PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Tavukculuk sektörü ve Tavuk eti hakkında bilgilendirme

Sayfa : 1 [2]

TurboM3
07-09-2013, 14:15
Bence doğru olanı ve en hijjen olanı yapıyorsunuz,Birde kardeşimden duyduğum sizin firmanızın sırf bu yüzden helal sertifikası iptal olmuş gerekçesini duyduğuma göre tavukları tek tek kesmenizi istemeleri imiş çok saçma bence....Sonuç itibari ile siz en hijjen olanını ve islama en uygun olanını yapmaktasınız kurban bayramındaki manzaraları her sene 1 kez kendi gözlerimizle görüyoruz ne derece hijjenli olup olmadıklarını....

Helal sertifikamızın iptali için bizzat biz eposta attık.

Onlar da gelip iptal ettiler.

Allah'ın emrettiği şekilde kesim yapıyoruz, insanların sonradan kafalarına göre çıkarttıkları kurallara, kurumlara, helal belge veren firmalara göre kesim yapmıyoruz.

Sadece Allah'ın emrettiği şekilde yolumuza devam ediyoruz.

hakan308
07-09-2013, 19:04
Mert Bey kusura bakmayın ama sizin ve çoğu büyük firmanın dönerini denedim (bence) bizim dönerlerimizin tadıyla alakası yok.Fire konusunda da bana inanmıyorsanız çoğu dönerciye et ve tavuktaki fireyi sorabilirsiniz hepsi aynı oranları verecektir.

coolvtec
13-11-2013, 16:32
Merhabalar. Şöyle bir videoya denk geldim. Bu factory farming denen şey ile sizin sisteminiz aynımıdır? türkiyedeki diğer tavuk üretimi nasıldır?

What is factory farming? MEAT CHICKENS on Vimeo (http://vimeo.com/51839781)

TurboM3
13-11-2013, 19:40
Merhabalar. Şöyle bir videoya denk geldim. Bu factory farming denen şey ile sizin sisteminiz aynımıdır? türkiyedeki diğer tavuk üretimi nasıldır?

What is factory farming? MEAT CHICKENS on Vimeo (http://vimeo.com/51839781)

Hastaneye gidip onkoloji bölümünde yatan ve maalesef ömrünün sonuna gelmiş hastaları görüntüleyip ardından dünyadaki tüm insanlar bu şekilde demek neyse bu video da aynısı. Her insan kanser demek gibi...

Hiç mi hasta tavuk olmuyor, tabi ki hastalanan oluyor, her canlı gibi. İyileşmeyenler ölüyor. Tedavi olanlar kesiliyor.

Kümeste veya yolda kısacası kesimhaneye gelmeden önce ölen tavuklar atılır, dinimize göre kanı akıtarak kesmek gerekir.

Bu tür haberler yüzünden sektör zor günler geçiriyor. Hatta zor aylar geçiriyor.

Son aylarda tavuk sektörü 5000 e yakın işçi çıkartıp küçülmeye gitti. Sözleşmeli üreticiler yani kümesçiler, tavuk nakliyecileri, kesilmiş tavuk nakliyecileri işsiz kaldı. Direkt ve endirekt işsiz sayısı 10.000 den fazla. Daha fazla olabilir.

Ailece hafta 3-4 gün tavuk yiyoruz. İki yaşında oğluma da hem evde hem restoranlarda gönül rahatlığı ile yediriyorum. İnsan evladına kötü gıda verir mi? Verir mi?

Bu gidişle ülkemizde tavuk üretilmeyecek hale gelir, bu salak asılsız haberler yüzünden. İthal tavuk yemeye başlarız. Brezilya'dan, Ukrayna'dan dondurulmuş tavuklar gelir. İşte o zaman ne yediğimizi bilemeyeceğiz.

TarikS
13-11-2013, 19:47
Arkadasimin babasinin Manisa'da tavuk ciftligi var, Banvit'e yetistiriyor sanirim onlar, civcivken alip buyutup mu veriyorlar ne oyle orta bi basamak. Gecen aylarda haftalik/aylik 100-150bin pilic telefinden falan bahsediyorlardi hastalik yuzunden, ama kesinlikle hepsi itlaf ediliyor zaten, buyuk markalarda saglam tavuklarin tuketiciye ulastirildigi kesin :) Iceriden duydukca daha da rahatliyor insan.

O yuzden ben de hic dusunmuyorum tavuk tuketirken :) Kirmiz etten daha guvenilir bile geliyor cogu zaman

coolvtec
13-11-2013, 20:07
Hastaneye gidip onkoloji bölümünde yatan ve maalesef ömrünün sonuna gelmiş hastaları görüntüleyip ardından dünyadaki tüm insanlar bu şekilde demek neyse bu video da aynısı. Her insan kanser demek gibi...

Hiç mi hasta tavuk olmuyor, tabi ki hastalanan oluyor, her canlı gibi. İyileşmeyenler ölüyor. Tedavi olanlar kesiliyor.

Kümeste veya yolda kısacası kesimhaneye gelmeden önce ölen tavuklar atılır, dinimize göre kanı akıtarak kesmek gerekir.

Bu tür haberler yüzünden sektör zor günler geçiriyor. Hatta zor aylar geçiriyor.

Son aylarda tavuk sektörü 5000 e yakın işçi çıkartıp küçülmeye gitti. Sözleşmeli üreticiler yani kümesçiler, tavuk nakliyecileri, kesilmiş tavuk nakliyecileri işsiz kaldı. Direkt ve endirekt işsiz sayısı 10.000 den fazla. Daha fazla olabilir.

Ailece hafta 3-4 gün tavuk yiyoruz. İki yaşında oğluma da hem evde hem restoranlarda gönül rahatlığı ile yediriyorum. İnsan evladına kötü gıda verir mi? Verir mi?

Bu gidişle ülkemizde tavuk üretilmeyecek hale gelir, bu salak asılsız haberler yüzünden. İthal tavuk yemeye başlarız. Brezilya'dan, Ukrayna'dan dondurulmuş tavuklar gelir. İşte o zaman ne yediğimizi bilemeyeceğiz.

Yok ben hastalanna hayvanlardan bahsetmiyorum. Hayvanların doğal büyümelerinin 3 katı hızla büyümeleri sağlandığı, vücutlarının çok hızlı büyümesine bacaklarının uyum sağlayamadığı ve bedenlerini taşıyamadığı, su içemediği, beslenemedi ve bir çoğunun telef olduğunu söylüyor.

Hadi doğal yollardan büyüsünler, etleri de sağlıklı olsun yani her şeyi geçtim; İstediğiniz kadar islami kurallara göre kesin, biz yiyelim diye, siz, onlar, şunlar para kazanın diye, o hayvancıkların hiç güneş gökyüzü görmeden o kadar sıkışık, havasız, pis kokulu ortamda büyümeleri, bir çoğunun hastalıktan, kalanların kesilerek ölmeleri günah değil midir? Allah hayvanlara yapılan bu eziyete razı mıdır? Hayvanlara eziyet edilerek kazanılan para helal mıdır?

Şahsen ben bundan sonra hazır tavuk eti yemeyeceğim, bulursam buralar kırlık yer, köylüden vb alıp yiyeceğim. Yumurta da aynı şekilde...

mkerim
13-11-2013, 20:13
Yok ben hastalanna hayvanlardan bahsetmiyorum. Hayvanların doğal büyümelerinin 3 katı hızla büyümeleri sağlandığı, vücutlarının çok hızlı büyümesine bacaklarının uyum sağlayamadığı ve bedenlerini taşıyamadığı, su içemediği, beslenemedi ve bir çoğunun telef olduğunu söylüyor.

Hadi doğal yollardan büyüsünler, etleri de sağlıklı olsun yani her şeyi geçtim; İstediğiniz kadar islami kurallara göre kesin, biz yiyelim diye, siz, onlar, şunlar para kazanın diye, o hayvancıkların hiç güneş gökyüzü görmeden o kadar sıkışık, havasız, pis kokulu ortamda büyümeleri, bir çoğunun hastalıktan, kalanların kesilerek ölmeleri günah değil midir? Allah hayvanlara yapılan bu eziyete razı mıdır? Hayvanlara eziyet edilerek kazanılan para helal mıdır?

doğal yollardan büyüyen (diğer üretim şekillerinin doğal olmadığını söylemiyorum ) sizlerin tabiri ile. Benim tabirim ile gezmeye daha çok vakit ayıran ve dağda bayırda beslenen tavuklar kesim için en az dört aylık olmalı ki kesince bir şeye benzesin. bunlarında kg fiyatı 25 tl gibi hani ona göre tercihinizi yapın. tavukların ayaklarının tutmaması bulundukları yerden açığa bıraksan bir müddet sonra yürürler.

coolvtec
13-11-2013, 20:26
doğal yollardan büyüyen (diğer üretim şekillerinin doğal olmadığını söylemiyorum ) sizlerin tabiri ile. Benim tabirim ile gezmeye daha çok vakit ayıran ve dağda bayırda beslenen tavuklar kesim için en az dört aylık olmalı ki kesince bir şeye benzesin. bunlarında kg fiyatı 25 tl gibi hani ona göre tercihinizi yapın. tavukların ayaklarının tutmaması bulundukları yerden açığa bıraksan bir müddet sonra yürürler.

videodakiler özgür sayılır. Bir de bunlar var; yumurta tavukları. hayatları boyunca hiç kıpırdamadan bu kafeslerin için yaşıyorlar, (yaşlanınca da muhtemelen tavuk unu oluyorlardır) Bu eziyet değil midir?

http://www.yeryuzusakinleri.org/wp-content/uploads/2011/09/tavukEnd.jpg

kelalper
13-11-2013, 20:35
Ben en son Çine gittikten sonra şunu anladım ki biz maalesef burada tavuk yemiyormuşuz. KFC de yedim oha ne kadar lezzetli dedim. Acaba sosundan mı dedim hayır bildiğin çocukken yediğimiz tavuk lezzeti. Şans dedim. MC de yedim gene aynı şekilde. Sokak arasında yürürken midem ekşidi dedim yemek yemem lazım. Şansa derme çatma bi yer buldum Sıradada 2-3 kişi var. Bunlar ölmüosa bana da bişey olmaz dedim ve tavuklu noodle çorbası aldım. Üzerinde koca bir tavuk göğüs parçası. Lezzet gene inanılmaz. 2 tane daha içtim. Hava alanında gene aynısından yedim. O da aynı şekilde. Tadı lezzeti ağızdaki hissi inanılmazdı. Artık GDO su mu değişik neyi değişik bilemiyorum ama herkesin tadması gerek bence.

mkerim
13-11-2013, 20:50
Ben en son Çine gittikten sonra şunu anladım ki biz maalesef burada tavuk yemiyormuşuz. KFC de yedim oha ne kadar lezzetli dedim. Acaba sosundan mı dedim hayır bildiğin çocukken yediğimiz tavuk lezzeti. Şans dedim. MC de yedim gene aynı şekilde. Sokak arasında yürürken midem ekşidi dedim yemek yemem lazım. Şansa derme çatma bi yer buldum Sıradada 2-3 kişi var. Bunlar ölmüosa bana da bişey olmaz dedim ve tavuklu noodle çorbası aldım. Üzerinde koca bir tavuk göğüs parçası. Lezzet gene inanılmaz. 2 tane daha içtim. Hava alanında gene aynısından yedim. O da aynı şekilde. Tadı lezzeti ağızdaki hissi inanılmazdı. Artık GDO su mu değişik neyi değişik bilemiyorum ama herkesin tadması gerek bence.

hesap ne geldi?????

BlackGetz
13-11-2013, 20:52
İlgili Konuyu En İyi Anlatan ''GIDA A.Ş'' Belgeselidir.
İzleyin Lütfen.

coolvtec
13-11-2013, 21:40
Bir sorun daha var tavukçulukla ilgilenen arkadaşlara;

Yumurta tavukları doğumundan sonra ilk bir kaç gün içinde dişi erkek olarak ayrılıyormuş. Dişileri ayırdıktan sonra erkek civcivleri ne yapıyorsunuz?

mkerim
13-11-2013, 21:44
Bir sorun daha var tavukçulukla ilgilenen arkadaşlara;

Yumurta tavukları doğumundan sonra ilk bir kaç gün içinde dişi erkek olarak ayrılıyormuş. Dişileri ayırdıktan sonra erkek civcivleri ne yapıyorsunuz?

Zaten kayıp çok oluyor. kaliteli olanlarda dövüşlerde kullanılmak üzere eğitiliyor.:)

cabrioleter
13-11-2013, 21:48

Şahsen ben bundan sonra hazır tavuk eti yemeyeceğim, bulursam buralar kırlık yer, köylüden vb alıp yiyeceğim. Yumurta da aynı şekilde...

aa olur mu abicim öyle şey başında besmele çek, kanını akıt yeter.. hayvanlar ne şartta yetişmiş, kendi cinsinin etini dolaylı yoldan yemiş bunların önemi yok.

tavuk unu; Tavuk unu, kanatlı kesimhanelerinden elde edilen kesim artıklarından baş, ayak,
bağırsak, kan ve diğer iç organların rendering tesislerinde kurutulup öğütülmesiyle elde edilir.
Bu karışım içine zaman zaman kuluçkahane artıkları da girebilir

kelalper
13-11-2013, 22:15
hesap ne geldi?????

abi söylemiim gülersin. Hani burada çorba parası derler ya. O paradan düşük 3 koca çorba kasesi tavuklu noodle çorbasının fiyatı. Burada en dandik yerdeki çorba parasına orada MC de menü yiyosun.

mkerim
13-11-2013, 22:28
abi söylemiim gülersin. Hani burada çorba parası derler ya. O paradan düşük 3 koca çorba kasesi tavuklu noodle çorbasının fiyatı. Burada en dandik yerdeki çorba parasına orada MC de menü yiyosun.

yani bedavamı yoksa bir para ödedinmi??
çorba var çorba var. bir çorbaya 15 tl de ödersin 5 tl de
eğer orada yediysen birde para ödemişsindir diye düşündüm.
yani mc de tavuk menü 3 tl mi 1.5 usd?

TurboM3
14-11-2013, 01:15
Zaten kayıp çok oluyor. kaliteli olanlarda dövüşlerde kullanılmak üzere eğitiliyor.:)

Yorumlarınız çok saçma, mantıksız. Arka bahçenizde 200 adet tavuk besleyerek tavuklar hakkında saçman sapan yorum yapamazsınız.

Neyin kayıbı çok oluyor?

59 senedir tavuk üreten bir ailenin üçüncü nesil yöneticisiyim ve yorumlarınız yanlış.

Bir restoran için 200 tane tavuk beslemekle bilgi sahibi olunmuyor.

Sizin tavukları el ile, soğutma olmadan, soğuk zincir oluşturmadan, iptidai şekilde kesip, üzerlerinde bakteri üreterek İstanbul'a satmanız aslında suç.

Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı sizin şartlarınızda kesimi gördükleri anda mühürü vururlar. Vursunlar da. Kafayı tavuğa yedirdiğiniz cevize pekmeze takmışsınız.

Peki ya hijyen, ya soğutma, ya dezenfeksiyon, laboratuar testleri?

Tavuk kesildiği andan itibaren soğutlmaz ise, daha doğrusu ciddi anlamda soğutulmaz ise üzerinde bakteriler ürer. Raf ömrü kısalır, insan sağlığını bozar.

Bizler kesim anından itibaren 4 saat içerisinde tavuğu + 1 dereceye düşürüp sevk ederken siz elle kesip, sıcak sıcak bol bakterili ürünleri istanbula yolluyorsunuz.

Veterinerizi numune alıyor mu? Alıyor ise ne tür testler yaptıryorsunuz?

Kesim ve paketleme yaptığınız yerde swap alıyor musunuz? Evet ise neleri inceliyorsunuz?

Konuştuğumuzda bunların hiçbirini uygulamadığınızı fark ettim, ama pekmez ve bal ve ceviz ile tavukları besliyorsunuz. Bu şekilde keserek insan sağlığını tehdit ediyorsunuz.

Allah'a şükür, merdiven altı tabir ettiğim bu üretim çok çok az.

Erkek / Dişi seleksiyon: Erkekler dişilerden iridir. Kesim yapan ve ürünleri but göğüs kanat şeklinde parçalayan makineler mümkün olduğunca birbirne yakın ağırlıkta tavuk ile daha randımanlı çalışır. Bu nedenle erkekler ile dişiler farklı kümeslerde büyütülür, kesimhanelere farklı kamyonlar ile sevk edilir.

Sürünün homojen olması, yani ağırlıklar arasında uçurum olmaması kesim randımanını arttırır, çöpe atılan eti azaltır.

Erkek / dişi seleksiyonu her zaman her firmada yapılmaz.

Türkiye'de günde milyonlarca tavuk kesiliyor. Her gün milyonlarca horoz dövüşe mi gidiyor, MKerim Bey yorumlarınız hatalı.

kelalper
14-11-2013, 06:46
yani bedavamı yoksa bir para ödedinmi??
çorba var çorba var. bir çorbaya 15 tl de ödersin 5 tl de
eğer orada yediysen birde para ödemişsindir diye düşündüm.
yani mc de tavuk menü 3 tl mi 1.5 usd?

diil ama yakın. 2 EURO. Sokakta yediğim 3 çorba içinde toplamda verdiğim para 2.5 Euro. Tabakların büyüklüğü bizim büyük çorba kaselerinden büyük. Ortaya konan salata kabı gibi düşün.

miniks
14-11-2013, 07:26
Çiftlik balıklarınada tarihinde satılamamış bayat balıklarıdan yapılan yemler yediriliyor geri dönüşüm şart bunda bir sakınca yokki klinik testlerle araştırılp insan sağlığına bir zararı olmadığı anlaşıldığından dolayı bu tip tavuk unu balık unu gibi seyler yemlerde kullanılıyor

Bambi kızılkayalarda yediğiniz hamburgerlerin köftesindeki lezzet sırrının kemik unu oldugunu biliyormusunuz benim bağırsaklarımı bozuyor mesela

Yada sucuklardaki nitrat beni mahvediyor

Tavuğun etini yiyorsunuz üstüne sonradan katkı eklenmeyen eti

Ama kaşar peynir yoğurt diğer her türlü şarkuteri ürünlerini bir araştırın neler var neler

Yoğurta kıvam için jelatin koyuyorlar nerden bilcem domuz jelatini kullanmadığını belki ucuz diye onu kullanıyorlar

Bu arada yurt dışında yemek yiyeceğim zaman hep su soruyu rstprana sorarım domuz ile aynı yerdemi pişiriyorsunuz eğer öyleyse yemem orda domuzun yagı bulaşcafı için onunla aynı yerde pişen tavuk danada haram olur

ersandeniz
14-11-2013, 08:02
ben zaten bazı haberlerin amacının bu olduğunu düşünüyorum..
kuş gribi muhabbeti kümesinde hayvan besleyen köylüleri bitirdi.
şimdi sıra toptan türk tavukçuluğunu bitirmeye geldi..

mkerim
14-11-2013, 10:52

çok uğraştılar. sokak sokak gezip köy köy dolaşıp üç dört tavuğun peşine düştüler. Ama aradıklarını bulamayınca vazgeçtiler

TünayK
14-11-2013, 11:04

toptan tavukçuluğu nasıl bitirecekler? anca bu tarz viralller ile farkındalık yaratabilirler. üreticileri daha sağlıklı koşullarda üretim yapmaya zorlayabilirler. hepsi o. her birinin yıllık milyar euroya yakın ciroları var. kolay kolya harcatmazlar kendilerini bence:)

mkerim
14-11-2013, 11:13
toptan tavukçuluğu nasıl bitirecekler? anca bu tarz viralller ile farkındalık yaratabilirler. üreticileri daha sağlıklı koşullarda üretim yapmaya zorlayabilirler. hepsi o. her birinin yıllık milyar euroya yakın ciroları var. kolay kolya harcatmazlar kendilerini bence:)

ciroları değil karşılarında kimlerin olduğu önemli

AdemAr
14-11-2013, 16:23
Bilmemne vitaminini verıyoruz bunu katıyor şu minerali veriyoruz bunu sağlıyor. Anlicağınız hertürlü katkı maddesini dayıyorlar.

TünayK
14-11-2013, 16:28
ciroları değil karşılarında kimlerin olduğu önemli

karşılarında kim var, horoz lobisi mi? :)

TurboM3
14-11-2013, 18:49
karşılarında kim var, horoz lobisi mi? :)

Ciro ile karı ayırt etmek lazım.

Ciro = KAR mantığı ile arka bahçede 200 tavuk üretip, ilkel ve hijyenik olmayan şartlarda kesmek.....Mkerim tebrikler.

Onamdar
14-11-2013, 19:42
Dar gelirli insanlar 4 5 liraya bi bütün tavuk alıp boğazlarından doğru düzgün protein geçiyorsa bu eleştirilen yetiştirme teknikleri sayesindedir
Kilosu 15 lirayada tavuk var tercih sizin ama pazardan aldığınız domatesten daha fazla katkı yada kimyasal olduğunu düşünmüyorum çünkü ciddi anlamda denetleniyorlar

kelalper
14-11-2013, 21:07
Abi pazar falan sakın yaa. Pazardan aldığınız hiçbir ürünün denetimi yok. En ürkütücü kısmıda tekstil ürünleri. Ben laboratuarda çalışırken proje kapsamında araştırma yaptık. Aldığımız ürünlerin kalite yönünden değil sağlık yönünden testlerini yaptık. Test ettiğimiz ürünlerin %70 inde deri üzerinden emilebilinen kanserojen boyar maddeler bulduk. Şirketin aylık dergisinde yayınladık. Ne oldu 0.

erkin006
14-11-2013, 21:37
en fazla aksırık tıksırık olursa kümeste antibiyotik veriliyor...ne vitamini minerali yapmayın Allah aşkına...bunlar deli maliyet kalemleri...

herkes tavuk çiftliği açar oldu karlı iş diye dışardan görüldüğü gibi olsa keşke...2014 sektörde kriz olmazsa iyi...

mkerim
14-11-2013, 23:09

Ciro = KAR mantığı ile arka bahçede 200 tavuk üretip, ilkel ve hijyenik olmayan şartlarda kesmek.....Mkerim tebrikler.

Tamamen ayrı kulvardayız. Biz kimseye rakip değiliz. Sadece bir merak üzerine başlayan ve son derece bilinçli bir şekilde tavuk yetiştiriyoruz. İlk başlarda amatörlük vardı. Ama bu işi bilenlerden öğrediklerimiz sayesinde kendimizi geliştirdik. Masraftan kaçınmadan tabiki. Herkesin aradığı tavuk etinde bir tad olduğunu göstermeye başladık. Ciro=kar olsa keşke ama ciro masrafları bile karşılamamakta. Sadece verdiğmiz sözleri yerine getirmek uğruna bu işe devam ediyorum. Tecrübeli bazı arkadaşları dinlemediğim için zaman zaman kenime kızıyorum. Bu cirosu büyük firmalar yaptırım gücü olduğu anlamına gelmiyor. Bahçesinde tavuk besleyip günde iki yumurta alan adamında tavuğuna göz diktiler. ben bunu söylemeye çalıştım. Yoksa hazır tavuk çiftlikleri var kaçak üretim yapan. bu tavuklar aslında burada bahsedilen tadı olmayan tavuklar. Sonuçta o tavuğa hangi etiketi koyarsan tavuk o marka veya o tipte oluyor. Bence esas tehlike bu. Adamın entegre tavuk çiftliği var. Kaçak çalışıyor. gizli gizli kesim hapıyor. Ama şartlar uygun. Fakat zamanında bir kere kapatılmış şimdi tekrar açamıyor. Benim fabrikasyon üretimle bir alakam yok ben butik üreticiyim. BEŞ ay bakıyorum o tavuklara. Ceviz, Pekmez, Meyva, yeşillik ve herkesin karşı çıktığı o yemlerden veriyorum. Tadımızda farklı olacaktır, fiyatlarımızda yani aynı kulvarda değiliz. siz 10.000 tavuk keserken ben en fazla günde 40 tavuk kesebiliyorum. sektörün durumu ve tüketicinin beklentisinin farkındayım. birileri hepsi benim olsun derken bizim tartışmamız bizlere zarar verir. Ben vazgeçersem çok kaybım olmaz ama bir tesis vazgeçerse zarar çok fazla olur. Bizde zaten büyük üreticilerin ciddiye almayacağı kadar küçük bir bahçeyiz.

Gunes G.
15-11-2013, 09:13
Ben tavukculuk sektoru ile ilgili hicbir sey bilmiyorum, ama tek bildigim cocukken yedigim tavugun tadinin bugun yedigim tavuklardan cok ciddi derecede farkli olmasi.

Eski ile yeni tavuk tadi arasindaki fark, kuzu ile dana eti arasindaki fark gibi, gece gunduz gibi yani...

ersandeniz
15-11-2013, 09:24
Tavuk diye bize yedirdiklerine bakın haberi (http://www.internethaber.com/tavuk-diye-bize-yedirdiklerine-bakin-498999h.htm)
bu haber sonrasında çevremdekiler çocuklarına tavuk vermeye korktu..
sonuçta bu sektördeki firmalar hassas dengelerle ayakta duruyor(bkz şeker piliç), devletin bazı ödemeleri geç yapması artı olarak bu tarz insanları tavuk yemekten alıkoyan haberler sektörü zor durumda bırakıyordur, yerlilerin çökmesini sağlayıp, piyasa istedikleri duruma gelince de, bu sefer başka profesörlere açıklamalar yaptırıp piyasayı eski haline getirirler gibime geliyor..

bu arada herkes kanser konusunu yediklerimize bağlıyor da, kimse soluduğumuz havaya birşey demiyor, kullandığımız giyeceklere, eşyalara kimse bakmıyor..

TünayK
15-11-2013, 09:24

ciro ile karı ayırt edebiliyorum tabiki:) orada sıkıntı yok. biz aynı gemideyiz bu arada bende bu sektörden ekmek yiyorum. büyükler ne kadar kazanırsa bende o kadar kazanıyorum. o yüzden keşke daha çok kazansalar.

Tamamen ayrı kulvardayız. Biz kimseye rakip değiliz. Sadece bir merak üzerine başlayan ve son derece bilinçli bir şekilde tavuk yetiştiriyoruz. İlk başlarda amatörlük vardı. Ama bu işi bilenlerden öğrediklerimiz sayesinde kendimizi geliştirdik. Masraftan kaçınmadan tabiki. Herkesin aradığı tavuk etinde bir tad olduğunu göstermeye başladık. Ciro=kar olsa keşke ama ciro masrafları bile karşılamamakta. Sadece verdiğmiz sözleri yerine getirmek uğruna bu işe devam ediyorum. Tecrübeli bazı arkadaşları dinlemediğim için zaman zaman kenime kızıyorum. Bu cirosu büyük firmalar yaptırım gücü olduğu anlamına gelmiyor. Bahçesinde tavuk besleyip günde iki yumurta alan adamında tavuğuna göz diktiler. ben bunu söylemeye çalıştım. Yoksa hazır tavuk çiftlikleri var kaçak üretim yapan. bu tavuklar aslında burada bahsedilen tadı olmayan tavuklar. Sonuçta o tavuğa hangi etiketi koyarsan tavuk o marka veya o tipte oluyor. Bence esas tehlike bu. Adamın entegre tavuk çiftliği var. Kaçak çalışıyor. gizli gizli kesim hapıyor. Ama şartlar uygun. Fakat zamanında bir kere kapatılmış şimdi tekrar açamıyor. Benim fabrikasyon üretimle bir alakam yok ben butik üreticiyim. BEŞ ay bakıyorum o tavuklara. Ceviz, Pekmez, Meyva, yeşillik ve herkesin karşı çıktığı o yemlerden veriyorum. Tadımızda farklı olacaktır, fiyatlarımızda yani aynı kulvarda değiliz. siz 10.000 tavuk keserken ben en fazla günde 40 tavuk kesebiliyorum. sektörün durumu ve tüketicinin beklentisinin farkındayım. birileri hepsi benim olsun derken bizim tartışmamız bizlere zarar verir. Ben vazgeçersem çok kaybım olmaz ama bir tesis vazgeçerse zarar çok fazla olur. Bizde zaten büyük üreticilerin ciddiye almayacağı kadar küçük bir bahçeyiz.

küçük bir not mkerim bey. büyük entegreler (erpiliç, beypiliç, keskinoğlu, cp vb.)günde ortalama 500.000 piliç kesiyorlar:)

aslan
15-11-2013, 09:29
Genel olarak hep bir eleştiri var tavuğa karşı ama yazın mangal sezon açıldığında nedense vazgeçilmez oluyor bu tavuk ürünleri

mkerim
15-11-2013, 11:11
Benim bir iddiam yok. Fakat tecrübeli birilerinden öğrendiklerimi uygulamak konusunda titizim. Yaptığımız yanlışları kısa sürede düzelttik. O yüzden hiç bir suçlamayı kabul edemeyeceğim. Kesim için uygun şartları oluşturduk. Hijyen açısından her şey normale döndü. Civciv halinden itibaren dört beş ay geçtikten sonra kesilen tavuktan bahsediyorum. Dediğim gibi ben butik üretim yapıyorum. Makinanın içine tavuğu bırakıp kolay yolunsun diye sıcak su vasıtası ile bir şey yapmıyorum. Soğuk hava deposu ve gerekli her donanımı temin ettim. Fakat günde 40 tavuk sınırımız var. Fazla kesim olursa yada talep fazla olursa aynı kaliteyi veremeyeceğimizden kapasiteyi arttırmıyoruz. Bu da aranan bahsedilen tavuk tadını bozmamamızı sağlıyor. Dediğim gibi biz büyük bir tesis değiliz. Bizde binlerce tavuk yok. Ve olmaz da. Ama bizim tavukların tadı da kimsede olmaz.
Sektörü yaralayan merdivenaltı tesisler. Bu tesislerde binlerce tavuğu bir günde kesebiliyorlar.
Zaten 200 tavuk ile başkalarının gözünü korkutursak o zaman iş ciddi. ama bilmenizi isterim ziraat fakültesinden kanatlı hayvan üzerine eğitim almış birisi kontrol ediyor. ve gerekli işletme ve üretim izinlerimiz yolda. Biz bir iş yaparken kimsenin bizi idare etmesini istemniyoruz. Biz özel ırk et tavuğu üretiyoruz. Bir gün fırsat olursa teneke tavuk partisine bekleyeceğim.

ozgurluk
15-11-2013, 11:37
Benim bir iddiam yok. Fakat tecrübeli birilerinden öğrendiklerimi uygulamak konusunda titizim. Yaptığımız yanlışları kısa sürede düzelttik. O yüzden hiç bir suçlamayı kabul edemeyeceğim. Kesim için uygun şartları oluşturduk. Hijyen açısından her şey normale döndü. Civciv halinden itibaren dört beş ay geçtikten sonra kesilen tavuktan bahsediyorum. Dediğim gibi ben butik üretim yapıyorum. Makinanın içine tavuğu bırakıp kolay yolunsun diye sıcak su vasıtası ile bir şey yapmıyorum. Soğuk hava deposu ve gerekli her donanımı temin ettim. Fakat günde 40 tavuk sınırımız var. Fazla kesim olursa yada talep fazla olursa aynı kaliteyi veremeyeceğimizden kapasiteyi arttırmıyoruz. Bu da aranan bahsedilen tavuk tadını bozmamamızı sağlıyor. Dediğim gibi biz büyük bir tesis değiliz. Bizde binlerce tavuk yok. Ve olmaz da. Ama bizim tavukların tadı da kimsede olmaz.
Sektörü yaralayan merdivenaltı tesisler. Bu tesislerde binlerce tavuğu bir günde kesebiliyorlar.
Zaten 200 tavuk ile başkalarının gözünü korkutursak o zaman iş ciddi. ama bilmenizi isterim ziraat fakültesinden kanatlı hayvan üzerine eğitim almış birisi kontrol ediyor. ve gerekli işletme ve üretim izinlerimiz yolda. Biz bir iş yaparken kimsenin bizi idare etmesini istemniyoruz. Biz özel ırk et tavuğu üretiyoruz. Bir gün fırsat olursa teneke tavuk partisine bekleyeceğim.

hayvan kapasiteniz nedir ? günde 40 adet kesim yapabilmek için ne kadar hayvan besliyorsunuz. Maliyet tablosu çıkartsanız , ortaya nasıl bir mebla çıkar ?

mkerim
15-11-2013, 11:42
hayvan kapasiteniz nedir ? günde 40 adet kesim yapabilmek için ne kadar hayvan besliyorsunuz. Maliyet tablosu çıkartsanız , ortaya nasıl bir mebla çıkar ?

sizi pek anlayamadım...

ozgurluk
15-11-2013, 12:24
sizi pek anlayamadım...

Biraz garip oldu farkındayım, kusura bakmayın.

Şöyle açayım o vakit ;

- Rutin bir şekilde günde 40 kesim yapılabilmesi için, beslenen hayvan sayısı nedir ? (yani 4000 hayvan kapasiteniz var da günde 40 adet mi kesiyosunuz)

- Civciv halinde itibaren 4-5 ay sonrasında tavuğun kesime geldiğini söylemişsiniz. Civcivin alımından tavuk olup kesimine kadar geçen süredeki birim maliyeti nedir ? satış fiyatınız nedir ?

- ''Bizim tavukların tadı kimsede olmaz derken'' tam olarak neye göre böyle bir iddianız bulunuyor ? Sizi farklı kılan mevzu ne ? (pekmez vs. gibi olayları herkez biliyor, farklı bir uygulamamı yapıyorsunuz?)

coastguard
05-01-2014, 00:29
Konuyu bir uplayalım

Bu gün tv'de yemek programında yemek yapan bayan , yumurta kabuğu üzerinde salmonella bulunabileceği bu riski bertaraf etmek için eğer yumurta yüzeyinde kan lekesi var ise yumurtanın kullanılmadan atılması gerektiğini söyledi

Ancak iş yerimde kolilere kontrol ettiğimde direk olarak pıhtılaşmış kan bulunmasa bile yumurta yüzeyine işlemiş sanki ben gibi, kan lekesi benzeri kırmızı noktacıklar gördüm bu konu hakkında bizi aydınlatabilecek var mı?

Yoksa Bu karı *ötünden uydurdu mu?