Giriş

Orijinalini görmek için tıklayınız : sigorta ve yeşil pasaport sorunu ?

63owen63
01-02-2013, 15:54
Arkadaşlar kusura bakmayın böyle bir konu için, gerekli bilgiyi edinemedim, bir arkadaşım yurt dışına çıkacak bir kaç gün içinde ve şöyle bir duyum aldık.

Evli olmayıp hala babası üzerinden yeşil pasaport kullanan kadınlar sigortalı bir yerde calışmaya başlayınca yeşil pasaport hakları üzerinde bir kısıtlama yada kayıp söz konusu mu ?

Osman Bahadır
01-02-2013, 16:02
Evlenmeme ve çalışmama şartıyla 25 yaşa kadar hak tanınır. Çalışıyorsa yararlanamaz.

63owen63
01-02-2013, 16:06
Evlenmeme ve çalışmama şartıyla 25 yaşa kadar hak tanınır. Çalışıyorsa yararlanamaz.

Peki bu gümrükte belli olur mu ? Salı günü İtalya'da seminer vericek, uçak bileti otel vs herşey ayarlandı. Şuan elinde zaten var pasaportu yeni çıkartmayacak, hop gidemezsin,sigortalı işe başlamışsın diye bir şeyle karşılaşabilir yani ?

Osman Bahadır
01-02-2013, 16:12
Peki bu gümrükte belli olur mu ? Salı günü İtalya'da seminer vericek, uçak bileti otel vs herşey ayarlandı. Şuan elinde zaten var pasaportu yeni çıkartmayacak, hop gidemezsin,sigortalı işe başlamışsın diye bir şeyle karşılaşabilir yani ?

Çalışmaya başlamasıyla birlikte yeşil pasaportunu iade etmek zorunda. Aksi durumda suçlu velisi olur.

Örnek olay;
YeŞİl Pasaportun İade Edİlmemesİ-suÇ Duyurusu (http://www.turkhukuksitesi.com/showthread.php?t=31157)

63owen63
01-02-2013, 16:18
Teşekkür ederim işler sarpa sardı ozaman şimdi. Gümrükten geçip gitse bile geldiginde adli suç duyurusunda bulunulacak yani yanlış beyan dan.. Linkteki olay 'ın keşke nasıl sonuçlandıgınıda yazsalardı. Ciddi bir sonuç dogurmayacaksa aslında göze alınıp gidilebilir.

Nightfish
01-02-2013, 16:21
Çalışma part-time ise sorun çıkmıyor. Full-time çalışanlarda sıkıntı yaşanıyor.

63owen63
01-02-2013, 16:22
sözleşmeli ama tam zamanlı öğretim görevlisi olarak çalışıyor, sıkıntı giriş çıkışta mı , ertesinde mi yoksa ?

Osman Bahadır
01-02-2013, 16:22
Teşekkür ederim işler sarpa sardı ozaman şimdi. Gümrükten geçip gitse bile geldiginde adli suç duyurusunda bulunulacak yani yanlış beyan dan.. Linkteki olay 'ın keşke nasıl sonuçlandıgınıda yazsalardı. Ciddi bir sonuç dogurmayacaksa aslında göze alınıp gidilebilir.

Daha kolayı var;

Sigorta kaydını durdurur, yani çıkış yaptırır, sonra gider. Döndüğünde yeniden giriş kaydı yapılır. Böylece sorun kalmaz. Tabi devlet memuruysa veya üniversite çalışanıysa bu şekilde zor olur.

63owen63
01-02-2013, 16:30
O şekilde sıkıntı olur, hislerim beni yanıltmıyorsa bu gümrükte anlaşılmaz gider gelir ama öyle olsa bile,dönüşte suçlanma durumu ve uğraşmak var.. bir sürü de hazırlık program var. Gitse bir türlü gitmese bir türlü. Karıştı ortalık,çaresizce ekrana bakıyoruz :)

Osman Bahadır
01-02-2013, 16:34
O şekilde sıkıntı olur, hislerim beni yanıltmıyorsa bu gümrükte anlaşılmaz gider gelir ama öyle olsa bile,dönüşte suçlanma durumu ve uğraşmak var.. bir sürü de hazırlık program var. Gitse bir türlü gitmese bir türlü. Karıştı ortalık,çaresizce ekrana bakıyoruz :)

Muhakkak kötü sonuçlanacak diye bir şart yok.

Suç duyurusunda bulunulması bir ihtimal. Yani farkedilmeye de bilir. Suç duyurusunda bulunuldu diyelim, savcının dava açması da bir ihtimal. Yani dava açmaya da bilir, gidiş sebebini, görevini vs hususi durum olarak kabul edebilir.

Ama artık polnet, entegrasyon vs işler daha kusursuz yürüyor. O yüzden önceden sağlama bağlansaydı daha güzel olurdu tabi ki...

darkmoon
01-02-2013, 16:34
Daha kolayı var;

Sigorta kaydını durdurur, yani çıkış yaptırır, sonra gider. Döndüğünde yeniden giriş kaydı yapılır. Böylece sorun kalmaz. Tabi devlet memuruysa veya üniversite çalışanıysa bu şekilde zor olur.

tahminim o kadar vakitleri yok.. sanırım arkadaş sözleşmeli öğretim üyesi bir ünv de işden çıkıp yeniden girme lüksü çok zor olur.. benim bildiğim italya diplomatik, hizmet ve hususi pasaport sahiplerine vizeyi zorunlu kılmıyor sadece uzun süreli ikametlerde vize istiyorlar..

Osman Bahadır
01-02-2013, 16:36
tahminim o kadar vakitleri yok.. sanırım arkadaş sözleşmeli öğretim üyesi bir ünv de işden çıkıp yeniden girme lüksü çok zor olur.. benim bildiğim italya diplomatik, hizmet ve hususi pasaport sahiplerine vizeyi zorunlu kılmıyor sadece uzun süreli ikametlerde vize istiyorlar..

Ama işte abi başka pasaportu da yok. Yoksa elindeki pasaportunu yeni pasaportuna ekler, rahatlıkla kullanırdı. Hem görevli, seminer vs diye vize sıkıntısı da olmayabilir senin de dediğin gibi.

63owen63
01-02-2013, 16:38
Avukat arkadaşımla görüştüm şimdi oda bu doğrultuda konuştu, sanırım deneyecegiz şansımızı.
Ne kadar lanet,illet,saçmasapan bir düzenlemesi var bu pasaportların yahu..karıştırdım biraz da,sinirlerim oynadı.. Yok aileyle ikamet,yok yaş,cinsiyet ayrımı..Yani devlet x şehrinde ana babayı bırakıp y de üniversite okuyana diyor ki , sen zaten başka şehirdesin yeterince özgürsün yoksana pasaport..

Teşekkürler ilgi için.

Osman Bahadır
01-02-2013, 16:40
Avukat arkadaşımla görüştüm şimdi oda bu doğrultuda konuştu, sanırım deneyecegiz şansımızı.
Ne kadar lanet,illet,saçmasapan bir düzenlemesi var bu pasaportların yahu..karıştırdım biraz da,sinirlerim oynadı.. Yok aileyle ikamet,yok yaş,cinsiyet ayrımı..Yani devlet x şehrinde ana babayı bırakıp y de üniversite okuyana diyor ki , sen zaten başka şehirdesin yeterince özgürsün yoksana pasaport..

Teşekkürler ilgi için.

Cinsiyet farkı kaldırıldı. Aileyle ikamet farkı da öğrenci olması halinde sorun değil, öğrenci olması halinde öğrenci belgesini sunarak hiçbir sorun yaşamaz.

Bu hak için esas olan ailenin bakmakla yükümlü olduğu çocuklarını bu imkandan yararlandırmak. Çalışmaya başlayınca zaten kişi kendi düzenini, kendi gelir ve haklarını elde etmiş oluyor ve ailenin yükümlülüğünden çıkıyor.

Bu arada arkadaşın sadece çıkış yaparsa usülsüzlük yapmış olmuyor, şu anda da pasaportunu teslim etmediği için aynı durum geçerli. Yalnızca tespit edilmemiş durumda.

63owen63
01-02-2013, 17:49
Bu üsuzlsüzlüge tekabül eden hukuki işlem nedir acaba,o konuda bilginiz var mı ?

Osman Bahadır
01-02-2013, 17:58
Bu üsuzlsüzlüge tekabül eden hukuki işlem nedir acaba,o konuda bilginiz var mı ?

TCK 206 kapsamında değerlendiriliyor. Genelde adli para cezası ile sonuçlanıyor.

Dayı
01-02-2013, 18:45
kız veya erkek çocuk 18 yaşına kadar herhangi bir şart olmadan, 18 yaşından sonra ise öğrenci kaydı olması ve herhangi bir yerden (ssk, emekli sandığı yetim maaşı dahil) maaş almamak koşulu ile 25 yaşına kadar yeşil pasaport alabilir. boşanma, yaş durumu gibi hallerde pasaport sahibi pasaportunu iade etmekle yükümlüdür. cezası nedir bilmiyorum.

ailenin yanında oturması gibi bir şart yoktur.

alpello
25-01-2015, 12:35
Çalışmaya başlamasıyla birlikte yeşil pasaportunu iade etmek zorunda. Aksi durumda suçlu velisi olur.

Örnek olay;
YeŞİl Pasaportun İade Edİlmemesİ-suÇ Duyurusu.

Çalışma part-time ise sorun çıkmıyor. Full-time çalışanlarda sıkıntı yaşanıyor.

Ben bir günlük sigortalandım reklamda oynamıştım sigortalatmışlar 1-2 günlüğüne şimdi açık öğretime girmeye çalışcam yeniden öğrenci olmak için,

ingiltereye gidicem yakında, vizem çıktı pasaportumun aktif olduğunu düşünüyorum o yüzden. ACABA bir sıkıntı çıkarmı çıkış yaparken=???

timmaah
26-01-2015, 10:03
aynı olay kız kardeşimin başına geldi öğrenciyken sigortası başlasın diye giriş yapmışlardı muhasebeci çıkış yapmayı unutmuş. İlk ülke dışına çıkışta eve yazı gelmişti cezayla ilgili hem çalışıp hem yeşil pasaport kullanıyor diye

Kahn23
26-01-2015, 10:06
Benim de eşim hem Alman vatandaşı hem de evlenene kadar babadan dolayı yeşil pasaport kullanıyordu. Yeşil pasaport'u olduğu sırada sigortalı bir iş'te de çalışıyordu. Ne zaman evlendik o zaman pasaport iptal oldu :)

coder
26-01-2015, 10:14
Aynı haklara bende sahibim.

Bayan çalışmaz ise yani sigortalanmaz ise evlenene kadar o maaş yatar. Erkekte ise o maaş 18 yaşını doldurduğu anda gider ancak okuduğunu öğrenci belgesi ile belgelerse 25 yaşına kadar devam eder o maaş. 25 yaşından sonra atomuda parçalasa yatmaz maaş. Erkeğin maaşı yada bayanın maaşı kesilirse bir nedenden dolayı %75'i diğer tarafa aktarılır.

Emre911
10-03-2018, 01:26
konuyu hortlatıyorum pasaport konusunda bi değişiklik oldu mu ?