Giriş

Orijinalini görmek için tıklayınız : tork mu - güç mü?

Arasts61
16-12-2012, 10:11
2 tane aracımız var arkadaşlar. Biri turbo, diğeri atmosferik.

Turbo olan aracımızın maksımum torku 380 Nm. gücü ise 184.

Atmosferik aracımızın torku 223 nm ve maksümum gücü 190.

ağırlıklar,aero, lastik, jant aynı ,otomatik şanzımanın cinsi aynı ve devir bantları motorlardan en iyi şekilde verim alacak şekilde ayarılanmış vs.

70 civarı bir süratte basılacak kim gecer. kısa da uzunda ne olur ?

edit: soran arkadaşlar için buraya yazayım.
araçların (güç-tork) eğrileri birbirleriyle aynı oranlarda artıp azalıyor. yani bir aracın eğrileri aniden peak yapıp düşmüyor. ve ya biri uzun süre eğriyi düz tutmuyor. eğriler şekil olarak çok benzer.

B.Koçer
16-12-2012, 10:12
Turbo ...:)

despe
16-12-2012, 10:17
Egri gormeden yorum yaomak cok zor, turbo olan o gucleri peak yapiyordur ama na olanin grafigi dha guzeldir tahminim.

soyle bi ornek vereyim

125 hp 156 nm olan na bir arac
131 hp 260 nm olan turbo aractan daha iyi gidiyordu rollingte

Eworen
16-12-2012, 10:19
Ağırlığın 1500 kg civarlarında olduğunu varsayıyorum
Eşit şartlar vb söz konusu olduğu için
Atmosferik bir araç için kilo fazla güce ve torka oranla zorlanacaktır..

Ek: Misal Civic VTI 4-5 kişi olsa bi 320d güle oynaya geçebilir..

MuratGürakan
16-12-2012, 10:24
İkiside ayı ağırlıkta ise turbo alır.

Arasts61
16-12-2012, 10:51
Egri gormeden yorum yaomak cok zor, turbo olan o gucleri peak yapiyordur ama na olanin grafigi dha guzeldir tahminim.

soyle bi ornek vereyim

125 hp 156 nm olan na bir arac
131 hp 260 nm olan turbo aractan daha iyi gidiyordu rollingte

muhtemelen o iki aracın ağırlık vites oranı aero vs hiçbişeyi aynı değildir.

bizim araçlarımızda bunların hepsi aynı sadece motor farklı.

eğrilere gelince bu iki aracın eğrileri birbirleriyle uyumlu şekilde artıp azalıyor. yani birinde ani peak yapma ani düşüş vs yok. aynı oranlarda artıp azalıyor eğriler.

drago
16-12-2012, 12:19
tork maksimum beygire en kısa zamanda ulaşmayı sağlayan etken olduğu için aynı ağırlıkta iseler turbo rahat alır

stock 1.8t ile stock 3.20 e46-e36, 1.8t ile 2.0 fsi karşılaştırması, 1.4 turbodizel 80 hp ile 1.4 16v 85 hp benzinli karşılaştırmasında gülen taraflar turbolu araçlar oldu benim denediklerim ve gözlemlediklerimde

Shadow_Dancer
16-12-2012, 12:22
Beygir gücü araba sattırır, tork yarış kazandırır demiş bi büyügümüz :)

vanished
16-12-2012, 13:12
turbo aracın tadını alan, bidaha atmosferik kullanmaz diyorum. :)

darkmoon
16-12-2012, 13:23
bende başlığı görünce benzinli mi dizel mi sandım.

Arasts61
16-12-2012, 13:25
beyler daha once yaptıgınız denemeleri baz almayın lutfen.
burda araçların motor dışında tüm şartları eşit

penguinhakan
16-12-2012, 13:25
Hacimler de aynı olduğunu ve aynı devirleri çevirdiğini varsayarsak tabiki tork ve turbo diyorum.

Artı olarak ;

Turbo olan araç 7000 devirde 184hp olduğunu varsayarsak = 186 nm tork üretir . Yani 380nm den başlayan 186 lara kadar düşen bir grafiği olur.

Benzinli araçta 7000 devirde 190hp olduğunu varsayarsal = 192 tork tork üretir. Yani 223nm den başlayan 192 lere kadar düşen bir grafiği olur.

Bu demek oluyorki maximum torkun üretildiği devirlerde basılırsa torkdan dolayı her türlü turbolu araç alır gider diyorum.

YAVUZ
16-12-2012, 13:27
Turbo her türlü

Arasts61
16-12-2012, 13:30
Turbo her türlü

ankete de cvp yazar mısın?

bir de atmo araç kullanan arkadaşlar da yorum yazarsa çok iyi olur.

tayyar, clio rs, m3 vs bu araçları kulllanan arkadaşlar da katılım sağlarsa çok iyi olacak

MCN21
16-12-2012, 13:34
Turbo alir sanirim 3.20d

Arasts61
16-12-2012, 13:35
Turbo alir sanirim 3.20d

araç 3.20 d değil.

bu iki araç gerçek araçlar değil zaten.

herşeyi aynı olabilecek araç olamayacağına göre

RsErdi
16-12-2012, 13:48
burdaki araçlara göre yazıyorum yanlış anlaşılmasın. 190 hp atmo yu 184 hp lik turboya sırf biraz tork için degişmem :) zevk meselesi tabi kimi tork ve turbo sever kimi devir dönüp atmo yu

Arasts61
16-12-2012, 13:51
burdaki araçlara göre yazıyorum yanlış anlaşılmasın. 190 hp atmo yu 184 hp lik turboya sırf biraz tork için degişmem :) zevk meselesi tabi kimi tork ve turbo sever kimi devir dönüp atmo yu

yanlış anlaşılacak ne var ki zaten.:)

hangisinin ne kadar zevk verdiği önemli değil. kim gecer diyorum sadece.

ankete baktıgımda 33 e 1 gibi bir durum var şu an.

arkadaş ben bu işte ustayım ne diyosam o diyecek biri varsa görüşlerini yazarsa çok sevineceğim gerçekten.

Frequency_48
16-12-2012, 13:56
Beygir araba sattırır, Tork yarış kazandırır diye bir söz vardı..

Arasts61
16-12-2012, 13:57
Beygir araba sattırır, Tork yarış kazandırır diye bir söz vardı..

oylarsanız sevinirim

İbrahim33
16-12-2012, 14:03
Turbo ve tork candır...

kelalper
16-12-2012, 14:03
turbo motor spool etmeye başladığı yerden düşmeye başladığı noktaya kadar maksimum torku verdiği için daha iyi performans verecektir. Özellikle hızlar yükseldikçe rüzgar direnci yüzünden tork daha fazla avantaj sağlayacaktır. Düşük hızlarda belki kafa kafaya olur ama hız arttıkça turbo öne çıkar.

Arasts61
16-12-2012, 14:16
turbo motor spool etmeye başladığı yerden düşmeye başladığı noktaya kadar maksimum torku verdiği için daha iyi performans verecektir. Özellikle hızlar yükseldikçe rüzgar direnci yüzünden tork daha fazla avantaj sağlayacaktır. Düşük hızlarda belki kafa kafaya olur ama hız arttıkça turbo öne çıkar.

alper tork eğrileri şekil olarak birbirine çok benzer diyorum ama.

sen turbo motorun daha uzun süre torku üstte tutacağını soyluyorsun.
yani turbo motorda tork daha duz bir şekilde davam edebilir diyorsun.
ama benim sorduğum soruda oyle bişey yok.
sorunun limitleri içinde kalıp yorumlanırsa daha sağlıklı cevaplar çıkar diye düşünüyorum. sonuçta bu araçlar hayali.

kelalper
16-12-2012, 14:36
Özgür senin dediğinin mantığı yok abi. Öyle bir tork verebilecek atmosferik otto motor yok. Adı üstünde tork eğrisi.

Arasts61
16-12-2012, 14:42
Özgür senin dediğinin mantığı yok abi. Öyle bir tork verebilecek atmosferik otto motor yok. Adı üstünde tork eğrisi.

tork düzlüğü olan atmo motor olmayabilir kabul de
her turbo motorum torku düz devam mı ediyor.:) ben zaten düzlük var demiyorum,
tam tersi düzlük yok iki motorda da diyorum.

düzgün bir şekilde artış gösterip, düzgün bir şekilde düşen bir eğri hayal edelim ikisi içinde. benzer eğriler

kelalper
16-12-2012, 14:46
yüksek hızlarda her zaman torku yüksek olan önde olacaktır. Rüzgar direncine ve daha küçük dişliyi çevirebilmek için motora daha çok tork gereklidir.

Arasts61
16-12-2012, 14:48
yüksek hızlarda her zaman torku yüksek olan önde olacaktır. Rüzgar direncine ve daha küçük dişliyi çevirebilmek için motora daha çok tork gereklidir.

anladım. teşekkurler.
diğer arkadaşlardan da görüş bekliyorum.
okuyup boş geçmeyelim, oy kullanalım, bilgi paylaşalım:):)

HondatugraL
16-12-2012, 14:49
Koltuğa yapıştırmadıkdan sonra yemişim beygirini

Anu
16-12-2012, 14:58
Edittttttttt

Arasts61
16-12-2012, 15:05
"sözün özü" kısmını kaldirabilir misin?
hatta tamamını kaldırırsan sevinirim :)

Anu
16-12-2012, 15:11
"sözün özü" kısmını kaldirabilir misin?
hatta tamamını kaldırırsan sevinirim :)

Tamamdır kaldırdım :) Biraz daha açılsın konu :)

Volkann
16-12-2012, 15:14
hp hız sağlar,tork yarış kazandırır ;)

Arasts61
16-12-2012, 15:14
Tamamdır kaldırdım :) Biraz daha açılsın konu :)

teşekkurler

YAVUZ
16-12-2012, 15:24
mesela roll yapılsa olay şöyle gelişir : 60 tan ikisi basar kırmızı öne atlar hemen ve bu iki aracın son süratlerine yaklaşana kadar fark açılmaya devam eder ve top speed e yaklaşıldığında aradaki fark azalmaya başlar ve top speed de gidildiği sürece mavi geçebilir bile bu arada hacimleri de önemli tabi ( örneğin kırmızı 2.0 mavi 2.5 gibiyse mavi farkı daha çabuk kapatabilir)
ne dersiniz öyle olabilir mi??

Arasts61
16-12-2012, 15:32
mesela roll yapılsa olay şöyle gelişir : 60 tan ikisi basar kırmızı öne atlar hemen ve bu iki aracın son süratlerine yaklaşana kadar fark açılmaya devam eder ve top speed e yaklaşıldığında aradaki fark azalmaya başlar ve top speed de gidildiği sürece mavi geçebilir bile bu arada hacimleri de önemli tabi ( örneğin kırmızı 2.0 mavi 2.5 gibiyse mavi farkı daha çabuk kapatabilir)
ne dersiniz öyle olabilir mi??

katılmıyorum :)
ama detaylı yorumlar sonraya kalsın isterseniz. :)

penguinhakan
16-12-2012, 15:33
Benim yorumuma birşey demedin Özgür ;)

Arasts61
16-12-2012, 15:35
Benim yorumuma birşey demedin Özgür ;)

bazı kısımlarına katılıyorum.
ama genel olarak katılmıyorum:)

TaGo
16-12-2012, 15:43
Şimdi öncelikle sadece varsayım yapılabilir.

Diyelimki atmonı olan 2–2.5 cvp arası ve bunu yaklaşık 7000 devir çevirerek verebiliyor.
Diğeri ise 2000 cc dizel ama ancak 5000 devir çeviriyor.

2 aracın şanzıman oranları aynı olamaz. Dizelinki daha uzundur. Bu ilk fark. Ha illaki aynı şanzımansa aynının hiçbir şansı yok.

Sonra aynılar asla lineer sağalım vermez. Peak atar geri gelir. Peak atana kadarda baya tırmanan bir eğrisi vardır

Arasts61
16-12-2012, 15:53
Şimdi öncelikle sadece varsayım yapılabilir.

Diyelimki atmonı olan 2–2.5 cvp arası ve bunu yaklaşık 7000 devir çevirerek verebiliyor.
Diğeri ise 2000 cc dizel ama ancak 5000 devir çeviriyor.

2 aracın şanzıman oranları aynı olamaz. Dizelinki daha uzundur. Bu ilk fark. Ha illaki aynı şanzımansa aynının hiçbir şansı yok.

Sonra aynılar asla lineer sağalım vermez. Peak atar geri gelir. Peak atana kadarda baya tırmanan bir eğrisi vardır

burda ne demek istediğini anlamadım.
ama vites oranları aynı.

ve şunu da genel olarak soylemek istiyorum neden soru belli bir kalıba sokulmak isteniyor anlamıyorum. eldeki veriler kapsamında cvp istiyorum.
araçların kaç devir çevirebildiğini özellikle yazmıyorum.
ama vitesler ona göre atılacak yani en verimli şekilde araç yurutulecek.
yani bi tanesi motorun karaktterine göre 5500 de vites atması daha iyi ise o 5500 de atsın diğerinin 6500 cevirmesi daha iyi ise o da 6500 de atsın.

TaGo
16-12-2012, 15:57
Aynı yazan kelimeyi atmosferik olarak değiştirin. Maalesef klavye öyle atıyor telefonun.

Kalıba sokmaktan ziyade; atmosferik dediğimiz araç lineer bir tork eğrisi sergileyemez. Birde devir bilgisi aslında şart, eksik bilgi oluncada ancak var olan örneklerden ilerlenebilir

redbaron
16-12-2012, 15:58
böyle birşeye kesin net bir cevap yazılamaz , ağırlık şanzıman falan önemli.Başlıkta en iyi şekilde ayarlanmış ne demek , kendine göre en iyi olsada turbo 150-200kg ağırsa atmo geçer.iksinin ağırlıkları eşitse atmonun devir bandı yüksekse atmo alır (misal 10.000dd devir dönmek) , böyle bir duruma net birşey yazmak her açıdan yanlış olur.Bilgiler daha net olmalı mesela aynı ağırlık aynı şanzıman oranı gibi...Veriler ne kadar yakınsa turbo o kadar öne çıkar

Arasts61
16-12-2012, 16:00
böyle birşeye kesin net bir cevap yazılamaz , ağırlık şanzıman falan önemli.Başlıkta en iyi şekilde ayarlanmış ne demek , kendine göre en iyi olsada turbo 150-200kg ağırsa atmo geçer.iksinin ağırlıkları eşitse atmonun devir bandı yüksekse atmo alır (misal 10.000dd devir dönmek) , böyle bir duruma net birşey yazmak her açıdan yanlış olur.Bilgiler daha net olmalı mesela aynı ağırlık aynı şanzıman oranı gibi...Veriler ne kadar yakınsa turbo o kadar öne çıkar

ah be kardeşim yazdık zaten onları, bi okusan..

Arasts61
16-12-2012, 16:04
Aynı yazan kelimeyi atmosferik olarak değiştirin. Maalesef klavye öyle atıyor telefonun.

Kalıba sokmaktan ziyade; atmosferik dediğimiz araç lineer bir tork eğrisi sergileyemez. Birde devir bilgisi aslında şart, eksik bilgi oluncada ancak var olan örneklerden ilerlenebilir

lineer doğrusal demek değil mi?
zaten doğrusal demiyoruz, çubuk gibi değil yani :)
azalan ivme ile artan bir eğri, çan eğrisi gibi bişey denilebilir.
devir bilgisi şart değil. ben sana desemki araçların ikiisde 7000 dönebiliyor e daha once de eğriler çok benzer dediğim için araçların tork ve güçleri de aynı olmuş olacak.
ben verdiğim bilgilerin yeterli oldugunu düşünüyorum. tork ve güc zaten belli.

penguinhakan
16-12-2012, 16:14
Torku uzun soluklu tutan kazanır diyorum hala...

Arasts61
16-12-2012, 16:22
Torku uzun soluklu tutan kazanır diyorum hala...

bunda zaten hemfikiriz.

Orhan
16-12-2012, 17:43
tork candır keyiftir

ANIL ERCAN
16-12-2012, 17:44
Torku yüksek araba her zaman bana keyif vermiştir. beygire takılı kalmamak gerek.

Deepblue
16-12-2012, 18:07
Bir arşive göre 1k-4k arası tork 4k-dan kesiciye kadar'da hp önemlidir uzunda zaten turbo kendini belli eder diye düşünüyorum Turbooo..

audilover
16-12-2012, 18:30
Bu konu mantiksal hatalar celiskiler icerdiginden cevap vermeme hakkimi kullaniyorum:):)

Max gucu kim daha uzun goturuyorsa o kazanir acik net Eger atmosferik torku uzun goturuyorsa ki oyle diyorsun atmo kazanir :)

380 nm torku zaten alt devirlerde verir ust de bu torku yakalasa ortada ne atmo kalir ne birsey:)

iynn-RS
16-12-2012, 18:31
turbo-atmosferık dıyerek kafa karıstırmaya gerek yok

kılo ve sanzumanı aynı olan 190hp-223nm ve 184hp-380nm olan ıkı aractan 190hp-223nm olanın daha hızlı olması ımkansız:)

fakat 184hp-380nm dıyınce aklımda 3.20d geliyor.
190hp-223 nm de kendı aracımın verılerıne cok yakın:)

stock bı 320 d ıle denesem en az 3-4 boy fark olur ama bunun sebebı sadece kılo farkı.
320d 1050 kılo olsa 1-2 dırek fark atar sanırım :D

Schumi
16-12-2012, 18:44
Birbirinin birebir aynısı 2 adet atmosferik araç olsun madem bahsettiğin bu hayali tuhaf arabalar.

Bunlardan 1 tanesine motor açmadan bolt on şekilde turbo yada supercharger bağlıyalım. Bu hayali turbomuz öyle bir turbo olsun ki çok alt devirde dolsun ve üst devire kadar güç üretsin. Ve ürettiği tork eğrisi her nasıl oluyorsa aracın stok hali ile aynı eğimi göstersin. Tabiki daha yukarıdan.

Sonra bu ikisini yarıştıralım.

Tork eğrileri gözlemsel olarak aynı ama F/I olan makinanın eğrisi N/A olan makinadan daha yukarıda.

E geri kalan herşey aynı bu tuhaf hayali araçların.

Benim gözümden kaçan bir nokta var mı ki atmosferik olan araç diğer aracı geçebilsin.

TaGo
16-12-2012, 18:48
İyide bu örnekte bile hp, atmo halinden fazla olacaktır. Yok yok darılma kardeşim ama biraz anlayınca bu soru bize çok bilinmeyenli denkleme dönüyor.

rebel
16-12-2012, 18:48
kılo ve sanzumanı aynı olan 190hp-223nm ve 184hp-380nm olan ıkı aractan 190hp-223nm olanın daha hızlı olması ımkansız:)

buna bende katılıyorum.Güç bandı bukadar yakınken N/a nın şansı olamaz.

N/A en az %10 bg ve tork olarak güçlü olursa belki kafa kafaya gidebilirler ama +200 lerde yine turbo açmaya devam edecektir diye düşünüyorum. niyemi ?

koştuğunuzu var sayın.200 mt full depar koşuyorsunuz ama bi süre sonra herşey daha zorlaşmaya başlıyor değilmi ?

bacaklar/dişliler yürümek istiyor ama güç ? güç şimdi 200m/200 km den sonra daha çok lazım çünkü dönme/atalet gücü azalmaya başladı. neden ?

rüzgar direnci dahada arttı ondan.

turbo araç gereken ataleti daha fazla ileri götürebilir vede rüzgara daha çok direnç gösterebilir .

dipnot: iki aracıda fabrikasyon ve devir bandları stabil ayarlanmış olarak düşünüyoruz. zaten soruda herşey eşit.

birde şu var .bu speclerde;

1.2 tonluk N/A ve 1.2 tonluk turbo araçlarla

1.5tonluk N/A ve 1.5tonluk turbo araçlar aynı sonucumu çıkarır yoksa daha mı farklı çıkar bunuda cevaplayalım

Y.Emre
16-12-2012, 18:52
Sorudaki şartlar mümkün değil, mümkün oldugunu varsayarsak ve turbonun peak yapmadıgını sayarsak,(grafiklerde birbirine paralelse) torku yüksek olan..

ancak gerçekte (turbo peak yapmayıp normal egimli bi grafik çıkarsa ve 2aracın tork grafikleri benzer olsa bile) şanzıman oranları aynı ise bu tork-hp oranları imkansız. Sebebide en basitinden "Hp = Torque x RPM ÷ 5252" aynı şanzıman varsa aynı devirde torku yüksek olanın hp değeride yüksek olacaktır..

hp ve tork degerleri söylenen rakamlarda ve söylendiği gibi birbirine paralel eğriler şeklindeyse şanzıman oranları aynı olmayacaktır.. :)

Arasts61
16-12-2012, 19:17
Bu konu mantiksal hatalar celiskiler icerdiginden cevap vermeme hakkimi kullaniyorum:):)

Max gucu kim daha uzun goturuyorsa o kazanir acik net Eger atmosferik torku uzun goturuyorsa ki oyle diyorsun atmo kazanir :)

380 nm torku zaten alt devirlerde verir ust de bu torku yakalasa ortada ne atmo kalir ne birsey:)

Çellişki yok. atmo daha uzun götürür de demiyorum. götürmez de demiyorum.
sadece tork ve gucu veriyorum. 380 nm ust te veriyor da demedim.

Birbirinin birebir aynısı 2 adet atmosferik araç olsun madem bahsettiğin bu hayali tuhaf arabalar.

Bunlardan 1 tanesine motor açmadan bolt on şekilde turbo yada supercharger bağlıyalım. Bu hayali turbomuz öyle bir turbo olsun ki çok alt devirde dolsun ve üst devire kadar güç üretsin. Ve ürettiği tork eğrisi her nasıl oluyorsa aracın stok hali ile aynı eğimi göstersin. Tabiki daha yukarıdan.

Sonra bu ikisini yarıştıralım.

Tork eğrileri gözlemsel olarak aynı ama F/I olan makinanın eğrisi N/A olan makinadan daha yukarıda.

E geri kalan herşey aynı bu tuhaf hayali araçların.

Benim gözümden kaçan bir nokta var mı ki atmosferik olan araç diğer aracı geçebilsin.

örneğindeki turbolu aracın gucu 190 ken turbosuz olanın ki 184 olabilir mi?
e oyle olmayacağına göre kendi oluşturdugunuz örneğin benim örneğimle alakası olmamış oluyor.

tekrar başa dönüyoruz yine.
yeni kalıplara varsayımlara örneklere vs vs gerek yok. eldeki verilerle cevap vermek bu kadar mı zor :)

İyide bu örnekte bile hp, atmo halinden fazla olacaktır. Yok yok darılma kardeşim ama biraz anlayınca bu soru bize çok bilinmeyenli denkleme dönüyor.

o örneğin benim örneğimle alakası olmuyor işte :)

buna bende katılıyorum.Güç bandı bukadar yakınken N/a nın şansı olamaz.

N/A en az %10 bg ve tork olarak güçlü olursa belki kafa kafaya gidebilirler ama +200 lerde yine turbo açmaya devam edecektir diye düşünüyorum. niyemi ?

koştuğunuzu var sayın.200 mt full depar koşuyorsunuz ama bi süre sonra herşey daha zorlaşmaya başlıyor değilmi ?

bacaklar/dişliler yürümek istiyor ama güç ? güç şimdi 200m/200 km den sonra daha çok lazım çünkü dönme/atalet gücü azalmaya başladı. neden ?

rüzgar direnci dahada arttı ondan.

turbo araç gereken ataleti daha fazla ileri götürebilir vede rüzgara daha çok direnç gösterebilir .

dipnot: iki aracıda fabrikasyon ve devir bandları stabil ayarlanmış olarak düşünüyoruz. zaten soruda herşey eşit.

birde şu var .bu speclerde;

1.2 tonluk N/A ve 1.2 tonluk turbo araçlarla

1.5tonluk N/A ve 1.5tonluk turbo araçlar aynı sonucumu çıkarır yoksa daha mı farklı çıkar bunuda cevaplayalım

buna daha sonra cevap verelim.

Sorudaki şartlar mümkün değil, mümkün oldugunu varsayarsak ve turbonun peak yapmadıgını sayarsak,(grafiklerde birbirine paralelse) torku yüksek olan..

ancak gerçekte (turbo peak yapmayıp normal egimli bi grafik çıkarsa ve 2aracın tork grafikleri benzer olsa bile) şanzıman oranları aynı ise bu tork-hp oranları imkansız. Sebebide en basitinden "Hp = Torque x RPM ÷ 5252" aynı şanzıman varsa aynı devirde torku yüksek olanın hp değeride yüksek olacaktır..

hp ve tork degerleri söylenen rakamlarda ve söylendiği gibi birbirine paralel eğriler şeklindeyse şanzıman oranları aynı olmayacaktır.. :)
bakın arkadaşlar grafikler birbirine paralelden kastımız şu:

bir aracın diğerinden farklı şekilde düz giden eğrisi vs yok. bunla ne demek istediğim açık değil mi? yani ikiside birbirine benzer şekilde çan eğrisi yapıyor.
ama bu çan eğrisinin hangi devirde başlayıp hangi devirde bittiği ve ne kadar yükseldiği vs birebir aynı değil. zaten aynı olsa aynı torkta ve güçte olurlar.
şekil olarak aynı onu demek istiyorum.

Arasts61
16-12-2012, 19:21

şanzımanın tork ve güçle alakası yok bu arada.

F4R
16-12-2012, 19:31
turbo çıktı mertlik bozuldu malesef :)

Y.Emre
16-12-2012, 19:32
bakın arkadaşlar grafikler birbirine paralelden kastımız şu:

bir aracın diğerinden farklı şekilde düz giden eğrisi vs yok. bunla ne demek istediğim açık değil mi? yani ikiside birbirine benzer şekilde çan eğrisi yapıyor.
ama bu çan eğrisinin hangi devirde başlayıp hangi devirde bittiği ve ne kadar yükseldiği vs birebir aynı değil. zaten aynı olsa aynı torkta ve güçte olurlar.
şekil olarak aynı onu demek istiyorum.

şanzımanın tork ve güçle alakası yok bu arada.

Bu soruda bahsettıgınız tork grafikleri şu şekilde ise;
http://b1212.hizliresim.com/14/j/gz0pu.jpg
Aynı oranlı şanzuman kullanılıyorsa, Tork ve güç ile yada daha kısa yoldan hangi aracın geçecegi ile şanzımanın ilgisi var, sebep olarakta kırmızı araç aynı devırde daha fazla tork ürettiğinden kırmızı aracın hp değerinin daha düşük olma ihtimali yok. Kafadan değerler yanlış yanı, şanzıman farklıysa herşey şanzıman oranlarına bağlı o halde..

Ancak diğer konunuzdaki şu grafikteki gibi eğriler var ise;
http://d1212.hizliresim.com/14/g/gwmhb.jpg
şanzıman etkisini yok sayabiliriz. Tork eğrileri 2. grafikteki gibi olan araçlarda önce mavi araç öne çıkar sürat arttıkça kırmızı gelir ve geçer. (yeterli mesafesi varsa)

Arasts61
16-12-2012, 19:38
şanzıman aynı vites oranları da aynı.
bahsettiğimiz tork ve güç krank taki . teker değil yani. dolayısıyla şanzımanla ilgisi hiç yok.

grafiğine gelince,
eğriler burda oldugu gibi değil
zaten olamaz da. çünlkü kırmızının her devirde ürettiği tork fazla dolayısısla gücü de fazla olur.
ama bizim örneğimiz farklı. birinin maks torku fazla diğerinin maks gücü.
ha bu nasıl olur dersen maviyi biraz daha sağa kaydırman lazım. yani o mavi eğriyi daha ilerideki devirlerde yapması lazım.

tekrar diyorum arkadaşlar kendi örneklerinizi oluşuturup sonra kendinizi o örnekler içinde çıkmaza sokmayın. :)

iynn-RS
16-12-2012, 19:53
abi bize anlatmak ıstedıgın nedır?

yada ıddıa nedır?

kim kimin tavuguna kışşşşt dedı?

dusundugunun krıterlere sahıp ıkı arac varsa soyle bılelım ona gore yorum yapalım.

o krıterlerde arac yoksa zaten bu gune kadar uretılmedıyse bundan sonrada uretılmeyecektır.

Arasts61
16-12-2012, 19:58
abi bize anlatmak ıstedıgın nedır?

yada ıddıa nedır?

kim kimin tavuguna kışşşşt dedı?

dusundugunun krıterlere sahıp ıkı arac varsa soyle bılelım ona gore yorum yapalım.

o krıterlerde arac yoksa zaten bu gune kadar uretılmedıyse bundan sonrada uretılmeyecektır.

şu anket bitsin ondan sonra yorumlayalım.

100 olsun bırakalım.

80 civarı oylayan var heralde.

bi de bi kaç bilgisine güvendiğim vatandaşın da okuyup bişeyşer yazmasını bekliyorum açıkçası.

ceyhun737
16-12-2012, 20:00
Ben bilgime güveniyorum cevabım kırmızı:)

Y.Emre
16-12-2012, 20:02
şanzıman aynı vites oranları da aynı.
bahsettiğimiz tork ve güç krank taki . teker değil yani. dolayısıyla şanzımanla ilgisi hiç yok.

grafiğine gelince,
eğriler burda oldugu gibi değil
zaten olamaz da. çünlkü kırmızının her devirde ürettiği tork fazla dolayısısla gücü de fazla olur.
ama bizim örneğimiz farklı. birinin maks torku fazla diğerinin maks gücü.
ha bu nasıl olur dersen maviyi biraz daha sağa kaydırman lazım. yani o mavi eğriyi daha ilerideki devirlerde yapması lazım.

tekrar diyorum arkadaşlar kendi örneklerinizi oluşuturup sonra kendinizi o örnekler içinde çıkmaza sokmayın. :)

Alttaki grafik gibi o halde ? Oda değilse sen bişeyler paintte falan çizittiriverde nasıl bi grafik yorumlayacagımızı bilelim abi.
http://d1212.hizliresim.com/14/g/gwmhb.jpg

Böyle bi grafik için yorumumuda üstteki mesajda yaptım zaten

Arasts61
16-12-2012, 20:05
bu saatten sonra grafik çizsem gülerler heralde :)
90 a yakın adam oy kullanmış,
dostum grafik çizmeme gerçekten gerek yok. maks güç ve tork değerleri zaten grafiğin nasıl olabileceği konusunda ipucu veriyor.

penguinhakan
16-12-2012, 20:06
Çıkar artık ağzındaki baklayı o zaman

Arasts61
16-12-2012, 20:09
Çıkar artık ağzındaki baklayı o zaman

bakla filan yok yaw :)

sen cevabını gözden geçirsen fena olmaz bence.
o kadar tork logu alıyosun :hahaha:

penguinhakan
16-12-2012, 20:14
bakla filan yok yaw :)

sen cevabını gözden geçirsen fena olmaz bence.
o kadar tork logu alıyosun :hahaha:

Yani herşey tork ve hp değildir mi diyorsun ! Ama benim cevabım hala aynı.
Özetle torkun devamlılığı esastır , hp yi kısa sürede oraya çıkarttan torkdur.

Arasts61
16-12-2012, 20:17
atmo da acaip bi canlanma oldu.
13 den 17 ye fırladı oylar bi anda :)

onur_S
16-12-2012, 20:22
beygir = tork x devir diyolar
190 bg olan eşit ağırlıklarda ise geçecektir çünkü 6 bg fazlası ve ona göre daha sürdürülebilir torku var ki 6 bg fazlası var :)
184 bg 380 nm tork ve peak yapmayan eğri ancak dızelde olur 320d heralde bu araba :D
uygun devir ve viteste basılırsa 190 bg olan atmo geçecektir.
diye düşünüyorum ama ,1.5 ton ağırlık varsayarsak bu 1.5 tondan atmosferik daha cok etkilenecektir.
saçma salak bi iş kafam karıştı şimdi,bu 320d nin bi denemesine şahit oldum o sebepten ,190 bg civarında az bıraz daha fazla belki,950-1 ton cıvarında bı aracla denedi,kısada kendını ezdırmemıs ben gozumle gormedım atmosferiği 1-1.5 boy arkadan takıp edıp uzunda gecmeye baslıyor :D 1.5 ton ve 184 bg ile tabi.o sefer hesaplar karısıyor

Arasts61
16-12-2012, 20:28
beygir = tork x devir diyolar
190 bg olan eşit ağırlıklarda ise geçecektir çünkü 6 bg fazlası ve ona göre daha sürdürülebilir torku var ki 6 bg fazlası var :)
184 bg 380 nm tork ve peak yapmayan eğri ancak dızelde olur 320d heralde bu araba :D
uygun devir ve viteste basılırsa 190 bg olan atmo geçecektir.
diye düşünüyorum ama ,1.5 ton ağırlık varsayarsak bu 1.5 tondan atmosferik daha cok etkilenecektir.
saçma salak bi iş kafam karıştı şimdi,bu 320d nin bi denemesine şahit oldum o sebepten ,190 bg civarında az bıraz daha fazla belki,950-1 ton cıvarında bı aracla denedi,kısada kendını ezdırmemıs ben gozumle gormedım atmosferiği 1-1.5 boy arkadan takıp edıp uzunda gecmeye baslıyor :D 1.5 ton ve 184 bg ile tabi.o sefer hesaplar karısıyor

ilk 3 satır çok guzel gidiyodun.
sonra işin içine kendine özgü durumu olan bie ornek soktun.
iş bozuldu.
3.20 d nin diğer araçla şanzımanı aynı mıydı ki?
aerosu aynı mı?
ankarda ki denemede o atmo kaç hp ye düştü vs vs vs.

ama yine de çok iyi başlamıştın yoruma :)

Arasts61
16-12-2012, 20:35
du bakalım serkan geldi.
eğri meğri güzel bi yorum yapar şimdi :D

M3CSL
16-12-2012, 20:36
beygir= tork *devirden gidelim
tork ve beygir birbirinden bagimsiz seyler degilkio biri varsa digeride vardir, tork vardir devir yoktur tork az dur devir vardir simdiiii

380nm 4000 devir cevirirse
dieride yari torkla 8000 cevirirse ayni gucte olurlar egriler ayniysa(ayni olmaz )ayni giderler.

basliltaki beygir ve torklara gelirsek guc egrisinin altinda kalan alan (daha dorusu egriler ayniysa)190 hp olan gecicektir, tork hikayedir, guc ve duz guc bandi esastir.is= kuvvet x yoldur alinan yol cok onemlidir. araclarin cok agir olmadigini yada ona gore cok kisa sanzimanla donatildigini var saydim.

onur_S
16-12-2012, 20:37
ilk 3 satır çok guzel gidiyodun.
sonra işin içine kendine özgü durumu olan bie ornek soktun.
iş bozuldu.
3.20 d nin diğer araçla şanzımanı aynı mıydı ki?
aerosu aynı mı?
ankarda ki denemede o atmo kaç hp ye düştü vs vs vs.

ama yine de çok iyi başlamıştın yoruma :)

abi mantık işlemedi orada
vıtes oranları cok ıyı degıldı 5 e atınca bıraz duvar oluyor ama her turlu goturmesı lazım , sonucta temiz 500 kılo fark var ciddi bi fark+güç var ama ona rağmen uzunda 320d gidiyorsa ,ya 320d 184 değil yada öbürü 190-200 değil.
tamamen mantık olarak bakılırsa yorumumun ilk tarafı uygundur bence ,bg li olan araba mutlaka geçer :)
yeni arabalarla eskilerin bg leri bir olmuyor,belki de yeni araçlar underrated olarak çıkıyorlar nereden bilelim :)

M3CSL
16-12-2012, 20:39
du bakalım serkan geldi.
eğri meğri güzel bi yorum yapar şimdi :D

karaladik bisiler zamaninda cok kurcalamistim bunlari:D:D
tork tork diyenler 240 250 hp ctrnin aerosu iyi olmadigi halde 270km hiza nasil ciktigini anlatsin sonra bende onlara son hiz formulunu anlatiyim:D

Arasts61
16-12-2012, 20:40
abi mantık işlemedi orada
vıtes oranları cok ıyı degıldı 5 e atınca bıraz duvar oluyor ama her turlu goturmesı lazım , sonucta temiz 500 kılo fark var ciddi bi fark+güç var ama ona rağmen uzunda 320d gidiyorsa ,ya 320d 184 değil yada öbürü 190-200 değil.
tamamen mantık olarak bakılırsa yorumumun ilk tarafı uygundur bence ,bg li olan araba mutlaka geçer :)
yeni arabalarla eskilerin bg leri bir olmuyor,belki de yeni araçlar underrated olarak çıkıyorlar nereden bilelim :)
kardeşim 3.20 d'nin 236 maks. sürati var. oyle bie surat oyle bi motor gücü için nasıl mumkun oluyor? bence aero ile. bertone asta vardı. 190 hp 245 maks. sürat. o da aero manyagı bişeydi. onun gibi heralde.

dolayısıyla uzunda sadece motor gucu ile değil aerosu iyi oldugu için geliyordur bmw

Arasts61
16-12-2012, 20:42
karaladik bisiler zamaninda cok kurcalamistim bunlari:D:D
tork tork diyenler 240 250 hp ctrnin aerosu iyi olmadigi halde 270km hiza nasil ciktigini anlatsin sonra bende onlara son hiz formulunu anlatiyim:D

ben daha en başta yazdım tayyarcılar yazsa diye ama atmocular bile tork yarış kazandırır vs yönünde yorum yazıyor.
tabi shelby de oyle bişey dememiş ayrı konu :D

Arasts61
16-12-2012, 20:43
oy kullanmayı da ihmal etmeyin bari.
atmo 20 yi bulsa bari 100 olmadan toplam oy

onur_S
16-12-2012, 20:49
kardeşim 3.20 d'nin 236 maks. sürati var. oyle bie surat oyle bi motor gücü için nasıl mumkun oluyor? bence aero ile. bertone asta vardı. 190 hp 245 maks. sürat. o da aero manyagı bişeydi. onun gibi heralde.

dolayısıyla uzunda sadece motor gucu ile değil aerosu iyi oldugu için geliyordur bmw

normal abi bence bu vectra 2.5 ler vardı 170 bg di heralde son hız 230 civarıydı,bmw ninde sanzıman vs daha verimli tabi :)

ceyhun737
16-12-2012, 20:56
E coupe aero harikası bakın son hızına çok etkileyici:)

M3CSL
16-12-2012, 21:04
ben daha en başta yazdım tayyarcılar yazsa diye ama atmocular bile tork yarış kazandırır vs yönünde yorum yazıyor.
tabi shelby de oyle bişey dememiş ayrı konu :D

:hahaha::hahaha:

onlarda sasirmis arabanin neden gittigini bile bilmiyolar herhalde:D:D

bu sozde nerden cikmisssa shelbymidir nedir bi laf etmis slogan gibi, 5000 de hayat durur vtec baslar gibi bisey:D:D

bu ARADA kisa sanziman torku arttirir
bununla beraber celiskili durumlar var
e46 m3
k20 10 bin devir 343 hp diyelim, ikiside dumduz egri

belirli agirligi yenene kadar torklu olan gecebiliryani belli hiza kadar araclar 600 700 kg deilse,, (AYNI SANZIMAN DEDIK tabiki:) yoksa cok kisa sanzimanla torksuz araci dengeleyebiliriz..

Arasts61
16-12-2012, 21:25
ben bu iki araca örnek grafik çizseydim aslında herşey daha açık olacaktı.
ust devirlerde turbo aracın grafiği atmonun altına düşecek ve herkes kolayca yorum yapacaktı.
ama neden grafik çizmedim çünkü günlük hayatta yapılan yorumların çogunda da grafik olmadan konuşuyor insanlar.
mesela vatandaş diyebiiliyorki " benim aracımın gücü daha az evet ama arabamda da şu kadar tork var, her şey güç değil, torkuda göz ardı edemezsin" vs vs vs

aslında bal gibi de edersin.:) neden, çünkü:
eger senin aracının gücü diğer araçtan az ise senin aracın üst devirlere o torku taşıyamıyor demektir. onemli olan aracının ne kadar maks tork urettiği değil, üst devirlere ne kadar çok tork taşıyabildiği. ha denilse ki benim aracım 5800 devire kadar 270 nm tork uretmeye devam ediyor, o zaman bunun bi anlamı olur ve bu bi fikir uyandırır insanda . yok eğer senin aracın 2500 devirde 380 değil 580 nm uretse ne olur. roll yaparken 2500 devire düşülüyormu hiç. hep belli bir devrin ustunde kalınıyor.

Arasts61
16-12-2012, 21:32
tabi bi de şu var.
aracı ileri götüren şey tork evet doğru.
ve aracın torku ne kadar fazla ise özellikle yuksek hızlarda o kadar daha rahat ilerleyebilir.
ama gücü fazla olan araç zaten üst devirlerde fazla tork uretiyorki:)
bunu göz ardı edip maksımum torku fazla olan aracın sanki o devirlerde de daha fazla tork ureteceğini düşünmek insanı yanıltıyor.
ha başta dediğim gibi o devirlerde aracın ileriye gitmesini sağlayak torku kim daha fazla uretebiliyor, tabi ki gücü fazla olan.

sonuç:
aynı ağılıktaki ve şartlardaki araçlardan her zaman gücü fazla olan geçer torku olan değil. bu 0-100 de de boyle maks suratte de.
aracı son vitese alır 1000 devirden itibaren basılırsa o zaman torku fazla olan arayı baya bi açar ama belli bir devirden sonra işler değişir ve gücü fazla olanın torkunun da fazla oldugu devire gelindiğinde gücü fazla olan yetişmeye başlar.

iynn-RS
16-12-2012, 21:34
ıyı guzelde turbo aracta daha uzun sanzuman kullanılıyor.

3000 devırde max torku verıyosa 4000 devırde vıtes atıyo max torkla ılerlemeye devam edıyor.

bızde devır cevırecez dıye ugrasıp duruyoruz.

bız 4. vıtes 7000 devırde 190 kmd de ıken turbo arac 5. vıteste 3000 devırde bızım sahıp oldugumuz torktan daha fazlasını kullanıyor.

7-8 vıtese cıkardılar olayı devamlı tork kulanmasını saglıyolar aracın.

ıstedıgımız kadar hesap kıtap yapalım 184 hp 380 nm bır arac aynı kıloda atmo flan dınlemez.

sanzumanı konusmuyorum tuboda ve atmo aracta aynı oranda sanzuman olmaz . cok zor bı ıhtımal kıloları esıtleyebılırız ıste.

penguinhakan
16-12-2012, 21:41
tabi bi de şu var.
aracı ileri götüren şey tork evet doğru.
ve aracın torku ne kadar fazla ise özellikle yuksek hızlarda o kadar daha rahat ilerleyebilir.
ama gücü fazla olan araç zaten üst devirlerde fazla tork uretiyorki:)
bunu göz ardı edip maksımum torku fazla olan aracın sanki o devirlerde de daha fazla tork ureteceğini düşünmek insanı yanıltıyor.
ha başta dediğim gibi o devirlerde aracın ileriye gitmesini sağlayak torku kim daha fazla uretebiliyor, tabi ki gücü fazla olan.

sonuç:
aynı ağılıktaki ve şartlardaki araçlardan her zaman gücü fazla olan geçer torku olan değil. bu 0-100 de de boyle maks suratte de.
aracı son vitese alır 1000 devirden itibaren basılırsa o zaman torku fazla olan arayı baya bi açar ama belli bir devirden sonra işler değişir ve gücü fazla olanın torkunun da fazla oldugu devire gelindiğinde gücü fazla olan yetişmeye başlar.

Bence bu şekilde değil.

Arasts61
16-12-2012, 21:42

3000 devırde max torku verıyosa 4000 devırde vıtes atıyo max torkla ılerlemeye devam edıyor.

bız 4. vıtes 7000 devırde 190 kmd de ıken turbo arac 5. vıteste 3000 devırde bızım sahıp oldugumuz torktan daha fazlasını kullanıyor.

ıstedıgımız kadar hesap kıtap yapalım 184 hp 380 nm bır arac aynı kıloda atmo flan dınlemez.

sanzumanı konusmuyorum tuboda ve atmo aracta aynı oranda sanzuman olmaz . cok zor bı ıhtımal kıloları esıtleyebılırız ıste.

bi ust vitese geçmek avantaj mı değil mi??
sen bir üst vitese geçtiğinde örneğin 1 den 2 ye geçtiğinde tekere ilettiğin torku yarı yarıya düşürüyorsun aslında. ama adam neden ust vitese geçiyor çünkü torku o kadar düşüyor ki o daha kolay çevirebilecek alt vitesi bile çeviremiyor ve ust vitese geçmeyi yegliyor. ama senin aracın ust devirlerde daha fazla tork uretebiliyorsa alt vitesin avantajından o kadar daha fazla yararlanabilirsin.

senin dediğin mantıkla hareket etsek aracı 6. vitesten hızlandırmak en iyisi. hep maksımum torkun olugu bantta ilerler durursun. hep o bantta kalırsın.

Arasts61
16-12-2012, 21:43
Bence bu şekilde değil.

daha çok log alman lazım :)

penguinhakan
16-12-2012, 21:46
Maximum peak tork için konuşmuyorum ama , sürekli veren bir tork.

Arasts61
16-12-2012, 21:46

sana garanti ediyorum aynı kiloda 190 hp lik bir bmw getir 0 dan kalksınlar dizel 184 lugu gecer

Arasts61
16-12-2012, 21:48
Maximum peak tork için konuşmuyorum ama , sürekli veren bir tork.

abi ben 380 nm sürekli verilıyor dedim mi. maks torku dedim sadece.

sen bana şunu soyle 190 hp lik aracın mı ust devirlerde torku fazladır 184 lugun mu?

Arasts61
16-12-2012, 21:50
ya da soyle soyleyeyim 190 lıgın dondugu deviri donebilir mi 380nm 184 ps lik araç

penguinhakan
16-12-2012, 21:50
abi ben 380 nm sürekli verilıyor dedim mi. maks torku dedim sadece.

sen bana şunu soyle 190 hp lik aracın mı ust devirlerde torku fazladır 184 lugun mu?

Demem oki 380nm devamlı demiyorum ben , 190 lık aracın tabiki fazladır. İlk postumda belirtmiştim olayı zaten.

Arasts61
16-12-2012, 22:01
Hacimler de aynı olduğunu ve aynı devirleri çevirdiğini varsayarsak tabiki tork ve turbo diyorum.

Artı olarak ;

Turbo olan araç 7000 devirde 184hp olduğunu varsayarsak = 186 nm tork üretir . Yani 380nm den başlayan 186 lara kadar düşen bir grafiği olur.

Benzinli araçta 7000 devirde 190hp olduğunu varsayarsal = 192 tork tork üretir. Yani 223nm den başlayan 192 lere kadar düşen bir grafiği olur.

Bu demek oluyorki maximum torkun üretildiği devirlerde basılırsa torkdan dolayı her türlü turbolu araç alır gider diyorum.

bu postunda bahsetmiştin dimi?

tamam maksımum tork da basıldı . turbo one atladı arayı açtı diyelim.
sonra belli bir devir sonra ne olacak? turbonun tork iyice düşmeye başlayacak ve mecburen tekrar o verimli oldugu banda dönebilmek için üst vitese geçecek.
e peki atmo ne yapacak. aynı viteste kalmaya devam edecek, çünkü üst devirlerde torku diğeri gibi düşmüyor. alt viteste kalmanın avantajını devam ettirecek. çünkü devir çevirebiliyor.
yani turbo olan 2. vites dişlisini dondurmeye alışırken o sure zarfında atmo olan 1. vites dişlisini dondürecek. 1 ve 2. vites oranları arasında kaç kat fark varsa atmo olan o kadar kat fazla kuvvet uygulayabilecek tekere.

Arasts61
16-12-2012, 22:10
neyse bi gayret 20 yi bulmuş atmo :)

iynn-RS
16-12-2012, 22:11
o zaman leon cupranın 2 de 80 yerıne 3 te 80 de basınca nasıl daha ıyı yurudugunu açıklayalım:D

Arasts61
16-12-2012, 22:13
o zaman leon cupranın 2 de 80 yerıne 3 te 80 de basınca nasıl daha ıyı yurudugunu açıklayalım:D

şanzıman oranlarını ve tork eğrisini koyarsın heralde ,
ben grafik koymadım diye başımın etini yediniz ,sizi de görelim:):)

Arasts61
16-12-2012, 22:16
ya da kolaylık olsun şoyle diyelim.
2 de 80 de hangi devire geliyor.
o devirde torku bul ve 2. vites oranı ile çarp.

sonrada 3. viteste 80 de hangi devire geliyor.

o devirdeki torku yukarda buldugundan 1.5 kat filan daha fazladır. diğer yandan 3. vites oranı da 2. vitesten 1.5 kat civarlarında küçüktür.

buldugun bu iki değerden hangisi buyukse o viteste basması daha uygun ollur

bilalMW
16-12-2012, 22:20
oy veren 21 kişi hondacı değilse ben birşey bilmiyorum. :D

chiefkadir
16-12-2012, 22:29
Şurayı biraz inceleyin faydası olacaktır :)

Tork, Beygir gücü, Motor Deviri, Hızlanma Hesaplamaları - Otomobil ve Otomotiv Dünyası Genel - Hardware Arena Forum (http://forum.hwa.com.tr/otomobil-ve-otomotiv-dunyasi-genel/tork-beygir-gucu-motor-deviri-hizlanma-hesaplamalari/)

Ayrıca "belli bir hızdan sonra hacim devreye giriyor" lafı çok saçma onuda çürütecek bilgiler var :)

iynn-RS
16-12-2012, 22:33
torku dusuk olan aracın gececegı tek secenek forzada yada GT de bı arac yaparsak anca gercek olur:)

onun dısında otomobıl muhendıslerı 380 torku piç edecek bi şanzuman koymazlar hıc bı araca.

teoride dogru dusunce fakar bız atmosferık arac kullanıcılerı ıcın hıc bır faydası yok maalesef.

Arasts61
16-12-2012, 22:33
Şurayı biraz inceleyin faydası olacaktır :)

Tork, Beygir gücü, Motor Deviri, Hızlanma Hesaplamaları - Otomobil ve Otomotiv Dünyası Genel - Hardware Arena Forum (http://forum.hwa.com.tr/otomobil-ve-otomotiv-dunyasi-genel/tork-beygir-gucu-motor-deviri-hizlanma-hesaplamalari/)

Ayrıca "belli bir hızdan sonra hacim devreye giriyor" lafı çok saçma onuda çürütecek bilgiler var :)

bu alıntıyı demin başka bir arkadaş daha yapmıştı ama herkes fikrini soylesin ondan sonra koyalım demiştik. silmişti o da.
şimdi tam zamanı heralde.

ben oranın son paragrafından alıntı yapayım o zamana

"Arabalar söz konusu olduğunda bilmemiz gereken tek büyüklük BEYGİR GÜCÜDÜR, torku unutun.

Ve evet, son olarak şu meşhur mottoya gelelim: HP araba sattırır, tork yarış kazandırır”. Bu durum motor torku söz konusu olduğunda doğru değil, bunu gördük. Doğrusu ne?

Doğrusu şu:

“Maksimum HP araba sattırır, ortalama HP yarış kazandırır.”

SÖZÜN ÖZÜ:
TORK VE RPM TRANSMİSYON (MANİVELA) ARACILIĞI İLE BİRBİRLERİNE DÖNÜŞTÜRÜLEBİLEN FİZİKSEL BÜYÜKLÜKLERDİR. “HIZ” İÇİN RPM’E, “HIZLANMA” VE “YÜK ÇEKME/TAŞIMA” İÇİN TORKA İHTİYAÇ DUYARIZ. İHTİYAÇ DUYDUĞUMUZDA ELİMİZDEKİ FAZLA RPM’İ TORKA, FAZLA TORKU DA RPM’E ÇEVİRİRİZ. ÖRNEĞİN RPM’İ YARIYA DÜŞÜREREK TORKU İKİ KATINA YA DA TORKU YARIYA DÜŞÜREREK RPM’İ İKİ KATINA ÇIKARIRIZ. BEYGİR GÜCÜ ELİMİZDEKİ RPM’İN NE KADARINI TORKA YA DA ELİMİZDEKİ TORKUN NE KADARINI RPM’E ÇEVİREBİLECEĞİMİZİ GÖSTEREN HESAPLANABİLİR BİR NİCELİKTİR. DOLAYISIYLA İÇİNDE HEM TORKU HEM DE RPM’İ BARINDIRIR. NE KADAR FAZLA BEYGİR GÜCÜMÜZ VARSA RPM/TORK DÖNÜŞÜMÜNDE O KADAR ÇOK ESNEKLİĞİE KAVUŞURUZ. BU NEDENLE MOTORUMUZLA İLGİLİ BİLMEMİZ GEREKEN TEK FİZİKSEL NİCELİK BEYGİR GÜCÜDÜR. BUNU BİLİYORSAK, DİĞERLERİNİ BİLMEYE GEREK YOKTUR.

chiefkadir
16-12-2012, 22:37
bu alıntıyı demin başka bir arkadaş daha yapmıştı ama herkes fikrini soylesin ondan sonra koyalım demiştik. silmişti o da.
şimdi tam zamanı heralde Doğrudur Videolar bölümünde arkadaşa peak tork un pek öneminin olmadığını uzun bir devir aralığında o torku verdiği halde hızlı olacağını anlatmak isterken bu linki eklemiştim

alihan_27
16-12-2012, 22:41
İki aracın ağırlık, aerodinami, lastik vs herşeyi aynı olduğunu kabul ediyorum yazıldığı gibi.
Ve her vitesteki son hızları eşitse(Ör:1'de 50, 2'de 100... vs.)
her zaman hp'si yüksek olan yani bu anketteki 190 hp atmo olan araç daha iyi gider. (not:hondacı değilim)

Edit: Zaten açıklama gelmiş.

rebel
16-12-2012, 22:50
şimdi yanlış bilinen bilgiler var sanırım herkesce.

vti 160 bg 156 tork diye bılıyorum yanlışşsa duzeltın.Dünyada sayılıdır beygirinden daha düşük torku olan araç.

vti ların nasıl yürüdüğü hakkında nsl düşünceleriniz var abicim merak ettim ? sadece BEYGİR le yürüyor mu yoksa bilimsel bi açıklaması varmı ?

Arasts61
16-12-2012, 22:59

vti 160 bg 156 tork diye bılıyorum yanlışşsa duzeltın.Dünyada sayılıdır beygirinden daha düşük torku olan araç.

vti ların nasıl yürüdüğü hakkında nsl düşünceleriniz var abicim merak ettim ? sadece BEYGİR le yürüyor mu yoksa bilimsel bi açıklaması varmı ?

o ağılıkla 160 oldugu için yuruyor.

o kadar az torkla nasıl 160 hp çıkartabiliyor dersen o torku çok ust devirlerde vermesi sayesinde.
aslında bu motor teknolojisi ile ilgili bişey. motorun devri artmasına rağmen tork uretmeye devam edebilmesi işin puf noktası.
çoğu motor devir arttıkça tork uretememeye başlar çünkü.

M3CSL
16-12-2012, 23:09
torku dusuk olan aracın gececegı tek secenek forzada yada GT de bı arac yaparsak anca gercek olur:)

onun dısında otomobıl muhendıslerı 380 torku piç edecek bi şanzuman koymazlar hıc bı araca.

teoride dogru dusunce fakar bız atmosferık arac kullanıcılerı ıcın hıc bır faydası yok maalesef.

o egri o kadar kisaki 10 ileri sanz filan koymak lazim oradan yararlanmak icin:)

torku yuksekse bgide yuksejtir ztn..

linkte guzel ornekler var..

M3CSL
16-12-2012, 23:11

cok aman aman gitmemesi guc egrisinin peak yapmasindan

rebel
16-12-2012, 23:25
cok aman aman gitmemesi guc egrisinin peak yapmasindan

gitmesimi gitmemesimi anlıyamadım orayı?

rebel
16-12-2012, 23:28
o ağılıkla 160 oldugu için yuruyor.

o kadar az torkla nasıl 160 hp çıkartabiliyor dersen o torku çok ust devirlerde vermesi sayesinde.
aslında bu motor teknolojisi ile ilgili bişey. motorun devri artmasına rağmen tork uretmeye devam edebilmesi işin puf noktası.
çoğu motor devir arttıkça tork uretememeye başlar çünkü.

peki şunu sorayım ozaman senın yazına karşılık.

sen diyorsunki sınırlı bi torku var hepi topu 156 tork ama bunu her devirde veriyor.

bu yüzden de devir çeviriyomu ?

torku yüksek olan araçmı deviri/kadranı bitirir yoksa beygiri yüksek olanmı ?

eğer böyleyse vti lar kadran çeviriyor hatta kadranı maymun ediyo bu konuyu bunla mı açıklıyosun yoksa optimum düzeyde kilo güç eğrisinemi ?

AEAlmas
16-12-2012, 23:30
Beygir önemli ama tork ta önemli fakat rüzgâr a karşı durusu tavan yuksekligi de önemli ve vites oranida önemli şimdi soru
iki araçta aynı dyno da ölçülüyor
248 hp olan araç honda typer 252 nm tork var
234 hp 321 nm tork varken benim aracta
1 2 boy önünde oluyordum 240 km ye kadar ciktik

benim araç typer 'dan agirdi bir de şu var 230 km ye kadar 2 vites atmaktayim o araç sa 4 vites. typer sağlıklı ve 10 numara aracti süren kişi de 10 numara idi aracim arkadan itiş
her neyse madem hp devir dönmek bu kadar önemli ise tork neden var :)
sadece hp farkı tork farkı değil konu :) detay lar çok

rebel
16-12-2012, 23:40
Beygir önemli ama tork ta önemli fakat rüzgâr a karşı durusu tavan yuksekligi de önemli ve vites oranida önemli şimdi soru

benim araç typer 'dan agirdi bir de şu var 230 km ye kadar 2 vites atmaktayim o araç sa 4 vites. typer sağlıklı ve 10 numara aracti süren kişi de 10 numara idi aracim arkadan itiş

özele indirmeyin demiş zaten. çok farklı araçlar hele hele 200sx le typer çok çok daha farklı. verdiğin örnek kıstas olmazki

Jeandan-R
16-12-2012, 23:43
Beygir gücü araba sattırır, tork yarış kazandırır demiş bi büyügümüz :)

Yüksek devirde yüksek tork diyelim ona. 2000rpmde 250nm veren bir araç 7000 çeviriyor ve 5000den sonraki torku size ihtiyacınız olan değil mi? Reklam torku diye tabir ettiğim birşey türedi, yau 240nm torklu dizellerin canına okudum 140nm torkla, nerde sizin torkunuz?

Şehir içi kullanım için alt devirde tork güzeldir tabi... Ama rollde dragta dezavantajdır.

AEAlmas
17-12-2012, 00:05
özele indirmeyin demiş zaten. çok farklı araçlar hele hele 200sx le typer çok çok daha farklı. verdiğin örnek kıstas olmazki

benim anlatmak istedigim şu

Agırlık
güc
tork
aktarım
şanzıman oranları
rüzgara karşı sürtünmesi
sürücü

genel olarak bunlar önemlidir bu koşullar dengeli ise ve hangisi bu koşullarda avantajlı ise o araç önde olacaktır

fangio
17-12-2012, 00:12
Özgür neyin peşindesin bilmiyorum ama bende soru ile ilgili fikrimi belirteyim.

Öncelikle iki arabanın eğrilerinin eğimleri benzer diyorsun ancak hiç bir atmo aracın 3500rpmlere kadar turbo araç gibi tork üretmesini beklemiyorsun heralde.

70km.de bastıklarını varsaymışsın... Şimdi bu saatte uğraşamam ama bir araca koyulan şanzımanın seçiminde kullanılan formüller var. Ancak sen 223nm ve 380nm krankta tork üreten araçlara aynı oranları koymuşsun. Böyle bir dünya yok. :) Öyle olursa 380nm tork üreten araca koyulan şanzımanı 223nm üreten araç çeviremez. Çünkü yere iletilen torku işin içine katmamışsın. Sonrasında ise bu araçlar her vitesi bitirdiğinde düştükleri devir bandı (atıyorum 4500-6000rpm) olsun. (aynı oranları çevirdiklerini varsaydım) Bu bantta en uzun süre güç ( güç=torkxrpm) üreten araç daha istekli hızlanacak ve kendi topspeed'ine daha çabuk ulaşacaktır.

Bir aracın karşıdan gelen rüzgar direncine karşı o viteste x devirde ürettiği tork karşılık gelirse araç top speed e ulaşır. Burada da 190 ps olan araç illa ki geçecektir ama aynı vites oranlarını kullanmamaları durumunda geçecektir.

rebel
17-12-2012, 00:16
tmm işte herşey aynı diyor sadece birinde turbo var diğerinde yok.

eğer konuya benzinli n/a,turbo dizel yaklaşırsak ben atmosferik diyorum hertürlüki konunun başında 184 e 380 demiş dizel olcağı kanaatinde.

daha önceki yazımda benzinli N/A ve turbo olarak karşılaştırdım .

iynn-RS
17-12-2012, 00:18
Turbo benzinli ile turbo dizel arasindaki farki bi aciklamak gerekir once

Y.Emre
17-12-2012, 00:20

sen diyorsunki sınırlı bi torku var hepi topu 156 tork ama bunu her devirde veriyor.

eğer böyleyse vti lar kadran çeviriyor hatta kadranı maymun ediyo bu konuyu bunla mı açıklıyosun yoksa optimum düzeyde kilo güç eğrisinemi ?

Optimum kilo güç eğrisi. Hatta diğer bütün etkenlerin(sürtünme katsayısı, vites oranları jant lastık vs vs) optimuma yakın olması.

CeM öZeR
17-12-2012, 11:32
Deniz seviyesinde turbo olan az bir farkla önde gider. 1000 metre rakıma doğru çıkıldığı zaman aradaki fark 3-4 boy daha artar. :D

Görkem.Y
17-12-2012, 12:23
Turbo herturlu avantajli esit kiloda

d3n1s
17-12-2012, 13:45
hipotetik olmuş biraz bu. Turbo araçla atmo aracın benzer güç/tork eğrileri vermesi imkansıza yakın olması lazım zira turbo araçlarda devir arttıkça motorun turbonun bastığı havadan daha fazla havaya ihtiyaç duyacağını okumuştum bir yerde, yıllar önce. Detayları benden çok çok daha iyi bilenler var burada, boşuna uzatmıyorum. Eğer iki aracın her şeyi aynıysa, beygir güçleri de ha gayret aynı değerdeyse, tekerini daha hızlı çeviren araç daha uzağa gidecektir, bu da torku daha yüksek olan aracın daha uzağa gideceği anlamına gelir.

cXe
17-12-2012, 16:22
tork çevirme gücüdür ara hızlanmalarda ve düşük devirlerde işe yarar, beygir gücü son hıza etki eder.

Arasts61
17-12-2012, 19:28

araçların gucu doğru olamaz.
daha uzun bir şanzıman oranı ile senden daha hafif ve daha guclu bir arabayı geçmen mumkun değil.
aeron çok iyi olsa da bu kadar dezavantajla mumkun değil.

chiefkadir in koydugu linki okumanda fayda var.

Arasts61
17-12-2012, 19:45

beygiri yuksek araç demek ust devirlerde daha fazla tork uretebilen araç demek zaten. devir çevirmeni sağlayan şey tork ama dediğim gibi maks torka bakarsan yanılırsın üst devirlerde kimin daha çok tork urettiğine bakman lazım.

beygiri fazla olan araç kadranı daha çabuk bitirir ama zaten hızlanmalarda alt devirler kullanılmaz. bi ust vitese geçsen bile devir çok düşmez.

Yüksek devirde yüksek tork diyelim ona. 2000rpmde 250nm veren bir araç 7000 çeviriyor ve 5000den sonraki torku size ihtiyacınız olan değil mi? Reklam torku diye tabir ettiğim birşey türedi, yau 240nm torklu dizellerin canına okudum 140nm torkla, nerde sizin torkunuz?

Şehir içi kullanım için alt devirde tork güzeldir tabi... Ama rollde dragta dezavantajdır.

dezavantaj yerine "işe yaramayabilir" daha uygun bir ifade . onun dışında tamamen katılıyorum.

Özgür neyin peşindesin bilmiyorum ama bende soru ile ilgili fikrimi belirteyim.

Öncelikle iki arabanın eğrilerinin eğimleri benzer diyorsun ancak hiç bir atmo aracın 3500rpmlere kadar turbo araç gibi tork üretmesini beklemiyorsun heralde.

70km.de bastıklarını varsaymışsın... Şimdi bu saatte uğraşamam ama bir araca koyulan şanzımanın seçiminde kullanılan formüller var. Ancak sen 223nm ve 380nm krankta tork üreten araçlara aynı oranları koymuşsun. Böyle bir dünya yok. :) Öyle olursa 380nm tork üreten araca koyulan şanzımanı 223nm üreten araç çeviremez. Çünkü yere iletilen torku işin içine katmamışsın. Sonrasında ise bu araçlar her vitesi bitirdiğinde düştükleri devir bandı (atıyorum 4500-6000rpm) olsun. (aynı oranları çevirdiklerini varsaydım) Bu bantta en uzun süre güç ( güç=torkxrpm) üreten araç daha istekli hızlanacak ve kendi topspeed'ine daha çabuk ulaşacaktır.

Bir aracın karşıdan gelen rüzgar direncine karşı o viteste x devirde ürettiği tork karşılık gelirse araç top speed e ulaşır. Burada da 190 ps olan araç illa ki geçecektir ama aynı vites oranlarını kullanmamaları durumunda geçecektir.
aynı oranlarda olmasa gecer ama aynı oranlarda olsalar daha da rahat gecer.

tork çevirme gücüdür ara hızlanmalarda ve düşük devirlerde işe yarar, beygir gücü son hıza etki eder.

ve ayrıca ilk hızlanmaya etki eder.:icon_tup:

Jeandan-R
17-12-2012, 22:02
Birde atmosferik araçla aynı ağırlık denmiş, turbonun doğasına aykırı bu. Daha ağır olmak zorunda daha fazla bileşen var :)

fangio
17-12-2012, 23:09
Özgürcüm 380nm torka sahip bir araç ile 223nm torka sahip araçların aynı şanzımanı kullanması ne kadar olasıdır bana izah eder misin :)

500ps üreten bir kamyonun şanzıman oranları ve son dişlisini bir F430 a yerleştirsek ne olur? ya da tam tersi F430 un şanzımanını 1500nm üreten bir kamyona...?

peki sana bir soru bu iki araç kaç devir dönüyor ve bunların bana dönebildikleri max devirdeki torklarını söyler misin?

Arasts61
18-12-2012, 00:28
Özgürcüm 380nm torka sahip bir araç ile 223nm torka sahip araçların aynı şanzımanı kullanması ne kadar olasıdır bana izah eder misin :)

500ps üreten bir kamyonun şanzıman oranları ve son dişlisini bir F430 a yerleştirsek ne olur? ya da tam tersi F430 un şanzımanını 1500nm üreten bir kamyona...?

peki sana bir soru bu iki araç kaç devir dönüyor ve bunların bana dönebildikleri max devirdeki torklarını söyler misin?

araçların ne kadar devir dondugunu özellikle belirtmiyoruz.
ama 380 nm lik aracın 223 nm den daha az güç üretebilmesi nerdeyse otekinin yarısı kadar devir çevirebildiğini işaret ediyor zaten.
ayrıca daha once de dediğim gibi benim örneğime bağlı kalırsanız sevinirim.
kendi orneklerinizle benim orneğimi kritiğe tabi tutup kendi kendinizi yazıltmayın:D
bizim orneğimizin kamyon ve ferrari ile alakası yok. bitanesi 223 nm. torka sahip diğeri ise 380nm. sen diyorsunki 223 nm lik araç 380 nm lik başka bir aracın çevirebildiği şanzımanı çeviremez. buna gerçekten emin misin_?

o zaman şu araclara bak. :) bu araçlardan biri 380 nm ve 184 ps.
diğeri 223 nm ve 190 ps.
şanzımanlar ne kadar da yakın değil mi?
bunlar 1. vitesler
http://c1212.hizliresim.com/14/l/h09y7.jpg (http://bit.ly/c25MCx)

http://c1212.hizliresim.com/14/l/h09yv.jpg (http://bit.ly/c25MCx)

bunlar da 2. vitesler:

http://c1212.hizliresim.com/14/l/h09z9.jpg (http://bit.ly/c25MCx)

http://c1212.hizliresim.com/14/l/h09zp.jpg (http://bit.ly/c25MCx)

cXe
18-12-2012, 00:37
#125 in yazılarını okumadım ama şanzumanları aynı değil çünkü benzinli max devrine gelmemiş daha (dizelin max devrş genelde 4.5bin civarlarında olur)

edit1: 100km de 20 litre yakan dizeli neymiş merak ettim :D
edit2: fiziksel anlamda tork=güç/devir dir, o nedenle araba max torkunu düşük devirlerde verir yani beygir gücüyle tork birbiriyle ciddi anlamda orantılıdır.

Arasts61
18-12-2012, 00:41
#125 in yazılarını okumadım ama şanzumanları aynı değil çünkü benzinli max devrine gelmemiş daha (dizelin max devrş genelde 4.5bin civarlarında olur)

edit: 100km de 20 litre yakan dizeli neymiş merak ettim :D

çevirebildiğin makd devir motor la ilgili bişey.

oranlar bu iki araçda çok yakın

fangio
18-12-2012, 00:58
kardeş kendi elinle kendini yaktın. En başından beri zaten örneklendirdiğin araçlar 2.4 Auto Accord ve e90 facelift 320d'ydi. :D Öncelikle bu araçlar aynı devri dönemiyor. biri 7000rpm dönerken diğeri 5000rpm dönebiliyor. Doğal olarak accord daha kısa oranlı şanzımanı daha çok devir çevirme marifeti ile düşük torkla çevirebilirken 320d daha uzun bir şanzıman oranını daha yüksek tork marifetiyle çeviriyor. Birinci vitesleri yakın gibi gözüküyor diyorsun. Accord 1. yada 2. vitesi bitirsin bakalım arada ne kadar fark oluşacak??? Resimlerde aynı gibi gözüküyor da birinin devir bitirmesine sadece 500 rpm kalmışken diğerininkine daha 2500rpm var.

Haftaiçi çaya bekliyorum. Vites oranlarını kap gel abi. :)

turci
18-12-2012, 01:12
diger yandan 320d nin max torku kac devirde verdigi de önemli. (ort. 2bin diyelim)
max tork alinan deviri gecip devir bandini bitirmeye calismak zaman kaybi olur düsüncesindeyim.

Arasts61
18-12-2012, 01:20
kardeş kendi elinle kendini yaktın. En başından beri zaten örneklendirdiğin araçlar 2.4 Auto Accord ve e90 facelift 320d'ydi. :D Öncelikle bu araçlar aynı devri dönemiyor. biri 7000rpm dönerken diğeri 5000rpm dönebiliyor. Doğal olarak accord daha kısa oranlı şanzımanı daha çok devir çevirme marifeti ile düşük torkla çevirebilirken 320d daha uzun bir şanzıman oranını daha yüksek tork marifetiyle çeviriyor. Birinci vitesleri yakın gibi gözüküyor diyorsun. Accord 1. yada 2. vitesi bitirsin bakalım arada ne kadar fark oluşacak??? Resimlerde aynı gibi gözüküyor da birinin devir bitirmesine sadece 500 rpm kalmışken diğerininkine daha 2500rpm var.

Haftaiçi çaya bekliyorum. Vites oranlarını kap gel abi. :)

ama sen boyle yaparsan ben senden çay değil yemek yerim :)

araçların biri 5000 diğeri 7000 dönebilir, ben zaten buna bir limit koymadım ki. aynı devirleri dönerler diye de bişey soylemedim.
en baştan beri soyluyorum. "araçların kaç döndüğünü belirtmiyorum" diye.
abi 1 ve 2 . vitesler çok yakın dikkatli bakarsan neden?
çünkü 2 araçta aynı devirde aynı süratlerde, bu şanzıman oranlarının çok yakın oldugunu gösteriyor. ha accord daha çok devir çevirebildiği için o viteste daha çok kalıyor ama bu vites oranının farklı oldugu anlamına gelmiyor.
zaten ben daha once de soyledim. o 380 lik araç zaten devir çevirebilse 223 nm liken daha güçlü olması gerekirdi ama biz ne diyoruz 223 luk daha guçlu (yani 190 hp)
. zaten güçlü aracın avantajıda burda ortaya çıkıyor . küçük ve çevrilmesi kolay dişliyle o 7000 devire kadar devam edebilirken diğer araç 4500 devir çevirip üst vitese yani çevrilmesi daha zor olan üst dişliye geçiyor. bu da üst dişliye gecen aracın diğer araca göre hızlanmasının daha kötü olmasına neden oluyor.
olay bu kadar basit.

bu arada sordugum soruya karşı yapılan her turlu tacavuz girişimini şiddetle kınıyorum :D

soruyu kendi istediği hale getirip oradan hareketle bana tekrar soru soranları reddediyorum:D

aslında istediğim cvp çok ama çok basitti.

" arkadaş ağırlık vs. eşit şartlar varsa motor torku fazla olan değil motor gucu fazla olan araç gecer".

fangio
18-12-2012, 01:34
Abi işte bir şey kaçırıyorsun. 320d bir üst vitese geçerken hızlanmasında kayıp var gibi düşünemezsin. Motor yapısı gereği yüksek devir çeviremiyor ve doğal olarak şanzımanı ona göre seçiyorsun. Aynı oranları (gear ratioxfinal ratio) kullanmıyorlar abicim. 320d nin oranlarını Accord 7000rpm dönebilse var ya... 4.vites Accord'u keser sonraki 2 vitese gerek kalmaz. Gücü çevirmeye yetmez zaten...

Neyse gel bi yemek yiyelim. Mevlana favorim :)

Arasts61
18-12-2012, 01:49
Abi işte bir şey kaçırıyorsun. 320d bir üst vitese geçerken hızlanmasında kayıp var gibi düşünemezsin. Motor yapısı gereği yüksek devir çeviremiyor ve doğal olarak şanzımanı ona göre seçiyorsun. Aynı oranları (gear ratioxfinal ratio) kullanmıyorlar abicim. 320d nin oranlarını Accord 7000rpm dönebilse var ya... 4.vites Accord'u keser sonraki 2 vitese gerek kalmaz. Gücü çevirmeye yetmez zaten...

Neyse gel bi yemek yiyelim. Mevlana favorim :)

ilk iki vites aynı. sonrakiler aynı değil zaten:D
ama sen çeviremez dediğin için ben de koydum yani çevirebildiğini göstermek için.:)
ama dediğin gibi bmw nın 3 ve 4 unu cevirse yeter zaten. diğerlerine gerek de kalmaz gücü de yetmez doğru diyosun ama şu da varki 4 viteste 7000 donse bmw nin 6.viteste 4500 donmesinden daha süratli olur belki. dolayısıyla yine accord onde olur. orda bir nuans var. ha sen desenki ikiside 4500 de vites atarak aynı oranlı bir şanzımanla top speede çıkmaya çalışacak o zaman bmw araya tır sokar
ama durum boyle değil işte. accordun torku az olsa dahi o torku 7000 lere kadar iyi kotu götürebildiği için alt viteste kalabiliyor. ama bmw nin torku 5000 den sonra anormal bir derecede düştüğü için mecburen bir ust vitese geçiyor vs vs vs .

aslında ben araçlar uzerinden gitmek istemıyordum. çunku o zaman insanlar diğer faktorler aynıymış gibi muamele yapıyor. biz sadece motorlar uzerinden konuşuyoruz.

neyse aynı şeyleri tekrarlar oldum.:)
bu arada gecen gittim 4 tane yedim, garson " abi helal olsun ben bitiremezsin sandım alayını süpürdün" dedi.:D:D

ona göre hazırlıklı gel:D, bonus monus kredi kartın olsun, benim oturdugum masanın hesabı tek seferde ödenmez, taksitle ancak odenir :D

edo typer
18-12-2012, 09:31
oncelıkle bir aracın hızlı olması ıcın torkunun yuksek olması yada pık hp nın yuksek olması hıc bır seyı ıfade etmez..

bır aracın hızlı olması ıcın o aracın ortalama hp degerının dıgerınden yuksek olması gerekır..

2 arac var elımızde bırısı turbo 380nm tork dıgerı na 190 nm tork uretmıs ve pık hp lerı aynı ıse bu aracların aynı devırı donmelerıne ımkan yok.. donuyorlarsa ıse turbo olan arac cok buyuk bır peak atıp 380nm tork gorup sonra 190nmlere kdr dusmus demektır.. cunku hp tamamen tork ve devır ıle alakalıdır..

bır aracın yarıs kazanması ıcın ortalama hp degerı onemlıdır.. yanı dynoda aldımız verıyı onumuze koyuyoruz ve hesaplıyoruz kullandıgımız devırın altında kalan hpye aıt egrının alanı daha fazla ıse yarısı kesınlıkle ve kesınlıkle o kazanacaktır..(sanzıman oranları,agırlık,aero vb.. optımum kabul edersek)

cXe
18-12-2012, 11:13
#133 haklı ortalama hp çok önemli, şahsen şuanda fiesta kullanıyorum (68 hp dizel) alt devirler çok ölü o nedenle arabada bir gram sürüş zevki yok ama bundan önce ki corsa 1.7'nin (o oda 70hp) tork bandı geniş olduğu için sürüşü çok daha farklıydı.

ama bu iki araba yarışa kalksa arasında çok fark olmaz çünkü yarışta tork bandını değil max hp bandını kullanıyoruz, genelde devir 2,5-3bin devirin altına düşmez

onur_S
18-12-2012, 11:48
birde bu tork bg oranı var bence ,belirli bi oranın üstüde çok iyi olmuyor ,ortalama hp önemli tamam da madem öyle vti 150 nm 160 bg olacağına ,100-120 nm olsun yine 160 hp olsun fazladan ne devir dönecekse dönsün.aynı sanzımanla cevıremez ,daha kısa takılırsa yıne aynımı gıdecek? benim bildiğim belirli bi oranın üstüne pek çıkılmıyor ?istediği kadar torku korusun belirli bi tork gerekiyor top speed için bence

ilkercom
18-12-2012, 14:21
birde atmosferik olarak benzinli araçların max tork oranı zaten belli hp için belli oynamalar yapılıp extrem sonuçlar alınıyor ancak torkun artırılması zor. honda da 1,6 motorlar için 160 nm ortalama gibi. hatta litre başına 90 95 nm tork standart diyelim.

Burada bu konunun açılma sebebi kıyaslama - karşılaştırma - yarıştırma mı yoksa bilgi alış verişi mi?

accord ve 320D üzerinden konuşacaksak çok farklı araçlar aslında. 3,20D o performansa göre makul tüketimi olan bir araç. accord ise saçma bir şanzıman ile mantıklı kullanılabilecek bir araç. o motora bi type R şanzumanı olsa nasıl olurdu düşünemiyorum :D

TaGo
18-12-2012, 15:31
Araçlar belli olduysa şöle yazayım.

Accord 1de 75, 2 de 130, 3 de 180, 4 de 230 civarı ve 5 de 400 yapması gerekirken ben zorlasamda yapamadım.

Yani vites oranları aynı olsa, accord full sara sara gider 100 boy bmw ye fark atar, ama ancak toplamda 200 lü bişeyler yapabileceği için üst hızlarddaa bmw yğürü gider.

yavuz_ozaydin
18-12-2012, 15:45
380 Nm. - 223 = 157 fark çok fazla olduğu için ayrıca Hp farkı ise çok az 6 bundan ötürü Turbo ;)

fangio
18-12-2012, 23:55
380 Nm. - 223 = 157 fark çok fazla olduğu için ayrıca Hp farkı ise çok az 6 bundan ötürü Turbo ;)

tork direk bu şekilde hesaplanmaz. Vites ve son dişli oranları sonucu yere iletilen tork değerleri arasındaki fark bu değildir.

M3CSL
19-12-2012, 00:17
birde bu tork bg oranı var bence ,belirli bi oranın üstüde çok iyi olmuyor ,ortalama hp önemli tamam da madem öyle vti 150 nm 160 bg olacağına ,100-120 nm olsun yine 160 hp olsun fazladan ne devir dönecekse dönsün.aynı sanzımanla cevıremez ,daha kısa takılırsa yıne aynımı gıdecek? benim bildiğim belirli bi oranın üstüne pek çıkılmıyor ?istediği kadar torku korusun belirli bi tork gerekiyor top speed için bence

guzel soru

cevrilen devir oraninda sanzimani kisaltirsan torku dengeleyebilirsin. yani ayni gider..

kisa sanz =yuksek tork

formul belli kisa sanz yuksek devir = nirvana,,

316ya neden kisa 6 ileri koyuolar agirliktan doli tork gerektigi icin//

rebeloghy
19-12-2012, 13:30
Temel unsur güçtür arkadaş. Tork ise şanzıman oranından çevirdiğin devire kadar bir çok değişkene bağlı olan gücün bir türevi gibidir. Güç sabittir torkla ilgili oynama yapılabilir. İki farklı araçtan bahsederken aa bunun torku 100 daha fazla cayır cayır gider hemi de turboymuş demek mantık içermez. Yakın güçlerdeki iki araçtan torku düşük olan diğerini geçebilir bunda şaşılacak bir durum yoktur. Bütün mesele üretilen güç, kullanılacak bant aralıgındaki ortalama güçtür.

tork da tabi işe yarar alt devirden baslayıp daha stabil bir tork verebilen araç günlük olarak daha kullanışlıdır. Çünkü alt devirde daha düşük tüketimle daha tepki veren bir araçtır. Ama yarış kazandırmaz.. Tek başına torkun bir anlamı yoktur. Gücün bir çevrimidir.

penguinhakan
19-12-2012, 13:47
Teknik bilgiler güzel , ama verilen örneğe göre konuşursak 6hp ile araç geçemez sonucuna getirmiştik konuyu aslında ama Özgür sağolsun güzel bir konu ile güç ve kuvvet kavramlarını bize öğretti , en azından az çok biliyorum kendi adıma.
Herkesin ordaki verilen linki okumasını tavsiye ediyorum.

Aslında sadece hp kazandırır demekte yanlıştır o zaman , tekerdeki gücü hangisi ne kadar veriyor bunları hesap etmek lazım değil mi Özgür , oyle hpsi fazla diye tekerdeki gücü daha fazla olacak diye bir kaide yok , öyle 6hp fazla diye de oyle haldı haldır düşük devirlerde torku olan aracı geçecek de değil, o yüzden sorduğun sorudaki birçok açık olmasına rağmen güzel bir beyin jimnastiği yaptırdığını düşünüyorum.

Herhalde amacın da buydu ! diye düşünüyorum ...

YAVUZ
19-12-2012, 15:17
bir çok kişinin ufku genişledi ben dahil, konu başarılı ama haala kırmızı geçer sanki:D:D

ilkercom
19-12-2012, 15:20
1,6 ieslerin de torkunun neden az(!) olduğunu anladı bir çok kişi :D

5 . viteste 300 km ye kadar çıkması gerekiyor halbuki. biraz kısa yapın insan binecek bu arabaya :D

burakcan
19-12-2012, 16:24
turbo alır

Arasts61
19-12-2012, 19:40
Araçlar belli olduysa şöle yazayım.

Accord 1de 75, 2 de 130, 3 de 180, 4 de 230 civarı ve 5 de 400 yapması gerekirken ben zorlasamda yapamadım.

Yani vites oranları aynı olsa, accord full sara sara gider 100 boy bmw ye fark atar, ama ancak toplamda 200 lü bişeyler yapabileceği için üst hızlarddaa bmw yğürü gider.

dostum 1. vites accord çok hafif kısa bmw den ,ama baya yakın,
2 de hemen hemen aynılar
3 4 ve 5 de bmw daha uzun.

ayrıca beni açıkçası çok şaşırttı bu cevabın.
zira ornekteki araçların motorları senin aracınla 3.20 d ye çok benziyor olmasına ve vites oranları aynı dememe ragmen 190 hp lik gecer dememiştin.
şimdi de benim aracım aynı şanzıman oldugu takdirde 100 boy atar diyosun.
gerçekten şaşırdım, kusura bakma, yanlış anlama :beuj:

Arasts61
19-12-2012, 19:52
Teknik bilgiler güzel , ama verilen örneğe göre konuşursak 6hp ile araç geçemez sonucuna getirmiştik konuyu aslında ama Özgür sağolsun güzel bir konu ile güç ve kuvvet kavramlarını bize öğretti , en azından az çok biliyorum kendi adıma.
Herkesin ordaki verilen linki okumasını tavsiye ediyorum.

Aslında sadece hp kazandırır demekte yanlıştır o zaman , tekerdeki gücü hangisi ne kadar veriyor bunları hesap etmek lazım değil mi Özgür , oyle hpsi fazla diye tekerdeki gücü daha fazla olacak diye bir kaide yok , öyle 6hp fazla diye de oyle haldı haldır düşük devirlerde torku olan aracı geçecek de değil, o yüzden sorduğun sorudaki birçok açık olmasına rağmen güzel bir beyin jimnastiği yaptırdığını düşünüyorum.

Herhalde amacın da buydu ! diye düşünüyorum ...

hakan sana şöyle diyim.
o link koyuldugu zaman ve ardından güç ve tork la ilgili bazı şeyler soylendiğinde
durum 80 e 20 civarlarında idi.
şimdi ise turbo gecer diyenler 144 e çıkmış durumda.
atmo diyenler ise sadece 36 da

durumu sen kendin anla artık .:)

initial-D
20-12-2012, 15:02
15 sayfadır kafa karıştıran tek konu dizel-benzin bence :)

miniks
20-12-2012, 15:36
bmw
3.30i-5.30i-7.30i

3.30d-5.30d-7.30d bu 6 aracın degerlerıne bakın.

mercedes
e320-s320

e320d-s320d bu 4 aracın da degerlerıne bakın.

dogru yolu bulucaksınız emın olun :):)

cXe
20-12-2012, 16:47
Mercedes-Benz Türk - Genel bakış - Teknik özellikler (http://www.mercedes-benz.com.tr/content/turkey/mpc/mpc_turkey_website/tr/home_mpc/passengercars/home/new_cars/models/e-class/_w212/facts/technical_data.html#_int_passengercars:home:model-navi:technical_data)

dizelin motor hacmi ve beygir gücü düşük olmasında rağmen önde

miniks
20-12-2012, 18:09
Mercedes-Benz Türk - Genel bakış - Teknik özellikler (http://www.mercedes-benz.com.tr/content/turkey/mpc/mpc_turkey_website/tr/home_mpc/passengercars/home/new_cars/models/e-class/_w212/facts/technical_data.html#_int_passengercars:home:model-navi:technical_data)

dizel in hacmı buyuk yenı benzınlıler hacım olarak dusuk cıkıyor vergı yuzunden.
o yuzden eskı motorları ornek verdım.

bmw ye de baksın arkadaslar kac sayfadır tartısıyor :)

Arasts61
20-12-2012, 22:45

burdaki dizel arac 250 cdi değil mi? link doğru mu?

ayrıca hala turbo gecer diyenlere gerçekten inanamıyorum.

onur_S
20-12-2012, 22:50
geçen ben şöyle bişey denedim atmosferik 1.6 araba ile üst devir bastım stock halimle,tork 120 nm lara iniyor üstlerde,ona rağmen yine megana ufak ufak açıyor hemde 2 ye tek + arabamda kıs lastiği+yük varken

Arasts61
20-12-2012, 22:54
geçen ben şöyle bişey denedim atmosferik 1.6 araba ile üst devir bastım stock halimle,tork 120 nm lara iniyor üstlerde,ona rağmen yine megana ufak ufak açıyor hemde 2 ye tek + arabamda kıs lastiği+yük varken

megane haç hp ?

onur_S
20-12-2012, 23:12
megane haç hp ?

2005 115 hp 152 nm.Şanzımanı daha kısa,hafif.
Biz 2 kişi depo fulle yakın + arabada yük vardı 2 de 70 ten bastık üstlerde ,yine ufak ufak açılıyor.2 de açamıyor 3 e atıncada açmıyor,3 ün üst devirleri akabinde 4 ün üstlerde açılıyor
megane vites oranları
1 de 50-55 ,2 de 95,3 140 ,4 170 ,5 210 civarı
benim 2 de 100 ,3 te 150,4 te 200

M3CSL
20-12-2012, 23:13
burdaki dizel arac 250 cdi değil mi? link doğru mu?

ayrıca hala turbo gecer diyenlere gerçekten inanamıyorum.

Derler derlerrrr
aliskanliklari yikmak zordur..

Arasts61
20-12-2012, 23:15
Biz 2 kişi depo fulle yakın + arabada yük vardı 2 de 70 ten bastık üstlerde ,yine ufak ufak açılıyor.2 de açamıyor 3 e atıncada açmıyor,3 ün üst devirleri akabinde 4 ün üstlerde açılıyor
megane vites oranları

onur aracın vites oranları o viteste kaç km hıza ulaştıgı ile mi ölçülüyor ??
aynı deviri mi donuyosunuz ki??

neyse zaten senden 10 beygir güçsüz işte.
e seni de geçmiş sendeki dezavantajlar nedeniyle.
bunda anormal bi durum yokki..

M3CSL
20-12-2012, 23:19
megane vites oranları

Rakim onemli
onun disinda verimsiz bir na basarili bir turboya gecilebilir ama nadir olarak.
gerci ornek dizel
focus dizeli 3 sonlarnda baslayip ustlerde rahat ayiriorum, arada 5 hp var

Arasts61
20-12-2012, 23:24
Derler derlerrrr
aliskanliklari yikmak zordur..

aslında ben 3.20 d ile 2.4 accord un değerlerini yazdım ama 3.20 d nin tork eğrisini tam bilmediğim ve hani eğrisi filan baya ustlerde devam ediyordur, çok verimlidir vs nedeniyle sonuca etkiler ve değiştirir diye yazmadım onları. eğrilerin ikiside benzer karakteristikte dedim soruda, oradan bırkalanmasın soru diye.

artık o olaydan vaz geçtim valla 3.20 d ile accordun tork eğrilerini bulsam koyacağım,
bakalım o zaman da 184 luk olan gecer denebilecek mi?

MCN21
20-12-2012, 23:29
aslında ben 3.20 d ile 2.4 accord un değerlerini yazdım ama 3.20 d nin tork eğrisini tam bilmediğim ve hani eğrisi filan baya ustlerde devam ediyordur, çok verimlidir vs nedeniyle sonuca etkiler ve değiştirir diye yazmadım onları. eğrilerin ikiside benzer karakteristikte dedim soruda, oradan bırkalanmasın soru diye.

artık o olaydan vaz geçtim valla 3.20 d ile accordun tork eğrilerini bulsam koyacağım,

Arac 3.20d sanirim dedigimde ilk Sayfalarda sert bir cikis yapmistiniz ?

onur_S
20-12-2012, 23:35
onur aracın vites oranları o viteste kaç km hıza ulaştıgı ile mi ölçülüyor ??
aynı deviri mi donuyosunuz ki??

neyse zaten senden 10 beygir güçsüz işte.
e seni de geçmiş sendeki dezavantajlar nedeniyle.
bunda anormal bi durum yokki..

onun kesicideki torku benden yuksektir diye tahmin ediyorum ,bi grafik vardı ya ondan dedim.
devir aynı evet hatta belki ben 100 rpm daha erken kesiciye giriyorumdur,nasıl ölçüldüğünü biliyorum abi sende çöm ettin iyice :D
6000 rpm 125 nm civarı,kesicide 112 nm civarıyım .oranlarım biraz daha uzun,agırım vs vs
yolda işler değişiyor abi
kısa sanzıman tork ıcın yapılıyor, onun hesabı varmı ben 2.viteste 30 basayım megane 1 de bassın ne olur sence oranlar yarı yarıya, torklar 200 e 152,a3 megandan agır.onun 152 si ile benimki bir değil yada bendeki 200 meganın 152 si gibi değil meganın a3 gecmesı ıcın 200 newtona ıhtıyacı yok yani ağırlık ve azcık kısa sanzıman sayesınde

cXe
20-12-2012, 23:39
350 4matiklere bakmıştım, diğerlerini pek incelemedim

Arasts61
20-12-2012, 23:46
Arac 3.20d sanirim dedigimde ilk Sayfalarda sert bir cikis yapmistiniz ?

sert çıkış olmaz.
araç 3.20 d değil zaten.
ne demek istediğimi anlatamıyorum. aracın motor gucu ve torku 3.20 d ile aynı.
ağırlığı, şanzımanı ne kadar etken varsa hepsi diğer araçla aynı.

Arasts61
20-12-2012, 23:50
onun kesicideki torku benden yuksektir diye tahmin ediyorum ,bi grafik vardı ya ondan dedim.
devir aynı evet hatta belki ben 100 rpm daha erken kesiciye giriyorumdur,nasıl ölçüldüğünü biliyorum abi sende çöm ettin iyice :D
6000 rpm 125 nm civarı,kesicide 112 nm civarıyım .oranlarım biraz daha uzun,agırım vs vs
yolda işler değişiyor abi
kısa sanzıman tork ıcın yapılıyor, onun hesabı varmı ben 2.viteste 30 basayım megane 1 de bassın ne olur sence oranlar yarı yarıya, torklar 200 e 152,a3 megandan agır.onun 152 si ile benimki bir değil yada bendeki 200 meganın 152 si gibi değil meganın a3 gecmesı ıcın 200 newtona ıhtıyacı yok yani ağırlık ve azcık kısa sanzıman sayesınde

onur zaten herşeyi bilıyosun da beni niye yoruyosun.:)
senin aracının megane la karşılaştırması bizim burdaki orneğimizle aynı olamaz sen de biliyosun. hem bak serkanın da dediği gibi atmo aracın sizin orda gucu torku kaça duştu acaba.

bizim araçların her şeyi eşit kabul ediyoruz.

bak aşağıya grafiği ekleyeceğim şimdi
her şey anlaşılacak.

turci
20-12-2012, 23:53
kilometrelerce gidilecek bir mesafe varsa güclü arac dogal olarak önde bitirecektir amma
cikilacak hedef sürat ise yada kisa bir mesafe ise torklu arac her türlü önde olur.

basta söylenen torklu arac yaris kazandirir sözünün gecerliligi bundan ibarettir.

Arasts61
21-12-2012, 00:18
aşağıya grafiğini koyuyorum 3.20 d ile honda accord un.
aslında dediğim gibi bizim araçlarımız 3.20 d ile accord değil.
çünkü ağırlık şanzıman vs tamamen aynı dedik araçlarımızın.

ama örnek teşkil etmesi ve maksımum tork ve güçlerin aynı olması nedeniyle bu motorların tork grafiklerini karşılaştıralım.

unutmayın şanzımanlar aynı dedik. ama aynı deviri çeviriyorlar demedik.
yani bmw devri 4500 getirdikten sonra 2. vitese gececek ama accord 7000 devire kadar devam edecek. ha denilebilir ki "madem senin araçların bmw ve accord değil ama sen bu araçların çevirebildikleri devirleri baz alıyorsun. bu nasıl çelişki :)"
o zaman cevabımız şu oluyor. "380 nm lik bir aracın 184 ps gücu üretebilirken 223 nm lik bir araç 190 hp uretebiliyorsa bu demek oluyor ki ilk araç nerdeyse ikinci aracın yarısı kadar devir donebiliyor. yoksa bu anormal tork farkına rağmen ikinci araç nasıl daha fazla motor gücüne sahip olabilsin"
dolayısıyla bmw ve accordun çevirebildikleri maksımum devirleri baz almamız yanlış olmaz.

aracı asıl yuruten şeyin tekere iletilen kuvvet oldugunu değerlendirmeyi unutmayın.

ve örneğin vites oranları 1. vites 3.50 2. vites 2,40 olan bir araçda 1. viteste tekere iletilen kuvvet 2. viteste iletilebilenin 3.50/2.40 yani 1.45 katıdır. yani bmw 2. vitese geçtiğinde tekrar en verimli oldugu 380 nm lik devir bandına geri donecek ama ust viteste olması nedeniyle motorun tekere uygulayabildiği kuvvette 1.45 oranında azalma olacak. yani 45-50 lerde biten 1. vitesinden 80 civarlarına kadar olan 2. vites sonuna kadarki surat dilimini accorda oranla 1.45 kat az iletebilecek tekerlere.

ve aslında görülecek ki accord devir çevirebilme avantajıyla aynı süratlerde hep daha düşük viteste olacağından, bir başka deyişle motor kuvvetini de tekere daha orantısal olarak daha fazla iletebileceğinden bmw yi gecebilir. (ağırlık, aero vs aynı oldugu kabul edildiği için)

bu yazdıklarıma da itiraz eden olursa
çocugum var dinlemem aleme ibret olsun diye kendimi yakarım,
kabul etmeyen ve fikirlerime itiraz edenleri de ömür boyu vicdanları ile baş başa bırakırım.:D

http://b1212.hizliresim.com/14/p/h3bz9.jpg (http://bit.ly/c25MCx)

Arasts61
21-12-2012, 00:20
kilometrelerce gidilecek bir mesafe varsa güclü arac dogal olarak önde bitirecektir amma
cikilacak hedef sürat ise yada kisa bir mesafe ise torklu arac her türlü önde olur.

basta söylenen torklu arac yaris kazandirir sözünün gecerliligi bundan ibarettir.

araçlarda şanzıman diye bir şey olmasa ve motor gücü şanzıman oranları sayesinde katlanıp tekere iletilmeseydi dediğin doğru olurdu. ama şanzıman olunca işler değişiyor.

miniks
21-12-2012, 06:16

Neden 20 dolizeli 24 benzinle karsilastiriosun. Accord 2.0 la karsilstir. Hacim nolucak ??

3.30 dizel 3.30 benzinden hizli 5.30 dizl 5.30 benzinden hizli 7.30 dizel 7.30 benzinden hizli

E320cdi e320 benzinden hizli s320cdi s320 benzinden hizli

Bak ayni motor hacmi ayni araclar dizel olan kg olarak daha agir ve diesel hep onde. Sen hala beygr m diosun yoksa turbo tork mu ??

vanished
21-12-2012, 08:17
Neden 20 dolizeli 24 benzinle karsilastiriosun. Accord 2.0 la karsilstir. Hacim nolucak ??

3.30 dizel 3.30 benzinden hizli 5.30 dizl 5.30 benzinden hizli 7.30 dizel 7.30 benzinden hizli

Bak ayni motor hacmi ayni araclar dizel olan kg olarak daha agir ve diesel hep onde. Sen hala beygr m diosun yoksa turbo tork mu ??

vallahi doğru bak bu örnek benim hiç aklıma gelmemişti. taşlar yerine oturdu +1

onur_S
21-12-2012, 13:09
e46 330 vs e92 320d :)

Arasts61
21-12-2012, 18:04

Tabiki beygir diyorum.
Ve ayrica soryuyu tekrar okumani tavsiye ediyorum,
Soru senin anlamak istedigin gibi "ayni hacim iki aractan dizel mi gecer benzinli mi gecer" degil.
Motor gucu fazla olan arac mi gecer yoksa motor torku olan mi.

Jeandan-R
21-12-2012, 18:26
320d belkide 2.0litre dizel motorlar arasında en verimli makine. 2.4 accordla karşılaştırmayın denmiş, euro-R vardı da biz mi karşılaştırmadık. K20 220hp hemde 6 ileri manuel şanzıman var üzerinde. Sabaha kadar kıyaslayın :)

driftboy
21-12-2012, 18:26
Atalarımız ne demiş ? Dünya kadar malın olacağına fındık kadar turbon olsun.

rebeloghy
21-12-2012, 19:42
320d belkide 2.0litre dizel motorlar arasında en verimli makine. 2.4 accordla karşılaştırmayın denmiş, euro-R vardı da biz mi karşılaştırmadık. K20 220hp hemde 6 ileri manuel şanzıman var üzerinde. Sabaha kadar kıyaslayın :)

hah şimdi bu nolcak? 3.20d type r dan hızlı mı hacim olarak aynı gruptalar ya..

onur_S
22-12-2012, 13:42
hah şimdi bu nolcak? 3.20d type r dan hızlı mı hacim olarak aynı gruptalar ya..

R la ne alakası var,honda normal binek aracına ne koyuyor onlarla kıyaslayalım,156 lık accordla kıyaslayalım mesela 163 lük bmw 320 dizeli?
bmw honda tartısmasına dönmesin zaten gerek yok atla deveyi kıyaslamaya

ceyhun737
22-12-2012, 14:00
typer in nasıl yürüdüğünü bilmesek inanıcaz :D

Arasts61
22-12-2012, 14:17
mesele honda bmw meselesi değilki.

motor gücü fazla olan aracın motor torku olan aracı gecebileceği.

adam link koydu hala okumaktan imtina edenler var
bi daha koyuyorum. turboydu vs fark etmez. bir araç ne kaar güçlü ise o kadar hızlıdır.
istese maks. torku 500nm olsun. linki bi daha koyuyorum.

son kısmından da aynen alıntı yapıyorum.

"Arabalar söz konusu olduğunda bilmemiz gereken tek büyüklük BEYGİR GÜCÜDÜR, torku unutun.

Ve evet, son olarak şu meşhur mottoya gelelim: HP araba sattırır, tork yarış kazandırır”. Bu durum motor torku söz konusu olduğunda doğru değil, bunu gördük. Doğrusu ne?

Doğrusu şu:

SÖZÜN ÖZÜ:
TORK VE RPM TRANSMİSYON (MANİVELA) ARACILIĞI İLE BİRBİRLERİNE DÖNÜŞTÜRÜLEBİLEN FİZİKSEL BÜYÜKLÜKLERDİR. “HIZ” İÇİN RPM’E, “HIZLANMA” VE “YÜK ÇEKME/TAŞIMA” İÇİN TORKA İHTİYAÇ DUYARIZ. İHTİYAÇ DUYDUĞUMUZDA ELİMİZDEKİ FAZLA RPM’İ TORKA, FAZLA TORKU DA RPM’E ÇEVİRİRİZ. ÖRNEĞİN RPM’İ YARIYA DÜŞÜREREK TORKU İKİ KATINA YA DA TORKU YARIYA DÜŞÜREREK RPM’İ İKİ KATINA ÇIKARIRIZ. BEYGİR GÜCÜ ELİMİZDEKİ RPM’İN NE KADARINI TORKA YA DA ELİMİZDEKİ TORKUN NE KADARINI RPM’E ÇEVİREBİLECEĞİMİZİ GÖSTEREN HESAPLANABİLİR BİR NİCELİKTİR. DOLAYISIYLA İÇİNDE HEM TORKU HEM DE RPM’İ BARINDIRIR. NE KADAR FAZLA BEYGİR GÜCÜMÜZ VARSA RPM/TORK DÖNÜŞÜMÜNDE O KADAR ÇOK ESNEKLİĞİE KAVUŞURUZ. BU NEDENLE MOTORUMUZLA İLGİLİ BİLMEMİZ GEREKEN TEK FİZİKSEL NİCELİK BEYGİR GÜCÜDÜR. BUNU BİLİYORSAK, DİĞERLERİNİ BİLMEYE GEREK YOKTUR."

arm
22-12-2012, 14:30
aynen katılıyorum

audilover
22-12-2012, 14:34
Bence turbo gecer :):):)

onur_S
22-12-2012, 15:14
edit..........

onur_S
22-12-2012, 15:30
mesele honda bmw meselesi değilki.

motor gücü fazla olan aracın motor torku olan aracı gecebileceği.

adam link koydu hala okumaktan imtina edenler var
bi daha koyuyorum. turboydu vs fark etmez. bir araç ne kaar güçlü ise o kadar hızlıdır.
istese maks. torku 500nm olsun. linki bi daha koyuyorum.

son kısmından da aynen alıntı yapıyorum.

Doğrusu şu:

SÖZÜN ÖZÜ:
TORK VE RPM TRANSMİSYON (MANİVELA) ARACILIĞI İLE BİRBİRLERİNE DÖNÜŞTÜRÜLEBİLEN FİZİKSEL BÜYÜKLÜKLERDİR. “HIZ” İÇİN RPM’E, “HIZLANMA” VE “YÜK ÇEKME/TAŞIMA” İÇİN TORKA İHTİYAÇ DUYARIZ. İHTİYAÇ DUYDUĞUMUZDA ELİMİZDEKİ FAZLA RPM’İ TORKA, FAZLA TORKU DA RPM’E ÇEVİRİRİZ. ÖRNEĞİN RPM’İ YARIYA DÜŞÜREREK TORKU İKİ KATINA YA DA TORKU YARIYA DÜŞÜREREK RPM’İ İKİ KATINA ÇIKARIRIZ. BEYGİR GÜCÜ ELİMİZDEKİ RPM’İN NE KADARINI TORKA YA DA ELİMİZDEKİ TORKUN NE KADARINI RPM’E ÇEVİREBİLECEĞİMİZİ GÖSTEREN HESAPLANABİLİR BİR NİCELİKTİR. DOLAYISIYLA İÇİNDE HEM TORKU HEM DE RPM’İ BARINDIRIR. NE KADAR FAZLA BEYGİR GÜCÜMÜZ VARSA RPM/TORK DÖNÜŞÜMÜNDE O KADAR ÇOK ESNEKLİĞİE KAVUŞURUZ. BU NEDENLE MOTORUMUZLA İLGİLİ BİLMEMİZ GEREKEN TEK FİZİKSEL NİCELİK BEYGİR GÜCÜDÜR. BUNU BİLİYORSAK, DİĞERLERİNİ BİLMEYE GEREK YOKTUR."

Hp ler tork olacak abi yanlışın var.
Teoride böyle ama pratikte istisnalar oluyor bazen :)
dynoyu yanıltmak kolay.
Bir dizel düşünelim 300 nm torku var 1900-2500 devir arasında,sonuc 130 bg.
aynı dizel altlarda 330 nm üretiyor yine 1900-2500 devir,dynoda 130bg den fazla cıkıyor ama rollingde 50 den basılıyor 3000 rpm kafa baş ama bu araba 130 dan fazla ?
bu konuya dikkat etmek gerekiyor bence.Bu örneği benzinliye de uyarlayabiliriz.
mesela 2 tane grafik vardı abi diğer konunda mavi-kırmızı.O araçların bg gücü hakkında ne yorum yapabilirsin?Kırmızının üstleri daha güzel ama mavininde altlarda torku fazla.Belki de beygir gücü olarak mavi daha fazla çıkacak.
Kendimden örnek vereyim 1.4 tsi a3 araç.Cai-downpipe,yazılım ile dyno üzerinde 154 hp-280 nm güç çıkardı aracım.Bu gücü hemen yazılım yüklendikten sonra çıkardı yani bir kaç gün sonra ölçülünce birazcık daha fazla çıkartacaktı.
140 bg lik 1.4 golf le denedim.Kafa kafaya gittim hatta doğruya doğru golfu süren arkadasım benim kadar iyi değildi golfü ben aldım kendi arabamı azıcık geçtim.Araçlar arasında kayda değer ağırlık farkı,şanzıman oranı farkı yok.
Ya benim arabam 154 bg değil,alttaki tork fazlasının yanılsamasıyla dyno sapıtıyor.
Ya golf underrated 140 hp değil.
Bu sebepten vtecli hondalar vti-typer eş değer güçteki araçlara göre daha iyi gidiyorsa bence bu olaydandır.Hondanın gücü daha salt bir güç,altlar ölü,sırf üst devirlere göre o bg gücünü elde ediyor ve yarışlarda sürekli üst devir gidildiği için üst devirleri daha sağlam.
2.0 200 bg turbo araca karşı
2.0 atmosferik aracın 200 hp elde etmesi için bence üstlerinin daha sağlam olması gerekir.Çünkü altlarda olmayan tork sayesinde aracın bg gücü düşük hesaplanmış olacak..
Özgür abi buna ne diyorsun iyice çorba edelim konuyu :D

CRUEL
22-12-2012, 16:59
Kafa yormaya gerek yok cikican yola denicen olcak bitck:D

M3CSL
22-12-2012, 17:10
Agırlık olursa tork lazım, kısa sanzımanıda dayarsan agırlık etkısını azaltırsın,
sonuc gene beygır egrısının altında kalan buyuk olan arac gecer..

Arasts61
22-12-2012, 20:34
Hp ler tork olacak abi yanlışın var.
Teoride böyle ama pratikte istisnalar oluyor bazen :)
dynoyu yanıltmak kolay.
Bir dizel düşünelim 300 nm torku var 1900-2500 devir arasında,sonuc 130 bg.
aynı dizel altlarda 330 nm üretiyor yine 1900-2500 devir,dynoda 130bg den fazla cıkıyor ama rollingde 50 den basılıyor 3000 rpm kafa baş ama bu araba 130 dan fazla ?
bu konuya dikkat etmek gerekiyor bence.Bu örneği benzinliye de uyarlayabiliriz.
mesela 2 tane grafik vardı abi diğer konunda mavi-kırmızı.O araçların bg gücü hakkında ne yorum yapabilirsin?Kırmızının üstleri daha güzel ama mavininde altlarda torku fazla.Belki de beygir gücü olarak mavi daha fazla çıkacak.
Kendimden örnek vereyim 1.4 tsi a3 araç.Cai-downpipe,yazılım ile dyno üzerinde 154 hp-280 nm güç çıkardı aracım.Bu gücü hemen yazılım yüklendikten sonra çıkardı yani bir kaç gün sonra ölçülünce birazcık daha fazla çıkartacaktı.
140 bg lik 1.4 golf le denedim.Kafa kafaya gittim hatta doğruya doğru golfu süren arkadasım benim kadar iyi değildi golfü ben aldım kendi arabamı azıcık geçtim.Araçlar arasında kayda değer ağırlık farkı,şanzıman oranı farkı yok.
Ya benim arabam 154 bg değil,alttaki tork fazlasının yanılsamasıyla dyno sapıtıyor.
Ya golf underrated 140 hp değil.
Bu sebepten vtecli hondalar vti-typer eş değer güçteki araçlara göre daha iyi gidiyorsa bence bu olaydandır.Hondanın gücü daha salt bir güç,altlar ölü,sırf üst devirlere göre o bg gücünü elde ediyor ve yarışlarda sürekli üst devir gidildiği için üst devirleri daha sağlam.
2.0 200 bg turbo araca karşı
2.0 atmosferik aracın 200 hp elde etmesi için bence üstlerinin daha sağlam olması gerekir.Çünkü altlarda olmayan tork sayesinde aracın bg gücü düşük hesaplanmış olacak..
Özgür abi buna ne diyorsun iyice çorba edelim konuyu :D

onur senin aracın benim aracımdan bile ağır.
140 lık manuel jettanın şanzımanı benimkinden bariz kısa onu da biliyoruz.
muhtemelen golf de oyledir.
senin şanzıman hemen hemen benimki ile aynı.
ayrıca dyno fazla göstermiş olabilir. senin aracından 154 hp hangi yazılımla çıkacak onu soyler misin?

diğer taraftan araçların maks güç ve torkları anlık değerler oldugu için insanları yanlış sonuca getirebilir dediği gibi.
serkanın sozylediği gibi aslolan eğrilerin altında kalan alandır.
ama kabaca ifade ve tahmin yapılacaksa iki araçtan çok yuksek oranda daha guclu olan gecer.
200 beygirlik honda 200 beygirlik başka bi aracı geçiyorsa bu muhtemelen;
1. daha hafif oldugu için,
2. daha kısa ve gücü yere daha iyi aktaran bi şanzımanı oldugu için vs dir.

olay basit ya iki kat tork uretirsin ya da iki kat devir donersin(tabi torku yitirmeden).
bu şekilde aynı guce ulaşırsın.
şanzımanın da buna uygun olarak ayarlanmışsa kafa kafaya gidersin.

Orhan
22-12-2012, 21:11
hala deneme olmadımı

Arasts61
23-12-2012, 18:35
hala deneme olmadımı

deneme zaten olmayacak
. anket te sonuçlandı.
turbo kazandı.
ama sadece gönüllerde :)

Osman Bahadır
26-12-2012, 00:39
2 tane aracımız var arkadaşlar. Biri turbo, diğeri atmosferik.

Turbo olan aracımızın maksımum torku 380 Nm. gücü ise 184.

Atmosferik aracımızın torku 223 nm ve maksümum gücü 190.

ağırlıklar,aero, lastik, jant aynı ,otomatik şanzımanın cinsi aynı ve devir bantları motorlardan en iyi şekilde verim alacak şekilde ayarılanmış vs.

70 civarı bir süratte basılacak kim gecer. kısa da uzunda ne olur ?

edit: soran arkadaşlar için buraya yazayım.
araçların (güç-tork) eğrileri birbirleriyle aynı oranlarda artıp azalıyor. yani bir aracın eğrileri aniden peak yapıp düşmüyor. ve ya biri uzun süre eğriyi düz tutmuyor. eğriler şekil olarak çok benzer.

Öncelikle ilk fırsatta tork & hp denklemini ve bu kavramları bir vidyo vasıtasıyla örneklerle ve görsellerle detaylıca anlatmayı ve bununla ilgili bir başlık açmayı düşünüyorum. Çünkü bu konuda epey bir karmaşa mevcut.

Gelelim soruya;

İki aracı da aynı güç değerinde kabul ediyorum (ki zaten birisi 190, diğeri 184 hp yazmışsın ). Ama biri 380nm, diğeri 223nm peak tork veriyor demişsin.

İki aracın da tork eğrileri birbirine benzer, aynı oranda artıyor, azalıyor, peak ve sonrası düşüş yok diye belirtmişsin.

İki motorun da benzinli olduğunu, birinin atmosferik benzinli, diğerinin turbo benzinli olduğunu varsayıyorum;

Öncelikle bu imkansız. Birinde tork 380nm iken, ötekinde de 223nm iken torkun bu denli farketmesine rağmen tork eğrilerinin benzer olması imkansız. Turbo olan verilen torku muhtemelen düşük devirde üretiyordur. Yüksek devirde üretseydi eğer, yani o torku yüksek devirlere de taşıyabilseydi, gücü, yani hp değeri 190'da kalmazdı zaten.

Öncelikle şunun anlaşılması lazım;

Güç ve tork birbirinden bağımsız kavramlar değildir. Devirle birlikte bu iki kavramdan biri verilirse öteki bulunur zaten.

HP to Torque (http://www.wentec.com/unipower/calculators/power_torque.asp)

Yani 2000 devirde 200nm tork üreten bir motorla 4000 devirde 100nm tork üreten bir motor verilen devirlerde aslında aynı gücü üretmektedirler.

Tork ile devir aynı oranda katkı sağlarlar güce. Tork artarken motor bu torku yüksek devirlere taşıyamıyorsa bu tork beygire, yani güce dönüşemez, tıpkı dizellerde olduğu gibi. Aynı şekilde klasik atmosferik benzinlilerde de tork lineer ama düşük gelirken üst devirlerde de halen sabit olması sebebiyle devirle birlikte güç çıktısı artmaktadır.

Hangisi geçer mevzuusunun cevabı; "hızlanma sırasında hangisi toplamda beygir grafiğinin daha yüksek kısmında kalmayı başarabiliyorsa o geçer" olur.

Arasts61
26-12-2012, 19:48
Öncelikle ilk fırsatta tork & hp denklemini ve bu kavramları bir vidyo vasıtasıyla örneklerle ve görsellerle detaylıca anlatmayı ve bununla ilgili bir başlık açmayı düşünüyorum. Çünkü bu konuda epey bir karmaşa mevcut.

Gelelim soruya;

İki aracı da aynı güç değerinde kabul ediyorum (ki zaten birisi 190, diğeri 184 hp yazmışsın ). Ama biri 380nm, diğeri 223nm peak tork veriyor demişsin.

İki aracın da tork eğrileri birbirine benzer, aynı oranda artıyor, azalıyor, peak ve sonrası düşüş yok diye belirtmişsin.

İki motorun da benzinli olduğunu, birinin atmosferik benzinli, diğerinin turbo benzinli olduğunu varsayıyorum;

Öncelikle bu imkansız. Birinde tork 380nm iken, ötekinde de 223nm iken torkun bu denli farketmesine rağmen tork eğrilerinin benzer olması imkansız. Turbo olan verilen torku muhtemelen düşük devirde üretiyordur. Yüksek devirde üretseydi eğer, yani o torku yüksek devirlere de taşıyabilseydi, gücü, yani hp değeri 190'da kalmazdı zaten.

Öncelikle şunun anlaşılması lazım;

Güç ve tork birbirinden bağımsız kavramlar değildir. Devirle birlikte bu iki kavramdan biri verilirse öteki bulunur zaten.

HP to Torque (http://www.wentec.com/unipower/calculators/power_torque.asp)

Yani 2000 devirde 200nm tork üreten bir motorla 4000 devirde 100nm tork üreten bir motor verilen devirlerde aslında aynı gücü üretmektedirler.

Tork ile devir aynı oranda katkı sağlarlar güce. Tork artarken motor bu torku yüksek devirlere taşıyamıyorsa bu tork beygire, yani güce dönüşemez, tıpkı dizellerde olduğu gibi. Aynı şekilde klasik atmosferik benzinlilerde de tork lineer ama düşük gelirken üst devirlerde de halen sabit olması sebebiyle devirle birlikte güç çıktısı artmaktadır.

Hangisi geçer mevzuusunun cevabı; "hızlanma sırasında hangisi toplamda beygir grafiğinin daha yüksek kısmında kalmayı başarabiliyorsa o geçer" olur.

araçaların ikisi de benzinli şeklinde bir kabulümüz olmadı.
dediğin gibi 380 torka karşı 223 nm torklu bir aracın benzer hatta daha fazla bir güç üretebilmesi için neredeyse iki katına yakın devir dönmesi gerekiyor. bunu diğer postlarda da belirtmiştik aslında. eğrilerin birbirine benzemesi hususuna gelince sadece şekil olarak benziyorlar demek istemiştim. yani 380 nm lik olan daha düşük devir bandında bir eğri çizerken diğeri üst banda benzer bir eğri çiziyor demek istemiştim.
aslında amacım bir motorun diğerinden bariz şekilde torku ust seviyede turma üstünlüğü olmadıgını ifade etmekti. bu şekilde sorunun cevabına yani gücü fazla olan aracın gececeği cevabına daha rahat ulaşılmasını sağlamak istemiştim.
ama ne kadar ugrasırsam ugrasayım yınede turbo olan açık ara geçti. :)
senin videon umarım olayı çözer. cevap için teşekkurler.

OMTech
03-01-2013, 20:58
araçaların ikisi de benzinli şeklinde bir kabulümüz olmadı.

hem bu lafı söyleyip araçlardan birinin dizel diğerinin benzinli olabileceğini kabul edip..

Arabalar söz konusu olduğunda bilmemiz gereken tek büyüklük BEYGİR GÜCÜDÜR, torku unutun.

lafını nasıl edebiliyorsunuz ben bunu anlayamadım.. 1.4 tdi ibiza ile 1.4 atmosferik ibizaya rollingde 10-12 boy fark atıyorum ikiside 75 hp. bunu nasıl yapcaz? hadi dediniz ki tamam dizelin 75 hpsiyle benzininki bir değil e o zaman ben 122lik tsi'la nasıl yürüyorum dahası 160a kadar açıyorum? sorduğunuz soruda bi mantık hatası var gibi de anlayamadım. en başından takip etmediğim için herhalde..

Anu
03-01-2013, 21:48
lafını nasıl edebiliyorsunuz ben bunu anlayamadım.. 1.4 tdi ibiza ile 1.4 atmosferik ibizaya rollingde 10-12 boy fark atıyorum ikiside 75 hp. bunu nasıl yapcaz? hadi dediniz ki tamam dizelin 75 hpsiyle benzininki bir değil e o zaman ben 122lik tsi'la nasıl yürüyorum dahası 160a kadar açıyorum? sorduğunuz soruda bi mantık hatası var gibi de anlayamadım. en başından takip etmediğim için herhalde..

Ortalama gücü hangisinin yüksekse o araç geçer. Daha bir sürü farklı etken de vardır, şanzıman oranı, ağırlık, sürücü vs. Bunun dışında gerçek dünyada aynı üretim hattından çıkmış birebir aynı iki araba arasında bile fark vardır. Bu yüzden misal başka bir 1.4 tdi de katalogda aynı güçte görünmesine rağmen sizin aracınızı geçebilir.

OMTech
03-01-2013, 22:03
Ortalama gücü hangisinin yüksekse o araç geçer. Daha bir sürü farklı etken de vardır, şanzıman oranı, ağırlık, sürücü vs. Bunun dışında gerçek dünyada aynı üretim hattından çıkmış birebir aynı iki araba arasında bile fark vardır. Bu yüzden misal başka bir 1.4 tdi de katalogda aynı güçte görünmesine rağmen sizin aracınızı geçebilir.

İşte bende tam olarak buna dikkati çekmeye çalışıyorum zaten. Pratik olarak imkansız, ha teorik olarak değerlendiriyorsak ta aracın dizel yada benzinli olup olmadığını kriter almazsak neye göre nasıl bir değerlendirme yapacağız. Tork'u unutun beygir her şeydir lafı sunulan kanıtla bile zıtlaşıyor zaten. Optimum güç bandı belli devirde yakalanır o devre göre de iyi olan kazanır ama bu demek değil ki tork önemsiz yada gereksiz..

Arasts61
05-01-2013, 15:44
hem bu lafı söyleyip araçlardan birinin dizel diğerinin benzinli olabileceğini kabul edip..

dostum soylediklerim arasında bi çelişki yok
dizelin hp si ile benzinlininki farklı da demedim zaten. hp bi tane dir. :)
75 hp lik dizel ibiza ile 75 hp lik benznli ibizayı geçmeniz imkansız demiyorum. ama ufak bi farkla gecmeniz lazım. o da guç bandınızın daha düz olmasındandır. peak hp niz aynı olsada. ama 10-12 boy imkansız.
kesin başka bi sebebi olmalı.

Arasts61
05-01-2013, 15:50
İşte bende tam olarak buna dikkati çekmeye çalışıyorum zaten. Pratik olarak imkansız, ha teorik olarak değerlendiriyorsak ta aracın dizel yada benzinli olup olmadığını kriter almazsak neye göre nasıl bir değerlendirme yapacağız. Tork'u unutun beygir her şeydir lafı sunulan kanıtla bile zıtlaşıyor zaten. Optimum güç bandı belli devirde yakalanır o devre göre de iyi olan kazanır ama bu demek değil ki tork önemsiz yada gereksiz..

tork onemsiz değil aslında. çok onemli.
hatta iki tane önemli şeylerden biri. bunlardan bir tanesi devir, diğeri tork.
bunu yukarda açıkladılar zaten.
torku unutun demenin sebebi şu.
eğer torku dikkate alarak değerlendirme yaparsanız bu sizi fena halde yanıltabilir.
aracın ne kadar hızlı olabildiğini gösteren şey motor gücüdür. motor gücü ise
tork ve devrin ortak katkısıyla ortaya çıkar.
başka bi ifadeyle mesela siz "benim aracım 7000 devir donebiliyor diğer araç 5000 devir donebiliyor. benim aracım diğerini gecer" derseniz ne denli yanılırsanız aynı şekilde "benim torkum daha fazla o halde ben gecerim" derken de aynı şekilde yanılırsınız.

onun için asıl değerlendirmeye almanız gereken şey ne tork ne de devirdir, bunların ikisininde etkisiyle hesaplanmış şey olan MOTOR GÜCÜ dür.

d3n1s
06-01-2013, 09:07
lütfen yazacaklarımı ukalalık olarak algılamayın, tamamen meraktan soruyorum. Peugeot 307 1.6 16v benzinli ve 1.6 HDi110 araçlarla drag ve rolling yaptığımızı varsayalım. Araçların ikisi de 109 hp, benzinli olan hatırladığım kadarıyla 6750 devir dönebiliyor, dizel olan 4500. Araçların specleri: Peugeot 307 1.6i 16v 2001 - Car Specifications and Technical Data and Specs and Fuel Consumption -- English (http://www.ultimatespecs.com/car-specs/Peugeot/946/Peugeot-307-16i-16v.html)
Peugeot 307 1.6 HDi 110 2004 - Car Specifications and Technical Data and Specs and Fuel Consumption -- English (http://www.ultimatespecs.com/car-specs/Peugeot/949/Peugeot-307-16-HDi-110.html)
Bunlar arasında gerçekleşecek yarışta, başlangıçtan araçların ikisi de top speed'e ulaşana kadar geçecek zamanı özetleyebilir misiniz? Araçlar arasındaki ağırlık farkını da hafif olana ağırlık yükleyerek giderdiğimizi varsayalım.

Bir de merak ettiğim başka bir şey var, bende 1.8T 150hp Audi A3 var, Golf MkIII GTI da 2.0 atmo 150hp. Yaklaşık olarak da aynı devirleri dönebiliyorlar ve 1.8T olan aracın torku ciddi oranda daha yüksek. Ancak verilen linklerdeki açıklamalarda aynı beygir gücüne sahip araçların aynı devirleri dönebildikleri zaman aynı torku üretecekleri söylenmiş. Bu nasıl mümkün?

Arasts61
06-01-2013, 11:40
lütfen yazacaklarımı ukalalık olarak algılamayın, tamamen meraktan soruyorum. Peugeot 307 1.6 16v benzinli ve 1.6 HDi110 araçlarla drag ve rolling yaptığımızı varsayalım. Araçların ikisi de 109 hp, benzinli olan hatırladığım kadarıyla 6750 devir dönebiliyor, dizel olan 4500. Araçların specleri: Peugeot 307 1.6i 16v 2001 - Car Specifications and Technical Data and Specs and Fuel Consumption -- English (http://www.ultimatespecs.com/car-specs/Peugeot/946/Peugeot-307-16i-16v.html)
Peugeot 307 1.6 HDi 110 2004 - Car Specifications and Technical Data and Specs and Fuel Consumption -- English (http://www.ultimatespecs.com/car-specs/Peugeot/949/Peugeot-307-16-HDi-110.html)
Bunlar arasında gerçekleşecek yarışta, başlangıçtan araçların ikisi de top speed'e ulaşana kadar geçecek zamanı özetleyebilir misiniz? Araçlar arasındaki ağırlık farkını da hafif olana ağırlık yükleyerek giderdiğimizi varsayalım.

Bir de merak ettiğim başka bir şey var, bende 1.8T 150hp Audi A3 var, Golf MkIII GTI da 2.0 atmo 150hp. Yaklaşık olarak da aynı devirleri dönebiliyorlar ve 1.8T olan aracın torku ciddi oranda daha yüksek. Ancak verilen linklerdeki açıklamalarda aynı beygir gücüne sahip araçların aynı devirleri dönebildikleri zaman aynı torku üretecekleri söylenmiş. Bu nasıl mümkün?
linkteki araçlar benzer güçlere sahip oldukları halde görüldüğü üzere benzinli olan hem 0-100 hızlanmada, hem top speed de hem de 0-1000 m. ulaşmada daha başarılı. bu aslında 240 nm lik bir aracın 147 nm lik bir aracı geçememesi yönüyle aslında bizim en başından beri iddia ettiğimiz konuya çok güzel bir örnek. biz de 380 nmlik bir aracın eğer daha güçlü değilse 222nm lik bir aracı gecemeyeceğini iddia etmiştik.
öte yanda bu linkteki araçlar benzer güçlerde ama yinede benzinli geçmiş. bunun teknik özelliklere bakıldıgında net olarak görünen bazı sebepleri var.
1. dizel olan daha ağır.
2. benzinli olanın lastikleri hızlanma için daha ideal.
bunun dışında aynı zamanda şanzıman oranlarını da incelemek lazım. muhtemelen benzinli olanın şanzıman oranları biraz daha kısadır. bir de ayrıca top speed esnasında araçların bulundukları devirlerin de dikkate alınması gerekli zira o devirlerde araçların tork grafiği nasıl bir eğilim gösteriyor bilinmesi lazım.
ve aslında genel olarak da teknik özelliklerdeki peak hp ye değil de ortalama güce bakmak en doğru sonuca ulaşmayı sağlıyor.

gelelim diğer konuya.
aracın tork uretmesi yanında devir dönebilmesinin de aynı oranda önemli oldugunu belirttik. ama aslında devir dönmekten kastımız torkunu koruyarak devir dönmek. yani araç 8000 devir döner ama bu devirde çok düşük bir tork üretirse bunun bi anlamı olmaz.
mesela senin aracın 6000 devir dönebiliyor diyelim. sen kendi aracınızda hiç bir modifikasyon yapmadan sadece devir kesiciyi 6000 den 7000 e aldırabilirsin ama bu aracını daha güçlü yapmaz. gereksiz yere 1000 devir daha fazla dönersin çünkü senin aracının 6000-7000 devir aralıgında ürettiği tork çok düşük olmalıdırki fabrika tarafından devir kesicisi 6000 e ayarlanmış olsun.
senin kendi aracınla gti karşılaştırmasına gelince.
ben iki aracında hangi devirleri dönebildiğini bimiyorum ama sen aynıdır diyosun.
ve aynı zamanda benim aracımın torku çok daha fazla diyosun. evet senin aracın turbo oldugu için muhtemelen çok daha fazla tork uretebiliyordur ancak
gti ın senin araçdan az olan maksımum torku senin aracın maksımum torkunu verdiği devirden çok daha ust bir devirde oluşuyordur. yani gti sizden az ama sizden çok daha ust devirde bir tork uretiyordur. bu da gti ı senin aracından az olan torkuyla senin araçla aynı güçte yapıyor.

d3n1s
06-01-2013, 12:06
linkteki araçlar benzer güçlere sahip oldukları halde görüldüğü üzere benzinli olan hem 0-100 hızlanmada, hem top speed de hem de 0-1000 m. ulaşmada daha başarılı. bu aslında 240 nm lik bir aracın 147 nm lik bir aracı geçememesi yönüyle aslında bizim en başından beri iddia ettiğimiz konuya çok güzel bir örnek. biz de 380 nmlik bir aracın eğer daha güçlü değilse 222nm lik bir aracı gecemeyeceğini iddia etmiştik.
öte yanda bu linkteki araçlar benzer güçlerde ama yinede benzinli geçmiş. bunun teknik özelliklere bakıldıgında net olarak görünen bazı sebepleri var.
1. dizel olan daha ağır.
2. benzinli olanın lastikleri hızlanma için daha ideal.
bunun dışında aynı zamanda şanzıman oranlarını da incelemek lazım. muhtemelen benzinli olanın şanzıman oranları biraz daha kısadır. bir de ayrıca top speed esnasında araçların bulundukları devirlerin de dikkate alınması gerekli zira o devirlerde araçların tork grafiği nasıl bir eğilim gösteriyor bilinmesi lazım.
ve aslında genel olarak da teknik özelliklerdeki peak hp ye değil de ortalama güce bakmak en doğru sonuca ulaşmayı sağlıyor.

gelelim diğer konuya.
aracın tork uretmesi yanında devir dönebilmesinin de aynı oranda önemli oldugunu belirttik. ama aslında devir dönmekten kastımız torkunu koruyarak devir dönmek. yani araç 8000 devir döner ama bu devirde çok düşük bir tork üretirse bunun bi anlamı olmaz.
mesela senin aracın 6000 devir dönebiliyor diyelim. sen kendi aracınızda hiç bir modifikasyon yapmadan sadece devir kesiciyi 6000 den 7000 e aldırabilirsin ama bu aracını daha güçlü yapmaz. gereksiz yere 1000 devir daha fazla dönersin çünkü senin aracının 6000-7000 devir aralıgında ürettiği tork çok düşük olmalıdırki fabrika tarafından devir kesicisi 6000 e ayarlanmış olsun.
senin kendi aracınla gti karşılaştırmasına gelince.
ben iki aracında hangi devirleri dönebildiğini bimiyorum ama sen aynıdır diyosun.
ve aynı zamanda benim aracımın torku çok daha fazla diyosun. evet senin aracın turbo oldugu için muhtemelen çok daha fazla tork uretebiliyordur ancak
gti ın senin araçdan az olan maksımum torku senin aracın maksımum torkunu verdiği devirden çok daha ust bir devirde oluşuyordur. yani gti sizden az ama sizden çok daha ust devirde bir tork uretiyordur. bu da gti ı senin aracından az olan torkuyla senin araçla aynı güçte yapıyor.

pug 307'yi özellikle seçtim. Bende C4 1.6HDi 110 varken arkadaşımda 307 1.6 16v benzinli vardı. Drag ve rolling yaptık vaktiyle. Her iki durumda da C4 önce burnunu öne atıyor, sonra 4. vitese kadar benzinlinin gerisinde kalıyor, sonra arayı kapatıyordu. C4 ile 307 örneğini özellikle verdim çünkü kupası farklı kalanı aynı bu iki aracın.

Golf GTI ile şimdiki aracımı karşılaştırma fırsatı bulamadım, etrafımda Golf GTI kullanıcısı malesef yok.

Bu arada yorumlar için çok teşekkür ederim, tork değerlerinin aslında ne ifade ettiğini daha iyi anladım, ve bildiğim yanlışları düzelttim :icon_tup:

Mpower
08-02-2013, 19:35
Abiler şimdi diyelim ki 150 Hp lik atmosferik her şey aynı aracımız var bir de 100 hp lik atmosferik 100 hp olana turbo taktık 150 hp oldu yine her şey aynı turbo sürekli besliyeceği için önde olmaz mı ?

Birde madem arabayı yürüten bu tork ve bu kadar önemli bu tork fakiri dediğimiz Honda lar nasıl bu kadar iyi yürüyorlar bunu da basitçe anlatabılıcek olan varsa sevinirim

ilkercom
08-02-2013, 23:24
bi defa aracı yürüten tork değir beygir + rpm dir. tork dediğin değişken bir kavramdır. sen tek elinle vida sıkarken bile 200 300 nm tork üretirsin. veya bisiklet pedalına tek ayağınla 500 600 nm tork verebilirsin. peki ya devir?

ayrıca tork fakiri dediğin hondalarda 1,6 motorlarında 155 nm 1,8 ler 174 nm tork var. atmosferik olup çok daha fazla tork üreten araç var mı? turbo olmadan 1.6 motorun vereceği tork bellidir.

hondanın problemi uzun şanzıman oranları. civic 1.6 ies lerde 5 . vitesin bitme ihtimali hiç yok. kesiciye kadar dönse 280 km hıza çıkar :D

tdmvtec
21-02-2013, 20:30
araya biraz zaman girmiş ama gözden kaçan bişeyi belirtmek istedim bir ölçümü doğru yapmak için doğru birimi kullanmak gerekiyor torkun birimi N.m dir. içerisinde zaman yok. Beygir gücü: bir atın 45 kg lık yükü 1 saniyede 1.11 metre yukarı çıkarması, Watt= N.m / s içerisinde zaman ihtiva ettiğinden ve bizimde bir aracı bir yerden başka bir yere en kısa zamanda götürmek amacımız olduğundan beygir gücünü kullanmak daha mantıklı olsa gerek

volkan23
21-02-2013, 23:27
turbolu araç dusuk devırlerde rahatlıkla istenılen gucu verdıgı ıcın turbolu arac her turlu yapıstırı ama atmosferık aracın agırlıgı bıraz hafıf ve yuksek suratlere gelındıgınde atmosferık arac aynı beygrdeler ıse atmosferık yakalar sonc olarak ıkısıde aynı hesaba gelıyo yanı bırı pastayı tum yutuyo bırı yavas yavas yutuyor haa anı hızlanmalarda turbo farkı e elbette o kadarda olsn :)

volkan23
21-02-2013, 23:35
bıde bende caddy wardı 19.tdi turbo dızel yanı basıt bı turbo olmasına ragmen pıyasadakı cogu atmosferık benzınlılere kafa tuttum yanı cok ıddalı degılım ama dsgnın ıs bırlıgı ıle cok gzl sonuclar cıkardım mesela bı honda ies 1.6 ile hava ftrs felan egzozu olan bı honda ıle kalktık bayagı bayagı yıyordum ya 100 e kadar yedım 100 den snra sarj edene kadar gectı benı namussuz :) demem o kı turbo cbk ulastırır ıstedıgın degere atmosferıkte ulastırır ama bırazz beklersin