzemeden kaynaklı olarak ac-dc çevriminde tam doğrultma yapamadığı için sürekli sorun yaratıyorlar. geçici bir süre için pc ile böyle bir psu kullanmıştım, 2 cd rom çalıştı anda korumaya alıp, ses sisteminde de sürekli dip gürültüsü oluyordu.

SWITCH MODE adaptörler hem uygun fiyatlı hemde voltaj ayarından daha yüksek değerlere ayarlarsan evde istediğin gücü elde edersin.

hakan876
12-09-2012, 21:42
cxe canım elınde kapasıtor varmı sana bır yontem soyluycem ???

hakan876
12-09-2012, 21:44
muratın dedıgıde dogru ıkıcı el SWITCH MODE ta olabılır hesaplı bır sey bakıla bılır..

extrem_015
12-09-2012, 23:57
eğer kabloları amfi girişine sıkı takmadıysan özellikle gnd gevşekse ondan yapabilir

powerın çıkış kablolarının ince gelmesindede olabilir çıkıştaki tüm sarı ve siyah kabloları tek olarak birlerştirdin değilmi ?

benim tahminim büyük ihtimal psu amperi yetersiz o yüzden oluyor,bir tane daha psu al asus gibi marka almanı tavsiye ederim diğerleri yüke binince üzerinde yazan amperi devreye basamıyor ve tırt

git güzel bir power al sakın direk paralel bağlama kaliteli yüksek ampere dayanıklı diyotlar var ondan al ve öyle bağla
diyotsuz bağlarsan eğer powerların her birinin farklı iç direnci vardır ve birbirlerine devamlı akım gönderirler sonunda ikisinide eline alırsın

diyot takarsan akım tek yönlü yani amfiye göre ilerler powerlar bibiriyle çakışmaz :icon_tup:

cXe
13-09-2012, 08:22
dun babuşa sordum evin topraklamasında sıkıntı varmış, daha doğrusu topraklama kabloları çekilmiş ama bahçeye gömülmemiş. hafta sonu elimiz boş olursa onunla uğraşırız.

diğer yandan 2. güç kaynağı için şöyle bir şey aklıma geldi; 2. güç kaynağını 20-30 amper civarlarında uygun fiyatlı bir switch mod adaptör alıp bunu sisteme paralel değilde sadece amfiyi besleyecek şekilde bağlasam diyotla falan uğraşmama gerek kalmaz sanırım?

pureal
13-09-2012, 08:48

rca lar zamanında akım görmüş, çözümüde bu +1

extrem_015
13-09-2012, 09:44
dun babuşa sordum evin topraklamasında sıkıntı varmış, daha doğrusu topraklama kabloları çekilmiş ama bahçeye gömülmemiş. hafta sonu elimiz boş olursa onunla uğraşırız.

diğer yandan 2. güç kaynağı için şöyle bir şey aklıma geldi; 2. güç kaynağını 20-30 amper civarlarında uygun fiyatlı bir switch mod adaptör alıp bunu sisteme paralel değilde sadece amfiyi besleyecek şekilde bağlasam diyotla falan uğraşmama gerek kalmaz sanırım?

uygun fiyatlı diye adi bişey alma devreye gürültü basarsa istediğini alamassın
birde tavsiyem 40 amper olanından alki bir 5 10 amperi yalan çıkarsa istediğini tam alabilesin :icon_tup:
diyot bağlamayı bilmiyorsan boşver uğraşma dediğim gibi 40 amper smps adaptör işini görür :icon_tup:

cXe
13-09-2012, 10:00
yok diyot bağlamasını falan hallederim de (elektrik-elektronik müh. 4 sınıf öğrencisiyim :D ) benim düşündüğüm şekilde beslersem gerek kalmaz diye düşündüm. ama ilk önce evin topraklamasını halletmek gerek, güzel bir adaptör alsam bile topraklama olmadan fazla bir yararı olacağını düşünmüyorum

hakan876
13-09-2012, 13:00
ben yapmıstım zamında 11 17 volt 600 watt trafolu 27 amp kadar basıyoo kendın topla derım gzl bı adaptor her zaman ıse yarar

extrem_015
13-09-2012, 13:00
elektronik mühendisliğinde okuyan ve pratiği sıfır olana adamlar var o yüzden bilmiyorsan dedim neyse o zaman bir tane daha diyot al elindeki power da boşa gitmemiş olur tabi yinede sen bilirsin istersen smps adaptörde işini görür
evin topraklamasında bakır çubuk kullanın biz öyle yaptık ve çok güzel oldu
ucuza kaçıp adi levhalardan almayın zamanla toprağın içinde nemden falan paslanabiliyor
bu arada senin sub arabadayken hiç kabine ters taktınmı ?
bir ara şok üzerindeki sokakta bi corsanın bagajında görmüştümde 309 ters olarak o yüzden acaba senmiydin diye sordum

cXe
13-09-2012, 13:27
evet benim arabaydı o :D sattım ama corsayı yeni arayışlar içindeyim