PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : 200SX - Akü

Asil
16-04-2013, 23:07
Merhaaba herkese. Dura dura aracimin akusu bitti. Mevcut aku Mutlu 40Ah idi. Olculeri kendim olctugume gore 18x18x19 du. Ne yazik ki, o kadar kisitli bir alan varki, 1 cm bile daha buyuk bir aku sigmayacak. Ayni akuyu hicbir yerde bulamiyorum. Baska markalarda da bulamadim bu olculerde aku. 1 bucuk cm daha genis olmak uzere Varta 44Ah aldim o da sigmadi. Bana 18(uzunluk)x18(genislik)x19(yukseklik) olculerinden buyuk olmamak kaydiyla Mutlu, Varta, Delphi, Bosch, İnci vb marka model onerebilir misiniz?
S14' um bir aydir oldugu yerde sessiz, sedasiz ve bu problemi cozemedikcede sessiz kalacak :confused:

psikolojikdeli
16-04-2013, 23:26
Üstadım Nacizane Tavsiyem Aküyü bagaja almanızdır kendi 200sxlerimde ve siteye üye olan birçok arkadaşımın sxinde Aküler bagajda, sizinde intercooler yüzünden başka akü koyma seçeneğiniz yok diye düşünüyorum ve ufak bir bütçe ile bagaja alma şansınız var tesisatı nerden geçireceğinizi sorun olarak görüyorsanız ondada 2 yer var yardımcı olmaya çalışırım

AEAlmas
17-04-2013, 00:43
arkaya aldiginiz da marsi geç alması olabilmekte buda yipranma payını artırmak demek mutlu aku 42ah idi galiba iş görür birde ters kutup başı olması lazım intercooler yüzünden takarken ona dikkat edin

psikolojikdeli
17-04-2013, 01:07
Hangi araçta yaşadın bunu ? veya kaç amp de mercedes ve Bmw gibi araçlarda Akü direk olarak bagajda sence böyle bir sorun olma olasılığı varmı ? daha doğrusu mantığı nedir, son bir soru önde 40 lık mı arkada 80lik veya 100 lük mü ?

kRo_bOy
17-04-2013, 09:41
sx lerde aküyü bagaja almak neredeyse zorunlu bir iş bence:)

Asil
17-04-2013, 19:02
Kendim ustesinden gelebilir miyim acaba?

Can's
17-04-2013, 19:28
Kendim ustesinden gelebilir miyim acaba?

olabilir ama zor gözükmekte abi al bir elektrik tesisatcısını anlat ne yapılması gerektiğini alsın bagaja

psikolojikdeli
17-04-2013, 23:39
Çok rahat bir şekilde yaparsın elim yatkın değil dersen Anadolu yakasında Pendikteyim yakınlardaysan gelirsin beraber alırız

Asil
18-04-2013, 07:49
Çok rahat bir şekilde yaparsın elim yatkın değil dersen Anadolu yakasında Pendikteyim yakınlardaysan gelirsin beraber alırız
Sagol dostum samimiyetin icin ama aramizda bi 80km fln var + aküm yok eskisi de hepten ölmüş oyle duruyor araba ;)

psikolojikdeli
18-04-2013, 12:58
ozaman şöyle yapıyım sana bir part list oluşturalım neyi nerden nasıl geçirebileğin ve nerden alabilieceği yollıyım gerisi artık sana kalmış :)

murat_ileri
18-04-2013, 14:05
aküyü bagaja alırken dikkat etmen gerek 3 nokta var.

1. gerekli akımı taşıyacak kablo kesiti
2. baglantıların saglamlıgı
3. aküyü bagajda kısa devre yapmayacak şekilde sabitlemen

bunları dogru yaparsan hiçbir sorunla karşılaşmazsın , maddi durum el veriyorsa jel akü akü al faydasını görürsün.

Maxi
18-04-2013, 18:29
Bu bagajdan gelen + kablo için ne kullanıyorsunuz? nereden satın alıyorsunuz?

Asil
18-04-2013, 23:19
ozaman şöyle yapıyım sana bir part list oluşturalım neyi nerden nasıl geçirebileğin ve nerden alabilieceği yollıyım gerisi artık sana kalmış :)

Valla cok makbule gecer. Acikcasi konuyu biraz arastirdim. Saglikli olan kabloyu aracin altindan degilde icinden arkaya ulastirmak. Ama icinden gecirirken nerelerden gecirmek lazim? Nihayetinde fazla isiya maruz kalan yerlerden kabloyu uzak tutmali... Kabloyu bastan sona bantlamali, plastik hortum icinde tasimali ve araya birde sigorta atmali. Zaten eksi kablosu topraklama olacagindan sikinti yok. Onuda olabildigince kisa tutmaya gayret edicez.

Yalniz en iyi hangi kalite kablo kullanmali? Nereden almali ve kaca mal olur?
Bir onceki mesajda 80-100 amper akuden bahsetmissin ama bu sarj motorunu cok yormaz mi? Bana gore ideali 60 amper.

Can's
18-04-2013, 23:40

oto müzik sistemi ile ilgili mağazalarda bulunuyor onunda bir ölçüsü var akım sağlaması açısından eğer akü için gerekli derseniz her hangi birisi yardımcı olacaktır diye düşünüyorum

psikolojikdeli
19-04-2013, 00:59
kablo konusunda ben aracın dışından geçirdiğim için 0 agv dedikleri kablodan kullanmıştım (ölçü birimi her kablocuya elektirkçiye ve elektronikçiye göre değişiyor :) ) bu kablo aracın içinden geçirilmeyecek kadar kalındı fazla bir hareket payı yoktu fakat dayanıklılık açışından memnun ediciydi sen aracın içinden geçireceksen böyle bir kablo kullanmana gerek yok 50mm marine tipi idi, görmeden net bişey söylemek istemiyorum fakat 35mm marine tipi de senin işini görecektır
Ben box olarak burdaki tip yine marine kutulardan kullandım hem fiyatları ucuz hemde kullanışlı
Marin Ak Aksesuarlar - Marin Ak Fiyatlar - Ucuz Marin Ak Aksesuarlar - Tekne Malzemeleri (http://www.balikmarketim.com/catinfo.asp?cid=2217&mrk=4054&slmt=2)

görsel olarak ekliyorum istediğin herhangi bir yerede emniyet amaçlı böyle bir switch ekleyebilirisn bunlar biraz kaba karışık ama fikir vermesi açısından yardımcı olacaktır
Ak alterleri - Marin Ak alterleri - Ak alteri Fiyatlar - Tekne Malzemeleri (http://www.balikmarketim.com/catinfo.asp?cid=2219&mrk=4054&slmt=2)

umarım yardımcı olabilmişimdir sarj motorunu yormak derken anlayamadım burayı

Asil
19-04-2013, 13:04
kablo konusunda ben aracın dışından geçirdiğim için 0 agv dedikleri kablodan kullanmıştım (ölçü birimi her kablocuya elektirkçiye ve elektronikçiye göre değişiyor :) ) bu kablo aracın içinden geçirilmeyecek kadar kalındı fazla bir hareket payı yoktu fakat dayanıklılık açışından memnun ediciydi sen aracın içinden geçireceksen böyle bir kablo kullanmana gerek yok 50mm marine tipi idi, görmeden net bişey söylemek istemiyorum fakat 35mm marine tipi de senin işini görecektır
Ben box olarak burdaki tip yine marine kutulardan kullandım hem fiyatları ucuz hemde kullanışlı
Marin Ak Aksesuarlar - Marin Ak Fiyatlar - Ucuz Marin Ak Aksesuarlar - Tekne Malzemeleri (http://www.balikmarketim.com/catinfo.asp?cid=2217&mrk=4054&slmt=2)

görsel olarak ekliyorum istediğin herhangi bir yerede emniyet amaçlı böyle bir switch ekleyebilirisn bunlar biraz kaba karışık ama fikir vermesi açısından yardımcı olacaktır
Ak alterleri - Marin Ak alterleri - Ak alteri Fiyatlar - Tekne Malzemeleri (http://www.balikmarketim.com/catinfo.asp?cid=2219&mrk=4054&slmt=2)

umarım yardımcı olabilmişimdir sarj motorunu yormak derken anlayamadım burayı
Bütün bilgiler için teşekkür ederim; not ettim.
Yalnız bugün bi akücü abim aradı sağolsun benim ebatlarda bir akü bulmuş sevindirdi beni. Varta 42 amper akü aldım. Boyutlarıda tam benim aradığım ölçüde. Yalnız aküyü bagaja taşıma olayı halen aklımın bir köşesinde...

deniz_
19-04-2013, 14:31
kutup başları ters diye biliyorum istersen bir bak kablo kısa gelebilir

psikolojikdeli
19-04-2013, 22:42
Bütün bilgiler için teşekkür ederim; not ettim.
Yalnız bugün bi akücü abim aradı sağolsun benim ebatlarda bir akü bulmuş sevindirdi beni. Varta 42 amper akü aldım. Boyutlarıda tam benim aradığım ölçüde. Yalnız aküyü bagaja taşıma olayı halen aklımın bir köşesinde...
Hayırlısı olsun iyi günlerde kullanın aracınızı :)

Sheyhzade
19-04-2013, 23:53
akünün bagaja alınması güzel yer sağlıyor fakat, ne kadar amperli akü alırsanız alın geç marş almaya başlıyor araç. Elektrik malzemesi satan büyük bir mağazadan yüksek iletkenliği olan bir kablo aldım onu taktım yine değişen birşey yok, bazen yolda koyabiliyor. bir kaç dakika sonra basınca alıveriyor.

murat_ileri
20-04-2013, 00:13

kablo konusunda ben aşırı titiz davranırım. kablo kesiti, uzunluk ve max taşıyacağı amper durumuna göre kablo seçimi yapıyorum.

aşağıdaki tabloda size gerekli olan kablo kesitine göre kablo seçebilirsiniz.

AWG Dış Kesit İç Kesit
mm2 mm2

000 85 82
00 70 76.4
0 55 53.5
1 50 40.4
2 35 33.6
4 25 21.1
8 10 8.36
10 6 5.26

AMP/ 0-1.5 MT. 1.5-3.0 MT. 3-4MT. 4-5 MT. 5-6MT. 6-7MT.
KABLO (mt.)

>150A 0/1 AWG 0/1 AWG 0/1 AWG 0/1 AWG 0/1 AWG 0/1 AWG
135-150A 4 AWG 0/1 AWG 0/1 AWG 0/1 AWG 0/1 AWG 0/1 AWG
105-135A 4 AWG 4 AWG 4 AWG 4 AWG 0/1 AWG 0/1 AWG
85-105A 8 AWG 8 AWG 4 AWG 4 AWG 4 AWG 0/1 AWG
65-85A 8 AWG 8 AWG 4 AWG 4 AWG 4 AWG 4 AWG
50-65A 8 AWG 8 AWG 8 AWG 4 AWG 4 AWG 4 AWG
35-50A 10 AWG 8 AWG 8 AWG 8 AWG 8 AWG 8 AWG
10-35A 10 AWG 10 AWG 8 AWG 8 AWG 8 AWG 8 AWG

Not: Bilgiler Signat ekipmanları katalogundan alıntıdır.

önemli bir diger nokta kablo eklerinde oluşan korozyondan dolayı geçergenlik sorunlarıdır. kablo pabucunu sıktıktan sonra bir kabın içerisine az miktar tuz ruhu kopyup hızlı batırıp çıkartın hemen kuruttuktan sonra elektronikcilerde satılan çamka gazı ile çalışan pürmüz ile hem başlığım üzerini hemde pabucun kabloyu tutan yerini tamamen lehim teli ile kabplayın. böylece hem daha dirençli hemde korozyona daha dirençli bir kablo tesisatınız olur.

psikolojikdeli
20-04-2013, 01:02
akünün bagaja alınması güzel yer sağlıyor fakat, ne kadar amperli akü alırsanız alın geç marş almaya başlıyor araç. Elektrik malzemesi satan büyük bir mağazadan yüksek iletkenliği olan bir kablo aldım onu taktım yine değişen birşey yok, bazen yolda koyabiliyor. bir kaç dakika sonra basınca alıveriyor.

Bunun sizin marşla ilgili bir durum olma ihtimali varmıdır, neden bu soruyu soruyorum istilldo nickli arkaşamız Çağların aracındaki Aküyü yeni değiştirdik (40 amp civarı avuç kadar Akü) son 2 sene aracında hiç böyle bir skıntı olmadı ondan öncede bir 2 sene yine bu akü ile kullanıldı diye biliyorum araç (yanlışım varsa düzeltmesini rica ediyorum)
araç 200sx 96 model 2.0 turbo Akü bagajda

murat_ileri
20-04-2013, 01:28
senat'a aynen katılıyorum sizin aracınızda bir sorun olması muhtemel. şuan aracımda stinger sp800 35 amp akü ile ayda bir marş basıyorum yinede sıkıntısız çalışıyor. nerdeyse her hafta müzik sistemi yada filtre projesi için bagaja akü alıyorum sorun yada sıkıntı yaşadıgım araç çıkmadı.

Sheyhzade
20-04-2013, 13:45
marş dinamosundan şüphelenmiştim bende, gittim kömürlerini falan yaptırdım komple fakat aynı sorun devam ediyor, biraz kapsamlı araştırmak lazım sanırım.

murat_ileri
20-04-2013, 14:10
marş dinamosundan şüphelenmiştim bende, gittim kömürlerini falan yaptırdım komple fakat aynı sorun devam ediyor, biraz kapsamlı araştırmak lazım sanırım.

akün ve baglantılar saglıklımı bunları kontrol et. özellikle şase tam geçirmezse geç alır, zorlanarak çalışır, bira kaç defa üst üste marş basınca ( çalışmadıgı zaman) kablo ısınır. kutup bağlarında, şase bağlantısında motor içindeki bağlantılarda korozyon oluşma ihtimali yüksek. akü sağlam ise baglantıları elden geçir sorunun düzelecektir.

takıldıgın yer olursa fotograflarını çekerek paylaşırsan hem daha dogru bilgi veririz hemde diger arkadaşlara örnek teşkil eder.