PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Gerçekleştirilirse Aracı olan herkes 20 TL ödeyecek ! Hırsızlıkların Önüne Geçilecek

Faruk'S
04-03-2013, 09:47
Araçların çalınmasını önlemek amacıyla yapılan araştırma sonucunda bakanlığa sunulan rapor onaylandı.. 17 milyon araca çip takılacak…

Taslağa göre, araçların ön camına barkod, plakasına da çip takılacak.
Emniyet tarafından sağlanancak uygumalayla, araç hırsızlıklarının da önüne geçilecek.
Projenin hayata geçmesiyle araçlar, karayollarında an be an takip edilecek.

Araç sahiplerinden bazıları uygulamaya olumlu bakarken, bazıları ise ‘An be an takip edilmek hoş bir durum’ değil diyerek soğuk baktı.
Düzenlemenin zorunlu olup olmayacağı ise henüz netleşmedi.
Yeni plakalar da vatandaşlara yaklaşık 20 TL’ye mal olacak..

punto_multijet
04-03-2013, 09:50
calan adam plakayı sokemicek sanki :D enteresan işler bunlar

DetailEF
04-03-2013, 09:50
Al bir de burdan yak ! Hırsızları adalet ile kontrol altına alamıyor, kalkmış çip takacak izleyecek telekulağa bak işgüzara bak sen hele ! Kendine tak sen o çipi yarım akıllı ol android şerefsiz..

mehmetRS
04-03-2013, 09:51
plakayıda söker camdaki etikedide.. gizli bir yere takılmadıkca işin çözümü zor gibi görünüyor..

emirarslan34
04-03-2013, 09:52
babası trafikte calısan gecler napcak farz et karaköye gidiyor bu gecler :D açın bu genclerin önünü :D bi yandan iyi bi yandan kötüymüş be özellikle biz gazcı adamlar icin. otobanda yarışıyorlar pat plakalar verilde hoppp el ense :/

burkaykalyon
04-03-2013, 09:53
Mühürsüz APP plaka işi yaş o zaman.. :D

mechanic
04-03-2013, 09:54
gene gerizekalı bir uygulama fikri. bu kadar salak bşr araya nsıl gelmiş çok merak ediyorum.

by_performance
04-03-2013, 09:54
eskiler kilit dost içindir demişler ama hadi hayırlısı olsun.

fkocak
04-03-2013, 09:56
mantıken güzel ama plakaya takınca bi işe yaramayacaak. araç sahibi kafasına göre takılsın istediği yere taksın çipi olsun bitsin

Low-Rider
04-03-2013, 10:03
arabayı çalan adam onumu düşünür ya ,zaten parçalıyorlar kırar camı söker atar oldu bitti

iynn-RS
04-03-2013, 10:04
muhurlu app out

çipsiz app in

FK.Sub
04-03-2013, 10:10
Bütün dertlerimiz bitti sıra buna geldi.Türkiyeyi bbg evine çevirdiler zaten.

halilcan9455
04-03-2013, 10:12
adam 1 gecede aracı 1001 parçaya bölüp kargoya veriyor.devlette ön cama barkod koysun.
bu olaya gülünür vallaha.

TanerErbay
04-03-2013, 10:13
cok sacma,

emniyet bu cipten takip ederek bize bol bol ceza yollar artik

hirsizi kilit ile engelliyemezsin, hirsizi ve sebekeyi yok etmen gerekirken

_driver_
04-03-2013, 10:13
Bütün dertlerimiz bitti sıra buna geldi.Türkiyeyi bbg evine çevirdiler zaten.

eline sağlık:icon_tup:

Maxi
04-03-2013, 10:16
sanırım yanlış düşünüyorsunuz
her chip takılan şey GPS gibi uydu ile takip edilebilir olmaz

örnek hgs etiketi gibi birşey düşünün
sizin aracınıza ve plakanıza bir numarası olan etiket verildi diyelim

plakanızda bu numara olan chip var
ayrıca ön camınızda gene aynı numara kayıtlı olan bir etiket yapıştırılı

şimdi arabanız çalındı diyelim..

hırsız bu chipleri söktü eyv
ama yerine birşey takmak zorundaki polis çevirmesine yakalanırsa geçsin değilmi ?

yani polis bu plakadaki ve ön camdaki chipi bir şekilde elindeki cihazla kontrol edebilecek heralde

chip yoksa sıkıntı
chip başka numara ise gene sıkıntı
chipin aynısını copyalaması lazım o da sıkıntı ? çalıntı ihbarı var

hatta araç köprü ve tem gişelerinden geçerken bile kontrol edilebilecektir?

tabi sallıyorum biraz
düşünülen sistemin alt yapısını bilmiyorum

mmtrıza
04-03-2013, 10:16
Uygulanacagını sanmıyorum ama birilerine peşkeş çekmek için uygulanabilirde burası Tr

Onur Fatih
04-03-2013, 10:18
Plakaya mı takacaklar :D
Ne saçma işlere kafa yoruyorlar işte..ilginç

AşkınS.
04-03-2013, 10:18
Cipimi evde unuttum memur bey...:D kotu yaaa

coolvtec
04-03-2013, 10:19
yakında kıçımıza da bi cip takacaklar. nereye ne *** yiyoruz belli olacak...

14.000.000 x 20 tl = 2.8 trilyon tl mi?

AslanMustafa
04-03-2013, 10:22
Burdaki Amaçları bence hırsız degil gibime geliyor direk araç sahibi nekadar hata okadar ceza devlet kasasını doldurma peşinde zaten normalde yakaladıgın hırsızı bi saate karakol bile salıyor :)

220T
04-03-2013, 10:32
Hırsız zaten polisle karşılaşabilse böyle bir problem,yakalanamayan bir hırsız olmayacak.Zaten araba çalan güllük gülistanlık şehrin içinde dolaşmıyor,mesele tenhaya çözüm bulmak.Bu sistemle gps üzerinden takip etmek isteniyorsa ***** çalan devre dışı bırakacak.Bunun da çare olmaması için sabit noktalarda okuyucu falan koymaları lazım ki çipi sökülen aracı tanısın,ki bu da epey geniş ve maliyetli bir iş olur,vatandaştan alınan 20 lira da buna yetmez diye düşünüyorum.

orhan_guney
04-03-2013, 10:36
17,000,000 X 20 TL = 340,000,000 TL paraya bak :)

Ertekin
04-03-2013, 10:41
Ahmet kayanın bir şarkısında geçiyordu "nerden baksan tutarsızlık,nerden baksan ahmakca"

constantine_502
04-03-2013, 10:50
20 tl çon mantıklı, gps den takip edebilecekse adam çatır çatır ceza kesicek. kaz gelcek yerden tavuk esirgenmez mantığı eğer böyleyse :D

VTec_king
04-03-2013, 10:59
acaba bu uygulamayla kime peşkeş çekilecek ayrıca
bu çip sayesinde hepimiz fişlenmiş olacağız.
salak olmayın !

bahadı-R
04-03-2013, 11:21
Zaten hepimiz çoktan fişlendik.Çevrenizde T.C kimlik nosunun son hanesi tek olan var mı bi bakın ;)

Şaşırtıcı bişekilde herkes çift ...

mmtrıza
04-03-2013, 11:26
Zaten hepimiz çoktan fişlendik.Çevrenizde T.C kimlik nosunun son hanesi tek olan var mı bi bakın ;)

Şaşırtıcı bişekilde herkes çift ...

Bu muhabbeti daha öncede duymustum hep çift haneli sebebi ne olabilir ?

zübeyir
04-03-2013, 11:38
bence hırsızlıkla hiçbir alakası yok bu işin. başka bir hikaye var kesin bunun altında .bu bahaneyle taktırtmak istiyorlar araçlara.

Emre Ekrem
04-03-2013, 11:39
Hiç olmazsa bir hırsıza danışsa beyinsizler, hani white hacker hesabı yada ben hırsız olsam ilk ne yapardım diyerek empati kursalar da aslında etkili olabilecek bir sistemi böyle basit ve saçma hatalarla ayaklar altına aldırmasalar.

MeRtCaN
04-03-2013, 11:53
çipli app plaka basılır :D

Faruk'S
04-03-2013, 11:54

rezerved :D :D

Emre Ekrem
04-03-2013, 11:55

enfesto :D

lnd_samet
04-03-2013, 11:55
başlığı görünce daha açmadan hesap makinasıyla akraba oldum
anasını satıyımm... o nedir öyle yaaaaaaaaa..

sde30
04-03-2013, 11:57
Arkadaş bide işe yarayacak bişey yapsınlar ya nerde saçma salak iş var onun derdine düşmüşler yok çip yok elektrikli araba senin benim paramı nereye harcayacaklarını şaşırdılar gerçekten işimizi kolaylaştıracak birşey bulsalar amenna gitsinler şu trafiği çözsünler bunlarla uğraşana kadar

cabrioleter
04-03-2013, 11:57
bu sefer kim cebini dolduracak acaba?

SOMEONESPECIAL
04-03-2013, 12:04
Ara sahipleri dikkat! Zorunlu olacak | GAZETE VATAN (http://haber.gazetevatan.com/arac-sahipleri-dikkat-zorunlu-olacak/519322/2/ekonomi)

cagri-35
04-03-2013, 12:05
Para lazım. . .

Mesut-RR
04-03-2013, 12:08
Uygulamaya geçilse dahi zorunlu tutulamaz.Ha tutulur ama illa ki aklı başında biri çıkıp itiraz eder,dava açar.Olay doğrudan cep doldurma amaçlı, cezaları artık çiplere yazarlar uydu desteği sayesinde,hız sınırı aşımı vesaire.Cep telefonlarıyla yeterince yakından izlerler istediklerini ihtiyaçları yok plaka çipine.

Nabız yoklamasıdır büyük ihtimal çıkan haberler.

Cagrii
04-03-2013, 12:14
Sanmıyorum uygulamaya geçileceğini :)

Çrtk80
04-03-2013, 12:28
Az kaldı bizimde biyerlerimize çip takcaklar :)

baymustang
04-03-2013, 12:33
benim duyduğuma göre rusyadaki gibi kamera takılacağı

Chatin
04-03-2013, 12:54
hem oto hem ev hırsızlık ve kaptı kaçtılığın cezası artarsa ki atıyorum 10 yıl hapis cezası gelirse bunların hiçbirine gerek kalmaz. hırsızlıktan yakalanıp serbest bırakılanların yeniden hırsızlık yapıp yeniden serbest bırakıldığı bir ülkede çözümü teknolojide değil ¨adalet¨ sisteminde aramak gerekir.

s2kfreak
04-03-2013, 12:56
O deyıl sonra ıstedıklerı an bızıde bulucaklar

karsiyakaliozi
04-03-2013, 13:25
tüm dünya düşünemiyor bizim büyüklerimiz düşünüyor ne güzel

B.Koçer
04-03-2013, 13:28
Arabada etikete karşıyım :D

alihan_27
04-03-2013, 13:31
hem oto hem ev hırsızlık ve kaptı kaçtılığın cezası artarsa ki atıyorum 10 yıl hapis cezası gelirse bunların hiçbirine gerek kalmaz. hırsızlıktan yakalanıp serbest bırakılanların yeniden hırsızlık yapıp yeniden serbest bırakıldığı bir ülkede çözümü teknolojide değil ¨adalet¨ sisteminde aramak gerekir.

+1 Hırsıza taksınlar çipi. Hırsızı karakola alıyorlar, iki kağıt dolduruyor, dışarı çıkıyor.

Çipleme işlerinin hepsinin planlı şeyler olduğunu düşünüyorum.

sedat2626
04-03-2013, 14:22
Adam kocaman arabayı goturuyor :) ufacık cip dertmi onun için :D

Tuncer M.
04-03-2013, 14:34
Biz aracımız çalındığında polise şu gişeden çıkış yapmış araç dedik. Ki çalışan ya da önceden çalışan tanıdığıın olmadıkça sana bu bilgiyi vermezler yokuş yaparlar, polis memuru bize gişeden çıkarken ki fotoğrafını getirin demişti. Çevirme için tır çeviren emniyet, karayollarından bi fotoğrafa ulaşamıyor. Çok yardımcı olmuştu bu sözüyle sağolsun.
2 yıl geçti ne ses var ne seda araçtan. Çalıntı ihbarı bile verildiğinden şüpheliyim ama neyse....
Özetlersek, chip takın, isterseniz uzaktan kumanda takın bu ülkede işinin layıkiyle yapan insanlar olmadıkca o araçlar yine bulunmaz, bulunamaz ya da bulunmak istenmez.

_FrKn_
04-03-2013, 14:37
Bu konulara aynı yorumu yapmaktan sıkıldım ama;
''Amaç başka.''

HondatugraL
04-03-2013, 15:56
gps den izleyen polis yorumları.

" ooh type-r boy boy ayrıdı valla "

darkmoon
04-03-2013, 16:04

Adalet mi :) .. Daha geçen hafta haberlerde izledim adam arabada kız arkadaşını bıçaklıyor üstüne oda yetmiyor kavgayı ayırmaya çalışan adamı bıçaklıyor ve adamdan kimse şikayetçi olmadığı için adamı salıyorlar serbest bırakıyorlar. :) adamlar satırla otobüsdekilere saldırıyor döner bıçağıyla salıdırıyor insanları yaralıyorlar serbest bırakılıyorlar :) böyle bir ülkede bırak adaleti yaşadığına dua et.. :)

MehmeT.
04-03-2013, 16:06
Böyle şeylerle uğraşacaklarına önce adam akıllı adalet sistemini düzenlesinler, memlekette hırsızlar fink atıyor.. Yakaladıklarında adam akıllı ceza versinler salmak yerine.. Söylenecek çok şey var da neyse.. Yukarda Allah var o görüyor.

hddsheriff
04-03-2013, 16:38
arabaya çip , bize çük . Bakalım nereye varacak bu işin sonu.

darkmoon
04-03-2013, 16:59
rusya gibi keşke arabada araç kamerasını mecburi hale getirseler en azından ticarilerde ve isteğe bağlı sivil normal araçlarda ve o görüntüleri yasal delil olarak direk kabul etseler... inanın trafikdeki suç oranı çok azalır biri bir çakallık yapsa bilirki bir araç onu tesadüf yada değil kayıt ediyor olabilir ve polise verirse cezai işlem yiyebilir.. ayrıca bir çok adi suç denilen hırsızlık kapkaç gibi şeyleride tesadüf yada değil çekebilir pek çok suçu aydınlatabilir.. hiç olmassa trafikde bir nevi auto control olur..

GökhanK
04-03-2013, 17:33
beyler hırsızlık falan hikaye adam araçların alayını takibe alacaklar benim için kötü mesela bi yerde gazladım biride şikayet etti hayır ben değildim diyemiyeceğim bu iş karışık bir iki yorumda böyle bişeyin imkansız olduğunu takibin imkansız olduğunu yazmış arkadaşlar benim fikrim eğer böle bişey olursa ben taktırmam arabama takip edilmek benim hoşuma gitmez

overblack
04-03-2013, 23:35
bir ara benzin depolarına koyacağız,yakıt kaçakçılığının önüne geçeceğiz diye bişi ortaya atıldı tepki alınca sustular..şimdi hırsızlık bahanesini bulmuşlar. :) akp zihniyeti bu işte.. yakında yatak odasına kamera koyarlar gecede kaç posta attığına bakarlar.

Emir_b16a
04-03-2013, 23:49
polis ne iş yapıcak ? cezamı kesicek ?

bize çip takıcaklarına kendi polislerine çip taksınlar hırsızlığı engellemek için insan gücü yetmiosa robocop yapsınlar belki o işe yarar

burdanda ona biri yazılım atar illaki hırsızlık falan kalmaz

araba hırsızlığını engellemek içinmiş miş

çıkar adam gibi yasa af değil

eğit polisini adaletsizi yakalıcak şekilde

neymiş çip piç ettiniz yahu ne çipi ?

frkblt
04-03-2013, 23:52
Mobese kameralarida ilknuygulanmaya baslandiginda bu tip tepkiler olmustu. Bbg gibi oldu heryerde izlenicezmi falan diye.

Suan bicok sey bu kameralar sayesinde bulunabiliyo.

Bknz:Aracim calindi, aracima hirsiz girmis, arabama wurup kacmislar vb. Baslikli konulara genelde ilk yazilan post Mobese kameralarina baktirin gibi oluyo.

Kisisel fikrim bununda faydalarini goruruz. Ucretsiz yapilabilme imkani war ise cok daha iyi olur. 20 tl nin fazlaligindan degil hizmet icin yapildigina ikna olmak icin.

Burak-Akın
04-03-2013, 23:53
adam aracı çalsa da hemen parçalayıp kargolar parasını alır oturur, arabada çip olsada olmasa da çevirmede zaten kendini ele verecek mobesede seni gene görecek ihbar var çünkü.

Saçma sapan kurallar

WarmongeR
05-03-2013, 00:35
oldu olacak hepimizin boynuna taksınlar bir çip olsun bitsin, damgalı danalar gibi dolaşalım.

ANIL ERCAN
05-03-2013, 00:52
Plakayı söker atar, ön camıda söker atar öyle götürür valla arabayı :) adamlar immobilizerli arabaları 5 dakika içinde Yürütüyorlar gps mps Hikaye..

chatlaxs
05-03-2013, 01:32
Mortingen ştrazge :D

oviGDKK1dWY

darkmoon
05-03-2013, 08:49
bu sistem zaten şu anda özel güvenlik şirketleri ticarilere filolara yapıyor araca minnacık bir taip sistemi koyuyor gps den yerini görüyorsun internet yada cep telefonun üstünden. turkcellede bile vardı galiba.. ama bunların hepsi aylık ücretler alıyorlar bu hizmet bedava değil neticede 20 tl verip bir defalık bedava yapmaları çok zor aylık bir ücret koymaları lazımki milyonlarca aracı takip edebilsenler burda milyonlarca araçdan bahsediyoruz.. çok zor bence isteğe bağlı yaparlar ancak..

Alperen-B
05-03-2013, 08:58
yarın bigün g.tümüze de çip takarlar artık :D

01ayk01
05-03-2013, 09:22
simdi bunlar hiz fln olcer :D amacta o bence. once hirsz icin diyim daha sonradan o plakadaki sensoru radara cevirip kendileri yaparlar hirsizligi.. olan roll'cilere oldu :D

mcy
05-03-2013, 09:37
sanırım yanlış düşünüyorsunuz
her chip takılan şey GPS gibi uydu ile takip edilebilir olmaz

örnek hgs etiketi gibi birşey düşünün
sizin aracınıza ve plakanıza bir numarası olan etiket verildi diyelim

plakanızda bu numara olan chip var
ayrıca ön camınızda gene aynı numara kayıtlı olan bir etiket yapıştırılı

şimdi arabanız çalındı diyelim..

hırsız bu chipleri söktü eyv
ama yerine birşey takmak zorundaki polis çevirmesine yakalanırsa geçsin değilmi ?

yani polis bu plakadaki ve ön camdaki chipi bir şekilde elindeki cihazla kontrol edebilecek heralde

chip yoksa sıkıntı
chip başka numara ise gene sıkıntı
chipin aynısını copyalaması lazım o da sıkıntı ? çalıntı ihbarı var

hatta araç köprü ve tem gişelerinden geçerken bile kontrol edilebilecektir?

tabi sallıyorum biraz
düşünülen sistemin alt yapısını bilmiyorum

doğru diyorsun ama chipin ne olduğunu bilmiyoruz adamlar sıradan bir bilgisayar mousena sim kart takabilip bunu ucuza maledebiliyorsa böyle bir sistem için bedavaya maledebilirler.

Masaüstü veya Notebook Bilgisayarlar için USB Mouse Dinleme Cihazı (http://www.casuskalem.com/mouse-dinleme-cihazi-urun-detayi-31.aspx)

Faruk'S
05-03-2013, 09:39
bu sistem zaten şu anda özel güvenlik şirketleri ticarilere filolara yapıyor araca minnacık bir taip sistemi koyuyor gps den yerini görüyorsun internet yada cep telefonun üstünden. turkcellede bile vardı galiba.. ama bunların hepsi aylık ücretler alıyorlar bu hizmet bedava değil neticede 20 tl verip bir defalık bedava yapmaları çok zor aylık bir ücret koymaları lazımki milyonlarca aracı takip edebilsenler burda milyonlarca araçdan bahsediyoruz.. çok zor bence isteğe bağlı yaparlar ancak..

Bence soyle bi durum soz konusu ;
Arac calindi ihbari verilince takip basliyacak yoksa 17milyon trafikte arac var.hepsini ayni anda takip etmek soz konusu olamaz.boyle 1/2defaya mahsus ta arac aylik ucret almazlar..olsa olsa bandrolde yada muayenede 1/2lira gibi bi ucret yansitirlar yillik.

sansar34
05-03-2013, 09:42
bu ne arkadas bırı bızı gozetlıyot programına donduk ıyıce telefonlar dınlenır ızlenır arabalar ızlenır bı bıze chıp takmadıkları kaldı oda yakında olur :)

Trance-R
05-03-2013, 10:14
zaten takılan yerler belli :)
hırsız, sistem boşluklarını bilir ve ona göre hareket eder.

ŞAH-MAT durumu kolay olucaktır.
yani ben bile :D , camı kırıp plaka söküp işime gücüme bakabilirim :D

direk beyine takılmalı diye düşünüyorum ;)
yada ulaşılamaz bir yere.

darkmoon
05-03-2013, 10:19
ebayda yıllardır bu tür aparatlar var zaten içine simcard yerleştiriyorsunuz minik bir kutu box aracın herhangi bir yerine saklıyorsunuz oluyor bitiyor o simcarda belli mesajlar çekdiğinizde aracın gps koordinatlarını falan veriyor hatta daha profları ecuya aracın belli yerlerine entegre edilip aracı uzakdan durdurabiliyor kapıları kitleye biliyor v.b daha geçen gün bunun bir benzer türevini paylaşmışdım bu forumda ... adamlar box yapmışlar aynı bu tip android ve ios app lerinide yapmışlar telden aracı çalıştırıp kapıları bagaj kapağını açıp kapayıp harita üstünden koordinatlarına kadar bulabiliyordunuz..

cgnozdmr
05-03-2013, 10:23
Saçma sapan kurallar.Bu şekilde hırsızlığın önüne mi geçilir..

imprezaWRC
05-03-2013, 10:27
Çipi jöleye banıp .ötede soksunlar, tam olsun, nereye gittik, ne yedik, ne konuştuk, ne yaptık hepsi döküm halinde beylere gitsin.
Mobese lafları geçmiş, beyim o mobese ancak ekran başındaki memur birşey gördüğünde rec tuşuna bastığında kayıt alıyor. Sen zannediyormusun ki sürekli kayıt alıyor, nasıl bir hafızası nasıl bir belleği, sabit diski var o kameralarında personal interest gibi suçluyu bulsun, mümkün değil.
Nitekim, 2 sene önce çalınan aracımızı Polis değil, dibimizdeki mobese değil, rutin kontrol yapan Jandarma bulmuştu. Adamlara mobeseden bakalım dediğimizde, pişkin pişkin oradan birşey bulamazsınız cevabını almıştık.

Bunların hiçbirşeyi bizlerin menfaati için yaptıklarını düşünümüyorum, düşünemiyorum.

Çalmak isteyen adam her türlü aracı çalar, ister çip tak ister gps tak, istersen bilmem kaçıncı nesil immobilizer olsun maksimum 5dk sonra o araç bulunduğu yerden gider, sende üzerine soğuk suyu içersin.

Adam, dedektörle eve giriyor, anahtarı alıyor, sende rahat uyu diye yüzüne gözüne birşey sıkıyor, park bariyeri kumandasıda araçta olduğundan basıyor düğmeye rahat rahat gidiyor. İlk iş plakalar değişiyor. Kafaya takan adam, çipi değiştirir, yeniden kodlar....

EmRe_RxT
05-03-2013, 10:27
çalan adam söküp atar . araç başı 20 liraymış zorunlu olursa istanbuldaki araç sayısına bakılırsa güzel para :D

SULTANOGLU
05-03-2013, 10:41
Yahu adam arabayi birak duran arabanin kapisini sokup caliyor. Her parcayadami cip takalim ozaman parcamizi bilalim. Bu fikri ortaya atarkwn ne dusunuluyor cidden merak edoyorum.