Orijinalini görmek için tıklayınız : Başımıza gelen olay hakkında yardım..
Merhaba arkadaşlar, bir konuda yardımınıza ihtiyacım var.
İlk önce olayı anlatıyım.
Geçen pazar arkadaşlarla toplandık. Bir arkadaşımız aracına motor yapalı yaklasık 1000-1200 km olmuştu yani 500km lik rodajı 1000km yaptığını söylemişti bize. Neyse,
başka bir arkadaşımız aracı çalıştırıp boş viteste gaza basarak yaklaşık 7500rpm çevirtti.Yüksek ses vs çıktı fakat bir sorun olmadı o an. Neyse biz gaza basan arkadaşımla mekandan ayrıldıktan yaklaşık 2 saat sonra bizi aradıklarında aracın bozulduğunu ve sorumlusunun biz olduğunu söylediler. Neyse tabi hepimiz arkadaş olduğumuzdan dolayı eğer bir sorun varsa hallediceğimizi söyledik. Sizden yardım istediğim konu şurda:
1- Motor yapıldıktan sonra 1200km geçmiş. Bu araç 7500rpm çevirdiğinde ne olur?
2- Bize dediklerine göre (tamirci söylemiş) 4 emme subabı - 2 egsoz subabı eğilmiş yada yakalanmış. Bu mümkünmüdür?
3- Ayrıca kapağın taşlanması gerektiği söylenmiş.
Arkadaşlar gaza maksimum 5saniye bile basılmamıştır yani o kadar.
Araç 76 yada 78 olması lazım w123 kasa 280e. Mekanik enjeksiyon üstten çift egzantrikli 6 silindir.
İşin parasında değiliz ama bunların mümkün olmayacağını düşünüyoruz.7500rpm de 6 subabı bu hale getiriyorsa dahasında ne olur kim bilir.
Şimdiden teşekkürler. Yorumlarınız bizim için çok önemli. Umarım anlatabilmişimdir :)
Ek: Aracın 185hp olduğu söylendi.
overblack
01-11-2012, 13:33
2 kere okudum anlamadım
Yeniden özet geçiyorum o zaman.
Bir araç var söylediğim özellikte. Motor 0 toplandıktan sonra 1200km yapmış (bunun içinde rodajda var)
Bu araca boş viteste 7500 devir döndürülürse Bu saydığım şeylerin olma imkanı varmıdır ?
2 kere okudum anlamadım
Arkadaşı arkadaşının arabasını boşta 7500 devir çevirerek bağırtmış. 2 saat sonra aramışlar motoru kırdın gel öde diye :)
Komik bi durum yani gazına bastın sen kırdın denmesi :)
2 saat sonra mı çalıştırmışlar arabayı. 2 saat gezip sonra motoru yedikten sonra size kitliyor olmasınlar?
Arkadaşlığınızı bitirirseniz bir sorun kalmayacaktır ;)
kırlan araba o anda cevırınce kırılır 2 saat sonra nasıl kırıldı kendı gazlayıp gazlayıp kırmıs olmasın
Yalan söylemeyeceğine emin olduğumuz bir arkadaşımız da yanlarındaydı. Biz gittikten sonra hiç çalıştırılmamış araç.
overblack
01-11-2012, 13:42
o kasa mercedes'ler 7500 çeviriyormu? zaten çeviriyorsa sıkıntı var bence
o kasa mercedes'ler 7500 çeviriyormu? zaten çeviriyorsa sıkıntı var bence
Bana da bu kısım muamma geldi sanmıyorum ki o Mercedes 7500 dönebilsin.
Edit: değerler
1977–1981 280E 2.8 L M110 I6 142 hp (106 kW) @ 5750
from MY 1980: 140 hp (104 kW) @ 5500 149 lb-ft (202 Nm) @ 4600
from MY 1980: 145 lb-ft (197 Nm) @ 4600
kırlan araba o anda cevırınce kırılır 2 saat sonra nasıl kırıldı kendı gazlayıp gazlayıp kırmıs olmasın
Ben kullansam tamam derdim ama :D şaka bir yana kullananların yediği bir halt yada motoru kim toplamışsa onun bir hatası var kesin.
overblack
01-11-2012, 13:46
Bana da bu kısım muamma geldi sanmıyorum ki o Mercedes 7500 dönebilsin.
benim hatırladığım çoğunda devir saati bile yok.devir saati yerine saat var.ayrıca devir saati olanlarda 6500 kırmızı bant 7000 son.yani göstergede 7500 diye bişi yok..
liseli detect bence :D
bencede edit xor :D
http://www.autoevolution.com/engine/mercedes-benz-e-klasse-w123-1975-280-e.html
walla 2-3 saat sonra oyle bsey olcagını sanmıyorum, he olsaydı zaten siz devir çeviriken olurdu.
yanı veya motor toplanırken bı sıkıntısı wardırkı bu durumla karsılasılmıstır.
Arkadaşın zaten sorunlu bir araca sahipmiş. Tutupda durduğu yerde aracı devirlendirdiğinde bu dediklerinin olma ihtimali çok düşük. Hadi diyelim oldu ama 2 saat sonra değilde gaza bastığın esnada zaten tuhaf bir ses ile ortaya çıkardı bunlar.
Bence bu arkadaşlarını arkadaşlıktan çıkartmakta fayda var.
Ek: Aracın 185hp olduğu söylendi bize.
Ek: Aracın 185hp olduğu söylendi bize.
Olay beygir değil, sizin döndük dediğiniz devir. Tarife göre devir ibresinin kırılması lazım :)
Yani demek istediğim size ihale bırakılmaya çalışılıyor. Derhal bu adamları hayatınızdan çıkartın.
E ben bunu daha önce söyledim zaten :D
E ben bunu daha önce söyledim zaten :D
İdrak yollarını açmak adına detaylı yazdım :D
bencede yapılacak en doğru şey ;
http://img99.imageshack.us/img99/5963/adszgh.png (http://imageshack.us/photo/my-images/99/adszgh.png/)
:D :D :D :D
Burak E.
01-11-2012, 14:02
oldu ozman 2 saat sonra araba bozulsun sana kalsın arkadaşlıgınızı kesin gitsin öyle sacmalık mı olur ya devir cevirirken bişiler oldurdu 2 saat sonra degil ihaleyi size bırakıyor olabilirler
walla eger ilk marşta 7500 rpm ye kadar bişi olmaz ama sürekli yaparsanız bi pencere açar...biyerden:9 lakin mersonun 7500 çevirmesi garip ve 185 hp olmasıda bi garip gelid bana e36 m3 bile zannedersem 6,5 çeviriyor merso fenaymış ozaman...tuhaf
İşte bu yüzden babamın arabasını bile istemeyerek ve aşırı dikkatle kullanırım.
Arkadaşlarımın arabasında sadece yolcu koltuğuna otururum...
Ne işin var bilmediğin aracın gaz pedalında...
Araba b16 swapmı ? diyesim geldi şu devir hikayesi sebebiyle :D
trabzonda bir arkadaşımı, yakın bir arkadaşı arabasıyla bi yere götürürken ağır bir kaza yaptı. ertesi gün telefon açıp "gelde kazanın masrafını çıkartalım." demişti :D ulan öldürüyodun nerdeyse bide aracın masrafını kitliyecek :D
overblack
01-11-2012, 14:14
Araba b16 swapmı ? diyesim geldi şu devir hikayesi sebebiyle :D
bence k2420 frankestayn :)
kelalper
01-11-2012, 14:15
onu bunu bilmemde senin olmayan rodajdaki arabanın koltuğuna oturupta neden köküne kadar basarsın onu anlamam ki. Devir kesici yoksa yükte olmayan motor ne kadar dönebiliyorsa döner. Eski doğan şahinlerin 8000 dönmesi gibi.
Diğer kısmına gelince arkadaşlığı gözden geçirin. Bişey olsaydı zaten o anda olurdu.
KeremDOGAN
01-11-2012, 15:05
kesinlikle :heyoo:
Germanian
01-11-2012, 15:16
tarkan abi sende benm kartala maşallah demiştin 3 gün sonra satmak zorunda kaldım buluşalımda şu ettiğim zararı bi bölüşelim..
Anıl DALGA
01-11-2012, 15:17
bencede yapılacak en doğru şey ;
[ımg]http://img99.imageshack.us/img99/5963/adszgh.png[/ımg] (http://imageshack.us/photo/my-images/99/adszgh.png/)
:d :d :d :d
:D :D :D :D :D :D :D kesinlikle
tarkan abi sende benm kartala maşallah demiştin 3 gün sonra satmak zorunda kaldım buluşalımda şu ettiğim zararı bi bölüşelim..
Can benim arabaya maaşallah demişti 4 yerine 2 ye atmıştım subapların allahı kaymöıştı. Bence komple ondan alalım :D
Arkadaşlığınız bir an önce bitirip o kişiyle birdaha görüşmezseniz çok iyi olur ;)
rekord2000
01-11-2012, 15:19
185 bg yapmak ve o motoru 7500 donucek kadar ne yapmislar bilmiyorum, lakin bosta donup sente kacirmistir desen, triger zincirli, kopmadan sente gitmez! Valla usta hatasini arkadasina kitlemis "kullanici hatasi" diyerek arkadasinda sana kastirmaya calisiyo! Dediginiz gibi o devri yapabilse bile cikan arizadan anladigim kadari ile gazi biraktiginiz gibi PAT, KUT, LAK, LUK edip motorun susmasi lazimdi, yani 2 saat sonra diil orda olanin olmasi lazimdi! Ustanin hatasi taaaa size kadar kitlenmis anlasilan! Burdan sonrasi sizin biliceginiz bi is arkadaslik baglari acisindan;)
Germanian
01-11-2012, 15:19
Can benim arabaya maaşallah demişti 4 yerine 2 ye atmıştım subapların allahı kaymöıştı. Bence komple ondan alalım :D
ahauhauha başka bişi geldi canla ilgili neyse burda denmez :hehe: :hehe:
gokselaltinok
01-11-2012, 15:20
Aynı araçtan bendede var. 7000 dönebilir hele lpg de saçma salak bi mixerle daha fazlada dönebilir ama kjetronik 7000 e kadar benzin yetiştirebiliyo. Subab yakalamasına neden olduğunuzu iddia etmişler eğer doğruysa ki ordada yakın bi arkdaşımız şahit diyor. Büyük geçmiş olsun.
gokselaltinok
01-11-2012, 15:21
185 bg yapmak ve o motoru 7500 donucek kadar ne yapmislar bilmiyorum, lakin bosta donup sente kacirmistir desen, triger zincirli, kopmadan sente gitmez! Valla usta hatasini arkadasina kitlemis "kullanici hatasi" diyerek arkadasinda sana kastirmaya calisiyo! Dediginiz gibi o devri yapabilse bile cikan arizadan anladigim kadari ile gazi biraktiginiz gibi PAT, KUT, LAK, LUK edip motorun susmasi lazimdi, yani 2 saat sonra diil orda olanin olmasi lazimdi! Ustanin hatasi taaaa size kadar kitlenmis anlasilan! Burdan sonrasi sizin biliceginiz bi is arkadaslik baglari acisindan;)
Aracın fabrika verisi 185 bg.
Aracın bozulacagı varmış buda bahanesi olmuş
Ama sizde ne diye basıyorsunuz boşu boşuna gaza
gokselaltinok
01-11-2012, 15:22
Haa bi fikir daha, osırada zincir gergisini dağıtmış olabilirisniz sonrasındada sente atlamış olabilir...
Anıl DALGA
01-11-2012, 15:24
Boşta gaz basmakla subap yakalamazki araba zincir/Triger sente atlaması lazım baska türlü zor yani
iyi arkadaşınızmış. .. yada siz onun iyi arkadaşıymışsınız ..
Şöyle bir ekleme daha yapayım. Aracın motoru yapılmadan önce LPG li idi. İptal edildi motor yapıldıktan sonra.
Arkadaşlar teşekkür ediyorum en azından nasıl bir yol çizeceğimiz belli oldu.
Katılıyorum ...
arifozcelik
01-11-2012, 19:03
sevgili motor ustası tregere bu zincir ömür boyu değişmesine gerek yok diyerek motoru toplarken zinciri gergisini v.b. parçaları değiştirmemiş olmasından dolayı; siz arabaya yüklendiğinizde zaten yılların yorgunu olan triger aksamı sente atlamış olup daha sonraki marşta sibapların düzensiz çalışması sonrası başınıza bu olay gelmiş olması muhtemel bir varsıyım ki en mantıklısıda bu
bu durumda suçlular
motor ustası :
işini sallamış olması ve değişmesi gereken parçaları değiştirmemiş olması
araç sahibi :
motor yaptırıyorsun öyle bir motoru şuanda benim tahminimce sağlıklı bir şekilde 2000tl nin altına yapılmaz ucuz olsun usta sensin mantığıyla yürümüş ve usta nederse uyar demiş olaması ----- daha rodajı tamamlanmamış bir araçıta ne diye bir başkasının gazlamasına izin verirsin hiçmi birşey duymadın hayatında
gazlayan arkadaşınız :
bu durumda kendisi kaşınmış oluyor ne olduğunu bilmediği rodajı bitmemiş arabanın koltuğuna ne oturuyorsun
siz:
eski bir laf vardır bir yerde kavga varsa kaçın yoksa şahit yazarlar mahkemelerde sürünürsünüz sizide şahit yazmışlar :beuj::icon_wack
devil_berk22
01-11-2012, 19:09
kendilerinin yarattığı masrafı size itelemeye çalışıyorlar 5 kuruş vermeyin
kadioglu
01-11-2012, 19:20
Trigerin gergisinide iyi germiyor ve sıkmıyor bazen ustalar motor toplarken.Sonra ilk fırsatta sente atlıyor.Olabilir yani.
Ama hakikaten de insan neden başkasının arabasına binip durduğu yerde dip gaz yapar anlamıyorum.Ben kendi arabamda hemen her viteste 7000-7500 basıyorum ama boşta 3000 i geçmem.Şahsen araç sahibi olsam suçunuz olmasa da sizi suçlarım.