PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Atatürk'ün Mercedesi

Rec.O
06-02-2013, 14:51
Mercedes, Atatürk'ün 1926'da aldığı otonun fotoğrafını yayınladı

http://i.ensonhaber.com/resimler/diger/esh_5195.jpg

Daimler AG'nin Yönetim Kurulu Başkanı Dieter Zetsche'nin daha önce Mercedes-Benz Türk'ün Aksaray Kamyon Fabrikası'nda açıkladığı Mustafa Kemal Atatürk'ün otomobilinin fotoğrafları yayınlandı.

KENDİ İMZASIYLA TESLİM ALDI

Merkezi Stuttgart'ta bulunan Daimler şirketi, 9.7.1925 tarihinde Sindelfingen'e sipariş verilip, 10 Nisan 1926'da Ankara'da Atatürk'ün kendi imzasıyla teslim aldığı otomobilin fotoğrafları dikkat çekti.

ÖZELLİKLERİ

Mercedes'ten yapılan açıklamaya göre sipariş verilen model, Sindelfingen'de 1924-1929 tarihleri arasında üretildi. 100 PS ve 4 silindir. Siyah ve koyu yeşil renkteki otomobilde Peter Union marka 6 lastik bulunuyordu. Şoför mahallindeki koltuklar siyah deri, arka koltuklar kumaştı.

Otomobillerin Avrupa'da az kullanıldığı zamanda Daimler şirketi ilk bayiliğini İstanbul'da kurmuştu.

Alıntıdır. Arattım bulamadım inşallah verişmemiştir.

powERS
06-02-2013, 15:02
keşke biraz daha detaylı olsaydı. o imzalı belgeler filan. inanmadığımdan değil. görmek istedim sadece.

ANCAMARO
06-02-2013, 15:33
keşke biraz daha detaylı olsaydı. o imzalı belgeler filan. inanmadığımdan değil. görmek istedim sadece.

:icon_tup:

Karakuş
06-02-2013, 16:21
Şu an bu araç duruyor mu peki? Anıtkabir'de ya da müzede falan??

arfy
06-02-2013, 16:33
tayyip duymasın .. alır restore eder makam otosu yapar ..

Tunç
06-02-2013, 16:36
araç nerde peki bende merak ettim doğrusu

BlackEmperor
06-02-2013, 16:40
konu dışı ama son 100 yılda o kadar çok büyük çapta olay olduki , ki daha 80 yıl önce 2. dünya savaşı vardı hala yaşayanlar var o savaş günlerini görmüş. çok çabuk unutuyoruz geçmişimizi, 91 de körfez savaşı vardı, patriotları ilk o zaman duyduk, bu kadar kısa sürede bu kadar çok savaşın olması normal değil

lethaldoze
06-02-2013, 16:51
Dreksiyon sağda, o zamanlar trafik sağdan mı akıyordu.

Karakuş
06-02-2013, 17:07
Dreksiyon sağda, o zamanlar trafik sağdan mı akıyordu.

Bence trafik oldugu bile süpheli:)

-Murat Özcan-
06-02-2013, 17:07
Araç müzede falan mı acaba ?

mcanx
06-02-2013, 17:09
trafik var mıydı ki? direksiyonun yerinin önemi olsun? :D

fthdrn
06-02-2013, 17:14
İstanbulda sagdan direksiyonlu araba yok mu ?

batuu
06-02-2013, 17:20
çok kısa bilgi aslında ama yinede böyle şeylerin orataya çıkması sevindirici

RottingChrist
06-02-2013, 17:25
bende çok merak ettim acaba araç nerdedir.

darkmoon
06-02-2013, 17:26
Haberin detayı burda

Mercedes, Atatrkn 1926da ald otonun fotorafn yaynlad - Hrriyet EKONOM (http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/18431113.asp)

Atatürkün araçları burda

Atatürk'ün otomobilleri - Sayfa 1 - Sabah - Galeri - Yaşam - 06 Şubat 2013 (http://www.sabah.com.tr/multimedya/galeri/yasam/ataturkun-otomobilleri?tc=17&albumId=35572&page=1)

HondatugraL
06-02-2013, 17:31
yapsa iyi. Satar bence:icon_tup:

dirk
06-02-2013, 17:49
Ata binemeyen adam arabaya nasıl binecek :(

Muharrem C.80
06-02-2013, 20:11
Atatürkün ozamanın şartlarında su arabadaki karizmasını düşünemiyorum..:icon_tup: he bide tayyipin tünel açılışında bi resmi varmı abdullahıda almıs yanına makam aracını sürüyordu 450 eskortla beraber eeah...

dj_batukaan
06-02-2013, 20:22
bence nerede olduğunun pek önemi yok bizim ülkemize gelmesinde yada neredeyse orada saklı kalsın...

Savarona' nın durumu ortada kos koca dünya devi bir ATA'nın Yatı / teknesi çok afedersiniz elli kere kerhane olaylarına karıştı bu başka bir ülkenin başkanı vs nin malına yapılsaydı o araç / yat / tekne el konulur geri alınırdı :(( ama işte biz böyle sahip çıkan bir ülkeyiz o yüzden bırakalım da bari aracı saklı kalsın en azından kimse bulaşmaz

VTec_king
06-02-2013, 20:23
Atamızda kaliteden yanaymış :)

blow07
06-02-2013, 20:40

Merak uyandırmıyor değil hani :soru:

zpy26
06-02-2013, 20:41
sanırım hayatımda gördüğüm en güzel classiclerden

tahahamza
06-02-2013, 20:50
millet öküz kağnısı bulamazken mercedes oh ne güzel. be

dj_batukaan
06-02-2013, 21:09

şimdide millet bişey bulamıyor ama olsun makarna dağıtılıyor... ATATÜRK dağıtmamıştı deilmi

yigitblr
06-02-2013, 21:19

Haddime değil ama cevap yazmadan geçemedim.
Eleştiriyorsunuz ama bugüne bakmadan sadece geçmişe sarıyorsunuz.Bugün başbakanımız(!) yanında onlarca 6.2 V8 Yukonla sürterken sorun olmuyor ama Atatürkün Mercedesi batıyor öyle mi?

mehmetRS
06-02-2013, 21:26

yaşınıza saygım var ( gerçek yaşınız burada yazansa tabi) beni kesinlikle yanlış anlamanızı istemem fakat.. 5 para etmez bir cümle kurdunuz.

atituti
06-02-2013, 21:41
kemik yaşıyla beyin yaşının farkını bir kez daha gördük yukarıda.

lethaldoze
06-02-2013, 21:42
Bencede çok komik olmuş. Bunun Atatürk'le onu sevmek yada sevmemekle alakası yok. Bu güne kadarki tüm devlet başkanın bindiği arabaya,''millet öküz kağnısı bulamazken mercedes oh ne güzel. be'' yazılsa yine komik ve saçma gelir. Koskoca devleti temsil ediyor eşşeğe binecek hali yokya.

mehmetRS
06-02-2013, 21:44
kemik yaşıyla beyin yaşının farkını bir kez daha gördük yukarıda.

kesinlikle.. otomobil forumunda, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün otomobilinden bahsediliyor..Bu adam bu ülkeyi itin köpeğin elinden kurtaran milletin,askerlerin lideri..böyle sacma bir yaklaşımla dil uzatan adama tahammülüm yok.. tahammülü olanıda anlamıyorum. kimse kusura bakmasın.

Dentech
06-02-2013, 21:46
çok doğru söylemişsiniz, o zaman yaptıklarının değeri ölçülemeyecek ATATÜRK mercedese biniyor,şimdi yine yaptıklarının değeri ölçülemeyecek(!)R.T.E. de mercedese biniyor.Yanlışlık bence burada

darkmoon
06-02-2013, 21:47

Bağsettiğimiz insan atatürk farkındasınız dimi.. hadi mercedese binmesin neye binicekdi o zamanlar kaç tane marka vardıda neye binicekdi... o zamanlar bmw bile motorsiklet üreten bir firmaydı.. neyle gezicekdi at arabasınamı binicekdi yayamı yürüycekdi..

mehmetRS
06-02-2013, 21:47
çok doğru söylemişsiniz, o zaman yaptıklarının değeri ölçülemeyecek ATATÜRK mercedese biniyor,şimdi yine yaptıklarının değeri ölçülemeyecek(!)R.T.E. de mercedese biniyor.Yanlışlık bence burada

anlayış yetersizliği burada devreye giriyor..size katılıyorum

neyse dağıtmayayim konuyu, arkadaşlardan, admin arkadaşlardanda özür dilerim, biraz saptırdım sanki konuyu ama, ben dayanamıyorum arkadaş böyle laflara..

tekrar özür dilerim.

doncarlo
06-02-2013, 21:52
Allah akıl dağıtırken bazıları boş boş muhalefet yapıyolarmış.Sanki yüzlerce model vardıda o zamanlar devlet erkanı tabi yürüyerekmi gitsin be adam ?Sendeki aklı kuşa taksak uçamaz hayvancağız.

dj_batukaan
06-02-2013, 21:54
Dayanılacak gibi değilki.... Konu dağılmasın diye yazdım yazdım sildim ama yine daynamadım cevap verdim
Hiç bir şeye anlayış yok Acaba yada neden diyen yok... hadi ATATÜRK'ü geçtim ne yapıp yapmadığını da geçtim ama Devlet başkanı olan bir adamı neye bindirecekler onu merak ediyorum

Dookan
06-02-2013, 21:55

sen e46 3.25 e binecen de o mu mercedes e binmeyecek???

Painkiller
06-02-2013, 22:00

Şu cümleye o kadar çok şey yazılır da siz anlar mısınız bilemiyorum. Millet için kendini feda etmiş, vatanın elden gideceğini görüp ordudan istifa edip milli direnişi başlatmış, kendini ülkesine, milletine adamış bir insana kurduğunuz şu cümleye bak!

Evrenoz
06-02-2013, 22:09

Senin o "millet" dediğin topluluğa, tebaya "millet" olma hakkını veren, "vatandaş" olma hakkını veren kişidir Mustafa Kemal Atatürk.

Senin nickin ya da adın taha hamza ise, sana bu adı kullanma hakkı ve şansı veren, adının yorgo ya da george olmamasını sağlayan kişidir Mustafa Kemal Atatürk..

Sen dedenin kim olduğunu biliyorsan, elin yunanı ingilizi tecavüz etmedi ise nenelerimize, nenelerimizin namusunu kurtaran kişidir Mustafa Kemal Atatürk..

Kafanı kaldırdığında Yunanın, ingilizin bayrağı dalgalanmıyorsa topraklarımızda, Türk bayrağı dalgalanıyorsa.. Bunu sağlayan kişidir Mustafa Kemal Atatürk..

Sana daha çok böyle şey sayarım ama, cibiliyetin kullanılan arabadan bile vurmaya kalkacak seviyede olduğundan fazlası için zaman israfısın..

Arabalarla ilgili olarak ise;

Şu cadillac için;

Kulede, Türkiye İş Bankası'nın Atatürk'e armağan edilen"Cadillac" marka özel otomobil sergilenmektedir. Atatürk bu otomobili 1936-1938 yılları arasında kullanmıştır.
BLMLER (http://mail.baskent.edu.tr/~20293350/bolumleri.htm)

Şu mercedes için;

Adolf Hitler’in hayranlık beslediği devlet adamı ve askerler arasında Mustafa Kemal Atatürk de vardı. Hitler, Atatürk’e hediye ettiği zırhlı bir Mercedesle de gösterdiği bu hayranlığını çeşitli vesilelerle hep yinelemiştir. Versailles Anlaşmasını yırtarken, Sevr’i kastederek `Atatürk’ün 10 yıl önce yaptığını biz şimdi yapabiliyoruz’ deyişi ünlüdür.
Adolf Hitlerin Ataturk Hayranligi : www.solplatform.org : Free Download & Streaming : Internet Archive (http://archive.org/details/AdolfHitlerinAtaturkHayranligi)

Bunların ne anlama geldiğini idrak edip feyz alabilecek potansiyelin vardır umarım... Özellikle bold yapılan yerleri bi kaç bin defa oku..

Bu forumda, bilgisiz ve cahil bir şekiklde Mustafa Kemal Atatürk'e aklın sıra laf çakamazsın. Sevmeyebilirsin, nefret de edebilirsin. Ancak bu forum demokratik bir ortam değildir ve ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'e bu tarz laf çakmalar yönetimce yasaklanmıştır.

akarags1905
06-02-2013, 22:10

sen e46 3.25 e binecen de o mu mercedes e binmeyecek???

+1881 dookan....

Böyle bir dangoz gelir daha türkçe yazı yazmayı bilmez, 35 yaşına gelmiş belli ki ot olarak yaşamış birde hayatta olmasının, sülalesinin bu nesilleri bu şekilde görmesinin imkanını oluşturan insana, bu milletin ATA!'sına hakaret eder!

Sana bu forumda pek ekmek yok, yol yakınken diyorum................

He bide senin gibisinin yaşına falan da saygım yok!!

Safak
06-02-2013, 22:15
Laf olsun diye dünyada yer tutan çok seyrek cisim vardır... burada onlara denk gelmek mümkün, değerini bilin arkadaşların.

_Emre_
06-02-2013, 22:16

Bunlar babadan oğula nesil derken kastedilenlerdensin sanırım.

Time-R
06-02-2013, 22:25
Canli canli gordum Anitkabir'de 2 yil once, harika gozukuyordu yillar gecmesine ragmen.

O donemde Atamizin kendi basina ve kendi araciyla rahat rahat gezebilmesinin kaynagi neydi acaba :)

akarags1905
06-02-2013, 23:05
http://imageshack.us/a/img831/7498/sam1584z.jpg
http://imageshack.us/a/img688/8324/sam1579e.jpg
http://imageshack.us/a/img4/5859/sam1578e.jpg
http://imageshack.us/a/img46/4977/sam1577.jpg

Birkaç sene önce Anıtkabir'de bu fotoğrafları çekmişim, galiba bu araç..

painkller
06-02-2013, 23:28

sana 3x kömür bide eline turuncu ampüllü balon :)

abi bırakın kime ne anlatıyorsunuz ya, yaşını başını almış insanlar, dahaolgun olması gerekirken bizimmi onlara bu şekilde birşeyler anlatmamız olgun düşündürmemiz gerekiyor.

şuan askeri maaşla bile çalışamayan bir ülkede, adam sıcak yatağında yatsın diye 100lerce koruması beklerken ziyan olmuyorda Atamızın bir yadigarı çok koyuyor ya böyle insanlara..... işte oda bana koyuyor.

yıclio
06-02-2013, 23:32
sesini duymak isterdim bunun :)

Deepblue
06-02-2013, 23:46

Aynı kanaatteyim.. :icon_tup:

ERTAN
07-02-2013, 00:07

Şaka yapıyorsun herhalde? Şaka yapılabilecek bir konu bile değil !

arfy
07-02-2013, 00:11
arkadaşın üstüne gitmeyin , 80 milyon tane arabası , trafiğe çıktığında köprü dahil kapatılan vatandaşın üstünden geçen 300 araçlık konvoyla gezmediği için demiştir .. alışkın değildir adam gibi adam görmeye , arabasını görse yadırgıyor :)

onurdestan
07-02-2013, 01:28
atatürk tayyip yada herhangi birisi bir devlet başkanı bu arabaya binecek kardeşim ben 5 kasaya biniyorum sen s2000e öteki bilmemneye de bu adamlar bisikletlemi gezsin ? kim olursa olsun bir ülkenin başbakanının başına bişey gelse ülke için oluşacak kaos o dert olan mercedesle nasıl karşılaştırılır benim aklım ermiyor

Mr.K
07-02-2013, 02:11
arkadaşın üstüne gitmeyin , 80 milyon tane arabası , trafiğe çıktığında köprü dahil kapatılan vatandaşın üstünden geçen 300 araçlık konvoyla gezmediği için demiştir .. alışkın değildir adam gibi adam görmeye , arabasını görse yadırgıyor :)
+1 :icon_tup:

atatürk tayyip yada herhangi birisi bir devlet başkanı bu arabaya binecek kardeşim ben 5 kasaya biniyorum sen s2000e öteki bilmemneye de bu adamlar bisikletlemi gezsin ? kim olursa olsun bir ülkenin başbakanının başına bişey gelse ülke için oluşacak kaos o dert olan mercedesle nasıl karşılaştırılır benim aklım ermiyor

sen çok farklı yaklaştın be konuya :o

cabrioleter
07-02-2013, 02:23
sana 3x kömür bide eline turuncu ampüllü balon :)

abi bırakın kime ne anlatıyorsunuz ya, yaşını başını almış insanlar, dahaolgun olması gerekirken bizimmi onlara bu şekilde birşeyler anlatmamız olgun düşündürmemiz gerekiyor.

şuan askeri maaşla bile çalışamayan bir ülkede, adam sıcak yatağında yatsın diye 100lerce koruması beklerken ziyan olmuyorda Atamızın bir yadigarı çok koyuyor ya böyle insanlara..... işte oda bana koyuyor.

altına imzamı atarım..

doğru söze ne denir? :icon_tup:

PROMINENT
07-02-2013, 02:44
evet bunlar babadan oğula nesil.. babası belli olmaanlar; babası belli olmayanların askeri;sureti olmaktan gurur duyarlar.

Alperen-B
07-02-2013, 03:16

Sanırım sizi küçükken 3 kez havaya atmışlar 1 kez yakalayabilmişler. Belli ki
problemleriniz var.

Kimse çıkıp orda, burda, şurda Ulu Önder Atatürk hakkında kötü şekilde yorum
yapamaz! Şu hayatta herşeyi çıkara bağlamışsınız şu Adama bakında biraz insanlık,
adamlık öğrenin.

Maxi
07-02-2013, 06:01

sanirim bu 2013 un en ici bos, cahil cevabi olmaya aday?

koskoca ataturk
keske olsaydida lamboya, ferrariye binebilseydi.

Baran^
07-02-2013, 07:03

Ben senin ettiğin lafa tüküreyim.Senin ve senin gibilerin.

Rec.O
07-02-2013, 07:27

şu an kimin çoçuğu olduğun belli ise bunu Mustafa Kemal ATATÜRK'e Borçlusun dahada bişey yazmaya gerek yok sanırım.