PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : bilgisayardan anlayan arkadaşlar yardım..



Ferhat_V
06-04-2008, 22:28
arkadaşlar benim bilgisayarımda yaptığım her hangi bir işlemi mouse tıklaması msn açılması wordde yazı yazılması vs vs her şeyi dakika dakika saniye saniye olarak karşı tarafa gönderen bi program varmı ?
bizim ders gördüğümüz bi program var dream virtual class 2007 die biz bunla derse giriyoruz hoca web camdan ders anlatıyo yazılar vs var..şimdi haftaya vizelerimiz var vizelerde bu programı çalıştırdığımız zaman bir daha kapayıp masaüstüne vs döndüğümüzü karşı pc görebiliyomu yani okul görebiliyomu bunu ?
derslerden hiç bişe anlamıyorum aklıma bi kaç kötü fikir geliyo ama karşı taraf bunu anlarmı onu merak edioyurm varmı böyle bişey birde yasalmı bu itiraz hakkımız yokmu ?

sene başından beri hazır olan sistemi değiştirdiler sene ortasında okuldan bazı arkadaşlar yök e ve mahkemeye vs gitcekler hiç olmayacak bişey çünkü tam sene ortasında program değiştirmek eğer böyle bişey varsa ve onlar benim pc de yaptığım şeyleri görebiliyosa her türlü yasal işlem ne varsa yapıcaz çünkü kişisel haklara saygısızlık bu belki pc de önemli bi işim var ??

ne diyosunuz bu işe varmı böyle bişey benim her yaptığım görülüyormu o sistemde ?

Dragger
06-04-2008, 22:34
Eskiden bu sekilde keylogger tarzı programlar vardı, ne yazarsan, ne islem yaparsan log tutuyordu.

Su an daha gelismis programlar olabilir cok bilgim yok.

MiaMi
06-04-2008, 22:40
Remote acces programları mevcut benim şirketimdede kullanılıyor. Genel olarak uzaktan erişim programları bilinen önceden belirlenmiş oluşturulmuş 1 kullanıcı account 'u ile bu programın client ı ile bağlanılabilir. Tabi bağlanılacak bilgisayar bi nevi ip si sabit server modu veya client isteklerini karşılayacak şekilde set edilmiş olmalıdır.

Anladığım kadar ile senin şahsi bilgisayarında bu tür bi program yüklü. Pek çok program toolbarın saat bölümünün bulunduğu yerde ikona sahiptir. Herhangi bir bağlantı olduğunda orda gösterir.


Ayrıca en önemli ve olayı bitiren faktör senin bilgisayarında yüklü olan program bi şekilde ortak network te ise veya programın yapısında bir ip adresi tanımlı ise "git bu adrese ben burdayım de gibi". Seni istedikleri zaman bulurlar ve bilgisayarına girebilirler.

Eğerki yukarıdaki özelliklerde bir durumun yok ise. Herhangi bir servis sağlayıcıdan internete giriyorsan ve istediğin zaman bu programı aktif hale getirip bağlantı kurma imkanı sende ise. Çak reseti modemine istediğini yap.

Ama bu program üzerinden yapma bişey % 99 log tutuyordur.

Low-Rider
06-04-2008, 22:45
yök'e gitseniz ne kadar netice alırsınız bilemem,geçen sene vizelerdne önce yıllardır herkesin bildiği alışık olduğu not sistemi vs herşey değişti,sonuç hüsran okulun %80 i patladı.

yök'e baya yazılar yazılmıştı sonuçsuz kaldı hepsi.

teggy
06-04-2008, 22:50
Kabak gibi görebiliyolar masaüstünü, mouse ile nereye tıkladığını, ne yazdığını. Sanki senin bilgisayarını kullanıyormuş gibi kendi ekranında görüyor herşeyi. Remote Admn denilen bir program var. Askerdeyken milleti gözetliodum onunla, ordan biliom :D

Ferhat_V
06-04-2008, 22:51
abi anlamadım valla anlattığını :D

saatin orda herhangi bişy yok o programla ilgili bu programı derse girerken açıyorum ben derse bağlanıyorum izleyip çıkıyorum ona yarıyo sadece ama ben dersteyken ne yaptığımı karşı taraf yani bu programı yazan firma görüyomu..

normal evdeki adsl den bağlanıyorum ben tek pc var..ip tek yani.
haftaya sınavlarım var hepsi ayrı günler hepsinede farklı pc lerden girmeyi planlıyorum..ip adresinden sorun olur diyede korkuyorum biraz eğer böyle bi durum olrsa ip kontrol yapılırsa ve her sınava ayrı pc den girdğim anlaşılırsa ne olur ?


bizim diğer okul ile olan forumda yazılan bi kaç yorum

1-Arkadaşlar size birkez daha dikkatli olmanız konusunda bilgi vermem gerekiyor. Sınav esnasında bilgisayarınızdaki tüm mouse tıklamaları, açık programlar yaptığınız klavye hareketleri karşı tarafa gönderiliyor bilginiz olsun sanırım bu sanal sınıfta ders esnasında da gerçekleşiyor bilginize...
1 e cevap olarak devam 2


2-Eğer bu gerçekse, korkmasi gereken bizler değiliz xxxx FIRMASIDIR cunki bu yasalara aykiridir. Ben ayni anda Bankacilik islemide yapiyor olabilirim. MSN de ozel bir yazisma yapiyor olabilirim. Onemli bir word dosyasi uzerinde yaziyor olabilirim. Peki bu durumda ne olcak? Bilisim sektorunde calisan insanlarin biraz Bilisim Hukuk'unu takip etmelerini oneriyorum. Bu isler bu kadar basit degil.

2 ye devam 3. buda aynı kişiden

Bunu yapiyor olabilirler, neden derseniz, online yardim sitesinde siz bir mesaj yazin ve enter'a basmayin..
Bu mesajin karsi tarafa iletilemedigini mi saniyorsunuz???????
Hayirrr. Aynen karsi operatore gidiyor mesaj, cunki arkada sayfa kendini refresh ediyor.
Bunu yapanlar digerini yaparlar bu teknik olarak mumkun.

Isın teknik yonunde fakindaysaniz .net yaninda baska bir program daha kuruyoruz sistemimize. Bunun icerigi hakkinda tabiki bi bilgimiz yok code onlarda. Biz virtual class calistirdigimizda, onlarin server larina bir session aciyoruz ve bu session icerigi hakkinda da bi bilgimiz yok, son zamanlarda kullanilon teamviewer tarzi programlari teknik arkadaslar biliyorlardir, karsi tarafa session'i siz acarsaniz (yani sizin tarafinizdan baglanti istegi gonderilirse) karsi taraf sizin hem ekran goruntunuzu alabilir hemde dosya transferi yapabilir. Bunlar olabilecek seyler ama yasal degil.





şimdi kopya çekme vs diyen arkadaşlarımız olabilir dergi gelin bi görün nasıl çekmezsiniz...ders içeriği yarım yamalak..hoca ayrı ders ayrı gidiyo..bizede mecburen geçmek için böyle şeyler lazım..ondada pc miz takip ediliyor :S

Ferhat_V
06-04-2008, 22:53
yök'e gitseniz ne kadar netice alırsınız bilemem,geçen sene vizelerdne önce yıllardır herkesin bildiği alışık olduğu not sistemi vs herşey değişti,sonuç hüsran okulun %80 i patladı.

yök'e baya yazılar yazılmıştı sonuçsuz kaldı hepsi.

bizim öyle deil şimdi ilk dönem vizeler serbestti herkez istediği saatte girip sınavını bitirip kapıyordu..2. dönem ders saatlerinde canlı olacak dendi ve 4 gün hepsi sınavların..
ilk dönem herkez geçti 2. dönem şimdi haftaya olan sınavları düşünüyoruz işte..bu pc i takip olayı ilk dönem yoktu neden 2. de çıkardılar burası sorun.

Kabak gibi görebiliyolar masaüstünü, mouse ile nereye tıkladığını, ne yazdığını. Sanki senin bilgisayarını kullanıyormuş gibi kendi ekranında görüyor herşeyi. Remote Admn denilen bir program var. Askerdeyken milleti gözetliodum onunla, ordan biliom :D

bittik o zaman biz :(

şimdi benim programlama derslerim pek iyi değil yerime başka pc girecek yakalanırmıyız ?

Low-Rider
06-04-2008, 22:53
laptop bul yanına bitane,ordan bak notlara:)

Ferhat_V
06-04-2008, 22:55
laptop bul yanına bitane,ordan bak notlara:)

var bunuda düşünüyorum 60 karışık soru var bunların 30 u bana gelcek hepsi karışık olcak ama..sınav saati 1 saat..nası yetiştircem :D

Low-Rider
06-04-2008, 22:55
notların açık olduğu dökümanda ctrl + f ye basıp aradığını bulucaksın:)

gfb01
06-04-2008, 23:02
proagent turkojan bunları kullanarakta yapabılırsın gereklı açıklamaları nette bulunmakta basıtte kullanımları var

MiaMi
06-04-2008, 23:04
Logger var ve remote acces türevleri yüklü bilgisayarında tam net kanıtın yoksa olmadığına dair riske atmayacaksın kendini.

Teggy nin söylediği bi şey var remote acces ben 2000 senesinde Çanakkalede tabur komutanıma kurdum bu programı networkte olan karargah bilgisayarlarına ve bölük ast. sb. bilgisayarlarına 14.440 bildiğin en eski modemlerden takıp dahili telefon üzerinden bağlanmaısnı sağladım. Adam oturduğu yerde ve evinden nöbetçi ast. film seyrettiğine kadar :) görüyordu geceleri.

Bu türü programlar mevcut riske atma kendini.

gfb01
06-04-2008, 23:04
yada keylogger kuracan herşey sana mail olarak gelecek

Ferhat_V
06-04-2008, 23:05
notların açık olduğu dökümanda ctrl + f ye basıp aradığını bulucaksın:)

bunuda düşündüm ama program kodları hep uzun uzun ve sınavda gelen sorular hep kazık şeyler olur..derse kolayını öğretip sınava kazığını veriolar orda ne yapacam ?


pc mühendisi bilgi işlemci arkadaşlar yokmu kardeşine iyilik yapacak yerine sınava girecek:hahaha:

Schumi
06-04-2008, 23:08
Sizin makinalarınız yapısın bilmiyorum. Aptal terminal olan makinalarınızda eğer işletim sistemi yok ise ve ana makina üzerinde terminal client ile bir remote desktop session açıyorsanız tüm kontrol yöneticidedir. Sizden gizli her program çalıştırılabilinir. Sizi o anda birisinin canlı olarak izliyor olması gerekmez. Verilen parametre aralığında yaptığınız her işlem kaydedilir. Hatta öyleki kayıt sadece bazı işlemlere yoğunlaşabileceği gibi alarm durumlarıda olabilir. Misal hotmail sitesi açıldığında anında ekranda alarm verilir ve yönetici ekrana çağrılır. Bi yandan da hotmaile yazdığınız kullanıcı adı şifre vs.vs. kaydedilebilinir. Bütün bunların yanında eğer istenirse komple ekran işlemleri kaydı klavye hareketleri ile alınabilir. Bu durumda bankaların şifre girmek için kullandıkları sanal klavyeye yapılan tıklamalar yer değiştiren harflere göre istendiğinde media playerda video açar gibi izlenebilir. Ama kullanıcı sayısı bilgisayar sayısı ile doğru orantılı olarak bu işlemlerin hepsi ciddi disk kapasitesi gerektirir. Dava açmak kişisel haklar kısmı ise evinizdeki veya kendi iş yerinizdeki bilgisayarlara bu tarz bi işlem yapılsa işin sonu hapise gider ama siz kamuya ait yada halka açık bir pc kullanıyorsanız veya okula ait belli amaçlar için açılmış bir bilgisayar odasındaysanız kişisel bilgilerinini girmemeniz gerekir. Sizi kontrol ediyor olmaktan dolayı bir suç işlemelezler ama işlemlerinizi kayıt altına alıyor olmaları ve size şifrenizi vs.vs. çalmak yada kullanmak yolu ile zarar verirlerse o zaman suç olur. Yani balkondan bakan sizin sokakta ne yaptığınızı izleyen bir insan burnunuzu karıştırdığınızı görsede suç işlemez. Sizi yolda takip eden kişi suç işler. Evinizde sizi dürbün ile izleyen suç işler. Olay bu şekilde yani :)

Sheyhzade
06-04-2008, 23:10
aktif olarak pc başında olmasa bile yapılan herşeyi kaydedip , victim yani kurban listesinden seçilen kişinin neler yaptığını görebilicek turkojan isim trojan şu sıralar popüler ;)

teggy
06-04-2008, 23:10
bunuda düşündüm ama program kodları hep uzun uzun ve sınavda gelen sorular hep kazık şeyler olur..derse kolayını öğretip sınava kazığını veriolar orda ne yapacam ?


pc mühendisi bilgi işlemci arkadaşlar yokmu kardeşine iyilik yapacak yerine sınava girecek:hahaha:

Konu ne? Vardır belki :D

Ferhat_V
06-04-2008, 23:14
proagent turkojan bunları kullanarakta yapabılırsın gereklı açıklamaları nette bulunmakta basıtte kullanımları var
şimdi bu program gibi bişey var benim pc dede evet ama antivirüs herhangi bişe yapmıyor..bu program sayesinde bütün öğrenciler derse bağlanıyo şidmi ben kendi evimdeki pc değilde başka birisinin pc den girsem benim olmadığımı anlarlarmı derdim orası..
programına nette buldum okudum aynı bizimki işte derste her yaptığım karşı pc ye gitcek .:S


Logger var ve remote acces türevleri yüklü bilgisayarında tam net kanıtın yoksa olmadığına dair riske atmayacaksın kendini.

Teggy nin söylediği bi şey var remote acces ben 2000 senesinde Çanakkalede tabur komutanıma kurdum bu programı networkte olan karargah bilgisayarlarına ve bölük ast. sb. bilgisayarlarına 14.440 bildiğin en eski modemlerden takıp dahili telefon üzerinden bağlanmaısnı sağladım. Adam oturduğu yerde ve evinden nöbetçi ast. film seyrettiğine kadar :) görüyordu geceleri.

Bu türü programlar mevcut riske atma kendini.

oo hepten gittik bütün bölüm olarak :(


yada keylogger kuracan herşey sana mail olarak gelecek

bunun bana yararı ne olacak zaten benim bilgisayardaki bilgiler karşıya gidiyo ben başkasına bağlanmak istemiyorum..bendeki bilgiler gitmesin istiyorum ?

Ferhat_V
06-04-2008, 23:21
Sizin makinalarınız yapısın bilmiyorum. Aptal terminal olan makinalarınızda eğer işletim sistemi yok ise ve ana makina üzerinde terminal client ile bir remote desktop session açıyorsanız tüm kontrol yöneticidedir. Sizden gizli her program çalıştırılabilinir. Sizi o anda birisinin canlı olarak izliyor olması gerekmez. Verilen parametre aralığında yaptığınız her işlem kaydedilir. Hatta öyleki kayıt sadece bazı işlemlere yoğunlaşabileceği gibi alarm durumlarıda olabilir. Misal hotmail sitesi açıldığında anında ekranda alarm verilir ve yönetici ekrana çağrılır. Bi yandan da hotmaile yazdığınız kullanıcı adı şifre vs.vs. kaydedilebilinir. Bütün bunların yanında eğer istenirse komple ekran işlemleri kaydı klavye hareketleri ile alınabilir. Bu durumda bankaların şifre girmek için kullandıkları sanal klavyeye yapılan tıklamalar yer değiştiren harflere göre istendiğinde media playerda video açar gibi izlenebilir. Ama kullanıcı sayısı bilgisayar sayısı ile doğru orantılı olarak bu işlemlerin hepsi ciddi disk kapasitesi gerektirir. Dava açmak kişisel haklar kısmı ise evinizdeki veya kendi iş yerinizdeki bilgisayarlara bu tarz bi işlem yapılsa işin sonu hapise gider ama siz kamuya ait yada halka açık bir pc kullanıyorsanız veya okula ait belli amaçlar için açılmış bir bilgisayar odasındaysanız kişisel bilgilerinini girmemeniz gerekir. Sizi kontrol ediyor olmaktan dolayı bir suç işlemelezler ama işlemlerinizi kayıt altına alıyor olmaları ve size şifrenizi vs.vs. çalmak yada kullanmak yolu ile zarar verirlerse o zaman suç olur. Yani balkondan bakan sizin sokakta ne yaptığınızı izleyen bir insan burnunuzu karıştırdığınızı görsede suç işlemez. Sizi yolda takip eden kişi suç işler. Evinizde sizi dürbün ile izleyen suç işler. Olay bu şekilde yani :)
bizi sadece derste izleyebiliyolar diye biliyordum ben herkez böyle biliyordu ama diğer sitemizde arkadaşın bi yorumu herkezi şok etti :)
adamlar bayağı bizi izliyo yani önemli olan beni sınavda izlememeleri 2 3 pc den gireyim die düşünüyorum çünkü..


aktif olarak pc başında olmasa bile yapılan herşeyi kaydedip , victim yani kurban listesinden seçilen kişinin neler yaptığını görebilicek turkojan isim trojan şu sıralar popüler ;)
video kaydı gibi yani..beni 4 gün görmesinler yada kendimi tek pc de gösteryim istiyorum :D


Konu ne? Vardır belki :D


abi dersler vizeler

donanım + grafik animasyon + matematik :) + veri tabanı yönetim sistemleri + veri yapılıarı ve programlama + ingilizce



hepsinden gircm tarih vs onları kendim yaparım az bilgim var ama bu programlama işine hiç çakmıyorum ben lisede visual basic gördük ünide c++ powray vs vs başka programlar gösteriyolar..

Schumi
06-04-2008, 23:26
He sen kendi ev bilgisayarından okula bağlanıcaksın. Senin derdin başka bilgisayardan bağlanmak. Makinana sertifika ve benzersiz bir makina id vardır %100 o id de karşıya gönderiliyordur. Başka makina olduğu anlaşılır ama evdeki makinanı başka bir yere götür oradan bağlan. Yada makinanındaki işletim sistemini başka bir sabit diske clone alıp diğer bilgisayarda bir kaç işlem ile boot edebilirsin.

Ferhat_V
06-04-2008, 23:33
He sen kendi ev bilgisayarından okula bağlanıcaksın. Senin derdin başka bilgisayardan bağlanmak. Makinana sertifika ve benzersiz bir makina id vardır %100 o id de karşıya gönderiliyordur. Başka makina olduğu anlaşılır ama evdeki makinanı başka bir yere götür oradan bağlan. Yada makinanındaki işletim sistemini başka bir sabit diske clone alıp diğer bilgisayarda bir kaç işlem ile boot edebilirsin.

benim derdim yerime başkası girerse anlaşılırmı ? :D

şimdi sınıfta 80 kişiden fazlası var tek tek ip kontrol yapılırmı bilmem ama yerime başkası başka pc den girse o pc de istanbulda ama makina ip si farklı olacak ordan sorun çıkarmı diye düşünüyorum.

bu program nette var ztn okula kayıt olunca indirin die söylediler herkezde var aynı anda kaç pcbağlanıo buna herhalde isim isim olarak ip adresleri tutulmuyordur..

Schumi
06-04-2008, 23:43
bi kere zaten senin evin ip adresi sabit değildir ki. dinamiktir. ayrıca aynı sınava 3-5 ip ile girebilirsin varz et elektrikler gitti geldi ip değişti. bu problem deil. ama o programda %90 olan bir özellik olarak makinana bir sertifika yada bir makina id vermiştir. o yüzden başka makinadan bağlanınca kesin anlarlar hatta bağlanamayabilirsin bile.

Schumi
06-04-2008, 23:43
Yada evdeki bilgisayarım bozuk diye başka bir bilgisayardan gireceğini söyleyip gireceksin arkadaşının evinden :)

Ferhat_V
06-04-2008, 23:53
bi kere zaten senin evin ip adresi sabit değildir ki. dinamiktir. ayrıca aynı sınava 3-5 ip ile girebilirsin varz et elektrikler gitti geldi ip değişti. bu problem deil. ama o programda %90 olan bir özellik olarak makinana bir sertifika yada bir makina id vermiştir. o yüzden başka makinadan bağlanınca kesin anlarlar hatta bağlanamayabilirsin bile.

sınava 1 giriş hakkkımız var 2. olması için mesala adsl kesildiyse neden kesildi ? bölgende elektrik kesildiyse neden kesildi ? bunu okul öğreniyor elektrik idaresinden ona göre sana 2. sınav hakkını tanıyor...ben 2 pc den girebiliyorum derse biri ev diğeri iş yeri ama sınavda programa herhangi bi limit gibi bişey koyulursa yani derse sene boyunda hangi pc den giriyosun hangisinden ders yapıyosun vs... kiiii hiç zannetmiyorum çünkü aramızda evinden yada iş yerinden internet cafeden türlü türlü yerden giren insanlar var böyle bi olasılık olmaz gibi :D


aklımı şu şeytan işlerine çalıştırdığım kadar başka bişeye çalştırmamışımdır...:D


Yada evdeki bilgisayarım bozuk diye başka bir bilgisayardan gireceğini söyleyip gireceksin arkadaşının evinden :)

bişey söylememize gerek yok onlara herkez kafasına göre ama benim dert ettiğim bu programı başka bi arkadaşa yollayacğım o kurup gircek yerime bunuda çakmazlar herhalde :S bunu anlarlarsa eğre sınavım iptal olur..

Schumi
06-04-2008, 23:55
sınava 1 giriş hakkkımız var 2. olması için mesala adsl kesildiyse neden kesildi ? bölgende elektrik kesildiyse neden kesildi ? bunu okul öğreniyor elektrik idaresinden ona göre sana 2. sınav hakkını tanıyor...ben 2 pc den girebiliyorum derse biri ev diğeri iş yeri ama sınavda programa herhangi bi limit gibi bişey koyulursa yani derse sene boyunda hangi pc den giriyosun hangisinden ders yapıyosun vs... kiiii hiç zannetmiyorum çünkü aramızda evinden yada iş yerinden internet cafeden türlü türlü yerden giren insanlar var böyle bi olasılık olmaz gibi :D


aklımı şu şeytan işlerine çalıştırdığım kadar başka bişeye çalştırmamışımdır...:D



bişey söylememize gerek yok onlara herkez kafasına göre ama benim dert ettiğim bu programı başka bi arkadaşa yollayacğım o kurup gircek yerime bunuda çakmazlar herhalde :S bunu anlarlarsa eğre sınavım iptal olur..
iyi güzel diyorsunda madem bunu söylemen gerek yok istediğin yerden internet cafeden girebiliyorsun arkadaşına gönderdiğini nerden anlayacak. webcam mi açıyorlar :D anlayamazlar o zaman ben giriyorum dersin. ayrıca adsl modemim bozuldu reset attı. bilgisayar kitlendi. annem elektrik süpürgesini taktığında sigorta attı. yalan mı yok alla alla :D

Ferhat_V
07-04-2008, 00:04
güzel fikirler var aklımda böyle...
dersleri kolay yapsınlar herkez okusun kardeşim ! :D









önceki sayfalardada yardım eden bütün arkadaşlar abilerim hepinize teşekkür ederim..


sınava girmek isteyen kardeş sevindirmek isteyen karşılığında aksesuar yemek içmek vs bişe isteyen varsa görüşelim..:)

Serkan.S
07-04-2008, 03:20
Bilen birini oturt yanına girsin laptoptan veya başka bir bilgisayardan ne gerekiyosa söylesin sana.Ayrıca bu nasıl bi sistem anlıyamadım hangi okul yapıyor bunu :beuj:

Ferhat_V
07-04-2008, 09:45
valla öyle yapacam bi şekilde sınavları geçmem lazım.

maltepe üni yapıo element isminde bi firma var o yazıyo programları onlar görüyomuş pc başında yaptıklarımızı.

SerkanKurt
07-04-2008, 09:57
valla bende ilkkez böyle bişey görüyorum nasıl bir dersmiş bu evden dinleniyor :D iyimiş valla

ChaTLaX
07-04-2008, 12:04
Arkadaslar sunu soyleyebılırm anlayabıldıgım kadarı ıle.
Ben akrabaların pc lerıne bırer hamachı ve Radmın kurdum problem cıkarıyo pc dedıklerınde ewden yada ısten baglanıp sonunu cozmeye calısıorum. yeterınce hızlı ıster sen kontrol edıyorsun ıstersen sadece ekran goruntusunu goruyorsun hemde sanıye sanıye. dosya kopyalamadan komut sıstemıne kadar daha bırcok ıslem yapabılıyorsun.
bunu yapmak cok zor deıl eger sızın pclerınızede access point control ıcın kullanılan programlardan bırnı durduysalar yanı sızdekı programa bu ozellıkller eklendıyse sızın haberınız olmadan her seyı gorebılır. cunku ona bu hakkı werıorsunuz port acarak.