Orijinalini görmek için tıklayınız : Yardım ? Trafik Sigortamızdan Gelen Ödeme Emri
Canblock
23-02-2013, 19:00
Herkese keyfili forumlar iyi akşamlar ,
Arkadaşlar başımıza gelen bir konuyu sizlerle paylasmak ve bilgi almak istedim. Vadeli sattıgımız bir araçı ödemesi bitmedigi icin satışını veremedik. Bu aracı bizden alan arkadaş alkollü iken kaza yapıyor ve kasko olmadıgı icin aracını kendisi yaptırıyor. Suç oranı da %100 sattıgımız araçta. Araç ve sigorta bize kayıtlı oldugundan sigortadan bize bir yazı geldi. Karşı tarafın hasarına binayen ödemiş oldugu 9500 TL 'yi bizden rica ediyor. 15 gün içerisinde ödenmezse mahkeme acılacagı vs.
Lütfen konu hakkında bilgili olan birisi varsa yada başından geçen birisi varsa yol göstersin. Şimdiden teşekkür ederim.
mechanic
23-02-2013, 19:18
inşallah bu size bir ders olmaz.
yasal olarak sen ödeyeceksin,
alabilirsen karşıdan almaya çalış.
alamazsan parayı öde , karşıdan almak için (sattığın) elinde olan deliller ile alacak davası aç.
Canblock
23-02-2013, 19:23
inşallah bu size bir ders olmaz.
yasal olarak sen ödeyeceksin,
alabilirsen karşıdan almaya çalış.
alamazsan parayı öde , karşıdan almak için (sattığın) elinde olan deliller ile alacak davası aç.
Çözemedegim olay zorunlu trafik sigortası neden var ? Karşı tarafı magdur etmeme acısından degilmi ? Yada söyle söyleyeyim , yaptırdıgım sigortanın ne anlamı oluyor ben ödeyecek olduktan sonra. Alkolün cezası zaten ayrıyeten kesiliyor , ehliyete el konuluyor.
mechanic
23-02-2013, 19:34
Çözemedegim olay zorunlu trafik sigortası neden var ? Karşı tarafı magdur etmeme acısından degilmi ? Yada söyle söyleyeyim , yaptırdıgım sigortanın ne anlamı oluyor ben ödeyecek olduktan sonra. Alkolün cezası zaten ayrıyeten kesiliyor , ehliyete el konuluyor.
ooooo hocam naptın sen :)
alkollu iken kaza yapılırsa %100 suçludur. kanun gereği. sigorta da alacaklı olur.
kasko da aynı, alkollü iken kuruş ödemezler.
onursumer
23-02-2013, 19:58
kazaya karışan kişinin siz olmadığınızı kanıtlayabiliyorsunuzdur büyük ihtimalle kaza raporu vs gibisinden
büyük ihtimalle siz o parayı odeyip o kişiye bu kanıtlarla dava açmanız gerekebilir
karşı tarafı madur etmeyıp onarımını yapıyor.
kesılen faturayıda sızın aractakı surucu alkollu oldugu ıcın sızden talep edıyor alkollu olmasaydı sıkıntı olmazdı acıkcası.
Canblock
23-02-2013, 20:11
kazaya karışan kişinin siz olmadığınızı kanıtlayabiliyorsunuzdur büyük ihtimalle kaza raporu vs gibisinden
büyük ihtimalle siz o parayı odeyip o kişiye bu kanıtlarla dava açmanız gerekebilir
son çare bu gibi gözüküyor.
GokhanRS
23-02-2013, 20:14
malesef alırlar sizden. aracın satışı halâ sizdeyse parayı ödemezlerse alın aracı derim ben.
huseyinturk
23-02-2013, 23:59
Parayı siz ödeyeceksiniz öyle yada böyle. Ama satışı sizde aracın elinizde kozunuz var karşı taraftan güzellikle rica edersiniz ***** mevlayı, olmadı uğraşırsınız biraz ama arabayı komple alırsınız.
Zaten araci yaptrms sattignz kisi odemesni solersnz odenezse alirsnz araci satar siz odersnz..
burada bir sacmalik yokmu sizce?
kazayi kim yapti?
a- araba gitti kendi kendine vurdu
b- aracin ruhsat sahibi
c- araci kim kullaniyorsa o
d- hicbiri
o araci calan hirsiz gidip alkollu kaza yapsa ne olacakti?
yada ben araci arkadasima verdim
gitti alkollu kaza yapti?
her turlu her senaryoda ben aracin icinde bile degilim
neden parayi ben oduyorum?
oyle yada boyle
kim araci alkollu kullanip carptiysa o odesin
olmuyormu boyle?
sürücü ödemediği taktirde araca el koyabilirsiniz
darkmoon
24-02-2013, 07:55
Trafik kuralları belli yapılan işlemde doğru bence.
B.4- Zarar Görenlerin Haklarının Saklı Tutulması ve Sigortacının İşletene Rücu Hakkı
Sigorta sözleşmesinden veya sigorta sözleşmesine ilişkin kanun hükümlerinden doğan ve tazminat yükümlülüğünün kaldırılması veya miktarının azaltılması sonucunu doğuran haller zarar görene karşı ileri sürülemez.
Ödemede bulunan sigortacı, sigorta sözleşmesine ve bu sözleşmeye ilişkin kanun hükümlerine göre, tazminatın kaldırılmasını veya azaltılmasını sağlayabileceği oranda sigorta ettirene rücu edebilir.
Sigorta ettirene başlıca şu nedenlerle rücu edilir:
a) Tazminatı gerektiren olay, işletenin veya eylemlerinden sorumlu olduğu kişilerin kasdi bir hareketi veya ağır kusuru sonucunda meydana gelmiş ise,
b) İşleten, yetkili makamlardan izin almaksızın düzenlenen bir yarış için Karayolları Trafik Kanunu uyarınca yapılması gereken özel bir sigortanın yapılmamış olduğunu biliyorsa veya gerekli özeni göstermesi halinde bilebilecek durumda ise,
c) Tazminatı gerektiren olay, aracın Karayolları Trafık Kanunu hükümlerine göre gereken ehliyetnameye sahip olmayan kimseler tarafından sevkedilmesi sonucunda meydana gelmiş ise,
d) Tazminatı gerektiren olay, işletenin veya eylemlerinden sorumlu olduğu kişilerin veya motorlu aracın hatır için karşılıksız olarak kendilerine verilen kişilerin uyuşturucu veya keyif verici maddeler almış olarak aracı sevk ve idare etmeleri esnasında meydana gelmiş veya olay, yukarıda sayılan kişilerin alkollü içki almış olmaları nedeniyle aracı güvenli sürme yeteneklerini kaybetmiş bulunmalarından ileri geliyorsa,
e) Tazminatı gerektiren olay, yolcu taşımaya ruhsatlı olmayan araçlarda yolcu taşınması veya yetkili makamlarca tesbit edilmiş olan istiab haddinden fazla yolcu veya yük taşınması veya patlayıcı, parlayıcı ve tehlikeli maddeleri taşıma ruhsatı bulunmayan araçlarda, bu maddelerin parlama, tutuşma ve infilakı yüzünden meydana gelmiş ise,
f) Sigorta ettirenin, rizikonun gerçekleşmesi halinde, B.1 maddesinde belirtilen. yükümlülükleri yerine getirmemesinden dolayı zarar ve ziyan miktarında bir artış olursa,
g) Tazminatı gerektiren olayın aracın çalınması veya gaspedilmesi sonucunda olması halinde, çalınma veya gaspedilme olayında işletenin kendisinin veya eylemlerinden sorumlu olduğu kişilerin kusurlu olduğu tespit edilirse.
dietpepsi
24-02-2013, 09:41
bnece aracını o sattıgın kişiden geri al
sen o parayı odersın o adamdanda alamazsın
sen arabanı al geri
Tek bi sekilde para odemezsiniz , kaza yapan arkadas kaza sebebini alkolden olmadigini ispatlar ise odemezsiniz. Hangi sigorta sirketi Pm atabilirmisiniz ?
darkmoon
24-02-2013, 12:07
Tek bi sekilde para odemezsiniz , kaza yapan arkadas kaza sebebini alkolden olmadigini ispatlar ise odemezsiniz. Hangi sigorta sirketi Pm atabilirmisiniz ?
Alkolden olmadığını nasıl tespit edebilir yada tam tersi kazanın alkolle yapıldığı nasıl tespit edilir ya kaza olay yerine polis ekibi gitmişdir ve tutanak sırasında alkolmetre ile alkolü ölçülmüşdür yada kaza yapan arkadaş yada arabadakilerden biri yaralanmışdır tedavi için hasteneye gittiklerinde tutanak gereği gene orda kanından yada makineye üfleterek bakmışlardır.. bu ikisininde rededetmesine imkan yok.. zaten sigorta şirketinin elinde bu dayanaklardan biri olmasa para istemez kanımca..
GokhanRS
25-02-2013, 08:59
burada bir sacmalik yokmu sizce?
kazayi kim yapti?
a- araba gitti kendi kendine vurdu
b- aracin ruhsat sahibi
c- araci kim kullaniyorsa o
d- hicbiri
o araci calan hirsiz gidip alkollu kaza yapsa ne olacakti?
yada ben araci arkadasima verdim
gitti alkollu kaza yapti?
her turlu her senaryoda ben aracin icinde bile degilim
neden parayi ben oduyorum?
oyle yada boyle
kim araci alkollu kullanip carptiysa o odesin
olmuyormu boyle?
üstad aracın çalınırsa çalıntı ihbarı verirsin kurtulursun çıkacak sorunlardan. ama gönül rızası ile verdiğin araçla ilgili olaylardan malesef sende sorumlu oluyorsun. sen sigortaya ödersin ancak o parayı aracı verdiğin kişiden dava açarak zaten tahsil edebilirsin. yani sigorta kanunları kullanıyor hakkını istiyor senden. sende aynısını yapıp hakkını aracını verdiğin kişiden isteyebilirsin. senin aracı başkasına vermen sigortanın sorumluluğunda değil. sigorta seni tanır sende aracı verdiğin kişiyi tanırsın şeklinde olay.
Alkolden olmadığını nasıl tespit edebilir yada tam tersi kazanın alkolle yapıldığı nasıl tespit edilir ya kaza olay yerine polis ekibi gitmişdir ve tutanak sırasında alkolmetre ile alkolü ölçülmüşdür yada kaza yapan arkadaş yada arabadakilerden biri yaralanmışdır tedavi için hasteneye gittiklerinde tutanak gereği gene orda kanından yada makineye üfleterek bakmışlardır.. bu ikisininde rededetmesine imkan yok.. zaten sigorta şirketinin elinde bu dayanaklardan biri olmasa para istemez kanımca..
şöyle açıklayayım , mahkeme bilirkişi karar verir . diyelim ki yol buzlu kaydınız ve araca vurdunuz kusur sizde ve alkolde var . kaza ile aracın sahibinin alkollu olması ile herhangi bir bağ bulunmaması gerekmekte.şöför alkollu oldugunu reddetmiyor alkollu oldugu kesin olsa bile ana sebep yolun buzlu olmasıdır. burda bilirkişi raporuna göre karar veriliyor genelde .
darkmoon
25-02-2013, 14:04
şöyle açıklayayım , mahkeme bilirkişi karar verir . diyelim ki yol buzlu kaydınız ve araca vurdunuz kusur sizde ve alkolde var . kaza ile aracın sahibinin alkollu olması ile herhangi bir bağ bulunmaması gerekmekte.şöför alkollu oldugunu reddetmiyor alkollu oldugu kesin olsa bile ana sebep yolun buzlu olmasıdır. burda bilirkişi raporuna göre karar veriliyor genelde .
dediğinizin bu kazayla bir ilgisi yok kaldıki yukarda trafik sigortası maddesinde gayet açık seçik beyan etmişler "aracı sevk ve idare etmeleri esnasında meydana gelmiş veya olay, yukarıda sayılan kişilerin alkollü içki almış olmaları nedeniyle aracı güvenli sürme yeteneklerini kaybetmiş bulunmalarından ileri geliyorsa,"
burda kaza demiyor dikkat edin sigortanın algılaması sevk yada idare sırasında meydana gelmiş olay aracı güvenli sürme yetiklerini kaybetmiş bulunmalarında diyor..
bu yazı sigorta şirketini her halukarda kurtarır tamamen çünkü ucu açık bir yazı nereye çeksen oraya gider yeterki alkollü ol.. sen buzlu yol etkenlerinden dolayı kaza yap ama alkollü ol trafik sigortası alkollü olduğundan güvenli sürememiş aracı sevk ve idareyi alkolden dolayı doğru yapamamış diyebilir..
bunu ispatta edemessiniz ben doğru sürdüm diye.. neticede belli yasal promil sınırını aşmışsanız olay bitmişdir.. birde karşı tarafda alkollü olduğunuza dair trafik yada hastaneden belgede varsa bilir kişi falanda hak getire sizi haklı görmesi ancak mucize olur.. :)
dediğinizin bu kazayla bir ilgisi yok kaldıki yukarda trafik sigortası maddesinde gayet açık seçik beyan etmişler "aracı sevk ve idare etmeleri esnasında meydana gelmiş veya olay, yukarıda sayılan kişilerin alkollü içki almış olmaları nedeniyle aracı güvenli sürme yeteneklerini kaybetmiş bulunmalarından ileri geliyorsa,"
burda kaza demiyor dikkat edin sigortanın algılaması sevk yada idare sırasında meydana gelmiş olay aracı güvenli sürme yetiklerini kaybetmiş bulunmalarında diyor..
bu yazı sigorta şirketini her halukarda kurtarır tamamen çünkü ucu açık bir yazı nereye çeksen oraya gider yeterki alkollü ol.. sen buzlu yol etkenlerinden dolayı kaza yap ama alkollü ol trafik sigortası alkollü olduğundan güvenli sürememiş aracı sevk ve idareyi alkolden dolayı doğru yapamamış diyebilir..
bunu ispatta edemessiniz ben doğru sürdüm diye.. neticede belli yasal promil sınırını aşmışsanız olay bitmişdir.. birde karşı tarafda alkollü olduğunuza dair trafik yada hastaneden belgede varsa bilir kişi falanda hak getire sizi haklı görmesi ancak mucize olur.. :)
Emsal dökümanlar bende vardı , bulabilirsem paylaşırım . kazanın alkolden dolayı gerçekleşmediğini ispatlamak mümkün . demek istediğim bu . burda sigorta şirketinin maddeyi uygulaması doğru ancak bu uygulamayı bozacak mahkeme - bilirkişidir .
s2kfreak
25-02-2013, 17:44
en buyuk hatan bence kagıt uzerıne dokmemendı ısı neyse 9500 tl yı aracı vadelı verdıgın kısıden ıste vermezse aracını gerı cek sımdıye kadar odedıgıyle karsılamıs gıbı olursun gecmıs olsun tekrar
freelife
25-02-2013, 18:58
yakında zaten buna önlem olsun diye almanyadaki gibi olur , ruhsat sahibi dışında kullananlar içinde ayriyetten sigorta ödemeye başlarız . geçmiş olsun işiniz baya zor görünüyor..