Giriş

Orijinalini görmek için tıklayınız : THY uçağının motoru havada alev aldı

RedSun
25-01-2013, 04:38
Yıldırım çarpması sonucunda uçağın motorlarından birisi alev aldı.

Uçak İzmire başarılı bir şekilde iniş yaptı.

Yolcuların halini düşünemiyorum, muhtemelen hayatlarının sonuna geldiklerini düşünmüşlerdir ama eğer kaptan rahatlatıcı bir açıklama yapmış ise ortam çok fazla gerilmemiş olabilir. Tek motor uçağı gideceği yere kadar götürebilir.

Belirli bir irtifada 2 motor dursa dahi uçak en yakındaki meydana inebilir. Böyle bir durumda tek bir şans var, kaptan pilot ve co pilot duruma hakim olup soğuk kanlı olduğu taktirde bunu başarabilirler.

Uçaktaki tüm yolculara, uçuş ekibine ve kabin görevlisi arkadaşlarıma geçmiş olsun.

0fV6K_aGUBc
Yanan uçak nefesleri kesti! - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=0fV6K_aGUBc)

umu_vtec
25-01-2013, 04:44
Allah korusun yaa ne zaman oldu bu olay sonucu noldu bi bilgi varmi

RedSun
25-01-2013, 04:46
bugün saat 02:00 sularında oldu.

Uçak başarıyla İzmire indi.

umu_vtec
25-01-2013, 04:47
İyi Allaha sukur cana bisey gelmemis gecmis olsun orda olan herkese gercekten urkutucu bir durum

F3Power
25-01-2013, 04:48
Allah korumuş geçmiş olsun uçakta bulunan herkese...

THY uçağına yıldırım isabet etti - Genel Bakış- ntvmsnbc.com (http://www.ntvmsnbc.com/id/25416774)

Kadyr
25-01-2013, 04:57
Off kotu olmus sukur kimseye birsey olmadi
Anlamadigim sondurme tupleri var nasil sonmemis yangin nerak ettim ogrenirsem yazarim buraya

AEAlmas
25-01-2013, 05:16
Kanatlarda yakıt tankları mevcut sızıntı yarattı ise ilk yıldırım darbesi patlaması ile buyuk bir felaket atlatılmış

AEAlmas
25-01-2013, 05:27
İşin düşündüren bi tarafi var yıldırım diyorlar ya degilse veya elektrik yüklü bulut a girdiyse ki radar da kahve rengi renkte dir hiç bir şekilde pilotlar girmez bilinir bunun dışındada paratonel mevcut ucak ta
Benimde buldungum ucaga yıldırım carpmıştı ama ucagın ön burnu yamulmuştu sadece camlardan bakıldıgında beyazla mavimsi bir akımın gectigini görmüştüm ve büyük bir patlama sesi oldu bu olay iniş halınde olmuştu Antalya havalimanına

Normalde yıldırım carpmalarında örnekler

8b3Z25Lkoko

5IRfbC0RHsY

Enes-x
25-01-2013, 05:33
Dünyada yıldırım çarpması yüzünden, kayda geçmiş en son uçak kazası 1967'de ABD'de olmuştur. Bu kazada yıldırım uçağın yakıt tankı üzerine isabet etmiş ve yakıt buharının patlamasına sebep olmuştur. O tarihten sonra uçak yapımında yıldırım tehlikesine karşı önlemler arttırılmış, yakıt tankları ve yakıtın dolaştığı tüm devreler daha kalınlaştırılmış, tank ikinci bir tabakayla emniyete alınmıştır.

Milliyetten alıntıdır.

her ticari yolcu uçağına ortalama yılda birkez yıldırım çarparmış.yangın çıkartması talihsizlik olmuş.kimseye birşey olmaması sevindirdi.

levent
25-01-2013, 05:39
THY teknikte çalışan kuzenim bunla ilgili bi karikatür paylaşmış, yaşayanlara geçmiş olsun diyelim, korkutucu olmuştur eminim..

https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/601113_10152454286335131_704724671_n.jpg

AEAlmas
25-01-2013, 05:44
Dünyada yıldırım çarpması yüzünden, kayda geçmiş en son uçak kazası 1967'de ABD'de olmuştur. Bu kazada yıldırım uçağın yakıt tankı üzerine isabet etmiş ve yakıt buharının patlamasına sebep olmuştur. O tarihten sonra uçak yapımında yıldırım tehlikesine karşı önlemler arttırılmış, yakıt tankları ve yakıtın dolaştığı tüm devreler daha kalınlaştırılmış, tank ikinci bir tabakayla emniyete alınmıştır.

Milliyetten alıntıdır.

her ticari yolcu uçağına ortalama yılda birkez yıldırım çarparmış.yangın çıkartması talihsizlik olmuş.kimseye birşey olmaması sevindirdi.

dedigin dogruda cok şiddetli bir patlama olup kopan parca vs olduysa ordan akıntı olması muhtemel ve ucagın yanan motor büyük ihtimal susturulmuştur

Painkiller
25-01-2013, 06:03
Geçmiş olsun, kötü bişey olmaması sevindirici.

FB10ur
25-01-2013, 06:04
Uçakta olan herkese büyük geçmiş olsun..Uçağın inmesinde ciddi bir pilot başarısı var

SekoLive
25-01-2013, 06:11
ucakdan korkuyordum ıyıce korkmaya başladım plıot ve ekıbını odullendirmek geeklı cok teknık olarak anlamassmda ıyı bur ıs cıkarmıslar sag salim olarak ınmısler

Gry
25-01-2013, 08:16
o uçakta olmak istemezdim, Allahtan bir felaket yaşanmamış

GokhanRS
25-01-2013, 08:22
geçmiş olsun kazasız belasız atlatmışlar. gerisi çok önemli değil. nasılsa indikten sonra kesin net sonucu mühendisler anlar.

cemsultan
25-01-2013, 08:27
Pilotlar mesleklerini başarıyla icra etmişler, olması gerektiği gibi de sorunsuz inmişler.
Bütün pilotlar düzenli aralıklarla simulatör testine girip bu ve benzeri olası kaza ve acil durum senaryoları üzerine eğitim yaparlar, faydasınıda görmüşler.

Allah beterinden saklasın.

Alevlerin o kadar uzaması ilginç geldi, havacılık sitelerinde yazarlar bugün yarın sebeplerini.

AEAlmas
25-01-2013, 08:40
Pilotlar mesleklerini başarıyla icra etmişler, olması gerektiği gibi de sorunsuz inmişler.
Bütün pilotlar düzenli aralıklarla simulatör testine girip bu ve benzeri olası kaza ve acil durum senaryoları üzerine eğitim yaparlar, faydasınıda görmüşler.

Allah beterinden saklasın.

Alevlerin o kadar uzaması ilginç geldi, havacılık sitelerinde yazarlar bugün yarın sebeplerini.

Bana kalırsa yakıt :)

mechanic
25-01-2013, 08:42
palleri parça parça atıyor motordan, bence yıldırım hikaye, pilotaj şahane:icon_tup::icon_tup::icon_tup:

cemsultan
25-01-2013, 08:45
Bana kalırsa yakıt :)

Muhakkak yakıt ama, detayı ne acaba?

Alevlerin o kadar uzun sürmesinin sebebi ne olabilir?

Motordaki alevi geç mi farkettiler, yoksa motoru kapattılar da alevler yine de devam mı etti?

vs.vs.

Faruk'S
25-01-2013, 08:46
Ne kötü bi durum..

powERS
25-01-2013, 08:56
palleri parça parça atıyor motordan, bence yıldırım hikaye, pilotaj şahane:icon_tup::icon_tup::icon_tup:

yanı parca mı kopmus ?

bu bılgı kesınmı ?

batucan
25-01-2013, 08:58
Arkadaşım sabah face e yazmış inanmamıştım demek ki gerçekmiş o da o uçaktaymış.... iyi atlatmışlar...

cagri-35
25-01-2013, 09:01
Olay dün gece saat 12 sularında yaşandı. Eve gelirken gördüm ve anlamda veremedim ne olduguna trafikte oldugumdan kuyruklu yıldıza benzıyordu... İnipte bakmadım acıkcası, gece haberlerde gorunce yatmadan şok oldum. Hayli fazlasıyla alçak geçti Mavişehir üzerinden, normal bir uçağın irtifasına göre ben o sebeple uçak olabileceğini düşünmedim. Havada çok kötü olduğundan adamakıllıda göremedim arabadan. Allah korumuş çok korkunç cidden. Hava dün berbattı zaten paso yıldırım düşüyordu.

HaKo
25-01-2013, 09:02
pilotlara helal olsun bir sürü insanın canını kurtarmışlar.

srknzfr
25-01-2013, 09:52
tüylerim diken diken oldu arkadaş..

emirarslan34
25-01-2013, 10:10
ucaktakler aklını yitirmiştir herhalde şaka gibi olur valla :( cok buguk gecmiş olsun herkeze.

Time-R
25-01-2013, 10:15
Ucaktakilere gercekten cok gecmis olsun, o alevin kuyrugunun sebebi yakit olsa yakit deposuna kadar tutusup patlamaz mi?

5500
25-01-2013, 10:28
çok ürkütücü bir durum.. içerden çekilmiş video da var

THY uçağında büyük panik! (http://videogaleri.gazetevatan.com/19501_9_THY-ucaginda-buyuk-panik.html)

Canselmo
25-01-2013, 10:51
Pilot bircok tanıdığım var gercekten hepsi cok büyük insanlar..Bugün aradım konuştum Motor ile yakıt boruları deposu arasında cok büyük korumaların olduğu alev sırasında otomatikmen yakıt akışı kesildiğini ve motor komple yansa bile %90 ihtimal yakıt deposuna sıcrayamacağını söyledi..

DarkSky
25-01-2013, 11:01
gerçekten ucuz atlatılmış. yolculara ve yakınlara, ekipteki tüm meslektaşlarıma büyük geçmiş olsun...

timucintt
25-01-2013, 11:02
Ucaktakilere gercekten cok gecmis olsun, o alevin kuyrugunun sebebi yakit olsa yakit deposuna kadar tutusup patlamaz mi?

o alev kuyruğu motorun parçalanan ve sürtüşen parçalarından kaynaklanıyor siz motorları kapatsanız bile rüzagrdan dolayı dönmeye devam edecektir paller... yanan bişi yok yani... ayrıca motor yandığında zaten milyon tane avionik cihaz var uçakta keser yani yakıtı direk yakıt deposuna kıvılcım vs ulaşmaz hertürlü sensör ot *** mevcut... en kötü senaryoda motor bile kopsa kanat zarar görmez kolay kolay çünkü motorlar kopmaya ve kanadı kırmıyacak şekilde tasarlanıp bağlanıyor önden arkaya doğru kopar gider.... haa gene yangın ihtimali varsa bile pilot yakıtı kontrollü olarak uçaktan tahliye eder bide tyeterli yüksekteyse uçak dış hava sıcaklığından ve az oksijenden dolayıda yakıt alev almaz..... yani milyon tane ihtimal var... pilotlar buna göre eğitim alıyor zaten sıkıntı yapmaya gerek yok.... bu arada geçmiş olsun THY'ye...

batucan
25-01-2013, 11:08
Görüntüleri bahsettiğim arkadaşım çekmiş... izlemeyenler için;
Milliyet - Yolcu uçağı facianın eşiğinden döndü (http://gundem.milliyet.com.tr/yolcu-ucagi-facianin-esiginden-dondu/gundem/gundemdetay/25.01.2013/1660129/default.htm)

İbrahim33
25-01-2013, 13:09
Helal olsun pilotlara , pilotların aldığı 25 30 lira maaşı tartışan gerzeklerede kapak olsun...

Tuncer M.
25-01-2013, 15:26
çok ürkütücü bir durum.. içerden çekilmiş video da var

THY uçağında büyük panik! (http://videogaleri.gazetevatan.com/19501_9_THY-ucaginda-buyuk-panik.html)

Ya yemin ediyorum her işte uzmanız. Pilota in artık diye talimat veren vatandaşlarımız var. :D

AEAlmas
25-01-2013, 15:42
Garip olan kanatlarda static dischargerlar bulunur bu nasıl olur diye düşündürüyor
Normal tahliye yapılmış olası cok büyük bi sorun olmadıgını düşünmüş kaptanlar panik yaratmak istememişler yoksa cok acil durum olsa slide ları patlatırlardı ama slide diyip gecmeyin 20 30 bin dolar arası 1 tanesi ucak airbus gördüğüm kadari ile

timucintt
25-01-2013, 16:52
Garip olan kanatlarda static dischargerlar bulunur bu nasıl olur diye düşündürüyor
Normal tahliye yapılmış olası cok büyük bi sorun olmadıgını düşünmüş kaptanlar panik yaratmak istememişler yoksa cok acil durum olsa slide ları patlatırlardı ama slide diyip gecmeyin 20 30 bin dolar arası 1 tanesi ucak airbus gördüğüm kadari ile

statik discharger illaki şimşeği uçaktan uzaklaştıracak değil uçağa şimşek çarpar ama faraday kafesi gibi tasarlanışı ve uçakta kullanılan dış malzemelerden dolayı uçağa zarar vermez... statik dischargerında asıl amacı statik yüklü bulutlardan geçerken statik elektriklenmeyi uçaktan kanatlardan uzaklaştırmak için kullanılır....

slidelarıda açmasına gerek yok bence ortada bir yangın bir patlama veya daha acil bir durum görünmüyor görünse zaten maliyeti azaltalım hadi uçağı yanar şekilde parka çekelim diyemez pilot... durum çok vahim değilmişki direkt park alanına çekmişler zaten olay ciddi olsa zaten pist üstünde acil tahliye prosedürünü yerine getirip açarlardı slideları... bence ortada panik yaratma durumu yok öyle bir durum olsa 20 30 bin dolar slideları açarlar merak etme 60.000 milyon dolarlık bir uçakta 30.000 dolarlık slide herhalde devede kulak kalır ki zaten bir tane bir tane CFM56 yi kaybetmişler 600.000 dolar girmiş zaten....

hbatuhanc
25-01-2013, 18:17
Allah korumuş resmen. Pilotlara helal olsun valla.

brqcors
25-01-2013, 20:29
statik discharger illaki şimşeği uçaktan uzaklaştıracak değil uçağa şimşek çarpar ama faraday kafesi gibi tasarlanışı ve uçakta kullanılan dış malzemelerden dolayı uçağa zarar vermez... statik dischargerında asıl amacı statik yüklü bulutlardan geçerken statik elektriklenmeyi uçaktan kanatlardan uzaklaştırmak için kullanılır....

slidelarıda açmasına gerek yok bence ortada bir yangın bir patlama veya daha acil bir durum görünmüyor görünse zaten maliyeti azaltalım hadi uçağı yanar şekilde parka çekelim diyemez pilot... durum çok vahim değilmişki direkt park alanına çekmişler zaten olay ciddi olsa zaten pist üstünde acil tahliye prosedürünü yerine getirip açarlardı slideları... bence ortada panik yaratma durumu yok öyle bir durum olsa 20 30 bin dolar slideları açarlar merak etme 60.000 milyon dolarlık bir uçakta 30.000 dolarlık slide herhalde devede kulak kalır ki zaten bir tane bir tane CFM56 yi kaybetmişler 600.000 dolar girmiş zaten....

ufak bir not: yanan motor V2500. fiyatı da 8-10 milyon dolar arasında :) bildigim kadarıyla motorun iç kısmında pek bir hasar yok gibi, dış kaporta hasarı var. çok büyük bir tamir masrafı çıkarmaz gibi.
Tüm THY ailesine ve yolculara geçmiş olsun, umarım bir daha bu tür bir olay yaşanmaz.

orhanerdogan
25-01-2013, 20:48
Bir benzeri 4-5 yıl önce pegasus ile ercan havalimanına iniş sırasında başımıza geldi. Müthiş bir gürültü ve parıltı olmuştu ama uçakta herhangi bir hasar oluşmamıştı.