Orijinalini görmek için tıklayınız : Norveçte yaşamak ?
M.degirmen
16-04-2013, 20:17
merhabalar
çok yakın arkadaşımın çifte vatandaşlıgı var ve norveçte birkaç tanıdıgı var norveçteki tanıdıkları orada arkadaşıma iş imkanı sunuyorlar çifte vatandaş oldugu içinde gitmesi çok kolay vize vb. problemleri yok arkadaşım bekar 23 yaşında haftalardır düşünüyor bir türlü karar veremedi bu forumun samimiyetine inandıgım için buraya bir konu açma gereği duydum yaşça büyük abilerimin elbet tecrübeleri vardır düşüncelerini almak isteriz şimdiden teşekkürler..
Gitsin kurtarsin hayatini, 1 dk durmasin, ben Amerika'dan dondugume pismanim.
kalabalığı seven biriyse sıkılabilir, buralara hiç ama hiç benzemeyen yerler.bende zamanında gözümü karartıp isveçe gidiyodum , gidip gelen akrabalarımın halini görünce iyiki gitmemişim diyorum
DoganSuper
16-04-2013, 20:22
bencede gitsin kendini kurtarsın.
M.degirmen
16-04-2013, 20:23
Gitsin kurtarsin hayatini, 1 dk durmasin, ben Amerika'dan dondugume pismanim.
bende öyle diyorum ama :D senenın 9 ayı kış ve her ögünde deniz mahsülleri yemenin dezavantajlarını tartışıyoruz :)
M.degirmen
16-04-2013, 20:27
kalabalığı seven biriyse sıkılabilir, buralara hiç ama hiç benzemeyen yerler.bende zamanında gözümü karartıp isveçe gidiyodum , gidip gelen akrabalarımın halini görünce iyiki gitmemişim diyorum
kalabalık derken ? bursayı aratırmı ?
2Fast4Me
16-04-2013, 20:33
Yaşayabileceğine deneyerek karar verme açısından bir kaç ay turist olarak vakit geçirme imkanı var mı ?
M.degirmen
16-04-2013, 20:36
Yaşayabileceğine deneyerek karar verme açısından bir kaç ay turist olarak vakit geçirme imkanı var mı ?
evet var bende öyle diyorum git bi 3-4 ay takıl kaybedicek birşeyi yok
crused norweçde siteye üye tanışıp konuşun sorun bence ama o bayaaa memnun
M.degirmen
16-04-2013, 20:41
crused norweçde siteye üye tanışıp konuşun sorun bence ama o bayaaa memnun
teşekkür ederim ulaşıcam kendisine
gitmesin .
davulun sesi uzaktan hoş gelir.
Aile özlemi çekicek,arkadaş özlemi çekicek.
Adaptasyon sorunu öyle böyle çekicek.
Dil sorunu çekicek.
blablabla.
individual
16-04-2013, 21:19
Belli bir yaştan sonra çok zor oluyor.Benim çok arkaşım gittiğine pişman bunlar abd,ingiltere,isviçre
turbo&quattro
16-04-2013, 21:30
Ben 25 yasimda iken tasindim Amerikaya sifir ingilizce ile.. Istedikten sonra zor diye birsey yok.
Yiğit Ş.
16-04-2013, 21:35
gitsin denesin. en kötü döner geri gelir.. denemeden bilemezsin.
devil_berk22
16-04-2013, 21:37
norveç sanırsam biraz soğuk bir ülke onun dışında avrupa standartları gayet yüksek bir memleket. Onun dışında kanada olsun norveç olsun isviçre vs. olsun pek keşfedilmemiş yaşanabilir yerler.
Shadow_Dancer
16-04-2013, 21:38
Güzel bi ülke yaşam açısından, sosyal hakları vesaire çok iyi. gayri safi milli hasıla çok yüksek, eger biraz girişken bi tipse iş bulma sorunu yaşamaz. Bunlar tablonun güzel yanları, ama her zaman ikinci sınıf insan muamelesi görecek, müslüman oldugu için hep bi temkinle yaklaşacaklar. Bunlar sorun olmaz aşarım diyosa gitsin.
TolgaEsentepe
16-04-2013, 21:50
keşke imkanım olsa da, bende gidebilsem yabancı bir ülkeye..
gitmesin .
davulun sesi uzaktan hoş gelir.
Aile özlemi çekicek,arkadaş özlemi çekicek.
Adaptasyon sorunu öyle böyle çekicek.
Dil sorunu çekicek.
blablabla.
Kesinlikle katılıyorum. Çok gamsız, duygusuz biriyimdir, ayrıca ben buraya geldiğimde işlerimi ingilizcemle halledebileceğim imkan da buldum, ama dediğiniz diğer etkenler çok takılıyor insanın kafasına. Gelmeden önce dönem arası dönmem diyordum, geldikten 4 ay sonra Türkiyeye gidip geri geldim. :D
Yani para, daha iyi yaşam, eğlence vs. çok güzel zaman geçirsen de alıştığın insanlardan ve de ailenden uzakta yaşamak zor. :icon_tup::icon_tup:
ulasoztas1
16-04-2013, 22:07
Okul bitince bende düşünmüyor değili. Eğer imkanı varsa gitsin eğer alışamaz, uyum sağlayamazsa geri gelir en kötü ihtimalle güzel bir deneyim yaşamış olur. Benim aklımdaki yerler ise; Avustralya, Canada ilk aklımdakiler.
thedevil
16-04-2013, 22:10
Abi nereye gidiyorsunuz Norveç'e bende geliyorum a.k soğuksada bişey olmaz neyse ki nötrücina kremleri var :D
Kesinlikle katılıyorum. Çok gamsız, duygusuz biriyimdir, ayrıca ben buraya geldiğimde işlerimi ingilizcemle halledebileceğim imkan da buldum, ama dediğiniz diğer etkenler çok takılıyor insanın kafasına. Gelmeden önce dönem arası dönmem diyordum, geldikten 4 ay sonra Türkiyeye gidip geri geldim. :D
Yani para, daha iyi yaşam, eğlence vs. çok güzel zaman geçirsen de alıştığın insanlardan ve de ailenden uzakta yaşamak zor. :icon_tup::icon_tup:
Dil zaten bi şekilde öğreniliyo o ,çok çok elzem mühim değil de.En çok alışkanlıklar yitiriliyo.ALLAH'a şükür tr'de yaşadığım hayattan eksik bi yaşantı sürmüyorum.Ama o odama gidip yattığım zaman,yada eve girdiğim zaman duyduğum özlem şahsen değişmedi(10yıldır).
İnsanlar farklıdır,herkesin bi popisi var sonuçta.Yırtıkta olsan,fırlamada olsan,duygusalda olsan hepimiz insanız(yaz bu lafı bikenara ilerde kullanırsın:D)
şaka biyana herkes herneşekilde olursa olsun duyguları vardır.+ olarak benim çift vatandaşlığım olsa,olan ülkeye giderim direk .Başka ülkeye gerek yok ki.
Herne olursa olsun,y.dışı öyle veya böyle gurbet.
@yusuf
sen açıkçası tanıdığım gördüğüm istisna 2.kişisin yiğitten sonra(Yiğit Ş).
M.degirmen
16-04-2013, 22:28
Abi nereye gidiyorsunuz Norveç'e bende geliyorum a.k soğuksada bişey olmaz neyse ki nötrücina kremleri var :D
abi hep beraber gidelim :D
şaka bir yanada arkadaşım 8 yaşında anne babasını bir trafik kazasında kaybetmiş :(
o yaşdan beri yurtlarda orda burda büyümüş bir insan yani aile özlemi pek olmayacak. hayatının yarısı tr de yarısıda bulgaristanda geçmiş ülke özlemide olur ama bizimkisi gibi deil .kararı verdik gidicek .
ALLAH rahmet eylesin,o zaman gitsin derim.
M.degirmen
16-04-2013, 22:33
ALLAH rahmet eylesin,o zaman gitsin derim.
abi herşey tamamda orda şöförlük yapıcak uluslararası ehliyet alıcaz ama sadece bu beynelminel norveçte geçerli değilmiş standart tr ehliyetinide 3 ay fln kullanabiliyor.çözüm için nasıl bir yol izlenmeli
Dil zaten bi şekilde öğreniliyo o ,çok çok elzem mühim değil de.En çok alışkanlıklar yitiriliyo.ALLAH'a şükür tr'de yaşadığım hayattan eksik bi yaşantı sürmüyorum.Ama o odama gidip yattığım zaman,yada eve girdiğim zaman duyduğum özlem şahsen değişmedi(10yıldır).
İnsanlar farklıdır,herkesin bi popisi var sonuçta.Yırtıkta olsan,fırlamada olsan,duygusalda olsan hepimiz insanız(yaz bu lafı bikenara ilerde kullanırsın:D)
şaka biyana herkes herneşekilde olursa olsun duyguları vardır.+ olarak benim çift vatandaşlığım olsa,olan ülkeye giderim direk .Başka ülkeye gerek yok ki.
@yusuf
Not aldım sözü. :D
Dil zaten kolay, sürekli etkileşim içinde olduğundan kolayca öğrenebiliyorsun, fakat yabancılık öyle kolay atılmıyo. :icon_tup:
şaka bir yanada arkadaşım 8 yaşında anne babasını bir trafik kazasında kaybetmiş :(
o yaşdan beri yurtlarda orda burda büyümüş bir insan yani aile özlemi pek olmayacak. hayatının yarısı tr de yarısıda bulgaristanda geçmiş ülke özlemide olur ama bizimkisi gibi deil .kararı verdik gidicek .
Başı sağolsun. Annesiz babasız her yerde zorlanacak, en azından Norveçte imkanı daha iyi olur. Gitsin o vakit. Ben de ispanyaya gelmeden önce, okulumu bitirip yurtdışına yerleşirim diyordum, fakat aile büyüklerim hayatta olduğu sürece(Allah başımızdan eksik etmesin) Türkiye'de kalmaya karar verdim. Ya da onlar da gitmek isterse beraber giderim. İnan buralardaki düzene, insanların anlayışlı tavırlarına, her durumdaki sabrına alışan birisi kolay kolay dönmek istemez ailesi yanında ise. :icon_tup:
abi herşey tamamda orda şöförlük yapıcak uluslararası ehliyet alıcaz ama sadece bu beynelminel norveçte geçerli değilmiş standart tr ehliyetinide 3 ay fln kullanabiliyor.çözüm için nasıl bir yol izlenmeli
Norveç prosedürünü bilmiyorum, fakat bana burada polisin söylediği, oturma iznin varsa eğer 1 yıl kadar kullanabilirsindi. (Ki ben trafik cezası yedim, burada 7. ayımda. Aksi geçerli olsaydı bir de ehliyetsiz araç kulllanmaktan ceza gönderirlerdi. Sadece trafik cezasını ödedim.) İlerisi içinse 3-4 işlem yapman gerekiyormuş(sürücü kursları yardımcı olur dedi, pek bilgisi olmadığı için detay veremedi )
for Norsk pressen 9 :hehe:
yahu o kadarını nerden bileyim :D benim türk ehliyetim zaten yok :D yanlış kişiye sordun :o
M.degirmen
16-04-2013, 22:44
for Norsk pressen 9 :hehe:
yahu o kadarını nerden bileyim :D benim türk ehliyetim zaten yok :D yanlış kişiye sordun :o
sen yetkili bir ağabeye benzion :D
M.degirmen
16-04-2013, 22:49
Not aldım sözü. :D
Dil zaten kolay, sürekli etkileşim içinde olduğundan kolayca öğrenebiliyorsun, fakat yabancılık öyle kolay atılmıyo. :icon_tup:
Başı sağolsun. Annesiz babasız her yerde zorlanacak, en azından Norveçte imkanı daha iyi olur. Gitsin o vakit. Ben de ispanyaya gelmeden önce, okulumu bitirip yurtdışına yerleşirim diyordum, fakat aile büyüklerim hayatta olduğu sürece(Allah başımızdan eksik etmesin) Türkiye'de kalmaya karar verdim. Ya da onlar da gitmek isterse beraber giderim. İnan buralardaki düzene, insanların anlayışlı tavırlarına, her durumdaki sabrına alışan birisi kolay kolay dönmek istemez ailesi yanında ise. :icon_tup:
Norveç prosedürünü bilmiyorum, fakat bana burada polisin söylediği, oturma iznin varsa eğer 1 yıl kadar kullanabilirsindi. (Ki ben trafik cezası yedim, burada 7. ayımda. Aksi geçerli olsaydı bir de ehliyetsiz araç kulllanmaktan ceza gönderirlerdi. Sadece trafik cezasını ödedim.) İlerisi içinse 3-4 işlem yapman gerekiyormuş(sürücü kursları yardımcı olur dedi, pek bilgisi olmadığı için detay veremedi )
çözümü bulduk abi bulgaristandan ehliyet alınıcak ordada geçerli oluyormuş
gsi_club
16-04-2013, 22:54
bilmediginiz bir yerde yasamak hiç öyle göründügü gibi degil.bazi insanlar saniyorki yurt disinda olan insanlar güllük gülistanlik yasiyorlar.artik yurt disi euro para biriminden sonra batti.hiçbirsey eskisi gibi degil.ben belçika da dogdugum halde bile 7 yasina kadar belçika da 7 yasindan 21 yasina kadar da istanbul da yasadim.simdi son 10 yilimi belçika da geçirdigim halde bile bos firsatim oldugu halde direk türkiye ye geliyorum daima gözüm türkiye de bilmem anlatabildinmi ve ayriten genelde bulgar vatandaslar genelde ya insaatta çalisiyorlar sigortasiz ya da pizzacida.ben sadece örnek olmasi için yazdim sadece arkadasinizin iyi düsünmesini dilerim.
matthardy
16-04-2013, 23:13
norveci bilmem ama bura artık yasanacak bir yer değil onu biliyorum.
imkanın varken kaç kurtul.
mr.korhan
16-04-2013, 23:14
Oslo ve asker da kaldim bir sure, cok pahali ve alisilmisigin disinda sakin bir ulke ,duzenleri oturmus ,cok turk var, gurbet cekincesi yoksa yasanabilir bir ulke ,insan degerli. Bir kac arkadas edindim orda, nasil zormu alismak dedigimde toplumsal bazi degerler tuhaf geliyor demisti baba kiz vedalasirken dudaktan opme vs gibj :) bu tabiki tebessum ettirmek icin yazdigim bir anektot ama dogru :)'
Orada evlenilirse yinede kendi vatandasliginin hakkini elde edemiyorsun diye biliyorum ama cocuklarin icin 18 yasina kadar maas aliyorsun devletten. He bu arada dogayi seviyorsanda tek gecerim yine norveci.
Bende şuan Avusturya ve Fransayı araştırıyorum yaz sezonu geçince turist olarak gidip gezip keşif yapıcam eğer kafama yatarsa gitmeyi düşünüyorum.Arkadaş'da bence gitsin turist olarak gezsin madem kaybetçek birşeyi yok keşif yapmış olur nelerle karşılacağını bilir..
thedevil
16-04-2013, 23:40
Gitsin tabi daha ne bekliyo ,ulan en azından rte muhabbeti olmaz ...ne bilim orda devlet dürtse bile elin oğlu dürter tabi der avutur kendini , burda dürtünce acıtıyo biliyon mu.... :D
Ben gelüdüm emme çoluh çocuh va gelemeyon biliyon mu baluğuda severin aslunda eyü oludu...
M.degirmen
16-04-2013, 23:47
Oslo ve asker da kaldim bir sure, cok pahali ve alisilmisigin disinda sakin bir ulke ,duzenleri oturmus ,cok turk var, gurbet cekincesi yoksa yasanabilir bir ulke ,insan degerli. Bir kac arkadas edindim orda, nasil zormu alismak dedigimde toplumsal bazi degerler tuhaf geliyor demisti baba kiz vedalasirken dudaktan opme vs gibj :) bu tabiki tebessum ettirmek icin yazdigim bir anektot ama dogru :)'
Orada evlenilirse yinede kendi vatandasliginin hakkini elde edemiyorsun diye biliyorum ama cocuklarin icin 18 yasina kadar maas aliyorsun devletten. He bu arada dogayi seviyorsanda tek gecerim yine norveci.
kararı verdik abi gidicek :)
Bende şuan Avusturya ve Fransayı araştırıyorum yaz sezonu geçince turist olarak gidip gezip keşif yapıcam eğer kafama yatarsa gitmeyi düşünüyorum.Arkadaş'da bence gitsin turist olarak gezsin madem kaybetçek birşeyi yok keşif yapmış olur nelerle karşılacağını bilir..
toptan gidicek kafama yatmazsa gelicem diyor :)
Gitsin tabi daha ne bekliyo ,ulan en azından rte muhabbeti olmaz ...ne bilim orda devlet dürtse bile elin oğlu dürter tabi der avutur kendini , burda dürtünce acıtıyo biliyon mu.... :D
Ben gelüdüm emme çoluh çocuh va gelemeyon biliyon mu baluğuda severin aslunda eyü oludu...
balıgı seviyormiş :D gidip norveç palamutuyla rakı içecek :D
thedevil
16-04-2013, 23:57
Baba kız vedalaşırken dudaktan öpüşürse sevgili ile vedalaşanların kapısında kamerayı açar bekler çeker cd yapar TR'ye yollar paranın a.koyarım ben harbiden gidiyorum :D
Ulan bizim burda onun bile korsanı çıkar vazgeçtim...
otomania
17-04-2013, 01:15
norvec oslo'da amcamlar yaşıyor orayı o kadar seviyorki her konuştuğumuzda zamanında tr'den iyiki gitmişim diyor :) bnce imkanı varsa gitsin derim
Merakimdan soruyorum herhangibir ulkenin vatandasi olmak icin ne gerekli yani bu isler illaki her ulkeye gore degisir ama hani genel anlamda (avrupa/kuzey amerika ulkeleri) icin belirli bir sartname tarzi bi durum soz konusu mu?
çözümü bulduk abi bulgaristandan ehliyet alınıcak ordada geçerli oluyormuş
Tamamdır sevindim kolay yolu bulmanıza. ;)
Merakimdan soruyorum herhangibir ulkenin vatandasi olmak icin ne gerekli yani bu isler illaki her ulkeye gore degisir ama hani genel anlamda (avrupa/kuzey amerika ulkeleri) icin belirli bir sartname tarzi bi durum soz konusu mu?
Benim bildiğim en önemlisi maddi olarak kendi hayatını sürdürebilecek kadar gelir kaynağı ibraz etmen gerekiyor.( orada çalışacaksan çalıştığın şirketten tebliğ gibi) Hatta ispanyada bir yasa çıkmak üzereydi en son, 160bin euro civarı ev aldığında devlet vatandaşlık verecek diye. :D
Şimdiye kadar danıştıklarım bunu halledersen geri kalan belgelerin halledilemeyecek şeyler olmadığını belirtti.
Ben oturma alırken öğrenci olduğumdan, evimin adresi olduğu belge, pasaport fotokopim, parmak izim ve de bankaya bi miktar para yatırmam yetti. :icon_tup:
kanada bir ara 400.000$ depozito yada yatırım karşılığında vatandaşlık veriyordu yanlış hatırlamıyorsam ama galiba bitti o olay. var mı şuan böyle ülkeler ?
Hocam vatandaşlığı nasıl almış tam olarak birde 2 yıl içerisinde dil öğrenme gibi zorunluluğu var mı ? Şimdiden hayırlı yolculuklar
Hakan Burak
17-04-2013, 03:20
Bazen bende düşünmüyor değilim yurt dışında yaşamayı. Hatta vatandaşlık konusunu da bayağı araştırmıştım. Bence imkanları artı bir durum ama aynı zamanda gurbet özlemi çekmek eksi bir durum.
Vatandaşlık düşünenler için kısa bilgi: Avrupa'da vatandaşlık hakkını en kolay alabileceğiniz ülkeler Belçika ve Macaristan. Belçika'da 3 yıl oturup, yaşarsanız vatandaşlık hakkına sahip olabiliyorsunuz.
Ama öncelikle Belçika ülkesini iyi bir şekilde tanıyıp, kültürünü öğrenip, anayasasını bilmek gerekiyor. Vatandaşlık için sınava sokuyorlar.
Macaristan'da ise işler daha basit: Sadece Macar dilini bilip, Macar kültürünü öğrenirseniz ve Macar anayasasını bilirseniz Vatandaşlık hakkına sahip olabiliyorsunuz. Yine aynı şekilde sınav ile vatandaşlık veriyorlar.
Bu iki ülke çifte vatandaşlığa izin veriyor.
kelalper
17-04-2013, 07:36
valla ben arabistanda 1.5 sene yaşadım norveçte hayli hayli yaşanır. Zorlukları yok mu var. Aile özlemi. Arkadaş özlemi. Onun dışında yalan. Kazık atan eniştemler batıyoruz gel yardım et diye çağırmasaydı dönmezdim. Buradaki gece hayatının 10 katı orada var. Türklerin hepsi aklı başında adamlar. Mühendis olmayan çalışamıyor zaten. Çok güzeldi. Kafama sıçiim diorum döndüğüm için. 12 ay denize giriosun zaten daha ne istiosun. Kışın bronz geziosun yazın bembeyaz :D
türkiye hangi yaşam standartlarında ve nasıl bi ülke olsun deseler, ya kanada ya da norveç derdim. kitap gibi ülke. ;) ha kimi norveç'te huzur bulup hayattan zevk alır, kimi de hindistan'da; kişiye göre değişir.
şahsen iş sorunum olmayacaksa giderdim. kaymak gibi yollar ve dolayısıyla kullandığın araçtan aldığın zevk, muhteşem manzaralar, haklara saygılı insanlar, tertemiz şehirler ve köyler, adalet, yaşam standartları, her gün onlarca olumsuz medya haberlerinden uzak kalmak vs... gerçekten bunlar insana huzur verir.
turbo&quattro
17-04-2013, 16:34
@yusuf
Valla belirli bir zamandan sonra yasadigin yer vatanin oluyor yani olay dogdugun yer degil doydugun yer e donuyor. Zorluklari tabiki var ama bunlarin hepsi cok istiyorsan eger atlatiliyor. Aile ozlemi, arkadas ozlemi, memleket ozlemi vs.... Bugun Antalya'da yasasan Istanbul'a aileni gormeye 11 saatte gideceksin Amerika'dan da ayni saatte ki Avrupa tabiri caizse iki adim :) Skype, whatsapp, facebook tarzi iletisim portallari xxx kisiye duydugun ozlemi minimuma indiriyor. Uzun zmaan oldu ailemi gormedim ama skype den hergun saatlerce beraberiz. Belki TR de yasasam haftada bir belki gorecegim :)
M.degirmen
17-04-2013, 21:57
Hocam vatandaşlığı nasıl almış tam olarak birde 2 yıl içerisinde dil öğrenme gibi zorunluluğu var mı ? Şimdiden hayırlı yolculuklar
orada evlenicek şuan vatandaşlıgı yok oraya bulgaristan vatandaşlıgı var
M.degirmen
17-04-2013, 22:10
kanada bir ara 400.000$ depozito yada yatırım karşılığında vatandaşlık veriyordu yanlış hatırlamıyorsam ama galiba bitti o olay. var mı şuan böyle ülkeler ?
ne yaptı o öyle yaw o kadar paramız olsa türkiye gayet yaşanılabilir bi ülke :D
Valla belirli bir zamandan sonra yasadigin yer vatanin oluyor yani olay dogdugun yer degil doydugun yer e donuyor. Zorluklari tabiki var ama bunlarin hepsi cok istiyorsan eger atlatiliyor. Aile ozlemi, arkadas ozlemi, memleket ozlemi vs.... Bugun Antalya'da yasasan Istanbul'a aileni gormeye 11 saatte gideceksin Amerika'dan da ayni saatte ki Avrupa tabiri caizse iki adim :) Skype, whatsapp, facebook tarzi iletisim portallari xxx kisiye duydugun ozlemi minimuma indiriyor. Uzun zmaan oldu ailemi gormedim ama skype den hergun saatlerce beraberiz. Belki TR de yasasam haftada bir belki gorecegim :)
Yusuf ben zaten ailemle birlikteyim,dediğim gibi hepimiz farklı insanlarız.Sen odana,mahallene,arkadaşlarına,ortamına pek bağlı değilmişsin demek ki.Ya da orda tr'de ki ortamından daha fazlasına sahipsin(+ imkanlarından) ondan böyle konuşuyo olabilirsin,bilemiyorum netice itibariyle.Herkesin popisi farklı :o Neticede yaş olarakta benden büyüksün,daha kolay olmuştur o yüzden en azından..
turbo&quattro
17-04-2013, 22:36
Aslinda guzel bir arkadas cevrem vardi, ailemede ciddi bagliyim vs... Dedigin gibi herkesin hayattan beklentisi, kisiligi farkli . Bana guzel yada kolay gelen bir baskasina zor gelebilir. En azindan Amerika icin soyliyim ( hergun mutlaka pm aliyorum nas gelebilrim diye ) burasi pembe diyarlar ulkesi degil . Amerikaya gelmek demek 10 numara hayat yasamak demek degil . Zorlugu Tr den daha zordur .
2 haftalık Türkiye tatilimin ardından bugün ilk iş günümdü. yunanlı bayan iş arkadaşım evine mi gittin diye sordu,bende hayır evime geldim dedim.
hayır yanlış anladın dedi ve bende dedim ki,
sen yanlış anladın, vatanıma gittim ama evim burada. o yüzden evime geldim dedim.
belli bir süre sonra insan yaşadığı yere ayak uydurunca, ülkesine gidince bile bir eksiklik oluyor.
Türkiye'deyken ciddi ciddi evimi özledim :)
1: senede 1 hafta yaz var onda da guneş goruyorsun o kadar sureklı soguk
2:insanlari cok soguk ve sıkıcı
3:hayat cok pahalı aylık 10 mılyar al buranın 800 tl sı gıbı
4:motorsıklete arabaya meraklıysa rallıy yada of-road aracı toplayabılır yoksa kar kurume aracı olarak kullanır...
arkadasın ıyı dusunsun....bıldıgım kadarıyla genc nufus cok az o yuzden kabul edıolar saten artı beledıyeye de ıscı olarak alıyorlarmıs aldılarmıda 20.000 auro aylık maas alıyolar...benım butun sulalem orda :)
4:motorsıklete arabaya meraklıysa rallıy yada of-road aracı toplayabılır yoksa kar kurume aracı olarak kullanır...
arkadasın ıyı dusunsun....bıldıgım kadarıyla genc nufus cok az o yuzden kabul edıolar saten artı beledıyeye de ıscı olarak alıyorlarmıs aldılarmıda 20.000 auro aylık maas alıyolar...benım butun sulalem orda :)
20.000 bize göre ciddi bir rakam ama ordaki yaşam koşullarına göre fazla olmayabilir belki. 2 sene civarı kalıp para biriktirip dönmek iyi bir fikir olabilr :D
turbo&quattro
18-04-2013, 01:32
Hocam ne yaptin sen aylik 20k euro. Az biraz arastirma yaptimda kisi basi milli gelir heryerde farkli verilmis en fazlasi $90k demis. 20k abarti bir rakam olmus gibi.
20bin kron olabilir belkim. Norvecin para birimi henüz euro değil bildiğim kadarıyla.
SOMEONESPECIAL
18-04-2013, 08:21
abi hep beraber gidelim :d
o yaşdan beri yurtlarda orda burda büyümüş bir insan yani aile özlemi pek olmayacak. Hayatının yarısı tr de yarısıda bulgaristanda geçmiş ülke özlemide olur ama bizimkisi gibi deil .kararı verdik gidicek .
kötü oldum ya :(
M_PROJECT
18-04-2013, 08:50
20.000 nok'tur o oda 6500tl gibi bir paraya denk gelir , ayrica oslo'da yaz var , hava tahmin ettiginiz kadar soguk degil . abarti olmus liste . pahali bir ulke ama listedeki gibi abartili degil .
imprezaWRC
18-04-2013, 09:05
Bence gitsin, hiç değilse insan muamelesi görerek hayatına devam eder. Bir dolu sosyal olanağı olur. Yeşillikler içinde hayatını geçirir.
imprezaWRC
18-04-2013, 09:10
800.000 Kanada dolarını veriyorsun, 5 sene orada oturuyorsun, 5 sene sonra Devlet sana faizsiz olarak 800.000 Kanada dolarını geri ödüyor. Ama parayı buldum, dur ben gideyimle iş bitmiyor, onunda şartı şurtu...vs'si var.
Demem şudur, o iş parayı vermekle bitmiyor, dur ben adamların hesabına parayı göndereyim onlarda bana vatandaşlığı versin ama bende TR'de oturayım, çok sıkıştırırlarsa oraya kaçarım düşüncesi varsa direk o düşünceye format at.
Lakin o düşünce direk şu kafaya benzer, "hem canım cennete, hem s...m v....a'da" , boşlukları sen doldur :D :D
Yiğit Ş.
18-04-2013, 09:11
arkadaşına söyle. ingiltereyi düşünsün. ankara anlaşmasını araştırsın..
norvecte yasayan biri olarak konuyu yeni gordum:D
nasıl başlasam burda hayat anlatıldıgı kadar gunluk gulistanlık değil işin aslı. ilk once norveçce yi bilmemn lazım ingilizce bi yere kadar. bu bilide dunya uzerinde 5.6 milyon kisi biliyor :D ( ø æ å )gibi değisik harfler var okusular felen cumleye gore değişiyor. cok ama cok sacma bir dil anlatamam konusurken sekilden sekile sokuyorsun ağzını :D
gelir cok cok yuksek ok ama bi okadarda gider var hesap et sigara 30 tl ekmek 12 tl kola 7 tl benzin dizel 3.6 tl. hele kira işi akıl işi değil buraya ilk geldigimde 14.000 nok kira odedim artı 2.000 nok elektirik su paraası yok. kendi evimi aldıktan sonra da aynı parayı oduyorum ama kendi evimin parasını oduyorum burda iyi bir ev almak istiyorsan 3.000.000 - 4.000.000 nok gozden cıkarman lazım daha asagılarada ev var ama 50m2 60 m2 ben 200 m2 aldım sans eseri kelepir denk geldi. burda genelde kelepir bisey olmaz ama bana denk geldi.
araban varsa 5.000 nok yol parası yıllık. burda balık petrol den başka bisey uretilmediginden hersey dısardan gelir. ve devletin uretimi olmadıgından burdaki her birey fabrika gorevi gorur nasıl olur. burda osursan vergi yurusen vergi hersey vergi vergisiz bisey yapamazsınız. vergi ilk once aldıgınız massatan baslar 30.000 nok maas alıyorsanız %30 u vergiye gider kalır sana 21.000 nok. sene sonu butun yıl kazandıgın para hesaplanır fazla vergi vermissen iade edilir. az vermissen hemen geri alırlar :D
sakın ha burda hasta olmayın doktorları hic ama hic iyi degildir. burda dokttora gidersin neyin oldugunu sorar muayne etmez ilac verir ve sana paralı ızın verir. en az 2 hafta :d 11 ay boyunca paralı rapor alabilirisin sorgusuz sualsiz. ama burda bunu yapanlar sadece dısardan gelenler norvecli gormedim rapor alıpta ise gitmeyen.
inanın kotulemiyorum yasadıklarımı yazıyorum :D eger bayanlarla ilgili biri iseniz burası tam size gore :D ya anlatılamayacak kadar sarısın mavi gozlu inanılmaz fiziklie hatunlar var.. ve cokk cokk cana yakın lar :D gece eglenmeye ciguli gitse tr deki mankenlerden guzel hatun yapar :D o derce yani anlatamam :D
hava ise cok cok soguk olur sennin 7-8 ayı cok soguktur bu sene -35 -40 ları goruyoruz. havaya su at kar olarak asagı iniyor o derece. cok fazla yagmur yagar yani gunesi senede 1 yada 2 ay ya gorur ya gormezsin.
burda haftanın sadece 5 gunu calısılır cumartesi pazar heryer tatildir marketler bile calısmaz nobetci market olur oda kucuk ihtiyac mazemeleri satar. cumartesi pazar istedigin gerseyi bulamazsın. hafta ici is 7 de baslar 3 te biter cuma gunu 1 de biter. calısma sartları cok ama cok rahattır. burda herkes her isi yapar hic kimse gocunmaz alıveris merkezinde tuvaletleri oyle hatunlar temizliyoki abooooo insanın habire tuvalete gidesi geliyo. evin muslukarını degistirmeye gelen eleman panemera turbo ile geldi o işini halederken ben arabasına bakıyodum :D gunduzler herks adam gibi calısır ama aksamları 8 e kadar sosyal hayatlarnı yasarlar 8 den sonra sokakta kimseyi bulmazsın. sehir merkezindeki kuluplerin oldugu yerler tıklım tıklım doludur. burda alkol kulanımı hat safadadır ama aksam 6 dan sonra kimse alkol satamaz yasak.
burda herkes sosyal hayatına cok ama cok duskun. cumartesi pazar heryer cıvıl cıvıl yolda yururken karsıdan hgelen yuzune guler hei hei der :D ilk geldiğimde iş mi atıyo bunlar dedim sonra baktım 80 yasındaki teyzeden tut 10 yasındaki cocuk bile aynı :D alıstım bende artık selam diyom :D
ben burda oldugum icin cok memnunum tavsiye ederim ben biraz sanslı geldiğim iicin belki ama ben hayatımdan cok memnunm . genel olarak yazdım ne yasadıysan ne gorduysem onu.. sormak istedigin ne varsa bu konu hakkında elimden ne gelir ise yardım ederim....... sadece aklıma gelenleri yazdım.. daha unuttugum bircok sey var aklıma geldikce yazarım :D
crused klavyene sağlık. :) norveç çok merak ettiğim bi ülke olduğu için mesajını bi solukta okudum. güzel anlatmışsın, o ülkeden etkilendim doğrusu. google'da norway>enter>görseller deyince eşsiz güzellikler çıkıyo karşımıza. muhteşem bi tabiatı var. araçlar genelde 4x4 mü oluyo orada, bunu merak ettim.
yalnız senin klavyede noktalama yok herhalde, tek noktalama işareti galiba bu: :D
Güneşi bu kadar az görmek yılda 1-2 ay tek başına sıkıntı bence bu yüzden dünyadaki en yüksek intihar oranlarına sahip yerlerdir iskandinavya
@crused Kardeş öyle bir anlattınki gelesim geldi.Nasıl geliyoruz oraya.:)
crused klavyene sağlık. :) norveç çok merak ettiğim bi ülke olduğu için mesajını bi solukta okudum. güzel anlatmışsın, o ülkeden etkilendim doğrusu. google'da norway>enter>görseller deyince eşsiz güzellikler çıkıyo karşımıza. muhteşem bi tabiatı var. araçlar genelde 4x4 mü oluyo orada, bunu merak ettim.
yalnız senin klavyede noktalama yok herhalde, tek noktalama işareti galiba bu: :D
sadece gosterilen guzelikler. daha google da olmayan guzelikleri gormeniz lazım:D
klavyeye gelince :D ole noktalama bende sıkıntılı bıraz :D kusura bakmayın artık :d
Güneşi bu kadar az görmek yılda 1-2 ay tek başına sıkıntı bence bu yüzden dünyadaki en yüksek intihar oranlarına sahip yerlerdir iskandinavya
dunyada en cok piskologun bulundugu ulke. ve yas ortalaması coook yuksen 80 yasında amcam bisikletiyle bira almaya pedallar kıcına vurarak suruyo felaket saglıklılar.
@crused Kardeş öyle bir anlattınki gelesim geldi.Nasıl geliyoruz oraya.:)
aile birlesimi ile gelmek cok zor allaha sukurler olsun tr.de durumum iyidi hanımın da durumu iyi ama 1.5 sene bekledik.