PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Oil catch can sorunu



0M42
18-04-2013, 13:29
Aracımda ki oil catch can 500 km de bir yarıya kadar doluyor bu normalmidir ? Motor yağına su karıştırma vs. durumu yok yağ genel olarak temiz soğutma suyunda da gram eksiltme yok bu kadar kısa sürede oil catch can e bu sıvı nereden geliyor anlamadım.

Oil catch can kullanan arkadaşlarda durum nedir ? Kaç km de bir oil catch can i boşaltmanız gerekiyor ?

stlegal
18-04-2013, 14:40
Detqyl resim verebilirmisin ne sekilde bagladiniz baglarken orjinalden kalma iptal ettiginiz pcv oldumu daha detayli bilgi verirsen yardimci oluruz.

0M42
18-04-2013, 16:22
Fotosunu akşama doğru eklerim nasıl bağladığımı anlatayım motorun yağ kapağından (motora yağ doldurduğumuz kapak) oil catch can a bağlantı yaptım oil catch can in diğer çıkışınıda hava filtresi borusuna verdim.

Motor yağ kapağım aşağıdakinden yani doğrudan hortum bağlanabiliyor.

http://image5.sahibinden.com/photos/49/34/21/big_109493421m4k.jpg

Bu arada pcv dediğiniz nedir ? Herhangi iptal ettiğim bir şey olmadı orjinal bağlantısı da yağ kapağından çıkan hortum doğrudan hava filtresine bağlanıyordu ben sadece araya oil catch can i koydum.

tdipower
18-04-2013, 16:29
yağ ısısı çok yüksek bence buda fazla buhar yaratıyor ve tank çabuk doluyor, araç turbo ise yağ soğutucu mutlaka olmalı

0M42
18-04-2013, 17:54
Aracım atmosferik ve motor tamamıyla stok ayrıca şöyle bir durumda var aracı gün içerisinde kısa mesafelerde kullanıyorum yani bir günde yaptığım maksimum 30 km dir bu kullanımda yağ ne kadar ısınabilir ki ?

penguinhakan
18-04-2013, 18:44
Araba stok ise oil catch can niye ? Var mı extra düşündüğünüz birşey ?
Sorunuza soru ile cevap verdim ama , cevaplarsanız sevinirim .

0M42
18-04-2013, 23:38
Oil catch can ın motorun stok olup olmaması ile bir alakası yok ayrıca bazı kişiler sadece turbo motorlar için gerekli bir şey olduğunu düşünüyor çok zaruri bir şey değil tabi ancak olursa zararı olmaz yararı olur netice de ısınan yağın buharındaki suyu ayrıştırıyor ve buharın subaplara yada emme portuna yapışarak kurum oluşmasını önlüyor yani benim bildiğim bu en azından.

Sizde oil catch can var sanırım sizde durum nedir ?

penguinhakan
18-04-2013, 23:43
Oil catch can ın motorun stok olup olmaması ile bir alakası yok ayrıca bazı kişiler sadece turbo motorlar için gerekli bir şey olduğunu düşünüyor çok zaruri bir şey değil tabi ancak olursa zararı olmaz yararı olur netice de ısınan yağın buharındaki suyu ayrıştırıyor ve buharın subaplara yada emme portuna yapışarak kurum oluşmasını önlüyor yani benim bildiğim bu en azından.

Sizde oil catch can var sanırım sizde durum nedir ?

Teşekkürler cevabınız için.
Ben de catch can yok , ama biz de PCV valfi ile emme tarafına buharla birlikte yağ gidiyor normalde.
Ben de 1.4 TSI lar için bulabilirsem bir çözüm uygulacağım , kafamda bir tane var şimdilik.

Haklısınız kurum olma olayını atlamışım onun içinde yapılabilir tabiki.

boosted_pug
19-04-2013, 09:14
hortumu yanlış yere bağlamışsınız direk yağı görmemesi gerekli örnekle anlatayım 106 gti ın ön kapağından yağ doldurulur ama havalandirması emme tarafindaki kapaktadır kapakları ters çevirdiğinizde birinin içinin boş olduğunu havalandırmalı olanında da arada seperatör olduğunu görürsünüz bazen öndekine de havalandırma yapalım deyip aynı deliği oraya açıp uçlarını catch can a baglıyan arkadaşlarda aynı sorunu yaşadılar catch can fullenir demek istediğim arada seperatör olmak zorunda siz elektrik süpürgesi gibi sağdan soldan sıçrayan yağı emdiriyosunuz bence kapağın ordan değil krankdan havalandırma alın

0M42
19-04-2013, 10:22
Benim bağlantım şu şekilde ;

http://k1304.hizliresim.com/18/m/m794q.jpg

Ayrıca dediğin gibi blok ta bir havalandırma subap ı daha var o ise hortum ile ucu boşa çıkarılmış şekilde duruyor ama onunda önü açık yani doğrudan blok içine bakıyor arada seperatör tarzı bir şey yok.Motor yağ kapağımın içerisinde seperatör mantığıyla koyulumş bulaşık süngerine benzer tel yumağı mevcut yani zaten aracın orjinalinde de yağ kapağından çıkan hortum emiş hattına veriliyor.

0M42
19-04-2013, 19:44
Kimsenin bir fikri yokmu ?

0M42
30-04-2013, 20:07
Arkadaşlar konu güncel olsun varmı kimsenin bir fikri ?

GokhanRS
30-04-2013, 20:10
dostum bağlantı yanlış. bir ucu yağ buhar borusuna takman lazım diğer ucu emme tarafına takman lazım. yada kelebekten önce hava filtresinden sonra biryere. çünkü motor kapağına bağlantı yaparsan motor kapağının orda basınç fazladır ve çok yağ verir.

0M42
30-04-2013, 20:48
Tamam zaten o şekilde bağlı yani oil catc can in bir ucu yağ buharı hattına diğer ucu zaten emiş hattına takılı.Aşağıda yuvarlak içerisine aldığım bağlantı bölgesinde emiş var karburatörün üzerini kapatan filtre borusu o kısım.Kırmızı ok lar yağ buharının izlediği yolu gösteriyor.

http://m1304.hizliresim.com/18/y/mmd8t.jpg

GokhanRS
30-04-2013, 21:17
Tamam zaten o şekilde bağlı yani oil catc can in bir ucu yağ buharı hattına diğer ucu zaten emiş hattına takılı.Aşağıda yuvarlak içerisine aldığım bağlantı bölgesinde emiş var karburatörün üzerini kapatan filtre borusu o kısım.Kırmızı ok lar yağ buharının izlediği yolu gösteriyor.

http://m1304.hizliresim.com/18/y/mmd8t.jpg

şimdi mantık olarak yağ buharının alındığı yerden yağ gelmesin sadece buhar gelsin diye engeller engebeler olur. mesela yeni nesil araçlarda külbütör kapağının üstündeki buhar yerinde o tarz bir tasarım olur.

ancak sizin araçta yağ buhar çıkışı sanırım motor yağı konulan kapakta doğrumudur?

eğer doğruysa bu bir eksi. aslında motorun her yerini görebilsem o yağ kapağının takılı olduğu egzantrik kapağının tamamen resmini görsem mantığı biraz canlandırabileceğim.

mesela sizin motora benzer bir motor var bizim 2.0 rekord da da ama yağ buhar yeri kapaktan değil. egzantrik üst kepinin orda özel bir bölge var arka tarafında deliği var ordan alıyoruz yağ buharı ve önünde engebe ve engeller var yağ gelmesin buhar gelsin diye. sanırım sizin kapaktan sadece buhar değil yağda geliyor. sistemi değiştirmek lazım galiba.

dediğim gibi motoru tam net göremediğimden kesin bişey söyleyemiyorum. ama sorunun o buharın alındığı yağ buhar kapağından kaynaklandığını düşünüyorum. ya o kapağın tasarımında bir sorun var. yada motor sağlam üflüyor başka birşey aklıma gelmiyor şimdilik.

0M42
30-04-2013, 22:59
Külbütör kapağının iç tarafında tam motor yağ kapağının altına denk gelecek bir sac parça var yani yağ kapağının yuvasından içeriye bakıldığında doğrudan eksantrik vs. görünmüyor.Aslında motorda iki adet yağ buharı çıkışı var bir tanesi benim uygulamayı yaptığım yağ kapağından diğeride blok üzerinde karter havalandırması diye geçiyor aşağıda yuvarlak içerisine aldığım kısım ;

http://p1304.hizliresim.com/18/y/mmkbf.jpg

Ancak bloktaki havalandırmanın önünde yada içinde de öyle engebe vs. bir şey yok doğrudan blok içerisine bakıyor önü açık yani bu durumda ha üstten almışım ha alttan bir farkı olurmu ki ? Zaten yağ kapağının içerisinde bulaşık teline benzer bir tel yumağı var sanırım pcv deniliyor ona ama yetersizmi nedir bilemiyorum.

Motorumda üfleme olamaz zaten kompresyon testim de sağlıklı çıkmıştı değerler sırası ile 192, 185, 190, 180 psi çıkmıştı.Kullandığım yağmı uyumlu değil acaba ? Otosanın bu motor için teknik servis dosyası var elimde o dosyada 10/30 yağ kullanın diyor ben 10/40 magnatech kullanıyorum.Birde yağ seviyem bir miktar fazla 500 gram kadar böyle şeye neden olabilirmi ?

0M42
30-04-2013, 23:03
Ayrıca oil catch can i boşaltmak istediğimde içinden yağ kıvamında değilde su gibi bir sıvı akıyor yani oil catch can ayrıştırması gerekeni ayrıştırıyor herhangi bir yağ çekmesi durumu yok bence.

GokhanRS
30-04-2013, 23:04
yağ seviyen olması gerekenden fazlaysa işler değişir ve yağ buhardan bu fazlalığı atabilir. öncelikle yağ seviyeni olması gerekene indirip yağ tankını temizleyip geri montajını yapmalısın. ondan sonra denemelisin. gene aynı şey oluyorsa üst havalandırmayı iptal edip karter havalandırmadan kullanmayı deneyebilirsin. çünkü orda basınç daha az.

tabi işin mantıklı olanı orjinal olan yerden üst yağ buharından almaktır ancak dediğim gibi ya orası o motorda uygun yer değil. yada fazla yağ yüzünden olmuştur.

şuan için ilk seçeneğin fazla olan yağı boşaltmandır. max seviyeyi aşmamalı yağ oranı.

GokhanRS
30-04-2013, 23:05
Ayrıca oil catch can i boşaltmak istediğimde içinden yağ kıvamında değilde su gibi bir sıvı akıyor yani oil catch can ayrıştırması gerekeni ayrıştırıyor herhangi bir yağ çekmesi durumu yok bence.

buharlaşıp sonra tanka yoğunlaşan yağ zaten leş gibi garip bir hal alıyor o normal. genelde dandik sanki gereksiz olan bir yağmış kıvamına dönüşüyor buhardan gelen yağ. o normal yani.

pcvirus
30-04-2013, 23:27
külbütor kapağında başka havalandırma yeri yokmu acaba ?
normalde hondalarda kapakta bir yer var ve o kısım içeriden direk yağın gelmemesin için
içerden plaket gibi bir parça ile yağın oraya sıçraması engellenmiş

yani direk kapaktan yağ sıçrıyor olabilir bence

0M42
01-05-2013, 00:05
GokhanRS yağ seviyesini olması gerektiği gibi ayarlayıp bir müddet aynı durumu gözlemleyeceğim bakalım problem bundan mı kaynaklanıyor.Çok teşekkür ederim ilgine.

pcvirus kapakta havalandırma için başka bir çıkış yok fabrikasyon yağ kapağı üzerinden alınmış yağ buharı.Zaten dediğim gibi kapağın içinde tel yumağı var bir nebze olsun buharı ayrıştırsın diye fabrikasyon koyulmuş sanırım.

CGR328
01-05-2013, 00:30
abi sen emişe verme havalandırmayı başka yerden küçük filtre bağla sorunun çözülür

pcvirus
01-05-2013, 00:35
birde imkan dahilinde oil tank ı kapaktan yukarı koysanız acaba durumda değişiklik olabilirmi
veya kapak hizasına kadar ?

0M42
01-05-2013, 00:41
abi sen emişe verme havalandırmayı başka yerden küçük filtre bağla sorunun çözülür

Nasıl yani çağrı anlayamadım biraz daha detaylandırırmısın ?

0M42
01-05-2013, 00:43
birde imkan dahilinde oil tank ı kapaktan yukarı koysanız acaba durumda değişiklik olabilirmi
veya kapak hizasına kadar ?

Bununla bir alakası olabilirmi ? oil catch can külbütör kapağından hiza olarak bayağı bi aşağıda duruyor :soru:

pcvirus
01-05-2013, 00:45
normaldede aslında aşağıda kalıyorda yani bi ihtimal dye düşünüyorum

pcvirus
01-05-2013, 00:48
http://www7.plala.or.jp/tok/silvia/image/gallary_specsheet/oil-catch-tank.jpg
http://www.forteforums.com/forums/attachments/kia-forte-2-0l-engine-discussion/9276d1341496893-help-install-oil-catch-tank-2-0-koup-catch-can.jpg
http://www.allfordmustangs.com/forums/attachments/2005-2010-v6-mustang-tech/130672d1305772249-oil-catch-can-7464a90292797f32.jpg


genelde hep yukarda ?

GokhanRS
01-05-2013, 00:51
pcvirus benimki altdaydı. hiç sorun olmadı böyle. araçta yağ oranı maximum seviyeden 500gr fazlaymış. önce o fazlalığı boşatıp biraz gezsin ondan sonra durum ortaya çıkar.

CGR328
01-05-2013, 01:05
abi emiş orda fazla olduğundan senın catchtank iç yapısı farklı oldugu için , emişde orda fazla oldugundan dolayı senın tank yağ doluyo sen hava filtre borusuna taktığın hortumu ortan çıkarıp dışarı biyere küçük filtre takarak havalandır

0M42
01-05-2013, 09:15
O zaman öncelikle şu fazlalık yağı motordan alayım bakalım aynı sorunu yaşayacakmıyım aynı sorun devam ederse dediğin gibi hortumu ayırıp ucuna filtre bağlayıp birde öyle denicem.Tekrardan hepinize teşekkür ederim.

orido
14-06-2013, 15:35
Sana tavsiyem oil catch i yag kapagından yukarı bir seviyeye konumlandırman. İster istemez yag sıçramakta uçuşmakta ve boruya dogru gitmekte. Tank ta aşagıda ve vakum tank a doğru oldugu için yağı aşağıya biriktirmekte büyük ihtimalle.