Giriş

Orijinalini görmek için tıklayınız : Motordan-Şarj Dinamosundan Gelen ÇIT ÇIT Sesi

tuzemen
24-02-2013, 21:42
Herkese selamlar;

2004 model citroen c2 1.4 hdi aracımda cuma günü başlayan bugün etkisi daha çok hissettiren bir "ÇIT ÇIT" sesi var.rölantideyken cam açıkken bir çıt çıt sesi duydum.kaputu açtığımda sesin şarj dinamosunun ordan(motorun sağından) geldiğini farkettim.gaza bastıkça vites attıkça ilerledikçe devam ediyor bu ses.yani belli bir aralığı yok.cumartesi günü herhangi bir ses yoktu.bu akşam ise çalıştırdığımda sesi gene yapmaya başladı.dikkatimi çeken bir diğer nokta ise klimayı açtığımda bariz yapması.bazen 1 dakika sonra geliyor bu ses bazen 4-5 saniyede bir.sorun ne olabilir?gerçi yarın sanayiye uğrayacağım ama sorunun ne olduğunu merak ettim.

berk34
24-02-2013, 21:55
Suan bizde oyle bir sesle ugrasiyoruz . Arac tdci cmax 180 bin kmde. Birkac yere gosterdik egzantrik falan dediler. Yakit tuketimi , performans falan olumsuz hicbirsey yok ama bizde ses 80-100 den sonra kesiliyor . Ozellikle ilk uc viteste geliyor.

tuzemen
24-02-2013, 22:03
benim araç daha 40binde.internette araştırdım biraz, şarj dinamosu içindeki rulmanlarda-bilyelerde sorun vardır diyen var, v kayışının değişmesi gerekir diyen var.egzantrik diyince şaşırdım biraz.o kadar ciddi bir sorun olabilir mi bende ki?sanki + ile - kutuplu kabloları birleştirince çıkan ses gibi "çıt çıt" diye bir ses çıkıyor şarj dinamosunun ordan..

berk34
24-02-2013, 22:08
Acikcasi bende pek bilmiyorum . Babamin arabasinda var , o birkac yere gostermis . Enjektor falan diyen olmus bikac yer motoru acip bakmak gerekir demis. Belki bizdeki sorun farklidir yani, ama cit cit sesi var bizde de . Konuyu takip edeyim , faydali olur belki.

fsunnetci
24-02-2013, 22:30
şarz dinamosundan geliyor o ses eğer gaz verdikçe artmıyorsa ve sabit ise ses büyük ihtimal dinamo bnmde başıma geldi ama herzmn yapmıyor o sesi sende devamlı mı oluyor

tuzemen
24-02-2013, 22:44
aynen şarj dinamosunun ordan geliyor.gaz verdikçe artmıyor aslına bakarsanız ne zaman çıt sesinin çıkacağıda belli olmuyor.bazen 5-10 saniyede bir bazen 1-2 dakikada bir yapıyor.yani her zaman yapmıyor.fakat bugün akşam farkettim klimayı açtığım zaman bariz yapıyor.

tuzemen
25-02-2013, 11:37
bugün ısparta'da tanıdık bir tamirciye gittim.usta baktı baktı ve sesin klima kaprisi(sanırım böyle yazılıyor)'nden geldiğini söyledi.yani ses şarj dinamosundan değil şarj dinamosunun altından geliyormuş.klima kaprisi dedikleri şey klima devreye girdiğinde dönmeye başlıyor.klimayı ısının sadece cama gideceği bölüme aldığımızda a/c butonuda otomatikman açılıyor ve kapanmıyor.dolayısıyla ses bu yüzden oluyormuş.diğer modlara alıp a/c yi kapattığımda ise ses kesiliyor.klima kapalıyken ise ses gelmedi şimdiye kadar.usta sesin normal olduğunu söyledi.dediğine göre v kayışında, trigerde, şarj dinamosunda vs. bir sorun yokmuş.herhangi bir bilyede rulmanda sorun olamaz mı dedim öyle bir sorun olsa takur tukur ses gelir dedi.şimdilik bir sorun yok gibi gözüküyor.ama ankara'ya gider gitmez yetkili servis'e göstermeyi planlıyorum..

yardımcı olan herkese teşekkürler.