Orijinalini görmek için tıklayınız : Amortisör Kısaltma
Aracımın yayları 2 bakla kesik, şu an ne sekme ne atma var, 2 tane amortisör alıp kısaltmak istiyorum amortisörleri, diş açılıyormuş galiba, amortisörleri kısaltıp, diş açtırınca aracım daha da alçalırmı, yoksa gene yay kesmem gerekli mi ?
Maliyetinde sorun yok sadece amortisörlere para vericem 50 lira, gerisi ücretsiz olucak. Sorum araç 1 2 cm daha alçalırmı ? önemli olan bu :)
amac altcaltmakmı ? degılse mılden kısaltmana gerek yok.
amac altcaltmakmı ? degılse mılden kısaltmana gerek yok.
alçaltmak evet, şimdi 1 bakla daha kessem hem sorun olur diye düşünüyorum hemde amortisör vurma vs yapar diye düşünüyorum, kısaltınca düşme olmazmı ? press yaptırcaktım bu halinden daha basık olmazmış, coil şu an imkansız.
kaanpoyrazoglu
18-04-2013, 19:49
amortisör tablasından alçatmayı denedinizmi ?
alçaltmak evet, şimdi 1 bakla daha kessem hem sorun olur diye düşünüyorum hemde amortisör vurma vs yapar diye düşünüyorum, kısaltınca düşme olmazmı ? press yaptırcaktım bu halinden daha basık olmazmış, coil şu an imkansız.
mılden kısaltırsan duser ancak, ustten dıs acmakla cok az bı etkısı olur gozle gorulmez
amortisör tablasından alçatmayı denedinizmi ?
tam yapılcak işlemi bilmiyorum, tornacı yapıcakmış bi tanıdık aracılığıyla yapılcak
mılden kısaltırsan duser ancak, ustten dıs acmakla cok az bı etkısı olur gozle gorulmez
nası birşey yapmamız gerekir tablayı mı yukarı almak gerekiyor
Milden kisaltmaniz lazim iste
Milden kisaltmaniz lazim iste
tablayla alakası yok yani, milden kasıltıcaz, yay sıkışıcak yani mantık bu değilmi
evet, amortısorun dıbıne dayanmasıda olmayacak
evet, amortısorun dıbıne dayanmasıda olmayacak
Teşekkür ederim abi sorularımı cevapladığın için :)
Subi-Emre
18-04-2013, 22:16
milden kısaltırsan araban hiçbir şekilde düşmez.
life kaldırıldığında yay boşa çıkmamış olur, yay kesildiği zaman bence gerekli bir işlem..
aracı dahada alçatmak istiyorsan yaydan biraz daha kesmen gerekir
milden kısaltırsan araban hiçbir şekilde düşmez.
life kaldırıldığında yay boşa çıkmamış olur, yay kesildiği zaman bence gerekli bir işlem..
aracı dahada alçatmak istiyorsan yaydan biraz daha kesmen gerekir
sen bana bı amortısor getır sadece mılden kısaltarak dusureyım :)
işt tornacıda artık, diş açıp milden mi kısaltıcakmış napıcakmış, düşmesse keseriz 1 bakla daha kalır 3 baklamız, heralde amortisör kısalınca sorun yaşamam sekme gibi ? şu an gram sekme yok orjinal gibi biniyorum 2 bakla kesik şekilde.
Subi-Emre
18-04-2013, 22:57
sen bana bı amortısor getır sadece mılden kısaltarak dusureyım :)
mili tutar 10cm kesersen tabiki düşer yayı sıkıştırmış olursun. benim demek istediğim kesik yay boşa çıkmayacak kadar kesersen max 3-4 cm ;)
arac dusurme ısınden pek anlamam az bısı bılıyorum onu yazdım, sen usta gıbı gorunuyorsun:icon_tup:
arac dusurme ısınden pek anlamam az bısı bılıyorum onu yazdım, sen usta gıbı gorunuyorsun:icon_tup:
:)
bende kısa yay var
+ olarak amortisör tablasından da düşürdüm ama
tavsiye etmem
amortisörüm patladı
ha bunun olacagını zaten biliyordum
ama adam gibi düşürmek için gerçekten düzgün bir coil e ihtiyac var bence
yoksa her türlü istediğin gibi düşürürsün onda sıkıntı yok
Subi-Emre
18-04-2013, 23:24
usta sayılmam ama bu işlerle çok uğraştım çok yay amortisör kesip çöpe attım :D huzuru coilde buldum
kemal_koker
03-09-2013, 18:29
benim amacım aracı alçaltmak değil. yükün amortisörden ziyade yaya daha fazla yük bindirerek aracı yumuşatmak.
mili kısaltak mı :D
Yaya daha fazla yuk binerse araba yumusamazki
kemal_koker
03-09-2013, 18:39
ah Cihan ah
keşke yazdıklarımın bütününden cımbızla sadece bir bölümünü çekip alıp ona cevap vermeseydin.
mili kısaltırsak yayın verdiği rahatsızlığı önlemiş olurmuyuz , soru bu :)
ah Cihan ah
keşke yazdıklarımın bütününden cımbızla sadece bir bölümünü çekip alıp ona cevap vermeseydin.
mili kısaltırsak yayın verdiği rahatsızlığı önlemiş olurmuyuz , soru bu :)
Soruna cvp veriyorum : - Evet :)
cerkez_kral
04-09-2013, 01:06
direk helezondan kes hiçbiyeriyle oynama bence sekme zıplama yapmıyor
kemal_koker
04-09-2013, 07:46
Soruna cvp veriyorum : - Evet :)
işte bu :bravo:
direk helezondan kes hiçbiyeriyle oynama bence sekme zıplama yapmıyor
helezondan kesilir o kolay da sonra amartisöre kısma binen kıvrımı hangi tornacı verebilecek ? şahin veya bmw yayı olsa direk keserim.
ama benim amacım basmak değil ki. sadece süspansiyonu yumuşatmak.
stok yaydan en az 2,5-3-4-5 cm daha kısa yay takıyoruz. ama milin boyu aynı. esneme kabileyetini kazanması için mil kısaltmak istiyorum.
tabi bunun yanında kısalttığın ölçüde arabada düşüyor sanırım :o
alfonso4474
04-09-2013, 07:57
bende yayları kestim connectin 6 bakla idi 2.5 kaldı düşürdük aracı ama amasör takozundan dolayı vuruyodu sona dayandı iş görmüyodu arac laka yada çukurdan biraz sert gecerken . amasör milin arasındaki takozun yarsını kesip attım artık amasör daha iyi iş yapıyo yumuşadı araç bende milden kısaltcaktım bidaha masraf etcem diye uğraşmadım
kemal_koker
04-09-2013, 07:58
bende yayları kestim connectin 6 bakla idi 2.5 kaldı düşürdük aracı ama amasör takozundan dolayı vuruyodu arac laka yada çukurdan gecerken bazen amasör milin arasındaki takozun yarsını kesip attım artık amasör daha iyi iş yapıyo yumuşadı araç bende milden kısaltcaktım bidaha masraf etcem diye uğraşmadım
mil yerine takozdan mı kestin :eek:
HardCore
29-01-2014, 23:51
Yeni konu açmamak adına buradan sorumu yöneltmek istiyorum,
Mil kısaltma olayıyla alçalma doğru orantılımıdır, örnek vereyim ön tarafı iki santim düşürmek istiyorsam milden iki santim mi kestirmem gerekiyor?
Araç ae101 corolla, oem kyb amortisörler ve eibach pro kit yaylarla kullanılıyor ama ön lastik ve çamurluk arasındaki boşluk hala arkalara oranla fazla, bu kısaltma olayını extrem birşey olmadığı sürece tornacıda halledebilirmiyiz?
Birde mil kısaltmada üst limiti orjinal yayla eibach yay arasındaki fark olarak belirlesem doğrumu yapmış olurum.
milden kısaltmayla alçalmaz kardeşim ama daha sağlıklı olur
Mikrop_Ali
30-01-2014, 00:11
orjınal yay ve orjınal amortısoru tabladan dusurup mılıde kısaltıp kullanırsanız en ıyı konforu bu sekılde yakalayabılırsınız.
Integrada 6 takım yay degıstırdım teın oem kesık vtı spor yay heseyı denedım.
en mantıklı yapılması gereken budur.
portakal
30-01-2014, 06:24
orjınal yay ve orjınal amortısoru tabladan dusurup mılıde kısaltıp kullanırsanız en ıyı konforu bu sekılde yakalayabılırsınız.
+1:icon_tup:
portakal
30-01-2014, 06:26
yay kesilince mutlaka ama mutlaka milide kısaltmak gerekir çünkü amortisör görevini göremez ve çok kısa sürede patlayabilir. arkadaşında dediği gibi orjinal yayları kesmeden tablayı düşürüp milide biraz kısalttıkmı 10 numara konfor olur ne sekme yapar ne vurma lastikler davlumbaza sürterse bilemem veya çamurluğa :D
HardCore
30-01-2014, 06:27
milden kısaltmayla alçalmaz kardeşim ama daha sağlıklı olur
Düşündümde oem yay ve eibach arasındaki fark kadar kısaltırsam sadece boşlugunu almış olurum ama yaylar 30mm bende 30+20 şeklinde yaptırırsam hem boşluğu alıp hemde 2cm sıkıştırmış olmazmıyım? Bu durumda araba seker mi
Tabladan düşürme ne oluyor abi?
ghibli06
30-01-2014, 11:03
işlem zaten komple yanlış da, yayı da sıkıştırınca, o enerjiyi boşaltmak için zıplamayacak mı araç? otomobili teknolojiyi bırakın da fizik kurallarını bile okumak yeterli...
Düşündümde oem yay ve eibach arasındaki fark kadar kısaltırsam sadece boşlugunu almış olurum ama yaylar 30mm bende 30+20 şeklinde yaptırırsam hem boşluğu alıp hemde 2cm sıkıştırmış olmazmıyım? Bu durumda araba seker mi
Tabladan düşürme ne oluyor abi?
yaylar 3 lükse 3 cm kısaltsan yeter 5 cm kısaltsan 5 cm düşmez araba sen sıksanda sıkmasanda o yay araba yere inince esniceği kadar esniyor fazlasını yapmak zor olur belki mil 10 cm kısalınca düşcek kıvama gelirde o kadar kısa milede kimse yay takamaz :D
işlem zaten komple yanlış da, yayı da sıkıştırınca, o enerjiyi boşaltmak için zıplamayacak mı araç? otomobili teknolojiyi bırakın da fizik kurallarını bile okumak yeterli...
ortada yay sıkıştırma diye bişey yok ki mil kısaltmadaki amaç amortisörün çalışma alanımı genişletmek yani 5 cm yay takıldıysa amortisörün içinde 5 cm lik çalışma alanı açmak dışında ise kısalan yayın takmak için boşluğunu almak. mesela spor yayı orjinal amortisöre sıkmadan takabilirsin ama orjinal yay takılmaz sıkmak lazım.resim çizdim bunun için :D 3. bi amrtsr çizmemek için 2 .resimde gösterdim normalde milin kısalması gereken kısmı orası kısaltılmamış halini çizdim :D zaten spor yay orjinale göre yumuşak kalıor diş açmanın amacıda o orjinal kıvamında sertlik sağlamak fazladan sıkmak değil
http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/43/6tp5.jpg (https://imageshack.com/i/176tp5j)
ghibli06
30-01-2014, 12:11
peki amortisörün kol uzunluğu nedir, neye göre kaç cm keseceksiniz? kesik yay takıldığında amortisörün sıkıştırma yapmadığından nasıl emin oluyorsunuz?
peki amortisörün kol uzunluğu nedir, neye göre kaç cm keseceksiniz? kesik yay takıldığında amortisörün sıkıştırma yapmadığından nasıl emin oluyorsunuz?
Yay 5 cm se mil 5 cm içeri giriyor(üstteki resimde mavi ile yazdığm kısım) yani 5 cm kısalıcak demek oluyor ki spor yay takılı iken bile 1.resimde oldugu gibi dursun mil içerde
Emin olmaya gerek yok gözle bile belli ki 5 bakla yay ile 7 bakla yayın sıkışması zaten aynı olamaz.Yay kesme işinde mili neye göre kısaltıolar bilmiyorum hiç yay kestirmedim muhtemelen bunu yapabilmek için önce aracın kaç cm indiğini anlamak lazım ama spor yayda ne kadar düştüğü bilindiği için daha kolay oluyordur
ghibli06
30-01-2014, 12:33
Yay 5 cm se mil 5 cm içeri giriyor(üstteki resimde mavi ile yazdığm kısım) yani 5 cm kısalıcak demek oluyor ki spor yay takılı iken bile 1.resimde oldugu gibi dursun mil içerde
Emin olmaya gerek yok gözle bile belli ki 5 bakla yay ile 7 bakla yayın sıkışması zaten aynı olamaz.Yay kesme işinde mili neye göre kısaltıolar bilmiyorum hiç yay kestirmedim muhtemelen bunu yapabilmek için önce aracın kaç cm indiğini anlamak lazım ama spor yayda ne kadar düştüğü bilindiği için daha kolay oluyordur
yani 5 cm yay kesilirse amortisör pistonundan da 5 cm kesilirse işlem doğru olur?
yani 5 cm yay kesilirse amortisör pistonundan da 5 cm kesilirse işlem doğru olur?
Abicim ben bu işi yapmıyorum bu işten parada kazanmıyorum savunmuyorumda sana sadece dilim döndüğünce yapılan işlemi ve ne sebeple yapıldığını anlatıyorum onun için seninle doğrumu yanlış mı tartışıcak değilim :)
Mesela bu işlem yapılırken sertleştirme denen yani yağ deliklerinin kaynakla kapatıldığı bi işlemde yapılır onunda amacı araba yol tutsun diye değildir tabiki :D süspansiyon çok yumuşak olmasın heryerde altını sürtme diyedir :D :D sekmeyide önler bi nebze
edit: peki bende bişey soriyim. bi marka modelin orjinal amortisörü ile koni amortisörünü yanyana koyduğumuz zaman boyutları aynımıdır ?
ghibli06
30-01-2014, 12:57
Abicim ben bu işi yapmıyorum bu işten parada kazanmıyorum savunmuyorumda sana sadece dilim döndüğünce yapılan işlemi ve ne sebeple yapıldığını anlatıyorum onun için seninle doğrumu yanlış mı tartışıcak değilim :)
Mesela bu işlem yapılırken sertleştirme denen yani yağ deliklerinin kaynakla kapatıldığı bi işlemde yapılır onunda amacı araba yol tutsun diye değildir tabiki :D süspansiyon çok yumuşak olmasın heryerde altını sürtme diyedir :D :D sekmeyide önler bi nebze
edit: peki bende bişey soriyim. bi marka modelin orjinal amortisörü ile koni amortisörünü yanyana koyduğumuz zaman boyutları aynımıdır ?
emin ol bu tarz forumların amacı doğruları göstermektir, yoksa arabaya kartondan spoiler de taksan olur kontrplaktan lip de yapılabilir... önemli olan nasıl durduğu değil işlevini yerine getirmeye devam edip etmediğidir bu yapılan kesme biçme işleminden sonra... eğer sorguladıklarımız bunlar değilse evet, tartışmaya gerek yok...
ghibli06
30-01-2014, 13:00
eibach spor yayların yanında amortisörü de kesin mi diyor? yay salınımı ve yay sarım sayıları ile alakalı belgeler okuyun biraz, illa otomobil forumları olması şart değil...
emin ol bu tarz forumların amacı doğruları göstermektir, yoksa arabaya kartondan spoiler de taksan olur kontrplaktan lip de yapılabilir... önemli olan nasıl durduğu değil işlevini yerine getirmeye devam edip etmediğidir bu yapılan kesme biçme işleminden sonra... eğer sorguladıklarımız bunlar değilse evet, tartışmaya gerek yok...
ben işlemin ne amaçla ve nasıl yapıldığından eminimde doğrumudur değilmidir ondan emin değilim bence yazdıklarımı anlatmak istediğim gibi değilde anlamak istediğiniz gibi anlıyorsunuz. Valla ben kartondan spoiler yapmam ama isterseniz siz buyrun yapın görelim :) Benim yazdıklarımla alakası yok ama ne yani forumda herkes doğruluğundan emin olduğu şeylerimi yazıcak oldu olucak noterden tastik ettirip öyle yazalım :D Ben böyle biliyorumdur yazarım biri çıkar ozan kardeş yanlış biliyosun bu iş böyle değil böyle der öğrenmiş olurum. Herkes bildiğini yazıcaksa bizde doğru bildiğimiz yanlışları düzeltmiceksek ne anlamı var forumun ?
He şunuda söyliyim 3 yıldır falan kendi aracımı bu sistemle kullanıyorum allaha şükür ne duramayıp kimseye vurdum yada bi virajda kaydım sağa sola vurdum :)
eibach spor yayların yanında amortisörü de kesin mi diyor? yay salınımı ve yay sarım sayıları ile alakalı belgeler okuyun biraz, illa otomobil forumları olması şart değil...
bu sorumun cevabı değil yalnız. Ben okumam okusamda anlamam mühendis değilim sizin gibi ;) Ben vantilatörü açarım dönerse serindir dönmezse hiç serin olmamıştır :hahaha:
ghibli06
30-01-2014, 13:19
mühendis olmaya gerek yok, yay ve amortisör arabanın kolonudur, kolon kesilmez diye bir kaide de yoktur, güçlendirirsin diğer kolonları perdeleri kesersin hesabını kitabını yapıp... sonra bunu dışarıdan biri görür 'aha bak kolon kesilmez diyorlardı' der, gider kesmeye başlar, deprem olana kadar da ne yıkılır ne oynar yerinden...
doğru okuyalım diyoruz ya, ben kesilmez demiyorum, çok rahat kesilir, üzerinde bile kesilir, sökmeye de gerek yok... ben 'kesilmemeli' diyorum sadece...
Bende kesilmeli demiyorum zaten. Diyorum ki bu işlemler yapılıyor neden olarakta bu gösteriliyor bildiğimi söylüyorum savunmuyorum benim aracımdada kesik yay yok zaten alman malı h&r yay var öğrenclk zamanmda yemeyip içmeyip 340 tl ye almıştım :D
mikelazi
31-01-2014, 19:21
yay neden kesilir...araç alçalsın diye yani gösteriş amaçlı. kimse diyemezki ben yayımı kestim daha iyi yol tutuyor benim aracım.2 tane aynı aracı alın.birinden 2 bakla kesin 5cm düşsün birinede 3.5luk spor yay koyun.tecrübeyle sabittir ilk virajda spor yaylı araç kesik aracın içinden geçer.önce spor yay eger aracınıza uygun yay bulamıyorsanız.amörtisör tablası.ondada yer yoksa yapıcak birşey yok.kesinlikle yay kesmeye karşıyım.benim aracımda 5cm eibach var.amörtisörlerimde milden 4cm kısa.şuan hem yol tutuşum hem frenajım tam istedigim gibi.araç milden alçalmaz.ama mil storku yay boyuyla beraber 25cm olur.sizde milden kısaltmak isterseniz 20cm mili kesmeniz gerekir.bu sefer dip degil amörtisör tavana vurur.ilk virajda takla veya viraja gerek yok ilk tümsekte iş biter.buda tecrübeyle sabittir.herşeyin abartısı kötüdür.araçlarda alçalma limiti 5cm dir hadi olsun 7 cm.ticari bir araçta 3 bakla kalıcak şekilde kesmek intihar eylimidir.yuksek hızda o araç nasılgidicek.yay kesildikçe yumuşar.o yuzden insanlar yay kestim aracım hiç zıplamıyor çok iyi oldu der.düşünün adamlar oturup hesap yapmış.1200kg li arabayı hem komfor hem yol tutuş hem frenaj için 10 baklalı yay üretmişler.sense bu 1200kg lik aracın 10 baklalı yayından 2 bakla kestin.sizce sadece araba alçalmışmı oluyor.hani yol tutuş frenaj...bir dostum evvel zamanlarda 306 gti a yay bulamadıgı için oemleri kesti olmadı. saxo yayı taktı.göztepe köprüsü altında takla.bir başka dostum ek kasaya 3.5 eibach koydu daha insin diye 2 bakla kesti.2000km. sonra esneme yok ön takım yok.başka bir dostum tofaşın yayını kesti araç sürünüyor.göztepe parkının ordaki agaçlarda halan imzası durur.söyledigine göre frene basmış araç durmamış.ben bir aracıma 3.5 luk yay koydum ön amörtisör millerini 4cm arka amörtisörden milinden 7 cm kısalttım.maksat viraja 3 teker girebilmek.gencizyaa...sonuç havada 4 takla...artık ders almak isteyen alır.istemiyenin keyfi bilir...kazasız belasız günler :)
mikelazi
31-01-2014, 19:29
koni amörtisörle oem amörtisörler aynı boydadır.belki milleri farklıdır okadar.çalışma prensibide örnek olara oem amörtisör prensibinin tersidir.esneme yukarı degil aşagı
benımde bı sorunum var aracıma spor yay bulamadım gdıp cıkma yay alıp kestım sonuc pin pon topu gbi sekiyorum 70 kmyı bıle gecemıyorum en ufak bı cukurda lak luk dye felaket bı ses gelıyor bgn sanayıye gttım on amartsorlerdekı mılı kestrmek ıcın 3 farklı ustayla konustum ıkı tanesı mıllerı keselım sekme azalır dedıler bı tanesı mıllerı kessekte sekme azalmaz dedı cunku amartsorun dırek yere otrmus yayı cok kestgmız ıcın ondan pın pon topu gbı sekıyormus ne yapıcam bılmıyorum suan coıle o kdar para vermek ıstemıyorum
mikelazi
01-02-2014, 07:56
benımde bı sorunum var aracıma spor yay bulamadım gdıp cıkma yay alıp kestım sonuc pin pon topu gbi sekiyorum 70 kmyı bıle gecemıyorum en ufak bı cukurda lak luk dye felaket bı ses gelıyor bgn sanayıye gttım on amartsorlerdekı mılı kestrmek ıcın 3 farklı ustayla konustum ıkı tanesı mıllerı keselım sekme azalır dedıler bı tanesı mıllerı kessekte sekme azalmaz dedı cunku amartsorun dırek yere otrmus yayı cok kestgmız ıcın ondan pın pon topu gbı sekıyormus ne yapıcam bılmıyorum suan coıle o kdar para vermek ıstemıyorum
araç neki spor yay bulamadın.
ben cliom varken kısaltma işlemi yapmıştım ne aracım düşmüştü nede konfora etkisi olmuştu boşuna para verilecek bir işlem
recep1734k
18-11-2015, 12:33
Merhaba arkadaşlar konu kalabalığı yapmamak için sorumu buradan sormak istiyorum aracıma 5cm yay taktım aracım Fiesta 2005 orjinal jantlarla birkaç gün kullandım problem yoktu 16 jantlara döndüm amortisör vurmaya başladı ben amortisör milinden kaç cm kestirmem gerekir özetle? Arkalarda sorun yok özellikle sağ önde vurma daha belirgin