Giriş

Orijinalini görmek için tıklayınız : Kaza Olayı

kickbuttowski
05-05-2013, 15:53
Arkadaşlar Cuma günü babam tali yoldan gelen bir arabaya çarptı. Araçta kaput, çamurluk, tampon ve farlar hasarlı durumu çok kötü değil. Karşı taraf tamamen hatalı. Kaza raporu tutuldu ve arabayı kaportacımıza bıraktık. Öğrendiğimize göre karşı tarafın ne ehliyet ne ruhsat ne de arabasının sigortası var. Anlaşalım dediler yarın kaportacıya beraber gidip konuşacağız. Sadece parçaların orijinalinin fiyatı 2000-2300 lira civarı tutuyor. Benim sormak istediğim bu durumda arabanın tamamını boyatmak için diretmeli miyiz? Yoksa normali sadece hasarlı parçaların boyanması mıdır? Ya da bu konuda karşı tarafın cayması ya da bir sıkıntı çıkarmaması için dikkat etmemiz gereken noktalar nelerdir ?

CGTY
05-05-2013, 16:00
Komple boyattırabilirsiniz diretirseniz, ama hakkınız olmayan birşeyi almış olucaksınız bana göre, onu düşünmek lazım. Allah başka yerden çıkarır.

Normali hasarlı parçaların boyanmasıdır.

mehmetelt
05-05-2013, 16:02
anlaşalım dediyse siz içinize sinecek şekilde aracınızı yaptırmanın maaliyetini öğrenin ve bu meblağayı talep edin. eğer yanaşmazsa elinizdeki tutanakla aracınızı istediğiniz gibi yaptırın. sigortanız o kişiden parayı nasıl olsa alacaktır.
bu arada bence sadece gerekli yerleri boyatın. aracın tamamını boyatmak biraz haksızlık olur

SULTANOGLU
05-05-2013, 16:05
Niye sadece hak ettiginizden fazlasini boyatmak istiyorsuz ? Sigortasi olsaydida bu sekilde sigortaya direticekmiydiniz ??

SGTI
05-05-2013, 16:10
Arkadaşlar Cuma günü babam tali yoldan gelen bir arabaya çarptı. Araçta kaput, çamurluk, tampon ve farlar hasarlı durumu çok kötü değil. Karşı taraf tamamen hatalı. Kaza raporu tutuldu ve arabayı kaportacımıza bıraktık. Öğrendiğimize göre karşı tarafın ne ehliyet ne ruhsat ne de arabasının sigortası var. Anlaşalım dediler yarın kaportacıya beraber gidip konuşacağız. Sadece parçaların orijinalinin fiyatı 2000-2300 lira civarı tutuyor. Benim sormak istediğim bu durumda arabanın tamamını boyatmak için diretmeli miyiz? Yoksa normali sadece hasarlı parçaların boyanması mıdır? Ya da bu konuda karşı tarafın cayması ya da bir sıkıntı çıkarmaması için dikkat etmemiz gereken noktalar nelerdir ?

Bu işin normali suçlu tarafın hasar verdiği bölgelerin tamiri değişimidir.Ehliyeti,ruhsatı olmaması sizin için +1 puan tabiki.Fakat bunu kullanıp kullanmamak biraz size bağlı.

hddsheriff
05-05-2013, 16:16
Niye sadece hak ettiginizden fazlasini boyatmak istiyorsuz ? Sigortasi olsaydida bu sekilde sigortaya direticekmiydiniz ??

+1 adamlar haksız diye yüklenmenin alemi yok , hasar alan parçalarını boyatırsın olur biter.

blumenberg
05-05-2013, 16:19
Fazlasını talep etmek haksızlık diyorsunuz evet haklısınız da bir de aracın değer kaybı var aslında ?

erturul çiçek
05-05-2013, 16:20
Hasarın karşılansın + yakıtını alsın eyvallah de gitsin

burakcan
05-05-2013, 16:24
hocam öncelikle
1) kaza mahalline terk ettiğinizden adamlar terse giderse hiçbir şey alamassınız
2) adamın sigortası yoksa maddi durumu bellidir fazladan yüklenmeye çalışmak ters tepe bilir
3) mahkemeye bile verseniz şahsın mal varlığı yoksa bir şey alamassınız (artık emeklilerin maaşlarına haciz ve kesinti yapılamamaktadır )
bu sebeplerden dolayı bence sadece kusurlu parçaları boyatın

CGTY
05-05-2013, 16:26
Fazlasını talep etmek haksızlık diyorsunuz evet haklısınız da bir de aracın değer kaybı var aslında ?

Değer kaybı için dava açması gerekir, "Kazadan dolayı aracımın değeri düşmüştür." diye. Anca o şekilde hakkını arayabilir.

burakcan
05-05-2013, 16:28
Değer kaybı için dava açması gerekir, "Kazadan dolayı aracımın değeri düşmüştür." diye. Anca o şekilde hakkını arayabilir.

böyle bir konuyu ilk defa duydum

CGTY
05-05-2013, 16:31
böyle bir konuyu ilk defa duydum

Foruma üye mi bilmiyorum da, bizim okuldan biri böyle bir dava açtı kaza sonrası, kazandı ve bir miktar para aldı.

burakcan
05-05-2013, 16:34
Foruma üye mi bilmiyorum da, bizim okuldan biri böyle bir dava açtı kaza sonrası, kazandı ve bir miktar para aldı.

peki sigortasını bile yaptıramayan bir insandan nasıl para almayı düşünüyorsunuz ?

bence biraz vicdanlı olmak lazım

CGTY
05-05-2013, 16:37
peki sigortasını bile yaptıramayan bir insandan nasıl para almayı düşünüyorsunuz ?

Bende onu diyorum işte, arkadaşın yapması gereken hasarlı parçaların onarımını talep etmek. Aracın değeri düştü diye komple boyattırmaya zorlamak yanlış olur, eğer değeri düştüğünü düşünüyorsa anca yasal yoldan hakkını arayabilir.

Hoş aracın değerinin düşünen biri komple boyattırmaz o da ayrı bi olay.

blumenberg
05-05-2013, 16:50

Biliyorum. Bende alıcam , dava açıcaz karşıya

DOHC
05-05-2013, 16:50

Sigortasını yaptıramayan adamın araba ile ne işi var acaba? Benzin parası verebiliyorsa sigorta da yaptırabilmeli. Kanun nezdinde zaten haksız.
Arkadaşta keşke sigortasının olmadığını kaza anında fark etseydi. O zaman polis çağırma hakkı vardı.

kickbuttowski
05-05-2013, 17:01
Arkadaşlar kimseden hak etmediğimiz bir şeyi almak gibi bir derdimiz yok çok şükür. Öyle olsaydı tutar arabayı mercedes servisine çeker yaptırır, üstüne arabam orda durduğu sürece bir araba kiralar mahkemede de hem arabanın masrafını, hem avukatın masrafını, hem kiraladığım arabanın masrafını hem de 2. el değeri düştü diye fiyat farkını alırım.
Kimseden hakkımız olmayanı almaya çalışmıyoruz benim tek derdim araba boyanınca renk farkının olaması araba yeni değil sonuçta. Ayrıca zaten ben hazır kaportacıdayken değişecek parçaların üstünü tamamlayıp amg almak istiyorum.

CGTY
05-05-2013, 17:04
Arkadaşlar kimseden hak etmediğimiz bir şeyi almak gibi bir derdimiz yok çok şükür. Öyle olsaydı tutar arabayı mercedes servisine çeker yaptırır, üstüne arabam orda durduğu sürece bir araba kiralar mahkemede de hem arabanın masrafını, hem avukatın masrafını, hem kiraladığım arabanın masrafını hem de 2. el değeri düştü diye fiyat farkını alırım.
Kimseden hakkımız olmayanı almaya çalışmıyoruz benim tek derdim araba boyanınca renk farkının olaması araba yeni değil sonuçta. Ayrıca zaten ben hazır kaportacıdayken değişecek parçaların üstünü tamamlayıp amg almak istiyorum.

O zaman kalan parçalar için de farkını verip komple boyatıcaksın.

kickbuttowski
05-05-2013, 17:09
O zaman kalan parçalar için de farkını verip komple boyatıcaksın.

Parça fiyatının farkını vereceğim yalnız boyatmakla alakası ne?

PuT
05-05-2013, 17:14
fazladan sağı solu boyattırıp değiştirtmek hem insan vicdanına hemde kul hakkına sığmaz.O yuzden gerekli parçaların değiştirin yeter. Bir yerden çıkar bunun acısı ben buna inanırım ve basımada gelmiştir.

CGTY
05-05-2013, 17:19
Parça fiyatının farkını vereceğim yalnız boyatmakla alakası ne?

Kimseden hakkım olmayan bişeyi almam demiyo musun sen

O zaman hasar alan parçaların parasını adamdan alacaksın, komple boyanmasını istiyosan farkını cebinden vericeksin alakası bu

Seven7
05-05-2013, 18:39
Önce boyanması gereken yerleri boyatarak çıkan fiyata bakarsınız, sonra komple boyattığınızda çıkan fiyata bakarsınız. Aracı komple boyatıp sonra kazadan dolayı boyanması gereken fiyattan düşersiniz, aradaki fiyat farkını da cebinizden verirsiniz. Daha uygun fiyata aracınızın tertemiz boyası olur. Benim gözümde hem dini yönden hem insani yönden en mantıklısı bu.
Geçmiş olsun bu arada.

cagri-35
05-05-2013, 21:35
Komple boyatmak haksızlık olur bence öyle birşeye hiç kalkışmayın. Adı üstünde kaza.

ygtrn
06-05-2013, 00:32

aslında olaya doğru açıdan bakarsan burada saydıklarının hepsi tamamen senin hakkın biliyorsun dimi? bana göre sadece kanunen değil diğer tüm açılardan senin hakkın... sigortan yok, ehliyetin yok, tamamen hatalısın,
trafiğe dahi çıkmaman lazımken gelip benim aracımı hurdaya çeviriyorsun, araç maddi olarak karşılanabilir ancak bunun sonucunda çıkan ekstra her masraf her türlü senin hakkın ve hiçbirşekilde haram zıkkım değil arkadaşım emin ol... adam sizi araçsız bırakmış, aracınızın değerini düşürmüş, eee buda o şahıs tarafından verilen bir zarar ziyan değilmi sonuçta, ne diye durduk yere araçsız kalalım yada aracımızın değeri düşnsün???

powerfuL
06-05-2013, 00:55

kaza bu hocam kasıtlı yapılmıs bır sey degıl benımde aracımı pert ettıler daha 1 hafta gecmedı ustunden kendını karsıdakının yerıne koymak gereklı

powerfuL
06-05-2013, 00:59
aslında olaya doğru açıdan bakarsan burada saydıklarının hepsi tamamen senin hakkın biliyorsun dimi? bana göre sadece kanunen değil diğer tüm açılardan senin hakkın... sigortan yok, ehliyetin yok, tamamen hatalısın,
trafiğe dahi çıkmaman lazımken gelip benim aracımı hurdaya çeviriyorsun, araç maddi olarak karşılanabilir ancak bunun sonucunda çıkan ekstra her masraf her türlü senin hakkın ve hiçbirşekilde haram zıkkım değil arkadaşım emin ol... adam sizi araçsız bırakmış, aracınızın değerini düşürmüş, eee buda o şahıs tarafından verilen bir zarar ziyan değilmi sonuçta, ne diye durduk yere araçsız kalalım yada aracımızın değeri düşnsün???

bu adama soylıyecek soz bulamadım

HellRot06
06-05-2013, 01:54

Hiç kimsede demiyorki bu sürücünün ehliyeti aracın ruhsatı ve sigortası yoksa bu kaza raporu hangi bilgilerle dolduruldu ? Polismi çağırdınız ne yaptınız,olmayan bilgileri nasıl tutanağa yazdınız merak ettim doğrusu.

DetailEF
06-05-2013, 02:02

Tamam o zaman senin arabana ehliyetsiz belgesiz sigortasız biri çarpsın gerçekten çarpsın o zaman söyleyecek sözü bulursun :heyoo: Gerçi sen "tabanway" mışsın böyle düşünmen normal :)

blumenberg
06-05-2013, 03:30
kaza bu hocam kasıtlı yapılmıs bır sey degıl benımde aracımı pert ettıler daha 1 hafta gecmedı ustunden kendını karsıdakının yerıne koymak gereklı

Kasıtlı veya değil konu o değil, konu şu, bana adam çarptı polis gelene kadar herşeyi tam haksızım dedi, polis geldikten sonra inkar etti, raporu imzalamadı hemşerim oldugu halde, beni birsürü uğraştırdı, sonunda ona yüzde 100 hata verdiler, ve ben bu davranışa karşılık değer kaybından bana düşen hakkımı alıcam, ne var bunda?

cerkez_kral
06-05-2013, 08:11
adam ben vermiyorum git nereye şikayet ediyosan et derse hiçbişey alamazsın mahkemeyle v.s alınacak şeyler degil bence suyuna gitmeye çalış

ygtrn
06-05-2013, 08:42

sayın abicim kaza kasıtlı değil eyvllh ta trafiğe sigortasız ehliyetsiz çıkmakdamı kasıtlı değil? kazadır eyvllh dersinde bu olay göz göre göre yapılıyor bilmem farkındamısın???çünkü o şahsın o an orada olmaması lazım kanunen, ehliyetim sigortam yok diyerek trafiğe çıkmasa bu olaylar hiç olmayacak ve çıkmaması lazım bukadar basit...

mj105
06-05-2013, 09:16
Kaza : kasıtlı olmayan durumlara denir zaten. Kasıt varsa durum değişir. Bende bir kere trafik sigortasız polise yakalandım. Üstelik 1 gün geçmişti. Ne dediysem yok polis eşliğinde otoparka götürdüm aracı. Sigortamızı yaptırdık aldık aracı. Buda bana ders oldu. Artık günü gelmeden yaptırıyorum.

Ruhsat yok, ehliyet yok. Sigorta yok. Çalıntı olma ihtimali de olabilir aracın...

Ayrıca belli bir yaştan sonra değer kaybı davası kazanılamıyor. Mahkeme orjinal parça takılmışsa değer kaybı yerine değer kazandı olarak değerlendiriyor. Google de araştırırsanız mahkeme ve yargıtay kararları mevcut. Yanlış hatırlamıyorsam 5yaş ve üzerinde kazanmak zor.

kickbuttowski
06-05-2013, 11:40
Karşı taraf kıvırmaya başladı yine arabayı kendi cebimizden yaptırıp mahkemenin yolunu tutacağız. Cevaplar için teşekkürler durduk yere gerginlik çıkardık ama kusura bakmayın.:)

SGTI
06-05-2013, 11:50
Karşı taraf kıvırmaya başladı yine arabayı kendi cebimizden yaptırıp mahkemenin yolunu tutacağız. Cevaplar için teşekkürler durduk yere gerginlik çıkardık ama kusura bakmayın.:)

Tüm arabayı boyatmak konusunda yanlış anlaşılmıssınız o zaman.Bencede doğru denildiği gibi arabayı mercedes servisine çekmek ve gidip bir passat kiralamadığınız sürece tüm herşey hakkınız.Aslında isteseniz bunlarıda yaparsınız ama ne siz fazla birşey kazanırsınız bunada ek olarak karşı taraf çok daha fazla kaybeder.Mercedes servisine götürmemek kaydıyla, civic segmentinde bir araç kiralayarak ve tüm diğerlerini gönül rahatlıyla alabilirsiniz bencede.Allah kolaylık versin.

jr1905
06-05-2013, 12:07
Acıma yetime döner koyar dötüne misali olmuş sizin olay ben olsam sonuna kadar 1 kuruş dahi taviz vermeden hakkımı arardım

powerfuL
08-05-2013, 20:39
Tamam o zaman senin arabana ehliyetsiz belgesiz sigortasız biri çarpsın gerçekten çarpsın o zaman söyleyecek sözü bulursun :heyoo: Gerçi sen "tabanway" mışsın böyle düşünmen normal :)

carpan zaten ehlıyetsızdi

kickbuttowski
17-05-2013, 15:39
Arkadaşlar son durumu yazayım konu yarım kalmasın.. Karşı taraf anlaşmaya karar verdiği halde her aradığımızda bir şekilde 15 gündür oyalıyor. Sanırım otoparktan kendi arabalarını çekmeye çalışıyorlar arabanın üzerine henüz tedbir koyduramadığımız için.
Olayı daha önce tam açıklamamıştım onu da yazayım.
Araç bir öğretmen arkadaşın, öğretmen arabayı galeriye verip parasını alıyor ama satışı hala üzerinde. Galeri sahibi de arabayı kaza yapan tarafa ödünç veriyor. Kaza yapanlar Mersin'e gelip ehliyetsiz sürücü ve ruhsatsız, sigortasız arabayla söz konusu kazaya %100 suçlu olarak sebep oluyorlar.

Bugün artık sürekli telefonla oyaladıkları için hakkımızı yasa yoluyla aramaya başladık. Bilir kişi istendi 600 lira masrafı çıktı.
Bilir kişi bizim ustadan hasarlı parçaların listesini alıp fiyat çıkarılmasını istedi. Muhtemelen bizim ustaya 2000 lira motor ustasına da 500 lira masraf yazılacak. Parça fiyatlarını da parçacıdan alacağız. Liste ufak tefek şeyler dolu da olsa biraz uzunca..
Anlaşma için gelseler ustayla da pazarlık yapılıp bizim de üzerine biraz koymamızla -arabayı tamamen boyatmak istediğim için- bir orta yol bulunabilirdi lakin kısmet böyleymiş.

matthardy
17-05-2013, 15:54
hiçbiri olmuyorsa arayın evi boyasın totoş

Caesar
17-05-2013, 16:55
Fazlasını talep etmek derken şunuda düşünün ehliyetsiz birisinin yola çıkması yanlış eğer çıkmasaydı bu hasar olmayacaktı.

Sırf o kişi kurallara uymayıp yola çıktı diye gerçekleşmemesi gereken bir kaza gerçekleşti. Bence tümünü boyattırsanızda içiniz rahat olsun kul hakkına girdiğini düşünmüyorum. Hatta ve hatta aracınız satarken zarar edeceği güncel değerini düşürdüğü için bu zararı bile talep etmek hakkınızdır.

misery1903
17-05-2013, 18:49
Ben ehliyetsiz kişinin ehliyetsiz araç kullanmaktan ceza alıp almayacağını anlamadım?
Polis gelip mi tuttu raporu yoksa aranızda halledip ehliyetli birisini mi çağırdı karşı taraf?

kickbuttowski
17-05-2013, 23:33
Fazlasını talep etmek derken şunuda düşünün ehliyetsiz birisinin yola çıkması yanlış eğer çıkmasaydı bu hasar olmayacaktı.

Sırf o kişi kurallara uymayıp yola çıktı diye gerçekleşmemesi gereken bir kaza gerçekleşti. Bence tümünü boyattırsanızda içiniz rahat olsun kul hakkına girdiğini düşünmüyorum. Hatta ve hatta aracınız satarken zarar edeceği güncel değerini düşürdüğü için bu zararı bile talep etmek hakkınızdır.

Ben onu bir anlamda tazminat olarak düşünmüştüm araba yeni olmadığı için renk farkı kaçınılmaz olacak haliyle... 3500 lira talep ettik üstüne 1000 lira koyup arabayı boyatacaktık, yanaşmadılar. Şimdi mahkemede 2000 lira kaporta işçilliği 500 lira mekanik işçiliği, 1500 lira parça temini, 600 lira bilirkişi masrafı, (muhtemelen) 1000+ lira mahkeme parası ve 30+ günlük araç kira parası ödemek durumundalar.
Bizim iyi niyetli olup ikide birde ''gelin şu arabanın işini halledelim artık'' diye arayıp uğraşmamızı para koparma çabası olarak algıladılar.

Ben ehliyetsiz kişinin ehliyetsiz araç kullanmaktan ceza alıp almayacağını anlamadım?
Polis gelip mi tuttu raporu yoksa aranızda halledip ehliyetli birisini mi çağırdı karşı taraf?

Raporu polis tuttu ehliyetsizlik cezası da yazıldı tabi.

ERTAN
18-05-2013, 01:13
Geçmiş olsun. Gayet sabırlı ve vicdanlı davranmışsınız, demekki karşı taraf bunu hak etmemiş. Hakkınızı sonuna kadar kullanmak çok mantıklı.

jdm039
18-05-2013, 10:04
Madem '' karşı tarafın ne ehliyet ne ruhsat ne de arabasının sigortası var.''diyorsun ozaman hiç polemiğe girmeyerek senin aracının tüm masraflarının ederi tutar fyatını çıkartıp direk ücret talebinde bulun;) kıvırırsa kanuni işleme başvur-dicem olay yerinden anlaşarak ayrıldınız sanırım.ayrıca vicdan polemiğine gerek yok madem tüm tarfiğe çıkması için gerekli belgeler eksik ozaman direksiyon başına oturmayacak ve trafiğe çıkmayacaktı.madem bir kumar oynadı kar veya zararı kabullenecek..

ygtrn
18-05-2013, 18:48

evet sayın abicim eğerki konuyu sonuna kadar okuduysan bana söyleyecek 3 5 şeyin olmuştur muhtemelen ;)

kickbuttowski
26-06-2013, 11:03
Arkadaşlar son durumu yazayım başına benzer bir iş gelenlere yardımı dokunabilir.
Bilirkişi raporunda 4.880 lira masraf yazdı. Dosyayı avukata verdik kendisi ilgileneceğini söyledi. Arabamız çok şükür geçen hafta çıktı. Benim pimpirik bir müşteri oluşumdan kaynaklı hiç bir şeyi acele etmeden tek tek ayrıntısıyla yaptık. Kaportacım sağolsun idare etti beni.
Hazır bu kadar uğraşmışken yürüyen aksama da el atalım dedik ve ufak tefek işleriyle beraber arabanın maliyeti 6 bin liraya ulaştı. Ama uğraştığımıza değdi.