PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Otomobil Nasıl Boyanır ?

maverick2305
06-11-2012, 11:03
oto boya işlem sırası ve lazım olan ekipman ve ortam nedir ? bilgilendirebilecek olan var mı ?

hobi olarak eski bi aracımızı boyamak istiyorum ona göre anlatırsanız sevinirim. yani biraz detaylı bilgi yada detaylara ulaşabileceğim anahtar kelimeler olabilir. hatalı anlatım olması önemli değil. püf noktaları öğrenmem yeterli olur.elimde kompresör ve boya tabancası var bunuda belirtiyim.

K0213
06-11-2012, 11:16
zamanın çok yoksa ve daha önce hiç yapmadıysan fobiniz olabilr :)

yinede http://www.techturkey.com/forum/otomobilleriniz/130473-fiat-mirafiori-racing-yeni-aracim.html bu konudan azda olsa sıralama konusunda bilgi alabilirsin. bildiğim kadarıyla yardımcı olmaya çalışırım.

kelalper
06-11-2012, 11:20
herşeyden önce tozdan arındırılmış ortam gerekiyor. İkincisi üzerinizdeki hiç bir kıyafette ve cildinizde parfüm olmaması gerekiyor. Bi de iyi bir fırın gerekiyor.

SULTANOGLU
06-11-2012, 11:22
Cook uzun yazarim ama su anda birazdan ucaga binicem. Samsuna gidiyorum babayigit bir yetkili servisin boyahanesini denetlemeye :)

maverick2305
06-11-2012, 11:37
kimsenin çok fazla zamanını almak istemem kısaca yapılması gerekenleri özetlersek ve püf noktaları kısaca belirtirsek yeterli olur.

K0213
06-11-2012, 11:40
Cook uzun yazarim ama su anda birazdan ucaga binicem. Samsuna gidiyorum babayigit bir yetkili servisin boyahanesini denetlemeye :)

şuanda mı binice? birazdan mı binicen Hakan :D

huseyinturk
06-11-2012, 11:42
Tvde çıkan küçük çantalı boya kompresörleri var 59 lira sanırım fiyatı. Amcam onu normal komprösere uyarlayarak otobüsü boyadı mahallede :). Kapalı alan şart açık alanda da olabilir ama rüzgarsız güzel havalar lazım.

honour35
06-11-2012, 11:43
parfum olmamasinin sebebi nedir?

SULTANOGLU
06-11-2012, 11:46
parfum olmamasinin sebebi nedir?

Silikonlanma yapar. Parfun deodorant vs hatta silikon iceren hersey salatalikta bile silikon vardir bunudiyim :D

SULTANOGLU
06-11-2012, 11:48
şuanda mı binice? birazdan mı binicen Hakan :D

Abinsorma ya normalde ucagim sabahti 6.40 ta son kontrolden gecerken denetleme cihazlarim cok ilginc bulundugu icin hepsinin nasil kullanildigini gostermek Orunda kalip ucagimi kacirdim :) oyuzden cildirmis durumdayim :D ucak bana binmis durumda

maverick2305
06-11-2012, 11:49
Silikonlanma yapar. Parfun deodorant vs hatta silikon iceren hersey salatalikta bile silikon vardir bunudiyim :D

Boya yaparken salatalık yemememiz gerekiyormuş önemli bi bilgi teşekkürler :D

K0213
06-11-2012, 11:51
Abinsorma ya normalde ucagim sabahti 6.40 ta son kontrolden gecerken denetleme cihazlarim cok ilginc bulundugu icin hepsinin nasil kullanildigini gostermek Orunda kalip ucagimi kacirdim :) oyuzden cildirmis durumdayim :D ucak bana binmis durumda

iyi yolculuklar! dönüşte güzel bilgiler paylaşmanı bekliyorum, bende takipcisiyim bu konunun :)

SULTANOGLU
06-11-2012, 11:53

Ya yemek problem degilde eger usat salatalik yiyip firinin icinde alt taban filtresinin oraya salataligin basini sikistiriyorsa o problem :D

SULTANOGLU
06-11-2012, 11:55
iyi yolculuklar! dönüşte güzel bilgiler paylaşmanı bekliyorum, bende takipcisiyim bu konunun :)

Furkan aynen paylasicam butun sureci :)

BıD-Clio
06-11-2012, 11:59
boyanın ıcıne 1 damla sılokon katkısı onerırım ve boya ya gecmeden boyanacak yuzeyı mumlu bezle hava tutarak sılmek gerekır

mehmetRS
06-11-2012, 12:24
bende sultanoglunu bekliyorum :)

poseidon
06-11-2012, 12:58
Bu malzemeleri 2 adet tampon boyanması için kullanmıştık :
- Araç renginde spreye basılmış vernikli boya ( 2 tamponu 1,5- 2 kat boyuyor)
- Ekstra sprey vernik alıp kendimizi sağlamam alalım.
- Çelik Macun
- 400 Zımpara / 1200 sulu zımpara
- Kağıt Bant
- Spatula / macun karma ve çekme aparatları
- Tornavida / Pense vs..vs..

2 tampon için Toplam maliyetimiz 3 aşağı 5 yuıkarı 40-50 TL'dir.
parça başına yarım tüp boya gideceğini düşünelim.
Ayna, tampon çıtası vs.. boyanmayacaksa sökülür.
Öncelikle şunu söyleyeyim kendi evinizi boyayabiliyorsanız biraz deneyimle kendi çapımızda çok da harika olmayan bir işçilikle kaporta da boyanır.

- İlk olarak spatulayı elimize alıp başlıyoruz çatlayan ve boya atan yerleri kazımaya.
Kazıma işlemi bittikten sonra 400 zımpara ile tüm tamponu vernikli yer kalmayacak şekilde
zımparalıyoruz. Zaten yüzey matlaşacaktır. Bu işlem sonrasında yüzeyi yıkayarak hem zımpara
tozlarını temizliyoruz hem de atladığımız yerleri daha rahat görüyoruz.

- Yıkayıp kuruladıktan sonra spatula yardımı ile kazıdığımız yerlere macun çekmeye
başlıyoruz. Çok ince çalışma gerektirmiyor çünkü pürüssüz yüzey için tekrar zımparalayacağız.
Macun 20 dk kadar kuruduktan sonra son zımpara işlemini de yapıp yüzeyi pürüzsüz hale getiriyoruz
ve elimizle zımpara yapmayı gerektirecek yer var mı diye kontrol ediyoruz.
Eğer yoksa tekrar yıkayıp/kurulayıp boyaya hazırlamak için gerekli yerleri
boya bandı ve gazete ile maskeliyoruz kapatıyoruz.

-Sprey boyayı elimize alıp bolca çalkalıyoruz. Sprey içindeki boyayı canlı tutmak için
çalkalama işlemini her 15-20 saniyede bir tekrarlıyoruz.

-Burası önemli. Sprey ile kaporta arasında 30-40 cm olacak şekilde duruyoruz ve akmaması için asla tek bir yere
devamlı boya atmıyoruz. Elimizi devamlı aynı hızda ağır ağır aynı yönde gezdirerek sprey boyayı sıkmaya başlıyoruz.
İlk katı attıktan sonra hiç beklemeden aynı yöntemle sanki boya atıyormuşuz gibi
vernik atıyoruz. Zaten parlaklığı verniği atarken göreceksiniz.
Tavsiyem önce sadece macunlu yerlere boya vurup kurumasını beklemek.
Sonraki katta tüm yüzeye boya ve vernik uygulaması yapabiliriz.
İlk katı attıktan sonra kuruma işlemi için 25-30 dakika bekliyoruz.

Biz bu işlemi hızlandırmak ve portakallaşmayı önlemek için sıcak hava tabancası kullandık.
Sağlam ve düzgün atılmış 2 kat boya yüzeyi kapatacaktır ama kutuda boya kalmışsa
3. katı çok hafif olacak şekilde daha da uzaktan sıkabilirsiniz.

Not: üzerinizde hiçbir şekilde deodorant veya uçucu gaz bulunmaması gerekiyor. Yoksa boyaya etki edip kaldırabilir. Ayrıca şunu da ekleyeyim. Yukarıda yapılanlar tamamen amatör bir çalışmadır ve alacağın sonuçlar sanayideki boyama işiyle
malzeme ve hüner farkı olduğundan dolayı çok farklı olur.

emoro
06-11-2012, 13:16
parfum cok skıntı ya bızım sanayıde arabadan ındırtmıyolar uzerınde parfum varsa :D

TigeR
06-11-2012, 14:39

:hahaha::hahaha:

mehmetRS
06-11-2012, 14:50
anti silikon denen malzeme var bi de..ne işe yarar acaba

ramorex
06-11-2012, 15:14
aga yanlış anlamazsan bişey söyliyeyim bizim bir arkadaşlar vardı onlarda kendi aracımızı biz boyayacaz dediler kazıdılar yapmayın dedim elektiriğini kurcaladılar yapmayın dedim en son araba perişan oldu sen haklı çıktın dediler boya işi oto bakım sektöründeki en zor ve pis iştir sen onu bir boyacıya ver adamada git yardımcı ol sadece derim ama senin bu konu hakkında yardım alabileceyin biri varsa o zaman bir kompresö bi zımpara makinası bi astar tabancası boyayıda fırında attırırsın olur biter

ramorex
06-11-2012, 15:16
anti silikon denen malzeme var bi de..ne işe yarar acaba

boyanın içine katılan var bide silikon yüzey temizleyici olarak var atılan boyada veya vernikte yuvarlak delikler şeklinde boyanın bölünmesini engeller

BİLAL
06-11-2012, 15:38
ben 94 model astra gsi beyaz rengı kendım boyadım 2 sene once.oncelıkle googleden vıdyoları ızle .
sonra kalın zımparadan ınceye dogru aracın astarı cıkanakadar zımpara yapıyosun .kople zımpara ışlemınden sonra araca dışardada olabılır korkma astar atarsın komrosorle.ama en zor işlemı aracı bantlamak onuda soylıyeyım

astardan sonra pıruzunu alacan .ensaon fırında atarsan daha ıyı ama kapalı bı alndada olabılır boyasını atacan .ama soguk ve nemlı havada olmaz .

benım gsi 1500 le 1000 tl arasında istedıler 300 tl hallettım ama cok zaman alır .bıde becerın olması lazım arkadaşim sonucta eskı araba benımkı gayet guzel oldu senınkıde olur korkma

maverick2305
06-11-2012, 16:42
bugün zımparalama ve macun işlerini hallettik ve kurumaya bıraktık yarın macunu zımpara ve astar atıcaz kısmetse burdan gelişmeleri paylaşırım arkadaşlar şunuda belirtiyim boya yapmak istiyen arkadaşlar spiral ile zımparalama işlemi yapmasın kimi yeri çok alıyor kimi yeri az dalgalanmalar oluşuyor bilginize.

erdem325
07-11-2012, 14:40
ben bizim golf boyanirken boyacida bi taktik gordum cok hosuma gitti..
araci zimparaladi macunladi falan filan..
astari atti..
sonra astarin ustune cok ince bi kat metalik gri gibi bi boya atti, arac boyle hafiften parlak oldu vs..
sonra takoz zimpara yapti, neden boyle yaptin dedim, zimparanin degmedigi yerler hala parlak kaldi, buralarin inceden tekrar macunlanmasi gerek demisti..
ince ama guzel bi detay..
isinize yarar diye anlattim..

Sayko
31-08-2014, 23:46
ben bizim golf boyanirken boyacida bi taktik gordum cok hosuma gitti..
araci zimparaladi macunladi falan filan..
astari atti..
sonra astarin ustune cok ince bi kat metalik gri gibi bi boya atti, arac boyle hafiften parlak oldu vs..
sonra takoz zimpara yapti, neden boyle yaptin dedim, zimparanin degmedigi yerler hala parlak kaldi, buralarin inceden tekrar macunlanmasi gerek demisti..
ince ama guzel bi detay..
isinize yarar diye anlattim..

bende kendim boyamayı düşünüyorum. ince detay için teşk.
üstte bi arkadaş 300 tl ye hallettim demiş, boya tabancası, macun tabancası felan da mı dahil?