PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Devrim'in (otomobil) kaportacısı konuştu

SONE-R
27-02-2013, 12:01
Türkiye’de üretilen ilk yerli araba ‘Devrim’in yapımında kaportacı olarak çalışan 81 yaşındaki Ahmet Yılmaz, “Yerli araba yapamamamızın ızdırabını duyuyorum” dedi.

http://www.hurriyet.com.tr/_np/8380/19398380.jpg

Türkiye’de dönemin Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel’in isteği üzerine başlatılan ilk yerli otomobil projesi olan Devrim otomobillerinin yapımında çalışan ve kaportalarına şekil veren işçilerden Ahmet Yılmaz, yerli araç üretilmemesinden dolayı büyük bir üzüntü duyduğunu söyledi. Dönemin rakamlarıyla 1 milyon 400 bin TL’ye mal olan ve 4.5 ayda bitirilen Devrim arabasının üretim aşamasında ve sonrasına yaşananları anlatan kaportacı Ahmet Yılmaz, şöyle dedi:

"KAPORTASINA ÇEKİÇ SALLADIM"

“60 ihtilalinde Cemal Gürsel istedi. Mühendis ve müdürler de ‘yapacağız’ dedi ve süreç başladı. Devrim arabalarında çalıştım, kaportasına çekiç salladım. Eskişehir’de Madeni Levhalar Şubesi’nin kontrolü altında eski bir santral binasını atölye haline getirilmişti. Yaklaşık 80 kişi çalışıyorduk. Devrim’in yapılması sürecinde hiç kimseyi bu atölyeye sokmuyorlardı. Yabancı arabaların teknik resimleri çizildi. O atölyede, öyle mühendisler, müdürler gördüm ki, onlara bugün de minnet borcum var. Ülkesini çok seven insanlardı.”

“BENZİNİN NEDEN BİTTİĞİNİ KİMSE ANLAYAMADI”

Devrim arabalarının üretiminden vazgeçilmesini bir türlü anlayamadığını vurgulayan eski kaporta ustası Ahmet Yılmaz, Devrim’in üretilmesi ardından Ankara’da TBMM bahçesinde karşılaştıkları talihsiz olayın, ekibe büyük bir mutsuzluk yaşattığını anlattı. Dönemin Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel’in 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda tören alanına götürecek olan Devrim’in benzinin bitmesini bugün bile anlayamadığını ifade eden Yılmaz, şunları söyledi:
“Biz bir Devrim arabası yapmışız ve araba Ankara’ya gitmiş ve bu süreçte arıza bile yapmamış. Devrim’i kullanılan şoför, benim postabaşımdı. Onun emrinde çalışıyordum. Adı da Zeki Sargınoğluydu. Kendisine şunu sordum. ‘TBMM’ye gittiniz ama nasıl oldu da araba arızalandı?’ Bana dedi ki; ‘Hayatımızda görmediğimiz iltifatı, Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel’in huzurunda gördük. İkramlar hazırlandı. Her şey mükemmeldi. Ancak, sonrasında ya denildiği şekilde benzini koymayı unuttuk ya da benzine herhangi bir suikast oldu benzin depomuz boşaldı’ diye anlattı. Devrim arabaları yapıldığında çok mutlu olmuştuk ama sonrasında hüsrana uğradık” dedi.

“İÇİMDE HALA IZDIRAP VAR”

Devrim arabalarının devamı gelmemesinden büyük üzüntü duyduğunu vurgulayan Yılmaz; sözlerini şöyle sürdürdü:
“İçim, bugün de kanıyor, yarın da kanayacak. Bir gün oğlumun işyerinde çalışanların işi savsaklamalarına kızdım. ‘Hava almak’ için dışarı çıktım. Sokakta, simsiyah, pırıl pırıl bir Japon arabası duruyordu. O arabaya baktım, ağlamamak için kendimi zor tuttum. 1945’te iki atom bombası maruz kalan, hürriyetini Amerika’ya bağlayan Japon milleti uyanıyor ve dünyaca ünlü bir araba üretiyor. Güney Kore’de Endonezya’da araba yapıyor ama biz yapmıyoruz. bunun ızdırabını hissediyorum. Biz bir Devrim arabası yapmışız, devamını getiremiyoruz. Yerli araba yapamamamızın ızdırabını duyuyorum.”

Devrim'in kaportacs konutu - Hrriyet Ankara Anasayfa (http://www.hurriyet.com.tr/ankara/22696930.asp)

mechanic
27-02-2013, 12:15
geçti Bor'un pazarı, sür eşşeği Niğde'ye. Deyim.

fkocak
27-02-2013, 12:16
şimdi çok farklı olabilirdi yerli otomobil serüvenimiz. ama belkide bir daha asla elimize geçmiycek bir fırsat tepilmiş. filmi vardı heralde arabanın çalışmadığı sahnesinin izlemiştim sadece. çalışmadıysa bakılır edilir en geç anlaşılır eğer benzinin bittiği ilk etapta anlaşılmadıysa bile. hemen kestirip atmak ( yanlış veya eksik de biliyor olabilirim) dar fikirlilik mi desem daha ağır ifadeler mi kullansam bilemedim. belkide çok iyi bir gelecek yok edildi diye düşünüyorum çok mu iyimserim yoksa

Faruk'S
27-02-2013, 12:17
Acikcasi onyargi ile yaklasarak benzin konusunda suikast olduguna inaniyorum..

Bu ulkede neler neler olmus.Bu cok mu..Elbette altinda birseyler vardir ama herkes yorulmus artik.Kimse ugrasmak istemiyor bazi seyleri gun yuzune cikarmaya..

Ne diyim yukselisimizde gozu olanin gozu ciksin..Allah bu millete guc ve kudret versin..

d3n1s
27-02-2013, 12:18
o benzin muhabbetini bir türlü anlamıyorum ya neyse, işin içinde bambaşka hesaplar, oyunlar vardır illa ki.

sasuta
27-02-2013, 12:23
Yanlış bilmiyorsam benzin bittiği için direk kesilip atılmamış, belli bir süre üretimi yapılmış ama ondan sonra neden devam edilmemiş onu anlamıyorum işte....

d3n1s
27-02-2013, 12:24
Yanlış bilmiyorsam benzin bittiği için direk kesilip atılmamış, belli bir süre üretimi yapılmış ama ondan sonra neden devam edilmemiş onu anlamıyorum işte....

hepi topu 3 tane üretilmiş zaten. İkisi Ankara'ya gitmiş. O Olaydan sonra üretime devam edilmedi diye biliyorum ama?

saqwert
27-02-2013, 12:26
zamanında uçak üretmişiz üretmekle kalmayıp satmışız yine forumdan edinip sonradan araştırdığım bi konu vardı hayalet uçağı tasarlayıp tasarlamakla kalmayıp yağıp uçurmuşuz ama iyi aile çocukları sağolsun ülkemizin ilerlemesini istememişler.

arfy
27-02-2013, 12:28
alakasız yere 1-2 gündür , ula herkes araba üretiyor biz nasıl üretemiyoruz diyordum... sonra samanı bile ithal ettiğimiz aklıma geldi ...

d3n1s
27-02-2013, 12:29
zamanında uçak üretmişiz üretmekle kalmayıp satmışız yine forumdan edinip sonradan araştırdığım bi konu vardı hayalet uçağı tasarlayıp tasarlamakla kalmayıp yağıp uçurmuşuz ama iyi aile çocukları sağolsun ülkemizin ilerlemesini istememişler.

O konuyu hiç deşme, 30lu yıllarda rüzgar tünelimiz varmış, dünyada hepi topu 3-5 tane tam kapasiteli rüzgar tüneli varken biri bizdeymiş. Atam çok ileri görüşlüymüş de işte, vefatı bazılarının ekmeğine yağ sürmüş.

CGR328
27-02-2013, 12:30
Devrim otomobillerinden çok asıl iç kanattırcak olay şu o dönemlerde şu anda Türk traktör fabrikasının oldugu fabrika uçak fabrikasıymış otomobil her zaman yapılırdı uçak teknolojimiz olsaydı herşey çok farklı olurdu

Emre İlbi
27-02-2013, 18:23
alakasız yere 1-2 gündür , ula herkes araba üretiyor biz nasıl üretemiyoruz diyordum... sonra samanı bile ithal ettiğimiz aklıma geldi ...

:icon_tup:

Doğru söze ne denir ki...

konunun özü sanırım ;

TWPigjggZ3U

link : DEVRİM ARABALARI - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=TWPigjggZ3U)

ANCAMARO
27-02-2013, 18:42
Sanayi köşelerinde bile 3 5 özgün araba çıkarabiliyorken,dünyanın en önemli markalarını biz montajlıyorken,dünya pazarında merkezi bir yerde iken. Neden karşı çıkılır neden üretilemez merak ediyorum. Mantıklı bir açıklama yapabilirseniz gerçekten merak ediyorum

ErayCerit
28-02-2013, 02:10
Sanayi köşelerinde bile 3 5 özgün araba çıkarabiliyorken,dünyanın en önemli markalarını biz montajlıyorken,dünya pazarında merkezi bir yerde iken. Neden karşı çıkılır neden üretilemez merak ediyorum. Mantıklı bir açıklama yapabilirseniz gerçekten merak ediyorum

bkz: Bir üstteki post.

BuRaK_eFe
28-02-2013, 02:23
kaderi değiştiren teneke benzin olsa belki şuan tr de ne araçlar üretiliyordu

chatlaxs
28-02-2013, 03:19
keşke şöyle bişey olsaymış

http://radorecdn.bobiler.org/upload/all/184/cemal_gursel_ilk_turk_arabasi_devrim_ben_184194202 .jpg

NickHaulden
28-02-2013, 09:10
Benzin'i yok diye bi araba üretimden mi kalkar arkadaş :mad::mad:

thedevil
28-02-2013, 10:06
hollandalılar bize uçak siparişi vermiş :D hahahahaha vay a.k ya..... siparişi reddeden işletmeler bakanının kızları yanımda onlar bile kızıyor a.k........ ( tamam kızlar sakin olun nede olsa babanızdır)

poseidon
28-02-2013, 11:31
O benzinin neden bittiğini bir de Koç ailesine sormak lazım aslında.
Devrim üretilirken karşı çıkan grubun başında Koç ailesi geliyormuş ve Türkiye'de araba üretilemeyeceğini savunuyorlarmış.
İşin garibi bu olaydan 5 sene sonra Koç-Ford ortaklığıyla ford şasisi üzerine Anadollar üretildi ve tüm türkiyeye satıldı.

Daha da ilginç bir konu. % 100 Türk sermayesi/Türk emeği ve % 100 Türk hammaddesi ile üretilen Devrim arabalarından bir tanesi hala çalışır durumdadır, 17 bin kilometre yapmıştır tık etmeden ve Eskişehir TÜLOMSAŞ bahçesinde, özel bir camekanda sergilenmektedir.

Tabi Koç Ailesi için söylenilenler hiçbir zaman kanıtlanamadı ve biz de varsayımlar üzerine konuşuyoruz.
Kimsenin günahını almak istemem onun için genel konuşayım.
Allah bu ülkenin önüne taş koymak isteyenlerin ayağını çukurdan kurtarmasın.

semavi
28-02-2013, 11:58
Türkiye için yerli otomobil yapmak çocuk oyuncağı teknik olarak... Mesele o marka değerini sağlayarak yatırımın kendini kurtarabilmesi...

Yoksa zaten bir sürü montaj fabrikamız var, gerekli tecrübelerimiz artık mevcut.

Ama bu yatırımı sadece yerli satışlarla çıkartabilir miyiz? Peki satmaya kalktığımızda nasıl algılanır bu ürün? İran otomobili muamelesi görürse?

Yani, şuan için popüler söylemler bunlar... İçten yanmalıda biraz geç kaldık... Belki elektriklide, belki alternatif enerjililerde...

aydogdu1453
28-02-2013, 17:24

Ben bu söze amin derim.

Koç olsun Sabancı olsun bu firmalar bu ülke için büyük tehdit.Adamların girmediği ihale yok.Ulan o para nerden geliyor.Sen ne kadar vergi veriyon da ortaklıkla ihaleye giriyon.

Devlet KOÇ-SABANCI ortaklarına kesinlikle teşvik tanımamalı.Özellikle TOFAŞ'a. İçimizdeki hayinler sayesinde zenginler bugün.Çok çalıştıklarından falan değil.

TigeR
28-02-2013, 17:37
o değilde benzin yoksa bi dahaki sefere katmak bu kadar mı zordu arkadaş

spree1903
28-02-2013, 18:13

Devlet Koç'a bu işe gir sana destek vereceğiz demişti.Kendi otomobilimizi üret hertürlü desteği vereceklerini söyledi.Ancak bu işler kolay değil.Sen eğer bu piyasaya el atacaksan vw bmw mercedes seat fiat gibi firmalarla yarısacaksın ve tabiki en az onlarin piyasaya sunduğu araclar kadar bir otomobil ile piyasa girmen gerekli.Koç ise bu riski göze alamadı.

semavi
28-02-2013, 18:33
Türkiye'nin araç yapma sorunsalı aracın üretim bandından çıkıp amblemi yapıştırılmasına dek tamamen çok kolay bir denklem.... Mesele o armanın "ahmet" yada VW olması...

Bugün Fordun dizeli rezalet, Volvo ise muhteşem motorlar yapar mantığıyla s40 alıp ona buna "volvo bu, dandik "fort" değil" diyen bir çok kullanıcı var...

"marka değeri"....

Not:En son armanın yapıştırıldığını varsayalım :)

Mivec_4G63
28-02-2013, 20:24
Bir bakan yakın zamanda açıklama yapmıştı, türkiyede rulman üretilmiyor dışarıdan alıyoruz çünkü daha ucuza geliyor. Bu kafayla gidersek değil araba bir rulman bile üretemeyiz.

mcy
28-02-2013, 20:41
O benzinin neden bittiğini bir de Koç ailesine sormak lazım aslında.
Devrim üretilirken karşı çıkan grubun başında Koç ailesi geliyormuş ve Türkiye'de araba üretilemeyeceğini savunuyorlarmış.
İşin garibi bu olaydan 5 sene sonra Koç-Ford ortaklığıyla ford şasisi üzerine Anadollar üretildi ve tüm türkiyeye satıldı.

Daha da ilginç bir konu. % 100 Türk sermayesi/Türk emeği ve % 100 Türk hammaddesi ile üretilen Devrim arabalarından bir tanesi hala çalışır durumdadır, 17 bin kilometre yapmıştır tık etmeden ve Eskişehir TÜLOMSAŞ bahçesinde, özel bir camekanda sergilenmektedir.

Tabi Koç Ailesi için söylenilenler hiçbir zaman kanıtlanamadı ve biz de varsayımlar üzerine konuşuyoruz.
Kimsenin günahını almak istemem onun için genel konuşayım.

koç ailesinin bu memlekete bir dünya kötülüğü var. medyadan bir abimin anlattıklarını derlerim bir gün buraya yazarım.

stlegal
28-02-2013, 22:12
koç ailesinin bu memlekete bir dünya kötülüğü var. medyadan bir abimin anlattıklarını derlerim bir gün buraya yazarım.

Eskiler bizim anne babalarimizin anlattiklari koc urunleriyle ilgili kabus gibidir koc ailesi sabanci ailesi gibi firmalar turkiyenin onundeki en buyuk engelleri cikarmis arzularina gore imalat yapmis firmalardir ..

_FrKn_
28-02-2013, 22:22
Solda rahmi koç
Sağda david rockefeller.
kim olduklarından bahsetmicem.
http://i.imgur.com/e9LY3Bl.jpg
şaka maka bizim onlarca sayfa yazıp çizdiğimiz milletin ağzına sakız ettiği ama bu konuda dahil burda milletin okuyup sinirlendiği sızlandığı herşeyin ana sebebi olan şeyleri barındıran konu kapanmasaydı keşke.gerçi haklı bi sebebi vardır.sonuçta o konudaki yazılanlardan ve bunun sonucunda çıkan mahkemelik olaylarla vs.adminler uğraşıyormuş. cnnturk'un osman pamukoğlu'nu yayına çıkartamadığı bir ortamda öyle bi konunun forumda barındırılması da beklenemez tabi.konu illuminati konusuydu bu arada bilmeyip merak edenler için yazayım.

Ha birde devrim arabasının yanı sıra nuri demirağ ve türk uçakları var.merak edenler araştırsın.

Cagrii
28-02-2013, 22:23
o değilde benzin yoksa bi dahaki sefere katmak bu kadar mı zordu arkadaş

katılıyorum . Yaptırmadılar demekki mimlendi artık bikere